feniks_z_popiolu 28.11.23, 12:53 Co podać, żeby było proste i smaczne. A także mogło być przygotowane wcześniej i bezproblemowo zaserwowane w dniu wizyty. No i żeby było świąteczne. Macie jakieś sprawdzone przepisy na bardziej uroczyste obiady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
purchawka2020 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 12:54 Wegański bigosik. Tu pierwsza pomoc: www.wegannerd.com/2013/12/weganskie-swieta.html Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:10 Czy coś z tych polecanych na stronie przepisów robiłaś i możesz konkretnie polecić? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:22 Mój kolega serwuje nam takie rzeczy: "Ryba" z selera w galarecie - smakuje jak ryba, ervegan.com/2021/12/seleryba-w-galarecie/ śledzie z boczniaków - robiłam z tego - pycha - proste i smaczne: www.olgasmile.com/sledzie-z-boczniakow.html Pierogi z kapusta i grzybami albo kulebiaki chyba można sobie wygooglać? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 20:12 Seler smakuje jak seler, a śledź to taki gatunek ryby a nie grzyba. Dlaczego więc te mylące nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 20:17 A widziałeś w sklepie polędwicę z indyka? Bo ludzie są twórczy i nadają różne nazwy. Kreatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 21:12 Jak byłem mały, mówiłem na guzik "bidzius". Ale dorosłem, dowiedziałem się jak ten przedmiot się nazywa. Tylko niejaki glapinski na recesje mówi "rozwój" a na ubóstwo - "dobrobyt". Ale może kiedyś też dorośnie i już nie będzie taki "kreatywny". Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 23:43 Ja widziałam w sklepie skrzydełka wołowe , aż musiałam pani sprzedawczyni się spytać, skąd mają te latające krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 23:45 Może to skrzydła były jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 00:06 kiszeczka.kodzilla.pl/produkt/mieso/wolowina/skrzydlo-wolowe/ ulubiona przez nasz koty czesc wolu, tatar tez swietny wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 12:55 W tradycji katolickiej nie ma miejsca na wegetarianizm Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:06 Jest postna kolacja wigilijna, którą zgodnie ze zwyczajem przygotowuje się w ilości takiej, że potraw wystarcza nie tylko na pierwszy, ale i na drugi dzień Świąt I jeszcze coś można zamrozić na "potem". Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:21 "Postna" w znaczeniu katolickim to zdecydowanie nie znaczy wegetariańska. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:29 Poza rybami wegetariańska. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:29 Całkowicie nie, ale jak się wyeliminuje ryby, to reszta zielska i ingrediencji pasuje W niektórych regionach nadal!!! przestrzegany jest zwyczaj, że "nie wolno" używać tłuszczu (oprócz oleju), mleka/śmietany i jajek! A "słodkości" to miód, bakalie, owsiany kisiel, kompot z suszu i kutia, aha jeszcze gołe racuchy! Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:34 W jakich regionach? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:08 Np pogranicze Podlasia/Lubelszczyzny, ale też np. mój Teść to zawsze wspomina (Kresy Litewsko - Żmudzkie - Rodzina bardzo niechłopska). Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 18:19 U mnie na Podlasiu tak właśnie było. Nie używało się żadnych tłuszczy zwierzęcych do potraw. Jestem przekonana że jeszcze dużo ludzi tak gotuje na Wigilię Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 07:07 Nie tyle mi chodzi o tłuszcz, co o śmietanę, mleko albo jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:01 Z "mojej" wystarczyłoby wywalić rybę. Reszta jest wegetariańska. Z wegańską byłoby więcej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:12 Nie spotykamy się w tradycji katolickiej. Napisałam BN bardziej po to by zaznaczyć w jakim to okresie / sezonie jest ten obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 17:47 To robisz barszczyk z fasolą, pierogi z grzybami, kapustę z grochem i jakiegoś kulebiaka Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:48 krolewska.asma napisała: > W tradycji katolickiej nie ma miejsca na wegetarianizm Nie masz pojęcia o tradycji katolickiej, podobnie jak o wszelkich tematach, w których się tak ochoczo wypowiadasz Drobna podpowiedź - dawne przepisy postne nie dopuszczały, poza rybami, żadnych produktów odzwierzęcych, w tym mleka i jego przetworów oraz jajek (podobnie jest i obecnie w prawosławiu). Ponadto w wielu zakonach reguła nie dopuszczała jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm jest jak najbardziej zgodny z tradycją katolicką, a ponadto absolutnie żadne przepisy kościelne nie nakazują spożywania jakichś produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:10 >dawne przepisy postne nie dopuszczały, poza rybami, żadnych produktów odzwierzęcych, w tym mleka i jego przetworów oraz jajek Jakies zrodla? Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:24 mwmskansen.pl/pozywienie-postne/ Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:33 Eee, każda praca traktująca o historii kuchni europejskiej? Np. Bridget Ann Henisch, Fast and Feast: Food in Medieval Society albo Maguelonne Toussaint-Samat, Histoire naturelle et morale de la nourriture (wyszła też po polsku i angielsku czy choćby rozdział Fasting and Abstinence w Encyclopedia of Food and Culture p. red. Solomona H. Katza. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:49 O, a tutaj mocno skrótowo, ale jest wyraźnie napisane "Wolno było spożywać tylko jeden posiłek w godzinach popołudniowych (istniała również możliwość małej wieczornej przekąski) z wyłączeniem z jadłospisu mięsa oraz nabiału": www.wilanow-palac.pl/posty_obowiazkowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:00 Ale nie jajek... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:25 A to zależy z jakiego punktu widzenia - kulinarnego czy językowego 😉 ". Słowniki języka polskiego zaliczają do nabiału również jaja" Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:40 Nabiał to także jajka. Zresztą w jednym z podanych wyżej źródeł stoi wyraźnie "During fasting periods, Christians were forbidden to eat the meat (and other products, such as milk and eggs) of quadrupeds and birds". Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 17:41 Moja mama tak pości, wyniosła to z domu rodzinnego. Jak post ścisły, to żadnych odzwierzęcych produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 17:48 Moi rodzice tak w Wielki Piątek i Środę Popielcową, w Wigilię do kolacji, wtedy pojawiają się jednak jajka, majonez, śmietana. Ale w te dwa dni zero masła, mleka, śmietany, jajek, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:57 Ale nie wszyscy chrześcijanie są katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 20:16 krolewska.asma napisała: > W tradycji katolickiej nie ma miejsca na wegetarianizm Hahaha. A słyszałaś kiedykolwiek o św. Hildegardzie i jej zasadach postu? Malutko wiesz o tradycji katolickiej, a garniesz się do nauczania o niej. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 07:08 Dziwne, że nie napisał "masakra", "jestem w szoku" albo coś w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 16:06 Tak jest , jego ekscelencjo , już rozsyłamy powiadomienia do biskupów 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:03 A jakie są u was tradycyjne dania na taki obiad? Ja uważam, że sens ma podanie czegoś co koresponduje z tym co jada reszta. Czyli jeśli u was podaje się np. barszcz z krokietami czy innymi sakiewkami z mięsem, to zrobiłabym porcję z pieczarkami i serem, jeśli dajesz ziemniaki z surówką i kotletem, to można choćby kotlet z boczniaków, smażony ser albo nawet jakieś gotowe klopsiki. Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:10 Boczniaki - mogą być panierowane i smażone, mogą być udające śledzie. Pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:24 Boczniaki - to jest jakiś trop choć wolałaby unikać smażenia w tym akurat dniu. A przy okazji boczniaków musiałabym poćwiczyć bo zawsze wychodzą mi jakieś gumowate. Jakiś patent w tym zakresie? Może duszone w większych kawałkach? Dla mięsożernych przewiduję jakieś ciemne mięso w sosie więc by konweniowały. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:48 pieczesz na blasze (na papierze do pieczenia) posmarowane oliwa i posypane gruba morska sola i pieprzem, tak przygotowane mozesz podawac na zimno z oliwnej zalewy albo z sosem Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:56 Tak jak pisze Mysiulek, boczniaki z blachy, bez panierki - są boskie. Tylko trzeba dużo kupić, bo się kurczą. Gumowate są ogonki, trzeba je obciąć. Jak ci żal wyrzucić, możesz je dodać do wywaru pod jakąś świąteczna zupę, a potem wyrzucic Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 01.12.23, 04:59 Też wolę bez panierki, wtedy czuć ich smak bardziej niż w panierowanych, kanie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:13 zrobic na wieczerzę wigilijną więcej dań. I albo podać to samo, albo część podaś na wwiglijna kolację, a część na obiad/ Przykład 24.12 barszcz 25.12 zupa grzybowa. Ba! 26 możesz dać rybna/kapuśniak na grzybach/itp itd Potraw multum, zależnie od regionu kraju Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:15 przeprasz. Rybna odpada. ale np chyba zupa migdałowa/śląska moczka/siemieniotka akurat masz mnóstwo potraw wegetarianskich w poskiej tradycyjnej wigilii Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:15 czy to katolickiej, czy tez prawosławnej. do wyboru, do koloru.Nawet gdyryby pominiesz, pozostaje mnostwo potraw Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:38 Jeszcze zupa wiśniowa wg Cwierciacostamcostamowej. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:29 Region Mazowsze. Barszcz nie przejdzie bo ani ja ani mąż nie bierzemy tego do ust . Ale grzybową z łazankami albo drobnymi cebularzami robię bardzo dobrą. Musiałabym zrobić jej olbrzymi gar i bronić go przed domownikami, goście będą dopiero w 2-gi dzień BN Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:35 zrób jeszcze wiekszy gar. Zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Ja tam ile bym nie zrobiła - zawsze za mało. A najlepsza jest ostatniego dnia. Zwłaszcza jak już odrobineczka została... Odpowiedz Link Zgłoś
rozkudlana_wiedzma_z_bagien Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:41 A może spróbuj zrobić nut roast, taki angielski odpowiednik świątecznego obiadu - coś oryginalnego i też jest smaczne, chociaż nie 'typowo' polskie. Warto zrobic do tego sos grzybowy i mozna podac z ziemniakami i i innymi warzywami (pieczonymi lub gotowanymi).Tu przepis: www.bbcgoodfood.com/recipes/nut-loaf Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:57 Rozkudlana Dziękuję, bardzo ciekawy przepis, choć czy prosty to bym polemizowała Ale dało by się odgrzać i serwować na stół bez kłopotu Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 17:00 Możesz zrobić prostą babkę z ziemniaków i kaszy gryczanej. Najlepsza następnego dnia, odzmazana (albo podgrzewana w plastrach z wiekiem masła na wierzchu w piecu). Plus sos grzybowy, na białym wytrawnym winie. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:29 A wszyscy uczestnicy są wegetarianami? Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:33 Młodszy skład to wegetarianie natomiast starsi mięsożerni w relacji 5:5 Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:34 No to potrzebna jest opcja dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:53 Dlaczego? Osoby jadające mięso nie mogą raz go nie zjeść? Ja w ogóle - jakiem mięsożerca - nieustająco nie mogę pojąć problemu. Jasne, że przygotowanie potrawy z mięsem/z mięsa jest na ogół łatwiejsze i szybsze, ale przecież jest mnóstwo przepisów na danie wegetariańskie, także odświętne. Z wegańskimi jest trochę trudniej, ale też się da. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:03 Zakładam, że Wigilia dzień wcześniej załatwiła sprawę posiłku wegetariańskiego, tak więc świąteczny obiad to byłby już drugi raz, a skoro uczestniczą w nim wszystkożercy, niezbyt elegancko jest skazywać ich znowu na potrawy wyłącznie wegetariańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:11 No to można im dać pieczony schab albo udziec z indyka. Mnie po prostu chodzi o pozbycie się myślenia w rodzaju "ojej, trzeba DODATKOWO przygotować coś wegetariańskiego" na rzecz "robię obiad bez mięsa i ryb". Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:27 Zwykle obiad świąteczny jest bardziej obfity i wystawny, nie ograniczający się do jednej potrawy, więc opcje dla wszystkożerców i wegetarian, można w nim uwzględnić. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:18 Dojadanie "Wigilii" to my domowo uskuteczniamy co roku, we wszystkie dni świąteczne a czasem i po. Zupę grzybową możemy jeść na okrągło. Nie robię nawet żadnych obiadów. Jednak gościom przychodzącym w 2-gi dzień świąt aż takich odgrzewanek nie zaserwuję Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:41 Jasne. Ja bym zrobiła np.: 1. Zupa krem + jakieś krokiety (grzyby albo warzywa) albo nawet po prostu zawijańce z gotowego ciasta francuskiego z grzybami (te trzeba zrobić na świeżo, no ale to niewielki kłopot) 2. Jakieś pieczone/duszone warzywa 3. Dla tych, co jedzą mięso jakieś upieczone wcześniej mięso (schab, karkówka, drób) 4. Dla tych, co mięsa nie jedzą kotlety ziemniaczane/soczewicowe/inne warzywne z jakimś sosem (sos taki, co i do tej pieczeni mógłby być). Jeśli mniej pracy, to kasza/ryż z warzywnym sosem. Desery już całkiem wspólne . Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 20:19 abacab.81 napisała: > Zakładam, że Wigilia dzień wcześniej załatwiła sprawę posiłku wegetariańskiego, > tak więc świąteczny obiad to byłby już drugi raz, a skoro uczestniczą w nim w > szystkożercy, niezbyt elegancko jest skazywać ich znowu na potrawy wyłącznie we > getariańskie. Dlaczego zdrowsze jedzenie jest nieeleganckie i nie można go zjeść dwa razy? Można nawet całe życie, z korzyścią dla zdrowia. -- Przecież autorka napisała wyraźnie, że to kot podjął decyzję o wyjściu. Ona tylko zostawiła otwarte okno. Nie wiem czego tu się czepiać autorki. /sniyg/ Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:09 Mięsożercy oczywiście że jak raz nie zjedzą mięsa to nic się nie stanie. Ale jak lubią to czemu nie zrobić im tej przyjemności? A co do przepisów wegetariańskich / wegańskich jest mnóstwo to fakt. Tylko wolałabym, żeby były sprawdzone i naprawdę smaczne. Ja znam różne dania wege bo mieszkająca z nami córka studentka od kilku lat jest wegetarianką. Ale jej dania to raczej takie codzienne albo bardziej takie "przekąskowe" a tu chodzi o obiad. Zasiadany i nie absorbujący za bardzo gospodyni. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:12 Wszystkożercy, odróżnieniu od osób wykluczających z diety mięso, czy też bardziej ortodoksyjnie produkty odzwierzęce. Tak więc zgadzam się z tym, że jak w Wigilię wszystkożercy nie zjedzą raz mięsa, to nic im się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:22 Sa carnivore, jedzacy wylacznie mieso, co z nimi ? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:12 Dlaczego? Osoby jadające mięso nie mogą raz go nie zjeść Dlaczego osoby nie jedzace miesa nie moga raz zjesc? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 20:16 Osoby nie ja dające mięsa nie mogą raz zjeść? Albo pominąć, nakładając sobie na talerz? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 20:20 kokosowy15 napisał(a): > Osoby nie ja dające mięsa nie mogą raz zjeść? Nie, bo nie byłyby osobami niejadającymi mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 21:16 Ale mogą tego mięsa sobie nie nakładać, podobnie jak osoby niejadajające kapusty pomijają ja przy obiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 21:32 Chcesz się szarogęsić w życiu wątkodawczyni i dyktować jej sposób organizacji obiadu świątecznego? Ustalać, co mogą, a czego nie mogą jej goście? Co cię do tego upoważnia w twoim mniemaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 22:01 Chcesz nie pouczać i mówić, co mi wolno a co nie? Śmieszą mnie ortodoksi, weganscy również. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 01:16 kokosowy15 napisał(a): > Chcesz nie pouczać i mówić, co mi wolno a co nie? A co, tylko tobie wolno mówić, co wolno innym? Ty jesteś ortodoksem wpychającym wszystkim do gardeł mięso, czy go chcą, czy nie chcą. Zachowujesz się jak straszna sąsiadka, która nadzoruje talerze innych. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 23:57 ardzuna napisała: > Chcesz się szarogęsić w życiu wątkodawczyni i dyktować jej sposób organizacji > obiadu świątecznego? Ustalać, co mogą, a czego nie mogą jej goście? > Co cię do tego upoważnia w twoim mniemaniu? A kto tu się szarogęsi ? No akurat nie Kokosowy. Autorka wyraźnie napisała, że chce podać obiad i mięsny i bezmięsny. Nie widzi powodu, by ludziom jedzącym tradycyjnie np. świątecznego indyka, kaczkę i czy ulubione zrazy, serwować warzywa i mąkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 01:16 No akurat szarogęsi się kokosowy, bo agresywnie pyta, czemu osoby niejadające mięsa nie mogą go raz zjeść albo czemu go nie mogą sobie nie nałożyć. W domyśle - czemu wątkodawczyni w ogóle robi danie wege. Nie doczytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 07:11 No, ale on zastosował a rebours argumentację drugiej strony. Agresji i szarogęszenia się nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 11:57 abacab.81 napisała: > No, ale on zastosował a rebours argumentację drugiej strony. Agresji i szarogęs > zenia się nie widzę. Nie, to nie jest "argumentacja a rebous". Elementarna logika się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 11:48 Bez agresji można zapytać, dlaczego osoby jadające mięso muszą zjeść ciecierzyce udającą schab lub grzyby udające śledzie? Oczywiście, nie dotyczy to watkodawczyni, bo ona musi przygotować potrawy dla wszystkozercow, oraz inne dania dla ideologicznych gości mięsa ani pochodnych nie jedżących. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 11:56 Ja np. jadam kaszę gryczaną. Czy to znaczy, że muszę ją dostać na każdy posiłek? Czy mam się jej domagać także w domu osób, które jej nie lubią? Albo będąc na proszonym obiedzie wraz z osobami, które jej nie jadają? Jeśli nie lubisz i nie jadasz grzybów, chciałbyś, żeby podczas każdego - ale to każdego - posiłku, na który nie masz bezpośredniego wpływu się takowe pojawiały, a twoje prośby, by ci ich nie nakładać i może uwzględniać twoje preferencje były ignorowane i wyśmiewane jako dziwactwa? A ciecierzycy możesz nie zjeść, nic ci się od tego nie stanie, nieprawdaż? Najwyżej zjesz suchego chleba. Przyjemnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 16:25 Jeżeli jesteś weganką wśród wszystkożernych gości, czy gospodarz powinien zapewnić ci odpowiednie jedzenie? I odwrotnie także? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 01:20 Ten gospodarz chce zapewnić odpowiednie jedzenie gościom wegetarianom i tobie nic do tego, wścibski impertynencie. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 08:46 Oczywiście, że powinien. Tak nakazuje kultura i uprzejmość i w sumie zwykła logika. Po co kogoś gościć, jeśli ma siedzieć głodny? W dodatku głodny, a inni obżerają się w tym czasie swoimi mięsnymi potrawami. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 01:22 kokosowy15 napisał(a): > Bez agresji można zapytać, dlaczego osoby jadające mięso muszą zjeść ciecierzyc > e udającą schab lub grzyby udające śledzie? Ten brak agresji aż bije z twojego pytania. A jest ono nie na temat, bo pytanie wątkodawczyni było zupełnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 08:02 Gdy nie umie się odpowiedzieć na pytanie, posługuje się agresja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 23:38 A co cię obchodzi, co kto je i jak to nazywa? Nie masz ciekawszych zainteresowań? Ja jestem agresywna? Ja się wpieprzam w cudze talerze z uporem godnym lepszej sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:34 Zamiast mięsa dla drugich- boczniaki szarpane- są genialne, a sos sojowy powoduje, że są ciemne- więc potrawy będą podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:51 B-b1 Przepis znam i robię ale nigdy nie odgrzewałam ; da się? będą dobre? No i jaki pisałam wychodzą gumowate - co zrobić żeby takie nie były. Generalnie to chciałabym zrobić takie potrawy tylko do podgrzania, podania by nie musieć się zakopać się w kuchni. To będą goście, z którymi zawsze gadamy, gadamy, gadamy i to są naprawdę fajne tematy . Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:14 Często podgrzewam-bo robię sporo-nie są inne niż od razu po zrobieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:24 Dzięki b-b1, zrobię zatem jako jedno z dań. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:36 No to faktycznie najłatwiej zupy, bigos, pierogi/krokiety odgrzane w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:43 Dlaczego każdy smaczny, rewelacyjny, genialny przepis zawiera smażoną cebulę tudzież czosnek, dla mnie nic nie zostaje Nie dość, żem wege, to jeszcze nie jem powyższych. Tak sobie marudzę, dla samego marudzenia, nie oczekuję odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:48 a jesz pora? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:54 chococaffe napisała: > a jesz pora? Tak. Nie za dużo, ale tak. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:10 Ja często cebulę zastępuję porem i to nie smażonym ale lekko zeszklonym. IMHO sprawdza się. p.s. a genialnym "zastępnikiem" boczku w kostce/skwarek jest suszony pomidor Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:53 nie musisz dodawac ani cebuli ani czosnku, tam gdzie jest duszona cebula, podsmazaj drobno posiekane pieczarki, wspoldomownik jarosz nie bardzo moze jesc cebule wiec zamienialam na takie pieczarki, do sosow i wszedzie tam gdzie idzie duszona cebula Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:58 Nie jem też smazonych pieczarek, sorry. Ale nie że tak na amen, tylko po prostu unikam*. Kapustę do pierogów na święta robię z grzybami leśnymi i pieczarkami, bez cebuli, bo przecież samej kapusty nie dam. Ale jak tylko mogę uniknąć, to unikam. * Żołądek mnie boli dosłownie po paru rzeczach (cebula, czosnek, pieczarki, czerwona papryka, pestki dyni), ale one są bardzo częste w przepisach (poza pestkami). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:02 Ale rzeczywiscie szarpie sie te boczniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:17 Nie trzeba szarpać-dzieli się je na paski palcami nie nożem-stąd "szarpane". Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:39 Ja w święta u mamusi wcinam wyłącznie barszcz z uszkami. Są to najlepsze uszka na świecie autorstwa mamusi i najlepszy barszcz autorstwa siostry. Ale ponieważ mamusia wie, że to uwielbiam, robi mi uszka również z innych okazji. Na Wielkanoc na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:40 Wg mnie powtórkę z Wigilii tylko bez karpia. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:55 U nas byłaby powtórka z wigilii i często jest, choć goście mięsożerni. Potrawy wigilijne robimy raz w roku i każdy ma swoją ulubioną, na którą czeka. Ja na obiad dla wegetarian mogłabym podać: barszcz z grzybowymi uszkami, pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, kotlety ziemniaczne z sosem pieczarkowym, krokiety z kapustą i grzybami, sałatkę jarzynową, kompot z suszu i ciasta. Nikt by głodny raczej nie wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:10 Powtórkę z Wigilii i dojadanie resztek, jeśli już, to robimy w Szczepana, BN to raczej bardzie wystawnie pod względem obiadu, tym bardziej, że albo jedziemy w gości, albo my gościmy. Odpowiedz Link Zgłoś
never.surrender7 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 13:58 Dla mojego bratanka weganina będą buraki z Burgundii www.jadlonomia.com/przepisy/burak-z-burgundii/ Wszystkim (także jedzącym mięso) smakuje mussaka z ziemniakami z książki "Warzywo", tylko z tym jest więcej zachodu (jak chcesz wkleję pezepis) Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:05 O, fajny przepis! Robiłaś? Jak by wyszło bez pieczarek? (osoba, o której myślę, nie jada też grzybów, więc pod względem wege wigilii jest dość trudna ). Odpowiedz Link Zgłoś
never.surrender7 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:42 Robiłam, smakowało (ale ja lubię buraki), bez pieczarek nie próbowałam, na pewno można je czymś zastąpić, co będzie równoważyć smak buraków, ale nie mam pomysłu... Odpowiedz Link Zgłoś
beznickova Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:28 Wklej proszę! Polecasz samą książkę? Odpowiedz Link Zgłoś
never.surrender7 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:34 Książkę polecam każdemu wielbicielowi warzyw, są przepisy czasochłonne (jak ta mussaka), są i szybkie, zdecydowana większość - z łatwo dostępnych składników Odpowiedz Link Zgłoś
never.surrender7 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:38 Sorry za jakość zdjęć( spróbuję jutro zrobić w świetle dziennym. Uwielbiam w domu nieco przytłumione światło lamp, ale zdjęcia mi teraz kiepsko wychodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
never.surrender7 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 16:52 Ok, skopiowałam tekst ze zdjęcia: 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g ziemniaków (najlepiej typu B] 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia albo oleju roślinnego 2 duże bakłażany 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry 1 łyżeczka jasnego cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanej drobno natki pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz BESZAMEL 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej 50 g startego pecorino lub parmezanu sól Soczewicę namocz przez kilka godzin w wodzie, możesz też zalać ją wodą i odstawić na noc. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg). Ziemniaki obierz i pokrój na plastry o grubości 5 mm. Wymieszaj je z solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Ułóż pojedynczą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25-30 minut, aż lekko się przyrumienią. Wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz Kiedy ziemniaki się pieką, bakłażany pokrój na plastry o grubości 5 mm, posyp solą i przełóż na durszlak na 20 minut, dzięki temu pozbędziesz się goryczy. Przepłucz je i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, po czym wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i ułóż na tej samej blasze, na której piekły się ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, wstaw do piekarnika na 25-30 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią. Nie wyłączaj piekarnika. W międzyczasie przygotuj sos z soczewicy. W głębokim garnku rozgrzej pozostałą oliwę i wrzuć posiekaną drobno cebulę. Smaż na wolnym ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj ząbki czosnku roztarte na pastę ze szczyptą soli i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp przyprawy (oregano rozetrzyj w palcach) i smaż przez kolejne 2 minuty. Dołóż odcedzoną soczewicę, zwiększ ogień i włej wino. Kiedy płyn odparuje, dodaj pomidory i cukier, powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut, aż sos będzie gęsty, a soczewica miękka. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zdejmij pokrywkę, by odparował. Dopraw solą, pieprzem i oregano, Połowę sosu zmiksuj blenderem. Na koniec wymieszaj cały sos z posiekaną natką. Kiedy sos się gotuje, przygotuj beszamel. Rozpuść masło i lekko podsmaż na nim mąkę, by powstała zasmażka. Powoli wlewaj mleko, bardzo szybko mieszając, by uniknąć powstawania grudek. Podgrzewaj sos, wciąż mieszając, aż zgęstnieje. Zestaw garnek z ognia, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wymieszaj ze startym serem. Naczynie do zapiekania nasmaruj masłem lub oliwą. Ułóż na dnie bakłażany, następnie warstwę ziemniaków i przykryj ja 2/s sosu z soczewicą. Powtórz warstwy jeszcze raz lub dwa razy (w zależności od wielkości naczynia), tak by ostatnią warstwą były bakłażany. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika na 40-45 minut, aż sos wyraźnie się zrumieni. Przed podaniem wyjmij mussakę z piekarnika i odczekaj 15 minut, by warstwy nieco się ustabilizowały. Odpowiedz Link Zgłoś
beznickova Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:27 Może wegewersja Shepherd's pie? www.jadlonomia.com/przepisy/shepherds-pie/ Ja używam wszystkich warzyw korzeniowych (selera naciowego podmieniam na bulwę) i dodaję pora – smakuje trochę jak warzywa z ryby po grecku (akcent świąteczny ), a do ziemniaków dosypuję trochę płatków drożdżowych do smaku i dla zdrowotności. Jeśli goście nie są weganami, można użyć zwykłego masła i mleka. Można zrobić wcześniej i odgrzać, nawet lepiej smakuje, jak się trochę przegryzie i dość ładnie się kroi. Odpowiedz Link Zgłoś
beznickova Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:32 W sumie głupio napisałam, że wszystkich, marchewki, selera i pietruszki – skrót myślowy Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:33 www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/ Na Wigilię robię takie boczniaki udające śledzie, wszystkim smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 18:54 Najlepsze! Uwielbiam je. Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 14:55 Wszystkie wigilijne potrawy, te tradycyjne, mogą być dla wege, ale też dla wegan. Można z wigilii na obiad świąteczny część z tych potraw powtórzyć. Zwłaszcza zupę- jeśli na wigilii była grzybowa, to na obiad BN może być barszcz czerwony. I na odwrót. A pozostałe, to już co w duszy gra, byle bezmięsne. U nas w ubiegłym roku, na spotkaniu przedwigilijnym ale wegańskim, były: barszcz czerwony czysty, fasolka biała z podsmażoną cebulką (można jeść osobno, można wrzucić do barszczu), ziemniaki pieczone z ziołami, tradycyjna kapusta z grzybami (albo kapusta z grochem? nie pamietamw szczegółąch) , krokiety z pieczarkami, kulebiak, szarlotka sypana, jabłka pieczone z żurawiną. Chyba niczego nie pominęłam. Gdyby było wegetariańsko, to byłoby łatwiej, bo można dodać też podać smażone pieczarkiw panierce, czy boczniaki, bo wtedy pasują pieczonych do ziemniaków, no i makiełki na deser, albo piernik, sernik, ale z weganami to by to nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 04:04 agab51 napisała: > Wszystkie wigilijne potrawy, te tradycyjne, mogą być dla wege, ale też dla wegan. Jakim cudem? Przecież mnóstwo tradycyjnych potraw wigilijnych zawiera ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 08:23 Ryba smażona zawiera rybę.Oczywiście w zależności od domu, i tradycji dago regionu, można też podać śledzie, rolmposy czy tam rybę po grecku, czy w galarecie,ale to już właściwie przystawki. U jednych są, u innych tego nie ma. I właśnie wiele domów obywa się. (W moim rodzinnym domu tak właśnie było , i z tego co wiem u mojego męża podobnie - ryba smażona najczęściej karp, którego nikt nie chciał jeść, i nie jadł, bo posmak mułu, bo osci. Innych ryb nie było wcale. Jak zaczęłam prowadzić własny dom to wtedy pojawiać się zaczęły z ostrożna inne gatunki ryb, czy inne potrawy. A i tak ważniejsze wciąż są zupa grzybowa i pierogi. ) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:35 Moim zdaniem "uroczystość" dania to też (jeżeli nie przede wszystkim) forma podania. Co do samych przepisów to ważna jest onformacja czy dania mają być wegańskie, bez jajek, mleka, ryb itd czy wegeterianskie. I czy mają w jakimś stopniu być odpowiednikiem konkretnych niewegetarianskich dań. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:45 W święta nikt nie jest głodny. Po wigilii wszyscy mają w żołądkach po kokardę. Podaj tylko zupę (np. dyniową), a będą Ci wdzięczni, że nie zmuszasz do ziemniaków, surówek, smażonych kotletów (choćby z selera) czy innych bigosów. Po zupie kawa, kawałek ciasta i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 23:16 Ciekawe... Jeśli na Wigilię jem normalną porcję jedzenia plus trochę kutii, to jak ma mi to wystarczyć na całe Święta? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 07:29 Nie wystarczyć na całe Święta, nie napisałam tak. Po prostu obiad na następny dzień nie musi być wielki i syty, może być lekki, bo po nim wchodzi ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 07:44 No ale nie każdy objada się do wypęku na wieczerzy wigilijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 10:43 angazetka napisała: > No ale nie każdy objada się do wypęku na wieczerzy wigilijnej. A na obiad następnego dnia powinien czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 12:10 A na obiad następnego dnia powinien czy jak Obiad tzw nastepnego dnia czyli w BN , jest u mnie taki ze ledwo wstaje od stolu , nie nie sa to resztki z wigilli Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 13:06 Co dom, to obyczaj. U nas jest wystawne śniadanie na godz. 10-11, potem wchodzą kawa i ciasto. Siedzimy, gadamy, podjadamy słodycze, gramy w planszówki. Zaczyna szarzeć na zewnątrz (16? 17?). Pada pytanie: Chcecie obiad? I chór: Nieeeee!... Jezu, tylko nie to... Nie ma obiadu w drugi dzień świąt, tak BN, jak i W. Nie, że polecam. Tylko mówię jak u nas. Wystawny obiad w pierwsze święto nie występuje i już. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 13:56 Z czasem, polski sposob swietowania wydaje mi sie kompletnie popierdzielony idiotyczny i nie praktyczny, "Glowne" swietowanie odbywa sie w zwykly dzien, Przed dniem swiatecznym , o potrawach nawet nie bede zaczynal bo to kompletna popelina ewntualnie sledz ryba makowiec do zjedzenia, za to w dzien wolny swiateczny , swietowania nie ma , jest dojadanie resztek zamiast pozadnego swiatecznego popludniowo wieczornego obiadu Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 14:57 Nie nazwałabym tego dojadaniem resztek. Potrawy wigilijne są po prostu tak dobre, że szkoda by je było jeść tylko podczas wigilii. U mnie przynajmniej na pewno wszyscy wolą zjeść śledzia, rybę po grecku czy pierogi z grzybami (u nas są z samymi grzybami, bez kapusty) niż ziemniaki z mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 16:04 U mnie przynajmniej na pewno wszyscy wolą zjeść śledzia, rybę po grecku czy pierogi z Kazdy je co lubi , jego sprawa ale bylem naocznym swiadkiem takiej oto sytuacji "Obiad" swiateczny kolo 2 , wiechaly pierogi , bo pierogi mamusi najlepsze i jemy cale swieta i to wolimy od wszystkiego innego, no ok , czesc popatrzyla po sobie co to jest , ekipa pokiwala sie nad tym pierogiem przezula i nic sie wiecej ciekawego nie dzialo , ale ta sama ekipa dostala zaproszenie na swiateczny obiad wieczorem taki bardziej amerykanski ,wlasnie na ziemniaki z miesem Wjechal beef wellington, indyk ze stuffem szynka pieczone ziemniaki sosy, pieczone warzywa, wjechali w to jak dzik w zoledzie ,atmosfera tez jakas sie lepsza zrobila , a na koniec zarcik, przyniesli tez te uwielbiane pierogi, nikt ich nie ruszyl, kurtyna Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 13:36 Eee? Polemizuję z tezą, że każdy tak się obeżre na wieczerzy, że w I dzień nic nie zje. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 13:47 No właśnie, obserwacje wigilijne z rodzinnej wioski, nie oznaczają że w każdym domu to wieczerza oznacza żarcie do upadłego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 04:07 mama-ola napisała: > W święta nikt nie jest głodny. Po wigilii wszyscy mają w żołądkach po kokardę. > Podaj tylko zupę (np. dyniową), a będą Ci wdzięczni, że nie zmuszasz do ziemnia > ków, surówek, smażonych kotletów (choćby z selera) czy innych bigosów. Po zupie > kawa, kawałek ciasta i wystarczy. A skąd taki pomysł? My nie jemy w wigilię więcej niż w zwykłe dni, tylko inaczej. Nie najadamy się też na zapas. Gdybym zaproszona na świąteczny OBIAD dostała wyłącznie warzywną zupę byłabym zwyczajnie głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 15:45 jesli mesozercy dostana mieso z sosem, to pieczesz pasztet na bazie fasoli jas z jablkiem/gruszka i sliwka wedzona www.wegannerd.com/2017/11/daj-spokoj-gesi-fasola-pieczona-z.html samo to danie jest zreszta swietne blendujesz, doprawiasz sosem sojowym, pieprzem itp, jesli twoi wegetarianie jedza jajka to wbijasz jajko (jesli nie to dodajesz namoczony slonecznik czy orzechy-przed blendowaniem), wyrabiasz i pieczesz pasztet, jesli nie to dodajesz namoczony do tego robisz gesty sos z suszonych grzybow i masz sztuke miesa w sosie fasole mozesz upiec w wigilie, pasztet pieczesz w piekarniku razem z miesem (przymuje, ze to nie problem-osobne naczynia, mieso przykryte) Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 18:46 Pasztet z pieczarek, ryba po grecku bez ryby, klopsiki z soczewicy z sosem grzybowym, kapusta z grzybami wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 18:46 Ciasto francuskie z duszonymi pieczarkami/grzybami/kapustą Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 19:22 Barszczyk/żurek/rosół Bigos Pasztety np.z soczewicy, w miejsce "mięsnego" dodatku do obiadu Pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami Pieczeń pieczarkowa z YT oddaszfartucha Odpowiedz Link Zgłoś
vasaro Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 19:43 Pieczeń veganhigh.pl/weganska-pieczen-a-la-indyk-nie-tylko-od-swieta/ Albo taka ervegan.com/2021/12/swiateczna-pieczen-uniwersalna/ Epickie kotlety Rozkosznego www.rozkoszny.pl/epickie-kotlety-z-soczewicy/Rolady zielenina.cooking/2017/10/slaski-lobiod-wersji-weganskiej.html Pulpeicki z czarnej soczewicy z Jadlonomii (ale chyba tylko z książki przepis) "Schabowe" z ciecierzycy od Biedanizm (ale smażysz na świeżo) "Pałki z kurczaka" ale tu przepisu musiałabym poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 20:22 Pieczona fasola z jabłkiem, tofu w sosie śliwkowym, pasztet z fasoli/ciecierzycy. Albo zamów w lokalnej wegańskiej knajpie schab z seitana że śliwka, goście podziękuja - ja bym wolała coś kupionego i dobrego niż eksperymenty na siłę osoby która nie umie sobie wyobrazić obwodu bez mięcha Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 21:19 Dla wielu tyle roślin strączkowych może być kłopotem. I gdzie tu ekologia - tyle metanu do atmosfery! Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 21:53 kokosowy15 napisał(a): > Dla wielu tyle roślin strączkowych może być kłopotem. I gdzie tu ekologia - tyl > e metanu do atmosfery! Mięsożerność jest jeszcze mniej ekologiczna - pomyśl o metanie wydalanym przez zwierzęta rzeźne. I o tym, ile muszą zjeść soi, żeby wyhodować na sobie 100 g mięsa, które potem można zjeść. A można by się żywić bezpośrednio soją. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 22:04 Szkoda, że nie można osobiście asymilować, a wystarczy pokryć się chlorofilem. Nawet soja byłaby niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 01:17 Oczywiście, że szkoda. Ale nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 21:13 Czytam ten wątek i lekko unoszę brwi ze zdziwienia. Serio podajecie gościom na 2 dzień (a choćby i na 1) świąt odgrzewane dania z wigilii? Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 22:12 Tak, serio. U mojej mamy/teściowej w pierwszy dzień świąt zawsze zupa, pierogi, kapusta z grochem i ryba z wigilii. Nikt nie gotuje nic specjalnie, raczej niekomu się nie chce wtedy siedzieć w kuchni, nawet jak mają przyjść goście. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 23:04 Seriojemy w pierwszy dzień świąt potrawy wigilijne. Mamy wolne od gotowania. Gościom nie podajemy, bo gościmy się zazwyczaj w drugi dzień świąt. Pierwszy jest tzw. Buczeniem się na łonie rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 12:38 Tak,serio. Święta robię u siebie w domu, wszystkie 3 dni. W każdy dzień jest u mnie inny zestaw gości. I każdy domaga się potraw wigilijnych, nawet ci z drugiego dnia. Pomału zaczyna się robić problem, bo czuję się jak hurtownik gotujący dla pułku wojska te same potrawy. Ale skoro goście się domagają, dlaczego mam im nie dogadzać w święta. Np. ja wiem, że dla ematki wielki gar na zupę wynosi 5 litrów, ale w ostatnie święta gotowałam 45 (czterdzieści pięć) litrów barszczu, żeby starczyło na całe święta (w 3 turach, w 15-litrowym garze). Wypiliśmy wszystko, ale przez mój dom przewinęło się ok.30 osób w te 3 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 22:54 To akurat nie ja pisałam, ale tak robię Na wigilię jest u nas dużo różnego jedzenia, zawsze zostanie trochę ryby, uszek, sałatek i zup, więc czy mamy kilkudniowych gości, czy wpada ktoś do nas na obiad czy nawet jesteśmy sami, to nie gotuję, tylko zjadamy właśnie to. Specjalnie wolę mieć tego jedzenia wigilijnego trochę więcej, właśnie po to, żeby tego pierwszego dnia świąt nie gotować Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 28.11.23, 23:05 🙂tak samo. Ps. Niektóre potrawy nabierają wreccz lepszego smaku. Taka zupa grzybowa, czy kapusta z grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 06:49 Serio po wigilijnej krzątaninie i - w wielu domach - obżarstwie gotujecie wystawny świąteczny obiad? To znaczy - w wielu domach tak się robi, np w moim rodzinnym tak było, ale wiele lat temu to zmieniliśmy. Costam jest dogotowywane, ale to, co zostało z poprzedniego dnia jest ze smakiem zjadane. Pasztetowi z selera albo soczewicy, kapuscie wigilijnej czy sosowi do ryby po grecku kilkanaście godzin w lodówce wychodzi na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 07:52 Świąteczne dania można przygotować równolegle w wigilią, do szybkiego ogarnięcia w BN. A wigilijnych resztek u nas nie ma na tyle aby podać gościom, którzy zresztą mieli swoją Wigilię poprzedniego wieczoru. Zresztą jeśli jesteśmy na Wigilię u rodziców albo teściów, to mamy zwyczaj spotyka się na drugi dzień u któregoś z dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 10:00 U moich rodziców zawsze tego jedzenia było tyle, że jeszcze 1-2 dni po świętach się dojadało. U nas też zawsze wigilie są składkowe, wymieniamy się jedzeniem itp. Więc jak na wigilia u mojej mamy i ona lepi pierogi, a ja zapraszam szwagierkę na pierwszy dzień świąt, to dostaję od mamy zapas pierogów, a jej zostawiam miskę sałatki i blachę ciasta dodatkową. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 13:52 U nas przygotowuje się porcje na wzięcie dla gości. Zwłaszcza młodzież wsysa wszystko, tak więc na drugi dzień zostaje niedużo, do odgrzania na śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 09:32 Mnie tez to dziwi. Nawet jeśli nie mamy gości, to robimy obiad. Smażonego karpia na zimno to zjadam już na śniadanie. Ew. grzybową dojadamy. Nie oznacza to stania w kuchni. Przygotowanie mięsa i warzyw zajmuje pół godziny. Rosołu podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 15:40 Serio cały rok czekam, aż u ciotek, a potem u taty zjem odgrzewane pierożki z wigilii. U siebie też je mam, ale co roku lubię spróbować wszystkich trzech podejść do tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 29.11.23, 10:13 Zbiorczo: dzięki wszystkim za uwagi, przepisy i inspiracje. Mam jeszcze chwilę na analizę i stworzenie menu. Na pewno coś wybiorę. I jestem przekonana, że wiele z nich wejdzie na stałe do naszego domowego wege menu. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Świąteczny (BN) obiad dla wegetarian 30.11.23, 08:24 Sprawdzone - to co zostanie z wigilii . Odpowiedz Link Zgłoś