14.03.24, 13:24
Dla wszystkich brainiacs wsrod ematek & ich brainiac edziatek - Happy Pi Day! Celebrate in style wink Cheers.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 13:30
      Dziękuję, dla mnie 14 marca to Dzień Końca Wszystkiego albowiem wykrzaczył się portal sądowy smile
      • krwawy.lolo Re: 3.14 14.03.24, 13:32
        Ostatecznie! 😮😮😮
        • krwawy.lolo Re: 3.14 14.03.24, 13:33
          Miało być ze znakiem zapytania jeszcze.

Ostatecznie?! 😮😮😮
          • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 13:35
            Miejmy nadzieję, że nie. Ale od dziś miał "wejść nowy." No to tak wszedł, że nie działa smile :-0 smile
            • eagle.eagle Re: 3.14 14.03.24, 20:27
              To już działa crying
      • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 13:39
        Congrats, cokolwiek to nie znaczy ... Dzien Konca Wszystkiego surprised big_grin Well, cheers (co tam masz pod reka) - do dna wink
        • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 13:42
          Kawę mam i już dno w filiżance widać. Dzień Końca Wszystkiego oznacza, że niewiele można zrobić w zakresie śledzenia spraw bieżących, ponieważ... portal, przez który możemy sprawdzić, co się dzieje w sprawach i przez który mamy mieć dokonywane doręczenia pism sądowych padł i leży.
          • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 13:55
            Hmm ... upadly portal kojarzy mi sie z upadla dziewczyna (of course wink) - piekna byla, niewinna, miala duuuze, niebieskie oczy & mrugala dluuuugimi rzesami az przyszedl bad guy & ja upadl ... no i lezy upadla. Czyzbys to Ty, Danielo, byla owym bad guy, ktory upadl niewinny portal z blekitnymi oczami? tongue_out Cheers.
            • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 14:06
              Ja nic portalowi nie zrobiłam!!! Mam wprawdzie duże zdolności do upadania różnych rzeczy - raz upadłam jednocześnie laptop, żelazko i drukarkę, ale portal upadł zapewne przez osoby wprowadzające w nim zmiany.
              • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 14:22
                Zdolna Bestia jestes - mnie sie tylko udalo kiedys upasc cale pudelko z XIXwieczna zastawa, ktora przetrwala dwie wojny swiatowe & kilkanascie rewizji/przeszukan (a propos przeszlosci "kryminalnej" big_grin) - taki to ze mnie psuj, eh suspicious Ostaly sie 3 talerzyki, cukiernica (bez przykryweczki) & dzbanuszek do mleka - reszta ... well ... jak w wierszu CM "Niczego mi proszę pana
                Tak nie żal jak porcelany
                ." smile Life.
                • kk345 Re: 3.14 14.03.24, 14:33
                  Do rozbitej porcelany lepiej pasuje Barańczak

Jeżeli porcelana, to wyłącznie taka,

której nie żal pod butem tragarza lub gąsienicą czołgu;

jeżeli fotel, to niezbyt wygodny, tak aby

nie było przykro podnieść się i odejść;

jeżeli odzież, to tyle, ile można unieść w walizce,

jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci,

jeżeli plany, to takie, by można o nich zapomnieć,

kiedy nadejdzie czas następnej przeprowadzki

na inną ulicę, kontynent, etap dziejowy

lub świat:

kto ci powiedział, że wolno ci się przyzwyczajać?

kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?

czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy

w świecie

czuł się jak u siebie w domu?
                  • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 14:47
                    smile Merci.
                • aqua48 Re: 3.14 14.03.24, 14:53
                  bi_scotti napisała:

> Zdolna Bestia jestes - mnie sie tylko udalo kiedys upasc cale pudelko z XIXwiec
                  > zna zastawa,

Przebijam! Upadłam całą szafkę wypełnioną zastawą nie do odkupienia i kieliszkami zbieranymi starannie latami przez mojego nieżyjącego Ojca..W kuchni na podłodze skorup było po kostki smile
                  • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 15:00
                    Ah ... jak to mowia "jak piekna katastrofa" - dobrze, ze Tata nie zobaczyl, nie uslyszal jak sie kruchosci rozpadowywaly, bo by mu pewnie serce sie kruszylo z kazdym kieliszkiem. Dzieki za wspomnienie, poczulam sie jakos mniej barbarian skoro innym tez sie trafily/trafiaja takie upadki. Cheers.
                    • aqua48 Re: 3.14 14.03.24, 15:16
                      O tak, ta katastrofa była spektakularna. Poza tym jeszcze upadłam rodzinny XIX wieczny zegar (udało się go uratować) i sama siebie tyle razy, że pamiętam tylko te bardziej dotkliwe - gdy po jakimś tanecznym pas uskutecznianym w domu i mocnym upadku na pupę stłuczona a może nadpęknięta kość ogonowa przestała mnie boleć dopiero po roku, po czym zaraz nieumyślnie spadłam ze schodów i..kolejny rok bólu.
              • berdebul Re: 3.14 14.03.24, 15:23
                Musisz przestać prasować sprzęty biurowe sad big_grin
                • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 15:25
                  berdebul napisała:

> Musisz przestać prasować sprzęty biurowe sad big_grin

🤣
            • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 14:49
              A tu "oficjalne" wyjaśnienie dlaczego padł portal 🤣🤣🤣
              • alpepe Re: 3.14 14.03.24, 14:51
                No właśnie, pchają się, a tu kolejka!
              • aqua48 Re: 3.14 14.03.24, 14:54
                A alfabetycznie nie łaska!
              • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 14:57
                big_grin ha ha ha - dzieki za glosny smiech roznoszacy sie po okolicy (Ontario) wink Gdy wiatr powieje & zaniesie go over Atlantic ku Tatrom, bedziesz wiedziala skad te glosy wink
                Adwokaci, zbiorka! Logowac sie po kolei ... nie mylic z PKP tongue_out Cheers.
                • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 15:43
                  bi_scotti napisała:

> big_grin ha ha ha - dzieki za glosny smiech roznoszacy sie po okolicy (Ontario)

Proszę bardzo. Ja zawsze powtarzam, że mój zawód jest dla mnie źródłem nieustannej radości. Czy to jest portal, do którego trzeba się logować "po kolei" czy "trzydzieste plenum w spółdzielni Zenum" czyli wizytacja w Zakładzie Karnym, skutkującą tym, że się "zapomniało" o obrońcy, który siedzi i czeka aż go wyprowadzą na wolność - może nie jest mądrze, może nie jest sprawnie, może nie jest bogato, ale przynajmniej jest zabawnie.
                  • dragona Re: 3.14 14.03.24, 17:18
                    daniela34 napisała:

> zawsze powtarzam, że mój zawód jest dla mnie źródłem nieusta
                    > nnej radości.

Raczej źródłem autopromocji na ematce, w czym przypomina niejaką kurę. Codziennie ginie jeden kotek i jedna mała panda, gdy daniela czy kura uprawia swoją żenującą lanserkę. Pomyśleć, że niektórzy tutaj z pozycji trolli (ruskich, oczywiście) mogliby automatycznie wskoczyć na szczyt popularności, gdyby tylko ujawnili swój zawód, ale mają w tyłku taką popularność XD
              • krwawy.lolo Re: 3.14 14.03.24, 15:37
                Wniosek - musisz się przejść na dworzec. uncertain
                • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 15:45
                  Nawet mam niedaleko. Mówisz, że jak się przejdę to się zaloguję i zobaczę co się dzieje w sprawie, która mam w pięknej Tucholi?
                  • krwawy.lolo Re: 3.14 14.03.24, 15:48
                    Jakby nie było, będziesz po kolei. Nie będą Ci mogli niczego zarzucić.
    • kochamruskieileniwe Re: 3.14 14.03.24, 13:50
      Gdyby nie tacy kryminaliści jak Bi, Polska wyglądałaby zupełnie inaczej. Prawdopodobnie bylibyśmy bliżej Korei Pólnocnej... suspicious
      Ciekawe, czy wobec innych kryminalistów z tamtych czasów, tez takiś odważny...
    • dragona Re: 3.14 14.03.24, 13:52
      bi_scotti napisała:

> Happy Pi Day!

Czy w Kanadzie to nie jest mowa nienawiści? Matematyka bywa suką.
    • kk345 Re: 3.14 14.03.24, 14:13
      W Europie Pi Day jakoś traci swój sens, bo dziś jest 14.3...
      • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 14:17
        kk345 napisała:

> W Europie Pi Day jakoś traci swój sens, bo dziś jest 14.3...

big_grin
        No ale BBC (wszak European wink) jednak odnotowalo wink Nawet z obrazkami! Cheers.
        • alpepe Re: 3.14 14.03.24, 14:26
          BBC jest lewe jak ich ruch drogowy
          • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 14:31
            You suggest, ze tylko lewacy uzywaja π w kalkulacjach? Czy to jest explanation dla istnienia plaskoziemcow? Cheers.
            • kk345 Re: 3.14 14.03.24, 14:34
              Nie. Że prawidłowym zapisem daty jest DD MM YYYY, a nie jakieś dzikie wynalazki big_grin
              Godziny jakoś nie zapisują odwrotnie, to dlaczego uparli się akurat na datę?
            • alpepe Re: 3.14 14.03.24, 14:40
              Nie, ja sugeruję, a nawet i twierdzę, że w Europie to od czapy i wymaga explanation.
              • boogiecat Re: 3.14 14.03.24, 18:57
                A u mnie w robocie tak sie notuje na odwrot😫 w bardzo starych dokumentach nawet to widzialam
                • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 20:25
                  Podobno ...
                  ... the United States borrowed the way it was written from the United Kingdom who used it before the 20th century and then later changed it to match Europe (dd-mm-yyyy). American colonists liked their original format and it's been that way ever since.
                  Samo zlo przez tych "American colonists" tongue_out Cheers.
                  • boogiecat Re: 3.14 14.03.24, 20:53
                    A bo w Europie sie rozdrabniaja, taka finezja - ladne lecz niepraktyczne!; natomiast Anglik czy tam inny porzadny kolonizator « mysli latami » na wieksza skale, przeciez nie bedzie sie zastanawial ilez to juz dni odkrywa dziki zachod, a popatrzy po dzieckach czy urosly🤷🏻‍♀️

Aby okreslic osobista preferencje, trzeba sobie po prostu zwizualizowac, ze wchodzisz do szafy i wychodzisz w jakims dziwnym swiecie i o co pytasz przechodnia? Przepraszam, ktory mamy rok, czy ktory mamy dzien?😜
                    • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 20:58
                      Kiedys to sie pytalo (przechodnia) "gdzie pan kupil ten papier toaletowy?" a teraz takie intelektualne wyzwania o czasie i przestrzeni surprised I'm too old for that wink Cheers.
                      • boogiecat Re: 3.14 14.03.24, 21:50
                        No mowia, ze kiedys bylo lepiej. Ale w pytaniu o papier toaletowy jest przeciez czasoprzestrzen jak ta lala😜

Ale serio, why oh why Anglicy robia wszystko na odwrot?😫 i gdzie jest Najma oraz Princeska, zeby nam wytlumaczyc😤

Moja corka mowi, ze to albo religia albo wojna zdecydowaly i ta wojna nam sie forumowo zgadza!😀
                        • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 22:23
                          Anglicy mi nie robia (UK generalnie mi wisi choc niby to "moja" korona surprised) ale na Scots nie dam zlego slowa powiedziec - single malt whisky rulez & nothing else matters tongue_out Moze radosc z obchodzenia Pi Day jest mozliwa tylko po odpowieniej dozie whisky albo chociaz burbon od sasiadow? C'est possible big_grin
                          BTW, moj local LCBO zaczal sprzedawac ... real French Calvados (procz ontaryjskiej "podroby") - can you imagine? Ktos chyba czyta w moich najskrytszych myslach ... Who? Who? surprised wink Cheers.
                          • boogiecat Re: 3.14 15.03.24, 21:36
                            Mnie teraz bardziej interesuje ta ontaryjska podroba 😀

U nas takich lcbo nie ma😱😳😮
                            • bi_scotti Re: 3.14 15.03.24, 23:45
                              C'est ça - tu jest producent smile Jabol jak ta lala - dam znac gdy sprobuje wink Cheers.
                              • boogiecat Re: 3.14 16.03.24, 16:46
                                Ale maja rozmach z ksztaltem butelki, bardzo fajne i wyglada prawie jak cos zdrowego😀
    • amast Re: 3.14 14.03.24, 19:38
      .
    • septembra Re: 3.14 14.03.24, 19:42
      Mój wewnętrzny nerd bardziej czeka na 25 maja
      • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 20:20
        Sooner will be "May the 4th be with you" big_grin Choc to moze dla innej kategorii nerda wink Cheers.
    • marusia_ogoniok_102 Re: 3.14 14.03.24, 20:59
      Hm. By ciasto upiec, bo Liczba Pi w angielskim czyta się jako "Pie" smile
      https://www.nationaldaycalendar.com/.image/ar_16:9%2Cc_fill%2Ccs_srgb%2Cg_faces:center%2Cq_auto:eco%2Cw_768/MjA0ODc4NDg4ODgzMTc3MDU0/website-feature---national-pi-day--march-14.png
      • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 22:26
        I to jest najsluszniejsze potraktowanie Pi(e) Day! Daniela, a Ty co? Naczelna Ochmistrzyni Forum Emama zdystansowana przez Marusie? Unbelievable! No chyba, ze wciaz czekasz na swoja kolej do Tucholi to pewnie mozna Cie jakos usprawiedliwic wink Yeah ... pie day for everybody smile Cheers.
        • daniela34 Re: 3.14 14.03.24, 22:34
          Ja tylko krem paprykowy gotuję 😀
          • bi_scotti Re: 3.14 14.03.24, 22:39
            To ma na pewno bardzo ladny kolor choc i tak najladniejszy ma chlodnik - the best neon ever big_grin Bon appetite! Cheers.
    • beneficia Re: 3.14 15.03.24, 09:30
      Skąd wiesz?
      Czy tylko tak rzucasz g..., może coś się przyklei?
    • dragona Re: 3.14 15.03.24, 09:38
      Mówiłam, że mowa nienawiści.

matematyka na maturze to dla części uczniów nadmierny i niepotrzebny stres, a problemów psychicznych wśród młodzieży jest coraz więcej
      Oblanie matury z matematyki np. wybitnemu humaniście zamyka drogę do dalszego kształcenia. Dla wielu uczniów jest źródłem ogromnego stresu, a wręcz cierpienia

krakow.tvp.pl/76416709/matura-bez-obowiazkowej-matematyki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka