tynia3 17.11.04, 20:53 Chłopczyk, czy dziewczynka ? Mama zdrowa? Pozdrawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polinetka Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 17.11.04, 21:09 Z tego co się orientuję Triss jest już w domku ze swoim szczęściem - chłopczykiem. Pozdrowienia dla mamy i dzieciątka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monkastonka Gtatullllacje 18.11.04, 12:31 Hej gratuluję ci cieszę się że wszystko O.K. Pozdrawiamy Monka i Maczek Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ewa25 Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 17.11.04, 21:24 Wydaje mi się że Triss mogla mieć cesarkę. Nastawiała się na nią, no i długo jej nie ma, więc moze to CC? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Odzywam się:))) 17.11.04, 22:10 Wczoraj wróciliśmy do domu. Synek zdrowy, ładny, wszystko ma prawidłowo, właśnie jesteśmy po pierwszej domowej kąpieli. Mały ma od początku piękny odruch ssania a mnie po dwóch dniach przystawiania ruszył pokarm i karmię. Niezbyt to przyjemne ale też nie takie straszne, grunt, że dziecię się najada i je w miarę regularnie. Dokarmiany był i bdb. bo w szpitalu troszkę mu "ustawili" godziny jedzenia. Pochwalę się porodem: był super - wywoływany, trwał dość krótko, po niecałej godzinie skurczy dostałam ZZO i od tego momentu relaks. Potem trzecia dawka znieczulenia i położna z tekstem "no to rodzimy", jakieś 5 skurczy partych i synek był na świecie. ZZO jest nalepszą rzeczą jaką wynalazła ludzkość IMO. Opiekę w szpitalu miałam świetną, wszyscy mili, życzliwi, cierpliwi. Żadnej traumy poporodowej nie mam z czego się bardzo cieszę. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sakada SERDECZNE GRATULACJE TRISS! 17.11.04, 22:13 Strasznie się cieszę, że wszystko O.K. Pozdrawiam Cię ciepło i ucałuj Malucha. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Odzywam się:))) 17.11.04, 22:19 Gratulacje rodzicom i duzy rosnij, chłopczyku! P.S. Jak ma na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Odzywam się:))) 17.11.04, 22:23 Mateusz. Jeszcze nie wiem jak to zdrabniać bo Mati jakoś mi nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Imię:-) 17.11.04, 22:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=17744877&a=17748285 Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Imię:-) 17.11.04, 22:35 sakada napisała: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=17744877&a=17748285 Sakado dooobre )) Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: TRISS,wszystkiego NAJ dla Ciebie i Mateusza:) 17.11.04, 22:41 Gratuluję serdecznie! pzdr, penel. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Odzywam się:))) 17.11.04, 22:46 Fajnie ma na imie. Lubię imiona w typie Mateusza, takie z charakterem, no i zaczynajace się ma M . Ale nie mam pojęcia jak mozna zdrabniac Mateusza, całą przyjemność odmieniania zostawiam więc wam. Jeszcze raz - serdeczności dla całej trójki. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczywistosc1 Re: Odzywam się:))) 17.11.04, 22:22 godzinie skurczy dostałam ZZO skurczów, moja droga pani wykształcona doktor, skurczów..... Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Złośliwość ludzka nie ma granic 17.11.04, 22:26 Tia... po niewyspanych nocach i niedawnym porodzie mysli sie tylko o ortografii gramatyce... Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Edzio 17.11.04, 22:33 edzio_grubas napisał: > Tia... po niewyspanych nocach i niedawnym porodzie mysli sie tylko o ortografii > > gramatyce... Edzio.... Rzeczywistość jest nieubłagana, Rzeczywistość ciągle na posterunku.... ) Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Umuś 17.11.04, 22:36 Umuś, trza rozruszać tę naszą Rzeczywistość co by nie była takim Bigbraderem i Miodkiem w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Umuś 17.11.04, 22:37 edzio_grubas napisał: > Umuś, trza rozruszać tę naszą Rzeczywistość co by nie była takim Bigbraderem i > Miodkiem w jednym. Ale wtedy już nie będzie Rzeczywistością )) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczywistosc1 Re: Złośliwość ludzka nie ma granic 17.11.04, 22:35 Edzio czym usprawiedliwiłabyś fakt że przyszłaś niewyspana do pracy i zamiast solą fizjologiczną przemyłaś ropień pacjenta nadmanganianem potasu? Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Oj Rzeczywistość... 17.11.04, 22:44 Usprawiedliwiłabym tylko swoją wiedzą. Ropień przemyłabym KMnO4 zaraz po jego NACIĘCIU i zdrenowaniu, ponieważ ma on właściwości odkażające. Roztwór nadmanganianu potasu wlewa się nawet do jamy brzusznej przy ostrym zapaleniu trzustki (potem sie go oczywiście odsysa). Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina rzeczywistość nie ma racji 18.11.04, 07:53 He, he, pani doktor sie odzywa i oznajmia, ze rzeczywistośc nie ma racji albo jest niewyspana; bo Słownik Poprawnej Polszczyzny PWN dopuszcza obie formy tego rzeczownika - czyli skurczów albo skurczy; rzeczywistość, nie bądź taka jednoznaczna Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczywistosc1 Re: rzeczywistość nie ma racji 18.11.04, 11:34 Neospasmino szanowna, fakt, że Słownik wg Ciebie dopuszcza obie formy nie oznacza, że należy te formy traktować na równi. Każdy polonista Ci powie, że stosowanie końcówki "ów" jest lepsze. Nie warto sie sprzeczać. Fakty mówią same za siebie. Podobnie jest z odmianą rzeczownika "mecze". Poprawniejsza jest forma "meczów" w dopełniaczu l.mn. i tylko tę forme należy stosować, dotyczy to głównie komentatorów sportowych. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina rzeczywistość nadal nie ma racji 18.11.04, 17:01 rzeczywistosc1 napisała: > Neospasmino szanowna, fakt, że Słownik wg Ciebie dopuszcza obie formy nie > oznacza, że należy te formy traktować na równi. Słownik dopuszcza PO PROSTU, a nie według mnie; skoro dopuszcza, można traktować na równi; ostateczna instancją w ocenie błeów językowych jest właśnie słownik, a nie czyjeś widzimisie; >Każdy polonista Ci powie, że stosowanie końcówki "ów" jest lepsze. Jako polonistka nie potwierdzam tej wersji. >Nie warto sie sprzeczać. Warto, skoro za formę językową wyzłośliwiasz sie na innych. >Fakty mówią same za siebie. Jakie fakty? Co mówią? >Podobnie jest z odmianą rzeczownika "mecze". Poprawniejsza jest forma "meczów" w dopełniaczu l.mn. i tylko tę forme należy stosować, dotyczy to głównie komentatorów sportowych. jeśli chodzi o rzeczownik "mecz: to wspomniany przeze mnie Słownik Poprawnej Polszczyzny NIE DOPUSZCZA formy "meczy" tylko "meczów", a więc jest różnica między tymi wyrazami (skurcze, mecze) i nie dotyczy ona głównie komentatorów sportowych, ale wszystkich użytkowników języka. Wniosek: zanim się przyczepisz - sprawdź dokładnie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas 1:0 dla Neospasminy 18.11.04, 20:07 Rzeczywistość, albo wyluzuj, albo milcz. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczywistosc1 Re: rzeczywistość nadal nie ma racji 19.11.04, 14:44 Neospasmino zarzyj cos na skolatane nerwy. Czytaj ze zrozumieniem neospasmino. Nie jestes polonistka. Napisalam, ze poprawniejsza jest forma "meczow", co nie znaczy, ze forma "meczy" jest w ogole dopuszczalna. Chodzilo mi o koncowke -ow i jej stosowanie, ktore uchodzi za poprawniejsze. Moze masz przestarzaly slownik? Jestes na biezaca z uaktualnieniami RJP? Całuski! Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: rzeczywistość.... 17.11.04, 22:42 Oplulam herbata monitor przez Ciebie!))) Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Do Nanuk24 17.11.04, 22:46 A ja Cie szukam na innych forach a teraz Ty sie ukrywasz Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Do Nanuk24 17.11.04, 22:54 E! Teraz to ja sobie tutaj siedze.W koncu moj malzonek sie zezlosci i mnie z chalupy wyrzuciBo od tygodnia nic nie robie, tylko siedze na tym forum.A wypadaloby ogarnac i obiad jakis ugotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Triss!!! Gratulacje!!!!! 17.11.04, 22:23 Naprawdę bardzo szczere! Życzę Ci żeby synek zdrowo się chował i żebyś jak najszybciej wróciła do formy ). Jakie imię wybraliście? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Ogromniaste gratulacje! 17.11.04, 22:24 Sciskam Was dwoje mocno i karmcie sie na calego Dolaczam sie z pytaniem do Reszki: jak potomek bedzie mial na imie? Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Nanuk 17.11.04, 22:48 Musimy stworzyć nowe forum tylko dla nas, tam sie pewnie nie zgubimy Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) 17.11.04, 22:31 gratuluję z całego sercaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ucałuj maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) 17.11.04, 22:36 Gratulacje!!!! Oby jak najwiecej spal, zeby to mamusia zregenerowala sily Caluski dla Mateuszka Odpowiedz Link Zgłoś
ethomas Re: Odzywam się:))) 17.11.04, 22:35 To i ja się dołączam do gratulacji )), zarówno w kwestii porodu jak i potomka )) Odpowiedz Link Zgłoś
fiszerowa Gratulacje!!! 17.11.04, 23:27 Gratulacje!!! duzo spokoju i radosci bycia we troje Fiszerowa ps. a w kwestii zdrobnien polecam watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=17252966&a=17275360 Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Za szybko enter 17.11.04, 23:37 Myślałam, że Cię jakiś wstrętny rybak złowił! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Odzywam się:))) 18.11.04, 01:32 Ooo, jak niektórym dobrze, mają ustawione dziecko i mieli świetny, relaksacyjny poród Ja tez tak chcę. Gratulację, Triss, trzymajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Odzywam się:))) 18.11.04, 10:12 Raz jeszcze Triss - duzo szczescia dla Was, tyle snu ile tylko uda sie wynegocjowac z Mateuszem i szybkiego powrotu do formy, z czym, jak sadze, nie bedzie problemow Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
joannago Re: Odzywam się:))) 18.11.04, 12:47 Gratulacje i dużo zdrowia dla Ciebie i synka )) Pozdrawiamy, Joanna z Piotrusiem Odpowiedz Link Zgłoś
gemma.v Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 17.11.04, 23:11 Gratulacje )) Niech Mateusz rośnie duży, zdrowy i radosny. ) POzdrawiam serdecznie gemma Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Gratulacje :)))))))) 18.11.04, 08:26 duża buźka dla całej Waszej rodzinki )) gratuluje serdecznie ) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
73nikusia GRATULACJE :-) :-) :-) 18.11.04, 08:29 ... i serdeczne zyczenia zdrowka i wszystkie co najlepsze i duzo przespanych nocy Pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 18.11.04, 10:09 No to gratulacje. Witamy w gronie niewyspanych matek Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 18.11.04, 12:31 Gratulacje i pozdrowienia dla świeżo upieczonej mamy i synka. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 18.11.04, 12:35 Bardzo szczere gratulacje i życzewnia wytrwałości oraz zdrówka dla Ciebie i dzieciaczka Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
aga_olivka Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 18.11.04, 14:02 Dołaczam się,gratulacje i wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Re: Czy ktoś wie, co słychać u Triss? 18.11.04, 14:43 To i ja dopisuje sie do gratulacji! Dużo zdrówka dla Was i obys Triss nawał pokarmu przeżyła spokojnie. A tak wogóle to kiedy urodziłas, chyba nie w moje urodziny? w każdym bądx razie skorpionek będzie A jak tam z Twoim instynktem macierzyńskim? pojawił się? bo opisywałaś,że cos tam kiepsko z nim było. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Dzięki wszystkim :) 18.11.04, 15:17 Skorpionek jest ale jakoś teorie o wpływie znaków zodiaku na życie i trudnym rzekomo charakterze skorpionów średnio mnie przekonują... He, he nawał już przeżyłam. Gdyby mężczyźni przechodzili nawał to laktator elektryczny zostałby wynaleziony wcześniej niż ogień. A instynkt macierzyński się pojawił jak widać wszystko w swoim czasie. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Dzięki wszystkim :) 18.11.04, 15:21 > He, he nawał już przeżyłam. Gdyby mężczyźni przechodzili nawał to laktator > elektryczny zostałby wynaleziony wcześniej niż ogień nie mowiac o tym co by sie dzialo gdyby rodzili )) Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Dzięki wszystkim :) 18.11.04, 15:29 Sorry, ze tak z innej bajki - czy to sie naprawde w terminologii medycznej nazywa NAWAL ?? Bo na poczatku myslalam, ze to okreslenie "popularne". Sorry, ale ja niedoksztalcona w tym zakresie po polskiemu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Dokładnie tak 18.11.04, 16:12 Fachowo nazywa się to nawał mleczny /hypergalactia/. Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Dzieki Edzio :) 18.11.04, 16:15 Jak to sie czlowiek nawet na stare lata czegos douczy Ciekawe ilu jeszcze terminow fachowych ziazanych z macierzynstwem mnie ominelo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Lelutki 18.11.04, 16:13 "Nawał" to cos czego jest zdecydowanie za dużo w jednym czasiewięcej niż potrzeba, ja obecnie mam nawał pracywięc to chyba nie termin medyczny Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Lelutki 18.11.04, 16:23 No wiec wlasnie ja to tez tylko z kontekstu nie-medycznego znalam Po francusku nazywa sie to fachowo: la montee de lait ("podejscie mleka" w wolnym tlumaczeniu - to tak w rewanzu Mnie to dopadlo akurat w noc, kiedy postanowilam oddac Grubcia na noc do nursery i zdrzemnac sie choc godzinke... Nie dane mi bylo ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Serdeczne gratulacje:))) 18.11.04, 16:30 pozdrawiam młodą mamę i Mateuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
madelaine6 Re: Serdeczne gratulacje:))) 18.11.04, 17:19 Ja rowniez gratuluje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: Serdeczne gratulacje:))) 18.11.04, 22:37 i ja gratuluję synka Mati'ego )) Triss, Ty się w Matkę zamieniłaś )) ściskamy my Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Serdeczne gratulacje:))) 18.11.04, 23:00 Ano w matkę. Na razie się uczę bo pierwszy raz w życiu widzę z bliska noworodka ale jakoś własnego się nie boję. Tak jakoś naturalnie same wszystkie czynności wychodzą. Terror uprawiam w przeciwieństwie do męża bo nie reaguję na każde miauknięcie, nie daję od razu jeść tylko chwilę czekam, do łóżeczka odkładam (w końcu w szpitalu spał w takim przezroczystym wózku-akwarium i było ok.) a w ogóle to mały fajny jest. Kochane, pogodne i pięknie ssące dziecko. Ha, mamy cyfrówkę, będą zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Serdeczne gratulacje:))) 18.11.04, 23:52 triss_merigold6 napisała: > Ha, mamy cyfrówkę, będą zdjęcia. trzymam za słowo ) Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Re: Serdeczne gratulacje:))) 19.11.04, 15:27 Triss cieszę się, że dajesz sobie radę bycie mamą to fajna sprawa czekam oczywiście na zdjęcia )))) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Mam żal... 19.11.04, 15:37 ...bo już doba minęła od obiecania fotek, a tych jak nie było, tak nie ma ))! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aureliana Re: Serdeczne gratulacje:))) 22.11.04, 16:25 Triss, GRATULACJE !!!! zazdroscic dziecku takiej matki)))))) Odpowiedz Link Zgłoś