Dodaj do ulubionych

Etiu na kluczyk "keyless"

30.11.23, 09:47
Orientujecie się czy to działa? Kocham system keyless, jest to najlepsza rzecz w moim samochodzie, ale faktycznie jak się ktoś przyczai jak odchodzę np. od samochodu na parkingu to mógłby sobie odpalić jak się spręży. Korzystacie z takiego etui i czy faktycznie blokuje te fale radiowe? Link pierwszy z brzegu

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 09:53
      Działać działa, tylko że jak dla mnie jest jakby zaprzeczeniem idei. Po to jest system bezkluczykowy żeby nie musieć wyciągać kluczyka. Jak masz za każdym razem wyciągać etui, to równie dobrze można wyciągać klucz, czyli jakby na jedno wychodzi.
      Ale jak pytasz czy działa, to owszem (chociaż pewnie są i badziewne, które nie działają)
      • kazaszkaa Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:33
        Matko boska, cofam pytanie, przecież jak to trzeba wyciągać to faktycznie bez sensu. Myślałam bardziej, że to działa tak, że jak jesteś przy samej klamce to łapie, a jak odchodzisz to już nie.
        Każdorazowe wyciąganie faktycznie nie wchodzi w grę, całe piękno keyless polega na tym, że nie obchodzi mnie gdzie jest kluczyk.
        Dzięki!
        • 35wcieniu Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:54
          Spoko big_grin
        • armamagedon Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 18:12
          Moje tak działa. Jak mam w kieszeni, torebce i trzymam klamkę, to łapie. Krok dalej już nie, a raczej nie dopuszczam nikogo tak blisko wink no i zostawione w domu mogą być byle gdzie, w sensie nie zeskanują przez mury (moim sąsiadom jedno auto tak buchnęli).
          • kazaszkaa Re: Etiu na kluczyk "keyless" 01.12.23, 09:30
            A pokażesz co masz? smile
    • conena Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 09:57
      ja mam aplikację w telefonie i w każdej chwili mogę samochód zablokować, więc nawet jak mi ktoś wlezie do samochodu na parkingu to daleko nie zajedzie.
      etui mam, ale mnie wkurzało ciągłe wyciąganie kluczyka, tak jak wyżej napisano, to zaprzeczenie sensu całej idei.
      • barbaram1 Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:29
        Też miałam aplikację w telefonie, ale złodziej zagłuszył GPS i niestety straciłam samochód.
        • alina460 Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:42
          Współczuję
        • conena Re: Etiu na kluczyk "keyless" 01.12.23, 10:19
          współczuję, ja mam oprócz firmowej apki jeszcze wykupiony vodafone, niby nie do zablokowania, wolę nie testować.
    • iwoniaw Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:15
      No nie wiem jaki trik by ktoś musiał wykonać, żeby zdążyć przede mną wsiąść do auta, gdy się zbliżam z kluczykiem - przecież on się aktywuje niemal przy samym samochodzie, wiec potencjalny "porywacz" musialby stać z ręką na klamce. Już nie wspominając, że przecież bez kluczyka w aucie nigdzie nie pojedzie.
      • melikles Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:19
        Ale to forum specjalizuje się w wymyślaniu przypadków z prawie zerową szansą prawdopodobieństwa, a potem udowadnianiu, że to norma, a siostrzenicy kuzynki pani Halinki z parteru tak ukradziono samochód big_grin
      • barbaram1 Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:33
        Osobiście byłam prawie kilometr od samochodu. Złodziej sczytał jakimś urządzeniem mój kluczyk z kieszeni (tzw. kradzież na walizkę) i przesłał go radiowo do mojego samochodu. Auto odpaliło bez kluczyka - model Kia eNiro jakby coś.
        • barbaram1 Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:36
          Znajomi natomiast siedzieli w restauracji, gdy im skradziono auto. Też sczytali kluczyk "na walizkę". Też zagłuszyli im GPS. Jakaś Toyota to była. Widzieli, jak im auto odjeżdża i nic nie można było zrobić.
      • kazaszkaa Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:36
        Ja też nie wiem, ale są oszustwa na keyless, ludzie są naprawdę pomysłowi jeśli chodzi o kradzieże, mają sposoby, których ja bym w życiu nie wymyśliła. Skoro są takie etui to chyba jest popyt. Po prostu zastanawiam się czy warto.
        • iwoniaw Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:46
          kazaszkaa napisała:

> Ja też nie wiem, ale są oszustwa na keyless, ludzie są naprawdę pomysłowi jeśli
          > chodzi o kradzieże, mają sposoby, których ja bym w życiu nie wymyśliła. Skoro
          > są takie etui to chyba jest popyt. Po prostu zastanawiam się czy warto.

No ale kopiowanie klucza elektronicznego to jakby nie ma nic wspolnego z sytuacją "jak ktoś sie spręży i wsiądzie zanim zdążę się oddalić i odjedzie w dal bez klucza" jaką zakladasz w poście startowym.
          • melikles Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:56
            Post startowy oznacza, że autorka w ogóle nie ogarnia zasady działania systemu bezkluczykowego.
            • kazaszkaa Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 11:05
              Już się do tego przyznałam.
    • geez_louise Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:30
      Mam zwykle taki pie.dolnik w torebce, że tylko dzięki niezablokowanemu kluczykowi jestem w stanie wsiąść do auta i odjechać. Ukradną to ukradną, jak będę miała za każdym razem szukać kluczyka w etui to i tak nie pojeżdżę.
    • geez_louise Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:31
      A ten „pierwszy z brzegu”, to 3x przepłacing badziew z alliexpress, kiepskimi opiniami, reklamiarzu.
      • kazaszkaa Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:37
        Jaki reklamiarzu...
        Widziałam też takie za 130, to by było dopiero pewnie przepłacone.
        Ale racja, mogłam wstawić tylko zdjęcie.
        • melikles Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:39
          Dziwne to kupowanie etui, bo dealer zwykle wręcza je w gratisie, a jak się nawet uszkodzi czy zgubi, wręcza je w gratisie ponownie.
          • kazaszkaa Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:43
            Jak się kupuje samochód u dealera to może, mój jest dwunastoletni, kupiony już używany, nie wiem co w tym dziwnego.
            • iwoniaw Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:49
              kazaszkaa napisała:

> Jak się kupuje samochód u dealera to może, mój jest dwunastoletni, kupiony już
              > używany, nie wiem co w tym dziwnego.

I serio uważasz, ze złodziej aut bedzie sobie zadawal trud kopiowania klucza, żeby ukraść 12-letnie auto? Wierzę, że coś takiego robią na zamówienie kradzieży jakiegos hiper nówka wypasionego modelu, ale tak?
              • kazaszkaa Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 11:09
                No nie wiem, ludzie kradną batoniki w Żabce i rowery warte 200 zł. Moje auto jest teraz warte ok 30.000 zł, nie wiem czy to tak mało, żeby się nie opłacało.
              • jasnoklarowna Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 20:23
                Czasem są zamówienia na konkretne modele, takie starsze idą ma części jak woda.
            • melikles Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 10:51
              To się idzie do dealera i prosi o nowe etui. Proste.
              • semihora Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 18:54
                Dzięki za dawkę śmiechu.
    • septembra Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 19:00
      Przecież nie odjedzie bez kluczyka wewnątrz auta
      • abacab.81 Re: Etiu na kluczyk "keyless" 30.11.23, 22:26
        Ja mam przystawkę przy kluczyku, blokujacą obce skanowanie. Jak na zdjęciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka