Dodaj do ulubionych

spanie dla gości

13.12.23, 10:40
Czy ktoś ma może sofę Ikea hammarn? Ma bardzo wąski materac i zastanawiam się czy na tym w ogóle da się spać.

Sytuacja wygląda tak - mam mały pokój na dole, chcę tam nocować gości (nie jakoś często, powiedzmy kilka razy w roku) ale jednocześnie nie chcę zagracać go pełnowymiarową sofą (taką o długości pow 2 metrów). Wymysliłam, że kupię coś co będzie rozkładało się ma długość do spania w razie potrzeby 2 osoby się wyspały.

Najchętniej kupiłabym pompowany materac albo składany, ale mąż się upiera przy sofie...
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: spanie dla gości 13.12.23, 10:53
      Spałam na tym kiedyś w gościach, to jest tak niewygodne, że siennik wypchany słomą byłby lepszy.
      • szarmszejk123 Re: spanie dla gości 13.12.23, 10:59
        I dodam, że to jest jakieś niestabilne, jak przysiadziesz na brzegu rozłożonego to się giba i masz wrażenie że się złoży z tobą w środku ( co jest niemożliwe, oczywiście, ale nie daje w ogóle poczucia bezpieczeństwa:p)
      • porfirrionosielek Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:29
        szarmszejk123 napisał(a):

> Spałam na tym kiedyś w gościach, to jest tak niewygodne, że siennik wypchany sł
        > omą byłby lepszy.
        Podpisuję się. Dziadostwo straszne.
    • kanga_roo Re: spanie dla gości 13.12.23, 10:54
      w takim właśnie celu kupiłam sofę Hagalund, już jej nie ma w Ikea ale na rynku wtórnym sporo.
      styl jest rzeczą gustu, ale ta linkowana przez Ciebie wygląda dość chwiejnie... i materac cienki.
    • iwoniaw Re: spanie dla gości 13.12.23, 10:54
      Moim zdaniem na tym absolutnie się nie da spać bez położenia przynajmniej jakiegos cienkoego materaca, juz karimata na podlodze ma tę przewagę, ze rurki od stelaża nie wbijają sie czlowiekowi w kręgosłup.
      Kupilabym jakąś rozkładaną sofę/kanapę tapicerowaną, na grubych poduchach, coś w typie dawnych wersalek albo wlaśnie rozkładaną w przód jak ta, o którą pytasz, ale na której mozna się położyć i da się radę wstać nawet nie będąc fakirem
    • alpepe Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:01
      Musiałabyś dokupić materac. Kiedyś rozważałam kupno tego, położyłam się w Ikei i niestety. Fajne to jest tylko jako pomysł na zdjęciu.
    • ariathedevil Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:02
      Juz lepiej kup coś takiego www.meble48.pl/komplet-laweczka-z-futonem-140x200-cm-komplet-poduszek-walkow-gratis,id9524.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAyeWrBhDDARIsAGP1mWTusuxAjPvDOuEZTsj3w430P-WeLRp7ZwCU32Y3BJ0vW4o4nmx6tjcaAjvqEALw_wcB
      • joana.mz Re: spanie dla gości 13.12.23, 14:01
        średnio mi się podoba i ta sosna... kupiłam kiedyś łózko sosnowe, bardzo kiepska jakoś a kosztowało 1/3 tej sofy...
    • jkl13 Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:10
      A rozkładany hemnes z Ikei ci się nie zmieści? Łóżko ma co prawda 2 metry długości, ale złożone tylko 80 cm szerokości. W razie potrzeby nocowania gości wysuwasz dolny materac i masz pełnowymiarowe łóżko 160x200 cm. Bardzo wygodne, moje dzieci mają jako podstawowe łóżka i sobie chwalą. Do tego masz 3 bardzo głębokie szuflady, można schować gościnną pościel lub ręczniki, szuflada może też robić za szafkę dla gości na ich rzeczy w trakcie pobytu u was.
      • joana.mz Re: spanie dla gości 13.12.23, 14:02
        już myślałam nad hemnesem... pewnie roważę, jak nie da się czegoś mniejszego znaleźć. Podoba mi się bardzo.
        • wena-suela Re: spanie dla gości 13.12.23, 15:47
          To akurat jest straszny rupieć, a po rozłożeniu zajmuje masę miejsca. Z ulga się pozbyłam. Teraz córka ma Malm 120 cm, bardzo wygodne dla 1 osoby, a w ostateczności i z koleżanką się zmieści. Bez żadnych szuflad, bo wyglądają ciężko i trumiennie.
        • turkusowozlota Re: spanie dla gości 13.12.23, 16:34
          Ja nie polecam łóżka hemnes. Ono niestety tylko ładnie wygląda. Córka je miała, spala dwa lata I z ulgą je sprzedałam. To jest badziew nad badziewiami.
          • jkl13 Re: spanie dla gości 13.12.23, 21:17
            Zupełnie się nie zgodzę. Od kilku lat użytkują je intensywnie obaj moi synowie, ma je mój brat jako łóżko małżeńskie i wszyscy są zadowoleni. Owszem, po rozłożeniu to duże łóżko, 160x200, ale autorce chyba i takie chodzi, do przenocowania pary. Po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca, a jest wystarczająco głębokie do wygodnego siedzenia. Poza tym łatwo się składa, jest stabilne, nie psuje się, a dodatkowym plusem są bardzo pojemne szuflady. Moim zdaniem to idealne łóżko do pokoju gościnnego.
        • m_incubo Re: spanie dla gości 13.12.23, 16:41
          Odpuść sobie i hemnes i ten koszmar z postu startowego.
          Już ten dmuchany materac lepszy niż dwa beznadziejne graty do wyboru.
    • sueellen Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:22
      Kupiliśmy air bed. Bardzo wygodne i po spakowaniu zajmuje mało miejsca. Nie przemawia do mnie kupowanie średnio wyglądającej, średnio wygodnej kanapy tak do spania jak do siedzenia.
    • nick_na_zastepstwie Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:31
      Ta sofa wygląda na szatańsko niewygodną. Czy mąż nie zgadza się na materac, bo uważa, że na tym nie da się komfortowo spać? Podczas remontu przez dłuższy czas spałam na czymś takim i byłam mega zaskoczona wygodą; okazało się, że śpi się na tym lepiej niż na wielu sofach. Plus składa się szybko, a pompowanie wymaga podłączenia do kontaktu (to pewnie nie jest żadna techniczna nowość, ale ja nie wiedziałam, że istnieją materace z wbudowanymi elektrycznymi pompkami big_grin).
      • sueellen Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:45
        Też mam taki i bardzo sobie chwalę ( goście również) . Rozkładane sofy to peerelowski przeżytek moim zdaniem. Jak chce się mieć mebel do wszystkiego, to jest tak naprawdę do niczego.
        • joana.mz Re: spanie dla gości 13.12.23, 13:57
          taki pomowany materac chętnie bym kupiła.... trochę się chyba zraziliśmy do niego bo kiedyś kupilismy w jysk, kupę lat temu, drogi był, coś chyba z 700zł i dość szybko zaczęło z niego uciekać powietrze, rano to człowiek się wręcz zapada....
          Możecie polecić jakiś konkretny model z tych pompowanych?
      • chlodne_dlonie Re: spanie dla gości 13.12.23, 14:18
        Ooo, tak! Spałam kiedyś na takim, pompowanym właśnie elektrycznie, materacu 'w gościach' i powiem, że było nieziemsko wygodnie smile
        To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż to 'coś' zalinkowane przez Autorkę wink
      • 1matka-polka Re: spanie dla gości 13.12.23, 15:20
        To ja dla odmiany napisze, ze bylo mi nieziemsko niewygodnie, kiedy spalam na takim dmuchanym lozku razem z mezem.
        Bo oboje turlalismy sie na srodek, gdzie robil sie lej pod naszym ciezarem, a po bokach materac sterczal do gory🙄
        • nick_na_zastepstwie Re: spanie dla gości 13.12.23, 17:26
          Fakt, ja spałam na swoim sama, poza tym w ogóle wolę raczej miękkie niż twarde materace. Nie miałam jednak wrażenia zapadania - poza feralnym noclegiem na materacu, z którego lekko uciekało powietrze i który rzeczywiście zmieniał kształt pod wpływem każdego ruchu.
        • koronka2012 Re: spanie dla gości 13.12.23, 19:08
          Trzeba było zbilansować się jakoś wagowo i nie wiercić 😝
    • mamtrzykotyidwato5 Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:34
      To ma być sofa????????????
    • princy-mincy Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:39
      Ta kanapa na zdjecu nie wyglada nawet w polowie tak licho jak na zywo.
      Widzialam ja w salonie, balam sie usiasc bo sprawia wrazenie niestabilnej, materac to porazka, cienki jak grubsza koldra.
      Szukaj czegos innego.
    • kanna Re: spanie dla gości 13.12.23, 11:57
      Mam normalna kanapę, 150 długości, wygodnie się na niej siedzi, leży itp.
      Dla gości ma wyciągany dół, tworzy się pełnowymiarowe łóżko 150 x 200.
      • joana.mz Re: spanie dla gości 13.12.23, 13:58
        nad czymś takim właśnie myslałam, tylko nic mi nie wpadło w oko..
    • szmytka1 Re: spanie dla gości 13.12.23, 13:02
      Wyglada gorzej niż szpitalne rozkładane łóżka połowę dla rodziców hospitalizowanych dzieci.
    • joana.mz Re: spanie dla gości 13.12.23, 13:59
      dobra, odpuszczam tą niby sofę z Ikea, szukam dalej
      • tairo Re: spanie dla gości 13.12.23, 14:12
        Ile masz miejsca w tym pokoju?
        Hemnes albo inny model z tej kategorii to bardzo dobry wybór, w odróżnieniu od sofy rozkłada się na płasko i masz normalny materac, a nie trzy kawałki o różnej grubości. Żeby się wygodniej siedziało na złożonej, dokup poduchę-klin 200 cm (albo dwie 100 cm) jako oparcie - tu przykład: allegro.pl/oferta/poduszka-trojkatna-pod-plecy-do-lozka-klin-200-cm-13945834129 allegro.pl/oferta/poduszka-trojkatna-pod-plecy-do-czytania-klin-100-13945828579
        • joana.mz Re: spanie dla gości 14.12.23, 10:12
          pokój ma 2,5 na 4 metry. Na krótszej ścianie (całej) jest wysoka szafa gł 60cm. Teoretycznie zmieści się tam pełnowymiarowa sofa, ale w pokoju chcę zmieścić jeszcze biurko+krzesło z mojej sypialni i komodę. Na codzień będę tam pracować, ale pokój ten służy też innym celom.... np jest tam rozkładana deska do prasowania.
    • bywalec.hoteli Re: spanie dla gości 13.12.23, 14:44
      gdzie jest materac?
      • memphis90 Re: spanie dla gości 13.12.23, 15:32
        Materac masz w domu!
      • heca7 Re: spanie dla gości 13.12.23, 19:02
        Materac gość musi sobie z domu przywieźć wink
    • wena-suela Re: spanie dla gości 13.12.23, 15:50
      Najlepiej kup typowa wersalkę. Najłatwiej się rozkłada, można coś schować i wcale nie zajmuje dużo miejsca. Te rozkładane do przodu to udręka.
    • alex_vause35 Re: spanie dla gości 13.12.23, 16:57
      Co to jest?! big_grin
    • larix_decidua77 Re: spanie dla gości 13.12.23, 17:21
      Masz dom, pokój dla gości czyli odpowiednie warunki żeby ich przyjąć. Jeżeli nie jesteś zbyt biedna, żeby kupić mebel, to kładzenie zaproszonych gości na jakimś dmuchańcu czy polowym łóżku jest brakiem szacunku.
    • rosie Re: spanie dla gości 13.12.23, 18:19
      Wybierz coś wygodnego, sofy są różne, może znajdziesz coś małego? Jest też mnóstwo takich dwuoosbowych foteli, ktore rozkladają się do przodu. Sama mam taki pokój gościnny na dole. Wstawilam wygodną kanapę, dla gości, dla kuzynów na wakacyjny pobyt. Dla mnie kiedy chcę się wyciszyć, posiedzieć, poczytać. Dla mnie lub dla męża kiedy jedno z nas jest chore i śpi osobno. Przydała się nawet gdy mąż miał nogę w gipsie, nie musiał wchodzić na górę. A ostatnio mielismy w gościach matkę karmiącą i korzystała z tej kanapy. Jeśli już coś kupować, to coś wygodnego
    • majenkirr Re: spanie dla gości 13.12.23, 19:16
      To nawet na zdjęciu nie wyglada zbyt stabilnie wink. Ja w pokoju gościnnym mam ikeowski futon NYHAMN, jeszcze nikt nie narzekał.
    • turbinkamalinka Re: spanie dla gości 13.12.23, 19:18
      To wygląda jak podrasowane wizualnie łóżko polowe. smile
      • tairo Re: spanie dla gości 13.12.23, 20:28
        Nie, łóżka polowe są wygodniejsze.
        • turbinkamalinka Re: spanie dla gości 13.12.23, 20:58
          tairo napisała:

> Nie, łóżka polowe są wygodniejsze.

Jako dziecko u cioci na działce spałam na polowym łóżku takim z rozciągniętym materiałem na całej powierzchni. Była tam jeszcze wersalka na której mogłam spać ale ja bardzo lubiła spać na tym polowym.
          Kilka lat poźniej spałam u koleżanki na nowszym modelu polówki z takim niby materacem. Matko jakie to było niewygodne. Zdjęłam ten materac i rozłożyłam go na podłodze. Ta "kanapa" mi wygląda na taki właśnie nowszy model.
          • tairo Re: spanie dla gości 13.12.23, 21:05
            Wyobraź sobie trzy polówki tego starego typu ustawione obok siebie, i że próbujesz spać w poprzek. Żeby nie czuć rurek pod kręgosłupem, materac musiałby mieć chyba z pół metra grubości, a nie tyle, co przeciętna kołdra big_grin
      • alpepe Re: spanie dla gości 13.12.23, 20:36
        Łóżka polowe są wygodniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka