Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 8.0

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 29.10.24, 00:27
      W listopadzie dwa ciekawe wydarzenia w Warszawie:

Festiwal Literatury Azjatyckiej 14-17.11.2024 w Muzeum Azji i Pacyfiku www.muzeumazji.pl/wydarzenia/fla-2024/

Program tu: www.facebook.com/forumliteraturyazjatyckiej

oraz Azjatycki Festiwal Filmowy 5 Smaków 13-20.11.2024 (również online, więc nie trzeba jechać do Warszawy)
      www.piecsmakow.pl/index.do

W związku z festiwalem filmowym mam pytanie, czy oglądałyście Alienoid (1 i 2) i czy polecacie?

Zwrócę też uwagę na potencjalnie interesujący film, choć nie koreański pt "Entropia". Pozwolę sobie skopiować opis ze strony festiwalu:

Społeczna entropia rodzi się na granicy zderzenia kultur. W jednej z nich żyje Mây, wietnamka wychowana w Polsce, która musi wybierać między rodziną a własnym szczęściem. Bohaterka dokonuje bulwersującej decyzji, która wydaje się wybawieniem, ale jest niczym innym jak wejście do nowego więzienia, ale na własnych zasadach.
      Zapraszamy na uroczystą premierę filmu “Entropia” – debiut fabularny polskiej reżyserki wietnamskiego pochodzenia, zrealizowany z udziałem społeczności warszawskich Wietnamczyków. Projekt stał się wierną obserwacją tożsamościowych i kulturowych dylematów, osadzonych w realiach wietnamskiej diaspory. To portret doświadczeń, które nie pojawiają się tak często w kinie polskim, stąd premiera filmu na Pięciu Smakach jest dla nas ważna – promowanie takich wydarzeń wyrasta z esencjonalnej myśli festiwalu.

Po projekcji odbędzie się dyskusja z udziałem twórców filmu, podczas której przyjrzymy się procesom przemian zachodzących w tkance społeczności wietnamskiej w ostatnich latach, wraz z dorastaniem pokolenia, które przyszło na świat już w Polsce. To wyjątkowa szansa na zbudowanie wielokulturowego dialogu, szczególnie, że filmów o wietnamskiej diasporze przybywa, a tworzy je pokolenie osób, które ma inne doświadczenie niż starsza generacja.

Oprócz tych dwóch festiwali 24.11.2024 ma być też kolejna edycja Targów Koreańskich w domu handlowym na Mysiej. Pytanie, czy będą lepiej zorganizowane niż pierwsza edycja (na drugiej nie byłam)? Na razie nie ma informacji o żadnych wystawcach. www.facebook.com/events/8051208054965550/?active_tab=discussion
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 29.10.24, 08:58
        Dzięki za info, coś sobie pewnie wybiorę.

Alienoid oglądałam jedynkę i chyba nie powinnam się wypowiadać, bo miałam jedno wielkie WTF. O ile cześć współczesna jeszcze w miarę, to to, co się działo w przeszłości było dla mnie nieogarnialne. Ale oceniany jest dobrze, więc może to po prostu nie jest film dla mnie. Miałam wrażenie totalnego, zwariowanego chaosu, przy czym np. Wszystko wszędzie naraz mi się podobało, a tam chaos był jeszcze większy. Czyli jak zwykle: co komu podejdzie.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 29.10.24, 11:09
          Oj, to dla mnie nie brzmi dobrze, bo przez Wszystko, wszędzie na raz nie przebrnęłam. To chyba poprzestanę na tym polsko-wietnamskim. Niestety, online, bo pokrywa się z atrakcjami festiwalu literatury.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 29.10.24, 15:42
            Nie no, tak jak pisałam, moja opinia odstaje chociażby od oceny na MDL, kręcą kolejne części, więc najwyraźniej się podoba. Może tobie akurat podejdzie. Obsada świetna.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.11.24, 03:53
      Gazeta pozwala mi wysłać jedną wiadomość na dobę 🙄 Więc dziś wykorzystam ją tutaj. Jesteśmy ponad tydzień, przeżyliśmy tajfun, wypożyczyliśmy auto i pojechaliśmy nad morze. A dziś pewnie pojedziemy szybka koleją. Ot tak, w tę i z powrotem 😉 Ostatnie zdjęcie to Yehliu Park. To co zaskakujące można tam swobodnie chodzić między tymi grzybami z piasku. Są ochroniarze ale przy nas nikomu nie zwrócili uwagi. Słynna glowa ksieczniczki otoczona jest tylko niedbale położonymi kamieniami.
      Wyobrażaliśmy sobie z mężem jakby to u nas wyglądało, pewnie jedna kładka przez środek, tylko z przewodnikiem i zakazy dotykania czegokolwiek 😜
      W każdym razie już,wiemy, że warto tu będzie przylecieć jeszcze raz.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 05.11.24, 08:09
        Cudowne. Fajnie macie. Dawaj dużo zdjęć i bawcie się dobrze.
        A swoją drogą czemu gazeta limituje wiadomości?
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.11.24, 11:08
          Chyba wszystko zaczęło się od tego, że parę lat temu na ematke wpadł jakiś spam i całe dwie pierwsze strony zasypał chińskimi znakami. Trwało to ze dwa dni zanim doczyscili. I odtąd nawet jak chciałam dla jaj wstawić tłumaczenie jakiegoś tytułu na koreanski to nie pozwalało mi wysłać takiego postu- bo wykryto spam.

Bawimy się doskonale. Dziękuję smile ciągle mamy co zwiedzać. Dziś było ZOO I oczywiście panda. Pandy siedzą w oddzielnym.budynku i są dwie wink za to blisko szyby wiec można sobie obejrzeć. Takie cudne pluszaczki. Nawet jedzą słodko. Zoo jest bardzo rozległe. Poszczególne działy są od siebie odsunięte i chodzi się jak po lesie deszczowym. Alejki są słabo opisane. Warto zrobić sobie zdjęcie tablicy informacyjnej. Bo można się potem zgubić. Wszystko tonie w Wielkiej zieleni. Za to do niektórych zwierząt podchodzi się na wyciągnięcie ręki. W wolierze ładu deszczowego biegają małpki po poręczach przy samym człowieku. Ogólnie na plus tylko się trzeba rozejrzec co gdzie jest.
          Jedzenie super, jest wszędzie różne, smaczne w różnych cenach. Na wybór słodycze ślicznie zapakowane.
          Wczoraj przejechaliśmy się szybką kolejką. Żeby u nas tak jeździła... Bilet kupuje się np przez internet a potem odbiera w... najbliższym 7Eleven na przykład. My nie odebraliśmy bo akurat zepsuła im się maszyna więc wydali nam na stacji. Zero problemów.
          Wypożyczenie auta też bezproblemowe. Szybko, miło i sprawnie. Po oddaniu samochodu obsługa zamówiła nam taxi do hotelu i powiedziała kierowcy gdzie chcemy dojechać. Naprawdę bez zarzutu. Nie czujemy się tutaj zagubieni.
          To co nas zaskoczyło to fakt, że pomimo tłumów na ulicach oni jeżdżą spokojnie. Ruszają sprawniej spod świateł ale potem nie pędzą. Nie skaczą po pasach. Nie trąbią i nie podjeżdżają blisko. Poza miastem trzymają się ograniczeń. Nie przepuszczają się za bardzo jak chce się pad zmienić ale nie widać żeby to obu stronom ciśnienie podnosiło wink Tak że jazda samochodem na plus. Do ogarnięcia. Wszędzie są angielskie napisy.
          Poza Tajpej starsze dzielnice wyglądają rodem z azjatyckich filmów akcji big_grin wszędzie zardzewiałe budynki z blachy, wąskie uliczki i tego typu zapyziałe klimaty.
          Mam gdzieś zdjęcie budynku, w którym podobno wg pracowników baru mieszkał Aron Yan, aktor tajwański. No i widziałam jakiegoś ichniego instagramera. Wychodził że sklepu Gucci z ochroniarzem. Nie znam człowieka ale na twarzy mial taką srebrną ozdobe. Już gdzieś ją widziałam...chyba w koreanskich magazynie. W każdym razie mój mąż się zawiesił na chwilę z wrażenia big_grin
          Aaa, no i wczoraj byłam w sklepie k- monster. Jestem trochę zawiedziona. Ale udało mi się dostać light stick FTIsland!
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.11.24, 17:33
            Fajna pandzia 🙂. W Korei specjalnie do Everlandu pojechałam żeby pandy zobaczyć, zwłaszcza że było ich wtedy 5 w tym dwa przesłodkie maluchy. Cudne były, ale koleja do nich... Szłam i szłam i szłam wzdłuż i końca nie było widać. Na szczęście okazało się, że posuwa się bardzo szybko, bo na obejrzenie słodziaków dawali tylko 5 minut. Ale wszystko z bardzo bliska, maluchy nawet bez szyby i bawiły się super.
            Mam nadzieję, że wrzucisz więcej zdjęć, jak wrócisz, wszystko ciekawie wygląda.
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 08.11.24, 04:10
              No i jak to mówią dupencja wink wczoraj nieopatrznie kliknęłam jakaś ankietę na ematce i już mi to zaliczono jako post sad Od razu sorry za niewylapane błędy. Nie mam jak ich poprawić w następnym poscie wink
              Maluchów pandy zazdroszczę, tutaj były dwa dorosłe. Tłumów nie było, wystarczyło chwilę zaczekać aby się do szyby przysunąć.
              Wczoraj byliśmy kolejką linową Maokong na górze gdzie są plantacje herbaty. Widoki super, warto wybrać opcję wagonika ze szklaną podłogą. I zatrzymywać się po drodze - są trzy przystanki. ZOO górna część, tutaj nie za bardzo warto, szczególnie jak już się w ZOO było wink Potem świątynie, super i na końcu herbaciarnie. Klimat iście azjatycki niby dużo turystów ale widać że to peryferia Tajpej. Herbaty pyszne no i mój mąż się zawiesił jak zobaczył prawdziwe fusy z herbaty a nie zmiotki 🤣 Toż to całe gałęzie są. A wszystko z widokiem na Tajpej... Same dojcia do herbaciarni i świątyn nie są trudne i męczące. Dobre nawet dla słabego piechura.
              Po powrocie wrzucę więcej zdjęć. Bo teraz tylko 5 mogę dziennie sad
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 10.11.24, 08:40
                No i wysmarowalam dlugi post i mi wcielo. Heca, mam nadzieje ze bedzie fajnie do konca. Ja moge tylko pozazdroscic, bo u mnie trgproczne plany nie wypalily, ale w przyszlym roku, to....

Na razie tluke dramy. niektore doslownie jakby za kare (np Love Next Door) inne nnawet z przyjemnoscia.

Ostatnia to Mr Plankton. Woo Doo Hwan fantastyczny ( to hyba otiowy ulubieniec). Mimo miz od poczatku wiadomo jak sie skonczy to trzyma w napieciu i bawi i wzrusza.

Wczesniej obejrzalam wyedytowane odcinki A Virtuous Business. Ponoc oparte na jakichs zachodnich serialach ale z calkiem oryginalna koreanska story line, - No I Prosze Szanownych Panstwa chyba nam sie zaczyna nowa era w podejsciu to tematow okoloseksualnych w kdramach. Nic nie zdradze paza tym ze jest wesolo i bezpruderyjnie i ze warto obejrzec przynajmniej 2 odcinki zeby sie do dramy przekonac (lub nie). Obsmialam sie jak norka a potem bylo troche powaznie, kreci sie jakis romans...dobrze sie oglada

• otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 10.11.24, 10:42
                  senin1 napisała:

>
                  > Ostatnia to Mr Plankton. Woo Doo Hwan fantastyczny ( to hyba otiowy ulubieniec)

Nie przyznaję się do Woo Do Hwana 🙂. Zobaczyłam go z grzywką na plakacie i zniechęcił mnie do tej dramy. Może i niesłusznie, ale jakoś nie mam wysokiego mniemania o jego aktorstwie, a jego piękna buźka mnie nie rusza. Ale jeszcze ani Boodhounds ani tego nie oglądałam, to może się do niego przekonam po tych rolach.

> Wczesniej obejrzalam wyedytowane odcinki A Virtuous Business.

To też chyba jeszcze w emisji? Poczekam, zwłaszcza, że kiepsko u mnie teraz z czasem i praktycznie nic nie oglądam.

Heca, super miejsca, liczę na relację po powrocie.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 11.11.24, 23:22
                    otia5 napisała:

> Nie przyznaję się do Woo Do Hwana 🙂. Zobaczyłam go z grzywką na plakacie i zni
                    > echęcił mnie do tej dramy. Może i niesłusznie, ale jakoś nie mam wysokiego mnie
                    > mania o jego aktorstwie, a jego piękna buźka mnie nie rusza.

Ja miałam z nim problem, bo buźka ładna, a aktorstwo w ogóle mnie nie przekonywało w jego wykonaniu. Ale w Mr. Plankton dał radę, naprawdę się wyrobił.

Natomiast sam serial.... Fakt, połknęłam w 2 dni, ale co się nairytowałam... Wszystkie wiemy, że w koreańskich serialach lubią do melodramatu walnąć motyw kryminalny albo komediowy, a najlepiej oba. I tu te wstawki (niby) komediowe (bo mnie kompletnie nie bawiły) bardzo przeszkadzały w odbiorze. Ten serial miał potencjał na drugi "Rain or Shine", czyli slice of life z normalnymi ludźmi z problemami. Niestskim facetemety elementy komediowe, pastiszowe wyskakujące ni z gruszki, ni z pietruszki zaburzają po prostu narrację. FL bardzo, bardzo irytująca. Gra praktycznie tak samo jak w Strong Girl Nam Soon. Mnie ciężko uwierzyć, że można się w niej zakochać, no ale ja nie jestem koreańskim facetem gustującym w kobiecie-dziecku, cute and silly.
                    Będzie mały spoiler

Jak zaczęła tarmosić śmiertelnie chorego, praktycznie rzucać nim po chodniku, to już mój brak zrozumienia dla tej postaci osiągnął apogeum. A, i komus chyba pomyliły się seriale (a może to miało być świadome nawiązanie?), bo chudzinka dźwigała na plecach nieprzytomnego, szczupłego, ale jednak wyższego o kilkanaście, może 20 cm, umięśnionego faceta.

• senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 10:02
                      Caman kurt, przy tej serialowej posusze krytykujesz Mr Plankton?! Ja to ogladalam tuz po Love Next Door, - toz to istne arcydzielo w porownaniu z LND i wiekszoscia 2024 dram
                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 10:06
                        A, i zeby nie bylo, Woo Doo Hwan, jak dla mnie wcale ladny nie jest (choc w tym serialu mial jakis tam urok), a sama drame porownalabym raczej do Uncontrollably Fond, nawt mi sie nasunelo ze to jakis re-make
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 10:12
                          Uncontrollably Fond dla mnie było koszmarne, i nie widzę podobieństwa. Może tylko wrzaski, jako główna forma wyrażania emocji.... Tak, krytykuję, może w duzym stopniu dlatego, że widzę ogromny potencjał na świetny współczesny melodramat, a moim zdaniem został on popsuty przez kiepski dobór głównej aktorki, ale bardziej jeszcze przez te durnowate wstawki.
                          Myslę, że to taka drama, której obejrzenie jednak polecę, aby każdy wyrobił sobie własne zdanie.

• heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 12:59
                  Dziękuję, wróciłam i było do końca idealnie smile Tak jak sobie zaplanowałam. Tylko tajfun pokrzyżował nam plany pojechania pociągiem na południe wyspy. Bo tam były powodzie jak u nas w tym roku. Senin, co się odwlecze to nie uciecze smile Życzę Ci aby się w przyszłym roku udało!
                  Poza tym niczego nie żałujemy. W samym Tajpej jest tyle do zwiedzania że spokojnie jeszcze drugi raz powinnam tam pojechać suspicious
                  Ludzie sympstyczni, nie narzucający się. Bez problemu jeździ się komunikacja miejska i pociągami. Obkupilam się tak, że do samolotu w Pradze (wracaliśmy przez Pragę) mąż laptopa niósł w zębach 🤣 Naprawdę w pokrowcu bo mial za ciężką kabinowke. A w rekach jeszcze mial torby ze sklepów na lotnisku. Poleciałam z dużą walizką wypełnioną tylko do połowy. Mąż się pukał w głowę, że leci z nami powietrze. Miałam tylko 10kg wg wagi na lotnisku... Wracaliśmy w dwóch bluzach na raz bo się nie zmieściły. I tu muszę pochwalić męża, że zniósł to nadzwyczaj spokojnie. Ostatecznie to był mój urodzinowy wyjazd wink
                  Wreszcie mogę wrzucić więcej zdjęć więc zapraszam do oglądania smile
                  • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:03
                    Obejrzałam będąc na Tajwanie Untachable i zaczęłam Virtuos Business. Lubię ML z VB smile Od czasu Mariage Not Dating.
                    Zdjęcie z toalety muzeum pałacowym. Jakoś żaden Pań nie był chętny skorzystać z tego akurat pisuaru 😜
                    • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:04
                      Zniszczenia po tajfunie. I polski akcent w sklepie w Taipei 101 smile
                      • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:06
                        Mauzoleum
                        • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:09
                          Taipei 101, wycieczka na górę smile I kila, która stabilizuje budynek w czasie tajfunów i trzesien ziemi.
                          • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:12
                            Geopark Yehliu i głowa księżniczki. Prawdziwa I sztuczna wykonana w celu zachowania oryginalnego kształtu gdyż ta prawdziwa podlega widocznej erozji.
                            • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:13
                              Trochę jedzenia wink
                              • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:18
                                Tajwanczycy mają jakąś awersję do mycia okien, podobnie jak Koreanczycy wink Raz udało mi się uchwycić kogoś myjącego okna.
                                Poniżej storczyki przywiązane do drzew koło Taipei 101. Rosną tak bez podlewania. I działka pary tajpejczykow z widokiem na miasto smile taka jak u nas pracownicze. Właściciele się kręcili nieopodal.
                                • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:22
                                  Porcelana, która wiozlam w kabinowkach
                                  • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 13:24
                                    I light stick FTIsland smile

Sorry za zapamowanie wątku zdjęciami wink
                                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 14:25
                                      No super! Bardzo fajny wyjazd, super zdjęcia, zakupy, widać, udane. Ja nie mam nic przeciwko takiemu spamowaniu smile
                              • pepsi.only Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 19:39
                                Jadłabym, oj, oj.... 🤩
                                • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 20:19
                                  Uwierz mi, ja też jadłam big_grin Gdyby nie to, że duuużo chodziliśmy to bym się w fotel samolotowy nie zmieściła big_grin Nigdzie nie jadłam tak przepysznego kimchi jak na Tajwanie. Nawet w knajpie na lotnisku jedzenie było świeże, smaczne i to kimchi... boskie. A śmierdzące tofu przereklamowane. Tzn wcale tak strasznie nie śmierdzi i smakuje całkiem, całkiem.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 14:22
                            Chyba bym sobie darowała te wysokości wink
                            • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 14:56
                              Nie było źle smile Tak jak na filmach na YT w środku chodzi się dookoła budynku i wygląda przez szyby. Dodatkowo poustawiane są różne fotele, kwiaty, skrzydła itd gdzie żądni zrobienia zdjęć na Instagrama mogą się ustawić. To zdjęcie z paluchem pokazuje nasz hotel. Ale chyba najwieksze wrażenie robi ta kula żelaza ważąca 600 ton... W tym samym pomieszczeniu wyświetlają nagranie z trzęsienia ziemi, kiedy przewodniczka oprowadzała wycieczkę właśnie przy tej kuli. Ludzie trzymali się ścian i balustrad a kula jak taka piłeczka z odpustu na gumce się kiwała we wszystkie strony wink
                              Poza tym nadzywczaj sprawnie poszłedł lot, boarding, trafianie do odpowiednich bramek. Lotnisko w Tajpej rzeczywiście wielkie ale bez przesady z tymi kilometrami jak ktoś w moim wątku pisał. Wszędzie są windy, idealnie czyste japońskie toalety z podgrzewaną deską i panią, która w kółko to wszystko przeciera. Obsługa mówi płynnie po angielsku a jak się nie może dogadać to wyciąga telefon. I nie ma tej atmosfery, która czasem panuje u nas w stylu- każdy jest potencjalnym terrorystą tongue_out O i jeszcze panowie z biura wynajmu samochodów. Odprowadzili nas po wszystkim do taksówki, którą nam wezwali do hotelu i podali kierowcy adres a na koniec pomachali big_grin Poczułam się jak w koreańskiej dramie! wink Ani przez chwilę nie czuliśmy się niekomfortowo czy niebezpiecznie.
                              • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.11.24, 22:22
                                Tez nie mam nic przeciwko takiemu spamowaniu. Bardzo fajne zdjęcia. Aż sama nabrałam ochoty na Tajwan, chociaż będzie musiał poczekać w kolejce 🙂. Wygląda na bardzo przyjazny kraj. Widzę, że zaszalałaś zakupowo, że też się nie bałaś, że ci się ta porcelana wytłucze po drodze 🙂.
                                Taipei 101 z tą kulą wygląda super. Aż porównałam z Lotte Tower i Lotte jednak wyższa. Niby za wysokością nie przepadam, ale takie budynki mnie pociągają. Na Lotte bardzo żałowałam, że zimą nie da się wyjść na ten zewnętrzny most. Wylazłabym jak nic, chociaż pewnie przerażona.
                                Tajfunu bym nie żałowała, w końcu to też egzotyczne przeżycie. Ja już dosyć dawno temu przeżyłam tornado i do dzisiaj pamiętam, bo nigdy wcześniej ani później czegoś tak ekstremalnego pogodowo nie widziałam.
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 13.11.24, 00:29
                                  Ja przeżyłam (lekkie, co prawda) trzęsienie ziemi w Polsce. Ale tajfunu nie miałam jeszcze okazji.....
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.11.24, 09:30
        Super! Bawcie się dobrze i relacjonuj co i jak.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 14:44
      Dziewczyny. Miałam ochłonąć i napisać na spokojnie. Ale jakoś mnie rozpiera. Jestem od przedwczoraj w Seulu. I dziś zaliczyłam atrakcję której nie spodziewałam się.

Wracam właśnie z koncertu. Tzn ceremonii wręczenia Korean Music Awards. Połączonej z koncertem laureatów. Trwało to 3.5 godziny, koncerty genialne. Chyba mam z 3 nowych idoli. Uffff
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 14:54
        Wow! Napisz kogo wink I wstawiaj zdjęcia koniecznie!
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 14:58
          Najpierw muszę się nauczyć nazw. Ale np. zespół jak za dawnych czasów, perkusista, 2 gitarzystów, klawiszowiec i śpiewają 6Day czy jakoś tak.
          • bertie Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 23:56
            To band o nazwie Day6. Ostatnio są na fali w Korei choć są aktywni muzycznie tak długo, że członkowie zdążyli wojsko odrobić w międzyczasie. Piosenka Welcome to the show z wiosny tego roku jest na tyle popularna, że coverują ją młodsze zespoły.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 15:00
        Super! Co wyjazd to większe atrakcje 🙂.
        Co to znaczy, że się nie spodziewałaś? Tak po prostu poszłaś i kupiłaś bilety na miejscu? Jeśli tak, to fajna sprawa.
        Pisz, kogo widziałaś i słyszałaś i co zwiedzasz i dawaj zdjęcia. Zawsze fajnie się ogląda, to co wrzucacie.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 15:18
          Na stronie klocki koleżanka wypatrzyła możliwość taką. Zorganizowany wyjazd, o 14 podstawili autokary w Seulu dowieźli nas do Incheon do hali koncertowej. Teraz wiozą nas z powrotem, jest po 23.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 15:19
            Stronie klook
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.11.24, 15:27
              Klocki zabrzmiały intrygująco 😉. Dobrze wiedzieć, że takie imprezy też tam mają. Tylko wycieczkę do DMZ przez nich rezerwowałam, a jak widać mają szerokie pole działania.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 18.11.24, 16:16
              Jasnoklarowna, nie wiem na ile jesteś zwolenniczką Squid Game, ale gdybyś miała ochotę wziąć udział w grze (bez zejścia śmiertelnego na koniec, mam nadzieję 😄) to takie coś mi wyskoczyło. Event reklamujący nowy sezon, za darmo, o ile dobrze zrozumiałam na miejscu dostaje się kod qr i czeka na swoją kolej, "strażnicy" pomagają jeśli nie zna się koreańskiego, na koniec dają zdjęcia. Podobno fajna zabawa.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 19.11.24, 16:22
                Zorientuje się bo chyba na weekend wracamy do Seulu na koncert chóru uniwersytetu narodowego.
                Dziś trafiłam na plan filmowy Mr Sunshine.
                Fajne uczucie, siedzieć przy barze gdzie pili bohaterowie.
                A za nim był plam i scenografia do Chief Detective 1958 i Tale of the Nine Tailed 1938 oraz scen do kilku innych, np Pachinko.
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 19.11.24, 16:43
                  Super zdjęcia. Niektóre kadry poznaję smile
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 19.11.24, 17:13
                  Aaa, od razu chce mi się wracać. Te same zdjęcia mamy. Siedziałam za tym stolikiem Dong Mae 🙂 i przy barze oczywiście też. Tylko hotel Glory mam zdecydowanie brzydszy, u ciebie pięknie kwitną róże 🙂.
                  Stamtąd już niedaleko do Jeonju. Jedziesz tam, czy masz inne plany?
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 19.11.24, 17:33
                    W Jeonju byłam w kwietniu. Prawdopodobnoe w stronę Namhe sie udamy ale wyczailysmy jeszcze różne atrakcje po drodze. Wiec nie wiem gdzie dojedziemy.
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 19.11.24, 17:56
                      W okolicach Namhe są chyba takie piękne tarasowe plantacje herbaty?
                      Wynajęliście (łyście?) samochód? Bo sądząc z tego, co piszesz, to raczej nie komunikacją publiczną zaliczacie te atrakcje.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 20.11.24, 06:14
                        Tak. Samochód w Lotte Car. Koszt z pełnym ubezpieczeniem 160 zł za dzień nam wyszedł. Czyli za 10 dni 1600 z małymi groszami. Dziś Świątynia Mireuksa a raczej jej ruiny i muzeum obok. Cały czas okolice Iksan jeszcze.
                        • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.11.24, 08:07
                          Drugie zdjęcie- prawie jak świątynia z Meksyku wink Piekną macie pogodę.
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.11.24, 10:55
                          Eksplorujecie mniej wytarte szlaki. Super, będzie inspiracja na przyszłość.
                          Napisz proszę, jak się jeździ, czy łatwo i bez większych różnic z Polską, czy niekoniecznie. I jak z parkowaniem, bo to zazwyczaj jest problem, zwłaszcza w większych miastach.
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 20.11.24, 13:45
                            Szukamy hoteli z parkowaniem, to w zasadzie motele są. W średnich miastach nie ma większego problemu z parkowaniem. Trzeba się do świateł przyzwyczaić bo są pewne różnice. I obczaić płacenie za autostrady.
                            Jeszcze okolice Namwon zdążyłyśmy. Kładka i nocne zwiedzanie ogrodów. Jedziemy na wyspę Namhae na nocleg.
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.11.24, 16:08
                              Piękne te nocne zdjęcia.
                              Chyba się zimno zrobiło w tym tygodniu? Chociaż wy na południu, to może tam nie aż tak.
                            • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.11.24, 18:48
                              O boże! jaka kładka! Przeszłyście? Bardzo bujało? Mam okropny lęk wysokości i nie wiem czy bym dała radę. Ale wygląda obłędnie. Zazdroszczę wam, że tak sobie swobodnie jeździcie wink Piękne zdjęcia.
                              • gorgolka Re: Koreańskie seriale 8.0 25.11.24, 05:38
                                Na kładkę już nas nie puścili bo przyjechałyśmy 16.40 a tam do 17 i 500 schodów do przejścia. Byłyśmy pod kładką. Zostanie na następny raz. Za to zaliczyłyśmy wyspę Namhe miejsce Noryang Battle i muzeum Lee San Sina. Polecam też cudną świątynie na górze Osan.
                                • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 25.11.24, 08:09
                                  Też tak mowię wink Że trzeba coś zostawić na następny raz. Macie bardzo bogaty program zwiedzania. Aż mam kompleksy, że jestem zbyt leniwa na wyjazdach wink
                              • gorgolka Re: Koreańskie seriale 8.0 25.11.24, 05:43
                                Jeszcze rzut okiem z Osan na górę Jiri. Kto oglądał dramę o tym tytule zakojarzy co to za szczyt.
                                Potem klasztor buddyjski, cały czas funkcjonujący w parku Jirisan.
                                • gorgolka Re: Koreańskie seriale 8.0 25.11.24, 05:46
                                  Potem powrót do Seulu, koncert chóru i teraz na północny wschód. Pochan i wyspa Nami.
                                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 25.11.24, 14:16
                                    Info o tych różowiastych choinkach jakoś mnie ominęło i w rezultacie ich nie widziałam, chociaż byłam w pobliżu. Nie żeby to akurat był jakiś must see, ale jak jest się już obok, to szkoda.

Ciekawa jestem twoich zdjęć i wrażeń z Nami, bo ta wyspa jest tak turystycznie lansowana, a ja popatrzyłam w necie, poczytałam i jakoś mnie zupełnie do siebie nie przekonała. Darowałam sobie, a może jednak warto.
                                    • gorgolka Re: Koreańskie seriale 8.0 25.11.24, 16:38
                                      Nie warto. Nie ma na niej nic co byłoby naturalnym bogactwem. Jest mnóstwo pierdółek zbudowanych typu wodospadzik, mała kolejka, jakaś rzeźba. Atrakxje dla dzieci. Zrobiono jakiś durny urzad imigracyjny zamiast zwyklego wpuszczania na prom bo wymyslili sobie że jest to Republika. Jedynie fajne są aleje drzew, w sensie całą aleja ginko albo całą aleja czegoś tam. Ale teraz jak opadły liście to część uroku razem z nimi. Pierwsze i 4 zdjęcie to aleja ginko. Tzn 4 to aleja a 1 to piękny dywan żółtych opadłych liści. Ale to jedyny jak dotąd spotkany płatny parking i dziesiątki autokarów. Ponoć wszystkie wycieczki tu zjeżdżają. Wysepka mała, płaska, obejdziesz ją w godzinę.
                                      A różowe choinki to były w kompleksie herbal który zużywa moc małej elektrowni. Miliony światełek. Te różowe wyglądają w miarę fajnie bo są jednakowe. Ale inne części to oczopląs i wieś tańczy i śpiewa. Oni się lubują w nadmiernym oświetlaniu wszystkiego. Np pole sztucznych fioletowych świetlików albo całe połacie świateł nie zawsze wiadomo co oznaczających. Wyszłam zmęczona jak z dyskoteki.
    • kurt.wallander Re: Polecam dramę 18.11.24, 17:58
      Children of Nobody, drama z 2018 roku

Co prawda jestem dopiero ok. 1/3, ale jak dotąd ogląda się bardzo dobrze.

Drama z gatunku mystery/kryminał. Dobrze zagrana, ale przede wszystkim ciekawa fabuła, trzyma w napięciu.

Główna to ta sama aktorka, która grała Kim Sam Soon w znanej komedii, i chyba ona mi najmniej tu pasuje, bo trochę jest za stara do tej roli (ma małe dziecko i jest w kolejnej ciąży na pocz. serialu), no i chyba poprawki twarzy weszły za mocno, bo z mimiką nie jest najlepiej. Na plus zaskoczył mnie Lee Yi-Kyung, pamiętny mąż z "Marry My Husband" smile Aktorzy nieco starszego pokolenia też nie zawodzą, szczególnie Baek Hyun Jin przekonująco gra rolę paskudnego typka smile

Serial oglądam na Kocowa, z ang napisami. Podzielono go na 32 odcinki 30-minutowe, ale widać, ze oryginalnie było normalnie 16 godzinnych.
      • otia5 Re: Polecam dramę 19.11.24, 15:25
        Brzmi ciekawie, dodam do listy, ale, uch, nic z niej nie ubywa. Teraz stoję w rozkroku, bo skuszona przez was zaczęłam Mr Plankton, ale że idzie mi tak sobie, to wzięłam się też za Tell Me That You Love Me. To też mnie nie do końca wciągnęło, więc mam też na tapecie Woman of 9.9 billion i tu pytanie do was. Ktoś wie może gdzie to jest dostępne bez opłat? Obejrzałam 2 odcinki na Kocowej, ale dalej i tam i na Viki tylko z passem. Zaintrygowało mnie, bo dramy, w której FL tak zupełnie nie grzeszyłaby uczciwością jak tu, chyba jeszcze nie widziałam. W ogóle co bohater, to negatywny, a ML na razie rozlazły do bólu. Chciałam zobaczyć, co z tego wyniknie, a tu nie ma gdzie.
        • senin1 Re: Polecam dramę 19.11.24, 21:01
          Otia sprobuj tu: myasiantv.ac/show/9-9-billion-women Tekst linku

albo BiliBili Tekst linku
          • otia5 Re: Polecam dramę 19.11.24, 22:06
            Dzięki Senin. Już sobie wprawdzie poradziłam, ale wcześniej sprawdzałam na myasiantv i nie było, teraz weszłam na komórce z twojego linku i jest, działa, a w kompie jak nie było, tak nie ma. Dziwne.
            • senin1 Re: Polecam dramę 19.11.24, 22:26
              jest kilka roznych stron myasiantv. Czesto maja podobny interfejs do dramacool i repertuat tez jest inny.

Ten z 'ac' po kropce jest chyba starsza wersja, i ma wlasnie takie 'nigdzieniedoznalezienia' dramy
              • otia5 Re: Polecam dramę 19.11.24, 22:42
                Faktycznie, nie zauważyłam. I drama się znalazła. Dzięki.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.11.24, 18:23
      Nie oglądam cdram, ale obejrzałam właśnie chiński film i naprawdę dawno, bardzo dawno nie widziałam czegoś równie dobrego. Pewnie znacie, bo był nominowany do oscara, ale mnie jakoś ominął, a teraz tak wbił w fotel, że po prostu muszę o nim napisać. Better Days z 2019, oglądałam po angielsku, ale jest po polsku i na dramaqueen i na cda.
      Film ciężki, bo o bullyingu, ale absolutnie warty obejrzenia. Temat niby bliżej The Glory, ale ja tu zdecydowanie czułam atmosferę My Mister: te same emocje, dramat i nadzieja, dwoje wspierających się ludzi i ich uczucia pokazane w piękny sposób. Przejmujący film, zwłaszcza biorąc pod uwagę chińskie realia: nastolatki w tym kieracie narodowego zapie.dolu, który jest oczywiście jedyny słuszny. I na dodatek zagrany absolutnie doskonale. Byłam w szoku gdy doczytałam, że FL grając miała 27 lat, byłam pewna, że to faktycznie nastolatka, a jeszcze bardziej zszokował mnie fakt, że aktor grający ML miał wtedy 18 lat. Rola trudna, wymagająca, a on wszedł w nią jak Junho w Just Between Lovers - po prostu był tym chłopakiem. Niesamowity talent.
      Czytałam jakieś narzekania krytyków filmowych, że chińska propaganda, ale niech się walą. Po pierwsze propaganda w słusznej sprawie ograniczenia bullyingu, po drugie piękna, wzruszająca, poruszająca, świetnie zagrana i nakręcona.
      Bardzo namawiam do obejrzenia, jeśli ktoś jeszcze nie widział. Nie przegapcie zakończenia po napisach końcowych.
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 19:04
        Nie wiem, jakim cudem przegapiłam twój wpis. Dzięki za tę polecajkę. Dodaję Better days" do listy.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 19:12
          oldrena1 napisała:

> Nie wiem, jakim cudem przegapiłam twój wpis. Dzięki za tę polecajkę. Dodaję
          > Better days" do listy.

Gdybyś obejrzała, podziel się wrażeniami. Bardzo mnie ten film poruszył i ciekawa jestem opinii innych.

> Yhy, yhy.

Pocieszyłaś 🤣
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 17:15
      Jak myślicie, z czym dzisiaj przychodzę? Oczywiście, że tak. Znowu wrobiłam się w oglądanie dramy w emisji 🤦. I tym razem trudno będzie się czekało na nowe odcinki, bo drama wprawdzie taka więcej harlequinowa, ale wciąga bardzo. Pewnie wiecie, o której mówię, bo pół dramowego internetu zawalone rolkami z niej. Znając waszą silną wolę, żadna oprócz mnie się nie skusiła 😉
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 18:59
        otia5 napisała:

> Znając waszą silną wolę, żadna oprócz mnie się nie skusiła 😉

Yhy, yhy.
        Przecież trzeba pilnie zobaczyć jak czterdziestoletni Yoo Yeon Seok wygląda w smokingu.
        "Harlequinowa" to bardzo dobre określenie.
        Scenariusz na podstawie powieści internetowej, więc spodziewam się wielu nieoczekiwanych wydarzeń mających przyciągnąć uwagę widza.
        A główną pamiętam z I'm not a robot. Przyjemnie popatrzeć na jej grę i nią samą.
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 19:17
        otia5 napisała:

> Jak myślicie, z czym dzisiaj przychodzę? Oczywiście, że tak. Znowu wrobiłam się
        > w oglądanie dramy w emisji 🤦. I tym razem trudno będzie się czekało na nowe o
        > dcinki, bo drama wprawdzie taka więcej harlequinowa, ale wciąga bardzo. Pewnie
        > wiecie, o której mówię, bo pół dramowego internetu zawalone rolkami z niej. Zna
        > jąc waszą silną wolę, żadna oprócz mnie się nie skusiła 😉

Ja nie wiem, o której dramie piszesz wink When The Phone Rings? Jeszcze nie zaczęłam. Przeczołgałam się ledwo przez Potwora z G. Drugi sezon i chyba tylko dla Park Seo Joona bo drama kompletnie mi nie podeszła. Wynudziłam się jak mops. Ale oglądam inną dramę w emisji. Japoński serial Light My Lion. Na Netflixie. Polecam, jak na razie daje radę.

Za to czy skończyłyście Virtuous Business? Bo ja tak i jedno co mogę napisać- dobrze żarło i zdechło tongue_out Reżysera i scenarzystę chyba Bóg opuścił albo kasa się skończyła. Końcówka z dupy, nic nie wyjaśnia i wszystko co mogłoby być najciekawsze pomija. Wielkie rozczarowanie jak dla mnie. A tak ładnie się zapowiadało sad

No i czekam niecierpliwie na Squid Game. Z zajawki na Instagramie już widzę, że T.O.P będzie czarnym charakterem i chyba przez to długo nie pożyje sad
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 19:31
          heca007 napisała:

> Za to czy skończyłyście Virtuous Business? Bo ja tak i jedno co mogę napisać-
          > dobrze żarło i zdechło tongue_out

Czyli nie mam czego żałować? Albowiem gdyż jej nie skończyłam, a nawet dobrze nie zaczęłam. Rzuciłam po drugim odcinku, tak mnie irytowała główna postać. Trochę potem żałowałam, bo kilkoro bardzo dobrych aktorów tam gra, no ale... nie mogłam się przemóc, żeby wrócić.
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 19:42
            Niestety ale nie masz czego żałować wink Zmarnowany potencjał na fajną, inteligentną dramę. Dobrzy aktorzy, ciekawy pomysł na historię i taka klapa. Znowu ktoś wymyślił początek nie umiejąc rozwinąć dalszej części sad Dotarłam do finału tylko dzięki Yeon Woo Jin, którego lubię od czasów Marriage Not Dating.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 19:45
            Ja czekałam na całość Virtuous Business, a teraz chyba mi sie nie chce nawet zaczynać wink

Obejrzałam za to dostępne odcinki Gangnam B-Side (ostatnie dwa jutro lub pojutrze), i fajna jest. Początek trochę chaotyczny, jak to lubią w dramach, ale tak poza tym - mało dramowa. Harlequin to to na pewno nie jest. Ji Chang Wook daje radę, choć głównym bohaterem jest kto inny. Póki co, im dalej, tym bardziej mi się podoba.

A dla odmiany powtarzam sobie My Lovely Sam Soon, trochę na przewijaniu.... Dopiero po chwili zajarzyłam, że SFL gra ta sama aktorka co w Wok of Love czy The Midnight Romance in Hagwon (najnudniejszy romans świata wink)
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 19:51
          heca007 napisała:

> Ja nie wiem, o której dramie piszesz wink When The Phone Rings?

Nie wiesz, nie wiesz, a strzelasz bez pudła 🙂

Virtuous Business nie oglądałam i skoro tak oceniasz, to raczej się już nie wezmę. W oczekiwaniu na kolejne odcinki When the Phone Rings mam zamiar Gangnam B Side ogarnąć. JCW tak się bronił przed akcją, a tu już trzecia kolejna drama z gatunku mocniejszych i ostrzejszych.

A z aktualnie oglądanych dram mogę polecić Jeongnyeon: The Star Is Born z Kim Tae Ri. Kulturowo bardzo interesująca - o gwiazdach pansori w latach 50. Drugi raz zetknęłam się z pansori i coraz bardziej mnie ciekawi. Kim Tae Ri, jak dla mnie, trochę za bardzo szarżuje aktorsko na początku, ale o ile dobrze wyczytałam, to faktycznie ona śpiewa. I jeśli tak, to jest świetna.
          Z tą dramą (i z When the Phone Rings przez Yoo Yeon Seoka) łączy mi się film Love, Lies też o młodych śpiewaczkach, tym razem w latach 40. Melodramat właściwie, ale świetnie oddaje epokę, ostatnie domy gisaeng i realia japońskiej okupacji. SFL śpiewa Hymn of Death tak, że nie mogłam przestać słuchać. Więc przy okazji też polecam 🙂
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 26.11.24, 23:10
          >Za to czy skończyłyście Virtuous Business? Bo ja tak i jedno co mogę napisać- dobrze żarło i zdechło tongue_out Reżysera i scenarzystę chyba Bóg opuścił albo kasa się skończyła. Końcówka z dupy, nic nie wyjaśnia i wszystko co mogłoby być najciekawsze pomija. Wielkie rozczarowanie jak dla mnie. A tak ładnie się zapowiadało<

masz absolutna racje - dla mnie pierwszych kilka odcinkow zapowiadalo niezla drame, ale chyba od 5-tego to juz tylko z gorki bylo
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 30.11.24, 00:00
      Oglądałyście "My Sweet Mobster"? Czytałam dużo zachwytów, teraz jest odblokowana z okazji BF na Viki, zaczęłam oglądać i zastanawiam się, czy ona cały czas jest taka z "zabawnymi" efektami dźwiękowymi i nie tylko? Czy znormalnieje później? Główny przystojny, i tyle pozytywnego mogę o tej dramie powiedziec po połowie pierwszego odcinka....

Zastanawiam się jeszcze nad, równiez czasowo odblokowaną, "Cinderella at 2AM". Warto czy dać sobie spokój?
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.11.24, 09:48
        Ja ogladalam - zadna rewelacja, ale oglada sie dosc przyjemnie. Jest zabawna jesli nie ma sie akurat ochoty na kino w stylu Woody Allena. Podobalo mi sie ze nie ma tzw powaznych tudziez filozoficznych tematow i glownych rozkminiajacych w nieskonczonosc. O ile pamietam pozniej robi sie mniej glupawo. Mnie sie podobala ze wzgledu na to ze byla taka prosta i bezpretensjonalna.

ot po prostu odmozdzacz na piatkowy wieczor po ciezkim tygodniu. I tego chyba dotycza te zachwyty

Ja przyznam, ze ogladalam jedynie ze wzgladu na glownego, tak mi sie spodobal, ze zaraz po mobsterze obejrzalam Save Me Seson 2, w ktorym tez zrobil na mnie duze wrazenie.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 30.11.24, 18:21
          Dzięki.

To jeszcze napiszę dwa słowa o"Cinderella at 2AM". Podoba mi sie chyba bardziej niż "...Mobster". Ale mam duzy problem z główną. Nigdy nie lubiłam tej aktorki, a tu w dodatku jest tak ogromna różnica wieku między nią a ML (który, dodatkowo, ma twarz nastolatka), że cała historia mocno mi zgrzyta. Bo przedstawieni sa jako równolatkowie, a w każdym razie nic nie sygnalizuje, ze miał to być "noona romance". Jest przynajmniej mniej głupkowato niż w "My Sweet Mobster".

Chyba odpuszczę oba i wyszukam sobie jakąś kolejną perełkę na KOCOWA smile
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 30.11.24, 19:35
            Dobra, jednak od 2. odcinka jest zasygnalizowana różnica wieku (ale założę się, że w dramie nie jest to 14 lat wink)
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.11.24, 21:24
            to jeszcze napisz. co na Kocowej ogladasz, bo tez mam subskrypcje, ale nie mam pomyslu co obejrzec. Na razie probuje The Trunk, zbaczymy czy zazre.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 01.12.24, 00:22
              Obejrzałam "Korea-Khitan War" i "Children of Nobody".

Jestem w trakcie "My Lovely Kim Sam Soon" - to jako przypominajka, bo już oglądałam.

Mam napoczęte "Autumn in My Heart", ale wieje nudą...

A na liśćie potencjalnie do obejrzenia mam 46 pozycji np.
              Connection
              Korean Ghost Stories
              Item
              East of Eden
              The Tale of Lady Ok (w zapowiedziach na razie)
              A Distant Place
              Insane
              The Slave Hunters
              Insane
              do przypomnienia sobie - Friend, Our Legend

i inne. Pewnie część okaże się niewypałami.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 03.12.24, 16:27
      Prezydent Korei Pd. ogłosił dzisiaj wprowadzenie stanu wojennego. Nie chodzi o zwiększone zagrożenie ze strony Korei Pn., tylko o czystki w opozycji (którą oskarża o bycie pod wpływem Korei Pn.)
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 03.12.24, 16:57
        O kurczę, mocne posunięcie. Czytam, że w jego własnej partii są temu przeciwni.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 03.12.24, 17:24
        Nieciekawie. Oni się chyba nigdy nie pozbędą ciągot do autorytarnych rządów i oskarżania o komunizm na zasadzie: kto nie jest z nami, ten komunista. I radykalnego eliminowania każdego kto myśli trochę inaczej. A idiotów u władzy jak widać nigdzie nie brakuje.
        Mam nadzieję, że nie zaczną się bić jedni z drugimi, bo pogrążą KPd bez udziału Północy sad
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 03.12.24, 22:30
          Niby stan wojenny odwołany, ale nigdy nic nie wiadomo. Pytanie, na ile wojsko popiera Yoona.
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 03.12.24, 22:42
            Cięzko chyba żyć w tym kraju. Jak nie oczekiwania w rodzinie i sztywne zasady to polityka albo w cholerę drogie nieruchomości uncertain Jak się urodziłeś ze srebrną łyżką w ustach to jest nieźle ale jak masz się odbić od dna to przerąbane. A teraz jeszcze niepokoje polityczne...
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 19:22
      Dawno nikt nic nie pisał... Mam więc pytanie. Oglądałyście Mr. Plankton? Obejrzałam i ... nie wiem. Jakoś to wszystko wyrwane z kontekstu. Bez początku wyraźnego i końca, jakby 90% tego co się działo na ekranie nie miało większego sensu. Koniec było bo musiał być ale poza tym nigdzie nikogo to wszystko nie doprowadziło. Gdyby nie Woo Do Hwan to bym chyba rzuciła w diabły tongue_out

Teraz powoli bo czasu mam mało i trochę nerwowo się zrobiło w domu (synowi się edukacja zagmatwała chwilowo) oglądam na zmianę Light Of My Lion i When The Phone Rings. Oba wychodzące więc nie mam gdzie się śpieszyć wink Jakie macie wrażenia co do tego drugiego? Bo mnie lekko irytuje FL, ma za mało wyrazistą twarz tongue_out Poza tym wciągnęłam się i gdybym mogła obejrzałabym od początku do końca w jeden dzień big_grin
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 19:30
        heca007 napisała:

> Dawno nikt nic nie pisał... Mam więc pytanie. Oglądałyście Mr. Plankton? Obejrz
        > ałam i ... nie wiem. Jakoś to wszystko wyrwane z kontekstu. Bez początku wyraźn
        > ego i końca, jakby 90% tego co się działo na ekranie nie miało większego sensu.
        > Koniec było bo musiał być ale poza tym nigdzie nikogo to wszystko nie doprowad
        > ziło. Gdyby nie Woo Do Hwan to bym chyba rzuciła w diabły tongue_out

Ogladałam, i to juz dość dawno temu. Nawet pisałam o nim. Pozwole sobie tu wkleić, co napisałam wtedy:

"Ja miałam z nim [Woo Do Hwanem] problem, bo buźka ładna, a aktorstwo w ogóle mnie nie przekonywało w jego wykonaniu. Ale w Mr. Plankton dał radę, naprawdę się wyrobił.

Natomiast sam serial.... Fakt, połknęłam w 2 dni, ale co się nairytowałam... Wszystkie wiemy, że w koreańskich serialach lubią do melodramatu walnąć motyw kryminalny albo komediowy, a najlepiej oba. I tu te wstawki (niby) komediowe (bo mnie kompletnie nie bawiły) bardzo przeszkadzały w odbiorze. Ten serial miał potencjał na drugi "Rain or Shine", czyli slice of life/melodramat z normalnymi ludźmi z problemami. Niestety elementy komediowe, pastiszowe wyskakujące ni z gruszki, ni z pietruszki zaburzają po prostu narrację. FL bardzo, bardzo irytująca. Gra praktycznie tak samo jak w Strong Girl Nam Soon. Mnie ciężko uwierzyć, że można się w niej zakochać, no ale ja nie jestem koreańskim facetem gustującym w kobiecie-dziecku, cute and silly."
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 19:33
          I jeszcze o scenariuszowym pomyśle na postać FL:

"Jak zaczęła tarmosić śmiertelnie chorego, praktycznie rzucać nim po chodniku, to już mój brak zrozumienia dla tej postaci osiągnął apogeum. A, i komus chyba pomyliły się seriale (a może to miało być świadome nawiązanie?), bo chudzinka dźwigała na plecach nieprzytomnego, szczupłego, ale jednak wyższego o kilkanaście, może 20 cm, umięśnionego faceta."
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:12
          No właśnie, ja ciągle próbowałam zrozumieć po co on ją w to wciagnął. I dlaczego nie dał jej wytłumaczyć dłuuuugo o co chodzi goniącemu ją narzeczonemu?! Ok, nie chciał być sam, ale może nie należało jednocześnie rujnowac komuś życia? Czy narzeczonemu nie należał się choćby cień wytłumaczenia?! W późniejszych retrospekcjach widzimy, że to był człowiek zdeterminowany aby poślubić FL. Nie był zły a potraktowano go per noga.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 19:38
        When the Phone Rings na razie odłozyłam.

Zaczęłam "The Trunk" ("Bagaż"). Pierwszy odcinek obiecujący, ale wiadomo, zawsze mozna popsuć wink

I czekam na całość "Light Shop" na Disneyu, i "The Tale of Lady Ok" na Kocowa (ten drugi pewnie zacznę, przed ukończeniem emisji, ale jednak poczekam na więcej niż 4 odcinki.

Czekam tez na Squid Game i japoński serial "Asura" (rok 1979, bohaterkami są 4 siostry, które odkrywają, że ich ojciec miał romans - ostatnio czytałam literaturę japońską i jakos mnie to zaintrygowało) zapowiedziane na Netfliksie.
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:12
          Mnie sie Mr Trunk podobal, bo wlasnie sprawdzilam, ze dalam mu 8/10, ale za nic nie moge sobie przypomniec o co tam szlo sad. To chyba dlatego, ze ostatnio trafiam na tyle kiepsloch dram, ze wciaga mnie (i "zachwyca") wszstko, co nie jest kompletnym badziewiem.

A moja ostatnia drama to It's Okey to Not Be Okey, ktorej unikalam do tej pory sama nie wiem dlaczego. Bardzo mi sie podobala, ale zdaje sie ze wiekszosc z was ogladala, wiec polecanie nie mawiekszego sensu. Gra glownych byla wg mnie super. Zwlaszcza panowie mnie urzekli. No i scenariusz dobrze napisany, choc pare watkow (np watek matki glownej) troche mi nie pasowalo.

Nastawiam sie teraz na Korea-Khitan War

• senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:13
            * 'kiepskich dram' mialo byc
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 22:28
            senin1 napisała:

> Nastawiam sie teraz na Korea-Khitan War
            >
            ten serial jest dość nierówny. Początek dobry, później siada totalnie, tylko chodzą, albo siedzą i rozmawiają, później końcówka znów lepsza. Warto obejrzeć, ale trochę w środku można przewijać.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:13
          kurt.wallander napisała:

> Zaczęłam "The Trunk" ("Bagaż"). Pierwszy odcinek obiecujący, ale wiadomo, zawsz
          > e mozna popsuć wink

Ja już skończyłam, może nawet coś pisałam, nie pamiętam. W każdym razie podobał mi się bardzo dopóki nie wpadli w klisze (ogólny, ale spojler):

ach, jestem winna całemu złu tego świata, więc cię zostawię dla twojego dobra; przeskok czasowy i... no właśnie. Mogło być znacznie lepiej, bo potencjał był.

> I czekam na całość "Light Shop" na Disneyu, i "The Tale of Lady Ok" na Kocowa (
          > ten drugi pewnie zacznę, przed ukończeniem emisji, ale jednak poczekam na więce
          > j niż 4 odcinki.
          > Czekam tez na Squid Game

Mogę się podpisać. Dokładnie na to samo czekam. I Harbin chciałabym gdzieś dorwać, ale chyba jeszcze za wcześnie.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 22:34
            Zaczęłam The Light Shop, bo ostatnie odcinki niedługo smile

No, podoba mi się. Przepięknie sfilmowane. Miało być z "uniwersum" Moving, ale na razie tego nie widzę. Dla mnie to takie zazębiające się opowieści z dreszczykiem. Nie oglądać samotnie w nocy!
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 22:40
            Mnie się The Trunk bardzo podobał. Mimo klisz fajnie się oglądało, miał troszkę mroczny klimat i generalnie polecam.

Plankton odpuszczam na razie, bo o ile na Woo Do Hwana fajnie mi się patrzy od czasów Eternal... to jednak śmiertelna choroba stawia serial w dalszej kolejce. Niekoniecznie lubię takie. Zobaczymy, może się przełamię.

When the Phone Rings czekam aż wyjdzie cały bo się czaje na niego.

Za to obejrzałam Face Me na viki z Lee Min Ki i też polecę jak ktoś go lubi. Jak zwykle świetnie zagrał. Sam serial taki troche naciągany, ale dla lubiących kryminalny wątek się nada.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:13
          Też czekam na SG! szczególnie jako fanka BigBangu i T.O.P suspicious
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:40
            Nie chciałabym być złym prorokiem, ale T.O.P. to się tam chyba długo nie nagra. Chociaż gra taką, mam wrażenie, wrednawą postać, a takie żyją dłużej 🙂
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 22:39
              otia5 napisała:

> Nie chciałabym być złym prorokiem, ale T.O.P. to się tam chyba długo nie nagra.
              > Chociaż gra taką, mam wrażenie, wrednawą postać, a takie żyją dłużej 🙂

Też tak sądzę, po zapowiedzi widać, że gra świnię więc jak sam się nie wyeliminuje to pomogą mu gracze tongue_out Ale i tak chcę go zobaczyć bo bardzo dawno nic nie grał...
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:06
        heca007 napisała:

> Dawno nikt nic nie pisał... Mam więc pytanie. Oglądałyście Mr. Plankton?
        > Gdyby nie Woo Do Hwan to bym chyba rzuciła w diabły tongue_out

Ja rzuciłam, tzn. niby jeszcze mam zamiar wrócić, ale chyba na zamiarze się skończy. Zirytowała mnie ta drama: Mr. Wiedzący Lepiej czego chce kobieta, porywający ją i klarujący co powinna, a czego i z kim nie. Może on i ma dobre chęci, może i jest umierający, ale nie mogłam przez to przebrnąć.

> ne Rings. Jakie macie wrażen
        > ia co do tego drugiego? Bo mnie lekko irytuje FL, ma za mało wyrazistą twarz tongue_out

Ona przez większość czasu ma wyraz twarzy cielęcia wiedzionego na rzeź. Niby nie jest zła, ale dla mnie Yoo Yeon Seok robi robotę za nich oboje.

> Poza tym wciągnęłam się i gdybym mogła obejrzałabym od początku do końca w jed
        > en dzień big_grin

No cóż, mądra to ta drama nie jest, ale też się wciągnęłam i też mogłabym obejrzeć za jednym zamachem. A tu każą czekać suspicious
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:17
          No właśnie. Ona ma minę zbitego, bezdomnego pieska. Rozumiem, że ma za sobą traumatyczne przeżycia ale kurcze, nie mogłaby bardziej grać tą twarzą?! W każdym razie bardzom ciekawa gdzie tą parę zaprowadzi hmmm fascynacja? wzajemne przyciaganie? ciekawość? zainteresowanie? wspólne dzieciństwo? Zawalczą o ten związek czy jednak się rozpadnie?
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.12.24, 20:49
            heca007 napisała:

> Zawalczą o ten związek czy jednak się rozpadnie?

Eee, gdzież tam się może coś rozpaść. Przecież to taki King the Land 2.0: dajmy widzom wszystko to, co lubią i, broń boru, nie pomińmy ani jednej kliszy. Juz nawet doszli do tego samego momentu w górach, ale "efektowny" skok z helikoptera chyba sobie darują 😄.
            Przy czym, przyznaję, wciągnęło mnie znacznie bardziej niż King the Land i przebieram nóżkami na następny odcinek.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 22.12.24, 01:24
      Fashion King.
      Obejrzałam tę przedziwną dramę sprzed chyba 10-12 lat.
      Jej przedziwność polegała na tym że przez ponad połowę filmu nie umiałam zgadnąć kto będzie SML a kto FML. No ni Hu Hu. Obaj się kwalifikowali. A dziewczynę miotały okoliczności z prawa w lewo i z powrotem.
      Trochę oldschoolowa, ale fajnie się oglądało. Może dlatego że męska obsada to Yoo Ah In i Lee Je Hoon.
      I wtedy jeszcze bohaterowie nie mieli na sobie ton makeu-pu, widać normalną twarz. Gdzie jakaś niedoskonałość, gdzie zarost rośnie. W dzisiejszych nie uświadczysz. Jak ktoś potrzebuje odmiany to może zerknąć smile
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.12.24, 13:10
      Zacznę poświątecznie smile Ja tu pewnie najbardziej zainteresowana drugim sezonem Squid Game, oczywiście z powodu LBH bez maski, więc już zdążyłam obejrzeć. Opinie ma różne, głównie że to filler przed trzecim sezonem, a powiem wam, że mnie bardzo się podobał. Bardziej niż pierwszy. Wciągnęłam w tempie ekspresowym. Zresztą szybki rewatch pierwszego też zrobiłam, bo wiadomo, skleroza, i też oceniłam lepiej niż te 3 lata temu.

W dwójce faktycznie niewiele się rozstrzyga, ale dzieje się dużo. Nowe postaci i ich historie w większości ciekawe i udane. T.O.P. szarżuje, ale, o dziwo, podobała mi się jego szarża. Było go więcej niż zakładałam, więc, Heca, powinna być pani zadowolona. Frontman LBH zachował się dokładnie tak, jak się spodziewałam, więc dla mnie na plus, choć bez niespodzianek. Gong Yoo krótko, ale z przytupem. Wi Ha Joon, no cóż, przystojny. Właściwie to główny najmniej mnie rusza, wolę te wszystkie postaci poboczne.

Wiem, że większość ocenia SG głównie jako bardzo krwawą rozrywkę, ale ja uważam, że ten serial bardzo dobrze pokazuje ludzką naturę i podoba mi się właśnie jego psychologiczna strona. Niejedną dyskusję można by oprzeć na tym, co tam się w różnych momentach rozgrywa między bohaterami.
      Nigdy nie mam zbyt wysokich oczekiwań do kolejnych sezonów seriali, więc pewnie i to zadziałało na plus, bo najgorzej jak się człowiek nastawi na fajerwerki, a dostanie smętnego kapiszona. Międzynarodowego fenomenu tej dramy nadal nie rozumiem, ale na 3. sezon czekam znacznie bardziej niż czekałam na drugi.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 27.12.24, 21:08
        Tak myślałam, że jak nowy w pis w wątku, to o Squid Game. Druga częśc dopiero przede mną i będę oglądała z córką, więc o maratonie moge zapomnieć, bo ona nie ma tyle wolnego czasu smile W każdym razie zasiądę do niego z umiarkowanymi oczekiwaniami, nie ma tam żadnych moich ulubieńców, więc emocje umiarkowane....
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.12.24, 21:37
          Chyba na twoim miejscu poczekałabym spokojnie na trójkę. Już nakręcona, kończą postprodukcję. Będzie w 2025, a sądząc po fali krytyki jaka ich zalała za to sztuczne i durne podzielenie sezonu, nie będą zwlekać i wypuszczą w pierwszej połowie roku. Całość na pewno będzie się lepiej oglądać, no chyba że spieprzą na ostatniej prostej.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 28.12.24, 22:17
            otia5 napisała:

> Chyba na twoim miejscu poczekałabym spokojnie na trójkę. Już nakręcona, kończą
            > postprodukcję. Będzie w 2025, a sądząc po fali krytyki jaka ich zalała za to sz
            > tuczne i durne podzielenie sezonu, nie będą zwlekać i wypuszczą w pierwszej poł
            > owie roku. Całość na pewno będzie się lepiej oglądać, no chyba że spieprzą na o
            > statniej prostej.

Nie wytrzymałam i zaczęłyśmy z córką, jesteśmy po 2 odcinkach. Podoba nam się na razie. Fajnie, że zrobili taki wstęp, a nie rzucili od pierwszego odcinka w wir gry.
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.12.24, 23:44
        Dzięki za recenzję smile kiss Jeszcze nie obejrzałam bo mam ciągle jakieś spotkania rodzinne. A dziś była u mnie przyjaciółka od 17.00 do 23.00 żeby się nagadać bo dawno się nie widziałyśmy. Może jutro obejrzę. Odsuwam sobie tą miłą chwilę jak kawałek kiełbaski na kromce chleba big_grin
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 28.12.24, 00:54
          heca007 napisała:

> Dzięki za recenzję smile kiss Odsuwam sobie
          > tą miłą chwilę jak kawałek kiełbaski na kromce chleba big_grin

Będę cię miała na sumieniu, jak się rozczarujesz suspicious wink
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 28.12.24, 22:20
      Zaczęłam też "Awaken" na Netfliksie, bo 19.01 znika z platformy.

Dobry jest! Kryminał trzymający w napięciu. Odcinki się nie dłużą. Kto jeszcze nie widział, a lubi kryminały z motywem tajemnicy sprzed lat, to szczerze polecam. Przynajmniej po 5. odcinkach, bo może jeszcze popsują....
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 28.12.24, 22:22
        Za to "The Trunk" znudził mnie i przerwałam, i raczej nie wrócę. Nie ogarniam konceptu .... zawodu głównej (żeby nie zaspoilerować). Główni nudni jak flaki z olejem. Akcji jakiejkolwiek brak, emocji brak.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 21:05
      Jakiś tu straszny marazm nastał ostatnimi czasy.
      To tak na rozruch w Nowym Roku: można już pospojlerować When The Phone Rings? Pewnie nie, więc tak ogólnie: od pewnego momentu logiki można tam było ze świecą szukać, a już ostatni odcinek to Himalaje absurdu, ale weszła mi zadziwiająco dobrze. Otwierałam coraz szerzej oczy ze zdumienia, jaką bzdurę zdołają tam jeszcze wcisnąć (Arganem mnie pokonali 😉), ale rzucić bym za nic nie rzuciła 😄. Niewątpliwie zasługa Yoo Yeon Seoka i jego chemii z FL. Mam wrażenie, że dobrze się bawili nagrywając to wszystko i trzeba przyznać, że też dobrze się bawiłam, choć testowali moją wytrzymałość, oj testowali.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 21:14
        Ja jeszcze nie oglądałam. Wszyscy chwalą, więc pewnie spróbuję, chociaż główny na wszystkich fotosach z dramy mam wrażenie, że ma ciągle te sama minę wink A to mnie trochę odstrasza, lubię ludzi z mimiką...

Ja sobie za to dzisiaj zrobiłam maraton z 2. sezonem Pachinko, bo przez 2 dni jest darmowe Apple TV smile
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 21:21
          Ja jeszcze z pierwszym sezonem Pachinko jestem do tyłu, więc gdzie mi tam do drugiego. Ale tak mi dzisiaj wpadło w oko, jak jadą po nowym serialu Lee Min Ho i jego roli i jest to tak dziwne zjawisko, że chyba zerknę z ciekawości. Żeby jego zagorzałe fanki mówiły, że beznadzieja, to tego jeszcze nie grali 🤣. Wiem, podła jestem.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 01:21
            otia5 napisała:

> Ja jeszcze z pierwszym sezonem Pachinko jestem do tyłu, więc gdzie mi tam do dr
            > ugiego. Ale tak mi dzisiaj wpadło w oko, jak jadą po nowym serialu Lee Min Ho i
            > jego roli i jest to tak dziwne zjawisko, że chyba zerknę z ciekawości. Żeby je
            > go zagorzałe fanki mówiły, że beznadzieja, to tego jeszcze nie grali 🤣. Wiem,
            > podła jestem.

Zaczęłam ten nowy. I faktycznie chała. Obejrzałam pół pierwszego odcinka i nie mam ochoty na więcej....
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 21:34
        Ja przerwałam na rzecz Squid Game. Jestem pod koniec piątego odcinka. I podoba mi się, T.O.P też mi się podoba big_grin Idealnie gra kanalię tongue_out Tak że jak skończę SG to wrócę do When The Phone... Potem Pachinko i The Trunk i coś japońskiego muszę dokończyć. Jakimś cudem nie mam czasu w te święta wink Teraz też kolega u nas siedzi a ja z boku tłukę posty na ematce suspicious
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 21:48
        Z When the Phone Rings mam podobnie, obejrzalam ten serial tylko ze wzgledu na gre glownych. Yoo Yeon Seok bardzo mnie do siebie przekonal. A scenariusz mimo zupelnego braku logiki byl dobrze napisany. Ot paradoks taki wink.

Teraz, glownie ze zgledu na Dr. Romantic 3, odnowilam subskrypcje Disney+.. Swietnie sie to oglada, choc przy 'rzezni' przewaznie zamykam oczy. Jak skoncze to obejrze drugi sezon The Fiery Prist i Shoguna a moze nawet Pachinko (choc tu mam opory)
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 22:13
          Patrz, a mnie Dr Romantic w ogóle nie szedł. Tzn. pierwszy sezon obejrzałam, ale na resztę kompletnie już nie miałam ochoty. Zdecydowanie wolę Hospital Playlist i tu obejrzałam całość.
          A z rzeczy, które mam dokończyć, to wróciłam do Autumn Tale. Nie wiem właściwie dlaczego, bo oglądam na przyspieszeniu x2 i i tak cierpię strasznie, ale się zaparłam. Borze szumiący, jakie to jest toksyczne. Tam wszyscy powinni być przyspawani do kozetek u terapeutów i długo ich nie opuszczać. Ja widocznie też, bo najwyraźniej mam ciągoty do masochizmu.
          • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:21
            When the Phone Rings - pierwsze 6 odcinków było ok, jak dla mnie. Nie za bardzo rozumiałam ten cały szum wokół głownych, bo gdzie tylko nie czytałam wiadomośc weszłami, to mnie przerzucało na jakieś zajawki na temat Yoo Yeon seuka. Kiedyś tu pisałam, ze to BYŁ moj ulubiony aktor. Bardzo mi się podobał we wcześniejszych dramach Mr Sunshine, Dr Romantic1, Reply 1994, Warm and cozy - stara, ale bardzo sympatyczna drama. Nawet w Hospital Playlist też był ok. Straciłam do niego serce po Interest of Love. Może dlatego, ze cała ta drama była beznadziejna.
            W When the Phone Rings grał swą rolę całkiem nieżle. Ale główna chyba mi się bardziej podobała.

SPOJLER
            Scenariusz tak absurdalny, ze tak jak ktoś już tu wcześniej napisał , ręce opadają. Z jednej strony fajnie, że wrzucili tłumaca języka migowego. Koncept telefonu i porozumiewania się przez telefon, gdy nie ma żadnego innego sposobu komunikacji w związku/ małżeństwie uważam za fantastyczny. Przypuszczam, że własnie ten element bardzo ładnie zbudowany w pierwszych odcinkach miał tak ogromną siłe przyciągania ( poza urokiem głownych oczywiście).
            Ale od momentu, kiedy głowna została oficjalnym tłumaczem ( powiedziałabym raczej migaczem) pomimo tego, ze nie mówiła, to ogromne nieporozumienie i w pewien sposób znieważenie tak ważnego zawodu tłumacza dla ludzi niesłyszących. Jak można być tłumaczem, kiedy nie jesteś w stanie używać jednego z języków, który masz tłumaczyć. Fakt, że była spora konkurencja na jej stanowisko i właśnie ona została wybrana! Całkowite nieporozumienie, co do tego, kim jest tłumacz.( Sorry musiałam tutaj dać upust, bo trochę siedzę w językach i w tym temacie).
            Również cały watek polityczny, rodzinno - kryminalny był tak zawikłany, dziwaczny i również absurdalny, że nawet nie przywiązywałam do niego wagi, aby zrozumieć kto, co i kto. Dwie rodziny głównych po ujawnieniu wszystkich faktów powinny pójść i swoje odsiedzieć, a nie udawać, że żałują swoich czynów - straszne oszustwo widzów. A już 2 ostatnie odcinki, gdzie nasz bohater pojawia się w bushu pełnym bandytów natyczhmiast po tym, jak jego naiwna ukochana zostaje porwana i " przypadkowo" ratuje swoją wybrankę, nawet nie wiedząc, że ona tam jest i ta cała scena miłosna w buszu w czystej białej pościeli...... nie , tego nie kupuję. Chyba nawet nie zdołałam tego oglądać do końca.
            Kolejna drama, podobnie jak Queen of Tears, Do do, sol, sol, lala sol. - choć tamte miały dużo lepsze scenariusze, gdzie zakończenie leży i kwiczy.
            Zaliczyłam i więcej do niej nie wrócę.

Gdzie te dramy, które oglądało się z przyjemnością?
            • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:36
              Za to wcześniej obejrzałam Pachinko 2 i bardzo, bardzo mi się pdobało, momentami było bardzo poruszające. Aż się zdziwiłam, że główna Kim Min- ha jest taka młoda i nie ma na swoim koncie tak wielu ról, bo gra świetnie.
              O ile do Pachinko 1 miałam wiele zastrzeżeń, to Pachinko 2 mocno mnie poruszyło. Do gry Lee Min ho również nie mam żadnych zastrzeżeń. Generalnie, choć nie jestem jego fanką, ale po kilku dramach, które z nim obejrzałam, uważam, że wcale nie jest najgorszym aktorem. Jego problemem jest fama, która się za nim ciągnie po Boys over Flowers.Także Pachinko2 gorąco polecam.

Ktoś tutaj wspomniał Dr Romantic, toż to moja ulubiona seria, chyba obejrzałam to już ze 2 albo nawet 3 razy. W drugim i trzecim głownego gra Ahn Hyo-seop i przyznam się ,,ze bardziej mi pasował do tej roli niż Yeo Yeon seuk.

Bardzo lubię Han Suk kyu, który grał drugiego głownego we wszystkich 3 Romanticach. Teraz wyszła nowa drama z nim Doubt, ale nie wiem, gdzie to mogę obejrzeć, bo moje dramacool, z której do tej pory korzystałam się mocno zepsuło.

• otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:44
                Doubt jest na kisskh (.co). 10 odcinków, nie wiem czy to całość. Tzn. po angielsku jest, ale chyba ci to nie przeszkadza.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 01:27
                jofin napisała:

> Za to wcześniej obejrzałam Pachinko 2 i bardzo, bardzo mi się pdobało, momentam
                > i było bardzo poruszające. Aż się zdziwiłam, że główna Kim Min- ha jest taka mł
                > oda i nie ma na swoim koncie tak wielu ról, bo gra świetnie.

Ona gra też w The Light Shop i też wypadła tam dobrze. Sam serial równiez polecam.

> O ile do Pachinko 1 miałam wiele zastrzeżeń, to Pachinko 2 mocno mnie poruszyło

I mnie się wydaje, że druga część lepsza od pierwszej. Ale może też dlatego, że zmniejsza się luka czasowa między akcją dziejącą się dawniej i w latach 80'.

> . Do gry Lee Min ho również nie mam żadnych zastrzeżeń. Generalnie, choć nie je
                > stem jego fanką, ale po kilku dramach, które z nim obejrzałam, uważam, że wcale
                > nie jest najgorszym aktorem. Jego problemem jest fama, która się za nim ciąg
                > nie po Boys over Flowers.Także Pachinko2 gorąco polecam.

Dla mnie on jednak jest drewniak z tą nieruchomą twarzą. Do tego brzydki jak noc, więc nawet urodą nie nadrabia wink
                >
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:38
              jofin napisała:

>
              > to BYŁ moj ulubiony aktor. Bardzo mi się podobał we wcześniejs
              > zych dramach Mr Sunshine, Dr Romantic1, Reply 1994, Warm and cozy - stara, ale
              > bardzo sympatyczna drama. Nawet w Hospital Playlist też był ok. Straciłam do n
              > iego serce po Interest of Love. Może dlatego, ze cała ta drama była beznadziejna.

Och, Interest of Love to jest jedno wielkie nieporozumienie. Obejrzałam ze dwa odcinki, ale oni tam są tak niemrawi i rozlaźli, że jedyne na co miałam ochotę, to kopnąć ich oboje w tyłki. Ale jego nadal lubię. Przypomniałaś mi o serii Reply. Wstyd przyznać, ani jednej części nie oglądałam. To ma jakąś kolejność? Można od tej z nim zacząć skoro mam go już na tapecie? Albo inaczej: która najlepsza?
              • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:48
                Wg mnie możesz zacząc od którejkolwiek, na przykład właśnie tej z Yeonsokiem.
                Dawno je ogładałam i zdania są podzielone, co do tego, która lepsza. Wszystkie są bardzo specyficzne, pokazujące ,zycie w latach 80dziesiatych i 90dziesiatych w Korei. Pamiętam, że zaczęłam od Reply 1988. Wtedy była olimpiada w Seulu i tam są fajne nawiązania do tego. Poza tym oglądając świetnie się bawiłam, bo momentami przypominało mi to życie w Polsce w czasach PRLu . Wg mnie to klasyka dram koreanskich i warto je obejrzec.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 00:00
              jofin napisała:

Dwie rodziny głównych po ujawnieniu wszystkich faktów powinny
              > pójść i swoje odsiedzieć, a nie udawać, że żałują swoich czynów - straszne osz
              > ustwo widzów.

Tu zgodzę sie tylko połowicznie. Rodzina kandydata jak najbardziej.I matka chyba poszła siedzieć, dziwiło mnie że ojciec startował jeszcze w wyborach.
              Ale druga rodzina za co?
              Oni tylko wiedzieli kto doprowadził do wypadku w którym zostali poszkodowani, tu potrzeby kryminału nie widzę. Chyba że matka za zmuszanie córki do milczenia i udawania.

> Gdzie te dramy, które oglądało się z przyjemnością?
              A tu się zgodzę w pełnej rozciągłości. Niedawno zdjęli z viki moje ukochane MISTY
              • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 00:11

> u potrzeby kryminału nie widzę. Chyba że matka za zmuszanie córki do milczenia
                > i udawania.

> No właśnie, przecież to przemoc emocjonalna. Jeszcze ta cała sprawa z drugą siostrą, z podmianą w czasie ślubu. W ostatnim odcinku, ta scena, kiedy matka próguje dotknąć ręki głownej. Never.

O ile w pierwszych odcinkach głowna bardzo dobrze grała straumatyzowaną osobe, to w drugiej częsci, pomimo nowych traumatycznych doświadczeń , gdzieś to się zamydliło.

Rozumiem , że to drama, fikcja, gdzie wszsytko jest możliwe, Generalnie dramy oglądam z dużym dystansem, i tak mocno się nie wściekam, Wkurzam, się, jak próbują mnie okłamywać.
                Już nie będę dodawać róznych upadków i wypadków w tej dramie, po których każdy wychodził beż szwanku. Jak to dobrze by było , gdyby to było możliwe w rzeczwistości, tak sobie spaść ze skały, jednej, drugiej, uratować sięz palącego domu i dalej jesteś piękny, zdrowy i silny.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 01:30
              jofin napisała:

>
              > Gdzie te dramy, które oglądało się z przyjemnością?

Ja ostatnio z przyjemnością obejrzałam "Awaken", wcześniej "The Light Shop", dzisiaj miałam maraton "Pachinko".

I Squid Game ujdzie, ale jedynka była jednak zdecydowanie lepsza.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 01:31
                I Gangnam B-Side też polecam z niedawnych nowości.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:34
          Bo Phone Rings jest bardzo dobrze nakręcony. Trzyma w napięciu, fajne ujęcia, momentami "mroczny" klimacik. Też brakowało logiki i naciągana akcja, ale kurcze, obejrzałam od wczoraj jednym ciągiem. Widziałam początkowe dobre opinie więc powstrzymywałam się żeby w trakcie emisji nie zacząć.
          Główni wymiatali, a Yeon Seok jest chyba jedynym znanym mi przypadkiem, gdzie w wąsach, tzn ich 2 dniowej namiastce wygląda lepiej niż bez. (piszę o samych wąsach a nie całym zaroście). Pamiętam jak np w The Gu Family Book uważałam że jest paskudny i wcale nie umie grać. To starsza drama. Miał tam niefajną rolę drugoplanową, może nawet 3planową.

Dla mnie trochę podobny klimat wizualny Do Phone miał The Trunk. Też absurdalny temat, zakręcona i mało możliwa sytuacja, ale mnie trzymał. Chodzi o sposób zdjęć, mówienia dialogów, nie wiem jak to jeszcze nazwać.

Wizualnie dla mnie te filmy były podobne. Choć Telefon oczywiście lepszy.

Jak chcecie lżejszego klimatu to na urlopie obejrzałam jeszcze Love Your Enemy z Ju Ji Hoonem. Jest na viki. Kilka dni temu zakończyli emisję. Nie tak źle sie oglądało, główny fajny, główna niewiele mu ustępowała. I zdecydowanie klimat i sposób nakręcenia łagodniejszy, momentami śmiesznawy, nie ma tego sensacyjnego sznytu który ja lubię, za to romansik jest. I fajny wątek poboczny pielęgniarza i koleżanki.
          • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:56
            jasnoklarowna napisała:

> Bo Phone Rings jest bardzo dobrze nakręcony. Trzyma w napięciu, fajne ujęcia, m
            > omentami "mroczny" klimacik. Też brakowało logiki i naciągana akcja, ale kurcz
            > e, obejrzałam od wczoraj jednym ciągiem. Widziałam początkowe dobre opinie więc
            > powstrzymywałam się żeby w trakcie emisji nie zacząć.
            > Główni wymiatali, a Yeon Seok jest chyba jedynym znanym mi przypadkiem, gdzie w
            > wąsach, tzn ich 2 dniowej namiastce wygląda lepiej niż bez. (piszę o samych wą
            > sach a nie całym zaroście). Pamiętam jak np w The Gu Family Book uważałam że je
            > st paskudny i wcale nie umie grać. To starsza drama. Miał tam niefajną rolę dru
            > goplanową, może nawet 3planową.>
            >

To ciekawe, co piszesz.
            TEż zauważyłam, że inaczej się ogląda po kawałeczkach, a inaczej , gdy robisz sobie ucztę jednym ciągiem, o ile masz czas. Możliwe, że mój odbiór były inny, gdybym właśnie tak obejrzała. Z drugiej strony, zrobiłam sobie 2 próby powtórzenia dram, które oglądałam co tydzień w odcinkach, tj. Vincenzo i CloY i nie wiem, może dlatego, że nie było tego napięcia, bo wiedziałam co będzie dalej, nie oglądało mi się dobrze.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 00:11
            jasnoklarowna napisała:

>
            > Yeon Seok jest chyba jedynym znanym mi przypadkiem, gdzie w
            > wąsach, tzn ich 2 dniowej namiastce wygląda lepiej niż bez. (piszę o samych wą
            > sach a nie całym zaroście).

Nie no, jemu właśnie w całym zaroście jest zdecydowanie najlepiej, vide Mr Sunshine, ale sam lekki wąs też mu dobrze robi.

Pamiętam jak np w The Gu Family Book uważałam że je
            > st paskudny i wcale nie umie grać.

Tam go nie widziałam, bo dramę rzuciłam zanim do niego dotarłam, ale wg mnie on najpaskudniejszy jest w A Werewolf Boy. Ta fryzura na wujka Heńka suspicious

A Misty jest na Netfliksie, więc nie marudź 😉
            • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 00:15
              O Werewolf Boy - chyba bym sobie obejrzała jeszcze raz. Bardzo dobry film.

Jeśli jeszcze nie oglądałyście i macie gdzieś dostęp bardzo gorąco polecam stary film Miracle in Cell 7.

Płakałam krokodylimi łzami.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:48
      Chciałam tylko cichutko wspomnieć, że przekroczyłyśmy tysiąc wpisów wink Otworzyć jutro wątek numer dziewięć?
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.01.25, 23:55
        Ostatnio tak nam się tu wszystko powoli toczy, ale jak znam życie, niespodziewanie znowu dojedziemy do tysiąca, więc czemu nie. Działaj 🙂
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 00:19
          Ok. To jutro bo dziś widzę dyskusja się rozkręca. Szkoda ją przerywać wink
          • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 00:34
            Jutro do pracy rano trzeba iść. Dobranoc.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 01:33
        Załóż, załóż..
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.01.25, 20:29
      Otworzyłam nowy wątek, numer dziewięć smile Niniejszym zamykamy nr 8.
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,178493703,178493703,Koreanskie_seriale_9_0.html?t=1736191680#p178493703
      Zapraszam do dalszej dyskusji wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka