Dodaj do ulubionych

Urodowe hity 2023

31.12.23, 16:14
Chyba już można wink
Urodowe, bo wpisujemy nie tylko pielęgnację, kolorowkę, ale i zabiegi i sporty 😎

U mnie bez nowosci:
1. pielęgnacja ciała - szczota na sucho + oliwkowanie na mokro (za polecenie ładnie pachnącej oliwki z dobrym składem zawsze pięknie dziękuję - aktualnie mam ciepło pachnący Zachwyt z miodowej mydlarni, jest super, choć z rozrzewnieniem wspominam zapach fioletowej oliwki Ziaja)

2. Manicure w kąpieli - opracowanie skórek po 15 min kąpieli to bajka - przestały mi się robić zadziorki (robią mi się po wszystkim)

3. Twarz - retinal avene jak zawsze, witamina c w ampułkach claresa - dziękuję forumce którą polecała, są super; mieszanie jakiegoś nawilżającego gluta z 3-5 kroplami olejku (teraz mieszanka dzikiej róży z rycynowym) - super podtrzymuje nawilżenie; krem z filtrem mineralnym benton; olejek i krem róża malina - za zapach, bo jakoś działanie nie wyroznia się, ale zapach cudo

3. Szminki - tradycyjnie Bourjois rouge edition velvet- za trwałość i przyjemność aplikacji, charlotte tilbury - za dwa piękne kolory, zapach i przyjemność aplikacji, Miya coral - za piękny kolor (na lato marzenie) i dobry skład, oraz oczywiście Black honey

Bieganie na bieżni. Bieganie mnie nudzi, siłownia mnie nudzi, nie mój klimat, a zaskoczyło. miałam totalny zjazd energii życiowej przez kilka miesięcy. Jak się wreszcie zmobilizowałam, wiało i p.izgalo złem poziomo, więc poszłam na bieżnię. I bach, robię najpierw trening biegowy, potem samodzielnie pilates/joga/inne callaneticsy - słucham w tym czasie książki/muzyki. I odpadł mój główny strach przed bieganiem w terenie - ze mnie ktoś napadnie
Obserwuj wątek
    • armamagedon Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:16
      A z zabiegów - podkręcenie rzęs, zmienia mi twarz na tyle, że się prawie przestałam malować .
      • shmu Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 07:51
        A jak podkrecasz?
        • nellamari Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 20:37
          Nie wiem jak watkodajka podkręca, ale są gotowe zestawy do zabawy domowej wimpernwelle. Używam od lat i uwielbiam.
          • black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 00:23
            nellamari napisała:

> Nie wiem jak watkodajka podkręca, ale są gotowe zestawy do zabawy domowej wimpe
            > rnwelle.

Czy oni mają dobry klej? Bo mam fajny zestaw, ale z beznadziejnym klejem i nie wiem czy to standard, że wałeczek się nie przykleja?
            • nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 06:54
              Kleje w tych zestawach to jest zawsze masakra. Wimpernewelle ma inny system, bo ma klejące się wałeczki.

Ja to robię w domu od wieluuu lat i męczę się z różnymi klejami, wiec nie mam niestety innego rozwiązania niż zabawa w wieczne podklejanie. U mnie jest efekt wow po godzinie męki raz na miesiąc, wiec trwam.

Jeśli masz jasne, proste, dlugie rzesy tak jak ja, to polecam. Po udanym liftingu w każdym tuszu za pięć zeta będziesz wyglądać bosko, oko się otwiera to raz, spojrzenie się zmienia na wypoczęte, to dwa, nic się obsypuje, bo jedna cieniutka warstwa tuszu wystarcza, to trzy,
          • shmu Re: Urodowe hity 2023 12.01.24, 21:25
            Dziękuję!
        • armamagedon Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:09
          Robię lifting (?) rzęs - idiotyczna nazwa, pani na odpowiednio dobranym wałeczku je zakręca i utrwala, trzyma się mi to 6 tygodni, nawet jak przestają być już podkręcone tak bardzo, to nadal są „uczesane” równo i ładnie sie tuszują (przez pierwsze tygodnie w ogóle się nie maluję jak zrobię, zawsze też nakładają mi hennę/farbke po tym). Przy czym ma duże znaczenie kto i gdzie robi - na 3 miejsca tylko w jednym efekt jest wow, w pozostałych efekt zupełnie słaby i krótkotrwały (mogę polecić w 3city).
          Tylko pilnujcie dziewczyny, żeby narzędzia były albo jednorazowe, albo sterylizowane. Żadne moczenie, myjka zamiast autoklawu czy dezynfekowanie.
          • znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 11.01.24, 21:11
            Ooo i trudno się robi taki lifting rzęs?
            Stopień trudności znaczy się
            • black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 11.01.24, 21:28
              znowu.to.samo napisała:

> Ooo i trudno się robi taki lifting rzęs?
              > Stopień trudności znaczy się

Dla mnie trudno, ale myślę, że jak ktoś umie sobie przykleić rzęsy, to i z tym sobie poradzi.
              >
            • armamagedon Re: Urodowe hity 2023 12.01.24, 23:41
              Samej sobie zrobić nie wyobrażam
    • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:24
      W tym roku chyba nic. Ale zamówiłam nowy krem z filtrem (Andalou) i mam nadzieję, że za rok będę mogła napisać, że to odkrycie 2024.
    • aqua48 Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:25
      Kosmetyki Orientany z polecenia forumowego. To działa!
    • zaspasniegowa Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:38
      Latisse na rzęsy- są długie i zakręcają się same do góry. Zawsze miałam krótkie szczoteczki.
      IPL usuwanie włosów. Nogi i pachy gładkie pierwszy raz w życiu.
      Po pierwszej sesji było 80% mniej włosów.
      Czerwona szminka MAC Russian Red. Pasuje na każdą okazję
      • pitupitt Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:38
        Ma w składzie bimatoprost. Dzięki, nie skorzystam.
        • armamagedon Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 20:23
          No ma, stężenie w tych preparatach zazwyczaj 100x mniejsze niż w leku na jaskrę, stosowanym od - właśnie mi słabo jak liczę - już dziesięcioleci.
          • lignum-vitae Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 13:13
            Już nie miałam się wpisywać, bo kiedyś to pisałam. U mnie stosowanie preparatów z bimatoprostem pogorszyło wzrok. Nie od razu, po roku. Nie chciałam w to uwierzyć (bo rzęsy faktycznie były boskie), ale zaczęłam grzebać w internecie i okazało się, że jest to możliwe. Po odstawieniu wzrok się poprawił, ale nie jest tak jak było przedtem. Z pewnością nie jest to norma, ale się zdarza.
            • armamagedon Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 20:42
              Wszystko jest możliwe. Przy prawidłowej aplikacji to się nie ma prawa dostać w istotnym stężeniu do worka spojówkowego. Próba mała. Mechanizm naciągany. Więc raczej postawiłabym na regularną kontrolę okulistyczną, niż tylko odstawienie preparatu na porost rzęs
              • lignum-vitae Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 15:48
                Wiesz co, zaczęłam to stosować prawie 20 lat temu, miałam wtedy sokoli wzrok. Bałam się zmiany koloru tęczówki (wtedy to był najbardziej przerażający mnie efekt uboczny), ale nikt nie pisał wtedy o wpływie na wzrok. I dlatego długo się zastanawiałam co mi jest, bo wykluczałam, że to może być bimatoprost. U okulisty też byłam, a jakże. Po długim czasie coś mnie tknęło, zaczęłam grzebać w internecie i okazało się, że nie jestem jedyna. Stosowałam tylko na górne rzęsy. Oczywiście, możemy założyć, że jestem łamagą, albo sama nie wiem o czym piszę, ale możemy również założyć, że u niektórych osób występuje taki skutek uboczny, warto mieć to na uwadze i przy pierwszych negatywnych objawach odstawić preparat i zobaczyć czy to jest faktycznie to.
                • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 15:55
                  lignum-vitae napisała:

> Stosowałam tylko na górne rzęsy. Ocz
                  > ywiście, możemy założyć, że jestem łamagą, albo sama nie wiem o czym piszę, ale
                  > możemy również założyć, że u niektórych osób występuje taki skutek uboczny, wa
                  > rto mieć to na uwadze i przy pierwszych negatywnych objawach odstawić preparat
                  > i zobaczyć czy to jest faktycznie to.

Dzięki, że o tym piszesz. Ja też dużo czytałam o efektach ubocznych na forach kosmetycznych i na pewno się nie zdecyduję. Oprócz pogorszenia wzroku najbardziej mnie przeraża wizja syndromu zapadniętych oczu (zaniku tkanki tłuszczowej w oczodołach). Moją mamę też zniechęciłam do powtórnego zakupu.
            • chicarica Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 08:57
              Ja się borykam do dziś ze skutkami ubocznymi. Bezpośrednim skutkiem ubocznym było zapalenie powiek, objawiające się opuchniętymi, bolesnymi guzkami i zaropieniem, coś jak przy jęczmieniu - dwa czy trzy razy leczyłam to kroplami z antybiotykiem zanim doszłam co jest przyczyną. Skutkiem pośrednim - od tamtego czasu mam bardzo suche oczy, musiałam przestać z tego powodu używać szkieł kontaktowych, nawet jednodniowe są trudne do zniesienia. Może też być tak że suchość spowodowana jest wiekiem i tylko zbiegła się w czasie, ale te powieki to na 100% było to.
              Jest alternatywa, o wiele zdrowsza i dająca efekty, serum Maybelline, nie zawierające tych szkodliwych składników a podobno bardzo skuteczne. Mam w planach spróbować.
          • wrzosanna Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 15:10
            U mnie te preparaty spowodowały zapalenie spojówek i to dwukrotne, bo dopiero drugim razem się zorientowałam, że to od tego. Ja używałam 4 Long Lashes, czy jakoś tak.
            • znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 11.01.24, 21:15
              Ja używam i co prawda rzęsy rosną dość spore ALE po niedługim czasie prawie wszystkie w ciągu paru dni wypadają i to co zostaje to marne resztki
              Zamierzam zużyć to co mam i znaleźć coś innego
              A nazwa tego maybelline?
      • rafaleczka Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:35
        Proszę napisz nazwę gabinetu depilacji. Przymierzam się ale nie wiem który wybrać a jak zaczęłam się interesować tematem to co chwila wyskakuje mi nowa propozycja. Ceny są różne i chyba różne urządzenia i nie wiem jak wybrać i w ogóle podejść do tematu. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
        • hugo43 Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:25
          Ja robię laser w Turcji,bo często tam jestem i zastanawia mnie zawsze jak im to się opłaca,bądź jaka marże mają gabinety w Pl,skoro w Tr za komplet(pachy,bikini,całe nogi zapłaciłam parę dni temu 500 tl, to jest ok 70 PLN)Gabinet czysty,pani miła.sprzet nowiutki i po wyguglaniu calkiem popularny w tej branży)
        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:55
          Najlepiej iść tam, gdzie maja kilka laserów i w pakiecie maja depilacje tymi laserami na zmianę. Ja tak miałam i mimo dwóch ciaz po drodze (a co za tym idzie - zawirowań hormonalnych) odrosły mi pojedyncze włosy, a nie miałam
          Zabiegów przypominających, bo albo byłam w ciąży albo karmiłam.
      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:55
        Russian Red - moja pierwsza szminka z MAC, kiedy to było, ech. smile
        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:56
          W ogóle te starocie - Givenchy Prisme Libre, YSL Touch Eclat, szminki z MAc, rozświetlacz Soft&Gentle, róż Nars Orgasm - wszystko do dzis daje radę.
      • chlodne_dlonie Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 18:48
        zaspasniegowa napisała

> Czerwona szminka MAC Russian Red. Pasuje na każdą okazję

Fajny kolor - ja mam odpowiednik z Yves Rocher i póki mi się nie skończy będę mu wierna wink Potem się zobaczy.. smile
    • ivaz Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:41
      Blefaroplastyka powiek górnych, najlepiej wydane pieniądze i efekt WOW
    • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:44
      Balsamy do ciała i szampony Natura z drogerii o tej samej nazwie
      . Kółko treningowe, nigdy nie lubiłam ćwiczyć w domu ,wolałam sport na zewnątrz, odkąd ćwiczę na kolku treningowym 10 minut dziennie ręce i nogi sylwetka się poprawiła i mi.te 10 minut daje przyjemność, wyprostowałam się i brzuch płaski.
      • alina460 Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:50
        O, tak. Natura jest super. Także pomarańczowe mydło/żel do rąk.
      • armamagedon Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 20:24
        Jak ćwiczysz?
        • rafaleczka Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:35
          Ja też poproszę o trening kólka
          • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 13:09
            Nogi w kolanach do tyłu zginamy, że podparta kolanami jestem tylko o podłogę, chwytam kółkoi przód - tył lecę 100 razy. Nogi to stopy stawiam i daję przód -tył x100.
            • armamagedon Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 17:53
              W sensie - nogi - stopy stawiasz na rączkach kółka a rękami się podpierasz i jedziesz plank - przywiedzenie kolan do klatki, czy inaczej?
              • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 01:07
                Siedzę na podłodze i nogi na kółko.
    • seawave Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 16:55
      Mezoterapia mikroigłowa
      Szminka Maybelline Vinyl Ink
      Puder Passe Puff Cloud
      Krem nawilżający Cosmos Natural
      Krem SPF 50 Nivea Q10
      Maść z witaminą A pod oczy
      • alina460 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 13:01
        A co to za maść z witaminą A?
      • alfa36 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 14:38
        W czym ta maść z Wit a pomogła?
    • taje Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:00
      Zdecydowanie kosmetyki Dermaviduals. Zwłaszcza krem High Classic Plus (cudownie natłuszcza moją delikatną przesuszoną cerę), ale wszystkie ich kosmetyki mają świetne (zdrowe) składy. No i można zamówić krem z zindywidualizowanym składem - ja mam bazę High Classic Plus z dodatkiem izoflawonów, liposomów EGCG i wyciągu z ruszczyka kolczastego.

Zabieg IPL Lumecca na naczynka i poprawę kolorytu skóry. Lepszy efekt niż po innych laserach.

Do włosów: szampon Urtekram Rhassoul i odżywka Biofficina Toscana Active Conditioner Concentrate. Zwłaszcza odżywka - bez silikonów ale fajnie wygładza włosy bez obciążania i pachnie jodłą.

Szminka - Black Honey Clinique, dostosowuje się do indywidualnego kolorytu - uwielbiam.
      • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:08
        taje napisała:

>
        > Szminka - Black Honey Clinique, dostosowuje się do indywidualnego kolorytu - uw
        > ielbiam.

Piąteczka smile
        >
      • husky_cat Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:23
        Polemizowalabym, mnie nadaje wampirzy look ☺
        >>>Black Honey Clinique, dostosowuje się do indywidualnego kolorytu - uwielbiam.<<<

Moi faworyci;
        Image MD spf50 używam tego na zmiane z ulubionym Ultra Violette
        Kremy Slavia, zwłaszcza ceramidowy i peptydowy
        Balsam do ciała z retinalem Basiclab
        AQ Skin Solutions serum z czynnikami wzrostu
        Kremy do szyi i dekoltu StriVectin i Eisenberg, oba wspaniałe
        Perfumy Delina La Rosee i Lost Cherry
        Pomadki Hean
        • apallosa Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 23:28
          Husky_cat- napisz proszę coś więcej o
          tych kremach na szyję i dekolt, proszę...
          Jaki dają efekt? Szukam czegoś dla siebie właśnie na szyję i dekolt, coś choć troszeczkę napinającego, liftingujacego...
          Może być coś z medycyny estetycznej nawet...
          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 08:32
            Są dwie cudowności do szyi -

www.yonelle.pl/produkt/maska-mlodosci-z-kwasem-hialuronowym-forte-na-twarz-i-szyje/

phdoctorlab.pl/products/maska-liftingujaca-dekolt-i-szyje?currency=PLN&variant=41908663091437&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Google%20Shopping&stkn=1c35ef4a7af1&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAv8SsBhC7ARIsALIkVT3pIY4Jse343dvdcf-7DxmRBh5gRGPQHumAW5cXtKf85goGXMLnGJEaAipvEALw_wcB

Przy regularnym stosowaniu efekt jak po mezo
            • quilte Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 14:29
              thank_you, jakiś czas kupiłam to drugie z Twojego polecenia. Rewelacja, nie przypuszczałabym, że jakikolwiek kosmetyk może być tak skuteczny. Dzięki smile
              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 16:18
                No ba! smile Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. smile
              • ekstereso Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 13:51
                Muszę wyjąć z torby na saunę i zacząć stosować co wieczór!
          • husky_cat Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 10:28
            Oba mają takie działanie ☺
            Nie wiem jednak w jakim jesteś wieku, ja mam 36 lat i skórę w niezłym stanie. Po wklepaniu StriVectinu mam wrażenie wręcz wypełnienia skóry od środka ☺ oraz rozprasowania poziomej zmarszczki, która mi się od niedawna robi po nocy przespanej na boku.
            Plus używam też na szyję i dekolt retinoidow.

W tym roku zamierzam profilaktycznie wypróbować także te kosmetyki do szyi, z polecenia;

sklep.drirenaeris.com/produkt/dr-irena-eris-institute-solutions-y-lifting-serum-modelujace-twarz-policzki-i-szyje-30-ml
            sklep.drirenaeris.com/produkt/dr-irena-eris-institute-solutions-y-lifting-modelujaco-liftingujacy-krem-na-dzien-spf-20-50-ml
            • apallosa Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:27
              Dziękuję Wam przepięknie - dziewczęta.
              Husky _ cat i thank _ You - sedno w tym ,że nie wszystko jest u mnie dostępne,a jeżeli już ,to w chorych cenach, jak na makeup na przykład.
              Jak za starych,dobrych czasów - kiedy mogę to kupuje w Pl, targam ze sobą, płaczę i płace.
              Zobaczę,czy yonelle dostanę gdzieś ...
              • husky_cat Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:31
                Moi ulubiency powinni być dostępni wszędzie.
                Zawsze możesz też stosować retinoidy i peptydy.
                Poza tym, może laser byłby dobrą opcją?
                Ja jestem już umowiona w tym tygodniu i zawsze robię twarz, szyję i dekolt. Podpytam czy polecają jakieś specjalnie dedykowane zabiegi
                • petit-kitty Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 14:04
                  Husky jaki laser dokładnie sobie robisz? Ja jestem w twoim wieku i skóra też ogólnie niezła, ale nie robiłam jeszcze laseru. Trochę się boję że długo będę dochodzić do siebie, bo mam dosyć cienka skórę.
                  • husky_cat Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 14:28
                    Laser frakcyjny, jestem już po ,ale to nie pierwszy raz, i skóra jest ok.
                    Jeśli jesteś z Warszawy to polecam klinike dr R. na Saskiej, na pewno dobiora właściwy zabieg i raczej coś odradza niż zrobią Ci krzywdę.

Przygotowuje się też mentalnie do Morpheus8 , ale wszyscy twierdzą, że ból jest niesamowity, więc nie wiem kiedy będę gotowa ☺
                    • taje Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 14:47
                      Strasznie boli. Dwa razy miałam robione i więcej nie chcę. Przy czym mnie bardzo boli też Lumecca.
                      • husky_cat Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 15:53
                        Przyjaciółka mówiła, że woli poród od Morpheusa i ja jej wierzę 😨
                        Ale moja dr S. poleca, więc chyba kiedyś spróbuję
                        • taje Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 15:54
                          Czy ta Twoja dr S to również moja dr S? wink
                          • husky_cat Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 16:15
                            Nie wiem, moja to A.S. , polecana tak bardzo, że częściowo "zdradzilam" dr R. ☺
                          • husky_cat Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 16:19
                            Doczytalam poniżej Twoje wpisy, ta sama ☺
                    • youngagain Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 15:18
                      Ja byłam fanką takich zabiegów ale coraz więcej się mówi o ubytkach tłuszczu - nie boicie się tego?
                      • youngagain Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 15:19
                        youtu.be/izkzBbJqtnU?si=47DcwE04mr6Gykty
                        • taje Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 15:45
                          To jest chirurg plastyczny, trudno się dziwić, że promuje metody chirurgiczne. Poza tym, on nie mówi, że Morpheus szkodzi, tylko że nie jest porównywalną alternatywą dla liftingu twarzy, i tu ma rację. I na marginesie, gdyby tak łatwo było usunąć tłuszcz za pomocą RT czy ultradźwięków to przemysł beauty dawno by to zmonetyzował i liposukcje odeszłyby w niepamięć.
          • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:16
            Mnie na dekolt cuda działa dermapen.
            Szyję mam jeszcze gładka, mimo wieku, ale duży biust, no i wiadomo...
        • pade Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 19:05
          husky_cat napisała:

> Polemizowalabym, mnie nadaje wampirzy look ☺
          > >>>Black Honey Clinique, dostosowuje się do indywidualnego kolorytu
          > - uwielbiam.<<<

w jakim sensie wampirzy look? zastanawiam się nad tą pomadką
          >
          • nimaletko Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 13:43
            Jak nałożysz kilka warstw, robi się bordowa - nie każdemu dobrze w takim odcieniu.
            Ale przy 1-2 warstwach u mnie daje efekt "my lips but better", podkreśla naturalny kolor.
            Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę, a długo szukałam pomadki na co dzień.
            • konsta-is-me Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 01:32
              Black honey , to dla mnie genialny przykład jak działa umiejętna reklama - zwykła pomadka utleniająca, znana od wielu lat, kosztująca zwykle grosze, zyskała miano niemalże rewolucyjnego eliksiru...
              • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 07:19
                A ona jest utleniająca? Bo tu czytam że bardzo nietrwała, więc jak to?
                Utleniające Celie trzymają się na ustach godzinami.
                • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:04
                  Nie jest utleniająca.
                • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:17
                  Kiedyś wyjechałam taka utleniającą poza kontur i wyglądałam jak sierota, która oblizuje usta, gdy na zewnątrz mroz.
                • koko8 Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:32
                  A nawet kolejnego dnia budzisz się z pomalowanymi ustami 👍
                • princesswhitewolf Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 20:14
                  A ktora konkretnie z Celie trzyma sie godzinami?
                  Szukam takiej
              • nimaletko Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 15:32
                Ona nie jest utleniająca. Wręcz przeciwnie, dość szybko znika z ust.
                Nie znoszę utleniających szminek i nigdy bym takiej nie kupiła.
                Ona jest po prostu na tyle transparentna, że prześwituje spod niej naturalny kolor ust, dlatego u każdego wygląda trochę inaczej. Ot i cała tajemnica.
    • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:08
      Z zabiegów - nadal dermapen. Kocham i nienawidzę wink
      Kolorówka bez zmian - puder i szminka Clinique, tint water Chanel. Szukam fajnego tuszu do rzęs.
      Największe zaskoczenie roku - niepozorny krem, za niepozorną cenę. Hoho... www.superpharm.pl/pharmaceris-a-hyaluro-sensilium-40382-40-ml-133237.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAv8SsBhC7ARIsALIkVT0uyhVFuG39fFaTrenkCONcLVCEjLRvxEiLLaV906KeAhyFEBn9MlIaAtsNEALw_wcB
      Aha i Bielenda z ceramidami mile mnie zaskoczyła również.
      Ze stałych kremów - nadal Lierac i Senisilis.
      Sportu nie uprawiam, ale ćwiczę wink Z ćwiczeń - cokolwiek jest regularnym treningiem i pozwala się skatować. Odkrywam zalety siłowych big_grin
      • black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:18
        annaboleyn napisała:

>
        > Aha i Bielenda z ceramidami mile mnie zaskoczyła również.
        >

*Używam ten na noc i jest świetny pod makijaż!

*henna na rzęsy, robię sobie w domu + odżywka do rzęs + zalotka mac

*tretynoina, id czasu do czasu też na nogi, cudownnie zwalcza zapalenie mieszków włosowych

*woskowanie pach w domu

*spray maroccan oil volume root, dla odbicia, usztwynienia i dodania objętości cienkim wlosom

* aparat orto

• black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:20
          black_magic_women napisała:

> annaboleyn napisała:
          >
          > >
          > > Aha i Bielenda z ceramidami mile mnie zaskoczyła również.
          > >
          >
          > *Używam ten na noc i jest świetny pod makijaż!
          >
          >
          • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:32
            Tak, właśnie tego używam, czasem na noc, czasem na dzień.
            • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:42
              Też go mam i lubię.
      • sabek81 Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:42
        Podklad chanel beige, rozswietlacz charlotte tolbury, brazer w kremie chanel soleil, szminka ilia, retinol, aktualnie kielhs, vit c, fotoodmladzanie i depilacja laserowa, na razie zrobilam pachy.
      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 08:34
        Oni z tej serii maja swietna mgiełkę do twarzy. W ogóle cała jest super, wujatkowo udana.
        • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 09:59
          Bielenda?
          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 10:29
            Nieeee, o Bielendzie to juz zdążyłam nawet zapomnieć (a jest super, to prawda).

Pisałam o serii A z Pharmaceris. Cudna, absolutnie.
            • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:35
              No właśnie mocno mnie zaskoczył ten krem, niby takie nic, a tu paaaanie.
              To ja obejrzę tę mgiełkę!
            • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 13:13
              thank_you napisała:

> Pisałam o serii A z Pharmaceris. Cudna, absolutnie.
              Z Pharmaceris moim hitem jest spf50 do naczynkowej , mimo że takiej cery nie mam.
              • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 13:16
                Z spf trzymam się twardo Skin79, a ich sztyft to wynalazek bardzo miłosierny. W tym roku we Włoszech był jedyną rzeczą, na którą się dawało namówić dziecko syn i całe szczęście, bo skórę ma po mnie. Czemu faceci tak nie lubią się smarować?
                • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 15:51
                  Te wszystkie koreańskie mają słabe składy, filtry przenikające czy szkodliwe dla środowiska więc nie, dziękuję.
                  • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 15:54
                    Nie wszystkie. Whamisa ma filtry mineralne
                  • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 15:58
                    Nie wiem, jaki to ma skład, ważne, że doskonale chroni moją bardzo jasną i skłonną do oparzeń cerę, niczego złego mi nie robiąc smile Acz we wpisie pod Tobą raczej uzupełniałam swoją listę, niż namawiałam do swoich wyborów, bo oczywiscie jezeli u kogoś coś działa, to nie dziwne, ze sie tego trzyma.
                  • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:57
                    Przenikające i groźne w jakim stężeniu? smile
                    • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 22:20
                      Ty się śmiejesz, że groźne a tymczasem zostało udowodnione, że 1 filtr poważnie szkodzi życiu niesiemy lmorskiemu i np rafy koralowe przez niego tracą kolor bo nasza ludzi się tym smaruje w takiej Australii więc warto patrzeć na skład a nawet trzeba, szkoda, że tak wiele osób ma gdzieś względy środowiskowe.
                      • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 22:20
                        * masa ludzi się tym smaruje
                      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 23:00
                        Przykro mi (tak naprawdę, na szczęście, nie), ale to, co piszesz, to nieprawda. Filtry są w trzeciej setce jesli chodzi o niszczenie raf, nagonka na filtry była zwykłą nagonką i jest cała masa badań (w warunkach realnych, a nie tak jak te wykazujące „szkodliwość” filtrów - w warunkach laboratoryjnych i nierealnych stężeniach). Podobnie jest ze szkodliwością tych filtrów „przenikających” szkodliwych dla zdrowia i życia - musiałabyś je JESC przez kilkadziesiąt lat.

Ludzie niestety tego nie rozumieją - a szkoda, bo ważna jest dawka i stężenie; przecież chyba wiesz, ze gdybys jadła codziennie kilogram soli to byś umarła? Sól tez jest groźna dla zdrowia i życia?
                        • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 15:10
                          No właśnie przebadano rafy , które straciły kolor i okazało się, że to na BANK przez filtr, którym się Australijczycy smarują na plaży.
                          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 16:51
                            Pokaz te badania smile Niestety - powtórzę - to nieprawda. Za blakniecie raf odpowiadają zmiany klimatyczne, spf nie jest nawet wymieniany jako jedna z przyczyn w naukowych opracowaniach. "Badanie" na które się powołujesz było wykonane w warunkach, które na rafach nie występuje - ergo, wnioski z niego płynące były fałszywe. To podobny typ badań jak u Wakefielda nad autyzmem - a i tak wciąż ktoś się na nie powołuje. (Tu masz WSZYSTKO na temat raf, badań itp.: www.coralcoe.org.au/legacy/index.html@p=82.html)

Podobne wnioski (nieprawdziwe) wysnuwają pismacy z badań nad "przenikaniem" oktokrylenu. No, przenika. Ale w jakiej ilości przenika, w jakim stężeniu był produkt, jakie powierzchnie ciała i ile razy dziennie były smarowane, w jakich warunkach był ten specyfik przetrzymywany (w 40 st. big_grin) - oj tam oj tam, kto by się w to zagłębił. PRZENIKA i jest kancerogenny. big_grin
      • youngagain Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:24
        Jeny ten krem Pharmaceris masakra - silikon trzeci w składzie, PEGi...Na pewno robi dobry efekt wizualny ale to nie jest pielegnacja
        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:57
          I co z tym silikonem? I PEGami? smile))
          • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:12
            Ja też bym chciała wiedzieć, co z nimi...
            • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:18
              Ja juz wiele razy pisałam - tez dałam sie na to kiedyś nabrac. smile To w sumie nic złego.
              • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:38
                Na silicon? Czy na składy? smile
                • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:41
                  Na zabójcze składniki. big_grin
                  • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:47
                    Aaaa tak smile ja już od jakiegoś czasu jestem na etapie: "działa? Biorę!" wink
                    • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:09
                      Ach, a propos "u mnie działa" - jak mogłam zapomnieć o odkryciu roku? Tzn nic nie odkrywałam, tylko ponownie posłuchałam Primuli smile
                      www.notino.pl/sesderma/c-vit-aglicolic-classic-forte-wygodne-opakowanie-iidla-kobiet/p-16082797/?utm_source=ceneo&utm_medium=srovnavac&utm_content=SEDCAGW_KSET10&ceneo_spo=true&ceneo_cid=4d5986ba-84ee-ccca-0e61-21fb6dfa05d1
                      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:16
                        O, ja wykańczam wit C Babora smile Tez lubie kapsułki/ampułki.
                        • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:20
                          Primula mi stanowczo nakazała wdrozyc regularną wit. C i dała listę tych, których mam uzywac, akurat ta Sesderma była najłatwiej dla mnie dostępna smile A że cholerna Primula ma cerę jak róży kwiat, to poleciałam na to.
                          Efekt jest oczywiście powierzchowny wink Ale bardzo lubię ten glow i napięcie, zaraz rano.
                          Oczywiście ten sam efekt mogłabym być może uzyskać mniej siedząc przed komputerem i wcześniej chodząc spać.No ale że najlepiej pracuje mi się w nocy... a, szkoda gadać wink
                          • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:49
                            Ja cery jak róży kwiat i tak mieć nie będę, ale chcę witaminy C dla wzmocnienia naczynek, jako antyoksydanta, a jak jeszcze wesprze kolagen to super. Jest jeden krem z wit C, któy mi daje poranny efekt natychmiast (germaine de capuccini) i być może jak będzie promocja to sobie kupię jako maskę bankietową (bo sądząc po skąłdzie to długofalowo cudów mi nie zrobi - a dotychczasowa pielęgnacja zrobiła - zatrzymała zamiany, potwierdzone sprzętem przez dermatologa)

Trybu zycia nie zmienię.
                        • wapaha Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:40
                          thank_you napisała:

> O, ja wykańczam wit C Babora smile Tez lubie kapsułki/ampułki.

ja lubię Bioliq
                          w sumie od kilku lat
                          z tych które mają "c" to ten
                      • gorzkie.nic Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:41
                        annaboleyn napisała:

> Ach, a propos "u mnie działa" - jak mogłam zapomnieć o odkryciu roku? Tzn nic n
                        > ie odkrywałam, tylko ponownie posłuchałam Primuli smile
                        > www.notino.pl/sesderma/c-vit-aglicolic-classic-forte-wygodne-opakowanie-iidla-kobiet/p-16082797/?utm_source=ceneo&utm_medium=srovnavac&utm_content=SEDCAGW_KSET10&ceneo_spo=true&ceneo_cid=4d5986ba-84ee-ccca-0e61-21fb6dfa05d1

Uuu ale hicior, prawie sam alkohol denat, mniami
                        • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 13:47
                          gorzkie.nic napisała:

>
                          >
                          > Uuu ale hicior, prawie sam alkohol denat, mniami

A ja się zastanawiałam, dlaczego wszystkie mają cię albo wygaszona, albo się z ciebie śmieją wink może przyjmuj mniej alkoholu wewnętrznie? 😳
                          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:51
                            Ja pierwszy raz widze. Kto to?
                            • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:54
                              No sama się określa, NIC smile)
                              Nie, serio, nie pisze nic poza wulgarnymi wrzutami, taki wiesz, osobnik spod sklepu "kerowniczko, dwa zeta do pywka".
                              • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:08
                                A, no i oczywiscie fanatyczny prawak i naziol, tak, żeby uzupełnić obraz wink
                            • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:10
                              thank_you napisała:

> Ja pierwszy raz widze. Kto to?

Antyfanka boleynowej for sure.
                              Żeby założyć nowe konto tylko po to żeby się przypieprzyć..?
                              • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:12
                                Oj już mi tak nie pochlebiaj, staph, YOU! Nie, serio, byla wcześniej, politycznie i w sumie na każdy temat, bez wyboru, jedyne niezmienne - prostactwo, ubogi słownik i chyba dużo frustracji smile
                                • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:25
                                  annaboleyn napisała:

- prostactwo, ubog
                                  > i słownik i chyba dużo frustracji smile

#współczujemy
                                  • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:31
                                    primula.alpicola napisała:

> annaboleyn napisała:
                                    >
                                    > - prostactwo, ubog
                                    > > i słownik i chyba dużo frustracji smile
                                    >
                                    > #współczujemy

I #zazdrościmy!
                              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:28
                                Ach! Odkryłam ją dzisiaj, gdy w sąsiednim wątku skomplementowala Przetakiewicz jako łysiejącą z czołem na polowe ryja.
                                • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:31
                                  Aaa, to pasuje, tak smile
                        • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:07
                          tylko ponownie posluchalam Primuli
                          >
                          >
                          > Uuu ale hicior, prawie sam alkohol denat, mniami

Ohh yeah, bo my z boleynową uwielbiamy alkohol denaturowy, mniami🤭
                          • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:11
                            Nie denaturowy, tylko "denat". Może ona nam grozi??
                            • taje Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:17
                              Nie podzieliłyście się z nią samoluby, no to macie.
                              • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:19
                                Jezu, zrobię jej świąteczna paczkę! Gorzkie.nic czegoś jeszcze ci potrzeba? Mydło? Pasta do zębów? Nie krępuj się, śmiało!
                            • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:24
                              annaboleyn napisała:

> Nie denaturowy, tylko "denat". Może ona nam grozi??

Fakt, o tym nie pomyślalam! Ale to z GŁODU!
                        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:51
                          A po co ten alcohol denat? Jak myślisz? I co z tym alcoholem? smile Opowiesz? Moze „ryj wyłysieje”?
                          • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:53
                            O, jakie pełne czaru stwierdzenie smile) Brzmi jak z ust stałej użytkowniczki doustnej smile
                            BTW, Thank You, patrzę sobie na tę maskę do dekoltu, którą poleciłaś, może ja bym? Chcę?
                            • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:11
                              Bierz bierz, naprawdę jest super.
                              • ekstereso Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:41
                                pH dr też stosuję i też polecam
                            • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:12
                              annaboleyn napisała:

> O, jakie pełne czaru stwierdzenie smile) Brzmi jak z ust stałej użytkowniczki dous
                              > tnej smile
                              > BTW, Thank You, patrzę sobie na tę maskę do dekoltu, którą poleciłaś, może ja b
                              > ym? Chcę?

Jesli mowa o ph doctor, to jest super! Szyję mi uratowała!
                              • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:13
                                Tak! Co nic nie mówisz? Opowiadac mi tu, szybko!
                                • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:24
                                  annaboleyn napisała:

> Tak! Co nic nie mówisz? Opowiadac mi tu, szybko!

O masce? Ujędrnia i napina skórę! Ja ją traktuję jako krem, czyli nakładam normalnie jak krem i zostawiam na noc, a rano zwyczajnie myję. Na twarz dwa razy w tyg, ale nie pamiętam dlaczego tylko te dwa razy🤔
                                  Ps. Piersi i brzuch też smaruję.
                                  • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:32
                                    Idę zamówić smile
                                    • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:33
                                      annaboleyn napisała:

> Idę zamówić smile

I weź to na łokcie!!!
                                      • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:36
                                        W sensie smarować tym łokcie? Profilaktycznie czy co?
                                        • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 17:08
                                          annaboleyn napisała:

> W sensie smarować tym łokcie? Profilaktycznie czy co?

Łokcie też, ale najlepiej cale ciało. Smaruję dwa razy w tyg. Uwaga, szczypie na początku, tam.jedt dużo kwasu.
                                  • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:36
                                    a ja się zastanawiałm czy kupić tę maskę i nakładać pod powieki czy kupić na powieki i nakłądac na szyję. (głowny skladnik ten sam)
                                    • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:37
                                      Pod powieki to może byc trudno wink Ale jak zatniesz zęby...
                                      • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:38
                                        to skrót od pod oczy i na powieki
                                        • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:41
                                          Wiem, wiem, wyobraziłam sobie, jak ładuje sobie ten retinal pod powieki, dla dokończenia dzieła wink
                    • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:23
                      annaboleyn napisała:

> Aaaa tak smile ja już od jakiegoś czasu jestem na etapie: "działa? Biorę!" wink

No dobrze. Ale co określasz jako działanie? Natychmiastowy wizualny efekt? Bo oprócz kilku na jednym palcu do policzenia kosmetycznych składników nic nie daje tak naprawdę długoterminowych kosmetycznych efektów i o wiele więcej dobrego dla anty-aging robi się zdrowym trybem życia.
                      Więc większość tego co nakłada się na twarz można sobie nawet darować, ale się nakłada, bo daje właśnie krótkotrwały efekt wizualny, plus trochę więcej komfortu, plus trochę gładzenia ego. A trochę tego co widzisz w lustrze, czyli tego działania, to i tak ubzdurane i nie ma żadnego potwierdzenia w faktycznych zmianach.
                      • evening.vibes Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:27
                        snakelilith napisała:
                        > Więc większość tego co nakłada się na twarz można sobie nawet darować, ale się
                        > nakłada, bo daje właśnie krótkotrwały efekt wizualny, plus trochę więcej komfo
                        > rtu, plus trochę gładzenia ego. A trochę tego co widzisz w lustrze, czyli tego
                        > działania, to i tak ubzdurane i nie ma żadnego potwierdzenia w faktycznych zmia
                        > nach.

A kilka postów wcześniej snake napisała:
                        "3. Dr. Scheller Regenerujące serum z bakuchiolem. Stosuję zamiast retinolu i dam sobie palucha obciąć, że działa."

Aha... Aha...
                        • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 13:52
                          evening.vibes napisała:

> snakelilith napisała:
                          > A kilka postów wcześniej snake napisała:
                          > "3. Dr. Scheller Regenerujące serum z bakuchiolem. Stosuję zamiast retinolu
                          > i dam sobie palucha obciąć, że działa
                          ."
                          >
                          > Aha... Aha...

To może być ta słynna Całkiem Inna Sytuacja wink
                          • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:34
                            annaboleyn napisała:

> To może być ta słynna Całkiem Inna Sytuacja wink

Po pierwsze napisałam, oprócz kilku na jednym palcu do policzenia kosmetycznych składników nic nie daje tak naprawdę długoterminowych kosmetycznych efektów, czyli nie napisałam, że NIC nie działa.
                            A po drugie, fenomen wmawiania sobie efektów istnieje u wszystkich, także u mnie, a egzaltację z tym związaną opisałam obcinaniem sobie palca, kto nikt normalny przecież nie robi.
                            Więc to nie jest Inna Sytuacja, wasz brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.
                            • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:49
                              My z Bożej łaski pobłażliwie rozumiemy wink
                              • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:57
                                annaboleyn napisała:

> My z Bożej łaski pobłażliwie rozumiemy wink

Nie ty królowo bez głowy, a wy, czyli ty i ta eveningcośtam, którą mam ją wyszarzoną więc pod jej postami nie odpowiadam.
                                • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:05
                                  A, to cieszę się, że mogłam Was choć na chwilę połączyć wink
                      • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 13:45
                        Poparzylam się retinolem sad (wiem, nic nie mówcie). Cokolwiek nałożyłam na twarz - bolało i wychodziły plamy. Tylko po tym nie.
                        • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:55
                          Czekajcie, co ja piszę, nie retinolem tylko tym: phdoctorlab.pl/products/krem-do-twarzy-ze-stabilna-forma-retinalu-0-1-30ml

Jak mi dojechał pod oczy i na brwi, to się dramat zrobił. Ale już wyleczyłam (przepraszam, ale naprawdę tym Pharmacerisem, no co ja zrobię?) i powolutku wracam, tylko ostrożniej wink
                        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:25
                          Wez, ja kilkanascie lat temu dowiedziałam sie o czymś takim jak tretynoina i zaczęłam stosować tuż przed wyjazdem w gory. Wtedy zrozumiałam co oznacza porcja „ziarnko groszku” a nie „strączek”… zaczęłam linieć a w trakcie wędrówek pot ociekał mi po twarzy… moj borze, czułam sie jakby ktoś polewał mnie octem lub wodą z solą, nawet mycie włosów sprawiało mi bol I jakikolwiek kontakt czegokolwiek z twarzą. To było wręcz traumatyczne ale od tamtej pory mam nauczkę i po prostu delikatnie ze wszystkim - szczegolnie w newralgicznych miejscach. wink
                          • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:35
                            No właśnie, a ja jeszcze jestem przyzwyczajona do zupełnej beztroski - nic mnie nigdy nie uczulało, w życiu, również w okresie dojrzewania i zawirowań hormonalnych nie miałam problemów z cerą (poza koniecznością chronienia przed słońcem, ale to chyba inna sprawa?), więc nie jestem nauczona ostrożności.
                            Zaczęłam stosować retinol w serum od Nacomi, najpierw 0,5 - nic, po miesiącu jakoś przeszłam na 1 - na początku nic a potem JAK MNIE poparzyło
                            Ok, wywaliłam, kupiłam ten retinall all in one -bo ponoc nie da sie sobie tym krzywdy zrobic. Tadam, watch me! Nie dość że poparzenia, to pierwszy raz jakieś grudki pod skórą, wysypka, spanikowałam jak fretka w worku. No, ale już się pilnuję smile
                • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:04
                  annaboleyn napisała:

> Na silicon? Czy na składy? smile

To nie sprawa nabierania się, a decyzji. To tak jak z odżywianiem. Są ludzie, którym żarcie z fast foodów nie przeszkadza i zabójcze to w sumie też nie jest. Gdyby było, to by przecież go w tych wszystkich
                  McDo and co
                  nie było. Mają jakieś tam normy i pewnie ich nawet przestrzegają. I można świadomie skorzystać.
                  Można czuć się jednak oszukanym, gdy sprzedadzą ci płaską bułę z tanim mielonym w cenie steka z najlepszej wołowiny. Dokładnie tak, jak ktoś sprzeda ci krem niewiele różny od zawartości niebieskiej metalowej puszki z ceną luksusowej marki i napisze na opakowaniu "jesteś tego warta". Robiąc do tego przy tym obietnice kosmetyczne, które się raczej nie sprawdzą. Choć prawo ten proceder zaczęło ukrócać, dziś takich wyssanych z brudnego palca cudów na kiju nie wolno już w reklamach kosmetyków pisać, choć ciągle są kolportowane przez fanki.
                  Więc w sumie fakt, to także sprawa nabierania się. Jedne się na to ciągle nabierają, inne mniej.
                  • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:22
                    Nie, to tak nie działa. Zarcie fastfoodow (codzienne) to ograniczone wchłanianie oraz podaż witamin/minerałów, to tłuszcze trans, to podwyższony cholesterol, skazanie sie na miażdżycę/nadciśnienie a na skutek leczenia powyższych - np. na nadwagę/insulinoopornosc/cukrzyce.

Krem nigdzie ci sie nie wchłania (poza warstwa Rogowa naskórka) i tyle. Gdyby przenikał głębiej / musiałby byc lekiem (a firmy laduja ciężka kasę w kapsulkowanie), wiec gdyby to było takie proste… W liposomach przenosi sie tylko te składniki, które działają i są nieszkodliwe. Wszystko jest poddane odpowiednich badaniom, wiec skończmy ze śmiercionośnymi silikonami i zabójczymi przenikającymi filtrami.

A ze ktoś nabiera sie na to, ze silikon lub olej moringa ew skwalan go odmłodzi - to juz jego sprawa. smile
                    • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:30
                      Jak zwykle poleciałam skrótem myślowym. tongue_out W akapicie drugim - firmy laduja gruba kasę w kapsulkowanie, przenoszenie przy pomocy liposomow czegokolwiek szkodliwego nie jest możliwe (i byłoby nieopłacalne). Wszystko co mogłoby przedostać sie głębiej (do krwioobiegu) / zeby wykazac sie szkodliwością / musiałoby byc lekiem i byłoby zwyczajnie nielegalne jako kosmetyk (nikt by tego nie zarejestrował).
                      Dlatego substancje o niewielkich rozmiarach jak retinoidy maja udowodnione działanie (bo jako jedyne z kilku są w stanie przeniknąć głębiej bez liposomow i „strat” po drodze).
                    • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:47
                      thank_you napisała:

> Nie, to tak nie działa. Zarcie fastfoodow (codzienne) to ograniczone wchłaniani
                      > e oraz podaż witamin/minerałów, to tłuszcze trans, to podwyższony cholesterol,
                      > skazanie sie na miażdżycę/nadciśnienie a na skutek leczenia powyższych - np. na
                      > nadwagę/insulinoopornosc/cukrzyce.

Nie do końca. Na to co piszesz nie ma żadnych dowodów. To właśnie ten czar dietetyki, że wiele tez z imidżem aksjomatu jest wyssanych z palca. Istniały nawet badania pokazujące, że odżywianie się przez jakiś tam czas fastfoodami nie robi większej szkody, a długoterminowych badań na ten temat nie ma i wszelkie obserwacje są zanieczyszczone tzw. cofaktorami, czyli czynnikami, które też mają wpływ na końcowe wyniki. Nie wiadomo więc co to jest naprawdę zdrowe odżywianie, specjaliści ciągle się kłócą i można się tylko trochę domyślać, poskładać pewnie pojedyncze badania w całość i wybrać coś tam dla siebie. A kto nie zjadł kiedyś big maca czy hot doga niech pierwszy rzuci kamieniem.
                      I tak samo można się domyślać i wybrać przy kosmetykach. Więc jeżeli coś tam jest wyraźnie toksyczne, albo tylko o toksyczność podejrzane, to intuicja podpowiada by tego nie używać, nawet jak norma przemysłowa dopuszcza dla bezpieczeństwa tylko bardzo niskie stężenie. Również plastik, czy silikon, nawet jak założymy, że nie są od razu trujące, to tak samo jak nie chcę tego mieć w żywności, tak samo nie chcę tego sobie nakładać na twarz. I nawet tłumacząc sobie, że przecież przez warstwę rogową i tak nie przejdzie, a spłucze się tylko do kanalizacji i wyląduje kiedyś w oceanie.
                      I nawet jak zostawimy ten nieszczęsny silikon w spokoju, to on często jest w towarzystwie PEG-ów i podobnych emulgatorów, a te mogą być dla skóry problematyczne.

• annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:10
                        Ale thankyou wyraźnie pisze o żarciu codziennie, a nie o "kiedyś tam macu".
                        Nie ma dowodów na to, że fatalne żarcie jako styl życia powoduje ciężkie choroby? Hm.
                        • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:38
                          annaboleyn napisała:

> Ale thankyou wyraźnie pisze o żarciu codziennie, a nie o "kiedyś tam macu".
                          > Nie ma dowodów na to, że fatalne żarcie jako styl życia powoduje ciężkie chorob
                          > y? Hm.

Nie. Nie ma na to dowodów. Są tylko wskazówki.
                          A porównanie żywieniowe nie jest złe, bo tak jak nie je się fast foodów codziennie, tak nie codziennie smaruje się sobie wyjątkowo badziewne kosmetyki na twarz.
                          • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:48
                            Już wyjątkowo badziewne? Szybko.
                            • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 14:55
                              annaboleyn napisała:

> Już wyjątkowo badziewne? Szybko.

Wyjątkowo badziewne, to są te, w których zgromadzenie tych niekorzystnych składników jest duże. W wielu konwencjonalnych kosmetykach tak jednak nie jest, więc to tak jakbyś jadła ten fast food w małych ilościach i w kombinacji z normalnym jedzeniem, a nie fast food codziennie tylko i wyłącznie. To chciałam, napisać ale znowu nie zrozumiałaś.
                              • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:07
                                Słynę z niewielkiego rozumku, co robić wink Na szczęście te kosmetyki działają tylko powierzchownie, więc to nie ma znaczenia wink
                                • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:19
                                  annaboleyn napisała:

> Słynę z niewielkiego rozumku, co robić wink

Nie wiem, ale może skupić się na tym, o czym była mowa, a nie śmieszkach z doopy. Pytałam cię, na czym polega to działanie, o którym piszesz, bo nawet z polecajek innych nie ma gwarancji, że coś będzie działać u ciebie.
                                  U niektórych, np. u tych, którzy stosowali niedopasowany do potrzeby cery bilans wody i tłuszczu już użycie kropli dodatkowego oleju (jakiegokolwiek) może bardzo szybko polepszyć wizualnie stan skóry, bo naskórek przestanie się wysuszać. Co nie znaczy, że olej jest sam w sobie składnikiem upiększającym dla każdego.
                                  Z kolei na działanie sprawdzonych klinicznie retinoidów trzeba często bardzo długo czekać i czasem nawet przy codziennym patrzeniu do lustra tego się nie zauważa.
                                  • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:24
                                    snakelilith napisała:

> annaboleyn napisała:
                                    >
                                    > > Słynę z niewielkiego rozumku, co robić wink
                                    >
                                    > Nie wiem, ale może skupić się na tym, o czym była mowa, a nie śmieszkach z doop
                                    > y.

Ale co, mam się zacietrzewić i od zera do setki w pięć sekund? wink

Pytałam cię, na czym polega to działanie, o którym piszesz, bo nawet z polec
                                    > ajek innych nie ma gwarancji, że coś będzie działać u ciebie.

Napisałam Ci wyżej, na czym polega u mnie, czytaj uważnie!!!11 wink
                                    Owszem, wychodzę z zalożenia, że nie ma czegoś takiego, jak uniwersalny kosmetyk, działający u wszystkich, więc staram się większość swoich polecanek opatrywać U MNIE DZIAŁA, DLA MNIE TO HIT.

Serio, umówmy się, że chyba przyszła moja kolej, bo naprawdę o to samo mogłabyś się czepić wszystkich tutaj wink Więc śmieszkuję, no wybacz, nie jestem w stanie tych gromów traktować z trwożliwą powagą wink

• snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:39
                                      annaboleyn napisała:

> Serio, umówmy się, że chyba przyszła moja kolej,

Na nic się nie umawiamy. A czepiam się ciebie, bo to ty uznałaś, że możesz sobie ze mnie podrzeć łacha, więc ciekawi mnie skąd u ciebie to aroganckie przekonanie, że masz do tego podstawy. Z drugiej strony, próbuję cały czas dyskusję ściągnąć na merytoryczne tory, ale najwidoczniej nie masz na to ochoty, dlatego z mojej strony EOT.
                                      • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:43
                                        Mówisz o tym momencie, kiedy odpowiedziałam na forum.gazeta.pl/forum/w,567,177120204,177120204,Urodowe_hity_2023.html?p=177127567 zamiast pokornie się rozpłaszczyć i przeprosić? No, owszem, to nie było dyplomatyczne z mojej strony, ale nie wiedziałam, że chcesz dyplomacji i WZAJEMNEGO zachowania form wink
                      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:18
                        Ależ to bardzo dobra analogia, bo jedząc codziennie tylko fastfood (przez kilka lat) zaszkodzisz sobie na 100%, zaś smarując sie codziennie choćby Nivea - najwyżej sobie nie pomozesz. Kosmetyki w większości nie przenikają przez warstwę Rogowa naskórka i to juz kwestia wyboru czy nie pomozesz sobie przy użyciu paraffinum liquidum czy skwalanem. wink Za resztę działających kosmetyków musisz płacić jak za zboże - tak jak za eko jedzenie. smile)) Ups, sorry - tretynoina wychodzi groszowo, No ale to twardy zawodnik, można zrobic sobie kuku przy nieumiejętnym stosowaniu.

• snakelilith Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:35
                          thank_you napisała:

> Ależ to bardzo dobra analogia, bo jedząc codziennie tylko fastfood (przez kilka
                          > lat) zaszkodzisz sobie na 100%, zaś smarując sie codziennie choćby Nivea - naj
                          > wyżej sobie nie pomozesz.

W kontekście anty-aging skóry, to zaniechanie działań kosmetycznych jest jakby szkodzeniem. Jak stosujesz tylko Niveę, to nie masz filtra UV, dorobisz się jak już nie zmarszczek to przebarwień i na pewno nie pozbędziesz się ich stosując dodatkowo tylko mydło.
                          Jak za zboże dziś nie trzeba już płacić, nawet retinoidy nie kosztują aż tak dużo, a inne te działające, czyli kwasy, hialuron, witamina c/e/b3, skwalan, czy ceramidy nie są drogie i dostępne także w asortymencie ekologicznym, czyli bez dodatków polaryzujących składników. Za to mamy kupę kosmetyków na rynku, które kosztują więcej od złota, a są tylko mieszanką bezużytecznego badziewia.

• wapaha Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:26
                        snakelilith napisała:

>
                        > Nie do końca. Na to co piszesz nie ma żadnych dowodów. To właśnie ten czar diet
                        > etyki, że wiele tez z imidżem aksjomatu jest wyssanych z palca. Istniały nawet
                        > badania pokazujące, że odżywianie się przez jakiś tam czas fastfoodami nie robi
                        > większej szkody, a długoterminowych badań na ten temat nie ma

wink

tak tylko tutaj rzucę : wystarczy spojrzeć na piramidę zdrowego zywienia - która nie jest czarem dietetyki ale niezmieniającym się jakoś od lat schematycznym mocno-ale jednak wskazaniem ( nie mam na myśli zmian z 2015 dodających podstawę w postaci ruchu i rysunków bocznych piramidy które niestety wg mnie wynikają z narastającej tepoty i kultury obrazkowej -że czlowiek dosłownie MUSI mieć wszystko rozrysowane nawet to, ze nałogi są szkodliwe ) - piramida zmodyfikowana pietrami ( węgle zboża vs węgle warzywa owoce/nabiał) , ewoluująca wiele razy - ba, nawet ta z 2016 jest też krytykowana ( warzywa owoce jako drugie od podstawy), - ale clue jest takie, że to nie tłuszcz, nie produkty przetworzone, nie słodycze i wypieki, nie gotowe potrawy - są elementami jej pięter. Tzw "zdrowy talerz"- to też nie dietetyczne czary mary -ale wytyczne zdrowia-->zdrowego ciała--> zdrowego wyglądu
              • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:44
                Co prawda to nie do mnie pytanie, ale odpowiem jako zwolenniczka twz eko (zresztą ten temat jest i tak jak boomerang) Ja generalnie pozwalam sobie na używanie wszystkiego co jest w normalnym obiegu w EU, względnie US, Kanada, Australia itd. Ale kiedy mam wybór to wybieram produkty z jak naturalniejszym składem.

Dodam jeszcze uwagę na temat filtrów. Ponieważ w filtrach najbardziej interesuje mnie działanie „miejskie” (HEV, smog, UVA itd) zaczęłam o tym trochę czytać. No i spotkałam się nawet z opinią, że HEV, a raczej jego negatywne działanie, nie istnieje, ze to tylko wymysł producentów kosmetyków. Aż takiego zaufania do tej opini nie mam, żeby przestac się przed HE chronić. Ale spotykałam się też często z opinią, że przed HEV, smogiem lepiej chronią filtry mineralne.
                • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:01
                  Zeby HEV było szkodliwe, to musi byc połączone z dużym promieniowaniem UV.

A smog itp. to antyoksydanty. Miałam filtr miejski chroniący przed zanieczyszczeniami - jakiś japoński - ale był barwiony w złej tonacji. uncertain)
                  • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:19
                    Ja tę miejską ochronę zaczynam od antyoksydantów (najchętniej witaminy C - bo i na naczynka dobra) a potem filtr. Na razie nie narzekam, bo mam 3 filtry mineralne, które mi pasują, a być może będę miała cwarty.
                    • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:20
                      BTW - czy ktoś zna dobre maseczki z kwasem askorbionwym?
                      • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:34
                        chococaffe napisała:

> BTW - czy ktoś zna dobre maseczki z kwasem askorbionwym?

Bardzo lubię tę, i pozostale też są świetne
                        • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:41
                          I tam jest własnie kwas askorbinowy? Na razie jedynym kosmetykiem z ta formą, który znam to G&G.

• taje Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:48
                            Chodzi ci o maskę? Są na pewno sera z witaminą c w postaci kwasu askorbinowego - np tu: www.medik8.com/products/pure-c15
                            • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:52
                              Dzięki, tak o maskę - tak 1-2 razy w tygodniu
                          • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 13:56
                            chococaffe napisała:

> I tam jest własnie kwas askorbinowy? Na razie jedynym kosmetykiem z ta formą, k
                            > tóry znam to G&G.
                            >
                            Tak jest w opisie, natomiast INCI nigdzie nie widzę.
                            • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:09
                              W swoich wit C mam tetra cośtam i 3 ethyl cośtam (plus inne mniej ważne). I pomyślałam, że od czasu do czasu jakiś kwas askorbionowy sobie bym zaaplikowała. Ale ponieważ byłoby to raz na tydzień wolałabym jednorazowe opakowania (saszetki, ampułki itd)
                              • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:53
                                To własnie ye Sesdermowe msm w takim celu, albo po prostu g&g w lodówce, dwa razy w tyg.
                                • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:09
                                  Ja zawsze mam wątpliwości czy G&G tyle wytrzyma przy rzadkim używaniu (ma trwałość tylko 3 miesiące w lodówce) a Sesderma ma gorszy skład niż G&G
                                  • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:12
                                    p.s. tak sobie narzekam, bo w sumie jakoś ogarniam, ale gdyby pojawiło się coś ciekawego na rynku to chętnie się dowiem
                                  • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:27
                                    chococaffe napisała:

> Ja zawsze mam wątpliwości czy G&G tyle wytrzyma przy rzadkim używaniu (ma trwał
                                    > ość tylko 3 miesiące w lodówce) a Sesderma ma gorszy skład niż G&G

Spokojnie! Ja sobie nie żałuję, twarz szyja dekolt piersi dłonie.
                • taje Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:31
                  Choco, jeśli szukasz kosmetyków z jak najnaturalniejszym składem to popatrz tutaj: dermaviduals.de/english/

Odkryłam przy okazji kupowania kremu dla osoby akceptującej tylko naturalne składy, sama zaczęłam używać i jestem zachwycona. Zwłaszcza mleczkiem do mycia DMS i kremami High Classic i High Classic Plus. Dramatycznie poprawiło mi się nawilżenie skóry, ogromną różnica. Zamówiłam sobie bezpośrednio od producenta w Niemczech i zapłaciłam ok 40% mniej niż kupując w gabinecie w Polsce, a i tam nie było jakoś szczególnie drogo (za indywidualnie skomponowany krem na bazie High Classic plus zapłaciłam 210 zł).
                  • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:46
                    Wielkie dzięki. Ja w sumie "mam" więcej produktów niż potrzebuję, każdy ma jakąś niedoskonałość, ale cudów nie ma.

Mój idealny krem na dzień zawierałby filtr (+/_ 20% cynk, nie nano), hydrolat z róży, aloes, masło mango, olej z marakui, algi czerwone, rutynę, witaminę C w najlepszej formie, kwa hialurnowy (nie za dużo) pantenol i coś, żeby to zebrać razem w odpowiednich proporcjach.

p.s. możesz mi przypomnieć stronę porównywarkę kosmetyków (tę, żeby znaleźć kosmetyk z podobym składem)
                    • taje Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:51
                      skinskoolbeauty.com/
                      • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 12:53
                        Dziękuję
                    • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:46
                      Co do witaminy C, to dodam, że w tym roku przetestowałam legendę Skinceuticals - CE Ferulic i faktycznie jest rewelacyjna, najlepsza z wszystkich witamin c, jakie używałam. Przysięgłabym, że faktycznie poprawił mi się koloryt. Ale nie wpisałam jej do odkryć roku, bo jednak trudno mi uzasadnić cenę. Kiedyś może to był przełom na rynku, ale teraz jest dużo innych prawie równie dobrych preparatów. (bardzo np. lubię witaminę C od PhDoctor). A w kolejce do przetestowania czeka liposomowy koncentrat z witaminą C od Dermaviduals.
                      • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:00
                        Zerknęłam na cenę - 182 usd za 30 ml - sorry, ale nie
                      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:00
                        Bo cieżko jest to ustabilizować - stad cena. To najlepsze serum z kwasem ferulowym.
                        • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:04
                          G&G ma podobne składniki aktywne
                          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:11
                            To nie chodzi o składniki aktywne, a o ustabilizowanie tych skladnikow by przeszły przez warstwy naskórka i skory i mogły zadziałać w docelowym miejscu oraz zeby wit. C była stabilna dłużej niż xx dni (stad taka cena za retinoate - producent gwarantuje działanie przez 12 m). Całe mnóstwo skladnikow po prostu rozpada sie w trakcie transferu lub utlenia sie jeszcze w butelce i po prostu masz 0,001% działania preparatu. uncertain Któraś z firm wydała kilka mln $ za ustabilizowanie wit C w serum…
                            • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:12
                              Wit C masz tez w Juvicie - tylko czemu nie działa? smile
                              • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:16
                                zakładam, że proces produkcji komsetyków jest inny niż suplementów
                                • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:28
                                  Inny, ale substancja ta sama smile
                                  • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:31
                                    ale elementy towarzyszące inne. Imho porównywac można tylko kosmetyk do kosmetyku.
                            • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:15
                              z drugiej strony te G&G ma z założenia okreslone warunki przechowywania i trwałośc - własnie z powodu stabilności.

Chyba
                        • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:16
                          Thank_you - myślisz, że to serum ma szansę działać? I jeśli znasz, co sądzisz o samej marce Dermaviduals i koncepcie corneotherapy?

dermaviduals.de/english/productlistings/dermaviduals-modular/active-agent-concentrates/liposomes/vitamin-c-liposome-concentrate.html
                          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:30
                            Kiedyś o tym czytałam ale jakoś nie wglebilam tematu (mają super nazwę!). Pisałaś o nich któregoś dnia i mam zapisane w notatkach, aby zgłębić temat.
                            Zaraz obejrzę te wit c smile
                            • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:31
                              Polecono mi ich kosmetyki w gabinecie dr S.
                              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:40
                                big_grin Mnie niczego nie polecają. 😅 Bo to zawsze ja jestem stroną polecającą. 😅
                                • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:43
                                  Domyślam się smile Podaję info dla kontekstu.
                                  • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 19:50
                                    Ja tez - że czasami warto jednak posłuchać. smile))
                                    • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 19:58
                                      No ja Twoich rad kosmetycznych zawsze słucham z uwagą smile Stąd pytanie o Dermaviduals.
                          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 22:09
                            Poniżej miałam na myśli, ze to ja musze czesciej słuchać. Teraz mnie oświeciło i musze przegrzebać maila, bo miałam juz wczesniej kontakt z tą marką (nie osobisty, ale na 100% czegoś szukałam).

Serum ma wit zamknieta w liposomach, wiec ma obniżony potencjał drażniący ale prawda o wit C jest taka, ze każdej skorze służy inna forma. Mnie najbardziej służy ta, która jest w w serum pH doctor - i jej w niczym nie trzeba zamykać a jej forma jest łatwo wchłanialna bez wspomagaczy. Ale zawsze możesz spróbować tej z dermaviduals.
                            Wgłębię się w ich ofertę i tez cos zamówię, moze nawet to serum. smile
                            • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 22:14
                              Jak będziesz zamawiać, to koniecznie zamów też mleczko do mycia DMS - jak dla mnie rewelacja. Zdetronizowało nawet emulsję do mycia twarzy od PhDoctor.
                              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 23:38
                                Czy mleczko jest mleczkiem i niczego więcej - poza dłońmi - nie będę potrzebować?
                                • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 23:38
                                  Poczytam o tym w nocy, zbieram się cały dzień ale ciągle „coś”.
                                • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 23:50
                                  Nakładasz mleczko na suchą twarz, masujesz i zmywasz wodą. Możesz powtórnie na już mokrą skórę. W opisie jest, że zmywasz ściereczką ale nigdy tego nie robiłam i w gabinecie też mi powiedzieli żeby użyć dłoni. Skóra (przynajmniej moja) po czuje się niesamowicie nawilżona. Używałam też na waciku do demakijażu oczu.

dermaviduals.de/english/productlistings/dermaviduals-basic/cleansing-milk-with-dms.html
                                  • andace Re: Urodowe hity 2023 04.01.24, 00:02
                                    Chętnie bym wypróbowała ale jak to zamówić od producenta? Bo strona mało “przyjazna” 🤔
                                    • taje Re: Urodowe hity 2023 04.01.24, 00:15
                                      Ja napisałam do producenta w Niemczech (e-mail ze strony) i ponieważ nie mają dystrybutora w Luksemburgu to mi sprzedali bezpośrednio (i sporo taniej niż płaciłam w gabinecie w Polsce) - musiałam zrobić uprzedni przelew i od razu wysłali. Mogę Ci też dać namiar na gabinet w Polsce w Warszawie, gdzie można kupić ich produkty ale pewnie na stanie wszystkiego nie mają (choć raczej to mleczko DMS i kremy High Classic/Plus z z dodatkami będą mieć).
                                      • andace Re: Urodowe hity 2023 04.01.24, 15:03
                                        Super, dzięki za informację. Z tego co pisałaś wcześniej wydedukowała że kupowała w gabinecie dr S? Będę w Wawie w lutym i planuje wizytę u dr S to może spróbuję najpierw kupić stacjonarnie żeby sprawdzić czy mi pasuje a potem bezpośrednio u producenta (bo biorąc pod uwagę zaawansowanie kosmetologiczne w NL raczej też nie mają sklepu).
                                      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 08:34
                                        Dzięki za info, muszę poczytać i cos wybrać; z chęcią wypróbuję nowość do demakijażu, choć mam na liście jeszcze jedna do wypróbowania (stworzona przez Polaka - bardzo lubie wspierać lokalnych przedsiębiorców).
                                        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 08:35
                                          A te opakowania są takie „robocze” jak na zdjeciach? Pytam z ciekawosci, bo zastanawiam się jaka jest tego przyczyna. smile
                                          • taje Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 10:35
                                            Tak, niestety takie „robocze”. Pewnie koszt, albo pozycjonowanie się na markę no nonsense i „medical grade”.
                                            • thank_you Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 09:36
                                              Bardzo, bardzo brzydkie - takie pojemniki to my mamy do próbek. big_grin No nie wiem, ja lubię ładne opakowania, nawet jesli zamknięte są w szufladzie. smile
                                              • taje Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 11:05
                                                O, jakich próbek? Jakieś nowe cuda na polskim rynku kosmetycznym się pokażą?
                                      • marszawka Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 12:50
                                        Dziewczyny, ten dr S to który S? 😀serio pytam, może i ja bym skorzystała z tego dobrodziejstwa.
                                        • taje Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 13:03
                                          Ta dr - dr Smorąg
                                          • marszawka Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 08:30
                                            Dziękuję!
                                          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 09:36
                                            wink Powinna mi udzielić jakiejś znizki…
                                            • taje Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 10:12
                                              Mnie już chyba też wink
                                              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 10:28
                                                Ja niestety wybiorę się dopiero po zakończeniu karmienia (KP jest przeciwwskazaniem do wszystkich zabiegów, poza takimi wykonywanymi przez kosmetyczkę). sad

Możemy jej powiedzieć jaką ma sieć fanek na forum. wink
                                                • taje Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 11:14
                                                  thank_you napisała:

> Ja niestety wybiorę się dopiero po zakończeniu karmienia (KP jest przeciwwskaza
                                                  > niem do wszystkich zabiegów, poza takimi wykonywanymi przez kosmetyczkę). sad

W sumie nie rozumiem mechanizmu, wedle którego taki Morpheus czy inne zabiegi bez wprowadzania żadnych substancji do organizmu miałyby stanowić zagrożenie dla dziecka/procesu laktacji. Z mezo już prędzej bo coś się podaje ale RT i lasery?

Ale możesz przynajmniej kobido, a u mnie z tym na miejscu bida z nędzą - tzn. są usługi masażu kobido ale w rodzaju miziania po buzi i to z dużą ilością mocno pachnących olejków, a tego się boję. Przylatywać do W-wy na kobido to trochę karkołomna sprawa logistycznie i kosztowo. Nie mówiąc o tym, że w W-wie nie ma już mojego ulubionego masażysty, ostatnio trafiłam do kogoś, kto dla odmiany tak mocno masował, że niemal płakałam z bólu.

>
                                                  > Możemy jej powiedzieć jaką ma sieć fanek na forum. wink

Ona chyba doskonale wie - coraz trudniej się do niej umówić w dogodnym terminie, więc chyba nie narzeka na popularność.
                                                  • thank_you Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 14:11
                                                    Kobiety karmiące piersią to szalona gospodarka hormonalna i nigdy nie wiadomo jak zareaguje organizm - a więc nieznany jest efekt ostateczny i może być on daleki od pożądanego. Szybciej zrobiłabym botox w trakcie KP niż np. laser (większe ryzyko przebarwień).

To w sumie ciekawe czemu nie ma u Was takiego profesjonalnego Kobido - w sumie to dla Ciebie pomysł na interes. smile

• petit-kitty Re: Urodowe hity 2023 12.01.24, 07:50
                                              Dziewczyny, a skąd teraz popularność dr S, a kiedyś przecież wszystkie chodziły do dr R? Czym się obie różnią? Pytam, bo ja znam dr R., a o dr S wiem tylko z ig.
                                              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 12.01.24, 08:05
                                                Ja chodziłam do SC, a tam pracowala dr S i mega mi się podobało jej podejście do urody (także swojej). smile
    • ekstereso Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:14
      Botoks. Szminka sesderma powiększająca, bezbarwna. Retinal pH doctor. By Terry.... ha, nie podkład. Puder z hialuronowym.
      No i sauna, wiadomo. Zawsze jestem piękna po, jak każdy.
      • black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 17:19
        Botoks to mój plan na 2024, na zmaszczke na czole, o taką ------‐-------
      • jeste_m_sobie Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 19:34
        Czy chodzi o tę szminkę? Sesderma Fillderma Lips Wypełnienie ust 6+6 ml
        • ekstereso Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 19:50
          Tak
    • mayaalex Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 19:47
      Prophilo
      krem caudalie resveratrol lift - przyjemny, gesty a nie tlusty, ladnie pachnie (jakims zielskiem)
      krem z peptydami drunk elephant i elf (super cena)
      sunday riley good genes, serum z kwasem glikolowym, uzywam raz w tygodniu, dobre na przebarwienia po lecie i ogolne wygladzenie
      Dr Murad, mialam kilka kosmetykow i wszystkie dobre, teraz kupie retinal z tej serii
      szminki eveline variete, przyjemnie kremowe
      Black honey oczywiscie, kupilam jak tylko na forum ktos wspomnial i jestem bardzo zadowolona
      • pade Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 19:06
        A możecie pokazać swoje usta z tą Black Honey?
    • princesswhitewolf Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 20:34
      Cala seria Emma Hardie. Cudowne
      • apallosa Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 23:38
        No to teraz na mnie kolej 🤪
        - pilates jako powrót do formy po latach, na zmianę z callaneticsem. Genialna sprawa.
        - długie, wyczerpujące fizycznie dyżury jako świetna gimnastyka dla bioder i nóg. Od wielu lat nie miałam tak wyrzeźbionych mięśni nóg i pupy, jak teraz.
        - olejowanie włosów,ciała ,twarzy, zmywanie makijażu też olejkami. Trąba że mnie,że wcześniej na to nie wpadłam. Do tego suplementacja żelazem w kapsułkach, tranem...
        - podkład True match L'Oreal' a. Wreszcie idealny dla mnie odcień zoltego- jasnobeżu.
        - cała seria kosmetyków Resibo i Mayka cosmetics. Pasują mi ogromnie...
        Na twarzy- wolumetria i uwypuklanie ust plus minimalne powiększenie. Cudny zabieg 🤩
        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 10:27
          Kocham callanetics, gdy nie miałam czasu na jakiekolwiek wyjście, to ćwiczyłam w domu z takim godzinnym filmem, po czasie dokładając obciążenie. smile
        • panna_lila Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:24
          Jakich olejków używasz do zmywania twarzy?
          • apallosa Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:39
            To do mnie?
            Różnych,roznistych🤪
            Mayka cosmetics, Mafka ( drogowy bywa,ale czasem przy większych zakupach dają dużo taniej), Resibo ( ale już z cenami poszaleli).
            Świetny był olejek w żelu Body Shop' a, ale wycofali, świnie jedne😡Na vinted jest jeszcze..
            Całkiem przyzwoite są olejki Isana ( te z Rossmanna). Teraz przywiozłam sobie Naturalme ( takoż z Rossmann'a), ale jeszcze go nie wypróbowałam. Czeka w kolejce...
            Pasuje mi w nich to,że nie muszę się bawić w coś osobnego do oczu i do reszty twarzy. Szast- prast i dziób czysciutki 😄
            Acha- przypomniałam sobie, że przed pandemia kupowałam sobie najzwyklejszy, taniutki płyn dwufazowy Nivea i był bardzo przyzwoity.
            • koko8 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:47
              apallosa napisał:
              > Teraz przywiozłam sobie
              > Naturalme ( takoż z Rossmann'a), ale jeszcze go nie wypróbowałam. Czeka w kolej
              > ce...

Ostrzegam, jest straszny. W ogóle się nie emulguje i niczego nie zmywa. Zresztą oba są bardzo zle, i rożowy, i niebieski.
              • apallosa Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 13:04
                Mówisz?
                No nic, jak nie zda egzaminu w kategorii ,, demakijaż " , to wezmę dziada do włosów.
                Mam ten różowy.
                Wezmę gada sposobem: na zmoczone gorąca wodą waciki naleje i tak będę myła..
                Kiedyś ,,w gościach " zmywałam twarz zwykłym olejem rzepakowym i dało radę.
                Koko8- dzięki za ostrzeżenie.
          • kurt.wallander Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 21:44
            panna_lila napisała:

> Jakich olejków używasz do zmywania twarzy?

Uzywałam niektórych z wymienionych i były okropne, nie emulgowały się i były ciężkie do usunięcia z twarzy.

Natomiast świetne hydrofilne olejki mają firmy koreańskie. Polecam Purito, a ostatnio używam tego i jest równie dobry: https://cosmeticspace.ru/pictures/product/big/17625_big.jpg
      • natalyaxx Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 09:56
        Moringa Cleansing Balm to jest po prostu cudo i warte każdej złotówki i tak warto wydać tyle na oczyszczacz do twarzy. Rozkosz, czysta rozkosz!
        • princesswhitewolf Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 11:56
          Ja kupuje jak maja wyprzedaze. Cleansing maja w Balm ale tez w plynie jest genialny. Polecam tez ich olejek i kremy.
    • kira_03 Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 23:37
      1. Krem do twarzy Golden snail od Skin 79 - wspaniale nawilża i pielęgnuje moją wiecznie przesuszoną skórę.
      2. Waterproof spf 50 krem na dzień też od Skin 79 - doskonały na lato, dobrze się wchłania, nie zostawia tłustej warstwy.
      3. Biowax prebiotic szampon nawilżający - uspokaja i tonizuje podrażnioną skórę głowy.
      4. (Pewnie juz stare, ale dla mnie niezmiennie hity) tabletki do manicure Peggy Sage, do tego base i top coat Seche Vite - wspaniały, manicure trzyma po tym prawie tydzień.
      • apallosa Re: Urodowe hity 2023 31.12.23, 23:51
        Jeszcze przypomniałam sobie..
        Dziękuję Mysiulku08- za🥰Astalifta. Mam krem pod oczy i BB cream, ale zamyslam zanabyc sobie stopniowo całą serię.
        Powróciłam też do bronzerow i okazało się,że są bardzo dobrze wyglądające przy nałożeniu pędzlem. Szczególnie kabuki zdaje egzamin.
        Odżywianie się góra owoców i warzyw,a szczególnie jabłka na śniadanie jedno, przed obiadem drugie i jeszcze na kolację trzecie. Pokochałam sałatki owocowe i warzywne z orzechami,miodem , migdałami, rodzynkami...
        Pożegnanie manicure hybrydowego na rzecz japońskiego lub samej odżywki.
        • black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 11:55
          To j ja s kwestii bronzerów. Apollosa powraca, a ja debiutowałam na 43 urodziny. Th moim hitem dla blondynek jest hoola lite, taka herbatnikowa.
          • apallosa Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:18
            Hoola light- powiadasz?
            Trza by obczaić...
            Wykończyłam wreszcie Guerlain' owski bronzer, teraz mam jakiś marki ,,licho wie jakiej "- wygląda jak nieduża tabliczka czekolady.
          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:02
            Piekny dla blondynek jest w Rosie smile A w ogóle moim hitem bronzerowym (ale ja jestem ciemnowłosa i mam żółty pigment - wiec opalam sie na myśl o sloncu) kosztującym grosze i wyglądającym „drogo” (jak bronzery Hourglass lub Tom Ford) jest Terracota 04 z Golden Rose. Chyba 10-ty rok juz do niego wracam i zawsze mnie zachwyca. Ma piękne, szlachetne, satynowe wykończenie.

• annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:07
              Oo? Ja tak lubię kosmetyki Hourglass, tylko róż mi się nie chce skończyć, jak Bourjois wink a bym sobie spróbowała inny odcień. Czy odcienie nie dla brunetek z GR też warte uwagi, czy tylko ten jeden?
              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:12
                Tylko ten 04, to puder wykończeniowy ale ma taki piekny odcien ze któraś z youtuberek wypróbowała go jako bronzer i to był strzał w 10. Zawsze możesz sprawdzić na dłoni jak by wyglądał na Tobie w wersji wakacyjnej (są stacjonarnie w Kontigo i czasami maja wyspy w ch.

Róże chyba generalnie sie nie kończą. big_grin Te w kamieniu, bo przez ostatni rok zużyłam taki w płynie, Rare Beauty (ale używałam także jako Cien i kolor na usta).
                • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:16
                  Na usta nie wpadłam smile powieki czasem zdarza mi się przeciągnąć, bo nie umiem w cienie, a on jest tak fajnie ombre wink
                  • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:19
                    Kiedyś w jakimś tutorialu zobaczyłam jak fajnie można (wakacyjnie) umalować sie w jednej tonacji i z bronzera przeniosłam to także na roz 😃 (a w róże do tej pory nie umiałam).

Te Hourglass są cudowne, tylko opakowania mogłyby miec bardziej przyjazne użytkownikom.
                    • annaboleyn Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 11:39
                      Owszem, mój się już stlukł sad
                      • znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 14.01.24, 21:47
                        Ja jestem wielkim fanem różu, u mnie nie ma makijażu bez niego. Ale tylko w kamieniu, bo do tych w tubkach albo sztyftach jakoś nie mogę się przekonać

niestety u mnie róże kończą tak że albo mi spadnie z toaletki i sie rozbije albo sam z siebie zaczyna się kruszyć i wypadać z opakowania
    • natalyaxx Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 09:54
      Tretynoina, botox, podkład Armani Luminous Silk, pudry wypiekane Hourglass.
    • kotejka Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 11:04
      U mnie taka cudowna tarka do stóp na.promce e Rossmanie - jak mogłam tego nie mieć
      www.rossmann.pl/Produkt/Akcesoria-do-stop/Jean-Louis-David-tarka-do-stop-i-zapas-okladzin-sciernych-dwustronna-1-szt,365684,8648
      I ten krem od tolpy - mam już kolejne opakowanie zawsze w torebce, ta pompka jest świetna do podręcznego kremu i naprawdę fajnie działa
      www.rossmann.pl/Produkt/Kremy-do-rak/Tolpa-urban-garden-krem-opatrunek-do-rak-regenerujacy-100-ml,314477,8636
      Kosmetyki apis - nie znałam, s okazuje się, że bardzo lubię
      Zwłaszcza ta seria
      apis-sklep.pl/zestaw-cera-wymagajaca-kuracji-anti-aging-p-789.html
      Z treningów -tu wiele nie zmieniłam
      Ale odkryłam wiosło -
      Nawet jak nie mam czasu na trening, albo nie ma moich zajęć w grafiki, to 20 minut wiosełka robi robotę
      Zamierzam osiągnąc swój cel treningowy i poprawiać wyniki
      Jeśli trening - boskie legginsy do ćwiczeń z action
      Kosztują grosze, a są niesamowicie wygodne i świetnie leżą
      Nic nie pije, nie ciągnie, oddychają
      No cudo
      Mam.sporo niby markowych i droższych, ale też przebijają wszystkie swoją funkcjonalnością
      www.action.com/pl-pl/p/3011792/zakardowe-legginsy-sportowe-kaytan/
      Jak druga skóra
      • alina460 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 13:05
        Ematkowe specjalistki stwierdziły tu kiedyś, że Apis nie ma szału w składzie i te kremy niewiele dają.
    • filutek.von.glutek Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 11:23
      Kobido. Zdecydowanie kobido.
      • apallosa Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:20
        Filutek- napisz cosik więcej o kobido,proszę...
        Jakoś jeszcze nigdy nie miałam ,ale wybieram się. Jakie wrażenia po pierwszym? Bolesny jest bardzo?
        • filutek.von.glutek Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 00:58
          Nie jest bolesny, ja zasypiam po 10 minutach. Niesamowicie relaksuje, to godzina tylko dla mnie. Ja widzę efekty, podniosły mi się policzki, byłam już 7 razy, chcę dociągnąć do 10, później będę chodzić raz na 2-3 tygodnie (teraz chodzę raz w tygodniu).
          • taje Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 01:22
            Chodzisz może do kogoś w Warszawie?? jeśli tak, to czy możesz kogoś polecić? Szukam nowego miejsca - masażysta, do którego chodziłam już nie przyjmuje. Ale koniecznie szukam kogoś, kto robi w ramach kobido masaż transbukalny.
            • filutek.von.glutek Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 06:50
              Nie, nie w Warszawie.
              • znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 11.01.24, 21:21
                Jak oglądam na yt to mam wrażenie że skóra od tego może się rozciągnąć więc jakoś się boję
    • koko8 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:10
      Z moich ubiegłorocznych hitów (może znane od lat, dla mnie nowesmile) polecam:
      Pielegnacyjne- olejek jaśminowy pod prysznic Bambino( doskonały również do mycia twarzy)
      serum Sesdermy factor G
      Krem Iwostin na noc z wit. C i wit E
      Kolorowe - puder sypki Guerlain les Voilettes ( cudowny, satynowy, lekko matujacy)
      Kolorowy balsam do.ust MAC
      Zestaw grubych kredek do oczu Nudestix( to w ogole doskonałość roku)
      Zapachy- Escentric nr 5 i Ode to Dullnes JHAG
      • koko8 Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:14
        A - i cała seria z peptydami SNP Peptatronic (krem, serum, tonik).
    • snakelilith Re: Urodowe hity 2023 01.01.24, 12:14
      Nie mam żadnych większych ekologicznych hitów w tym roku. Choć niezmiennie:
      1. Urtekram Aloe Żel z kwasem hialuronowym. Od kiedy stosuję pod pielęgnację rano i wieczorem, zero podrażnień.

2. Dr. Scheller Odżywczy kremowy balsam z ostem. Jak tylko zmienię na inny, moja skóra od razu zaczyna być bardziej sucha. Chyba mój najlepszy krem ever.

3. Dr. Scheller Regenerujące serum z bakuchiolem. Stosuję zamiast retinolu i dam sobie palucha obciąć, że działa.

4. Szminka GRN w kolorze grapefruit. Nareszcie coś co nie jest ani różem i ani brzoskwinią, w ładnym i czystym, nie zgaszonym kolorze, nie za ciemnym, do codziennego użytku.

5. Kąpiele w zimnej wodzie morskiej (poniżej 18 stopni). Cudownie robi na ciało i psychikę, ale niestety poza urlopem nie do praktykowania, ale może znajdę coś podobnego u siebie.
      • wapaha Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:34
        jesli masz domek - to zainstaluj sobie beczkę wink
        bardzo fajne, niskobudżetowe rozwiązanie

to nie to samo co zażywanie kąpieli w naturze- ale dla procesów fizjologicznych wystarczy

• geez_louise Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 00:12
      Strona perfumehub, wyszukuje promocje i sprawdza wiarygodność sklepów, dzięki niej (a raczej przez nią!) ciagle coś kupuję.
      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:58
        smile)) fajna smile
    • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 08:58
      Moim osobistym hitem jest to, ze wracam dzis do retinalu. big_grin
      • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 10:37
        W czym ma być lepszy od retinolu i jakie są twoje osobiste oobserwacje?
        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:07
          To są zupełnie inne substancje. Retinal potrzebuje tylko jednego przeobrazenia do kwasu retinowego, działa efektywniej i w mniejszych stężeniach. Mniej tez podrażnia. Ja używam opatentowanej formy z Medik8, która jest jeszcze efektywniejsza od retinalu, ale bede chciała wrócić w tym roku do tretynoiny.
          • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 13:15
            Ciekawe jak ten Bielendy się sprawdza:
            Tekst linku

Poza tym jeżeli używam teraz 1% serum retinol, to jakie będzie rozsądne przejście na jakie stęzenie retinalu?
            • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:21
              To nie ma znaczenia. smile Wez najmniejsze stężenie retinalu i tyle, możesz na początek wypróbować pH doctor lub g&g.
          • princesswhitewolf Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 00:21
            To w tej srebrnej tubce czy ten czarny i bialy s sysokim opakowaniu stojacym?
            Ta srebrna miedys uzywalam
            Na mnie retinol retinal i retinoidy jakos nie wplywaja czy cos bo roznicy nie widze
            • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 07:51
              Oczywiście, ze wpływają - ale to maraton a nie sprint. Dzialanie antyaging retinoidow zaczyna sie po około roku, wczesniej moze byc wręcz pogorszenie wygladu skory (efekt staruszki, jesli ktoś nieumiejętnie stosuje). Po drodze eliminuje problemy skórne jak np. trądzik. Stosowanie retinoidow jest na całe życie, zeby był efekt a nie doraźnie jak
              Np. przy botoxie. Akurat retinoidy to chyba najbardziej i najlepiej przebadana substancja kosmetyczna, z wielokrotnie udowodnionym klinicznie działaniem.
              • princesswhitewolf Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:40
                Caly rok to nie uzywam bo latem nie ze wzgl na swiatlo. Uzywam od paru lat. Nic mi sie specjalnie nie polepszylo ani nie pogorszylo

Wiem ze jest przebadana dlateho stosuje tylko nie wiem czy w ogole cokolwiek robi u mnje
                • klaramara33 Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 12:27
                  princesswhitewolf napisała:

>
                  > Wiem ze jest przebadana dlateho stosuje tylko nie wiem czy w ogole cokolwiek ro
                  > bi u mnje
                  Ja jednak widzę u siebie poprawę i nie tyko ja bo moja mama i mąż twierdzili , że mi tak skóra się poprawiła ostatnio. Używałam retinolu przez niecały rok, następnie kwasu glikolowego, pozniej znowu retinlol i po tej mieszance tak skóra mi wypiękniała.
                • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 23:35
                  Nie musisz przerywać ze względu na światło, bo tretynoine stosują tez w Australii czy innej Kalifornii, poza tym są juz wersje, które nie sa fotowrazliwe i można używać także rano. smile

Retinoidy robią u każdego tylko człowiek przyzwyczaja sie do swojego odbicia w lustrze i nie widzi zmian. Zrob sobie zdjęcie tak, żebyś mogła powtarzać je co pol roku to wtedy zauważysz różnice. Lub idź na badania aparaturowe.

• thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 07:54
              Ja używam tego czarnego i białego, Retinoate.
              • princesswhitewolf Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:40
                Aha
      • taje Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 10:43
        To już? Jak ten czas leci.

A jaki retinal używasz? Znalazłaś coś lepszego od czarnego Retinoate?
        • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 11:17
          Nie wiem czy czas leci - ja po prostu stosuję retinoidy w trakcie karmienia piersią, ale chciałam dać sobie miesiąc spokoju, wiec zaczynam teraz.

Stosowałam jeszcze Alpharet - ale wolę Medik8. Na powiekę kładę serum pH doctor, w ciagu dnia białe Mediki, na noc czarny. Pomiędzy płatki Strivectin, a po nich The Rich Cream Augustinus Bader.
          Do ciala retinoidy pH doctor/kwas glikolowy do łokci i kolan (tez na całe ciało), szczotkowanie/mydło 4szpaki z makiem i hammamm.

Nie mogłam się doczekać. ❤️
          • simply_z Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 00:59
            A nie uczula cię to serum pH doctor? czytam właśnie, że zmienili skład i uczula.
            • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 07:57
              Nie, nie uczula, ale wiele osób juz wczesniej miało problem z tym serum - niestety okolice oka to specyficzna okolica, dlatego np. łzawienie po spf (mnie to szczęśliwie omija).

Mnie służył np. totalnie sztuczny Bobbi Brown Eye Repair bla bla, odkąd zmienili skład - cierpię i nie moge znaleźć następcy.
              • simply_z Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 13:54
                A mam pytanie, bo przegladnelam sobie wlasnie serie biala i czarna (na dzien i na noc) Dr Ph, wydaje sie fajna. Myslisz, ze w przypadku skory dojrzalej, jest ok, czy potrzeba jednak mocniejszego uderzenia?
                • primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 15:14
                  simply_z napisała:

> A mam pytanie, bo przegladnelam sobie wlasnie serie biala i czarna (na dzien i
                  > na noc) Dr Ph, wydaje sie fajna. Myslisz, ze w przypadku skory dojrzalej, jest
                  > ok, czy potrzeba jednak mocniejszego uderzenia?
                  >
                  Czarne i białe w ph doctor nie oznacza "na dzień/na noc"
                  • simply_z Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 15:22
                    Masz racje, chodzilo mi o to:

phdoctorlab.pl/pages/pielegnacja
                • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 23:33
                  Ale to juz jest mocne uderzenie i jesli zastosujesz złota triadę , czyli wit c, retinoidy i spf (50, w odpowiedniej ilości, codziennie, nawet w domu), to to i tak krok milowy w stronę najlepszego, co możesz dać skorze. Możesz kupić wit c i retinoidy w pH doctor (zobacz na ich instagramie czy nie maja promocji - ja sie na ostatniej obkupilam) a spf (najlepsza ochronę) ma Garnier (szerokie spektrum), ale jest wiele innych dobrych smile))
                  • simply_z Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 23:44
                    Tak, krem 50 stosuję zawsze. Spf mam z bielendy ale używam tez holiki. Sprawdzę Garniera.
                  • natalyaxx Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 12:39
                    Mówisz o białym Garnierze w tubce? Anti-Dark Spots? Bo go używam bo tani i fajnie na nim wygląda makijaż, nie wiedziałam, że ma dobra ochronę.
            • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:00
              A kiedy ten skład zmienili? W zeszłym roku kupiłam to serum i było super. Kupiłam więc drugą buteleczkę i .... nie.
              • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:20
                A co jest na „nie”?
                • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:17
                  Był taki lepki i podraznił mi skórę. Nie tak, żeby na SOR jechać, ale była zdecydowana różnica w porównaniu do poprzedniej buteleczki. Myślałam wtedy, że przedawkowałam.

Potem kupiłam sobie krem pod oczy z DMEA z Mawawo, fajny, ale opakowanie takie sobie (miałam wrażenie, że połowa została gdzieś na dnie)

Tutaj pozwalam sobie na kaprysy, ponieważ nie jest to produkt piewrszej potrzeby - będzie fajny to bedzie, jak nie to nie.
                  • taje Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 09:29
                    Z całej linii Ph Doctor tylko to serum z glutationem mi nie podeszło. Nie podrażniało ale też nic nie robiło i było zbyt lepkie.
                    • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:15
                      Moze nic nie robiło, bo nie masz takich potrzeb w tej okolicy? Ja je stosuje na opadająca powiekę (jeszcze mi nie opada brzydko, po prostu taki kształt).
                  • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:14
                    Sesderma ma limie z DMAE, możesz spróbować. Mnie to serum super robi na okolice oka, faktycznie jest lepkie, ale mi to mie przeszkadza. Szkoda, ze Wam sie nie sprawdza.
    • shumarii Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 15:36
      Odnośnie polegnacji ciała. Jakoś czas temu moje koreańskie koleżanki bardzo się zdziwiły, że nigdy nie miałam do czynienia z tymi oto ściereczkami do peelingu i masażu. Matko jedyna, to naprawdę cudo. Skórę mamutak gładka jak jeszcze po żadnym innym zabiegu !

I jeszcze ten koreański szampon uważam za moje odkrycie. Bardzo nawilża i wygładza włosy .
      • thank_you Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 16:20
        A moglabys te robaczki przetłumaczyć na jezyk polski? smile Byłabym wdzieczna!
        • shumarii Re: Urodowe hity 2023 02.01.24, 23:25
          Osobiście nie, ale zapytam translatora 😏
          • thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 07:58
            O Wow, dzięki Tobie odkryłam, ze można skopiować tekst ze zdjęcia. 😜
            • shumarii Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 08:57
              Potrzeba nauka wynalazków. Ja odkryłam kilka lat temu. Inaczej zginęłabym tutaj 😏
    • czerwona_firletka Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 01:10
      Chętnie poczytam
    • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 10:13
      A wracając do retinolu (drzewko mi się już rozjeżdża)

Mam "swój", ale od czasu do czasu do czasu chcę zrobić przerwę i wziąć cos nowego. Znacie?

basiclab.shop/emulsyjne-seum-z-0,5-retinolu

Kusi mnie ta witamina C w składzie, zastanawia to czy ten retinol jest "wchłanialny" (nie jest w liposomach)

• thank_you Re: Urodowe hity 2023 03.01.24, 22:14
        Retinoidy maja niską masę (chyba cos Ok 300 daltonow), więc swobodnie przenikają, m.in. stad taka ich duża skuteczność. Substancje kapsulkuje sie po to, aby mogły przenikać (dzięki nośnikom) lub zeby nie drażniły (jak retinoidy).
        • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 19:39
          thank_you - to odpowiedź do mnie? Czyli ok jeżeli chodzi o skuteczność (oczywiście mam na myśli skuteczność jak na te stężenie i formę)
      • leepka Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 19:12
        Tak, bardzo fajne to serum ! Emulsyjne, dobrze się wchłania i do tej pory mnie nie podraznilo. Mam końcówkę retinalu G&G i wprowadzam właśnie to żeby trochę zmienić.
        W sumie jedyne z Basic które mi podeszło, wzięłam dwa z wit C olejowe i emulsyjne i zdecydowanie nie
        • chococaffe Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 19:38
          Dzięki! Już zamówiłam, na razie małe opakowanie (akurat była oferta)
    • saszanasza Re: Urodowe hity 2023 04.01.24, 16:54
      Dopiszę się, bo to hit z dzisiaj🙈 kupiłam sobie maszynkę do golenia, ale taką tradycyjną z żyletkami. Dziewczyny! Jak ona pięknie goli! Na razie użyłam na nogach i pod pachami -tu muszę znaleźć odpowiednią technikę golenia, do części intymnej z kolei muszę „dorosnąć” ale to niebawem. I….albo kupowałam dotąd beznadziejne jednorazówki (3 ostrzowe) albo ten cały „maszynkowy” biznes to tylko dobry marketing. Moje nogi dawno nie były tak ładnie ogolone a jeszcze nie doszłam do wprawy!
      • simply_z Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 14:06
        Prosze cie...zyletkami tylko sie potrafie zaciac, nie mowiac o tym, ze wlos odrasta gruby i gesty. Za dwa tygodnie ide na laser, wreszcie!
        • saszanasza Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 15:36
          simply_z napisała:

> Prosze cie...zyletkami tylko sie potrafie zaciac, nie mowiac o tym, ze wlos odr
          > asta gruby i gesty. Za dwa tygodnie ide na laser, wreszcie!
          >

Weź mnie nie strasz😅 Ja tu liczę, że po moich staraniach i pieczolowitości z jaka się goliłam, to przez rok nic mi nie odrośnie!😅😉
        • taje Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 15:47
          Całe życie używam żyletek i nic mi mocniej nie odrasta. Jak miałam słabe owłosienie ciała, takie nadal mam.
          • simply_z Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 19:57
            Ja mam dosc mocne, choc nie jestem brunetka. Nie cierpie golenia, boze, chce sie uwolnic od tego.
            • taje Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 20:24
              Ja też wiele bym oddała za definitywne pozbawienie się problemu ale nie chce mi się umawiać na serię IPL, chyba za leniwa jestem. Poza tym tu gdzie mieszkam, nie mam za grosz zaufania do gabinetów kosmetycznych, taka smutna prawda...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka