bylam.stara.mostowiakowa 22.03.24, 17:47 Macie? Używacie? Smarujecie masłem? Waham się czy brać silikonową czy blaszaną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 17:47 Macie, nie smaruję, chyba że do babki, do babki smaruję - bo tak. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 17:57 Staram się nie używać silikonu w wysokich temperaturach. Taki bzik Odpowiedz Link Zgłoś
madameleloupblanc Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 19:04 Ja tez nie. A jesli juz musze to wykladan papierem Odpowiedz Link Zgłoś
kolejkawosiedlowym Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 20:03 podobno rakotwórcze? Odpowiedz Link Zgłoś
kolejkawosiedlowym Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 22:28 coś takiego słyszałam ale nie wiem ile w tym prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 08:25 Jakieś źródło na te rewelacje? Odpowiedz Link Zgłoś
kolejkawosiedlowym Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 15:15 nie mam. Jak kiedyś szukałam opinii o formach do pieczenia silikonowych to gdzieś mi się napatoczyły artykuły, że mogą być szkodliwe. Pewnie jakby pogooglać to się znajdą jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 22:34 Piekę w naczyniach ceramicznych, szklanych, ze stali nierdzewnej. Natomiast nie znalazłam jeszcze łopatki do mieszania idealnej. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 22:35 P.s. muffinów nie robie Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia098 Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 09:51 Papier do pieczenia też podobno rakotwórczy bo czymś nasączany, podobnie formy aluminiowe. A teflon to sama nie wiem nadal rakotwórczy czy już zmienili zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolejkawosiedlowym Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 10:15 nie wiem, ja piekę w szklanych Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 13:41 Papier do pieczenia jest silikonowany 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 21:24 I to ma nas pocieszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 21:50 Nie. To info dla tych, którzy uważają silikon za rakotwórczy i dlatego używają metalowych blach... wyłożonych silikonowym papierem Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:01 Mam tylko do muffinek, używam z papierkami. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:07 Ale w sumie po namyśle na pewno nie smarowalabym masłem bo niczego nie smaruje, używam papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 09:53 Papier jest już nasmarowany. Pytanie - czym. Próbowałam znaleźć odpowiedź na pudełku - ni hu hu. Nie posiadam form silikonowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejkawosiedlowym Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 15:16 oszsz chol. ale mnie przechytrzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:03 Wolę blaszane, mam wrażenie, że w silikonie się zaparza Ale może to tylko moje wrażenie Muffiny wyłącznie w silikonowych, ale one z natury wilgotne i taka ich rola Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:03 Silikonu nie smaruje i nie używam papieru do pieczenia Nigdy nie przywiera Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:12 Też mam takie wrażenie, ze miękkie jakieś i bezskórkowe wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 22:41 Tak tez to zauważyłam i wybieram tradycyjne, no chyba ze w świeta wiecej piekę i mma potrzebę to uzywam silikonowe. Od spodu i po bokach ciasto ma taka inna konsystecje, po balszcze jest przypieczone po silikonie właśnie takie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 09:58 Mam tak samo. Używa silikonowych tylko do magdalenek, bo te tez mają być takie jakby mokre...ale pod koniec wyjmuje je z formy i wrzucam na blaszkę do szybkiego opieczenia skórki Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:18 Teoretycznie jestem w kwestii silikonu na tak. Praktycznie wolę jednak blaszane, bo wolę jak forma jest sztywna i stabilna. Łatwiej mi takie obsługiwać przy wkładaniu i wyciąganiu z piekarnika. Z drugiej strony silikon jest łatwiejszy do mycia i nie rdzewieje w zmywarce. Jedną silikonową formę do muffinek podziabałam jednak nożem, więc niezniszczalne to też nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 22:39 Ja formy silikonowe wkładam na blachę do pizzy albo spód odpinany z metalowej formy i wtedy jest stabilnie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 22:52 No tak, ale to wtedy jakby masło maślane. I też nie do końca bezpieczne, bo może się coś zsunąć. Silikon nie sprawdza się też przy biszkoptach, gdzie potrzeba stabilnego spodu do odwrócenia ciasta. W sumie, nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 23:30 Nic mi się nie zsunęło. Babka w foremce jest ciężka a stoi na tacy. Są też formy silikonowe ze sztywną ramką. Biszkopt piekę w metalowej tortownicy. Silikony tylko do fantazyjnych kształtów Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:20 Kupiłam kiedyś dwie, ale ich nie lubię. Dziwnie pachną nagrzane i nie lubię gorącego w elastycznym wyjmować z piekarnika:p Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:52 Silikon dobrej jakości rozgrzany nie ma żadnego zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:53 Nie wiem, czy był dobrej jakości, nie znam się na silikonie:p formy były Ernesto Z Lidla. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:39 Mam, nie używam, jak używałam to nie smarowałam Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 18:50 Mam tortownicę typu silikonowy rant i szklane dno - jest super. Dno smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jedyna wada: kiedy piekę sernik nowojorski, gdzie masa przed upieczeniem jest bardzo rzadka - trochę przecieka w miejscu złączenia rantu (ale i tak wstawiam do piekarnika naczynie z wodą więc wszystko łapie). Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 19:04 Jakoś mi silikon nie konwenjuje z jedzeniem w żadnym wydaniu, zwłaszcza do ciasta. Staromodnie używam form blaszanych szklanych ceramicznych Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 20:03 Tylko do muffinkow i wkładam do niej te papierowe osłonki dodatkowo. Ale chyba kilka razy robiłam bez papierków i było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 20:24 Mam silikonowe do mufinek, ale w dwóch miejscach kupowane i jedne są grubsze i niczym nie trzeba ich smarować, drugie cieńsze (ale za to kolorowsze ) przywierać lubię i te trochę smaruję masłem. Mam jakieś bożonarodzeniowe (choinka, gwiazdka z Biedronki) i te przez pierwsze pieczenia były ok, ale po jakimś czasie się zepsuły i wymagają posmarowania, też masłem smaruję. Myślałam o silikonowej na babkę, ale się waham. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 20:24 Mam całą kolekcję silikonowych. Zawsze smaruje masłem roztopionym Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 20:39 Po przeczytaniu waszych opinii wezmę jednak blaszane. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Silikonowe formy na ciasto 22.03.24, 22:11 Jak miałam piekarnik to używałam sylikonowych foremek i byłam bardzo zadowolona. Bardziej niż z każdych innych Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 09:45 Blaszaną. Nie polubiłam się z silikonem, a kupowałam niby dobrej jakości (Leuke). Jeśli jest forma długa typu rynienka, to nie ma opcji, żeby środek się trzymał. Poza tym tak, jak dziewczyny pisały - mam wrażenie, że ciasto się zaparza. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Silikonowe formy na ciasto 23.03.24, 16:29 silikonowej używam tylko do pieczenia mięsa Odpowiedz Link Zgłoś