19.03.24, 00:00
Odkrycia z różnych dziedzin, ja zacznę.
Cytryna w butelce (taki mini sok do napojów w butelce wyglądem przypominajacym cytrynę) świetnie sobie radzi z kamieniem w łazience.
Dostałam od koleżanki która pracuje w firmie rozlewającej takie soczki całe pudło tego, a że jestem team "jedynie żywa cytryna", to stwierdziłam że umyje tym zakamieniona umywalkę, wygląda po myciu jak nowa 😳, świetnie odkamienia czajnik
😂
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: Odkrycia 19.03.24, 00:03
      Na szybko to:
      Stojak na pokrywki z Ikei - nie wiem jak mogłam bez niego żyć smile
      Pomadka z peelingiem Sylveco

• homohominilupus Re: Odkrycia 19.03.24, 00:10
      Że jak przestanę chodzić na pedicure frezarkowy co miesiąc to pięty będę miała miękkie jak nigdy dotąd.
      • apallosa Re: Odkrycia 19.03.24, 00:40
        Martamarta92 - jak będę u ojczyma w domu, to wypróbuje Twój patent.
        Moje odkrycia:
        - skarpetki z Accossorize. Są genialne, niby skarpetki jak inne, ale dla osoby dziennie przemierzającej po kilka dobrych kilometrów są naprawdę dobre i trwałe.
        - kredki żelowe do oczu Eveline, szczególnie cielista- świetne są dla osoby mającej głęboko osadzone oczy, czyli takiej jak ja. Genialnie rozjaśnia wewnętrzne kąciki oczu, ale trzeba od razu rozetrzeć.
        - kremy pod oczy i do twarzy maleńkiej firmy Api Oro...zanabylam w górach trzy sztuki i kiedy znowu będę w Pl, zanabede znowu. Świetne są też i świece tejże firmy....
        - no i jeszcze mój prościutki patent na odchudzanie: każdy posiłek zaczynać od jabłka. Jabłko - śniadanie, jabłko- obiad- jabłko, na kolację też jabłko,albo i dwa. Chudnę bardzo ładnie...zamiennie może być gruszka,albo i inszy owoc. Zaś na obiad- miska sałaty, do tego kawałki łososia, warzywa,pomidory,oliwa...pyszne i odchudza.
        • summerland Re: Odkrycia 19.03.24, 07:08
          Fajny patent z tym jablkiem. A na sniadanie I kolacje co jadasz (oprocz jablek)?
          • apallosa Re: Odkrycia 19.03.24, 09:45
            A to różnie...
            Często makaron z sosem ( niedużo tego sosu) , do tego kawałek chudego mięsa lub ryby ( łosoś na ogół, bo bardzo lubię) , no i warzywa.
            Biorę mieszankę sałat do miski, do tego papryka,ogórek, nać pietruszki,suszone pomidory, co w ręce wpadnie...do tego właśnie kawałeczek mięsa lub ryby no i łyżka oliwy,nie więcej.
            Dużo tego się nie zmieści w żołądku, a najedzona jestem. No i trzeba jeść w miarę powoli...
            • apallosa Re: Odkrycia 19.03.24, 09:47
              Acha- to było na obiad lub kolację..
              A na śniadania bardzo często owsiankę z orzechami, migdalami- a wcześniej owoc. Jabłko na ogół.
        • feniks_z_popiolu Re: Odkrycia 19.03.24, 07:43
          Dietetycy mówią, żeby z owocami nie przesadzać. Garść dziennie to wszystko. Lepiej jabłko zamienić na marchewkę, kalarepkę, rzodkiewkę, ogórek, pomidor, szklankę soku warzywnego ewtl. wody.
          Trudne, wiem, sama walczę z nadmiarem jabłek w dieciesmile
        • alina460 Re: Odkrycia 19.03.24, 10:06
          Jabłka nie powinno się jeść na czczo, jak zresztą wszystkich owoców.
          • kotejka Re: Odkrycia 19.03.24, 11:17
            alina460 napisała:

> Jabłka nie powinno się jeść na czczo, jak zresztą wszystkich owoców.

moze przy jakichs schorzeniach. Nie ma powodu, dla ktorego zdrowy czlowiek nie mialby sobie zaczac dnia od owocow
            ja bardzo lubię
            • konsta-is-me Re: Odkrycia 20.03.24, 09:35
              Niektórych jabłka natychmiastowo wzdymaja , pewnie o to chodzi.
              • szarmszejk123 Re: Odkrycia 20.03.24, 09:55
                Ja po jabłkach na czczo dostaję wilczego głodu.
          • chatgris01 Re: Odkrycia 19.03.24, 13:25
            To ciekawe, bo we Francji właśnie zalecają jedzenie owoców na czczo (i najlepiej nie wieczorem).
        • youngagain Re: Odkrycia 20.03.24, 06:49
          Czytałaś "Glukozowa rewolucje"? Wg tez tam postawionych właśnie błonnik na początku posiłku (czyli Twoje jabłko) zmniejsza wchłanianie się glukozy. Chociaż Twoje jabłko to też fruktoza. Powinno się jeść w kolejności:
          - błonnik (warzywa)
          - białko
          - węglowodany
    • ardzuna Re: Odkrycia 19.03.24, 00:48
      To się nazywa kwasek cytrynowy. Tak, odkamienia. Ocet też. Z prywatnych odkryć - kamień w niektórych przypadkach można też zdrapać metalowym przedmiotem (najlepiej tępą częścią) z powierzchni, których to nie porysuje. To najszybsza metoda jego usunięcia.
    • eliszka25 Re: Odkrycia 19.03.24, 02:09
      Że nabłyszczacz do zmywarki pięknie nabłyszcza ścianki szklanego prysznica oraz je „impregnuje” przed osiadaniem kamienia. Po ściankach potraktowanych nabłyszczaczem woda się „ślizga” i kamień osadza się dużo wolniej. Wystarczy przetrzeć prysznic wodą z nabłyszczaczem co 2-3 tygodnie.
      • szarmszejk123 Re: Odkrycia 19.03.24, 08:49
        O, I to są odkrycia jakich mi potrzeba :p
        • alina460 Re: Odkrycia 19.03.24, 10:08
          Fajny pomysł z tym nabłyszczaczem, muszę go wypróbować.
      • sabek81 Re: Odkrycia 19.03.24, 11:03
        eliszka25 napisała:

> Że nabłyszczacz do zmywarki pięknie nabłyszcza ścianki szklanego prysznica oraz
        > je „impregnuje” przed osiadaniem kamienia. Po ściankach potraktowanych nabłysz
        > czaczem woda się „ślizga” i kamień osadza się dużo wolniej. Wystarczy przetrzeć
        > prysznic wodą z nabłyszczaczem co 2-3 tygodnie.
        Z chęcią wypróbuje👍🏻
      • malia Re: Odkrycia 19.03.24, 12:25
        O tak, też na to wpadłam, co więcej , umyłam okno kuchenne i przetarłam wodą na z nabłyszczaczem, ciekawe czy to przedłuży czystość okna
      • madameleloupblanc Re: Odkrycia 19.03.24, 13:20
        o i to jest prawdziwe odkrycie
      • kolindra Re: Odkrycia 19.03.24, 13:32
        Czym go nakładasz? Tzn. Żeby się równomiernie rozprowadził? sam czy rozcieńczony?
        • malia Re: Odkrycia 19.03.24, 13:40
          Ja rozcieńczyłam w wodzie i umyłam okno, jak przeschło trochę przetarłam szmatką, nie wiem, może nie powinnam ale smugi były, a na szybie prysznicowej tylko wodą z nabłyszczaczem robię i nie poleruję
        • eliszka25 Re: Odkrycia 20.03.24, 21:06
          Wlewam trochę do miski z wodą. Miska ma jakieś może ze 3 litry, wlewam do niej chlust nabłyszczacza, nie odmierzam, na oko może ze 20-30 ml. Przecieram prysznic ścierką z mikrofibry zamoczoną w wodzie z nabłyszczaczem, a potem jeszcze wilgotne szyby przecieram suchą ścierką. W sumie też z mikrofibry, ale na opakowaniu miały napisane, że są do szyb 😄. Nie poleruję i nie szoruję do sucha. Po prostu przecieram i już.
      • szare_kolory Re: Odkrycia 19.03.24, 16:37
        Eliszka, powinni Ci dać Nobla i pomniki stawiać!
        • eliszka25 Re: Odkrycia 20.03.24, 21:09
          A nie, to nie mój pomysł. Wyczytałam to kiedyś w gazecie.
    • marta.graca Re: Odkrycia 19.03.24, 07:27
      Od soczku może tańszy będzie kwasek cytrynowy, też super działa. I ocet smile
      • berdebul Re: Odkrycia 19.03.24, 08:45
        Ocet rozpuszcza silikon więc do czajników z uszczelkami, albo do łazienki lepszy jest kwasek cytrynowy.
        • babsee Re: Odkrycia 19.03.24, 10:39
          I śmierdzi, maksymalnie i okrutnie!nie cierpie smrodu octu, zawsze jak widze te eko porady zeby wszystko myć octem to stwierdzam, ze niektórzy chyba mają upośledzony węch.
          • jolie Re: Odkrycia 19.03.24, 10:43
            Ja też nienawidzę tego zapachu. Przypomina bardzo cuchnące stopy, blee.
            • eglantine Re: Odkrycia 19.03.24, 11:19
              Jak tak u siebie covid zdiagnozowałam. Mogłam wąchać ocet i kompletnie nic. A normalnie mnie wykręca.
              • kotejka Re: Odkrycia 19.03.24, 12:47
                są octy zapachowe w action, ja autentycznie lubie ich zapach i uzywam do plukania smile
      • szarmszejk123 Re: Odkrycia 19.03.24, 08:51
        To, o czym ona pisze, to właśnie kwasek w formie płynnej:p
        • marta.graca Re: Odkrycia 19.03.24, 08:56
          Wiem, jak sobie odkręci kran i zaleje wodą, to efekt będzie ten sam- a cena o wiele niższa.
          • szarmszejk123 Re: Odkrycia 19.03.24, 09:01
            Zdaje się że dostała gratis te cytrynki, to już niech zużyje:p
      • martamarta92 Re: Odkrycia 19.03.24, 10:34
        Wiadomo że lepiej kwasek, używam regularnie, ale to dostałam bo opakowania lekko uszkodzone, a że nie używam spożywczo to uznałam że czujnikowi i łazience nie zaszkodzi 😂
    • majenkirr Re: Odkrycia 19.03.24, 13:21
      Pewnie Wy wiecie to od zawsze, ale ja dopiero wczoraj 😅 dowiedziałam się, ze można do siebie samej wysłać text message.
      • szarmszejk123 Re: Odkrycia 19.03.24, 13:23
        Można sobie samej nawet whatsapp'a wysłać:p
        Wysyłam sobie tak linki na później ;p
        • madame_edith Re: Odkrycia 19.03.24, 16:44
          Ja mam ze sobą bardzo intensywną korespondencję na messengerze 😁. Nasza rozmowa to kopalnia przepisów i ważnych informacji
        • dominika9933 Re: Odkrycia 20.03.24, 05:50
          Ja teżsmile
    • kotejka Re: Odkrycia 19.03.24, 16:11
      W temacie prowadzenia domu i sprzątania nic mnie już nie zaskoczy wink
      Wczoraj natomiast odkryłam ze zdziwieniem, że urodziłam się w pełni księżyca,
      Co podobno ładuje mnie wielką życiową energia i daje szczególną misję do wypełnienia
      Energię owszem mam, a misji jeszcze nie odkryłam, no chyba że jest nią hodowla chłopców lub cudzych dzieci uczenie wink
    • ardzuna Re: Odkrycia 20.03.24, 00:31
      A teraz moje najlepsze odkrycie ostatnich czasów, śmiejcie się gromko. Odkryłam, a właściwie zostałam uświadomiona, że takie stalowe centymetry w żółtych lub pomarańczowych pudełkach mają czarne blokady i nie trzeba ich cały czas przytrzymywać po rozwinięciu big_grin
      • majenkirr Re: Odkrycia 20.03.24, 01:48
        To to nawet ja wiem! 💅🏻
      • marta.graca Re: Odkrycia 20.03.24, 05:51
        Dla mnie to prawdziwe odkrycie, bo nawet nie wiedziałam o istnieniu pudełek z centymetrami 😉
        • ardzuna Re: Odkrycia 20.03.24, 19:56
          Wiedziałaś na pewno, chodzi o taką miarkę dedra.pl/product-pol-26778-Miarka-POP-tasma-miernicza-DEDRA-M358-3m-13mm-zolta.html smile
          • marta.graca Re: Odkrycia 20.03.24, 20:34
            No pewnie! Jakoś inną miałam wizję pudełka 😊
    • gaja68 Re: Odkrycia 20.03.24, 01:27
      Siarka organiczna. Nigdy wcześniej nie miałam tak twardych, długich paznokci. Włosy też jakby przestały się łamać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka