Dodaj do ulubionych

Jak będę się rozliczać

17.12.23, 22:43
Wiem, że jeszcze jest trochę czasu, ale wolałabym już wiedzieć jak powinnam rozliczyć pit 2023 w mojej sytuacji.
Mam dwoje dzieci. Jedno z dziec studiuje dziennie i dorabia, ale kwota będzie poniżej 5tys. W tej sytuacji wiadomo rozliczam się z dzieckiem, odliczam normalnie ulgę na dziecko.
Dziecko nr 2 w maju zdało maturę. Nie poszło na studia, ale od września zapisało się do jakiejś weekendowej szkoły policealnej żeby mieć ubezpieczenie i zniżki. Dzieciak pracuje na umowę zlecenie i zarobi ok20 tys. Z uwagi na zarobioną kwotę nie mogę chyba rozliczyć się z dzieckiem nr 2? Ale co z ulgą prorodzinna? Odliczam do maja, bo wtedy zdał maturę czy do końca roku, bo przecież ma status ucznia a może w tej sytuacji w ogóle nie mogę ulgi rozliczyć?
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: Jak będę się rozliczać 17.12.23, 23:53
      e-pit.pl:
      Niemniej jednak ulga prorodzinna należy się na dzieci pełnoletnie do ukończenia 25 roku życia (18-25 lat), jeśli dziecko się uczy oraz jednocześnie nie uzyskuje dochodu (przychód minus koszty) podlegającego opodatkowaniu w kwocie wyższej niż dwunastokrotność kwoty renty socjalnej określonej w ustawie z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej. W roku 2023 limit dochodów dziecka to 19 061,28 zł (12 x 1588,44 zł).
      • alba27 Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 10:31
        Dziękuję. Czyli jeżeli przekroczy te 19tys to nie mogę sobie na niego odliczyć ulgi nawet do mają kiedy miał maturę? Był wtedy całkowicie na moim utrzymaniu.
      • alba27 Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 10:36
        Sprawdziłam wpływy na konto. Będzie to poniżej 19 tys. Więc normalnie z nim się rozliczam i ulgę normalnie zaznaczam?
        • melikles Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 12:27
          Zapytaj swojej księgowej.
          • alba27 Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 13:36
            Nie mam swojej księgowej. Zapytałam tutaj, ponieważ pomyślałam, że są tu mamy dzieci, które gdzieś dorabiają.
        • abecadlowa1 Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 13:45
          alba27 napisała:

> Sprawdziłam wpływy na konto. Będzie to poniżej 19 tys. Więc normalnie z nim się
          > rozliczam i ulgę normalnie zaznaczam?

Limit dochodów dziecka jest podany w kwocie brutto. Na konto wpływa netto.
          • alba27 Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 16:57
            U młodych brutto równa się netto, ale dzięki za czujność.
            • iwles Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 17:00

Składka zdrowotna jest odprowadzana.
              • iwles Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 17:01

Więc poczekaj na pit syna.
                • alba27 Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 21:16
                  Syn jest zgloszony u mnie jako ubezpieczony, bo ma status ucznia więc wydaje mi się, że składki zdrowotnej mu nie odciągają, ale macie rację, poczekam na jego pit. Bardzo mi pomogłyście, już wiem jak się za to zabrać.
    • agus-ka Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 17:35
      Jeśli stracisz ulgę za drugiego syna, to sprawdź czy mieścisz się w limicie dochodów żeby odliczyć ulgę prorodzinną za pierwsze dziecko.
      • alba27 Re: Jak będę się rozliczać 18.12.23, 21:17
        Aż tyle nie zarabiam, ale dzięki za przypomnienie, no kompletnie o tym nie pomyślałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka