youngagain Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 11:59 Ja mam swoje 4 hity minionego roku: - kolagen Colladrop forte 10g rybiego kolagenu. Ewidentnie wypełniona skóra, cellulit też mi się mocno zredukował. Pije codziennie od czerwca i różnice zaczełam widzieć w czwartym miesiącu - zabiegi Nucleofill na twarz i pod oczy - stymulatory tkankowe. Twarz właśnie taka gęsta, wypełniona. Ale jednocześnie zaczęłam właśnie kolagen więc nie wiem na ile zasługa jego a na ile zabiegów.. - drewniany masażer do ciała! Hit hitów. Stosuje codziennie bo nie dość że bardzo ujedrnila mi się skóra (uda!) to super relaksujący - porzucenie pszennego makaronu na rzecz białkowego - z soczewicy lub zielonego groszku - porzucenie pszennego pieczywa na rzecz żytniego Zauważalna zmiana wlasnie w cellulicie ale tak jak pisałam - jednocześnie też zaczęłam masażerem działać. - krem na noc Bielenda z ceramidami - kwas hialuronowy na wilgotną skórę, zgodnie z rekomendacja Hot and Flashy żeby mocniej działał kupuje Bielenda skin food ale mało wydajna więc może ktoś ma lepsze rekomendacje Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 12:00 Masażer: yolli.pl/Masazer-Drewniany-Do-Ciala-z-Raczka-Roller-Antycellulitowy-p401486 Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 12:03 I jeszcze niezmiennie: - podkład Eveline Wonder Match, kolor 12 Light Natural. Dla mnie jak wysokopolkowy - tonowanie koloru włosów blond fioletowa odżywka (nie płukanka żadna na alkoholu!) - galaretka do laminacji włosów OnlyBio Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 18:46 youngagain napisała: > - tonowanie koloru włosów blond fioletowa odżywka (nie płukanka żadna na alkoho > lu!) Jakiej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 19:55 Powiadasz,że ten Eveline Wonder Match taki dobry? Używam teraz ,, średniaka " jest niezły ,(True Match L'Oreal'a), ale skoro te Eveline takie dobre? Rozejrze się,czy mają podkłady w żółtych podtonach. Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 10:23 Ja używam już chyba 4 butelkę. Maja w żółtych podtonach jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 09:10 Mają aż nadmiar żółtych Dopiero niedawno pojawiły się inne odcienie. Wonder match bardzo lubię, ja mam wersję rozświetlającą. A teraz zamówiłam Better than perfect. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 09:18 Jak będę w Polsce, to się rozejrze i kupię. Zawsze szukam podkładów jak ,,dla Chinki na imieniny", dobre dla mnie są podkłady Clinique'a, Lirene Perfect tone ( świetny, choć akurat bardziej beżowy niż żółtawy). Teraz mam True Match i kolor idealny, choć jako podkład za mało treściwy, jak dla mnie. No nic...dzięki za polecenie Eveline. P.S. ich kredki żelowe do oczu to mistrzostwo świata. Ściskam Was dziewczęta i życzę udanego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 13.01.24, 20:04 Better than perfect zupełnie się u mnie nie sprawdził. Zniknął po godzinie jak jakiś kiepski BB cream. Pierwszy raz mi się to zdarzyło a używałam wiele podkładów Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 13.01.24, 23:00 To u mnie się trzyma jak na razie i fajnie wygląda, jak druga skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Urodowe hity 2023 14.01.24, 23:34 Same here. Better than Perfect dla mnie to jakiś totalny bubel, jak podkłady dla nastolatek z lat 90' Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 05.01.24, 18:38 youngagain napisała: > kupuje Bielenda skin food ale mało wydajna więc może ktoś m > a lepsze rekomendacje W Ross jest teraz promocja 2 +1 gratis Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Urodowe hity 2023 11.01.24, 19:51 youngagain napisała: > Bielenda skin food ale mało wydajna więc może ktoś m > a lepsze rekomendacje Jest super teraz ma promicjj w Rossmanie 2+1, gratis. Pięknie "trzyma" mak8jaz na mojej kapryśnej skórze. A z innej beczki. Czy maseczki TRZEBA zmywać? Ja lubię zostawiać je na twarzy jak krem, chyba że to glinki, czy coś takiego. Ale może to gruby błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
armamagedon Re: Urodowe hity 2023 11.01.24, 20:02 Zależy jakie. W UE substancje mają określone stężenie w jakim mogą się znaleźć w kosmetykach i czas ekspozycji - dotyczy głównie tych, potencjalnie drażniących, budzących wątpliwości. Więc jak producent pisze, że do zmycia, to może to wynikać właśnie z zawartości określonej substancji mającej takie obostrzenia. Jak nie pisze, to też zostawiam Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 13.01.24, 19:21 Moje hity z ematki z poprzednich lat Szczotkowanie na sucho całego ciała z twarzą włącznie Stosuje jednocześnie ze szczotkowaniem trochę ćwiczeń z jogi twarzy, potem nacieram olejkami jojoba, rycynowym, ze słodkich migdałów, macadamia. To combo szczotki, ćwiczeń i olejków sprawiło że zrezygnowałam na razie z botoksu I wreszcie zniknęły mi wszelkie pryszcze i wykwity Mojej nastolatce też kupiłam szczotki i też się szczotkuje i na razie pryszcze są w odwrocie Podkład Celia nude Balsam z samoopalaczem Dove Natomiast moje kosmetyczne odkrycia polecajki z YT a to puder w fioletowym pudełku Eveline Variete ze skwalanem Miałam w życiu wiele pudrów ale ten jest cuuuudowny, tworzy na skórze delikatny nienachalny mat który utrzymuje się cały dzień, wyetarczają niewielkie poprawki Kolejny eveline variete baza biała pod tusz Utrwalająca podkręcenie zalotką, do tego mega pogrubia i wydłuża. Wypróbowana przeze mnie nad morzem śródziemnym w ekstremalnych warunkach upału grubo ponad 30 stopni i wysokiej wilgotności Normalnie zawsze mi się robiła z tuszu panda, z tą bazą tusz wytrzymuje cały dzień na plaży Na razie korci mnie użyć retinolu albo retinoidów, ale jak czytam jakie kuku można sobie zrobić to trochę się boje Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 04:45 Znowu.to.samo- świetne są Twoje rady. U mnie szczotkowanie całego ciała niestety nie nada się z powodu pękających naczynek na nogach, ale co do olejków,,do wszystkiego " to w zupełności się z Tobą zgadzam.Na twarz używam olejku z nasion pomidora lub skwalenia ( Mafka) ,na ciało olejku z pestek dyni. Mówisz,że Eveline Variete że skwaleniem i Celia Nude są grzechu warte? Rozejrze się ... Co do retinolu lub retinalu- owszem,może zrobić duże kuku, dlatego też kup może najmniejsze stężenie ( Ja zaczynałam od The Ordinary 0,25) i stosuj co trzeci dzień. Po dwóch,trzech tygodniach- co drugi. Acha, jeżeli wybierasz się na narty, w góry lub w inne nasłonecznione lub wietrzne warunki- to raczej nie stosuj draństwa. Tylko wtedy tłuste kremy barierowe , olejki no i filtry. Pisz,jakby co...ściskam. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 08:17 Celia nude już chyba z 10 lat stosuję Co jakiś czas prubóje przerzucić się na coś innego na wypadek jakby w końcu wycofali ale zawsze wracam z podkulonym ogonem i kupuję na zapas Jak ktoś nie lubi mocnych tapet to ten podkład jest idealny, nie podkreśla porów ani zmarszczek ale też nie ma szalonego krycia więc do wykwitów typu pryszcz trzeba dołożyć korektor Jest idealny jak trzeba się szybko pomalować przed pracą bo lekko się rozprowadza, nie ciemnieje, ciężko porobić nim smugi Teraz stosuję na niego puder Eveline Variete ze skwalanem w fioletowym opakowaniu i okazało się to doskonałym połączeniem bo delikatny mat utrzymuje się większość dnia, nie wymaga wielkich poprawek, troche pudru albo bibułki Natomiast zachwalany na YT Better than perfect okazał się u mnie bublem, zbyt delikatny bo po godzinie znika bez śladu Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 08:36 A co do szczotki na twarz- oprócz poprawy jędrności i ogólnej jakości skóry zapomniałam co to są poranne opuchnięcia i podkrążenia oczu, bo masaż szczotką bardzo poprawia obieg limfatyczny. Nawet zmniejszyły mi się cienie pod oczami co uważałam do tej pory sa niemożliwe do osiągnięcia bez inwazyjnych ingerencji Ale uczciwie ostrzegam- pierwsze efekty są widoczne najwcześniej po miesiącu codziennego stosowania szczotki, a potem też codziennie się ją stosuje, więc tu potrzeba cierpliwości i konsekwencji w działaniu Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 09:12 O Boże, Celia Nude - to jeszcze produkują? Chyba gdzieś go upoluje. To był podkład, o który wypytywalo najwiecej kobiet, gdy go używałam. To prawie prehistoria - trafiłam go przez przypadek, ktoś zostawił go przy kasie i jechał wraz z moimi zakupami na taśmie i uznałam, ze eee wezmę A to był Lidl lub Biedronka. Śliczny był, wspaniały, chłodny, odcien. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 10:59 Na szczęście nadal produkują, w każdym razie ja się zaopatruję na allegro. Teraz dla pewności spojrzałam i widzę że nadal sporo ludzi to kupuje Ja nic lepszego przez tyle lat nie znalazłam i cenowo i jakościowo. Jak ktoś ma jakiegoś lepszego tipa to poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 11:08 eee, to trzeba było tak od razu, że masz tłustą, problemową cerę i dlatego pasuje Ci celia nude, a better than perfect nie, wszystko jasne mnie celia nude ściągała skórę przeraźliwie, ale nic dziwnego, mam suchą i wszelakie matujące odpadają, o czym się boleśnie przekonałam Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 11:16 Ja mam cerę całkowicie normalna, nigdy nie używałam czegokolwiek matującego, nawet w mojej świadomości Celia Nude nie była matująca. Moze była jakas reformulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 12:09 Ja mam cerę mieszaną gwoli ścisłości ze skłonnością do wyprysków i świecenia w strefie T Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 13:01 thank_you napisała: > Ja mam cerę całkowicie normalna, nigdy nie używałam czegokolwiek matującego, na > wet w mojej świadomości Celia Nude nie była matująca. Moze była jakas reformula > cja? Nie reformulacji nie było, z resztą ten podkład wcale jakoś mocno nie matuje, w granicach rozsądku powiedziałabym. Miałam do czynienia z podkładami które owszem matowały mocno ale jednocześnie strasznie właziły w pory i zmarszczki Co do Better than perfect to u mnie wyglądał on nieźle -co z tego że po godzinie wsiąkał w skórę bez śladu Nawet zrobiłam swatcha na skórze bo byłam w szoku Postanowiłam zrobić w tym tyg drue podejście u nałożyć dwa albo trzy razy tyle co Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 19:31 On się faktycznie mocno wtapia. Nie lubię mocno kryjących podkładów, dlatego mi pasuje. Mimo, że miałabym co przykryć, wolę jedynie ujednolicenie a dodatkowym atutem jest niepodkreślanie tego, czego nie chciałabym mieć podkreślone Bardziej kryjący i treściwy jest wonder match. Dzisiaj go miałam na sobie i stwierdziłam, że zimą wolę ten, a better than perfect zostawię na bardziej przyjazne warunki atmosferyczne. Poza tym, ten ostatni ma idealny dla mnie kolor, 04 to po prostu mój odcień skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 19:47 Thank_you, z tego co widzę, to nawet w nazwie Celia ma "matujący". Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 21:01 Ale ja z tym nie dyskutuję, po prostu nie pamietam, aby był matujący. A tym bardziej nie pamietam opisu (teraz - jak widac - tez nie sprawdzałam). Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 13:09 O widzisz - pade, ja też mam skórę suchą. Jaki podkład i puder polecasz? Powoli kompletuje sobie kosmetyczkę na wyjazd w góry i tak się zastanawiam nad pudrem. Podkład ,,na narty" to u mnie zawsze był Colorstay Revlonu albo jakiś w sztyfcie... A puder mam taki na co dzień ( Meteoryty ) ,ale one w góry nie nadadzą się... Co radzicie,dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 19:34 Wonder match eveline Ci polecam, jeśli nie musisz mieć koniecznie wysokopółkowych A puder różany z Vipery - cudo. Dawno temu go tu polecałam i z komentarzy jakie się później pojawiły wnioskuję, że wielu osobom się sprawdził. Jedno i drugie kupisz np. w Hebe. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 17:42 O widzisz - u mnie puder różany z Vipery jest na ,,chciej -liście" cały czas. U mnie ,,Hebe" nie ma 😰 ale jak będę w Krakowie ,to się rozejrze . Bo w polskich sklepach kosmetycznych po Brexicie ceny są,że ,,o rany kota"😱 Sama widziałam jakich krem Ziaji za cenę ponad £30. Dlatego też, jak w latach 90- tych, będę płakać, płacić i wozić. Na kosmetyki phDoktor też się czaję. No nic, dobrze że mi o pudrze różanym przypomniałaś. Dziękuję prześlicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 18:21 na allegro też widziałam ale nie wiem jak z przesyłką Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 13:58 Maska eksfoliująca Bielenda szampon Hairy Tale Cosmetics odżywka HTC serum/laminacja HTC żel do mycia twarzy Roundlab olejek do demakijażu BRTC Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 19:26 No to mam swój anty-hit 2023. REN zamkneło linie produkcyjne 29 produktów, w tym mojego ulubionego kremu z filtrem. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 06.01.24, 20:04 O żesz.. Nie to,zem fanka REN- u, ale doskonale wiem,jak to jest jak człowiekowi wycofają ulubiony produkt. Mam te przypadłość,że przy wieku filtrach łzawią mi oczy, skończyłam właśnie filtr ,,Body Shop' u i szukam kolejnego. Przypomniało mi się jeszcze- genialne są kredki dooczne Eveline Variete, te żelowe- kupiłam na próbę jedna- cielista i jest przegenialna. Mam oczy głęboko osadzone i używam kredki do rozjaśniania wewnętrznego kącika oka i linii wodnej. Już zamówiłam kolejną - tym razem khaki. Jeszcze a propos wycofanych kosmetyków - jak niedawno Clarins wycofał mój ukochany peeling do twarzy, szukałam godnego następcy i znalazłam....u chłopa w kosmetyczce. Miał zestaw Clinique'a i była tam też próbka peelingu. Spróbowałam i... to jest to. Chodzi o peeling w szarej tubce. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 10:26 Jaką nazwę ma ta cielista kredka? Pytam bo widzę tylko z drobinkami. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 08:14 Ta kredka to ,,naked" w łososiowym kolorze ,nr 05 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 12:23 chococaffe napisała: > No to mam swój anty-hit 2023. REN zamkneło linie produkcyjne 29 produktów, w ty > m mojego ulubionego kremu z filtrem. O, a ja nie zdążyłam nawet spróbować. Ale Lavera miała ostatnio promocję na swojej stronie 50% na swój krem z filtrem, więc kupiłam na wszelki wypadek 7 tub. Mam też dziwne przeczucia, że wycofają, a ja nie mam zamiennika. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 13:25 Ja mam jeszcze 3 opakowania REN i chyba dokupię (bo jeszcze można gdzies kupić). Mam zamiennik w postaci WHAMISA (warto polować na promocje - mam więc zapas, a za duzo zapasów nie ma sensu mieć, bo to wszystko straci ważność) Innym zamiennikiem jest Juice Beauty CC, to już z kolorem. Na razie produkują ale już czekam na dostawę Andalou, który powinien byc nawet lepszy i tańszy. Szkoda tylko, że znikają dobre produkty (ale to "dobra zamiana" po tym, jak REN zostało sprzedane Unilever) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 13:28 p.s. Filtry (najlepiej połączone z substancjami antyoksydacyjnymi) to dla mnie podstawowy kosmetyk - nie tylko z oczywistych powodów ochronnych, ale dlatego, że jest to mój finalny kosmetyk na twarz ran- - musi więc jakoś wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 13:30 p.s. W kolejce do wypróbowania jest też ten www.ecco-verde.pl/la-saponaria/osolebio-krem-przeciwsloneczny-spf-50 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 13:57 A ja chcę wypróbować jeszcze ten: www.ecco-verde.pl/speick/sun-krem-przeciwsloneczny-spf-50 Albo odpowiednik z 30. Podobno nowa formuła jest lżejsza i lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
armamagedon Re: Urodowe hity 2023 07.01.24, 14:13 O, super, lubię ich dezodorant w sztyfcie Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 08.01.24, 13:48 Moje urodowe hity: -liftingujący krem Norela. Czy on faktycznie liftinguje-wątpię, ale to jeden jedyny krem, który zabezpiecza mi skórę na cały dzień, a nie jak inne w tym "rich", po których mam ściągniętą skórę po 3 godzinach a makijaż mi się na nich waży -emulsja do mycia Basiclab - z polecenia Primuli, cudo! -olejek do mycia twarzy z Dermedic, jestem mu wierna od lat -błyszczyk Maybelline lifter gloss - wreszcie mój odcień ust i faktycznie nawilża naskórek -po wypróbowaniu kilkunastu kosmetyków z retinalem wróciłam do Retises z Sesdermy, bo po niej faktycznie widzę różnicę -ampułki z Sesdermy witc + Acglicolic -maseczka z Tołpy - rosacal i "więcej blasku" - faktycznie jest więcej blasku -kuracja parafinowa z Bielendy do rąk i stóp -do ciała dwa balsamy z Sesdermy, jeden z kwasem glikolowym, drugi z Dmae -do skóry głowy: szampon z czarnuszką Bioelixir z Biedronki! - w szoku jestem, bo wydałam mnóstwo kasy i zmarnowałam sporo czasu na poszukiwanie szamponu, który nie będzie mnie podrażniał, a tu takie niepozorne coś robi robotę -odżywka z welli blondor do włosów rozjaśnianych, pasemek Poza urodowe: Systematyczne robienie drobnych rzeczy w przerwach między pracą np. rollowanie, ćwiczenia z ciężarkami, plank, maseczka na twarz, masaż karku itp. oraz zapisywanie ich Serio, zrobiłam sobie tabelkę na cały tydzień, wpisałam czynności, które chcę wykonać w ciągu dnia i codziennie wieczorem odhaczam, i tak już minęło naście tygodni, weszło mi to w krew. Przymusu nie mam żadnego, są dni, niewiele, ale są, kiedy sobie odpuszczam. Ta tabelka służy monitorowaniu i przypomnieniu, nie presji. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 08:57 Pade, Snakelilith i inne forumki- dziękuję za polecajki... Próbowała któraś z Was peelingów lub szamponów peelingujacych do skóry głowy? Staroświecka jestem i jeszcze takowych cudów nie miałam, a kusi. Myje włosy codziennie,góra co drugi dzień,a i tak czasami mam swędząca skórę głowy. Tłumacze sobie, że to wynik stresu po jakby nie było wyczerpującej pracy... Suplementuje się też: dodatkowa witamina C, tran, kapsułki z żelazem, no robię co mogę...ale jakby któraś z Was mogła mi coś wzmacniającego polecić, to ja chętnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 09:06 apallosa napisał: > Pade, Snakelilith i inne forumki- dziękuję za polecajki... > Próbowała któraś z Was peelingów lub szamponów peelingujacych do skóry głowy? > Staroświecka jestem i jeszcze takowych cudów nie miałam, a kusi. Myje włosy co > dziennie,góra co drugi dzień,a i tak czasami mam swędząca skórę głowy. Tłumacze > sobie, że to wynik stresu po jakby nie było wyczerpującej pracy... > Suplementuje się też: dodatkowa witamina C, tran, kapsułki z żelazem, no robię > co mogę...ale jakby któraś z Was mogła mi coś wzmacniającego polecić, to ja ch > ętnie poczytam. Mam peeling z Pharmaceris i szampon peelingujący z Vichy. To czy pomagają to dosłownie loteria. Raz jest lepiej, raz gorzej. U mnie swędząca skóra głowy to faktycznie wynik stresu, ale z opóźnieniem, czyli np. po tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 10:51 apallosa napisał: .. > Próbowała któraś z Was peelingów lub szamponów peelingujacych do skóry głowy? Mnie by skóra swędziała, gdybym używała mechanicznych peelingów, więc unikam czegoś takiego jak ognia. Pozwalam sobie tylko latem od czasu do czasu na peeling z bardzo drobnego, lekko już namoczonego cukru z miodem. Ale to na ciało. Nie wiem czy miałoby to sens na głowie. Ja staram się myć moje włosy i głowę najdelikatniej jak mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 08:24 snakelilith napisała: > apallosa napisał: > > .. > > Próbowała któraś z Was peelingów lub szamponów peelingujacych do skóry g > łowy? > > Mnie by skóra swędziała, gdybym używała mechanicznych peelingów, więc unikam cz > egoś takiego jak ognia. Pozwalam sobie tylko latem od czasu do czasu na peeling > z bardzo drobnego, lekko już namoczonego cukru z miodem. Ale to na ciało. Nie > wiem czy miałoby to sens na głowie. Ja staram się myć moje włosy i głowę najde > likatniej jak mogę. Jako wielka fanka szczot zakupiłam silikonową szczotkę do masażu głowy w trakcie mycia Super poprawia efektywność odżywki i szamponu i zarazem robi masaż skóry głowy i peeling Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 08:26 Aaaa i jeżdżenie miękką szczotką bo głowie dodatkowo relaksuje Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 11:16 znowu.to.samo napisała: > Jako wielka fanka szczot zakupiłam silikonową szczotkę do masażu głowy w trakci > e mycia > Super poprawia efektywność odżywki i szamponu i zarazem robi masaż skóry głowy > i peeling No to super. Do twoich zachwytów szczotkowaniem dodam tylko, że kobiety z tendencją do pękania naczynek powinny ze szczotkowaniem ciała, a zwłaszcza twarzy bardzo uważać. Czy ma się taką tendencję warto sprawdzić u własnej matki, bo to się pokazuje często bardzo późno. U mnie naczynka na nogach posypały się po 55 roku życia się dosłownie w ciągu 1-2 lat, choć wiedziałam, że tak się może zdarzyć (przykład mamy) i obchodziłam się ze skórą ostrożnie. Kofeina np. w peelingu kawowym też może zrobić więcej szkody niż pożytku. Więc radzę nie szorować i peelingować się zbyt brutalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 13:21 Nie wiem. Nie mam żylaków, byłam u lekarza sprawdzić. Co nie znaczy, że się nie pojawią. Pisałam o popękanych naczynkach płytko pod skórą, które są w sumie tylko wizualną upierdliwością. Z nagimi udami już nie chodzę, więc to nie jest jakiś dramat, ale zauważyłam też już coś w okolicach kolan i kostek. W sumie nie znam kobiety w moim wieku, która by miała jeszcze skórę bez naczynek, ale pewne zabiegi kosmetyczne związane z mocnym ukrwieniem skóry mogą pękanie przyśpieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 21:50 Też nie mam ale mam genetyczną skłonność i zastanawiam się, czy to szczotkowanie jest dla mnie, czy też powinnam sobie odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 22:09 Myślę, że do powstania żylaków trzeba więcej niż tylko nadmiernego masowania skóry, ale żylaki i popękane naczynka idą często ze sobą w parze, więc jak masz skłonności do żylaków (bo np. w rodzinie są), to naczynka też raczej zaczną pękać. Ja w każdym razie nie szczotkuję, nie kąpię się w gorącej wodzie i nie chodzę do sauny. Jako peelingu do ciała używam balsamu z kwasem (Facetheory Glycomide Body Cream), tylko latem pozwalam sobie na lekki peeling z cukru z miodem, bo sól też trochę za mocno drażni skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
armamagedon Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 11:29 Ja mam skłonność, mam też z roku na rok ich odrobinkę więcej, tak będzie. Z okolic nosa kilka strzałów laserem i na jakiś czas po problemie, może wrócą, może nie, na nogach się nie przejmuję. Kobiety w mojej rodzinie mają, nie spojrzały nawet w stronę sauny, szczotki czy balsamów z drażniącymi składnikami. A szczotkowanie to najtańszy, najlepszy i najmilszy piling i masaż. Jak nogi są zgrabne, wyćwiczone, w sezonie lekko muśnięte na złoto, to dla mnie są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 12:05 armamagedon napisał(a): > A szczot > kowanie to najtańszy, najlepszy i najmilszy piling i masaż. Jak nogi są zgrabne > , wyćwiczone, w sezonie lekko muśnięte na złoto, to dla mnie są ok. Może za kilka lat zmienisz zdanie, bo widzę, że ludzie mają ogromne problemy z wizualizacją starzenia się i myślą, że ich ciała się nie zmienią. Lekkie pajączki udach też miałam od dawna i to mi nie przeszkadzało. W końcu nogi mam zgrabne, choć nie muśnięte na złoto, bo opalanie mi nie służy. Ale teraz zaczyna to wyglądać nieładnie, koloryt się zmienił, moja ładna alabastrowa skóra na nogach zrobiła się niejednolita, jakaś taka wizualnie stara, pomimo ciągle dobrej formy i pielęgnacji. Najgorsze są te zmiany poniżej kolan, bo te latem widać. Więc nie, szczota to zło. Odpowiedz Link Zgłoś
armamagedon Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 12:24 Snake, ale właśnie przez to co napisałam przeziera akceptacja starzenia. Z roku na rok zmian przybywa, czy robię to co lubię, czy też narzucam sobie reżim. Oczywiście nie mam na myśli uszkadzania sobie zastawek żylnych, ale tego szczotkowanie nie zrobi. Akceptacja połączona ze złotym środkiem - w poprzednim sezonie nie stosowałam filtrów na nogi, nie opalam się celowo, po prostu od aktywności mi nogi ozłociło i nieco wyrównało koloryt. A kiedyś - cóż - zostaną rajty albo olewka, i też będzie git. Wracając do szczotkowania - dobrze wpływa na jędrność skóry, gładkość naskórka, w połączeniu z aktywnością robi mi lepsze nogi, niż nie robienie nic i obserwowanie kolejnych pajączków. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 14:07 Ja obserwuje i siebie od kolan w dół sucha skórę, jakby inny rodzaj skóry był w tym miejscu. Kiedyś Trinny i Susannah opowiadały o swoich brzydkich kolanach i łydkach i okazało się że kobietom w tym miejscu robi się z czasem gorzej. Pozostanie nam nosić powłóczyste spodnie i długie sukienk😚 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 16:59 armamagedon napisał(a): > > Wracając do szczotkowania - dobrze wpływa na jędrność skóry, gładkość naskórka, > w połączeniu z aktywnością robi mi lepsze nogi, niż nie robienie nic i obserwo > wanie kolejnych pajączków. Co do akceptowanie starzenia się, to się zgadzam. Ja nawet botoksu nigdy nie robiłam i robić nie będę. Nie mam potrzeby ratowania na siłę czegoś, co i tak się rypnie. Ale szczotkowanie naprawdę niedobrze mi robi i choć wcześniej to nawet praktykowałam, to żadnych tam większych pozytywów na skórze nie widziałam. Ale ja się też ruszam. A gładką skórę robi mi kwasowy peeling, więc to nie jest tak, że bardzo za szczotką tęsknię. No ale wiemy, każdej służy coś innego.... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 18:03 A propos starzenia się (skóry). Ja już od stosunkowo dawna wiem, że do szczęscia potrzebna jest mi niezależność czyli zdrowie i ...pieniądze. Pomijam już tutaj bliskich i ich dobrostan bo to oczywiste, ale trochę inna odnoga. Wyglądanie młodziej 5-10 lat jest super, ale to taki dodatek - nic w moim życiu (ani prywatnym ani zawodowym) nie zmieni. Ważne, żebym mogła robić co chcę.(a w rzeczach, których chcę nie ma niczego na co wpływ miałby mój wygląd parę lat młodszy. Stąd pewnie jest sporo granic, których raczej nie przekroczę Odpowiedz Link Zgłoś
armamagedon Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 22:47 Dokładnie, ja np. nie toleruję żadnych mocnych zabiegów złuszczających, totalnie mi nie służą i pogarszaja stan skóry. Natomiast delikatna „codzienna” pielęgnacja słabymi kwasami utrzymuje mi najlepszą wersję mnie Dodam tylko, że ja się tą szczotą nie szoruję bardzo intensywnie, to są 2-3 przejechania w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 13:14 No właśnie - tu jest sęk . Mam niestety skłonność do pękających naczynek krwionośnych na nogach i raz tak się załatwiłam na Amen rozgrzewającym balsamem do ciała Eveline. Zawsze kupowałam ten chłodzący, to nie....zachciało mi się odmiany, głupiej babie😠 no i mam za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 22:25 znowu.to.samo napisała: > > > Jako wielka fanka szczot zakupiłam silikonową szczotkę do masażu głowy w trakci > e mycia > Super poprawia efektywność odżywki i szamponu i zarazem robi masaż skóry głowy > i peeling > > ta szczotka to cudo Boleynówna tu kiedyś polecała i od razu zakupiłam Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 12:46 Ja używam szampony Vichy DERCOS (z kwasem salicylowym) jako peelingu do głowy; potem szampon Simone Trichology. Żadnych podrażnień. To samo stosuje moj maz a niedługo zacznie syn, bo biedny wszedł w etap dojrzewania i mycia włosów 2 x dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 06:27 Zwróć uwagę czy nie używasz szamponów dodających objętość. One wysuszają skórę głowy, stąd może być swędzenie Nie widzę potrzeby używać pilingu do skóry głowy. Dobrze mi robią szampony nawilżające a te trudno znaleźć w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 09:47 > Systematyczne robienie drobnych rzeczy w przerwach między pracą np. rollowanie, > ćwiczenia z ciężarkami, plank, maseczka na twarz, masaż karku itp. oraz zapisy > wanie ich Serio, zrobiłam sobie tabelkę na cały tydzień, wpisałam czynności, > które chcę wykonać w ciągu dnia i codziennie wieczorem odhaczam, i tak już minę > ło naście tygodni, weszło mi to w krew. Przymusu nie mam żadnego, są dni, niewi > ele, ale są, kiedy sobie odpuszczam. Ta tabelka służy monitorowaniu i przypomni > eniu, nie presji. > A jakie to czynnosci? Inspiracji szukam… Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 10:24 Totalne drobiazgi typu: 30 powtórzeń na plecy, 30 na ramiona, ileś tam minut planka, nakładanie odżywki na rzęsy też wpisuję, a nawet suplementy, które muszę brać (np.wit D) a o których zawsze zapominałam. To są rzeczy, które chcę robić codziennie i robię, bo ja z tych, dla których odhaczanie/skreślanie jest nagrodą samą w sobie Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 12:34 Dzięki takim powtórzeniom wyrabiamy sobie świadomie pozytywne nawyki. Dzięki za inspirację! Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:34 Na zdrowie U mnie mobilizacja do czegokolwiek, nawet do brania witaminy D zimą, trwa zwykle dwa tygodnie. Potem się coś zadziewa, zapominam co miałam brać/robić i w kółko zaczynam od nowa. Poza tym, bardzo nie lubię pamiętać o wielu rzeczach, mieć coś z tyłu głowy, teraz tabelka pamięta za mnie i póki co to działa. Np. zupełnie bezwysiłkowo, bez planowania, angażowania, dużej ilości czasu - wyprostowałam sobie plecy. Ciężarki tylko 2kg, niewielka ilość powtórzeń i chyba najważniejsza dla mnie rzecz, czyli zmiana nastawienia: robię bo robię, a nie dla efektu, jak przyjdzie - super, jak nie - i tak będzie jakaś korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:48 Jak je wyprostowalas? jakimi cwiczeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 10:25 simply_z napisała: > Jak je wyprostowalas? jakimi cwiczeniami? > Bez ławeczki, sam opad tułowia. Teraz dodałam ćwiczenia na kark/szyję, bo za bardzo wysuwam ją do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Urodowe hity 2023 14.01.24, 21:12 Ja też usiłuję wyprostować plecy, stosuje stary zestaw aerobic Chodakowskiej „Super figura” bo tam jest sporo ćwiczeń na plecy Pade te ćwiczenia też pokazywał mi syn na siłowni, jako dobre naplecy ale jakoś nie mogę się do nich zmobilizować, na siłowni tylko bieżnia a ile robisz powtórzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 22:20 20+20 na plecy, 20 na biceps + 20 przysiadów nie bardzo chce mi się zwiększać liczby powtórzeń i zastanawiam się, czy nie zwiększyć ciężarków, bo mam tylko 2 kg Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 22:23 rany, czytam wyżej, że było 30, a w zeszły piątek, jak robiłam nową tabelkę wpisałam 20 i tak poszło, ale leniwiec ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ma.malina Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 10:30 Ampułki z sesdermy - jak używasz ? jedna starcza na jedno posmarowanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 10:42 na dwa, tak jak w opisie - kwas glikolowy wieczorem, wit C rano Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 20:41 Mój hit jest w sumie dość banalny : regularna suplementacja żelazem bardzo poprawiła mi włosy. Dawka max przez 2 miesiące. Teraz zasadzam się na kilka pociążowych plamek na twarzy : czy ktoś wie czy mogę używać na to retinolu (0,25 ) na zmianę z bakuchiolem ? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 20:54 nellamari napisała: > Teraz zasadzam się na kilka pociążowych plamek na twarzy : czy ktoś wie czy mog > ę używać na to retinolu (0,25 ) na zmianę z bakuchiolem ? Bakuchiol można stosować od razu codziennie, bo nie podrażnia i nawet razem z retinolem. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 20:58 O dzięki, i co polecasz na to ? Mam ceramidy, peptydy miedziowe i kilka kremów witaminowych Nuxe w koszyku. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:18 nellamari napisała: > O dzięki, i co polecasz na to ? Mam ceramidy, peptydy miedziowe i kilka kremów > witaminowych Nuxe w koszyku. > Ja mam bakuchiol w oleju ze skwalanem i to dobrze mi robi na podrażnioną i wysuszoną skórę. Stosuję teraz jednak też ceramidy i dosyć odżywczo-tłusty krem. Ale ja nie używam teraz retinolu, a jedynie raz w tygodniu peeling kwasowy AHA/PHA, która też trochę podrażnia. Czy mieszać w to peptydy nie wiem, ale możesz je stosować też rano. Swoją drogą u mnie na przebarwienia kwasy AHA/PHA działają lepiej niż retinol. Pozbyłam się tak już dużej plamy na czole, a teraz po trzech krótkich peelingach (10 minut 10%AHA/2% PHA) mała plamka koło ucha, która się niestety przyplątała latem w sytuacji, w której nie mogłam długo zejść z mocnego słońca, stała się o wiele mniej widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:23 Jak nie zadziała ten retinol+bakuchiol to poproszę Cię uprzejmie o te kwasy. Można je stosować też latem ? Bo retinol i bakuchiol rozumiem, że nie wolno. Mam tez wit C na rano, myślisz, że mogę nałożyć po wit C peptydy miedziowe, a wieczorem po retinolu/ bakuchiolu ceramidy? fr.nuxe.com/vitamine-c-serum-eclat-prodigieuse-boost-30-ml/14272960.html Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:58 nellamari napisała: > Jak nie zadziała ten retinol+bakuchiol to poproszę Cię uprzejmie o te kwasy. Mo > żna je stosować też latem ? Bo retinol i bakuchiol rozumiem, że nie wolno. Bakuchiol możesz stosować cały rok. Nie podrażania i nie uwrażliwia skóry na UV. Retinol też możesz stosować cały rok, ale warto wtedy stosować też filtr UV. Najbardziej uwrażliwiają na słońce chyba kwasy, w każdym razie AHA/BHA/PHA. Dlatego ja stosuję je właśnie w okresie jesienno-zimowym. Kwasy dają szybciej wizualne efekty na skórze, na działanie retinolu trzeba poczekać. Co pomoże akurat tobie, trudno powiedzieć, każda skóra ma swoje preferencje. Preparatów z kwasami jest mnóstwo na rynku. Ja stosuję głównie kosmetyki ekologiczne, teraz serum Dr. Scheller 10%AHA/2%PHA . Nie jesz zły, ale trochę mnie wkurza, że trzeba to po 10 minutach zmyć. Bardzo dobre doświadczenia zrobiłam też z i+m Mix & Match AHA/BHA Glow Refiner. To jest 8% AHA i 3% BHA, używa się jako serum pod pielęgnację, co bardziej mi się podobało. Istnieją też wyższe stężenia, ale ja mam wrażliwą skórę i mi to wystarczy, zwłaszcza zimą, gdy skóra staje się bardziej sucha. > Mam tez wit C na rano, myślisz, że mogę nałożyć po wit C peptydy miedziowe, a w > ieczorem po retinolu/ bakuchiolu ceramidy? Myślę, że teoretycznie możesz, ale jak połączysz wszystko na raz po raz pierwszy i coś ci nie podejdzie, podrażni, to nie będziesz wiedziała co. Retinol plus bakuchiol i ceramidy wieczorem są na pewno ok. Co do rannej pielęgnacji może ktoś inny pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 22:41 Nie zaleca się łączenia peptydów miedziowych z witaminą C w jednej rutynie pielęgnacyjnej z uwagi na to, że w kwaśnym pH tracą swoją skuteczność. Lepiej witamina C rano a peptydy wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 22:53 taje napisała: > Nie zaleca się łączenia peptydów miedziowych z witaminą C O, o tym nawet nie pomyślałam, bo nie używam peptydów. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 06:45 Cześć Taje ! Uprzejmie donoszę, że PH to błyszczyk, przynajmniej u mnie daje słabszy efekt niż barwiona na perłowo pomadka ochronna, ale ja nie nakładam więcej niż 2-3 warst. Teraz jest jak dla mnie za słaba, ale na lato może być lepsza niż BH IMO. Taje czy tak będzie ok aż do wiosny: Rano: - to co teraz: bio żel aloesowy, minutę potem serum z wit C, na to krem na dzień z spf z olejkiem arganowym bio Wieczorem: - retinol 0,25 w każdą środę i sobotę, poza tym codziennie bakuchiol, po nałożeniu retinolu i bakuchiolu odczekuję pół godziny i nakładam peptydy miedziowe Skórę mam normalną, mieszaną i jestem zdeterminowana żeby pozbyć się tych małych, acz wkurzających przebarwień. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 07:23 Ja jeszcze skomentuję bakuchiol - latem sie tym trochę zainteresowałam. Czytałam, że bakuchiol w stężeniu 2% , 2 razy dziennie, ma takie samo działanie jak retinol 1% jeden raz dziennie . Ważne jest więc i stężenie i częstotliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 08:48 Dzięki choco,a jak łączysz poranny bakuchiol z wit C ? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:11 Używałam latem. Rano hydrolat, witamina C, krem z bakuchiolem, filtr. Wieczorem hydrolat, krem z bakuchiolem. Jak skóra była głodna lub spragniona do okazjonalnie dokłądłam jakiś olejek czy dodatkowy krem nawilżający. Uzywałam kremu z bakuchiolem z Facetheory. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:31 A, czyli wit C nie gryzie się z bakuchiolem ? Rano mamy prawie identyczną rutynę, tylko ja dołączam zawsze olej na końcu, żeby chronić się przed wiatrem/ smogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:34 Nic na ten temat nie wiem, żeby się gryzły (ale może czegoś nie doczytałam). W samym kremie jest trochę witaminy C. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:46 chococaffe napisała: > Ja jeszcze skomentuję bakuchiol - latem sie tym trochę zainteresowałam. Czytała > m, że bakuchiol w stężeniu 2% , 2 razy dziennie, ma takie samo działanie jak r > etinol 1% jeden raz dziennie . Ważne jest więc i stężenie i częstotliwość. Nie wiem teraz z głowy jakie stężenie ma mój bakuchiol, ale chyba niższe. W każdym razie stosuję go codziennie, czego przy retinolu nie dałam nigdy rady, bo mnie podrażniał. Po dwóch butelkach widzę pewną różnicę w strukturze skóry, więc ubzdurałam sobie, że działa. Komfort użycia jest w każdym razie o wiele lepszy. Nie lubię retinoidów. To u mnie zawsze takie balansowanie na krawędzi pomiędzy robi dobrze, a szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:59 Retinole, które stosowałam nigdy mnie nie podrażniały ale intuicyjnie (i doświadczalnie) czuję, że moja cera potrzebyje zmiany/urozmaicenia od czasu do czasu. Dlatego jakoś to łączę i mieszam. Trudno mi powiedzieć o działaniu antyaging, bo przecież niezależnie od kremów, zabiegów itp życie się toczy i starzejemy się. Chociaż jeden efekt po retinolu zauważyłam - robiło mi się na policzku coś dziwnego, taki mały kawałek ok 1 cm2, który mi się mardzczył przy uśmiechu. To nie było w miejscu, gdzie te uśmiechowe zmarszki się pojawiają, tylko tak zupełnie od czapy prawie na środku. Zniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 08:38 Ja bym najpierw aplikowała serum z witaminą C a dopiero potem żel aloesowy/krem. Wieczorem zamiast retinolu wolałabym retinal - mniej drażniący a bardziej skuteczny. Są też preparaty łączące retinoidy i peptydy miedziowe - np krem Medik8 Retinoate Intensive (czarny) z peptydami miedziowymi i ceramidami, ale ostrzegam uczciwie, że jest bardzo drogi (ok. 200 eur). Nie wiem jednak, czy na przebarwienia nie lepsze byłyby kwasy, tak jak radzi Snake? Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 08:47 Dzięki, to zamienię kolejność wit C i aloesu. Tak, widziałam ten retinal medik8, podoba mi się, bo można sprawę załatwić za jednym zamachem wieczorem, jednym smarowaniem. Ja mam sporo czasu na sport+ pielęgnację rano ( HO), ale wieczory mam dość aktywne i ciągły niedoczas. Czy retinal uwrażliwia na słońce ? W sumie mogłabym zacząć na wiosnę, po moim planie numer 1. Kwasy zostawiam na przyszły rok, bo widzę, że są niekompatybilne z retinoidami. Chyba, ze mogłabym sobie jakąś maskę z kwasów PHA dołożyć raz na tydzień MIMO retinoidów / bakuchiolu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:14 Po każdym retinoidzie i tak musisz używać wysokich SPF. Retinoate nigdy mnie nie podrażnił, to w sumie fenomen bo inne retinole nie były dla mnie tak łaskawe. Radzę Ci kwasów nie łączyć z retinoidami - ja sobie zmasakrowałam twarz po używaniu bardzo polecanego P50W Biologique Recherche (tyle, że tam były też AHA i BHA a nie tylko PHA) 2 razy na tydzień używając zamiennie z retinalem, do którego byłam już przyzwyczajona. Na samym początku było super i byłam zachwycona, a potem nagle skóra stała się czerwona i reaktywna i trochę zajęło mi uspokojenie sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:23 Spróbuj może Medik8 Sleep Glycolic, ja używam raz w tygodniu, a 3-4 razy czarnego Retinoate i nie mam zadnych podrażnień Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:41 To peeling ? Na razie wolę opcję ostrożną, ale zapisuję Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:38 Filtrów na twarz używam niemal zawsze w pakiecie z kremem, latem bardzo silnych ze względu na wakacyjny tryb życia, ale i tak się niestety opalam. Ok, to na kwasy ruszę jesienią, nie chciałabym skończyć jak w filmie W.Allena, gdzie kończy się zawsze gorzej niż się zaczęło … Ostatnie pytanie o wieczór : retinol / bakuchiol/ retinal i 30 minut później peptydy miedziowe i nie zrobię sobie kuku ? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 10:28 Nellamari, producenci kosmetyków zalecają odwrotną kolejność, czyli: peptydy miedziowe, odczekać, retinol, odczekać, ceramidy. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 16:45 Pade, właśnie mam wątpliwości, bo wpadły mi w oko różne wersje w googlu, zobacz na stronie basiclab: Jeśli masz bardzo wrażliwą skórę lub na start kupiliście wyższe stężenie retinolu, warto rozważyć także stosowanie go tzw. metodą kanapkową: nakładamy najpierw wybrany produkt natłuszczający (np. serum z ceramidami), który będzie stanowił swego rodzaju „bufor” dla retinolu, następnie odczekujemy ok. 5-15 minut, po których aplikujemy nasze serum z retinolem, a po kolejnych 30-40 minutach dokładamy produkt nawilżający, który domknie pielęgnację (np. Nawilżający emu-żel lub Serum z trehalozą i peptydem SNAP-8). Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 06:39 Skąd wzięłaś zalecenia by czekać po serum? Moja kosmetyczka ma inne zdanie. Błędem jest położenie serum i robienie odstęp. Powinien być krem by nie przesuszyć skóry twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 06:45 Na stronie basiclab. Ja dopiero wszystko bezkrytycznie czytam, i powoli, dzięki forumkom, systematyzuję nabytą wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 07:04 Uważaj na konsystencję serum. Szybko wysycha i odparowuje, krem je zabezpiecza. Tak samo istotne jest by nie klasc serum na suchą skórę tylko zwilżoną np tonikiem. Identycznie jest z balsamami do ciała - lepsze efekty uzyskuje się kładąc na jeszcze wilgotna skórę Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 07:18 Czyli na serum z retinolem nakładasz od razu ceramidy ? Ja z kolei czytałam, żeby nigdy nie nakładać retinolu na mokrą skórę, bo może podrażnić ( przynajmniej początkujących jak ja) Do ciała to u mnie zawsze żel aloesowy bio+olej arganowy bio, wiec odpowiednie kombo jest, skóra jest elastyczna i bez żadnego zapachu ( nie lubię) Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 08:26 Nie kładę dwóch rodzajów serum w jednej pielęgnacji. Nie mam takiej potrzeby ani konieczności. Teraz przeglądam internet i w jednym miejscu u blogerki pada stwierdzenie że kiedy serum jest "treściwe" ta osoba nie nakłada już kremu w tym dniu, jednocześnie robi botoks na poszczególne partie twarzy. Nie podejmuje się obrony ale mam swoje zdanie, doświadczenie z pielęgnacją ( kremy lifingujace wysuszają skórę a długofalowo tego skutku nie potrzebuję choć zwolenników gładkości za dnia nie brakuje). Konsultowałam z kosmetologiem swoją twarz i pewne kwestie pielęgnacji mam uporządkowane Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 07:18 Jeśli jesteś z Warszawy mogę polecić dobra kosmetyczka która obejrzy skórę, opowie które zabiegi mają u ciebie sens, dobierze sposób pielęgnacji do domu. Mega doświadczona Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 09:09 nellamari napisała: > Pade, właśnie mam wątpliwości, bo wpadły mi w oko różne wersje w googlu, zobacz > na stronie basiclab: > > Jeśli masz bardzo wrażliwą skórę lub na start kupiliście wyższe stężenie retino > lu, warto rozważyć także stosowanie go tzw. metodą kanapkową: > > nakładamy najpierw wybrany produkt natłuszczający (np. serum z ceramidami), któ > ry będzie stanowił swego rodzaju „bufor” dla retinolu, > > następnie odczekujemy ok. 5-15 minut, po których aplikujemy nasze serum z retin > olem, > > a po kolejnych 30-40 minutach dokładamy produkt nawilżający, który domknie piel > ęgnację (np. Nawilżający emu-żel lub Serum z trehalozą i peptydem SNAP-8). > Czyli dokładnie tak, jak piszą, jeśli masz wrażliwą skórę, zaczynasz stosowanie retinolu, masz duże stężenie to rób tak, jak piszą. Przy dłuższym stosowaniu można pominąć pierwszą warstwę, nałożyć retinol, ale potem coś treściwego i natłuszczającego. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 08:44 >Uprzejmie donoszę, że PH to błyszczyk, przynajmniej u mnie daje słabszy efekt niż >barwiona na perłowo pomadka ochronna, ale ja nie nakładam więcej niż 2-3 warst. Teraz >jest jak dla mnie za słaba, ale na lato może być lepsza niż BH IMO. Dzięki za updejt! Tak myślałam, że Pink Honey będzie już ledwo dostrzegalny skoro BH jest (przynajmniej na mnie) dość delikatna. Więc PH już chyba sobie daruję. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Urodowe hity 2023 13.01.24, 12:25 nellamari napisała: > Cześć Taje ! > > Uprzejmie donoszę, że PH to błyszczyk, przynajmniej u mnie daje słabszy efekt n > iż barwiona na perłowo pomadka ochronna, ale ja nie nakładam więcej niż 2-3 war > st. Teraz jest jak dla mnie za słaba, ale na lato może być lepsza niż BH IMO. Czy PH ma w sobie coś perłowego? BH u mnie jest dość widoczna jednak, więc chyba skuszę się na PH. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 14.01.24, 06:18 Nie ma nic perłowego, ale jest słabo widoczna, wiec zależnie od efektu jaki chcesz osiągnąć może być ok. Ja celuję w coś na ustach, ale nie szminka i nie ociekający błyszczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 09:38 taje napisała: > Nie zaleca się łączenia peptydów miedziowych z witaminą C w jednej rutynie piel > ęgnacyjnej z uwagi na to, że w kwaśnym pH tracą swoją skuteczność. Lepiej witam > ina C rano a peptydy wieczorem. > Takie połączenie sprawia, że witamina C zamiast być oksydantem, staje się prooksydantem, czyli sprzyja powstawaniu wolnych rodników. Dlatego zastanawia mnie, czemu w niektórych kosmetykach łączy się miedź z witaminą C. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 10:33 @pade Może chodzic o to, że kwestia niskiego ph dotyczy czystego kwasu askorbowego; inne formy wit. C (np. tetra czy etylowana) mają wyższe ph. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 06:35 Dzięki, zapisałam sobie kwasy na stronie, są u mnie dostępne. Skoro już kupiłam ten retinol, bakuchiol i peptydy to zacznę od nich, najwyżej za rok pobawię się z kwasami. Filtrów używam od zawsze, teraz mam holikę, ale latem bardzo dużo przebywam na płazy, używam paskudnie bielących mineralnych+wielkie okulary+kapelusz z filtrem UV, wiec bałabym się czegokolwiek uwrażliwiające używać. Teraz muszę jeszcze trochę poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 10:05 nellamari napisała: > Filtrów używam od zawsze, teraz mam holikę, ale latem bardzo dużo przebywam na > płazy, używam paskudnie bielących mineralnych+wielkie okulary+kapelusz z filtr > em UV, wiec bałabym się czegokolwiek uwrażliwiające używać. Hmm, nie chcę cię zniechęcać, ale cała ta walka z przebarwieniami może być całkiem na marne, jak przebywasz dużo na słońcu. Znaczy, do lata ci coś tam może zbieleje, ale latem po prostu znowu wyjdzie, bo przebarwienie to często jak grzyb ukrywający się w skórze i reaguje na każdy promyk słońca. Im dłużej go masz, tym większe prawdopodobieństwo, że nie pozbędziesz się go na zawsze i będzie czyhać na okazję. A żaden filtr nie chroni całkowicie przed UV. Na plaży masz też nie tylko słońce, ale także wysoką temperaturę i ona też wpływa na pokazywanie się plam. Plaża latem, do tego może nawet południowa, to zło dla kobiet z przebarwieniami. To tylko tak na marginesie, by pamiętać, że kosmetyki nie dają czasem rady zreparować wszystkich błędów w zachowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 10:12 Oczywiscie, niemniej jednak mnie dermapen bardzo pomogl. Przebarwienia sa duzo mniejsze, wiadomo stosowalam filtr 50, nakrycia glowy, siedzialam raczej w cieniu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 21:07 W lecie nie tylko siedzi się w cieniu, nie unikniemy poruszania się. Snake ma rację i jak ktoś ma przebarwienia to o ile jednego lata pilnuje smarując się co chwilę, zakładając kapelusz to w następne lato wyjdzie przez chwilę nieuwagi. Nie da się ich pozbyć trwale Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 21:43 To nie jest kwestia wystawiania na słońce a CIEPŁA. Możesz sie nie wystawiać na słońce, siedzieć pod kapeluszem i smarować filtrami, a jesli przygrzeje, to przebarwienia „wyjdą”. Dlatego lepiej do nich ne dopuszczać a jesli juz sie pojawia - to bluskawicznie likwidować, bo one kochaja schodzić do głębszych warstw. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 10:13 Wiem, ale nie poddam się bez walki Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Urodowe hity 2023 13.01.24, 12:29 Napiszcie mi, proszę, czy jest sens stosowac specyfik z wit C na noc? Ja generalnie rano nie lubię warstw - nakładam tylko krem z filtrem, ewentualnie na jakąś lekką emulsję nawilżającą. Czy jednak przemóc się i dawać tę wit. C rano pod filtr? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 13.01.24, 12:54 Wit c w ciagu dnia jest czynnikiem antyoksydacyjnym i dlatego warto nakładać ja w ciagu dnia. Na noc nakłada sie wieksze stężenia wit C. Oczywiście, ze warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Urodowe hity 2023 13.01.24, 17:59 Dzięki. Nie wiem, jakie tam stężenie, ale w opisie jest, że ma działanie rozjaśniające i że mozna stosowac na dzień lub na noc. Składnik to 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, jest na drugim miejscu po wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 20:59 Oliwka na mokre cialo potem balsam ratuja sucha skore w okresiie zimowym. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:03 Parę lat temu miałam przebarwienie słoneczne, na policzku, blisko linii włosów (tam moje filtrowanie nie docierało ). Oczywiście jak w ogóle to zauważyłam to sprawdziłam, że to nic poważnego (Potwierdziła, że to 'zwykłe" przebarwienie). Zapomniałam o sprawie, bo specjalnie mi nie przeszkadzało (ja nie lubię tylko jak mi coś wystaje, odstaje itd). Potem (rok-dwa?) zauwałzyłam, że przebarwienie zniknęło. W tym czasie używałam retinolu i kwasu azelainowego 9z innych powodów) , trudno mi powiedzieć w jakich proporcjach, bo to było zmienne, ale upraszczając, w całym tym okresie 50/50 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:04 errata - dermatolog potwierdziła Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:10 Super, że u Ciebie zniknęło. Ja tez mam niedaleko linii włosów, zauważyłam dopiero teraz po zmianie przedziałka. Mam zamiar się tego pozbyć przed wiosną i właśnie zakupiłam retinol + bakuchiol oraz zapewniłam koszyk ( jutro początek wyprzedaży) różnymi produktami, których nazwy wyczytałam na forumie. Teraz postaram się nie zrobić sobie większej krzywdy Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:15 Dla mnie efekt w sumie był obojętny. Nienawidzę różnych prosaków, włókniaków itp i wtedy biegnę usuwać (wiem, że niektórzy robią to sami w domu, ale ja jednak wolę przez fachowca). Mała plamka przy linii włosów - jest to jest, nie ma to nie ma. Zwłaszcza, że była prawie w kolorze moich włosów Ale mogę tylko pocieszyć, że nie jest to niemożliwe, żeby takie rzeczy zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 09.01.24, 21:26 Rozumiem, sama pewnie tez bym usuwała, i również zdecydowanie NIE samodzielnie. No u mnie to jest kilka plamek i są na skroni, ponieważ od 2 lat się nie opalałam stawiam na zmiany pociążowe… mam nadzieje, ze masz racje i to zlezie. W każdym razie odkrywam świat nowych kosmetyków Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 19:00 Zawsze możesz stosować daszek uv. Przebarwienia (nabyte) wychodzą także od… ciepła. A najbardziej lubia wychodzić tam, gdzie są ramki okularów (jesli ktoś lubi jeździć tam, gdzie gorąco). Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 19:20 Ja mam na skroniach niestety grr Thank you, na jaką kolejność głosujesz ( wieczór) ? Peptydy miedziowe -30 min- retinol - 30 min -ceramidy czy odwrotnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 19:24 Zdecydowanie ta kolejnosc a nie odwrotna. A daszek ochroni tez skronie. Kapitalne to jest, można swobodnie czytać esensja.shop/pielegnacja-twarzy/1138-dermomedica-przylbica-fotoprotekcyjna-blue-violet-upf-50.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAnfmsBhDfARIsAM7MKi3-AHCLp5TzUlsixHETkfSYXelsd6rcVY-YtQWZ4NNrBr-eFqjNOHgaAjYkEALw_wcB Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 20:00 Ale śmieszna. Można gdzieś to zobaczyć na żywo, stacjonarnie? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 20:43 A nawet nie wiem, kupowałam przez net. Moze w Top Estetic? Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 20:07 Niezła. Ja mam taką tylko dla dorosłych, moja córeczka ma dokładnie tą - naprawdę polecam słońce atakuje mnie głównie w wodzie i na rowerze. www.decathlon.fr/p/chapeau-anti-uv-bebe-reversible-rose-clair-et-imprime-fleurs/_/R-p-333947?mc=8790379&c=jaune Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 21:07 ja kupowałam kapelusz i maseczkę tu solbari.com/ Musiałam niestety wypełniać jakies dokumenty celne, bo okazało się, że chociaż kupowałm w sklepie "unijnym" zamówienie przychodziło z Australii. Ale cła nie musiałam płacić. Zwłaszcza maseczka była super na plazy w czasach pandemii P.S. Nie ma już mojej maseczki na stronie, jest cieniutka, a te na stronie wygladają tak jakos potęznie Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 11.01.24, 12:18 To wszystko zalezy od sposobu spędzania czasu. Niestety jak ma sie dzieciaki, to siedzi sie z nimi w wodzie czy na plazy, bo one po prostu to lubia i nie da sie unikać tego przebywania w pełnym sloncu. Moje dzieciaki tez w ubrankach antyuv, ja sie zlewam filtrami. A ten daszek (w moim przypadki to pełna przyłbica) jest doskonały. Moze i wyglądam jak ufolud, ale co z tego? Noszę także w mieście na spacerach. Minus jest taki, ze aktualnie mam złamaną tę opaskę i musze sprawdzić czy naprawią/wymienią. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 14.01.24, 06:22 Fajne te kapelusze choco, przez Ciebie zaczęłam oglądać i już jeden model mam w koszyku, przez Taje nabyłam retinoate, przez thank you łazi za mną reklama kosmetyków dermo coś tam i już jeden primer przykleił mi się do oka, wiec idem sobie z tego wontku, tylko weszłam zdać update: 2 tygodnie na retinolu o szalonej zawartości 0,25% i żadnych podrażnień, wiec zwiększam na 3x a potem mam zamiar wskoczyć na retinoate x2 ( który mam nadzieje jest kompatybilny z latem), ale już widzę że podoba mi się efekt napiętej skory i będę się wkręcać w pielęgnację retinoidami… Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 14.01.24, 10:40 Niech się dobrze nosi. Wadą kapelusza jest tylko to, że jest ... kapeluszem. Czyli nie poczujesz wiatru we włosach, co gorsza może przyklepać ci włosy. Ale na plażę imho bardzo dobry - ma się uzasadnione poczucie wzrostu bezpieczeństwa itp Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 06:39 Zdecydowanie wolę bez żadnego wiatru we włosach, a przy trójce małych dzieci ostatnie, co mnie martwi na płazy to przyklepane włosy Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Urodowe hity 2023 14.01.24, 10:49 Jest i dlatego to jest cudowne w retinoidach z retinoate, ze możesz stosować je 2 x dziennie (także w ciagu dnia). Wszystkie retinoidy są kompatybilne z latem - po prostu kiedyś nie było dobrych (czyli komfortowych) filtrów, wiec cieżko było sie zabezpieczyć, ale tretynoina znana i kochana jest także w Kaliforni i Singapurze. Nie wiem jakie kosmetyki masz na myśli, bo ja nic o dermo nie pisałam - taje używa dermovidual i rozmawiałyśmy o tym. Ja tez wlasnie wracam do Retinoate (po ciąży) i mega sie cieszę. Nie przesadzaj ze zwiększaniem, bo retynizacja trwa nawet Ok. 3 tyg i można zrobic sobie kuku. Pamiętaj o antyoksydantach (póki nie masz retinoate) i o dobrym filtrze w odpowiedniej ilości (porcja która rozsmakujesz wzdłuż dwóch palców - wskazującego i środkowego). Drugie tyle na szyje. I przed kolejna warstwa koniecznie musisz odczekać min. Kilkanascie minut. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 06:37 Antyoksydanty czyli wit c ? To akurat stosuję od zawsze rano+ żel aloesowy. Teraz mam nuxe, a sesderma i medik8 w kolejce. Filtrów mam kilka i ciagle zmieniam, od obrzydliwego garniera „na miasto”, po holikę na codzień, a na plażę zazwyczaj mineralne dla niemowlaków i wyglądam jak mumia Ok, to jeszcze się uspokoję ze zwiększaniem do lutego, ale już muszę, bo się uduszę dołożyć peptydy miedziowe z czynnikami wzrostu. Retinoate dojdzie jutro, co masz na myśli mówiąc, że przy retinoate nie trzeba wit C ? Bo u mnie była promo i kupiłam biały retinoate ( intense się cykam jeszcze) + ichniejsza witC tetra coś tam. Tak, koniec ciąży mobilizuje do wzięcia się w garść urodowo. Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 11:33 W białym Retinoate jest już witamina C Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 12:36 A zaszkodzi mi jak użyję wit C dwa razy ? Jeśli tak to co dać rano zamiast wit C żeby odszarzeć i odpuchnąć ? Mój plan na luty to na szybko retinoate wieczorem ( niedoczas) , a rutyna ++ rano ( przy kompie). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Urodowe hity 2023 15.01.24, 21:43 Biały Retinoate możesz używać i rano, i wieczorem. Jeśli używasz rano, to już chyba nie ma potrzeby dodatkowo witaminy C, ale niech się lepiej wypowiedzą specjalistki. Ja używam czarny Retinoate (Intense) wieczorem, a witaminę C rano przed kremem (obecnie Dermaviduals, czasami CellFusion). Co do witaminy C, teraz używam CE Ferulic od Skinceuticals i jest świetna ale koszmarnie droga i nie wiem, czy powtórzę zakup, jak mi się skończy, są inne prawie tak dobre preparaty za dużo niższą cenę. Bardzo na przykład lubię witaminę C od Ph Doctor, wg mnie jest przyjemniejsza w użyciu od Tetra Medik8 (mniej lepka). Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 06:37 Widziałam CE Ferulic, ale cena tez mnie dziwi, bo wit C wydaje mi się być dość popularnym, bazowym składnikiem ( podobnie jak ceramidy, spf, kwas hia, aloes etc). Jestem skłonna inwestować sporo w oleje bio, perfumy i porządny krem do twarzy, ale w tym wypadku, też bym się zawahała. Z pH doctor wpadło mi w oko serum na powieki, zresztą konkurencyjnie do serum medik8. Jeśli ktoś, kto się zna może wypowiedzieć się o pielęgnacji powiek ( tylko retinoate czy coś więcej), to chętnie wysłucham PS spędziłam cały weekend czytając o pielęgnacji i już mi w oczach miga. PS2 choco, mój kapelusz do mnie nie dojdzie albowiem wszystkie egzemplarze w tym kolorze są uszkodzone grr Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 08:00 szkoda. Ale poczekaj miesiąc dwa i może wrócą? Albo szukaj podobnych w innych sklepach. Dla mnie fajne sa te z rondem (chroniącym twarz i kark) a nie takie co chronią tylko czubek głowy. Niby Bałtyk jest zimnym morzem, ale nawet w maju przy temperaturze +/- 15 stopni słoneczko potrafi przyświecić. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 08:12 Mnie to serum z glutationem od ph Doctor nic nie robi i drażni mnie jego kleistość, ale niektóre dziewczyny bardzo chwalą. Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Urodowe hity 2023 17.01.24, 10:52 Myślałam, że jestem jedyna, której nie robi nic 🤭 Nie wiem, może tylko mi się wydawało, że potrzebuję 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Urodowe hity 2023 10.01.24, 10:42 A ja mam pytanie o różnego rodzaju certyfukaty. Mniej wiecej wiadomo jakie są dla żywności, kosmetyków, welny itd. Czy są jakieś certufikaty potwierdzające jakośc ochrony UV okularów przeciwsłonecznych> Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 06:20 Będzie krótko bo te są udane: Wings wypiekany cień do powiek w kolorze różowym kładziony pędzlem jako róż na policzki, czoło. Wspaniały efekt i kolor Zalotka do rzęs kupiona w tkmax. Przestałam chodzić na lifting. Cztery ugniecenia i tusz Kit: Lirene my master wysokokryjacy podkład odmładzający. na próbniku był mięsisty a w rzeczywistości liftinguje a tego nie chcę Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Urodowe hity 2023 16.01.24, 07:41 Mialam wcześniej, ale mnie nie zachwyciły, teraz skora bardzo polubiła: Bb paese-obskoczyłam całe lato i ich puder puff cloud. Podkład collagen-idealnie mój chłodny odcień, najlepszy dla mnie krem z spf Pyunkang yul calming i Desert rose-balsam brązujący z tanexpert. Odpowiedz Link Zgłoś