Dodaj do ulubionych

Do szydełkujacych

17.03.24, 22:11
Szydełkuję sobie od pobad pół roku. Początkowo drobne gwiazdki na choinke, teraz serwety i chusty. Zwykle albo kordonek (serwety) albo włóczka 50/50 bawełna z akrylem. Zastanawiam się z jakiej jeszcze włóczki mogłabym tworzyć. Myślałam o merino, ale są moim zdaniem dość grube i na chusty nie bardzo (chyba).
Czego używacie?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Do szydełkujacych 17.03.24, 22:30
      anilorak174 napisała:

> Zastanawiam się z jakiej jeszcze włóczki mogłabym tworzyć. Myślałam o merino, ale są moim zdaniem dość grube i na chusty nie bardzo (chyba).

właściwie to nie rozumiem problemu.
      Merino, czyli wełna z merynosów może mieć parametry od lace po chunky/bulky, szydełka są też od cieniutkich po grubaśne, więc wszystko jest kwestią doboru odpowiedniej grubości włóczki i szydełka. Jak lubisz cieniutkie, zwiewne wyroby, to wybierasz taką włóczkę i szydełko, jak bardziej mięsiste, to grubsze.
      To samo dotyczy alpaki, bawełny (najlepiej merceryzowanej), jedwabiu i wszelakich mieszanek.
      www.ravelry.com/patterns/search#craft=crochet&pc=shawl-wrap&sort=created&view=captioned_thumbs&page=1
    • geigo Re: Do szydełkujacych 17.03.24, 22:32
      Przecież merino to tylko rodzaj wełny, może występować w każdej grubości, od cieniusieńkich 1500 m/100 gr, po grubasy super bulky. Można wybrać sobie dowolnie cienką nitkę, a przy obecnej ofercie także skład i parametry - czyste merino, mieszanki z innymi wełnami, z bawełną, syntetykami, singiel, skręcone z kilku nitek itd.
      • anilorak174 Re: Do szydełkujacych 17.03.24, 22:44
        Tylko ze widzę glownie grube merino. Stąd wątpliwość.
    • smoczy_plomien Re: Do szydełkujacych 17.03.24, 23:02
      Kupuję motki od Kokonków. Mają bardzo duży wybór motków ombre (wolę takie, bo jednorodne motki sprawiają, że dzierganie jest dla mnie monotonne). Ogromną zaletą jest to, że można skomponować motek ombre wg własnego pomysłu na zestaw kolorów. Od jakiegoś czasu kupuję tylko tak.

Niestety największy wybór kolorów mają dla włóczki classic, czyli właśnie bawełna:akryl 50:50, ale kupiłam sobie niedawno wzornik dla włóczki 100% bawełna i spróbuję pokombinować też z tym (choć kolorów jest ze 2x mniej).
      • memphis90 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 10:07
        To ja polecę jeszcze zakręcone motki, chyba teraz częściej kupuje tam, niż od kokonkow.
        • anilorak174 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 11:31
          Ja kupuję od Nela Handmade.
    • memphis90 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 10:06
      Robiłam chustę z merino, ale mnie strasznie gryzła w palce w czasie przerabiania 🤬
      • anilorak174 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 10:09
        Ja nie lubię wełny, bo też mnie gryzie. Ale takie mam zamówienie na prezent, stąd szukam.
        • memphis90 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 11:58
          Robiłam konkretnie z tej:
          zakreconemotki.com/jesien-aniela.html
          Bardzo fajnie wychodzą chusty typu moss z tej serii, ale to już nie merino
          zakreconemotki.com/pl/p/Moss-Light-Black-Edition-BL65-turkuspistacjasloneczny-zoltymandarynkakoniak-nitka-czarna/1636
          • anilorak174 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 12:39
            Niestety ma domieszke akrylu. Musi być czyste merino.
            • alicia033 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 12:57
              anilorak174 napisała:

> Musi być czyste merino.

sklepmakunki.pl/213-lace-ball-100-schoppel-wolle
              www.e-dziewiarka.pl/wyszukiwanie-zaawansowane/wloczka-merino-400-lace/
              wloczkiwarmii.pl/pl/70-baby-supremo
              www.sklep-ik.pl/?s=100%25+merino&post_type=product&search_limit_to_post_titles=0&fs=1
              • anilorak174 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 13:13
                No to wyszło że szukać nie umiem 😉
                Dzięki.
      • majaa Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 12:11
        A to ciekawe, bo akurat merino to jedyna prawdziwa wełna, która mnie nie gryzie nic a nic. Może miałaś z domieszką?
    • majaa Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 12:12
      Merino może być też cieniutkie, musisz poszukać.
    • madameleloupblanc Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 12:53
      wlaze sobie na watek by podziwiac co wyszydelkowalyscie a tu nic... no zrobcie jakis watek "chwale sie"
      • anilorak174 Re: Do szydełkujacych 18.03.24, 13:11
        Ja juz się chwaliłam kiedyś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka