krwawy.lolo 28.03.24, 17:32 I mam pytanie. Jakie są doświadczenia eMatki związane z upływem czasu. Czy i Wasze odkurzacze w stosunkowo krótkim czasie ulegają niemocy? I nie jest to bynajmiej kwestia filtrów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szorstkawelna Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 17:43 Bezworkowe tak (poza Dysonem, ale jest jeszcze dosc młody stażem), workowe nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:13 Znaczy jak, bezworkowe padają? Bo mnie właśnie bezworkowy padł. Kupiłem następny bezworkowy z lenistwa, bo nie chce mi się worków kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:19 U mnie dokładnie padł po 3 latach bezworkowy. Odkurzacz workowy działa już ok 13 lat i oprócz połamanej rączki i wymienionej szczotki pracuje jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:30 U mnie pierwszy bezworkowy dyson ręczny padł po ... 4 dniach. W serwisie okazało się, że miał wadę fabryczną i wymienili nam na nowy. Ten nowy działa już trzeci czy czwarty rok. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:43 A ja mam bez workowy i działa super od kilku lat, nawet nie wiem ilu, ale sporo i nie ma zamiaru padać. O taki mam: www.ceneo.pl/54957596 i to jest najlepszy odkurzacz, jaki w życiu miałam, nigdy się nie zapycha kocimi kłakami w przeciwieństwie do wszystkich poprzednich o wiele droższych workowych i bez workowych. Wszystko się myje i po myciu odkurzacz pachnący, jak nowy. A kłaków można nazbierać mnóstwo i nic się nie zapycha, ciąg cały czas taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 07:22 Po jakimś czasie bezworkowe zaczynają gorzej ciągnąć. Nie wiem czy są mniej szczelne i kurz dostaje się gdzieś gdzie nie powinien, ale taka jest moja, niczym nie poparta, teoria. Workowy działa od lat cały czas tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:19 Zależy:p jednym wyssałam z kanapy litr oleju i jeszcze trochę potem działał, aż zdechł. A był tani( Domo, 60€) więc przyznam, że byłam zaskoczona :p Od roku mam Philipsa i jeszcze żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:20 Rok nie wyrok. Kupiłem właśnie filipsa. Zobaczymy, ile pożyje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:53 Miałam kiedyś taki, ale workowy kosztował dobrze ponad tysiąc, a zepsuł się zaraz po gwarancji. Za naprawę chcieli 350 zł, padła jakaś elektroniczna duperela. Jak się roześmiałam, że za tyle to ja mogę nowy odkurzacz kupić innej marki, to mi pan drucik skręcił z pominięciem tej niezbędnej części. Działał jeszcze potem, ale i tak go wymieniłam na inny, bo się strasznie zapychał i nie ciągnął, jak tylko trochę kłaków kocich odkurzyłam. Worek prawie pusty, a ciągu brak, bo kłaki. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 12:25 Mam Philipsa bezworkowego, z podwojnym filtrem, od ponad 15 lat. Dziala jak nowy, a przeszedl baaardzo wiele. Ma sile ssania ktorej nie dorownuja wspolczesne odkurzacze. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:22 Hmmm, zmieniałam odkurzacz ze trzy razy, żaden się nie zepsuł, tylko był oddawany w pełnej sprawności potrzebującym. Zmieniałam, by zmienić design 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:35 Mój elektrolux nadal mimo, że przy każdym sprzątaniu zalicza potężnego kopa 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:49 Mnie się jeszcze nigdy żaden odkurzacz nie zepsuł, ale uznaję tylko tradycyjne odkurzacze z kablem i workiem, żadne pionowe czy samojezdne badziewie. Mam co prawda roombę, ale to jest odkurzacz dodatkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 18:58 Mój electrolux maximus działa bez żadnej awarii 16 rok i oby działał jak najdłużej, bo już nie fo kupienia jest odkurzacz o takiej mocy. Drugi mój pionowy, bezprzewodowy electrolux ergo rapido działa nieprzerwanie od 6 lat. Odkurzam czasem 3 razy dziennie (żwir kota się roznosi). Tyle się naczytalam nawet na ematce, że ten model to na dwa lata, bo potem pada akumulator. Nic nie padło, spokojnie odkurzę nim 70 metrowe mieszkanie, jeszcze nigdy mi się nie wylaczyl. Z mojego doswiadczenia electroluxy to najlepsze odkurzacze. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 07:48 Mój elektrolux padł szybciutko… Wcześniej wyl i wył, za każdym razem głośniej, ale słabo wciagal. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 19:03 Właśnie mój 5 letni dokonał żywota... Czy ktoś może polecić takiego, który z 10 lat pożyje?? Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 19:06 My mieliśmy jeszcze jakiś rok temu odkurzacz 20-letni, który ciągnął super. Wymieniliśmy go na bezprzewodowy pionowy ze względu na wygodę, a tamtej jeszcze poszedł dalej w świat. Ma nadzieję, że podziała też z 20 lat kolejne, bo nie cierpię kupowania sprzętu, wybierania, zastanawiania się itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 19:22 Nie, działają normalnie. Stary odkurzacz kilka lat temu oddałam rodzinie w pełni sprawny, tylko dlatego, że kupiłam sobie bardziej wypasiony nowy. Oba działają (są bezworkowe, stary to Samsung, nowy Shark). Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 20:09 Wszystkie moje dwa odkurzacze są marki Zelmer. Ciągną niesamowicie dobrze, ale też mają moc. 2200W max. Stare,ale jare i nie zamieniłabym na nic innego. Jeden mają moi rodzice a drugi ja. Oczywiście, teraz ciężko jest dostać odkurzacze o takiej mocy bo Unia europejska wycofała je. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 12:41 junia nawet w odkurzacze się miesza? Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 21:54 Tak, był taki artykuł kiedyś o tym.. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 20:03 ja niedawno pozegnalam moj 30 letni workowy marki Volta. Glownie dlatego, ze nie moglam dokupic rury (stara sie zlamala, cos ciezkiego na nia upadlo) Do konca ciagnal fantastycznie, ale niestety glosny juz byl. Probowalam kupic tej samej firmy, ale chyba juz ich nie me na rynku. A szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 21:31 Dałaś mi nadzieję, że mój szesnastolatek pociągnie drugie tyle Te obecne odkurzacze to jakiś śmiech na sali. Mój odkurzacze ma moc 2100 W, nie wyobrażam sobie zamienić go na np. 800 W. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 06:34 Oby pociagnal. Moj tez mial chyba 2200 W. Teraz mieszkam w tzw Holiday unit, wiec wszystkie sprzety tu sa, odkurzacz bezworkowy tez, ale taki ,ze wole zasuwac z miotla niz go uzywac. W domu mam Bosha z workiem, ale od niedawna wiec trudno powiedziec co bedzie. Jednak jest zdecydowanie lepszy od tutejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Odkurzacz nabyłem 28.03.24, 22:29 Wszystkie moje odkurzacze są na chodzie- najstarszy Zelmer ma ze 20(?) lat. Ergorapido pierwszy akumulatorowy chodzi jak burza- stuningowany po latach- bateria ogromna włożona, o mało nie odleci😂 I jeszcze mam ze 4 + 3 samojezdne- tylko Roomba cienizna jakich mało- naprawiana za milion monet siedzi w piwnicy😂 - reszta pracuje👍🏼 Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 06:18 Zelmer wymiata. Bo kiedyś to robiło się sprzęty solidne i na lata. Odkurzacze miały moc.. a teraz jak się przyjrzec to niby wszystko takie nowoczesne,ale moc żadna 700-800W.. design może i jest,ale nic mi po nim. Płaci się jak za zboże a sprzęt źle ciągnie i jest do kitu..po kilku latach pewnie padnie. Moje Zelmerki chodzą jak nalezy od wielu wielu lat..zwykle proste workowe i najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 06:34 U nas serwis agd jest całkiem sensowny, i patrząc wstecz- każdy z odkurzaczy mialam po wieleeee lat. Aktualny ma 4 lata, jak nowy i działa bez zarzutu, poprzedni był z 12lat. Kilka razy w serwisie, jeszcze wcześniejszy też jakoś 10-12lat. Awarie nigdy nie były zbyt poważne żeby nie dało się , czy nie opłacało się naprawiać. Jedynie jeden odkurzacz nie sprawdził mi się (bezprzewodowy) co bylo widac juz po miesiacu, więc póki był sprawny i w miare nowy, sprzedałam. Innego pionowego w to miejsce nie kupiłam bo szkoda kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 06:42 W mojej opini odkurzacz to jeden z najmniej psujących się sprzętów. W całym swoim życiu miałam tylko 2 - Panasonic ok 20-letni oddałam rodzicom, ale z tego co wiem nadal go używają, drugi - Karcher wd3 - działa już jakieś 5 lat. Oba workowe, na kablu, Karchera używam też na mokro do prania wykładziny, sofy i tapicerki bo po dokupieniu jednej sssawki działa niemal jak piorący. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.na.zakrecie Re: Odkurzacz nabyłem 29.03.24, 08:36 Electrolux.. Ponad 20 lat.. I ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś