olpa7 31.01.24, 14:07 Działa? Ostatnie dwa dni było słońce i miałam świetny humor a dziś znowu dół. Czy faktycznie polepsza nastrój? Jaka możecie polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 14:21 mowisz o lampach typu SAD? no to one dzialaja, pewie ale nic nie zastapi suplementacji wit D3. Przy czym oczywiscie trzeba wyeliminowac inne przyczyny zlego samopoczucia Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 14:30 Tak, chodzi o taką do fototerapii potocznie nazywana antydepresyjną. Witaminę D3 bierzemy całą rodziną Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 15:03 brac. Dekade temu pracowalam w Philips Lighting. Oni mieli w ofercie takie lampy i badania pokazuja ze to dziala. Zreszta nie musi byc lampa. Wystarczy ze kupisz sobie odpowiednia zarowke Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 17:44 pelne spektrum. Wpisujesz: SAD zarowka i ogladasz wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 14:36 Mam taką wielkości tableta i według mnie nie działa albo minimalnie.Juz lepszy efekt robi po prostu kilka lampek w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 14:46 konsta-is-me napisała: > Mam taką wielkości tableta i według mnie nie działa albo minimalnie.Juz lepszy > efekt robi po prostu kilka lampek w pokoju. Te małe trzeba mieć długo włączone, żeby zadziałały. Mąż ma taką w pracy. W domu mamy lampę ścienną opisaną jako leczniczą. Ma format A3, jak się ją zapala to aż mruży sie oczy taka jest jasna. W jej przypadku wystarczy 20 min dziennie, żeby był efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 16:40 widocznie za mała i za słaba albo za daleko trzymasz ja od twarzy . Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Lampa antydepresyjna 01.02.24, 15:16 Ja mam teraz już dwie bo drugą właśnie kupiona właśnie takie małe jak tablet I uważam, że działają takie też i są mega wygodne. W podróż wszędzie łatwo zabrać. Trzeba blisko twarzy trzymać i czasem popatrzeć na nią w trakcie tego swiecenia. 15- 30 minut codziennie choć słyszałam też, że niektórzy zalecają co drugi dzień ale ja stosuję codziennie I jestem zadowolona. Nawet bardzo skoro małżonek kupił drugą dzisiaj dla córki gdzieś w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 16:09 youtu.be/Kr5WyUTO2PI?feature=shared Tu o świetle podczerwonym i lampach. Gość ogólnie ma wielką wiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 16:39 ale lampa antydepresyjna to nie jest podczerwień Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 17:26 No właśnie, mi chodzi o takie lampy LED z jasnym światłem a nie czerwonym Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 16:33 Działa. Mam Beurer i używam jej od kilku lat. Rozważam zakup philipsa imitującego wschód słońca, z timerem. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 17:27 Możesz powiedzieć coś więcej i podać co to za model? Brzmi ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 21:15 Philips hf3500, imituje wschód słońca, wybudzajac człowieka powoli. Dla mnie super, bo nienawidzę gwałtownych pobudek. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Lampa antydepresyjna 01.02.24, 15:19 No ja właśnie z tą moją malutką płaską przenośną jak tablet - zupełnie inaczej budzę się rano powoli. W zasadzie bez niej to rano źle mi się wstaję w sensie dłuuuużej jestem nieprzyjemnie senna I myślę tylko o powtórnym zaśnięciu. Z lampą lepiej. Zdecydowanie lepiej. Aczkolwiek czasem przed lampą dalej śpię tzn zasypiam bezwiednie Przynajmniej chwilowo. Nie lubię rannych pobudek. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 20:46 ja też rozważam ale z drugiej strony nie wstajemy z mężem razem, tylko każde z nas o innej porze. Nie wiem jak to rozwiązać żeby jedno drugiemu nie przeszkadzało Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 21:15 Ja bym chciała wstawać wcześniej ale jest mi bardzo ciężko jak jest ciemno. Może to byłby dobry sposób. Mój akurat zazwyczaj się budzi koło 6 ale ja wtedy się przekręcam na drugi bok i mam wszystko gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Lampa antydepresyjna 01.02.24, 15:24 Dwie lampy i nie w łóżku naświetlania. Aczkolwiek mnie by nie przeszkadzało w spaniu naświetlanie się męża moją lampą. I tak nie obudziłabym się. No ale to ja. Dla innej osoby byłby to pewnie problem. Dlatego my, w jeszcze innej sytuacji kiedy to progenitura będzie używać lampy teraz też - kupiliśmy jednak drugą Małe są te nasze i no problem z przechowywaniem blisko miejsca gdzie chcesz rano naświetlać się ( moje dorosłe dziecko absolutnie nie w łóżku tylko przy stole w salonie). Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 16:40 Mam Beurer i używam jej od pazdziernika/listopada do marca/kwietnia. Naswietlam się 2x30 min, lampa jest dość duża, większą niż duży talerz. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 20:44 mam taka www.euro.com.pl/lampy-lecznicze/beurer-beur-tl-100-bt-lampa-o-swietle-dziennym.bhtml?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_OetBhAtEiwAPTeQZ2UA17WjUYUU52tt3OAEvbAGEYb-BhPFzgNpbKhLQoQy44QB1p8USxoCaWoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds można kupić lampę o tej samej mocy ale bez kolorowego swiatla Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Lampa antydepresyjna 01.02.24, 15:27 A czemu naświetlasz się aż dwa razy dziennie? W mojej instrukcji było że wystarczy raz choć może rzeczywiście lepiej 30 minut niż 15. Chyba oszalałabym musząc drugi raz się naświetlać. Skąd czas na to? Przecież zresztą naświetlasz się najpóźniej do 12 w południe, późniejsze naświetlaniem może szkodzić na zasypianie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Lampa antydepresyjna 01.02.24, 16:18 ja akurat dostałam takie zalecenie od lekarza Naswietlam się rano, ok 9. Jeśli później jest słońce to faktycznie nie używam drugi raz. Ale zazwyczaj ok 15.30 w listopadzie i grudniu mam spadek energii i to powtórne naświetlanie daje mi kopa by dotrwać do wieczora. Pracuje w domu, więc lampę mam po prostu na biurku. Gdybym musiała jeździć do biura to pewnie bym kupiła human charger. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 21:38 Moim zdaniem fajna. Mam najtańszą za ok 300 zł przenośną, firmy nie pamiętam . Kupiona w Londynie bo tam taniej było niż w Pl. Koty uwielbiają) Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Lampa antydepresyjna 31.01.24, 21:39 Możliwe też, że skuteczna. A ja w zadne cuda i dziwne wynalazki nie wierzę. Pomaga przetrwać szare bezsłoneczne dni. Odpowiedz Link Zgłoś