Dodaj do ulubionych

Boję się biedy.

• ardzuna Re: Boję się biedy. 13.03.24, 02:43
      pavia napisała:

> Jak w temacie. Boję się, że te wszystkie zmiany, które proponuje nam UE nie poz
      > wolą na normalne życie.

Te wstrętne dopłaty dla rolników, które wpędzają ich w nędzę i możliwość swobodnego przemieszczania się po UE?
    • pavia Re: Boję się biedy. 13.03.24, 04:34
      Naprawdę nikt z Was nie odczuwa takiego wewnętrznego niepokoju o przyszłość Waszych dzieci? Pamiętacie takie filmy, że z miat zostają zgliszcza a resztki ludzie toczą walkę o kawałek chleba coś jak w Nad Maxie. To zazdroszczę, serio. I jednocześnie dziwię się, że wszystko co ktoś napisze może być podciągnięte pod ruską propagandę. Myślicie, że Duda i Tusk pojechali ot tak sobie do Biedna? A macie plan ewakuacji w razie wojny? Slyszycie, że możecie budować sobie schrony na podwórku? A ludzie z blokowisk? A jeśli energia rzeczywiście tak zdrożeje, że nie będzie Was stać na grzanie zimą czy kąpiel w ciepłej wodzie? Mam 50 lat i pamiętam czasy komuny, pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przepychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło. Taki los dzieliło wiele osób urodzonych w latach siedemdziesiątych. Ale w tym wszystkim była gdzieś nadzieja na lepsze jutro. I tak, obiektywnie żyje się zdecydowanie lepiej niż kiedyś. Ale to nasze, polskie lepsze jutro trwało tak krótko w porównaniu z zachodem. A teraz to równia pochyła. Także zazdroszczę spokoju.
      • mysiulek08 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 05:10
        pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przepychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło.
        jak jestem 50+ tak z tym sie nie zgodze, owszem lata 80te, kartki i sklepy komercyjne
        • moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:15
          Ale w latach 90-tych było ogromne bezrobocie w wielu regionach Polski. Często w rodzinie oboje rodzice nie mieli pracy. Miałam w liceum takich kolegów i koleżanki. Wysokie bezrobocie trwało długo, doświadczyło go również pokolenie wchodzące na rynek pracy w latach 90-tych.
      • iwles Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:13

Czas odstawić tv i udać się do lekarza po leki przeciwlękowe.
        • moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:20
          Dodaj obowiązkowo coś o ruskich trollach i o przeprowadzce na wschód. Oraz oczywiście o terapii.
          • iwles Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:52
            moni_485 napisała:

> Dodaj obowiązkowo coś o ruskich trollach i o przeprowadzce na wschód. Oraz oczy
            > wiście o terapii.

Nie muszę - ty już pięknie dodałaś big_grin

• chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:05
        Wszystko mieszasz. Za wojnę odpowiada Putin a nie EU czy Tusk.
        Za stan gospodarki w tej chwili osiem lat rządów antyunijnych
      • marta.graca Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:20
        pavia napisała:

> Naprawdę nikt z Was nie odczuwa takiego wewnętrznego niepokoju o przyszłość Was
        > zych dzieci?
        Nie mam dzieci.

Pamiętacie takie filmy, że z miat zostają zgliszcza a resztki ludz
        > ie toczą walkę o kawałek chleba coś jak w Nad Maxie. To zazdroszczę, serio.

Ale czego zazdrościsz? Myślisz, że jak bomby spadną, to jakoś oszczędzą tych, co się nie martwili?
        I

> jednocześnie dziwię się, że wszystko co ktoś napisze może być podciągnięte pod
        > ruską propagandę.
        Bo to ruskiej propagandzie najbardziej zależy, by ludzie się bali ruskich. Poczytaj o wojnie hybrydowej.
        Myślicie, że Duda i Tusk pojechali ot tak sobie do Biedna? A
        > macie plan ewakuacji w razie wojny?
        Tak, mamy. W tym roku finalizujemy kupno nieruchomości za granicą.
        Slyszycie, że możecie budować sobie schron
        > y na podwórku? A ludzie z blokowisk?

Ja mieszkam w patodeweloperce, mała rakieta i mój blok się poskłada jak domek z kart.

A jeśli energia rzeczywiście tak zdrożeje,
        > że nie będzie Was stać na grzanie zimą czy kąpiel w ciepłej wodzie? Mam 50 lat
        > i pamiętam czasy komuny, pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przep
        > ychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło. Taki los dzieliło
        > wiele osób urodzonych w latach siedemdziesiątych. Ale w tym wszystkim była gdz
        > ieś nadzieja na lepsze jutro. I tak, obiektywnie żyje się zdecydowanie lepiej n
        > iż kiedyś. Ale to nasze, polskie lepsze jutro trwało tak krótko w porównaniu z
        > zachodem. A teraz to równia pochyła. Także zazdroszczę spokoju.

Już od ładnych kilku lat żyjemy tak, by oszczędzić jak najwięcej pieniędzy na czarną godzinę. W pandemii się to bardzo sprawdziło. A poza tym ostatnie kilka lat pokazało, że trudno cokolwiek zaplanować, bo rzeczywistość i tak przerośnie plany. A od bycia niespokojnym serio nie zrobi ci się lepiej.
      • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:25
        Jakoś nie przypominam sobie tej nadziei na lepsze jutro. Lata 80 to było przygnębiające poczucie kompletnej beznadziei, lata 90 z wysokim bezrobociem i drożyzną również nie były optymistyczne...
        Zrozum że lęki zawsze były i będą, a jak dokuczają niemiłosiernie to są na to leki, piszę poważnie. A najlepiej pomaga odstawienie mediów, które żyją z podsycania stanów lękowych.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:40
          A najlepiej pomaga odstawienie mediów, które żyją z podsycania stanów lękowych.

odstawienie to może nie, ale na pewno ograniczenie. Bo to fakt, że chyba większość mediów żyje z klikalności.

I tak, lęki były, są i będą. Teraz nawet większe - wojna, kryzys klimatyczny, siła fundamentalistów na całym świecie, itd itp. Tyle, że to nie UE jest za to odpowiedzialna
          • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:46
            Znam osoby które dobijają późnej starości i całe życie się martwiły. Większość lęków było na zapas, w niczym to martwienie nie pomogło - po prostu taki charakter.
            • marta.graca Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:17
              To nie charakter, zaburzenia lękowe to choroba.
              • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:46
                W każdym razie cecha niezależna od tego co na zewnątrz. Można mieć teoretycznie cudowne życie, a i tak żyć w lęku.
                • marta.graca Re: Boję się biedy. 13.03.24, 09:03
                  Wiem doskonale, bo choruję na GAD.
      • evening.vibes Re: Boję się biedy. 13.03.24, 20:22
        pavia napisała:
        > Naprawdę nikt z Was nie odczuwa takiego wewnętrznego niepokoju o przyszłość Was
        > zych dzieci? Pamiętacie takie filmy, że z miat zostają zgliszcza a resztki ludz
        > ie toczą walkę o kawałek chleba coś jak w Nad Maxie. To zazdroszczę, serio. I
        > jednocześnie dziwię się, że wszystko co ktoś napisze może być podciągnięte pod
        > ruską propagandę. Myślicie, że Duda i Tusk pojechali ot tak sobie do Biedna? A
        > macie plan ewakuacji w razie wojny? Slyszycie, że możecie budować sobie schron
        > y na podwórku? A ludzie z blokowisk? A jeśli energia rzeczywiście tak zdrożeje,
        > że nie będzie Was stać na grzanie zimą czy kąpiel w ciepłej wodzie? Mam 50 lat
        > i pamiętam czasy komuny, pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przep
        > ychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło.

Ze strachu doznałaś jakiegoś historycznego wzmożenia i przestałaś kojarzyć fakty?

Pamiętasz biedę za komuny, biedne lata '90 - potem wejście do UE i przyzwoity poziom więc boisz się biedy przez UE???? Wojna przez UE???

Puk puk - jakieś resztki mózgu się ostały?
      • anorektycznazdzira Re: Boję się biedy. 14.03.24, 06:07
        Zupełnie serio i bez ironii: idź dziewczyno do endokrynologa i psychiatry.
        Masz akurat tyle lat, że to może być Twój główny problem. Nie jest normalne takie wzmożenie po naooglądaniu się MadMaxa i wspomnieniach z dzieciństwa czy kiedyś (lata 80 pomyliły ci sie z 90, btw)
    • fogito Re: Boję się biedy. 13.03.24, 05:34
      Jedź do Albanii to cię otrzeźwi.
    • kolorko Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:48
      Ja też się boję. Prowadzę działalność, więc o chorobach mogę zapomnieć, niestety, one masowo przypomniały sobie o mnie. Ceny materiałów do mojej pracy skaczą praktycznie z zamówienia na zamówienie,media , zus i wynajem lokalu takoż, ja swoje ceny podnoszę odrobinę raz na dwa lata, w rezultacie zarabiam ok 40 % mniej niż 3 lata temu, do tego mam wrażenie, że biurokracja ciagle się rozrasta. I tak- boję się, ze nie dociągnę do emerytury, a w moim wieku już na nic sensownego nie mam szans. Chciałabym dostepności eutanazji.
    • is-laura Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:04
      Wszystko zależy od twojej obecnej sytuacji materialnej. To forum to nie jest dobre miejsce na wyrażanie takich obaw. Przodują same wąskie specjalistki, dobrze sytuowane, żyjące w swojej bańce. Jeśli jesteś w trudnej sytuacji nie znajdziesz tu zrozumienia
      • moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:10
        <Przodują same wąskie specjalistki, dobrze sytuowane, żyjące w swojej bańce. >

Tak, ale tylko w ich forumowych wcieleniach mają pracę za grube tysiące miesięcznie i po 20 mieszkań na wynajem oraz znają biegle po 5 języków. I jeszcze mają mężów, którzy codziennie mówią im że są piękne, a dzieci mają same szóstki w szkole.
      • moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:12
        Ja jestem w bardzo dobrej sytuacji materialnej, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę że wystarczy, że cokolwiek się wywali, np. zdrowie albo sytuacja na rynku pracy i już tak różowo nie będzie.
        • iwles Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:15

Zdawać sobie sprawę, a czuć paniczny lęk to dwie różne sprawy.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:32
          to jak z tą opcją "pośrodku" - co proponujesz?
      • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 09:00
        Nie. Ja też się boję, też mam lęki. Ale ważne jest właściwe rozpoznanie zagrożenia - czy ono jest, z której strony.

Autorka wątku nie zaczęłą dyskusji o lęku, tylko od wskazania winnego jej lęku. I dlatego sobie rozmawiamy.
      • simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 09:51
        Duzo wymysla tez glupoty..natomiast jest pewna grupa dobrze sytuowana z wlasnymi nieruchomosciami, bogatymi partnerami, sama dobrze tez zarabiajaca itd.
        • moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:23
          Tylko wiesz, partner/mąż dzisiaj jest, jutro go może nie być. A jeśli chodzi o nieruchomości to może się okazać po wprowadzeniu w UE wymagań odnośnie ochrony klimatu, że te domy i mieszkania będą niesprzedawalne i nie do wynajęcia. Coraz częściej się słyszy, że korporacje zwalniają ludzi. To, że niektóre twierdzą, że z UE nie zginiemy a bez niej to tylko ruski mir, to wiesz.............jak to mówi klasy twierdzi rymuje się z pier.. .
          • moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:24
            mówi klasyk
          • simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:29
            Owszem, moze byc, jutro nie ma, niemniej jednak jest latwiej z nim, niz bez, w kwestii bezpieczenstwa finansowego. Ogolnie dobrze juz bylo..obawiam sie...na tym swiecie.
            • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:07
              Wiesz, mimo wszystko wolę żyć na tym świecie teraz niż 100 lat temu. 0 50O nie wspominając
              • simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:49
                No ja tez wole miec dwie nogi, niz jedna.
          • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:10
            To w końcu napiszesz co proponujesz? Bo bardzo unikas zodpowiedzi.

A sugestia kolegii po piórze, że w tym sąsiedztwie możemy stać się drugą Norwegią lub Szwajcarią.....cóż
            • dragona Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:17
              chococaffe napisała:

> że w tym sąsiedztwie możemy stać się drugą Norweg
              > ią lub Szwajcarią.....cóż

Właśnie, w tym sąsiedztwie. To jest nasz atut. Natomiast naszą największą słabością jest postkolonialna mentalność społeczeństwa.
              • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 15:21
                Ok. jak konkretnie to sobie wyobrażasz. Jakie mamy atuty, żeby poradzić sobie jako państwo-wyspa z agresywnym sąsiadem?
    • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 12:42
      Od początku:

Co proponujecie Polsce i Polakom zamiast EU?
      • simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 12:53
        Nikt tego nie neguje, wiadomo, ze Polska bez Unii to taka gorsza Bialorus, biorac pod uwage jak ten kraj jest rzadzony i jaka ilosc kretynow go zamieszkuje. Natomiast zastanawia mnie, jak mozna kogos wyzywac od ruskich trolli, bo boi sie o przyszlosc? serio? ja nie zarabiam zle, chociaz biorac pod uwage inflacje to slabo, mam kredyt, splacam inne rzeczy, nie mlodnieje, i co mam sie nie obawiac? jestem trollem?
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:08
          Myślę, że dlatego, że od razy znalazł się winny. Dokładanie ten sam, którego wskazuje matuszka rosija.
          • simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:51
            Tzn, kto? i przestance juz z tym trollami, jp. Nie lubie ogolnie pojetego wschodu, Rosji, Ukrainy, calego tego syfu i mentalnosci zwiazku radzieckiego. itd.a ciagle ktos pitoli o ruskich trollach. Wezcie ochloncie, bo to sie juz robi nudne.
        • anorektycznazdzira Re: Boję się biedy. 14.03.24, 06:17
          Osoba deklarująca, że pamięta doskonale ruski mir, bo "jest z lat 70tych", i ma traumę po biedzie jaką ruska okupacja tej części świata wywołała, która wreszcie przeżyła i na własne oczy widziała jaki skok cywilizacyjny wykonaliśmy po wejściu di UE- jest przerażona i ma wizję ludzi walczących o skórkę od chleba "jak w MadMaksie" bo UE wprowadza regulacje pro-ekologiczne.
          Plażo proszę!!!
    • gazda3 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:31
      Masz co jeść , masz gdzie mieszkać , bomby nie lecą ci na głowę !!!! Jesteś bogatsza niż 85 % ludzi na tej planecie. Ciesz się życiem i nie dołuj się obawami bo to nic nie da. Wszystko będzie dobrze , zobaczysz .
      • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:40
        I prawdopodobnie masz najwyższy poziom życia że wszystkich swoich przodków ( no chyba że ktoś z arystokracji, w końcu to ematka)
        • simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:42
          No nie, moi przodkowie mieli duzy dom, nie na kredyt.
        • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 14.03.24, 00:31
          Wystarczy szlachta.
    • ginger.ale Re: Boję się biedy. 13.03.24, 18:30
      Tylko emigracja na Białoruś Ci zostaje.
      Nie ma Unii, jest pięknie. Batiuszka troskliwy, a ziemniaków, soli i krupy dostatek.
      Można dorobić wywiadami jak to na Zachodzie źle, a u potato dyktatora dobrze.
      • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 20:07
        Dlaczego tak chętnie wysyłasz innych na emigrację? Chcesz powtórki roku 1968?. A może oczyszczenia "zdrowego narodu z obcych kulturowo i zdrajców"?
        • moni_485 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 06:40
          Piękne to napisałeś.
    • gaskama Re: Boję się biedy. 13.03.24, 18:47
      Strasznie głupia jesteś. Ty się nie boj UE, ty się ogarnij
    • igge Re: Boję się biedy. 13.03.24, 23:38
      A ja nie. Choć może i powinnamwink
      Mam subiektywne poczucie, że dam sobie radę tak czy siak. Oraz, że są gorsze rzeczy, których powinnam się bać niż to co nazywasz ti autorko biedą.
    • chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:09
      No cóż. Jest różnica między biednymi, zwykłymi ludźmi, którzy się boją a tymi, którzy chcą biednych, zwykłych ludzi przestraszyć.
      • moni_485 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:20
        Szkoda tylko, że nie łapiesz różnicy między tymi a tymi i na wszelki wypadek wyzywasz wszystkich od ruskich trolli.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:54
          Kłamiesz, gdzie wyzwałam kogoś od ruskich trolli?

I cały czas unikasz odpowiedzi na pytanie jakie "pośrdoku" proponujesz.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:55
          p.s. i to na tyle z tobą, nie chce mi się już reagować na twoje kłamliwe zaczepki. Każdy może przeczytać co napisałaś. Nie mam potrzeby mieć "ostatniego słowa"
    • maly_fiolek Re: Boję się biedy. 14.03.24, 09:23
      To nie tak, węgiel brunatny/kamienny skończy się za 50/100 lat, to samo z ropą, gaz później. Musim zostawić coś tych dóbr przyszłym pokoleniom, zwłaszcza w obliczu ślimaczenia się projektu ITER.
      • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 14.03.24, 22:39
        Odstawiasz samochodzik. Ochładzasz chałupę.
    • duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:06
      nie boję się biedy i wojny
      ilu Nas jest ?
      nie wychuchanych , bez wsparcia ekonomicznego pokoleniowego

walczę cały czas , tylko wrogowie inaczej sie chcą nazywać

mnie to już bez różnicy
      • duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:14
        mamy pożądane umiejętności na rynku jakimkolwiek zamiast kamienicy na Zolibożu

zawsze czujemy się ok chociaż nie w trendach
        • duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:16
          ktoś ogarnie medycznie , ktoś informatycznie , ktoś logistycznie
          mamy ograniczone zaufanie i dobrze Nam z tym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka