Dodaj do ulubionych

Kaczyński przed Trybunałem Stanu?

21.11.23, 21:17
Wyczytałam, że chcą postawić przed TS Adama Glapińskiego szefa NBP. No, dobrze, ale dlaczego nie ma na razie mowy o postawieniu przed TS Kaczyńskiego i Dudy? Przecież inicjatorem tego dziadostwa i ogólnego rozpieprzenia kraju był nikt inny tylko Kaczyński, a Duda na jego polecenie łamał i prawo i konstytucję.
Dlaczego nie oni?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:20
      Dlatego, że Kaczyński był "szeregowym posłem" i "bez żadnego trybu" co nie daje kompletnie żadnych podstaw do postawienia go pod TS.
      • kaka-llina Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:28
        A na dude nie mają wystarczajacej wiekszości niestety.
      • opal201 Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:37
        profes79 napisał:

> Dlatego, że Kaczyński był "szeregowym posłem" i "bez żadnego trybu" co nie daje
        > kompletnie żadnych podstaw do postawienia go pod TS.

Przecież był i jest wicepremierem.
    • taje Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:31
      Nie mają do tego większości.
    • daniela34 Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:32
      opal201 napisała:

> Wyczytałam, że chcą postawić przed TS Adama Glapińskiego szefa NBP. No, dobrze,
      > ale dlaczego nie ma na razie mowy o postawieniu przed TS Kaczyńskiego i Dudy?

Jest mowa. Ale o ile w przypadku Glapińskiego do postawienia przed TS wystarczy bezwzględna większość posłow w obecności co najmniej połowa ustawowej liczby, o tyle w przypadku prezydenta potrzebna jest większość 2/3 ustawowej liczby członków Zgromadzenia Narodowego, a w przypadku członków rządu większość 3/5 ustawowej liczby poslow. Matematyka zatem się kłania - w przypadku Glapińskiego postawienie przed TS jest najbardziej realne.
      • opal201 Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:39
        daniela34 napisała:

> opal201 napisała:
        >
        > > Wyczytałam, że chcą postawić przed TS Adama Glapińskiego szefa NBP. No, d
        > obrze,
        > > ale dlaczego nie ma na razie mowy o postawieniu przed TS Kaczyńskiego i
        > Dudy?
        >
        >
        > Jest mowa. Ale o ile w przypadku Glapińskiego do postawienia przed TS wystarczy
        > bezwzględna większość posłow w obecności co najmniej połowa ustawowej liczby,
        > o tyle w przypadku prezydenta potrzebna jest większość 2/3 ustawowej liczby c
        > złonków Zgromadzenia Narodowego, a w przypadku członków rządu większość 3/5 ust
        > awowej liczby poslow. Matematyka zatem się kłania - w przypadku Glapińskiego po
        > stawienie przed TS jest najbardziej realne.

A Witek? Za reasumpcję by się jej należalo.
        • daniela34 Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:43
          Marszałek Sejmu nie odpowiada przed TS - za reasumpcję może odpowiadać normalnie, karnie, przed sądem, po uchyleniu immunitetu rzecz jasna.
    • borsuczyca.klusek Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:35
      A tak realnie to co ten Trybunał Stanu może mu zrobić?
      • taje Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:37
        Mniej niż ludzie myślą. Bardziej kwestia symboliczna.
        • bywalec.hoteli Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:39
          W tym wątku to pierwsze zdanie jest fałszywe. Tj o tym myśleniu
          • taje Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:54
            Które zdanie??
            • bywalec.hoteli Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 22.11.23, 10:58
              że ludzie tu myślą
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 22.11.23, 04:39
        borsuczyca.klusek napisała:

> A tak realnie to co ten Trybunał Stanu może mu zrobić?

Zakaz pełnienia funkcji publicznych. Ja uważam, że to wystarczająco, ale tak jak pisze taje poniżej, dla części społeczeństwa będzie to tylko symboliczna kara
        • asia.sthm Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 22.11.23, 12:25
          > Zakaz pełnienia funkcji publicznych.

Bardzo popieram. Do końca życia w jego przypadku.
      • marta.graca Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 22.11.23, 12:07
        Nie wiem, czy akurat w tym przypadku, ale za czyny stanowiące przestępstwo lub przestępstwo skarbowe Trybunał Stanu orzeka kary lub środki karne przewidziane w ustawie.
    • taki-sobie-nick Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 21.11.23, 21:55
      Za co?
    • lauren6 Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 22.11.23, 10:07
      Nie przejmuj się. Im wszystkim należą się normalne zarzuty karne, a pozbawić immunitetu szeregowego posła jest łatwo.

Wybory prezydenckie być może unieważnią. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że przez 8 lat prezydentury Duda nie osiągnął żadnej pozycji międzynarodowej. Nikt z światowych przywódców, poczynając od prezydenta Ukrainy, kończąc na Bidenie nawet się nie zająknie, gdy sąd unieważni prezydenturę Dudy.
    • bramstenga Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 22.11.23, 11:36
      Nie od rzeczy byłoby w tym momencie przypomnieć, że Trybunał Stanu ma 120 lat, postępowań w tym czasie było 5 (pięć), a skazano 2 (dwie osoby).
    • an0malia Re: Kaczyński przed Trybunałem Stanu? 22.11.23, 11:53
      Kary dla pisowców zobaczycie jak świnia niebo big_grin I jeszcze będziecie brak tych kar usprawiedliwiać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka