• madame_edith Re: Hobby 06.12.23, 15:31
      Śpiewam w chórze. Tylko, że śpiewałam w dzieciństwie i od zawsze wiem, że to kocham. Teraz w dorosłym życiu na przesłuchanie zaprowadziła mnie koleżanka, bo nie miałam odwagi 🙈.
    • figa_z_makiem99 Re: Hobby 06.12.23, 15:33
      Lubię siłownię, mąż wyciągnął mnie 14 lat temu i polubiłam, jeżdżę sama i układam sobie plan ćwiczeń, cwiczę dla przyjemności. Lubię też samotne wycieczki samochodem, zrobiłam prawo jazdy w wieku 40 lat i uwielbiam jeździć. Poza tym odkryłam u siebie talent, który rozwinęłam koło 40stki, w liceum były nieśmiałe próby i przyszło samo, kiedy nauczyłam się być sama ze sobą. Ludzie pytali " to naprawdę twoje? ".Nie chcę podawać więcej szczegółów.
      • figa_z_makiem99 Re: Hobby 06.12.23, 16:12
        I jeszcze jedna moja namiętność to koty, kocham koty, lubię się nimi zajmować.
      • figa_z_makiem99 Re: Hobby 06.12.23, 16:23
        Uważam, żeby robić coś lubimy, trzeba się cofnąć do okresu szkolnego, wtedy ujawniają się uzdolnienia, talenty, pasje czy namiętności. Poszukać i zacząć czuć, dokopać się do swojego wnętrza, umieć rozpoznawać emocje, nazywać je i nauczyć się z nimi żyć. Słuchać siebie. Zostać samemu ze sobą I zacząć zapełniać swój czas. Samo przyjdzie.
        • simply_z Re: Hobby 06.12.23, 18:27
          Cos w tym jest
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Hobby 07.12.23, 12:25
          Trochę tak, a trochę nie.
          Moją pasją jest coś, co odkryłam po 30 i jestem w tym dobra. Nie miałam z tematem żadnego kontaktu w dzieciństwie, wręcz trzymano mnie od tego z daleka (a ja wcale się nie garnęłam).
          Opierając się na dziecinstwie nigdy nie odkryłabym tego, co daje mi ogromną radość.
          • figa_z_makiem99 Re: Hobby 07.12.23, 20:08
            Może tak być, u mnie były przejawy w dzieciństwie i nastolęctwie, potem o tym zapomniałam bo miłości, używki i zachlysnelam się dorosłym życiem.
            • figa_z_makiem99 Re: Hobby 07.12.23, 20:15
              Mam w genach włóczęgostwo, a kiedy nie mogę fizycznie, włóczę się umysłem smile Można podróżować we własnej głowie, rozwiązywać problemy, wyciągać wnioski, skakać z wątku do wątku.
    • paola.brunetti Re: Hobby 06.12.23, 16:07
      Uczę się języków obcych, aktualnie szlifuję włoski i co roku wymyślam wycieczki do rejonów Włoch, gdzie jeszcze nie byłam. Jaka satysfakcja, kiedy uda mi się dogadać z tubylcami! Jak będę miała dość włoskiego, to przerzucę się na hiszpański albo dawno nie uzywany niemiecki.
      Jestem z wykształcenia lingwistą i interesują mnie języki, a szczególnie słowa, potrafię czytać słowniki i dochodzić, skąd dane słowo pochodzi i skąd się wzięło w danym języku. Lubię też różne gry słowne, rozwiązuje krzyżówki, codziennie gram w wordle po angielsku i po polsku, grywamy dość często rodzinnie w Scrabble.
      Pracuje w języku angielskim, a po pracy również dużo czytam w oryginale, ogladam filmy bez lektora itd.
      Lubie gotować, piec i wypróbowywać nowe przepisy.
      Mam 2 koty i śledzę różne grupy tematyczne, chodzę na wystawy, czytam publikacje na ten temat.
      Lubie również podróżować. Podróże nie są tylko dalekie, mam całą listę miejsc w swoim województwie oraz w województwach ościennych, których jeszcze nie widziałam, i planuję wycieczki.
      Robię zdjęcia i wrzucam je na różne portale.
      Razem z mężem interesujemy się winami i chodzimy na różne degustacje, warsztaty itp.
      Lubię słuchać muzyki, najbardziej lubię włożyć słuchawki i iść przed siebie na długi spacer po lesie, bardzo mnie to relaksuje.
      • ekstereso Re: Hobby 06.12.23, 20:36
        A jak myślałam, że jesteś restauratorka 😁
    • alex_vause35 Re: Hobby 06.12.23, 16:32
      Spanie.
      Spanie to najlepsze hobby!
    • saprafik_new Re: Hobby 06.12.23, 17:25
      Chodzę na lekcje flamenco, układamy rodzinnie puzzle, takie po 6 tys. elementów. Każdy weekend staram się gdzieś wybrać poza miasto, albo w miasto. Spacery są super.
    • koko8 Re: Hobby 06.12.23, 17:37
      Nie wiem, czy pomogę - my muzykujemy. Gramy na 2 instrumenty albo na 4 ręce i śpiewamy. Jesteśmy rodziną wyjców.
      • szarmszejk123 Re: Hobby 06.12.23, 17:39
        Ale wam fajnie! U mnie w rodzinie tylko ja wyję i samej jakoś głupio :p
        • koko8 Re: Hobby 06.12.23, 18:49
          O, szkoda, że sama. Nas nic tak nie odstresowuje jak wspólne koncerty, od jazzu po Kabaret Starszych Panów. A najlepiej wychodzą nam pieśni kościelne big_grin
    • smoczy_plomien Re: Hobby 06.12.23, 20:17
      Lubię dziubdzianie z artystycznym twistem, czyli rzeczy, przy których trzeba się narobić, ale potem jest efekt wow: haftowanie, szydełkowanie, robienie biżuterii, rysowanie, gotowanie i dekorowanie potraw, genealogia. Jakby trzeba było wyszyć dywan z maleńkich koralików, to na pewno też by mnie to jarało.
    • igge Re: Hobby 07.12.23, 00:17
      Muzyka. Słucham. Biegam na przeróżne koncerty, spektakle, mam też abonamenty. Dodatkowo radiowa dwojka i tv mezzo też slucham. Są też książki, fotografowanie, zwierzaki, filmy.
      Z tą muzyką to wróciłam po prostu w starszym wieku do tego, co od dziecka mnie fascynowało i zachwycałowink. Tylko intensywniej teraz. I częściej niż kiedyś sama.
    • wena-suela Re: Hobby 07.12.23, 11:46
      Morsuję i chodzę na spacery z psem. Chciałabym spróbować gry w pokera ale nie wiem gdzie (Warszawa).
      • nostalgia81 Re: Hobby 07.12.23, 11:51
        zacznij w turniejach na PokerStars online
        A w Warszawie gra się normalnie, w kasynach - są turnieje z niskim progiem wejscia
        • wena-suela Re: Hobby 07.12.23, 12:07
          W życiu nie byłam w kasyniewink Może czas to zmienić
    • nostalgia81 Re: Hobby 07.12.23, 11:49
      Mam podobnie, szukam swojego konika cały czas. Teraz maluję po numerach albo gram na ukulele xD
    • shmu Re: Hobby 07.12.23, 15:13
      Bieganie czy inne fitnessy, długo był rower i basen. Jak miałam czas to szyłam, w tym roku udało mi się uszyć dwie rzeczy dla dzieci. Bardzo lubię gotować, uspokaja mnie to, tylko że raczej zawsze coś nowego. Bardzo lubię gotować z książek kucharskich.
    • aankaa Re: Hobby 07.12.23, 15:27
      zaczęło się od lalki małej sąsiadki, po wybuchu wojny w Ukrainie poszło już z górki (tyle małych dziewczynek przyjechało sad )
      • aankaa Re: Hobby 07.12.23, 15:31
        dużą frajdę znajduję w przerabianiu domków dla lalek
        • summerland Re: Hobby 07.12.23, 16:37
          Super!
        • szarmszejk123 Re: Hobby 07.12.23, 16:39
          Super! Kominek bardzo mi się podoba 🙂
      • summerland Re: Hobby 07.12.23, 16:36
        Śliczne te ubranka uszylas, lalki takie modnisie 😀
        Moja mama tez szyła ubranka dla lalek moich dzieci. Jeszcze je mam schowane na pamiątkę
      • figa_z_makiem99 Re: Hobby 08.12.23, 13:08
        Super smile
    • krolewska.asma Re: Hobby 07.12.23, 17:43
      Właśnie też poszukuje jakiegoś Hobby, Wyrosłam z kilku moich starych i teraz mam taką jakby
      Przestrzeń i nic nie mogę znaleźć
    • kachaa17 Re: Hobby 07.12.23, 19:17
      Po prostu chodź na różne warsztaty aż trafisz na coś co Ci się podoba. Moim hobby jest fotografia. To samo wyszło, po prostu lubiłam robić zdjęcia, poszłam na kurs, żeby ogarnąć podstawy i się wciągnęłam na dobre. Druga rzecz to taniec. Od zawsze lubiłam tańczyć więc się zapisywałam na różne warsztaty. Ostatnie na jakich byłam to były warsztaty tańców tradycyjnych i tu mnie wciągnęło. W regionie są organizowane potańcówki z muzyką tańców tradycyjnych, w których biorę udział. Lubię też śpiewać ale to już najmniej rozwijam. Ale np. jak jest śpiewanie kolęd to idę, śpiewanie pieśni patriotycznych - też, jak najbardziej
    • cegehana Re: Hobby 07.12.23, 19:45
      A jaką masz pracę, tryb życia i czego Ci na codzien brakuje? Szukaj hobby takiego, które Ci to da, to będzie efektywny wypoczynek. jeśli sli masz pracę wśród hałasu i ludzi, moze Co sprawić radość jakieś rękodzieło w samotności, jak siedzisz cały dzień zgarbiona przy biurku to bardziej coś w ruchu itd.
    • tiffany_obolala Re: Hobby 08.12.23, 12:51
      Uwielbiam robić rzeczy rękami. Zaczęło się od ozdób choinkowych z trzylatką i pierniczków. Potem już było wszystko - ręcznie malowane bombki, figurki do szopki, haftowane obrazki, ikony wyszywane z koralików, robienie lalek z masy papierowej, drucików i szmatek, robienie domków dla lalek (odwzorowujących prawdziwe wnętrza), pieczenie i zdobienie tortów, bushcraft, chodzenie po górach, jeżdżenie na rowerze wyczynowe, morsowanie, dzikie sauny, niedawno wróciłam do czytania w ilościach hurtowych, podróżowanie (i za każdym razem niemal doktorat z danego państwa), różne procesy rozwojowe (np. arteterapia)... Mogę tak bez końca. W chwili, w której ktoś pyta, czy robię coś dla pieniędzy i czy może mi zapłacić, żebym to zrobiła dla niego, czar pryska i dane zajęcie przestaje mnie kręcić. Wyjątek stanowi praca zawodowa, której dziedzina mnie kręci nieustannie od zawsze big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka