ichi51e 19.12.23, 20:11 Ematko, czy jeśli nie bierze się udziału w czyimś ślubie (np jest bez dzieci a ty masz dziecko) to czy należy dać prezent? Powiedzmy że chodzi o dalszą rodzinę (męża). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taje Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:15 Moim zdaniem nie, ale ja jestem ogólnie mało wrażliwa na to, co wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:17 Jeśli bylam zaproszona na wesele, a nie idę to prezent daję Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:21 Można, ale nie trzeba. Raczej się nie daje przy tej okazji, chyba, że to naprawdę bardzo bliska osoba i po prostu chce się obdarować Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:23 Ślub bez dzieci? Dziwne, jak można wykluczać dzieci z uroczystości rodzinnych. Mnie by skwasiło i nie zawracałabym sobie glowy kwestià prezentu. Nie to nie 😆 To przykład był czy prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:27 Przykład prawdziwy ale nie mój a tiktoczny. Zaskoczyło mnie w komentarzach podejście że jednak NALEŻY mimo wszystko wysłać prezent. Robię badanie czy tak jest w kulturze anglosaskiej czy u nas też. Ja bym nie dała. Nie było mnie to nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:44 Ale vzy to ślub bez dzieci chodziło, czy tylko zastrzeżenie że impreza weselna po pierwdzym poczęstunku np od g.19 bez dzieci. Bo to różnica. Takie bezdzietne balangi sà wrecz wskazane, ślub z wykluczeniem dzieci to wstyd. Odmawia się udziału i prezentu. Nigdy się z tym nie spotkałam ani w Polsce, ani w Szwecji ani w innych krajach gdzie mam swoich ludzi 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Prezent slubny 19.12.23, 22:17 Dziecko miało 4mce a zaproszeni byli 21+ czyli tylko rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Prezent slubny 20.12.23, 09:59 Hmmmm..a rodzice tego 4 miesięczniaka wyobrażali sobie swoje uczestnictwo w całonocnej imprezie z takim maleństwem jak właściwie..? Gdyby to na mnie trafiło, to karmiąc piersią w ogóle nie brałabym takiej imprezy pod uwagę, co najwyżej uczestnictwo w samym ślubie (o ile niedaleko domu ) , biorąc dziecię do wózka, by w razie płaczu móc szybko wyjechać pod kościół czy tam opuscić salę w USC Impreza weselna na sali tylko gdy dziecię butelkowe i mam sprawdzoną opiekę do niego Prezent w tym przypadku byłby dla mnie rzeczą wtórną - jeśli PM byliby dla mnie osobami bliskimi, to dałabym prezent, może nieco mniej 'wystawny' niż w przypadku uczestnictwa w weselu, a jeśli tylko byłabym zaproszona 'bo tak wypada' i byliby to powinowaci typu 'piata woda', to poprzestałabym na zamówieniu przez pocztę florystyczną stosownego bukietu Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Prezent slubny 20.12.23, 10:39 Przecież jest mowa o zaproszeniu na ślub, a to nie jest całonocna impreza. Zapraszanie z podkreśleniem że bez dzieci nie ma na celu zadbania o dobrą zabawę tych rodziców (o to mogą zadbać sami, np. nie biorąc dziecka). Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:45 Tiktok to bańka a nie reprezentacja kultury anglosaskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:28 Już wiele wątków o tym było. Gdybym ja była zaproszona bez dzieci, to bym nic nie dała. Kiedy byłam zapraszana i nie mogłam uczestniczyć, zawsze wysyłałam kartkę i $$$. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:32 jeśli mam ochotę coś dać, to daję. nie czuję, że "należy". Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:44 Bliskiej kuzynce która brała ślub wyjazdowy w gronie 5 osób (bez zapraszania mnie) dałam prezent. Gdyby robiła ślub na miejscu i na zaproszeniu napisała "zapraszamy bez dzieci" to bym nie dała prezentu. Tak mi wychodzi z przymiarek, ale to pewnie zależy od pozostałych okoliczności Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Prezent slubny 19.12.23, 20:48 Jeśli się lubi młodych to można prezent dać (choć lubiani młodzi wzięliby pod uwagę moje dziecko), ale uważam, że obowiązku absolutnie nie ma, kartka z gratulacjami wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Prezent slubny 19.12.23, 21:20 raz dalam prezent nie bedac na weselu, ale musialam zrezygnowac kilka dni przed uroczystoscia i bylo to wesele bliskiej mi osoby wiec tak czy inaczej mialam potrzebe by dac prezent mlodej parze. Jesli bylby to slub kogos dalekiego/dalszego to bym nie wysylala prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_paraolka1 Re: Prezent slubny 19.12.23, 21:30 Nie jadę =nie daję prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Prezent slubny 19.12.23, 21:33 Jeśli bliscy, to jasne że wysyłam a jeśli siódma woda po kisielu to wysyłam wino i życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Prezent slubny 19.12.23, 21:55 Jak kogoś lubię i chcę mu dać prezent to daję Niezależnie od tego czy biorę udział w imprezie czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Prezent slubny 20.12.23, 10:04 To wypadkowa stosunków i relacji oraz chęci i możliwości. Jeśli to bliskie mi osoby, to oczywistym (dla mnie) jest prezent. Jeśli Ci ludzie mi zwisają, to w sumie nie wiem po co miałabym się pojawiać u nich na imprezie, a co za tym idzie, na pewno nie kupowałabym wtedy prezentu. Ale ja jestem mało wrażliwa na to, co wypada w przypadku polskich imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
mandelis Re: Prezent slubny 20.12.23, 10:05 Powiedzialabym, ze trzeba mimo wszystko (wypada ), ale zastanowilam sie, ile osob z rodziny nie pojawilo sie na slubie i weselu bliskich mi osob i nikt sie z prezentem nie fatygowal. Wiec: nope. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Prezent slubny 20.12.23, 10:10 Prezenty wręczam jak jestem obecna. Ale też i potwierdzam obecność, albo nieobecność. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Prezent slubny 20.12.23, 10:43 W kwestii technicznej chciałam. Jak ślub jest bez dzieci, a ty masz dziecko to jak najbardziej możesz w nim uczestniczyć -bez dziecka. Jak uczestniczę to prezent daję, jak nie uczestniczę to zasadniczo nie daję. Odpowiedz Link Zgłoś