summerland 30.11.23, 16:06 Czy ktoś jest na takiej diecie, moze cos doradzić? Poczytalam o tej diecie, wiec z grubsza już wiem co i jak, ale chciałabym jeszcze od kogoś bezpośrednio się dowiedzieć. Mam parę pytań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:14 Raczej poczytaj podręczniki fizjologii człowieka, biochemii to może coś ci się rozjaśni w kwestii pH organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:19 O pH poczytałam, z grubsza w teorii wiem o co chodzi. Chodzi mi bardziej o praktykę Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:33 Czy chodzi ci o to, że pH zmienia się w ciągu dnia wielokrotnie? Tak przynajmniej powinno Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:52 Chodzi o to, że pH jest inne w każdej części ciała, w niektórych miejscach poniżej 7, w niektórych powyżej a w niektórych 7. I tak ma być. Jak napijesz się czegoś teoretycznie odkwaszającego to gdzie to pH chcesz zmienić? Chcesz odkwasić mocz lub pochwę? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:35 Ja wiem o tym, że w różnych częściach ciała jest różne ph. Krew np ma 7.365 ale jeżeli są odchyly od tych wartości to jest alarmujące. Na zdrowy rozum jeżeli będziesz jesc duzo produktów czy suplementów kwasotwórczych to siła rzeczy nie zmieni się ph zasadowe na wyższe Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:40 Nie krew ma pH w zakresie 7,35 - 7,45. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:47 Tak podalam te wartość optymaln Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:55 summerland napisała: > Czy chodzi ci o to, że pH zmienia się w ciągu dnia wielokrotnie? Tak przynajmni > ej powinno Okrystepanie. pH czego? Czym mierzone? Mieszkałaś na Mazowszu, ale do szkoły Cię wysyłał na Podhale, żeby było bardziej pod górkę? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:22 Nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu. Pic na wodę. Jest kwasica...ale to powazna choroba, leczy się w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:16 Jakie badania robiłaś, żeby potwierdzić odczyn ph i jakiej części ciała? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:24 Na razie tylko mocz no i ślinę, na badaniu krwi jeszcze nie bylam-mam skierowanie. Mam też dolegliwości, o których nie chciałabym tu pisać. Dotyczy układu oddechowego Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:53 Zapewniam Cię, że nie masz kwaśnej krwi i nie musisz jej odkwaszać. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:17 Moze krwi nie mam ale mam dokuczliwe objawy, których chce się pozbyc. Poza tym to chyba oczywiste, że dieta w której jest mało surowych warzyw, owoców - czyli uboga w witaminy, minerały nie jest zdrowa. Nawet bez tych badań można sobie określić czy ktoś się odżywia odpowiednio, mam na myśli zachowanie balansu. Ja niestety zle sie odżywiałam i chce to teraz zmienić, odwrócić Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:21 To odżywiaj się zdrowo i rozsądnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:59 summerland napisała: > Moze krwi nie mam ale mam dokuczliwe objawy, których chce się pozbyc. Poza tym > to chyba oczywiste, że dieta w której jest mało surowych warzyw, owoców - czyli > uboga w witaminy, minerały nie jest zdrowa. Nawet bez tych badań można sobie o > kreślić czy ktoś się odżywia odpowiednio, mam na myśli zachowanie balansu. Ja n > iestety zle sie odżywiałam i chce to teraz zmienić, odwrócić Bardzo rozsądne plany. Tylko odejmij od nich te meandry odkwaszania, bo całe forum zgodnie piszę, że to humbug. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:58 summerland napisała: > Na razie tylko mocz no i ślinę, na badaniu krwi jeszcze nie bylam-mam skierowan > ie. Skierowanie od LEKARZA medycyny konwencjonalnej na badanie kwaśności organizmu? Mam też dolegliwości, o których nie chciałabym tu pisać. Dotyczy układu oddechowego Mam nadzieję, że jesteś pod opieką pulmonologa, endokrynologa (u mnie tarczyca wywoływała dolegliwości oddechowe), kardiologa, alergologa. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:27 Tak sprzed 20 lat... Moi teściowie już 2 dekady temu kupowali specjalne "preparaty na odkwaszenie", albowiem wyszły im choroby w "badaniu żywej kropli krwi". Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:29 Nie, ta dieta już jest dlugo znana. Polega na wyeliminowaniu produktów, które zakwaszaja organizm a zakwaszenie dlugoterminowo prowadzi do wielu chorób. Oczywiście dotyczy to tych , którzy mają zakwaszony organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 21:00 Tak ta bajka i bzdura jest długo znana... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:23 Stara....stary dowód na to za dużo religii w szkole, za mało chemii Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:35 Ale w sensie, ze masz kwasice oddechowa, albo metaboliczna? Bo jak tak, to bym polecala kierunek szpital raczej... Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:43 No nie aż tak źle to chyba nie jest, ale podejrzewam, że mogę mieć kandide (mam pewne objawy) Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:24 Mhm sama sobie zdiagnozowałaś? Ładnie. A co ma do tego pH płynów ustrojowych? Odpowiedz Link Zgłoś
butelka_bombelka Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:35 Zadajmy sobie pytanie. Czy jedzeniem można zakwasić organizm? Odpowiedź brzmi - NIE Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:42 Można, można. Jak jesz duzo pokarmów zakwaszajacych a mało alkalizujacych to dochodzi do takiej sytuacji, gdyż nie ma zachowanego balansu. Ja niestety zle sie odżywiałam, za mało jadłam warzyw, owoców, za to jadłam slodycze, mieso, wedliny, nabial, wyroby z maki, no i piłam sporo kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:43 Co tam z biologii w liceum było? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:45 Poczytaj sobie na temat zakwaszenia organizmu, mogę przesłać linki Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:49 Ja mogę przesłać linki, że Ziemia jest płaska . Jak masz problemy z oddychaniem to idź do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:18 Bylam i niestety mi nie pomogli. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 16:49 O lol Jasne, koniecznie. A ty poczytaj coś poza internetem albo lepiej wybieraj źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:21 Ta wiedza na temat zachowania balansu kwasowo-zasadowego jest ogólnie dostępna, to nie jest nic nowego. Chyba większość ludzi zdaje sobie sprawę, że niektóre produkty są bardzo niezdrowe i powinno się ich unikać. Np cukru, który powoduje choroby jak cukrzycę czy kandide. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:26 Dobra, widzę że idziesz na ilość i strasznie chcesz żeby ktoś wziął te bzdury na poważnie, mnie nie wciągniesz. Zdrowe odżywianie a pierdolety o zakwaszeniu to sa dwe rozne rzeczy. Powodzenia, płaskoziemcy! Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:36 Tak ale ona rozwija się w środowisku kwasnym Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:43 No więc co proponujesz zrobić z miejscami w organizmie, które są fizjologicznie kwaśne? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 21:29 Musisz koniecznie pozbyć się żołądka, pochwy, całej skóry...serio Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 21:28 Traktujesz ludzki organizm jak zlewkę z roztworem wodnym...zabawne. Poczytaj o suplementacji polami magnetycznymi na pewno ci pomogą uregulować pH Odpowiedz Link Zgłoś
butelka_bombelka Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:10 No tak, źle się odżywiasz. Zacznij dobrze się odżywiać. Nie ma to nic wspólnego z odkwaszaniem. Orzechy są kwasotwórcze a jednocześnie bardzo zdrowe. Piwo jest zasadotwórcze a raczej niezbyt polecane w zdrowym odżywianiu. Aaaa i kawa jest zasadotwórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:26 Owszem z wieloma produktami tak jest, że na jedno pomagają a na drugie szkodzą. Tak jak orzechy np. Orzechy wloskie akurat zakwaszaja, mimo, że ogólnie są zdrowe. Inne orzechy mniej zakwaszaja a migdaly odkwaszaja. Wiec sa duze roznice w poszczegolnych produktach. Ja szukam właśnie odpowiednich składników dla mnie. Alkohol tez zakwasza. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:37 A kwaszone ogórki? Kapusta kiszona? Cytryna? I potem w żołądku sam kwas! Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:40 Te mimo, że są kwasne to mają działanie odkwaszajace Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:26 Nie ma czegoś takiego!!! Ziemia płaska? Czapeczka aluminiowa na głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:48 summerland napisała: > Owszem z wieloma produktami tak jest, że na jedno pomagają a na drugie szkodzą. > Tak jak orzechy np. Orzechy wloskie akurat zakwaszaja, mimo, że ogólnie są zdr > owe. Inne orzechy mniej zakwaszaja a migdaly odkwaszaja. A co one tak konkretnie i dokładnie zakwaszaja? Kolano? Łokieć? Naczynia kapilarne? Rogówkę? Czy co? I jakie stężenie tej kwaśności jest już za kwasne a jakie jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:26 I nie ma znaczenia to wszystko gdyż...pH jest odpowiednio utrzymywane w organizmie za pomocą odpowiednich mechanizmów. Inaczej umieralibyśmy od 2 talerzy kwaśnicy lub bigosu Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:44 summerland napisała: > Można, można. Jak jesz duzo pokarmów zakwaszajacych a mało alkalizujacych to do > chodzi do takiej sytuacji, gdyż nie ma zachowanego balansu. Ja niestety zle sie > odżywiałam, za mało jadłam warzyw, owoców, za to jadłam slodycze, mieso, wedli > ny, nabial, wyroby z maki, no i piłam sporo kawy. Proszę, poczytaj o zachwianiu równowagi stężeń w organizmie i przestań powtarzać te banialuki. Jeszcze powiedz, że masz nieszczelne jelito. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:14 Laska, nie dość, że naczytałaś się kompletnych altmedowych pierdoletów, to jeszcze są to pierdolety tak sprzed 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:24 Nie, nie można. Pierdy i kocopoły piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:30 Summerland, wykształcenienie pewnie masz wyższe? Filmoznawstwo, zarządzanie, politologia? Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:41 Lubię to Dieta odkwaszająca. Hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:14 Antropologia kultury, teatrologia? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:39 A co chcesz odkwaszać? Czy wiesz co to jest pH? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:44 Ogólnie chce jeść więcej produktów odkwaszajacych zeby pozbyć się dolegliwości, które mam. To nie tak, że chce np odkwasic tylko mocz bo odkwaszanie działa na cały organizm nie tylko na wybrana część ciala Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:46 No a jak będziesz tak bardzo odkwaszać, że mocz ci się odkwasi? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:50 Trzeba sprawdzać wielokrotnie w ciągu dnia papierkiem lakmusowym zeby nie przedobrzyc Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:52 Twierdzę, że żyjemy w drugim średniowieczu. Dostęp do edukacji od wieku 6 lat, wszyscy umieją czytać i pisać, ale tak liczne są zastępy tych, którzy nie chcą zrobić z tego użytku. To jest przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:59 Można też polizać. Tylko że kwaśne ph języka może zaburzyć odczuwanie ph moczu Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:24 W żołądku pomiary zaburzy kwas żołądkowy 😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:27 Wyzygać trzeba na ten papierek Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:50 summerland napisała: > Ogólnie chce jeść więcej produktów odkwaszajacych zeby pozbyć się dolegliwości, > które mam. To nie tak, że chce np odkwasic tylko mocz bo odkwaszanie działa na > cały organizm nie tylko na wybrana część ciala Jakie pH ma Twój mocz? Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 17:52 Na biologii powinni chyba więcej czasu poświęcić fizjologii człowieka, niż cyklowi życiowemu wypławka białego, żeby już żaden szur nie propagował diety, kyrieelejson, odkwaszającej. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 18:05 Zadaj te pytania, rozwiejemy twoje wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:24 Ja jestem na diecie odkwaszającej. Pytaj śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
katarrynka Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 19:48 Wejdź sobie na profil Dawida Ciemięgi, lekarza. Ostatnio wytłumaczył to takim ciemnym masom, że nie ma czegoś takiego jak odkwaszanie i zakwaszanie organizmu. Nawet małe rysuneczki porobił. Może ci się coś rozjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dieta odkwaszajaca 30.11.23, 21:01 Wątpię...aby się rozjaśniło. Odpowiedz Link Zgłoś