ardzuna Re: Boję się biedy. 13.03.24, 02:43 pavia napisała: > Jak w temacie. Boję się, że te wszystkie zmiany, które proponuje nam UE nie poz > wolą na normalne życie. Te wstrętne dopłaty dla rolników, które wpędzają ich w nędzę i możliwość swobodnego przemieszczania się po UE? Odpowiedz Link Zgłoś
pavia Re: Boję się biedy. 13.03.24, 04:34 Naprawdę nikt z Was nie odczuwa takiego wewnętrznego niepokoju o przyszłość Waszych dzieci? Pamiętacie takie filmy, że z miat zostają zgliszcza a resztki ludzie toczą walkę o kawałek chleba coś jak w Nad Maxie. To zazdroszczę, serio. I jednocześnie dziwię się, że wszystko co ktoś napisze może być podciągnięte pod ruską propagandę. Myślicie, że Duda i Tusk pojechali ot tak sobie do Biedna? A macie plan ewakuacji w razie wojny? Slyszycie, że możecie budować sobie schrony na podwórku? A ludzie z blokowisk? A jeśli energia rzeczywiście tak zdrożeje, że nie będzie Was stać na grzanie zimą czy kąpiel w ciepłej wodzie? Mam 50 lat i pamiętam czasy komuny, pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przepychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło. Taki los dzieliło wiele osób urodzonych w latach siedemdziesiątych. Ale w tym wszystkim była gdzieś nadzieja na lepsze jutro. I tak, obiektywnie żyje się zdecydowanie lepiej niż kiedyś. Ale to nasze, polskie lepsze jutro trwało tak krótko w porównaniu z zachodem. A teraz to równia pochyła. Także zazdroszczę spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 05:10 pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przepychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło. jak jestem 50+ tak z tym sie nie zgodze, owszem lata 80te, kartki i sklepy komercyjne Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:15 Ale w latach 90-tych było ogromne bezrobocie w wielu regionach Polski. Często w rodzinie oboje rodzice nie mieli pracy. Miałam w liceum takich kolegów i koleżanki. Wysokie bezrobocie trwało długo, doświadczyło go również pokolenie wchodzące na rynek pracy w latach 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:13 Czas odstawić tv i udać się do lekarza po leki przeciwlękowe. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:20 Dodaj obowiązkowo coś o ruskich trollach i o przeprowadzce na wschód. Oraz oczywiście o terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:52 moni_485 napisała: > Dodaj obowiązkowo coś o ruskich trollach i o przeprowadzce na wschód. Oraz oczy > wiście o terapii. Nie muszę - ty już pięknie dodałaś Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:05 Wszystko mieszasz. Za wojnę odpowiada Putin a nie EU czy Tusk. Za stan gospodarki w tej chwili osiem lat rządów antyunijnych Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:20 pavia napisała: > Naprawdę nikt z Was nie odczuwa takiego wewnętrznego niepokoju o przyszłość Was > zych dzieci? Nie mam dzieci. Pamiętacie takie filmy, że z miat zostają zgliszcza a resztki ludz > ie toczą walkę o kawałek chleba coś jak w Nad Maxie. To zazdroszczę, serio. Ale czego zazdrościsz? Myślisz, że jak bomby spadną, to jakoś oszczędzą tych, co się nie martwili? I > jednocześnie dziwię się, że wszystko co ktoś napisze może być podciągnięte pod > ruską propagandę. Bo to ruskiej propagandzie najbardziej zależy, by ludzie się bali ruskich. Poczytaj o wojnie hybrydowej. Myślicie, że Duda i Tusk pojechali ot tak sobie do Biedna? A > macie plan ewakuacji w razie wojny? Tak, mamy. W tym roku finalizujemy kupno nieruchomości za granicą. Slyszycie, że możecie budować sobie schron > y na podwórku? A ludzie z blokowisk? Ja mieszkam w patodeweloperce, mała rakieta i mój blok się poskłada jak domek z kart. A jeśli energia rzeczywiście tak zdrożeje, > że nie będzie Was stać na grzanie zimą czy kąpiel w ciepłej wodzie? Mam 50 lat > i pamiętam czasy komuny, pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przep > ychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło. Taki los dzieliło > wiele osób urodzonych w latach siedemdziesiątych. Ale w tym wszystkim była gdz > ieś nadzieja na lepsze jutro. I tak, obiektywnie żyje się zdecydowanie lepiej n > iż kiedyś. Ale to nasze, polskie lepsze jutro trwało tak krótko w porównaniu z > zachodem. A teraz to równia pochyła. Także zazdroszczę spokoju. Już od ładnych kilku lat żyjemy tak, by oszczędzić jak najwięcej pieniędzy na czarną godzinę. W pandemii się to bardzo sprawdziło. A poza tym ostatnie kilka lat pokazało, że trudno cokolwiek zaplanować, bo rzeczywistość i tak przerośnie plany. A od bycia niespokojnym serio nie zrobi ci się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:25 Jakoś nie przypominam sobie tej nadziei na lepsze jutro. Lata 80 to było przygnębiające poczucie kompletnej beznadziei, lata 90 z wysokim bezrobociem i drożyzną również nie były optymistyczne... Zrozum że lęki zawsze były i będą, a jak dokuczają niemiłosiernie to są na to leki, piszę poważnie. A najlepiej pomaga odstawienie mediów, które żyją z podsycania stanów lękowych. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:40 A najlepiej pomaga odstawienie mediów, które żyją z podsycania stanów lękowych. odstawienie to może nie, ale na pewno ograniczenie. Bo to fakt, że chyba większość mediów żyje z klikalności. I tak, lęki były, są i będą. Teraz nawet większe - wojna, kryzys klimatyczny, siła fundamentalistów na całym świecie, itd itp. Tyle, że to nie UE jest za to odpowiedzialna Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:46 Znam osoby które dobijają późnej starości i całe życie się martwiły. Większość lęków było na zapas, w niczym to martwienie nie pomogło - po prostu taki charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:17 To nie charakter, zaburzenia lękowe to choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:46 W każdym razie cecha niezależna od tego co na zewnątrz. Można mieć teoretycznie cudowne życie, a i tak żyć w lęku. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Boję się biedy. 13.03.24, 09:03 Wiem doskonale, bo choruję na GAD. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Boję się biedy. 13.03.24, 20:22 pavia napisała: > Naprawdę nikt z Was nie odczuwa takiego wewnętrznego niepokoju o przyszłość Was > zych dzieci? Pamiętacie takie filmy, że z miat zostają zgliszcza a resztki ludz > ie toczą walkę o kawałek chleba coś jak w Nad Maxie. To zazdroszczę, serio. I > jednocześnie dziwię się, że wszystko co ktoś napisze może być podciągnięte pod > ruską propagandę. Myślicie, że Duda i Tusk pojechali ot tak sobie do Biedna? A > macie plan ewakuacji w razie wojny? Slyszycie, że możecie budować sobie schron > y na podwórku? A ludzie z blokowisk? A jeśli energia rzeczywiście tak zdrożeje, > że nie będzie Was stać na grzanie zimą czy kąpiel w ciepłej wodzie? Mam 50 lat > i pamiętam czasy komuny, pamiętam biedę lat 90, kiedy plasterek mielonki przep > ychali się nosem na koniec kanapki, żeby na dłużej starczyło. Ze strachu doznałaś jakiegoś historycznego wzmożenia i przestałaś kojarzyć fakty? Pamiętasz biedę za komuny, biedne lata '90 - potem wejście do UE i przyzwoity poziom więc boisz się biedy przez UE???? Wojna przez UE??? Puk puk - jakieś resztki mózgu się ostały? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Boję się biedy. 14.03.24, 06:07 Zupełnie serio i bez ironii: idź dziewczyno do endokrynologa i psychiatry. Masz akurat tyle lat, że to może być Twój główny problem. Nie jest normalne takie wzmożenie po naooglądaniu się MadMaxa i wspomnieniach z dzieciństwa czy kiedyś (lata 80 pomyliły ci sie z 90, btw) Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:48 Ja też się boję. Prowadzę działalność, więc o chorobach mogę zapomnieć, niestety, one masowo przypomniały sobie o mnie. Ceny materiałów do mojej pracy skaczą praktycznie z zamówienia na zamówienie,media , zus i wynajem lokalu takoż, ja swoje ceny podnoszę odrobinę raz na dwa lata, w rezultacie zarabiam ok 40 % mniej niż 3 lata temu, do tego mam wrażenie, że biurokracja ciagle się rozrasta. I tak- boję się, ze nie dociągnę do emerytury, a w moim wieku już na nic sensownego nie mam szans. Chciałabym dostepności eutanazji. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:04 Wszystko zależy od twojej obecnej sytuacji materialnej. To forum to nie jest dobre miejsce na wyrażanie takich obaw. Przodują same wąskie specjalistki, dobrze sytuowane, żyjące w swojej bańce. Jeśli jesteś w trudnej sytuacji nie znajdziesz tu zrozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:10 <Przodują same wąskie specjalistki, dobrze sytuowane, żyjące w swojej bańce. > Tak, ale tylko w ich forumowych wcieleniach mają pracę za grube tysiące miesięcznie i po 20 mieszkań na wynajem oraz znają biegle po 5 języków. I jeszcze mają mężów, którzy codziennie mówią im że są piękne, a dzieci mają same szóstki w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:12 Ja jestem w bardzo dobrej sytuacji materialnej, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę że wystarczy, że cokolwiek się wywali, np. zdrowie albo sytuacja na rynku pracy i już tak różowo nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:15 Zdawać sobie sprawę, a czuć paniczny lęk to dwie różne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 08:32 to jak z tą opcją "pośrodku" - co proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 09:00 Nie. Ja też się boję, też mam lęki. Ale ważne jest właściwe rozpoznanie zagrożenia - czy ono jest, z której strony. Autorka wątku nie zaczęłą dyskusji o lęku, tylko od wskazania winnego jej lęku. I dlatego sobie rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 09:51 Duzo wymysla tez glupoty..natomiast jest pewna grupa dobrze sytuowana z wlasnymi nieruchomosciami, bogatymi partnerami, sama dobrze tez zarabiajaca itd. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:23 Tylko wiesz, partner/mąż dzisiaj jest, jutro go może nie być. A jeśli chodzi o nieruchomości to może się okazać po wprowadzeniu w UE wymagań odnośnie ochrony klimatu, że te domy i mieszkania będą niesprzedawalne i nie do wynajęcia. Coraz częściej się słyszy, że korporacje zwalniają ludzi. To, że niektóre twierdzą, że z UE nie zginiemy a bez niej to tylko ruski mir, to wiesz.............jak to mówi klasy twierdzi rymuje się z pier.. . Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:29 Owszem, moze byc, jutro nie ma, niemniej jednak jest latwiej z nim, niz bez, w kwestii bezpieczenstwa finansowego. Ogolnie dobrze juz bylo..obawiam sie...na tym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:07 Wiesz, mimo wszystko wolę żyć na tym świecie teraz niż 100 lat temu. 0 50O nie wspominając Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:49 No ja tez wole miec dwie nogi, niz jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:10 To w końcu napiszesz co proponujesz? Bo bardzo unikas zodpowiedzi. A sugestia kolegii po piórze, że w tym sąsiedztwie możemy stać się drugą Norwegią lub Szwajcarią.....cóż Odpowiedz Link Zgłoś
dragona Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:17 chococaffe napisała: > że w tym sąsiedztwie możemy stać się drugą Norweg > ią lub Szwajcarią.....cóż Właśnie, w tym sąsiedztwie. To jest nasz atut. Natomiast naszą największą słabością jest postkolonialna mentalność społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 15:21 Ok. jak konkretnie to sobie wyobrażasz. Jakie mamy atuty, żeby poradzić sobie jako państwo-wyspa z agresywnym sąsiadem? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 12:42 Od początku: Co proponujecie Polsce i Polakom zamiast EU? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 12:53 Nikt tego nie neguje, wiadomo, ze Polska bez Unii to taka gorsza Bialorus, biorac pod uwage jak ten kraj jest rzadzony i jaka ilosc kretynow go zamieszkuje. Natomiast zastanawia mnie, jak mozna kogos wyzywac od ruskich trolli, bo boi sie o przyszlosc? serio? ja nie zarabiam zle, chociaz biorac pod uwage inflacje to slabo, mam kredyt, splacam inne rzeczy, nie mlodnieje, i co mam sie nie obawiac? jestem trollem? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:08 Myślę, że dlatego, że od razy znalazł się winny. Dokładanie ten sam, którego wskazuje matuszka rosija. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 14:51 Tzn, kto? i przestance juz z tym trollami, jp. Nie lubie ogolnie pojetego wschodu, Rosji, Ukrainy, calego tego syfu i mentalnosci zwiazku radzieckiego. itd.a ciagle ktos pitoli o ruskich trollach. Wezcie ochloncie, bo to sie juz robi nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Boję się biedy. 14.03.24, 06:17 Osoba deklarująca, że pamięta doskonale ruski mir, bo "jest z lat 70tych", i ma traumę po biedzie jaką ruska okupacja tej części świata wywołała, która wreszcie przeżyła i na własne oczy widziała jaki skok cywilizacyjny wykonaliśmy po wejściu di UE- jest przerażona i ma wizję ludzi walczących o skórkę od chleba "jak w MadMaksie" bo UE wprowadza regulacje pro-ekologiczne. Plażo proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gazda3 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:31 Masz co jeść , masz gdzie mieszkać , bomby nie lecą ci na głowę !!!! Jesteś bogatsza niż 85 % ludzi na tej planecie. Ciesz się życiem i nie dołuj się obawami bo to nic nie da. Wszystko będzie dobrze , zobaczysz . Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:40 I prawdopodobnie masz najwyższy poziom życia że wszystkich swoich przodków ( no chyba że ktoś z arystokracji, w końcu to ematka) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:42 No nie, moi przodkowie mieli duzy dom, nie na kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Boję się biedy. 13.03.24, 18:30 Tylko emigracja na Białoruś Ci zostaje. Nie ma Unii, jest pięknie. Batiuszka troskliwy, a ziemniaków, soli i krupy dostatek. Można dorobić wywiadami jak to na Zachodzie źle, a u potato dyktatora dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 20:07 Dlaczego tak chętnie wysyłasz innych na emigrację? Chcesz powtórki roku 1968?. A może oczyszczenia "zdrowego narodu z obcych kulturowo i zdrajców"? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Boję się biedy. 13.03.24, 18:47 Strasznie głupia jesteś. Ty się nie boj UE, ty się ogarnij Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Boję się biedy. 13.03.24, 23:38 A ja nie. Choć może i powinnam Mam subiektywne poczucie, że dam sobie radę tak czy siak. Oraz, że są gorsze rzeczy, których powinnam się bać niż to co nazywasz ti autorko biedą. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:09 No cóż. Jest różnica między biednymi, zwykłymi ludźmi, którzy się boją a tymi, którzy chcą biednych, zwykłych ludzi przestraszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:20 Szkoda tylko, że nie łapiesz różnicy między tymi a tymi i na wszelki wypadek wyzywasz wszystkich od ruskich trolli. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:54 Kłamiesz, gdzie wyzwałam kogoś od ruskich trolli? I cały czas unikasz odpowiedzi na pytanie jakie "pośrdoku" proponujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 08:55 p.s. i to na tyle z tobą, nie chce mi się już reagować na twoje kłamliwe zaczepki. Każdy może przeczytać co napisałaś. Nie mam potrzeby mieć "ostatniego słowa" Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Boję się biedy. 14.03.24, 09:23 To nie tak, węgiel brunatny/kamienny skończy się za 50/100 lat, to samo z ropą, gaz później. Musim zostawić coś tych dóbr przyszłym pokoleniom, zwłaszcza w obliczu ślimaczenia się projektu ITER. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 14.03.24, 22:39 Odstawiasz samochodzik. Ochładzasz chałupę. Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:06 nie boję się biedy i wojny ilu Nas jest ? nie wychuchanych , bez wsparcia ekonomicznego pokoleniowego walczę cały czas , tylko wrogowie inaczej sie chcą nazywać mnie to już bez różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:14 mamy pożądane umiejętności na rynku jakimkolwiek zamiast kamienicy na Zolibożu zawsze czujemy się ok chociaż nie w trendach Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:16 ktoś ogarnie medycznie , ktoś informatycznie , ktoś logistycznie mamy ograniczone zaufanie i dobrze Nam z tym Odpowiedz Link Zgłoś