zerlinda 04.11.23, 09:22 Nigdy nie gotowałam. Ile minut? Bo w przepisach jest od 15 minut do godziny. I co dodajecie? Chodzi o przyprawy, nie o boczek itp. Kapusta nie może być rozgotowana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snakelilith Re: Kiszona kapusta 04.11.23, 09:35 Czas gotowania zależy od kapusty. Jak nie lubisz rozgotowanej, to spróbuj już po 10-15 minutach. Kapustę można jeść przecież na surowo, więc za krótko na pewno nie będzie. Ja gotuję zwykle jakieś 20 minut, ale pewnie są i tacy, co lubię mocno rozgotowaną i wolą dłużej. Ja do kapusty nigdy nie dodaję boczku ale przyprawy jak kminek, listek laurowy, nasiona kolendry, pieprz i czasem jałowiec (ale oszczędnie). Czasem trochę chilli. Tłuszczu też nie dodaję, bo podaję taką kapustę zwykle do smażonego mięsa. Do gotowania daję też minimalnie wody, tyle by się wygotowało, więc trzeba od czasu do czasu zamieszać. Sprawdź też czy kapusta nie jest za kwaśna, kupne często takie są. Wtedy warto odcisnąć, na koniec gotowania można ewentualnie dodać trochę tej kwaśnej wody z kapusty, wtedy uratowałaś nawet kilka zdrowych bakterii. Ja kapustę też przed gotowaniem kroję, albo tnę kuchennymi nożyczkami, bo to potem wygodniejsze do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Kiszona kapusta 04.11.23, 09:42 Ja też zawsze płuczę kapustę i kroję. Ja nie dodaję innych przpraw jak tylko odrobinę pieprzu. Możesz na końcu, po odcedzeniu, dodać trochę masła albo smalcu. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Kiszona kapusta 04.11.23, 10:04 Czas gotowania zależy przede wszystkim od tego jak kwaśna jest kapusta. W kwasie wszystko się dłużej gotuje. Ja lubię mocno kwaśną i gotuję faktycznie ok. 1h. Z przypraw daję tylko sól, pieprz i liść laurowy. Odpowiedz Link Zgłoś