Dodaj do ulubionych

Okres probny pytanie?

15.03.24, 16:52
Mimo, że jestem doświadczonym fachowcem w swojej dziedzinie ( nie żebym się chwaliła), teraz zaproponowano mi etat, ale zatrudniają mnie na okres próbny 3 miesięcy. To mój pierwszy etat. Powiedzcie mi bardziej doświadczone dziewczyny, czy to jest zwyczajowo przyjęte, że ten pierwszy etat to okres próbny?
Czy pensja 8900 brutto to dobra pensja? Instytucja państwowa.
Obserwuj wątek
    • leosia-wspaniala Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 16:56
      Doświadczony fachowiec i nie wiesz, czy dają ci dobra pensję? I tak, okres próbny to norma, skąd mają wiedzieć, że się sprawdzisz.
      • droch Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:01
        tak, okres próbny to norma, skąd mają wiedzieć, że się sprawdzisz

Bardzo mocno zależy od branży.
        • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:06
          droch napisał:

> tak, okres próbny to norma, skąd mają wiedzieć, że się sprawdzisz
          >
          > Bardzo mocno zależy od branży.

Media. Radio.
          • kadfael Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:21
            W publicznym radiu dali Ci etat? Coś mało wierzę.
            • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:24
              kadfael napisała:

> W publicznym radiu dali Ci etat? Coś mało wierzę.

Dali. Po 25 latach współpracy. I tak dobrze, bo z obecnego rozdania ludzie są tam przyjmowani od razu na etaty.
              Nie ukrywam, że koneksje z nową dyrekcją pomogły.
              • kadfael Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:26
                I nie ma systemu honoraryjnego? Chyba że to etat niedziennikarski.
                • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:30
                  kadfael napisała:

> I nie ma systemu honoraryjnego? Chyba że to etat niedziennikarski.

Dla współpracowników jest- umowy o dzieło. Dla nadzorujących redaktorów jest pensja.
                  • kadfael Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 10:08
                    To powiem tak. Jeśli to eaduo poza Warszawą To chyba pensja w miarę OK. Jeśli w Wawie to mocno tak sobie. A okres próbny jest w tej chwili bardzo często praktykowany, więc nie dziwi.
        • leosia-wspaniala Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:10
          W jakiej branży nie ma okresów próbnych, tylko umowa na rok albo czas nieokreślony?
          • droch Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 18:51
            W IT. Jeśli pracownik pracuje na normalnym etacie i przechodzi do innej firmy na etat, zazwyczaj nie jest w ogóle zainteresowany ofertą z “okresem próbnym”.
            • arthwen Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 18:55
              W większości firm z IT, które znam okres próbny jest. Nikomu to nie przeszkadza, bo ludzie wiedzą, że jakby coś nie pasowało, to inną pracę dostaną z miejsca.
              I to nawet w przypadku zatrudniania z polecenia (ba, premia za zatrudnionego pracownika z polecenia jest wypłacana właśnie PO okresie próbnym, jak drugą umowę podpisują już na czas nieokreślony).
              Z pewnością są firmy - albo pojedyncze przypadki bardzo pożądanych pracowników - że od razu jest umowa na czas nieokreślony, ale jednak nawet w IT okres próbny nie jest niczym dziwnym.
              • droch Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 19:03
                Mam zupełnie inne doświadczenia, również z praktyki. Okres próbny w IT jest odbierany jako “dostanę 3/4 pensji za obietnicę”. Well, nie trzeba być wonska specjalistką , żeby w to nie wchodzić.
                • arthwen Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 21:25
                  Ee, to ja dla odmiany pierwsze słyszę o 3/4 pensji smile
                  I naprawdę rzadkie przypadki, że komuś nie przedłużyli tej umowy, rekrutacja jest dość szczelna, nie przyjmują ludzi, którzy nie mają odpowiednich kompetencji.
                  Tzn ok, nie wiem jak z jakimiś juniorami, bo ten etap to kilkanaście lat temu jednak, a trochę się rynek zmienił.
                • angazetka Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 22:26
                  Mój mąż jest branża IT, okres próbny jest zawsze.
              • paniadmin Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 20:11
                Mam podobne doświadczenia. Z czego bardzo rzadko zdarza się, żeby komuś nie przedłużyli umowy po okresie próbnym.
          • slonko1335 Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 19:15
            Mój mąż w branży budowlanej nigdy nie miał umowy na okres probny.
            • slonko1335 Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 21:37
              No i w sumie w budżetówce nie ma umow na okres probny.
              • arthwen Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 00:49
                Jak to nie ma?
                Owszem, w budżetówce pracowałam prawie 20 lat temu, ale pierwszą i drugą umowę miałam na czas określony, dopiero trzecią (bo już wymuszone przepisami) dawali na nieokreślony.
                • ayelen40 Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 03:19
                  Na okres próbny i czas określony to nie to samo.
                • slonko1335 Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 06:40
                  arthwen napisał(a):

> Jak to nie ma?
                  > Owszem, w budżetówce pracowałam prawie 20 lat temu, ale pierwszą i drugą umowę
                  > miałam na czas określony, dopiero trzecią (bo już wymuszone przepisami) dawali
                  > na nieokreślony.
                  >

Hmm...
                  chyba mylisz umowy....
                  • slonko1335 Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 06:42
                    .
                    • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 09:58
                      slonko1335 napisała:

Ale budżetówka to nie tylko pracownik samorządowy. Ja np nie jestem żadnym pracownikiem samorządowym, a etat dostaję w publicznej instytucji.
                      • slonko1335 Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 11:49
                        Oczywiście, że nie tylko ale w służbie cywilnej, samorządowce i centralnej nie ma umow na okres probny. Wiadomo, że niektórych dotyczą inne przepisy jak choćby nauczycieli których obowiązuje kn chociaż w kwestii umow próbnych w ich przypadku akurat wygląda tak samo.
              • silenta Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 10:33
                Zawsze w budżetówce miałam okres próbny.
      • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:06
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Doświadczony fachowiec i nie wiesz, czy dają ci dobra pensję? I tak, okres prób
        > ny to norma, skąd mają wiedzieć, że się sprawdzisz.

Dotychczas pracowałam na umowę o dzieło, to skąd mam wiedzieć? Ze znajomymi, ktorzy byli na etatach i na tych stanowiskach nie rozmawiałam o konkretnych kwotach.
        • leosia-wspaniala Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:10
          No chyba wiesz, ile warte jest Twoje doświadczenie na rynku i ile pieniędzy potrzebujesz?
          • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:13
            leosia-wspaniala napisał(a):

> No chyba wiesz, ile warte jest Twoje doświadczenie na rynku i ile pieniędzy pot
            > rzebujesz?

Wiem, ale ja skromna jestem, a potrzebować to ja mogę i 20 tyswink
            Mnie chodzi tylko o to, czy okres próbny to standard.
            • ayelen40 Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:24
              Tak, standard
            • arthwen Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:26
              Tak, standard.
    • zerlinda Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:06
      W większości miejsc okres próbny jest jak najbardziej przewidziany dla nowego pracownika. Choć czasem na próbnym jest wszystko ok a a momencie umowy na stałe nagle wychodzą różne kwiatki. Ci do pensji trudno powiedzieć, zależy jaka branża.
      • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:07
        zerlinda napisała:

> W większości miejsc okres próbny jest jak najbardziej przewidziany dla nowego p
        > racownika. Choć czasem na próbnym jest wszystko ok a a momencie umowy na stałe
        > nagle wychodzą różne kwiatki. Ci do pensji trudno powiedzieć, zależy jaka branż
        > a.

Media, radio.
    • szare_kolory Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 17:22
      lalka.di napisała:

> czy to jest zwyczajowo przyjęte, że ten pierwszy etat to okres próbny?

Tak, okres próbny to standard. Niech się wypowiedzą specjalistki, ale i druga umowa też wcale nie musi być na stałe.

> Czy pensja 8900 brutto to dobra pensja? Instytucja państwowa.

Jeśli się nie orientujesz w stawkach, a ta zaoferowana Ci odpowiada i nie stanowi obniżenia komfortu życiowego, no to chyba brać. Budżetówka to też bywa specyficzny obszar, który lubi wynagradzać niżej niż rynek. Trudno ocenić nie znając branży, stanowiska, Twojego doświadczenia czy to odpowiednia stawka, dlatego przyjęłabym to, co napisałam.w 1. zdaniu.
    • mizantropka_20 Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 18:25
      Jakby ci to delikatnie napisać- 8 900 brutto?????? Dla fachowca??? Nie, to nie jest dobra pensja
      • arthwen Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 18:52
        To już pewnie zależy w jakiej branży i w jakim mieście wink
      • droch Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 18:52
        Na emama to wręcz synonim jałmużny…
        • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 19:51
          droch napisał:

> Na emama to wręcz synonim jałmużny…

A to wiadomosmile)) Tu wszystkie zarabiają po 30 tyswink)
          • ayelen40 Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 20:00
            Na rok brutto 😉
            • arthwen Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 21:27
              Przecież to by było poniżej minimalnej krajowej.
              • demodee Re: Okres probny pytanie? 15.03.24, 22:12
                > Przecież to by było poniżej minimalnej krajowej.

Może pracują na część etatu i stąd taka kwota?
    • marynia19933 Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 10:04
      Tak ja w państwowej instytucji tez miałam okres próbny. Pensja zależy od zakresu obowiązków wiec ciężko powiedzieć.
    • migafka357 Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 10:09
      Po 25 latach współpracy propozycję umowy na okres próbny bym wyśmiała. Co takiego chcą jeszcze wypróbować, czego nie dowiedzieli się o tobie przez 25 lat? Takie umowy się podpisuje z nowymi ludźmi, a nie pracującymi w firmie od lat, tylko zmieniającymi rodzaj umowy.
      • lalka.di Re: Okres probny pytanie? 16.03.24, 11:00
        migafka357 napisała:

> Po 25 latach współpracy propozycję umowy na okres próbny bym wyśmiała. Co takie
        > go chcą jeszcze wypróbować, czego nie dowiedzieli się o tobie przez 25 lat? Tak
        > ie umowy się podpisuje z nowymi ludźmi, a nie pracującymi w firmie od lat, tylk
        > o zmieniającymi rodzaj umowy.

Nie bardzo mogę stawiać warunków, bo akurat etat w tej instytucji jest cudem, więc i tak się cieszę, że go dostaję. Tam ludzie całe życie są na wspólpracy, albo na własnej działalności gosp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka