Dodaj do ulubionych

Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐

29.10.23, 06:35
Co tam?
Co dziś?

Już dawno nie śpię bo jest 7:35, ale jest 6:35 😠 więc leżę, czekam na kawę i mi się nudzi.

Kto opowie coś fajnego?
Co jest przyjemnego w październiku?
Ktoś wie jak, bez spektakularnego odpoczywania, obniżyć podwyższony kortyzol?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:41
      Medytuj.
      Przyjemne, piękne, i obniża kortyzol.
      Jeśli dotąd tego nie robiłaś, zacznij od jednej minuty.
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:45
        Myślałam o tym.
        Jak się to robi?
        Siadam i przez minutę mam się starać nie myśleć o niczym?
        • nangaparbat3 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:00
          Mniej więcej tak.
          Można liczyć oddechy.
          Można zapalić świeczkę i patrzeć w płomyk.
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:15
            Dobra!
            Będę dzisiaj to ćwiczyć! smile
        • beaucouptrop Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:14
          Skup się na oddechu. Myśli i tak będą przychodzić, bo tak działa nasz mózg. Nie chodzi o to, żeby nie myśleć o niczym, bo tego chyba nawet mnisi buddyjscy nie potrafią, tylko żeby nie podążać za myślami. Ty skupiasz się na oddechu lub odczuciach w ciele a nie na planowaniu dnia w głowie.
          Chyba łatwiej jest zacząć od medytacji z przewodnikiem. Znajdziesz tego dużo w Internecie np. Mindy.
          • midge_m Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:45
            Na początku to właśnie najtrudniejsza jest ta biegawka myśli.
            • lella_two Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:53
              Jest takie porównanie, że myśli są jak chmury na niebie. Widzisz, że płyną, ale nie wodzisz za nimi wzrokiem ani nie zastanawiasz się, do czego są podobne.
              • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:01
                Kurde, widzę że sporo z Was medytuje!
                • beaucouptrop Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 11:29
                  Bo medytacja to trening dla mózgu więc warto. Nie tylko wycisza, ale poprawia koncentrację i rozwija mózg. Zacznij od krótkich 10 min. prowadzonych sesji, a po jakimś czasie zauważysz różnicę w uwaznosci i umiejętności skupienia.
                  • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 11:32
                    Dobrze!
                • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:03
                  To zgłaszam się i ja. Odkryłam mindfullness dobrych 15 lat temu i myślę że bardzo to wypłynęło na złagodzenie mojego charakteru.
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 17:24
        Informuję, że robiłam dzisiaj 5 serii po 2 minuty i że mi odpowiada taka forma relaksu.
        W wakacje potrafiłam świadomie leżeć tak nawet do pół godziny, ale na co dzień - wiadomo - nie zawsze się da.
        Jutro będę celować w pięciominutówki.
        • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:15
          5 serii 😂 Ziuta, informuję, że jesteś słodka 🐭
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:40
            Znaczy się powiedziałam coś głupiego? suspicious
            Nanga była pierwsza i nakazała minutę! :p
            Wolę taką minutę/dwie niż sesję z jutubem. :p
            • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 19:13
              po prostu na maksa rozśmieszyła mnie wizja Ziuty odliczająca 5 serii oddychania po 2 minuty 🙂 . Ale rozumiem, bo ja tak podchodzę do przysiadów.
              • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 13:05
                masz rację, to jest śmieszne big_grin
        • beaucouptrop Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 19:09
          No i super. Spróbuj cardiac coherence 5 min 3 razy dziennie. Dzięki tej metodzie oddechowej wyrownasz pracę serca i wyciszysz ciało i umysł 🙂
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 13:04
            Zrobiłam!
            Trochę się ciężko nie zamyślać w trakcie, ale może to kwestia wprawy.
    • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:42
      Kawę podano!
      • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:44
        Zapytam jak influencerkę: skąd filiżanka, kochana?
        • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:46
          To jest kubek.
          Mieciu kupił, chyba w Duce.
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:48
            tak
      • rosapulchra-0 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:49
        Fajny kubek i mililitraż dla mnie odpowiedni big_grin
    • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:43
      No cześć piękna! Wstałam o 5:15, bo jak wiadomo, pracuję kiedy mam czas wink W październiku przyjemne jest to, że nie jest listopadem. Przyjemne jest łażenie i jeżdżenie na rowerze po jesiennym lesie. I jeszcze miło mieć bombelka, który pierwszy raz szaleje w suchych liściach i wyławia kasztany z trawy.

Wczoraj poszłam na botoks, tracąc tym samym medycznoestetyczne dziewictwo.
      Nie wiem co na obiad, ale na podwieczorek będą racuchy z jabłkami. I idę do kina na Psi patrol
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:00
        grruu.u napisała:

> No cześć piękna! Wstałam o 5:15, bo jak wiadomo, pracuję kiedy mam czas wink

Wstałaś o 5 - czyli prawdziwej 4?
        Czy o 5 - prawdziwej 6?
        Bo ja też się obudziłam o 5 - ale prawdziwej 6. Głupia zmiana czasu!

W pa
        > ździerniku przyjemne jest to, że nie jest listopadem.

Good pointy!

Przyjemne jest łażenie i
        > jeżdżenie na rowerze po jesiennym lesie.

👍

I jeszcze miło mieć bombelka, który pi
        > erwszy raz szaleje w suchych liściach i wyławia kasztany z trawy.

Borze suchy, ja znowu zaczęłam się zastanawiać nad robieniem bąbelka, bo Mieciu (trochę przyciśnięty) zeznał, że boi się, że jakby mi się coś kiedyś coś stało, to zostanie sam. 🙈
        Czas leci - tiktoktiktok.

> Wczoraj poszłam na botoks, tracąc tym samym medycznoestetyczne dziewictwo.

Łoooot? Pokaż!
        Jest już jakiś efekt?
        Wczoraj zerknęłam w lusterko i podjęłam decyzję, że xuj, robię gębę. Ale zacznę od derma penu i retinolu.
        • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:00
          point
        • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:05
          Efekt botoksu będzie za jakies 7-12 dni.
        • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:15
          O 5 według zegarka, to znaczy na 5 nastawiłam budzik, jak zawsze. Zrobiłam już coś, co musi być gotowe na jutro rano, teraz się biorę za rzeczy na pojutrze.
          Mieciowi powiedz, że bąbelek to niepewna inwestycja, szczególnie jako zapewnienie sobie towarzystwa w życiu. Chyba że sama chcesz, to go for it, bąbelki fajne som. Będziemy tu na forum małe ziuciątko kochać jak własne!

Efekty botoksu to dopiero będą za kilka dni. Poza tym u mnie to jest profilaktyka, bo czasami zdarza mi się minimalnie zmarszczyć między brwiami i chciałam to machnąć zanim cokolwiek się tam zarysuje., czyli spektakularnej zmiany nie będzie. A w ogóle to #typowaematka, ja się chcę odmładzać intensywnie, a lekarze mi mówią: ale tu jeszcze nic nie trzeba, tylko mezoterapia. No to pójdę na mezoterapię
          • trampki-w-kwiatki Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:14
            Jezu, ja się ostatnio strasznie marszczę, całe czoło mam takie zmarszczone po godzinie 19. 30 że wyglądam jak zaniedbana fleja. Chyba też ten botoks zrobię, ale dopiero na wiosnę...
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 11:29
            >No to pójdę na mezoterapię

Koleżanka mi powiedziała że mezoterapia to to samo co derma pen, tylko derma pen jest robiony nowszą technologią.
            Prawda to?
      • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:28
        Ha ha ha a ja nie muszę na psi patrol, bo bombelek woli z tatą i on został ofiara. Wczoraj byli. Stary przysnął i chrapal ponoć w kinie. I dlaczego cos kombinowałaś przy nicku, takie widzę wytłumaczenie, że widzę wpisy, choć cie blokowałam 🤔
        • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:33
          Nawet w Rosji zrobili z GRU GU smile Musisz zablokować na nowo, lajf tongue_out
        • najbrzydszebutyswiata Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:16
          Mój mąż na psi patrol poleca ostatni rząd i mecz na słuchawkach w telefonie. Tatuś roku, ale bawił się świetnie.

Ja to niestety muszę się orientować w fabule, bo potem się z córką nie rozumiem 😉
          • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 21:24
            Ja się bawiłam świetnie, bo to była fabuła idealna dla mnie: opowieść o tym, że najmniejszy w stadzie może uratować świat big_grin
      • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:49
        Gdzie te suche liście? U mnie same mokre 🤣
    • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 06:49
      A ja się obudziłam o godzinę później, tzn. o 5:30, czyli niby jak zawsze, a realnie o 6:30. Piję kawę i uczę się włoskiego i czekam aż się brownie upiecze.

Chcę się nauczyć wszystkiego o ziołach, czy ktos zna jakieś warsztaty, kursy..?

W październiku jest wiele przyjemności: zimne jeziora, sauna, seks, książki, spotkania, konkurs w siłowni który zamierzam wygrać, muzyka, filmy. Pomyśl, zrób listę.

O kortyzolu to wiesz...sto razy Ci mowiłam. Zajeżdżasz się, ćwiczysz za często, zbyt intensywnie i chaotycznie; zamiast mieć jakiś sensowny plan dostosowany do celów. Potrzebujesz regeneracji, uspokojenia i jogi. No ale to "nie dla ciebie", więc pewnie jeszcze jakis czas tak pożyjesz, zanim zrozumiesz ze "spektakularny odpoczynek" jest Ci dramatycznie potrzebny.
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:07
        primula.alpicola napisała:

> A ja się obudziłam o godzinę później, tzn. o 5:30, czyli niby jak zawsze, a rea
        > lnie o 6:30. Piję kawę i uczę się włoskiego i czekam aż się brownie upiecze.

Już się piecze? Borze!

> Chcę się nauczyć wszystkiego o ziołach, czy ktos zna jakieś warsztaty, kursy..?

Nie, ale pamiętam (ze studiów :p), że konopie indyjskie dobrze rosną z pomidorami. :p

> W październiku jest wiele przyjemności: zimne jeziora, sauna, seks, książki, sp
        > otkania, konkurs w siłowni który zamierzam wygrać, muzyka, filmy.

Jaki konkurs?
        Ja też chcę (z Tobą wygrać ;p big_grin)!

> O kortyzolu to wiesz...sto razy Ci mowiłam. Zajeżdżasz się, ćwiczysz za często,
        > zbyt intensywnie i chaotycznie; zamiast mieć jakiś sensowny plan dostosowany d
        > o celów. Potrzebujesz regeneracji, uspokojenia i jogi. No ale to "nie dla ciebi
        > e", więc pewnie jeszcze jakis czas tak pożyjesz, zanim zrozumiesz ze "spektakul
        > arny odpoczynek" jest Ci dramatycznie potrzebny.

W tym tygodniu to sie zgadza - i dlatego mi się podniósł kortyzol. Plus parę innych - niezależnych ode mnie czynników.
        Ale to tylko dlatego, że odbijałam sobie poprzedni tydzień lenistwa. :p
        Spektakularny odpoczynek jest mi potrzebny, ale nie mam jak go zrobić narazie.
        • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:25
          Tak, nawet już posmakowałam. To się błyskawicznie robi z użyciem garnka, miski, łyżki i tej miotełki do trzepania.

Konkurs halloweenowy, ma kilka kategorii, chyba wybiorę wyciskanie na klatkę. Chyba są jeszcze burpees, przysiad i jakies cardio, zdaje się.

Nie musisz odrabiać "lenistwa". Próbowałaś jogi yin? Nie mowię ze od razu 1h, znajdź coś krotszego i rób codziennie wieczorem. No co Ci szkodzi.
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:04
            > Konkurs halloweenowy, ma kilka kategorii, chyba wybiorę wyciskanie na klatkę.

A to nie ścigam się! :p
            Ile wyciskasz na klatę?

>Chyba są jeszcze burpees, przysiad i jakies cardio, zdaje się.

O to ja w burpeesach mogłabym startować - to moja kategoria.

> Nie musisz odrabiać "lenistwa".

Niby nie muszę, ale jak odrobiłam to od razu zaczęłam się lepiej czuć.

Poza tym nie sądzę, żeby moje "odrabianie" stanowiło większą ilość ćwiczeń od Twojej normy.
            Zrobiłam 3 siłowe w tym tyg (dwa razy po półtorej godziny, raz godzinę), 2x basen (po godzinie) i 4x9km na rowerze (dzisiaj dojdzie kolejne 2x9).

A Ty?

>Próbowałaś jogi yin?

Nie. 🙈

> Nie mowię ze od razu 1h, z
            > najdź coś krotszego i rób codziennie wieczorem. No co Ci szkodzi.

Spróbuję (kiedyś), przysięgam! Ale codziennie to nie :p, chyba, że mi się spodoba. :p
            • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:18
              Wyciska 50 kg, to na razie mój max. 8 razy, 1 seria.
              Nienawidzę burpees, 4 serie po 10 to mój rekord, z tym nie ma sensu iśc do konkursu.

3 treningi wg planu, 1 raz ostry interwał, 2 razy bardzo lajtowe aeroby, takie na 60% hr max.
              2 razy joga yin w domu.

Sprobuj, mowię Ci.
              • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:25
                primula -konkurs jest wg % wyciskanego ciężaru do masy ciała czy po prostu kto większy ciężar i więcej razy ?
                • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:46
                  Po prostu.

Szarmszejk, wszystkiego najlepszego!🥂
                  • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:47
                    trzymam kciuki !! smile
                  • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:09
                    Dzięki!
              • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:04

> Wyciska 50 kg, to na razie mój max. 8 razy, 1 seria.

Łoooo, szacun!
                Ja wycisnę 40 kilo.
                JEDEN RAZ. big_grin

> Nienawidzę burpees, 4 serie po 10 to mój rekord, z tym nie ma sensu iśc do konk
                > ursu.
                >
                > 3 treningi wg planu, 1 raz ostry interwał, 2 razy bardzo lajtowe aeroby, takie
                > na 60% hr max.
                > 2 razy joga yin w domu.

A nie mówiłam???

> Sprobuj, mowię Ci.

Jesssu... 🙄
                • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:22
                  No co, a nie mówiłam, mniej ni z Ty. Lajtowe aeroby to znaczy chodzenie (CHODZENIE) po biezni i czytanie Kindla.
    • geez_louise Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:07
      Oesu, nawet nie wiem gdzie zacząć.

Wpadliśmy na doskonały pomysł, że sami wyremontujemy kawałek mieszkania w kamienicy. Nie, wróć, odświeżymy! Odświeżymy! Kilka godzinek i gotowe! Remontem to się okazało, jak ściana przy próbie wyjęcia starych kołków lub skucia kawałeczka paskudnych płytek rozsypała nam się w pył.

W każdym razie, przestaję niniejszym psioczyc na beznadziejnych serwisantów i budowlańców (wczoraj sama byłam serwisantem odkurzacza karcher, najgorsza robota świata, zaraz po próbie remontowania ponad stuletnich ścian). Rozumiem gości, wczoraj największy abstynent zaproponował, że skoro po takim chrzcie powinnismy uznać się za zawodowców, to proponuje, abyśmy poszli się naebać i nie przyszli następnego dnia do roboty. Ale wstajemy właśnie…
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:17
        Uuu, współczuję!
      • midge_m Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:30
        Ale że w kamienicy wam ściana poszła?
    • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:23
      Ziuta, podnosisz nastrój tym wątkiem, dzięki. Wstałam o 6 30, czyli jakby o 7 30, jak Grruu zrobiłam na kompie co trzeba na jutro. Niedługo jadę na jogę do samego centruma, potem śniadanko na mieście. I komu było potrzebne to zamknięcie CH w niedzielę, nabyłabym jakiś miękki sweterek. Nastrój cudowny, bo w tym tygodniu pracuję tylko poniedziałek i wtorek .
    • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:25
      Ja tak samo. Znaczy nie śpię i czekam kawy. Że spraw biezących:
      Miałam impre wczoraj. Wszystkie żarcie zrobiliśmy niedosolone.
      Boli mnie ząb, reklamowałam i usłyszałam, że teraz to kanałowo trzeba.
      Zgubiłam receptę na blokadę.
      • kk345 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:31
        <Zgubiłam receptę na blokadę.

na IKP jej nie widzisz?
        • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:22
          Nie mam ikp, znaczy wiem, że podobno wszyscy mają, ale nie aktywowałam, nie korzystałam nigdy. Chyba trzeba będzie.
          • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 19:48
            A kodu do tej recepty nie dostałaś?
            • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 19:51
              O rety, dostalam papierowy wydruk recepty, na którym było napisane co mi przepisuje i jakie dawkowanie, kod kreskowy, cyfrowy i co tam jeszcze recepty maja nadrukowane. I zgubiłam.
              • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 00:35
                Rozumiem, że zgubiłaś papier. Więc pytam o kod, do mnie przychodzi sms i mail z przychodni, z IKP swoją drogą, więc dostaję po dwa. Rozumiem, że IKP nie masz, ale ten pierwszy powinnaś mieć.
                • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 16:17

Nie, nie dostaje żadnych maili ani smsow. Za to receptę znalazłam, ale i tak jej nie zrealizuje, bo tego leku brak w hurtowniach.
                  • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 19:29
                    Zadzwoń do lekarza i spytaj o jakiś zamiennik.
                    • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 20:10
                      Nie, nie działa to tak, ze dzwonie do przychodni a oni dadzą mi ortopedę do telefonu 😆 wydawaniem zamiennika zajmuje się apteka, jeśli mają te sama substancje czynna. Ta recepta jeszxze tydzień jest ważna, jeśli blacharz odda mi w końcu auto, to sprawdzę na gdziepolek i urządzę sobie wycieczkę do osciennego miasta, może gdzieś będzie.
    • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:27
      Zmieniam nawyki żywieniowe na zdrowe, ruszyłam tyłek z kanapy i dobrze się z tym czuję.
      Dziś spacer.
      • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:31
        Ja dziś spacer z obciążeniem. Idę pieszo na działkę. Będę sadzić różę, lilie i gdyby się udało zadzwigac, to 3 piwonie mam
        • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:34
          Daleko masz?
          • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:39
            Dokładnie to nie wiem, ale trochę ponad 3 km. Do ostatniego adresu jaki w google maps umiem zlokalizowac pokazuje wlasnie 3 km, a mam kawalek dalej. W obie strony to będzie około 7 km. Muszę pieszo, bo auta nie mam chwilowo, a w niedziele mi nie kursuje autobus co tam jedzie
            • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:57
              To trochę się uzbiera kilometrów.
              Jakie masz odmiany piwonii?
              • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:22
                Jesli pytasz o te do zasadzenia, to Old faithful, henry bockstoce i wymieniam sare berhnard na nową, bo mi starą szczury zjadły i potem grzyb ją wziął, na wszelki wypadek, gdyby miała zemrzec, zamówiłam sobie nową.
                • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:39
                  Dzięki
                  • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:48
                    No to ja już poszłam, zasadzilam i wróciłam, mokra do ostatniej nitki. Teraz kawa. Ziemia i obornik wyszly na styk. Akurat starczyło mi na 1 różę i te 3 piwonie. Ani deka nie zostało. Wspomoglam się nawet odrobinę kompostem.
                    • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 14:10
                      No i z głowy, zakończyłaś sezon działkowy?
                      • szmytka1 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 14:20
                        A nie wiem. Pomidory mam jeszcze w foliaku.
                        Jak będą jakieś dobre promocje, to nie zakończyłam 😁 a jak nie będzie, to prawie. Muszę zorganizować gałęzi swierkowych i nakryć roze, które posadzilam w tym roku.
                        • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 14:37
                          Czyli wszystko zależy 😆
    • midge_m Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:32
      Obudziłam się i się zdziwiłam wczesną godziną bo mój mózg nie ogarnął zmiany czasowej. A taki piękny sen miałam! Dopijam kawę i może się zabiorę za robotę, której wczoraj nie zrobiłam, więc mi wisi nad głową niczym Damoklesowy miecz.
    • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 07:44
      Ja dziś zostałam pozostawiona do wyspania w ramach prezentu urodzinowego od młodej. Obudziłam się 5 minut temu i zostałam zasypana pytaniami, KTO UPIECZE TORT skoro urodziny moje i ja go upiec nie mogę. Żadnego tortu nie było w planach ale w tym wypadku chyba trzebaby gdzieś jakiś kawałek ciasta upolować, bo komuś bardzo zależy 🤣
      • rosapulchra-0 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:15
        Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! 🍾🎂🎉🎁🍰🧁🍷🍸🥂
      • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:25
        Najlepszego, Szarm 🥳
        • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:26
          eno !
          najlepszości szarm !!
          robimy imprezkę suspicious
          ( które to ?)
          • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:43
            38 suspicious
            • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:05
              smile
      • daniela34 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:36
        100 lat, młoda!
      • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:36
        Spełnienia marzeń 💐🥂
      • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:43
        Dzięki dziewczyny ❤️❤️❤️
      • midge_m Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:46
        Wszystkiego najlepszego! Dobrze że córka pilnuje tortu!
      • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:52
        🎂🍰🥧🍨🍧 Masz do wyboru. Sto lat!!!
      • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:18
        W ogóle to co ci ludzie mają z tymi videorozmowami o świcie? Serio komuś się wydaje że człowiek w urodziny marzy o tym, żeby z kołtunem na łbie i w pidżamie z kimś gadać?
        To już nie można po prostu wysłać wiadomości?:p
      • bazia_morska Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:54
        Sto lat! ☘️❤️🎶🥂🥰
      • najbrzydszebutyswiata Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:22
        Ooo najlepszy prezent świata. Wszystkiego urodzinowego w takim razie 👍 z brokatem i wstążeczką 😁
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:29
        Wszystkiego najlepszego! kiss 🥳 🎂
      • tokyocat Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 12:22
        Wszystkiego najlepszego !!!
      • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:27
        Wiecie co, dostałam prezenty od męża, po których widać że przeszedł wewnętrzną walkę pomiędzy pragmatyzmem ( on) I prezentami typowo przyjemnościowymi ( ja) , ale nie wygrała żadna ze stron, bo dostałam kwiaty, pierścionek z brylantem i .. odkurzacz samojezdny 🤣🤣
        Mnie by ucieszyły oba prezenty osobno, ale razem cieszą w sumie bardziej 😁
        • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:34
          Poka pierścionek!
          • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 15:06
            Bardzo chętnie, ale nie potrafię zrobić mu zdjęcia 😅
            Taki prosty, innego bym nie nosiła :p
            Nie wiem czy coś będzie w ogóle widać jak forum jeszcze zje jakość:
            • nowamamagapka Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 15:52
              Śliczny! Wszystkiego najlepszego!
            • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 16:42
              Piękny! smile
            • gunila7 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:09
              Przepiękny pierścionek, marzę o takim. No i wszystkiego najlepszego życzę z Twoich rodzinnych stronsmile
              • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 20:17
                O, jak miło ☺️
            • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:17
              Piękny!
            • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 00:35
              Piękny
      • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 20:15
        Urodzinowa fotka z kibla! 🤣🤣
      • majenkirr Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 21:30
        Happy B-day! 🥳💐 Skorpionico 👹

Moja corka ma jutro urodziny wink
    • rosapulchra-0 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:09
      Nic tam.
      Nic tam.

Ja od dwóch dni nie śpię uncertain Pełnie mamy, kozajejmać suspicious

Moja mama w szpitalu. Urosepsę ma. Za trzy miesiące będzie mieć zabieg wyjęcia kamienia z przewodu moczowego. Obolała, przestraszona i słabiutka bardzo. Z ciotką się o matkę omal nie pokłóciłam. W Warszawie jest teraz moja średnia z facetem i dogląda babci codziennie. Ja jestem w kontakcie z lekarką prowadzącą mamę, z jej przyjaciółkami, które mają klucze od mieszkania babci i bardzo jej teraz pomagają. A ciotka mi tu wyjeżdża, że ona to nikomu w dzisiejszych czasach nie wierzy i te przyjaciółki to na pewno matkę moją okradają. Nic się nie dało przetłumaczyć, ciągle mi przerywała, nie słuchała, co mówiłam, bo ona wie lepiej, bo w Polsce mieszka, a ja w UK, więc nie wiem. No mieszka w Polsce, ale 130 km od miejsca zamieszkania mojej matki i rzadko się widują. A ja z nią ostatni raz się widziałam ponad 20 lat temu. Z ciotką w sensie. Bo z moją matką to miesiąc temu się widziałyśmy, gdy do nas przyleciała.

Nie wiem, co jest przyjemnego w październiku. Może kolorowe liście? Może pogoda? Na pewno nie pełnia.
      Na ostatnie twoje pytanie nie znam odpowiedzi w ogóle.
      • suki-z-godzin Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:01
        Rosa, bo się zgubiłam, czy to jest ta sama matka która zmieniła twoje dzieciństwo w piekło, okradła cię z mebli itd.?
        • mid.week Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:14
          Raczej nie ta, ktora lezy w urnie pod schodami
        • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 19:52
          Też o to pytałam. Czy ta sama, która pozwalała by ojczym Rosę katował. Ale nie doczekałam się odpowiedzi. Roda musi cierpieć i mieć schrzanione życie, więc sobie to zorganizuje za wszelką cenę.
          A ludzie się dziwią, że ja na forum permanentnie polecam terapię.
          • rosapulchra-0 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 20:58
            Panno.nasturcjo, wydaje mi się, że wtedy ci odpowiedziałam. Tak, to ta sama matka.

I nie. Rosa NIE MUSI cierpieć i mieć schrzanione życie. Rosa NIC NIE MUSI.

Matka rosy jest kochaną babcią dla moich dzieci i moje dzieci babcię kochają. I choćby ze względu na dzieci rosa zabierze swoją matkę do siebie. Poza tym dzisiaj rosa ma inną sytuację niż wtedy, gdy do rosy przyjechała jej tfuteściowa. Dzisiaj dzieci rosy są dorosłe i samodzielne, mieszkają ze swoimi partnerami i każda ma dla babci pokój w swoim domu. To raz. Dwa - moja mama ma coraz większy problem z pamięcią i zdarza się nie wziąć leków, insuliny, mieć w lodówce produkty z zeszłoroczną datą, nie pójść na badania czy do lekarza (obojętnie czy to LPK czy specjalista), itd., itp. Ma 75 lat i potrzebuje "dozoru" w w/w kwestiach.

I jeszcze jedno - rosa doskonale pamięta, że jej matka jako matka pod wieloma względami zawaliła na całej linii. Ale ani ja, ani tym moja mama już nic z tym nie zrobią, choć kilka lat temu przeprosiła mnie za tamte lata. Przeszłości już nie zmienimy, ona mnie tylko jedną, a ja nie pozwolę, choćby ze względu na moje dzieci, żeby została całkiem sama bez pomocy.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź cię usatysfakcjonowała i nawet jeśli nie rozumiesz powodów, dla których chcę zabrać mamę do siebie, to po prostu przyjmij je do wiadomości i niech każda z nas pozostanie przy swoim zdaniu i proszę - przestań mnie stalkować w tym temacie przynajmniej.
            • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 00:40
              W tamtym wątku mi nie odpisalaś, przynajmniej ze dwa dni, potem faktycznie nie sprawdzałam.
              Nie piszę tego złośliwie i rozumiem, że Twoja matka potrzebuje opieki.
              Za równo w Polsce jak i w Anglii jest mnóstwo ośrodków, które się taką opieką zajmują.
              Twoje córki mogą kochać babcię najbardziej na świecie, ale ta babcia nie je skrzywdziła tylko Ciebie i nie u nich będzie mieszkała tylko u Ciebie oraz nie ich, a Twoje życie zamieni w piekło.
              Tym bardziej, że Twoje zdrowie się nie poprawia tylko pogarsza a do osoby z demencją trzeba mieć także, niestety, fizyczną siłę.
              Moim zdaniem robisz sobie krzywdę i tyle.
              Ale skoro sonie nie życzysz to nie będę się więcej wypowiada na ten temat.
              Do czasu aż zaczniesz pisać postu jak potwornie Ci żle z powodu mieszkającej u Ciebie matki.
            • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 00:41
              A, i jeszcze jedno: drugi post na ten sam temat nie ma nic wspólnego ze stalkingiem.
      • bazia_morska Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:54
        #nikogo
      • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:57
        Pełnia wczoraj była przepiękna, nie mogłam oderwać się od okna, tak pięknie płynęły chmury.
        • rosapulchra-0 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:29
          No piękna była. Ale jak jest pełnia, to ja mam minimum 2 noce bezsenne.
    • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:16
      Ziuta, ty sobie najpierw zbadaj ten kortyzol, mówię ci, co Ci zależy?

Wiem, że każdy organizm jest inny ale robiłam sobie kortyzol w cyklu treningowym ( treningi 2x dziennie) i wcale zawyżony on nie był.. Z tego co piszesz "od zawsze" jedziesz na podwyższonym kortyzolu-a jest to niemożliwe bo spowodowałoby to szereg objawów, których nie masz

• primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:22
        O, to nie był badany tylko oszacowany na oko?
        No ziuta.
        • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:27

> O, to nie był badany tylko oszacowany na oko?
          > No ziuta.

wesprzyj mnie primula wesprzyj
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:22
        Podwyższony kortyzol "od zawsze" to mi wmawia Primula, a ja mam od tygodnia (5-6 dni dokładnie), a wcześniej dłuuuugo nie miałam.
        Kiedyś zdarzyło mi się mieć po bardzo intensywnych hiitach - czułam się dokładnie tak samo jak teraz, stąd wiem co mi jest.

Zbadam przy jakiejś okazji oczywiście, ale nie w tej chwili.
        Jak pisałaś, nie jestem już najmłodsza 🤣, więc trochę się już znam.
        • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:36
          piataziuta napisała:

> Podwyższony kortyzol "od zawsze" to mi wmawia Primula, a ja mam od tygodnia (5-
          > 6 dni dokładnie), a wcześniej dłuuuugo nie miałam.
          > Kiedyś zdarzyło mi się mieć po bardzo intensywnych hiitach - czułam się dokładn
          > ie tak samo jak teraz, stąd wiem co mi jest.

ja tylko zmierzam do tego, że nie można wmówić i mieć czegoś - "na oko", bez sprawdzenia faktycznego parametru. Moze to co czujesz teraz ( i po HIT) to całkiem inny problem a nie kortyzol akurat
          >
          > Zbadam przy jakiejś okazji oczywiście, ale nie w tej chwili.
          > Jak pisałaś, nie jestem już najmłodsza 🤣, więc trochę się już znam.
          I know
          Ale uparta jesteś jak młoda koza suspicious
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:48
            A esu, to zacznę pisać "mam podwyższony poziom rozpiendolenia" jeśli wolisz. Dla mnie wsio rawno.
            • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:50
              a nie nie
              rozpindolenie to stan związany mocno z ogólnym funkcjonowaniem ustroju, emocji, nerwów, ducha a podwyższony poziom kortyzolu-to udowodniony medycznie epizod medyczny tongue_out

ściskam, co by nie było, przecież wiesz kiss
              • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:59
                Dobrze, to zmienię dla Ciebie używaną przeze mnie nomenklaturę.
                • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:01
                  piataziuta napisała:

> Dobrze, to zmienię dla Ciebie używaną przeze mnie nomenklaturę.

kiss
            • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:53
              Przyczyna jest zawsze w każdym razie taka sama: stres+słaby sen+trochę więcej treningów na wyższym tętnie+ciągły pośpiech.
              Objawy: wyższe tętno, pędzące myśli, adrenalina, kotłowanie się we śnie, po czym wstaje i mogłabym wziąć udział w walce jeszcze przed pierwszą kawą.
              Przechodzi jak przejstaję pędzić i spędzam kilka popołudni na leżeniu i pierdzeniu.

Ale oczywiście, już lecę pobrać krew, żebyście mi uwierzyły w to co mówię. :p
              • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:01
                piataziuta napisała:

> Przyczyna jest zawsze w każdym razie taka sama: stres+słaby sen+trochę więcej t
                > reningów na wyższym tętnie+ciągły pośpiech.
                > Objawy: wyższe tętno, pędzące myśli, adrenalina, kotłowanie się we śnie, po czy
                > m wstaje i mogłabym wziąć udział w walce jeszcze przed pierwszą kawą.
                > Przechodzi jak przejstaję pędzić i spędzam kilka popołudni na leżeniu i pierdze
                > niu.

objawy wysokiego kortyzolu :
                nadmierny apetyt i pragnienie;
                nasilone oddawanie moczu;
                zwiększenie poziomu glukozy we krwi;
                zanik mięśni;
                problem z zasypianiem;
                bezsenność;
                zaburzenia nastroju;
                nadciśnienie;
                odkładanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, karku, twarzy.

jeżeli jest "rozpindolenie", które mija ( czyli wg tego co piszesz kortyzol miałby byc wysoki a potem magicznie spadać przy odpoczynku ) i jesteś raz na fali a raz pod - to może to nie być "wysoki koryzol" ale byc moze inna przyczyna

>
                > Ale oczywiście, już lecę pobrać krew, żebyście mi uwierzyły w to co mówię. :p
                zbadaj od razu poziom glukozy,
                • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:43
                  objawy wysokiego kortyzolu :
                  nadmierny apetyt i pragnienie;
                  -tak

nasilone oddawanie moczu
                  -tak

zwiększenie poziomu glukozy we krwi;
                  -nie wiem

zanik mięśni;
                  -raczej nie

problem z zasypianiem;
                  -nie

bezsenność;
                  - nie, ale jakość snu słaba

zaburzenia nastroju;
                  -tak

nadciśnienie;
                  - podwyższone ciśnienie tak

odkładanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, karku, twarzy.
                  - yyy 🤔 możliwe - zawsze tyłam na gębie, kark mam też tłustawy, na brzuchu też zawsze trochę tkanki i na plecach

jeżeli jest "rozpindolenie", które mija ( czyli wg tego co piszesz kortyzol miałby byc wysoki a potem magicznie spadać przy odpoczynku ) i jesteś raz na fali a raz pod - to może to nie być "wysoki koryzol" ale byc moze inna przyczyna

okej
              • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:28
                piataziuta napisała:

> Przyczyna jest zawsze w każdym razie taka sama: stres+słaby sen+trochę więcej t
                > reningów na wyższym tętnie+ciągły pośpiech.
                > Objawy: ]wyższe tętno, pędzące myśli, adrenalina, kotłowanie się we śnie, po czy
                > m wstaje i mogłabym wziąć udział w walce jeszcze przed pierwszą kawą.[/b]
                > Przechodzi jak przejstaję pędzić i spędzam kilka popołudni na leżeniu i pierdze
                > niu.
                >
                > Ale oczywiście, już lecę pobrać krew, żebyście mi uwierzyły w to co mówię. :p

Ekhem. No, cóż. Nie ironizuj tylko faktycznie zbadaj.
    • aqua48 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:22
      Dziś pierogi ruskie na specjalne zamówienie. Właśnie gotuję gar ziemniaków, bo dzieci z wnuczkami przychodzą na obiad. Październik generalnie jest fajny. A taki piękny jak w tym roku to już w ogóle.
      Moja średnia wnuczka ma fazę na "kocham cię bałdzo". I co chwilę leci się przytulać z wyznaniami miłości na ustach. Przy okazji kocha też: garaże, zwierzęta, kakałko, zegary i co tam jej jeszcze w oko wpadnie smile
      • wapaha Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:28
        aqua48 napisała:

> Dziś pierogi ruskie na specjalne zamówienie. Właśnie gotuję gar ziemniaków, bo
        > dzieci z wnuczkami przychodzą na obiad.

o boszzzzz....tylko mnie tam brakuje... buuuu
        ten gar ziemniaków jest jak obietnica...buu
        • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:48
          I mnie, i mnie!
    • trampki-w-kwiatki Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:25
      Ja na kortyzol stosuję powolne pływanie w solance, jogę, saunę i gapienie się w gwiazdy w trakcie moczenia ciała w ciepłej wodzie.
      Jak chcesz mieć czas na obniżanie kortyzolu oraz jeszcze treningi, to nie polecam tego robienia bombelka, chyba, że nie musisz zapitalać na etacie i jechać w godzinach szczytu do pracy i placówki szkolnej czy opiekuńczej.
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:45
        "Jak chcesz mieć czas na obniżanie kortyzolu oraz jeszcze treningi, to nie polecam tego robienia bombelka, chyba, że nie musisz zapitalać na etacie i jechać w godzinach szczytu do pracy i placówki szkolnej czy opiekuńczej."

Fuj!
      • stephanie.plum Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:11
        no nie zgodzę się do końca, nic mi tak nie obniżało poziomu kortyzolu (to znaczy, poziomu rozpeirdolenia), jak taki mały, ciepły kotlecik zasypiający w ramionach... i w ogóle mnóstwo rzeczy z dzieckiem koi bardzo, no chyba, że nie ma się na to w ogóle czasu, to wtedy nie koi ani trochę.
        • trampki-w-kwiatki Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:22
          Hmm. Jakby to tak delikatnie. Lulanie dziecka koi, kłótnie z dzieckiem, które ma korbę i nie chce spać nie koją. Kopanie się z palcówką nie koi, przeciwnie, choć "kocham cię mamusiu" koi. Generalnie macierzyństwo nerwy mi raczej nadwyrężyło, choć z młodej damy dumna jestem i ją kocham. Ja nie uważam, że to łatwa sprawa.
          Gdybym miała powiedzieć czy kortyzol lepiej obniża się basenem czy macierzyństwem to mówię: po stokroć basenem. Wiadomo, patrząc na basen nie mam takiej miłości i dumy, ale stres zdecydowanie mniejszy.
          Poza tym, Jezu słodki, przy dziecku to ja mam ciągły stres. Że wyniki krwi wyszły złe, że wymioty znowu po raz trzeci w tym miesiącu. Że chłopiec ją kopał w szkole, że pani coś jej powiedziała tak, że młodej przykro. Że nie ma terminu do specjalisty, że jej ukochana koleżanka odeszła do innej szkoły. Że ktoś ją mógłby skrzywdzić, że sobie rozbiła nos i cierpi. Po pierwszym roku jej życia, gdy wisiało nad nami widmo poważnej choroby i niedorozwoju to ja jestem dziś strzępem nerwów...
          • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:28
            Kopanie się z placówką to już nawet ja muszę się postarać żeby sobie wyobrazić 😂
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:33
            trampki-w-kwiatki napisała:

> Hmm. Jakby to tak delikatnie. Lulanie dziecka koi, kłótnie z dzieckiem, które m
            > a korbę i nie chce spać nie koją. Kopanie się z palcówką nie koi, przeciwnie, c
            > hoć "kocham cię mamusiu" koi. Generalnie macierzyństwo nerwy mi raczej nadwyręż
            > yło, choć z młodej damy dumna jestem i ją kocham. Ja nie uważam, że to łatwa sp
            > rawa.
            > Gdybym miała powiedzieć czy kortyzol lepiej obniża się basenem czy macierzyństw
            > em to mówię: po stokroć basenem. Wiadomo, patrząc na basen nie mam takiej miłoś
            > ci i dumy, ale stres zdecydowanie mniejszy.
            > Poza tym, Jezu słodki, przy dziecku to ja mam ciągły stres. Że wyniki krwi wysz
            > ły złe, że wymioty znowu po raz trzeci w tym miesiącu. Że chłopiec ją kopał w s
            > zkole, że pani coś jej powiedziała tak, że młodej przykro. Że nie ma terminu do
            > specjalisty, że jej ukochana koleżanka odeszła do innej szkoły. Że ktoś ją móg
            > łby skrzywdzić, że sobie rozbiła nos i cierpi. Po pierwszym roku jej życia, gdy
            > wisiało nad nami widmo poważnej choroby i niedorozwoju to ja jestem dziś strzę
            > pem nerwów...

Dzięki za ten wpis! kiss
            • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:41
              Nie, no ja uważam, że dzieci na pewno stresu dodają. Dodają też radości. Ale tak z całą z zupełną uczciwością mogę uznać że kortyzol leci w dół a przekaźniki szczęście w górę dopiero jak zaczynają dorastać. Przy czym u mnie to nie była sprawa decyzji podejmowanej z tabelką: wiedziałam, że muszę mieć dzieci, bo chcę na maksa, mózg zalała biologia i już. Ty tak nie masz, to rzeczywiście idź na basen 🙂
          • stephanie.plum Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 19:51
            czyli, w skrócie: kochane dziecko koi, świat wokół, niekoniecznie.

mam obecnie za stanie dziewięciolatka, który chyba uzyskał już doktorat z pyskowania, więc nikt mi nie powie, że nie znam życia...
            • stephanie.plum Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 19:54
              nadal uważam, że wychodzę na plus, nawet po koszmarnym seansie darcia się, by młody odrobił lekcej...
        • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:31
          stephanie.plum napisała:

> no nie zgodzę się do końca, nic mi tak nie obniżało poziomu kortyzolu (to znacz
          > y, poziomu rozpeirdolenia), jak taki mały, ciepły kotlecik zasypiający w ramion
          > ach... i w ogóle mnóstwo rzeczy z dzieckiem koi bardzo, no chyba, że nie ma się
          > na to w ogóle czasu, to wtedy nie koi ani trochę.
          >

Znam to, bo z przyjemnością niańczyłam wszelkie niemowlaki przy każdej sposobności.
          Jak tylko brałam na ręce, to zaczynałam kontrolować oddech, żeby na dziecko działał uspokajająco/usypiająco - przy tym samemu się człowiek uspokaja i wycisza.

No ale to epizody.
          Na co dzień to gruba kwestia.
        • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 21:29
          O tak, okład z dzieci lepszy niż termofor.
    • daniela34 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:33
      Dlaczego wy nie śpicie o takich niechrześcijańskich godzinach? Ja dopiero wstałam - o mojej zwykłej niedzielnej porze, czyli o 9.00, ale jest 8.00.
      Konsumuję twarożek.
      Z dobrych rzeczy - zaskakująco - przeszło mi przeziębienie! A katar zamiast trwać tydzień (leczony) albo 7 dni (nieleczony) trwał 1.
      Z tej radości zamierzam upiec dziś 3 rodzaje ciastek i tartę z gruszkami I gorgonzolą na kolację.
      Na obiad mam ozdrowieńczy rosołek tatusia.
      A jutro muszę zrobić wszystko to, czego nie zrobiłam w piątek, bo mi z nosa ciekło plus mam posiedzenie aresztowe, na którym będę robić z siebie idiotkę, ale nie szkodzi, przywykłam.
      W październiku jest dobra pogoda, ale październik się już kończy.
      O kortyzolu nic nie wiem, poza tym że ponoć kawa na czczo podnosi (nie znam się, nie interesuję się, nie leczę się na nic póki nie umieram).
      • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:32
        Bo się po prostu obudziłam, totalnie wyspana po 7,5h i w cudownym nastroju. Nie mogłam śpiewać, bo normalni ludzie śpią, więc zrobiłam po cichu to browniebig_grin Tak fajnie ciemnawo było, odpaliłam świece, kawa pachniała, dziamgałam po włosku, a potem poleciałam na trening. No fajnie jest, nie ma na co narzekać.
        Chcę wiedzieć wszystko o tych trzech rodzajach ciastek, please.
        No i dobrze że się pozbyłaś kataru!
        • daniela34 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:36
          Zobaczymy co wyjdzie, ale jedne mają być kardamonowe z konfiturą pomarańczową i kokosem, drugie zwykle cytrynowe z lukrem a trzecie to mają być rogaliki pistacjowe z dodatkiem marcepanu, który muszę zrobić, bo nie mam
          • homohominilupus Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 12:27
            daniela34 napisała:

> Zobaczymy co wyjdzie, ale jedne mają być kardamonowe z konfiturą pomarańczową i
            > kokosem, drugie zwykle cytrynowe z lukrem a trzecie to mają być rogaliki pista
            > cjowe z dodatkiem marcepanu, który muszę zrobić, bo nie mam

Obśliniłam się 😁
            • daniela34 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 16:05
              No dobra, 2 z 3 rodzajów ciastek gotowe. Nie, rogaliki pistacjowe nie zostały wykonane i tę historię zabiorę ze sobą do grobu. Nie, ten lukier nie miał być jadowicie niebieski, tylko lekko błękitny ale barwnik w żelu wiedział lepiej a nie mogłam w nieskończoność dodawać cukru pudru. No ale ciastka są. A domowy marcepan się udał
              • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 16:32
                Łał, piękne!
              • ekstereso Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:28
                Czapki z głów.
              • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:44
                Śliczne!
        • daniela34 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:46
          Wieści z frontu są takie, że marcepan już gotowy.
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:53
        O kortyzolu nic nie wiem, poza tym że ponoć kawa na czczo podnosi (nie znam się, nie interesuję się, nie leczę się na nic póki nie umieram).

Dwie kawy na czczo były, w trakcie drugiej prawie spadłam pod stół!

Zjadłabym i rosół i tartę!
    • mariola233 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 08:59
      Cześć piękne moje, ja ćwiczyłam,byłam z Pieskiem na spacerku i potem jedziemy do kawiarni na kawę i ciacho do fit Cake,u mnie świcie słońce, pozdrawiam Was serdecznie i życzę pięknego dnia, pa kocham Was🌻🌷⚘️🌹🌺
      • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:04
        Mariolka! Takie rzeczy w niedzielny ranek???
        • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:26
          Się nie przebrała po nocy, Tobie się nie zdarza?
          • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:27
            Od lat już nie, niestety 😢
            • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:39
              Poczekaj do czterdziestki dzieciaku 😎
              • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:55
                Obiecujesz? 😁
                • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:58
                  Z resztą, mnie się już nawet nie zdarza zasnąć w makijażu, nie mówiąc o rajstopach 🤣
                  • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:59
                    A ktoś wspominał o zasypianiu? 🙄
                    • szarmszejk123 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:01
                      No tak, widzisz jaka ja jestem stara mentalnie?? Idę szukać opiekunki, muszę natychmiast iść poimprezować, bo chyba gniję od środka!
                      • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 00:49
                        Piękny dialog smile
                • grruu.u Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:59
                  Wróć do tego wątku na koniec 2025 roku i sama napiszesz 😉
      • bazia_morska Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:09
        Ojp
      • panna_lila Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:21
        a to się nie nosi odwrotnie, tzn ten szew z tyłu?
        • kk345 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:36
          Nosi się...
          • bazia_morska Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:53
            I ten paputek do kompletu.
      • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:33
        Te kokardki to mają być z tyłu mariolkobig_grin

Skoro już o rajstopach, macie na oku jakieś nowe wzory? Uwielbiam wzorzyste, mają być czarne.
        • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:56

> Te kokardki to mają być z tyłu mariolkobig_grin

A ona woli z przodu!
          big_grin
        • kura17 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 14:18
          > Skoro już o rajstopach, macie na oku jakieś nowe wzory? Uwielbiam wzorzyste,
          > mają być czarne.

ja tez uwielbiam wzorzyste, ale nie wiem, czy nam sie gusta zgraja wink

calzedonia, takie mam

https://www.calzedonia.com/dw/image/v2/BJHW_PRD/on/demandware.static/-/Sites-CAL_EC_COM/default/dw650639af/images/MODC1960754C-M.jpg?sw=1200&sfrm=jpeg

https://www.calzedonia.com/dw/image/v2/BJHW_PRD/on/demandware.static/-/Sites-CAL_EC_COM/default/dw7a5877eb/images/MODC19734683-FI.jpg?sw=1200&sfrm=jpeg

https://www.calzedonia.com/dw/image/v2/BJHW_PRD/on/demandware.static/-/Sites-CAL_EC_COM/default/dw1641be70/images/MODC1988019-M.jpg?sw=1200&sfrm=jpeg

https://www.calzedonia.com/dw/image/v2/BJHW_PRD/on/demandware.static/-/Sites-CAL_EC_COM/default/dw230e8fc3/images/MODC16535270-FI.jpg?sw=1200&sfrm=jpeg
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 16:45
            Fajne!
            Gdybym nosiła rajstopy (nienawidzę) to właśnie takie.
          • primula.alpicola Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:00
            Zgrają się Kuro!!
            Super.
            • kura17 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 19:07
              > Zgrają się Kuro!!
              > Super.

to generalnie polecam calzedonie, zawsze cos fajnego tam kupie.
              jakosc taka sobie, ale (bardzo?) czesto maja promocje typu 2+1 itp, wiec w sumie jest ok.
    • mid.week Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 09:19
      U mnie piekna pogoda, taka idealna polska zlota jesien. Wczoraj jeszcze umieralam chorobowo, ale jak patrze za okno to mnie kusi zeby ruszyc doopsko.
    • brenda_bee Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 10:52
      Wstałam dziś po nowemu o 5,17 bo mój pies nie przestawił sobie zegarka. Potem powrót w piernaty, spanie do 10, śniadanie. Teraz gotuję kapustę na pierogi. I błogi relaks z książką do wieczora.
      • rosapulchra-0 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 21:08
        A jaka książka, jeśli wolno spytać? W sensie o tytuł książki pytam, bie o wygląd okładki wink
    • tokyocat Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 12:19
      Wstalam o 8, wstawilam ciasto drozdzowe na kannelbullar.
      Ostatni dzien urlopu, jutro do roboty.
    • sandy_cheeks Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 12:56
      Jeszcze nie ruszyłam dudy z kanapy, strasznie boli mnie głowa, czekam aż tabsy zaczną działać 😵‍💫
      Dziś w użyciu dynia, zrobiłam zupę, a małe poszły na buźki. Wieczorem mają jeszcze dojechać większe, to zrobimy lampiony.
      • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 12:57
        Gdzie jest takie niebieskie niebo???
        • bazia_morska Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:46
          Właśnie, gdzie? U mnie leje od rana.
        • sandy_cheeks Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 16:00
          Warszawa, w okolicach południa. Teraz byliśmy rowerami na dachu CNK i po zachodniej stronie pochmurno, po praskiej jeszcze przebłyski błękitu…
          • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 16:35
            Co? Kuśfa to mnie ominęło.
            O 14 jechałam na rowerze i doznałam muśnięcia słońcem, ale niebo nie było już tak niebieskie.
            A rano totalna mgła (też na rowerze).
            • sandy_cheeks Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 17:34
              Trzeba było przyjechać na Pragę w okolicach południa. Mgły u nas zeszły przed 11, potem była klara…
              • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 17:49
                Nie mogłam. Pracowałam, jak to tu mawiają: "gdy miałam czas" wink :p.
              • bazia_morska Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 17:51
                Bylam pewna, że napiszesz, że to południe Europy! 🥰
    • borsuczyca.klusek Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:03
      Wczoraj był wyjątkowo przyjemny wieczór jak na koniec października.
      A dla was kochane Lublin nocą:

1. Drzewo za 100 tys. złotych polskich, co może je czynić najdroższym drzewem świata.
      2. Fontanna multimedialna, która w momencie stawiania była drugim najdroższym tego typu przybytkiem w Europie.
      3. Ławeczka niepodległości w postaci betonowego klocka za 30 tys.
      4. Pomnik Unii Lubelskiej
      5. Napis I ❤️ Lublin jednym się podoba inni twierdzą że tandeta.
      • borsuczyca.klusek Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:05
        Jeszcze portal na Litwę, można pomachać jakiejś dobrej duszy w Wilnie. Ja nie pomachałam, bo jestem nieśmiała 🙄
        • piataziuta Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:35
          Ooo portal fajny!
        • niezwykladziewczyna Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 14:14
          Balowało się na mieście 🤨
          • borsuczyca.klusek Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 14:25
            No 😁
      • homohominilupus Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 16:58
        Lublin!
        Kochany Lublin!
        To jedno z naj pię knie jszych miaaaaast

Jak śpiewał młody Janusz Józefowicz w niezapomnianym Big Zbig Show.
        • borsuczyca.klusek Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 17:37
          💗
      • panna.nasturcja Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 00:53
        A czemu to drzewo tyle kosztowało?
        • borsuczyca.klusek Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 30.10.23, 13:56
          Już spieszę tłumaczyć. Wcześniej w tym miejscu rosła kultowa lubelska czarna topola zwana Baobabem. Niestety czas zaczął ją mocno nadwyrężać i po kolejnej wichurze, powołani eksperci orzekli, że drzewo zagraża mieszkańcom i musi zostać ścięte.
          Tak też się stało, ale władze miasta, żeby ludziom nie było smutno, obiecały że znajdzie się inne drzewo na to miejsce i będzie fajnie. Poszukiwania trochę trwały, drzewo spełniające kryteria znaleziono dopiero w Niemczech skąd za transport, ekspertów i całą logistykę trzeba było wybulic okrągłą sumkę.
          I jakież było rozczarowanie mieszkańców Lublina, gdy się okazało, że nowy Baobab za miliony cebulionów to taki nedzny pachruść 🙄
          Poniżej wklejam zdjęcie poprzednika dla porównania:
    • sajgonetka Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 13:18
      Jak nie czytam plotek, tak potwierdzenie jednej bardzo by mnie ucieszyło.
      Sądzę, że nie tylko mnie.
      wiadomosci.radiozet.pl/swiat/putin-zmarl-o-20-40-solowej-potwierdza-sensacyjne-plotki
    • marusia_ogoniok_102 Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 17:17
      Jesienny spacer na Zakrzówek. Jedenaście lat w Krakowie i w końcu tam zaszłam. Szkoda, że już po zmroku - będzie teraz zapadał zdecydowanie za wcześnie. Powroty z biura przez Bagry raczej już odpadną - ta trasa w ciemności to zły pomysł.

Droga ulicą Zwierzyniecką wzdłuż Wisły i aleją Presleya.
      • bazia_morska Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 17:52
        Pięknie! ❤️
      • mandre_polo Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 19:12
        Zaszłam - dawno słyszane słowo👍
    • krwawy.lolo Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:15
      Awe Maryja!
      • borsuczyca.klusek Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:18
        Ten krasnal jest zajebisty 😀
        • krwawy.lolo Re: Część piękne! 🥀🍀🌷🌹💐 29.10.23, 18:26
          Krasnal? Cały ogródek jest dziełem ludowej sztuki sakralnej. Włoskiej, jakby się kto pytał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka