06.12.23, 09:18
Matki, macie hobby? Co lubicie robić w wolnym czasie? Szukam pomysłu dla siebie, chciałabym się zainspirować, a może któraś podzieli się tym, jak wpadła na to, że akurat interesuje się tym, a nie czymś innym?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Hobby 06.12.23, 09:20
      To ty nie wiesz czym się interesujesz?
      • annna_maria_1985 Re: Hobby 06.12.23, 09:48
        Nie. Długi czas nie interesowało mnie nic prócz dzieci, a później wychodziłam z depresji. Nadal się leczę i chciałabym znaleźć coś dla siebie. Tak jak napisałam, szukam inspiracji, czegoś nowego co daje Wam fun😊
        • chococaffe Re: Hobby 06.12.23, 09:52
          Moim zdaniem tego nie da się wymyśleć, wybrać sobie. Gdyby tak było miałabym mnóstwo pożytecznych hobby
          • annna_maria_1985 Re: Hobby 06.12.23, 10:02
            Ja bym chciała chociaż się dowiedzieć co ludzie robią. Nie wymyślić, tylko spróbować, podejrzeć co można robić... Bo z rzeczy które robiłam kiedyś, poza puzzlami i krzyżówkami, wszystko odpada.
            • aadrianka Re: Hobby 06.12.23, 12:40
              Dlaczego odpada? Co takiego robiłaś kiedyś, czego nie możesz robić teraz?
              Spróbuj czegoś,czego byłaś/jesteś pewna, że to kompletnie nie dla Ciebie. Dla mnie to było sudoku, zaczęłam i wsiąkłam, nie jestem może wybitna, nawet nie dobra, ale idzie mi coraz lepiej.
            • kachaa17 Re: Hobby 07.12.23, 18:00
              Po prostu choć na różne warsztaty aż trafisz na coś co Ci się podoba. Moim hobby jest fotografia. To samo wyszło, po prostu lubiłam robić zdjęcia, poszłam na kurs, żeby ogarnąć podstawy i się wciągnęłam na dobre. Druga rzecz to taniec. Od zawsze lubiłam tańczyć więc się zapisywałam na różne warsztaty. Ostatnie na jakich byłam to były warsztaty tańców tradycyjnych i tu mnie wciągnęło. W regionie są organizowane potańcówki z muzyką tańców tradycyjnych, w których biorę udział. Lubię też śpiewać ale to już najmniej rozwijam. Ale np. jak jest śpiewanie kolęd to idę, śpiewanie pieśni patriotycznych - też, jak najbardziej.
          • eliszka25 Re: Hobby 06.12.23, 10:03
            Wybrać sobie rak po prostu, to nie, ale próbując różne rzeczy stwierdzasz nagle, że coś ci się podoba. Jak nie spróbujesz, to nie wiesz, czy to coś dla ciebie, więc nie widzę nic dziwnego w szukaniu inspiracji.
            • 35wcieniu Re: Hobby 06.12.23, 10:15
              W tym że autorka "nie wie co ludzie robią" też nie?
              • eliszka25 Re: Hobby 06.12.23, 16:48
                35wcieniu napisał(a):

> W tym że autorka "nie wie co ludzie robią" też nie?
                >

Autorka pyta „co lubicie robić”, a nie co ludzie robią. I nie, nie widzę kompletnie nic dziwnego w takim pytaniu.
                • m_incubo Re: Hobby 08.12.23, 06:14
                  No chyba jednak pyta.
                  Ja bym chciała chociaż się dowiedzieć co ludzie robią. Nie wymyślić, tylko spróbować, podejrzeć co można robić...
                  Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, bo ludzie robią wszystko.
                  Szydełkują, jeżdżą na rowerze, grzebią w ziemi, gotują, robią decoupage, odnawiają stare meble, grają w Skyrim.
                  Ona nie wie, co lubi robić, tak jakby nie robiła kompletnie niczego. O owszem, to jest bardo dziwne.
          • muszebosieudusze Re: Hobby 06.12.23, 15:47
            chococaffe napisała:

> Moim zdaniem tego nie da się wymyśleć, wybrać sobie. Gdyby tak było miałabym mn
            > óstwo pożytecznych hobby

Nie da się wymyśleć, ale da się zainspirować, z grubsza jak zobaczysz czy się dowiesz że ktoś coś robi i jesteś o to zazdrosna to to jest to.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Hobby 06.12.23, 10:13
          Może zacznij robić domowe wędliny/kiełbasy/pasztety, będzie hobby z pożytkiem dla zdrowia rodziny.
        • husky_cat Re: Hobby 06.12.23, 11:15
          Może spróbuj jakiegoś sportu czy tańca?
          Aktywności fizyczne są ważne jeśli chodzi o osoby ze skłonnością do depresji.
          Jest tego mnóstwo od zumby przez pole dance do jogi. Wypróbuj to co sprawia Ci przyjemność.
        • baatexja Re: Hobby 06.12.23, 11:20
          Na depresję dobre bieganie i morsowanie.
    • berdebul Re: Hobby 06.12.23, 09:43
      Ogród, haft, dziergam czapki i szaliki dla potrzebujących.
    • mondaymorning1987 Re: Hobby 06.12.23, 09:47
      Robie świece zapachowe z wosku sojowego, o świątecznych zapachach, dziś kawę zrobię bo piernik już wypaliłam😉
    • borsuczyca.klusek Re: Hobby 06.12.23, 09:53
      Pooglądaj sobie na YouTube np haft diamentowy, wygląda to bardzo prosto i bardzo relaksująco zarazem. Haft krzyżykowy też jest prosty i do ogarnięcia.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Hobby 06.12.23, 09:54
      Szydełkuję, rysuję i, Bogu i Muzom dzięki, znów piszę.
      • muszebosieudusze Re: Hobby 06.12.23, 15:49
        no i robisz miliony kilometrów z buta.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Hobby 06.12.23, 17:45
          Ach, no toż przecież, fakt! Zupełnie zapomniałam, teraz, kiedy wszystko zasypało...
    • eliszka25 Re: Hobby 06.12.23, 10:00
      Relaksują mnie wszelkiego rodzaju robótki, takie bardziej precyzyjne, typu szpilkowe bombki, wszelkiego rodzaju robótki na drutach itp. Od miesiąca mam nową pracę, która jest bardzo zbliżona do takich robótek właśnie i nie spodziewałam się, że taka zwykła praca może dawać tyle satysfakcji!

Robótki na drutach mam jakby we krwi. Moja babcia i mama produkowały tego kiedyś bardzo dużo. Spod babcinych drutów wychodziły prawdziwe cudeńka, którymi byłam zafascynowana i babcia nauczyła mnie „sztrykować”, gdy miałam jakieś 5 lat. Inne robótki wypróbowywałam z dziećmi, gdy były małe. Teraz dzieci już duże, z robótek wyrosły, a matce zostało 🤪
      • agiq_agiq Re: Hobby 06.12.23, 11:49
        Jaka praca jest zbliżona do robótek? Pytam bo chętnie bym się taką zajęła...
        • eliszka25 Re: Hobby 06.12.23, 16:53
          Nie są to robótki, ale to też takie „dłubanie” jakie lubię. Tych konkretnych rzeczy nigdy wcześniej nie robiłam i uczę się od zera, ale idzie mi super i właśnie moje zamiłowanie oraz cierpliwość do precyzyjnych robótek bardzo mi pomaga. Tak też mi powiedziała koleżanka z pracy, która mnie uczy.
      • snakelilith Re: Hobby 06.12.23, 12:04
        Zazdroszczę. Bardzo. Chciałabym robić sobie wełniane swetry na drutach, bo podobają mi się takie irlandzkie Arany, ale moje umiejętności zostają na zbyt niskim poziomie, a do podciągnięcia się brakuje mi cierpliwości. Mam wprawdzie manualne talenty i potrafię wszystko po troszku, ale wszystko tak nie do końca dobrze, czyli nie tak, by spełniało moje wyśrubowane kryteria. Potrafię uszyć spódnicę w różnych krojach, jakieś szarawary na gumce, skrócić sobie spodnie, ściąć mężowi i mamie włosy, zrobić szal na drutach, kołnierzyk na szydełku, ale nie potrafię wyjść poza pewną granicę i nigdy nie zrobiłam np. swetra i nie uszyłam sukienki. Do kreatywnych ciuszków, które szyłam sobie na taniec orientalny, wystarczyło, bo tam nikt nie patrzył, czy szew idealny, a mogłam się wyżywać ze szmatkami, wzorami, perłami, cekinami, tasiemkami i pomponami. Majstrowałam przebrania dla całej grupy i sprawiało mi to przyjemność. Ale to wszystko było tak chałupnicze, trzymało się na słowo honoru i brakowało temu profesjonalnego wykończenia. Kreatywna praca była fajniejsza niż to uciążliwe dłubanie, bo nie mam wytrwałości, by spruć i powtarzać, gdy coś nie było jak ma być. Brakuje mi chyba tej babci, która wszystko mi pokaże i każe powtarzać każdy wzorek 100 razy, by mieć tą techniczną pewność w ręku. Dlatego jeszcze raz zazdroszczę.
        • agiq_agiq Re: Hobby 06.12.23, 15:27
          Nie bój się spróbować swetra, takie robione na okrągło na żyłce są bardzo proste, nic nie trzeba łączyć, doszywać. I znajdź sobie taki wzor który ci się podoba z opisem i robisz po kolei co każą. Na raverly.com jest tysiące darmowych wzorów z podziałem na łatwe czy trudne. Też mi się kiedyś wydawało że między szalikiem, czapka a sweter to hoho przepaść, ale tak naprawdę to nic wielkiego.
          • eliszka25 Re: Hobby 06.12.23, 17:04
            Zgadzam się, najważniejsze, to się odważyć i spróbować. Tak naprawdę to wcale nie jest trudne.
            • snakelilith Re: Hobby 06.12.23, 18:33
              Może faktycznie spróbuję. Tej zimy pewnie już nie, bo mam plany na coś innego, ale może kupię sobie wiosną jakąś wełnę w promocji i coś zacznę tam dziergać.
              • mrs.solis Re: Hobby 07.12.23, 00:53
                Kup jakis najtanszy motek i zrob sweter w duzym pomniejszeniu zeby zobaczyc czy ci w ogole wyjdzie, a pozniej mozesz go dac jakiejs wlascicielce lalki badz misia. Moja corka tak wlasnie sie uczy robic rozne rzeczy na szydelku.
                • eliszka25 Re: Hobby 07.12.23, 01:00
                  Ja też zaczynałam od swetrów dla lalek. Miałam koleżankę, która była szczęśliwą posiadaczką prawdziwej Barbie ze zginającymi się nogami i zamawiała u mnie ciuchy dla swojej lalki. Jej Barbie miała całą kolekcję swetrów mojego projektu i wykonania.
                • snakelilith Re: Hobby 07.12.23, 01:05
                  Ba, żeby to było takie łatwe, zrobić coś w pomniejszeniu. Musiałabym pokombinować jak to przeskalować i pewnie na tym bym już straciła cierpliwość. Chyba instrukcja dla idiotów typu "oversize pulower w uniwersalnym rozmiarze " byłaby dla mnie łatwiejsza.
                  Choć propozycja jest w sumie kusząca, bo kilka lat temu kupiłam sobie domowego trolla w Norwegii. I temu mogłabym zamiast tego poliestrowego kubraczka zrobić norweski sweterek z prawdziwej wełny. big_grin
                  • krolewska.asma Re: Hobby 07.12.23, 17:40
                    Hahahagahagahahahahahahahahahahagahahahahahagahahahaha

Cudowne
                    Myślałam że to Snake jest domowym trollem a to dwa trolle
                  • eliszka25 Re: Hobby 08.12.23, 06:51
                    Kombinujesz trochę od złej strony. Ja co prawda miałam całą półkę gazet, bo to były dawne czasy, ale dziś wzory na dosłownie wszystko znajdziesz w internecie. Po prostu szukaj wzoru na swetry dla dzieci, dla lalek czy misiów zamiast próbować pomniejszać duży wzór. Poza tym na motkach zwykle jest pokazane, ile nabrać oczek i ile powtórzeń zrobić jakiej grubości drutami żeby wyszedł kwadrat 10x10 cm i wtedy już łatwo policzyć oczka na całość. W sklepach z włóczkami są też próbki w postaci takich kwadracików już wydzierganych i wtedy możesz od razu zobaczyć, jaki mniej więcej efekt uzyskasz daną włóczką. Jeśli nie jest to po prostu regał w markecie, tylko sklep dla miłośników robótek ręcznych, to pracujące tam panie potrafią zwykle sensownie doradzić i pomóc. Ja zwykle robię „na oko” i w razie czego pruję i zaczynam od nowa, ale to nie jest metoda dla każdego 😉. Można się tak bawić, gdy ma się już pewną wprawę. Początkującego może zniechęcić, więc raczej nie polecam.
          • babcia47 Re: Hobby 08.12.23, 03:23
            Na okrągłych drutach robiłam kiedys dla dzieci komplety wełniane tj golf i spodenki. Golf zaczyna się od golfu ściegiem ściągaczowym a potem odpowiednio dodaje oczka tworząc ramiona reglanowe. W odpowiednim miejscu rozdziela na cztery nitki by zrobić resztę przodu, pleców i rękawy. Z grubej wloczki bardzo szybko idzie i mozna wykorzystać fajne ściegi.
        • eliszka25 Re: Hobby 06.12.23, 17:02
          Jakimś mistrzem, to ja też nie jestem, bez przesady, ale komplet w postaci sweterka i mini spódniczki zwinęła mi nastoletnia wtedy córka chrzestna. Chyba więc nie było źle, skoro nastolatka paradowała w tym dumna do szkoły 😉

Ja ogólnie jestem strasznym nerwusem, a robótki na drutach mnie uspokajają. W domu wszyscy się dziwili, że mam do tego tyle cierpliwości. Potrafię np. zrobić sweter, założyć już gotowy, stwierdzić, że to jednak nie taki efekt, jak chciałam, spruć całość i robić od zera. Sama się temu czasem dziwię, że tak mam 🤷‍♀️

A ty się nie zniechęcaj i próbuj. Zrób jakiś sweter, szalik. Jak to mówią - trening czyni mistrza.
    • szarmszejk123 Re: Hobby 06.12.23, 10:00
      Łażę po krzakach i koloruję kolorowanki :p
      Jedno i drugie lubiłam od zawsze, więc ciężko powiedzieć, jak na to wpadłam :p
    • kaki11 Re: Hobby 06.12.23, 10:22
      Musisz popróbować różnych rzeczy i zobaczyć co ci sprawia przyjemność, i co cię realnie wciąga a co tylko denerwuje albo i po prostu zajmuje czas ale nie daje realnej frajdy. Ja mam głównie sportowe, na które trzeba znaleźć czas i wcześniej zaplanować, i mogę co najwyżej to planowanie i czytanie o tym uskuteczniać wieczorami w domu, natomiast takiego typu majsterkowanie kiedy trafiło mi się wolne pół godziny albo kopanie w ogródku kiedy mam trochę soboty też mi brakuje
    • atojaxxl Re: Hobby 06.12.23, 10:59
      Wykonuję ozdoby nie tylko choinkowe, zbieram figurki krów i znaczki z krowami, uprawiam amatorsko sukulenty, uczęśzczam na zajęcia klubu literackiego, czytam i kolekcjonuję wszystko, co dotyczy Wisławy Szymborskiej, piszę historię rodziny, w związku z tym szukam po archiwach rozmaitych informacji. Chodzę z kijkami, wykonuję zdjęcia przyrodnicze. Lubię rozwiązywać zadania i zagadki matematyczne, choć w szkole nie wychodziłam poza naciąganą trójkę smile Lubię piec rozmaite ciasteczka, a poniewaz nie wolno mi ich jeść, to rozdaję znajomym.
    • pampelune Re: Hobby 06.12.23, 11:04
      Chodzę albo jeżdżę na warsztaty śpiewu tradycyjnego i śpiewam pieśni polskie, białoruskie, ukraińskie, bałkańskie i co tam mi się nawinie.
      • pampelune Re: Hobby 06.12.23, 11:04
        Mam nadzieję że pomogłam tongue_out
      • szarmszejk123 Re: Hobby 06.12.23, 11:09
        Ale fajnie 🙂
    • husky_cat Re: Hobby 06.12.23, 11:11
      Sporty walki, pole dance, robienie własnych kosmetyków
    • nimaletko Re: Hobby 06.12.23, 11:25
      Od wielu lat śpiewam w chórze. To nawet więcej niż hobby, to wielka pasja, poparta wykształceniem muzycznym.
      Zawodowo poszłam w inną stronę, muzyka pozostała w sferze aktywności niezarobkowej.
      • summerland Re: Hobby 07.12.23, 15:07
        A co spiewasz w tym chórze?
    • bywalec.hoteli Re: Hobby 06.12.23, 11:33
      sport
    • tanebo001 Re: Hobby 06.12.23, 11:39
      Astronomia amatorska, fotografia, akwarystyka morska, hi-end.
      • borsuczyca.klusek Re: Hobby 06.12.23, 13:42
        Masz rybki? Pokażesz 😳
        • tanebo001 Re: Hobby 06.12.23, 13:52
          Teraz nie mam. Miałem 2 lata temu ale coś mi je zabiło. Prawdopodobnie wirus i musiałem pozbyć się całego sprzętu. Ale jeszcze do tego wrócę.
          • borsuczyca.klusek Re: Hobby 06.12.23, 15:37
            I żadnej laski na te rybki nie wyrwałeś? 🧐
            • tanebo001 Re: Hobby 06.12.23, 15:38
              Na znaczki też nie...
              • borsuczyca.klusek Re: Hobby 06.12.23, 16:47
                Na znaczki to nikt nigdy nie wyrwał 🙄
                • szarmszejk123 Re: Hobby 06.12.23, 17:46
                  Moj ojciec wyrwał 🤷
    • atenette Re: Hobby 06.12.23, 12:07
      Wspinaczka skałkowa (zimą ściana wspinaczkowa) oraz inne sporty w wolnym czasie (joga, snowboard, rower, rolki, basen), malarstwo (maluje obrazy), książki zawsze i wszędzie gdzie się da (nie rozstaje się z czytnikiem), dobre kino, gotowanie.
    • jdylag75 Re: Hobby 06.12.23, 12:12
      Moja praca to moje hobby więc ciągle uczę się rzeczy, które potem testuję w firmie, czytam o zarządzaniu i psychologii. Pozazawodowo interesuję się starozytnością więc czytam, oglądam filmy dokumentalne i jak mam okazję jeżdże zwiedzać, kocham szczególnie Rzym i rzymskie pozostałości. To hobby dobre na każda pore roku, jak jest ciepło zajmuję sie ogródkiem i kupiłam sobie stary sad który czyszczę i sadzę w nim nowe drzewa - siła rzeczy teraz tego nie robię, ale oglądam rośliny i inspiracje planuje nowe grządki. Joguję i chodze po górach. Lubię kino studyjne. Ostatnio robię obrazki z mchu, zrobiłam logotyp firmy z mchu, powoli też wracam do szydełkowania.
      • simply_z Re: Hobby 06.12.23, 13:12
        Ale fajnie brzmi!
        • jdylag75 Re: Hobby 07.12.23, 11:32
          Dzięki, zawsze wydawało mi się, że nie mam zainteresowań.
          Ale ten mech najfajniej, nie?
          • beneficia Re: Hobby 07.12.23, 14:51
            A możesz dać zdjęcie jakiejś swojej produkcji? Nigdy nie słyszałam o obrazkach z mchu.
    • gamma76 Re: Hobby 06.12.23, 12:25
      ja się uczę języków, hiszpański na duolingo od podstaw, a angielski doszlifowuję czytając książki po ang., słuchając audiobooków i oglądając filmy w oryginale. Poza tym kijki, sauna i basen.
      • korolla-xx Re: Hobby 06.12.23, 12:56
        Warto założyć sobie ogród, jeśli masz gdzie. Tak od samego początku, od wyznaczenia kawałka ziemi, wyurweania chwastów, przekopania itd. To niesamowicie wciąga, im dalej, tym bardziej. A gdy już coś pierwszego zakwitnie, popłyniesz.
        Jesli nie masz ziemi, możesz zająć się roślinami w domu. Sadzić, przesadzać, rozsadzać, siać, ukorzeniać. Masz wtedy poczucie tworzenia czegoś pożytecznego, z Twoich rąk wychodzi kolejne życie.
        • simply_z Re: Hobby 06.12.23, 13:12
          Tak, dokladnie. Wspaniale uczucie
        • berdebul Re: Hobby 06.12.23, 14:24
          Kolejne życie, jak kolejne życie, ale możliwość zjedzenia własnych plonów wink
    • simply_z Re: Hobby 06.12.23, 13:26
      U mnie to nauka jezykow, slucham sobie podcastow, piosenek, czasem czytam ksiazki w danym jezyku. Lubie malowac i rysowac, oprocz tego interesuje sie designem, projektowaniem ogrodow, zwlaszcza tematyka rekonstrukcji ogrodow historycznych wydaje mi sie bardzo ciekawa, ze sportu to rower, plywanie. Lubie tez geologie i archeologie.
    • jammer1974 Re: Hobby 06.12.23, 13:43
      Maluje, robie mozaiki, kiedys haftowalam. Mam nadzieje nauczyc sie robic witraze.
      • szmytka1 Re: Hobby 06.12.23, 15:33
        Z takich manulanych rzeczy to ja bym chciała spróbować garncarstwa
        • berdebul Re: Hobby 06.12.23, 17:30
          Oooo za mną tez chodzi garncarstwo, ale co się mam zdecydować to jakaś rodzinna tragedia. uncertain
    • asia_i_p Re: Hobby 06.12.23, 14:12
      Rysowanie i malowanie. W różnych formach - zaczęło się od nature journalingu, teraz doszedł urban sketching, ale generalnie plastyczne jako hobby dają niezłą mieszankę wrażeń, bo masz i przyjemnosci zakupowe, i satysfakcję z wykonania czegoś i kontakty z ludźmi (społeczności okołoplastyczne to z reguły najłagodniejsi ludzie na świecie).

Wpadłam w ten sposób, że to w zasadzie zawsze było gdzieś w tle, zawsze lubiłam rysować, tylko nie miałam czasu, weny, itp. No i mąż na któreś imieniny kupił mi zestaw do rysowania i zassało.
    • leosia-wspaniala Re: Hobby 06.12.23, 14:22
      Bieganie, a jak wystarczy czasu to jeszcze czytanie, pisanie, filmy, seriale, puzzle, chodzenie po górach, podcasty true crime, język szwedzki.
    • kochamruskieileniwe Re: Hobby 06.12.23, 14:30
      Książki, ale nie traktuję tego jako hobby. Bo to jak jedzenie, czy oddychanie.
      Jak mam czas
      Nawigacja- wykreslanie potencjalnych kursów
      Zielnik - zbieranie i oznaczanie latem, zimą wklejanie, opisywanie
      Po latach wróciłam do dziergania. Obecnie na sweter przenoszę jeden obraz. Fajnie wychodzi, ale swetrów od lat nie noszę 🤣
    • porfirrionosielek Re: Hobby 06.12.23, 14:57
      Wolontariat. Przede wszystkim.
    • szmytka1 Re: Hobby 06.12.23, 15:06
      Roślinami się interesuję. Daje mi to przyjemność. Niektóre książki lubię i brytyjskie seriale kryminalne oraz kury ozdobne mi się podobają. Wpadłam na to tak, że mnie ciekawiło, sprawiało mi przyjemnosc, podobało mi się, czułam satysfakcję i zadowolenie oraz relaks. Lubię też pływać, ale po chlorze z basenu boli mnie głowa od tego smrodu.
      • evro44 Re: Hobby 07.12.23, 18:48
        dwa teatry amatorskie, świetna zabawa i emocje. Działka w sezonie wiosna-jesień. Haft krzyżykowy. Druty, literatura, film i spotkania kulinarne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka