Dodaj do ulubionych

Skarpetki czyli first world problems

28.10.23, 19:44
Możecie polecić jakieś fajne, kolorowe skarpetki ze 100% bawełny? Czy nie ma już takich cudów?
Wszystkie, które sprawdzam mają domieszkę polyamidu.
Nawet bylam skłonna zapłacić więcej i kupić Seasalt Cornwall, kumpela mieszka w okolicy sklepu i mogłaby mi przywieźć a są śliczne i już je wcześniej kupowałam. Niestety, Wszystkie maja domuesxke tego świństwa, a te które najbardziej mi się podobają są dodatkowo z włókna bambusowego. Tanie nie są więc chyba jednak nie.

A tak przy okazji, bambusowe skarpetki są ok? Jak się Wam sprawdzają? Przeczytalam, że włókno bambusowe jest bardziej podatne na zniszczenia, przetarcia itp.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 19:48
      Bambusowe bardzo lubię.
      100 procent bawelna- mam z jakiegoś sklepu noname ale szybko się niszczą.
    • chatgris01 Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 19:48
      Ja od kilkunastu lat używam skarpetek bawełniano-lnianych (pół na pół), ale kolorowe nie są (naturalne écru i jaśnieją w miarę prań). Kupuję na niemieckim amazonie. Bardzo sobie je chwalę.

Bambusowe mi się kompletnie nie sprawdziły, ani skarpetki, ani majtki (powodowały większą potliwość, podobnie jak syntetyki).
    • chococaffe Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 19:53
      www.skarpety-eltom.pl/pl/p/10x-Skarpetki-100-bawelny-ZESTAW-CZARNE/878?gad=1&gclid=EAIaIQobChMI14_phaeZggMVxBCiAx0aDQR0EAQYASABEgIjf_D_BwE
      • 35wcieniu Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 19:54
        Faktycznie, kolory aż krzyczą.
    • mikams75 Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 19:54
      Bambusowe sa fajne, miekkie, bardzo dobrze sie nosi ale faktycznie, chyba sie szybciej przecieraja. Ale nie jestem pewna, mam bardzo duzo skarpetek i nie rejestruje ktore sie bardzej niszcza a ktore mniej.
      Na zalando jak sie wybierze bawelna 100% to wyswietlaja sie jakies skarpety.
      • 35wcieniu Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 19:55
        Skarpet 100% bawełny jest od groma ale chyba chodzi o to że te mają być kolorowe i ciekawe.
      • homohominilupus Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 20:03
        Tak, może są ze 3 rodzaje 😕
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 20:18
      Ja jeszcze szukam takich, co się nie zmniejszą po praniu o 5 rozmiarów i nie będą uciskały łydki. I żeby się nie przetarły po miesiącu noszeni na paluchu. Mogą być z domieszką. Byleby spełniały pozostałe warunki.
      • mikams75 Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 20:26
        na allegro pod haslem bezuciskowe sa.
    • kropkacom Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 20:36
      Seasalt Cornwall są sto procent bawełna? Dwa, takie skarpetki nie trzymają kształtu i są nietrwałe.
      • chatgris01 Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 20:43
        Zależy od skarpetek.
      • homohominilupus Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 21:10
        Przeciez napisalam ze są z domieszką polyamidu.

Mam już, od 3 lat i dopiero się poprzecieraly na piętach.
        Nie jestem tylko pewna składu, możliwe że wtedy produkowali że 100 % bawełny.
        • kropkacom Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 21:34
          Wątpię aby tak było.
    • koronka2012 Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 20:44
      Bambusowe skarpetki sprzedają w dużych ilościach Chińczycy na targu 😜 po 7-10 zl, więc nie wiem o jakich tych drogich bambusowych myślisz?
      dokładnie te same widywałam w sklepach
      • homohominilupus Re: Skarpetki czyli first world problems 28.10.23, 22:22
        Nie widziałam chińskich na bazarku, śmiem jednak twierdzić że te Seasalt mają ciut ładniejszy design 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka