Dodaj do ulubionych

Specjalna strona w razie W

29.03.24, 19:36
Niestety, nie mam sporej części z tego wszystkiego - ani kurtki przeciwdeszczowej, ani śpiwora, ani radyjka na baterie i jeszcze tak można by wymieniać. Niemniej może warto zerknąć i się zainspirować:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30843442,rcb-radzi-jak-spakowac-plecak-ewakuacyjny-i-ochronic-przed.html#do_w=46&do_v=1007&do_st=RS&do_sid=1481&do_a=1481&s=BoxNewsImg1&do_upid=1007_ti&do_utid=30843442&do_uvid=1711710318600
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 19:51
      Każdy członek rodziny powinien mieć plecak z łomem, radiem, kombinerkami, latarką, noźem, zapasem jedzenia…
      I skutek tak głupio zrobionych rad jest taki, źe ludzie nie mają pojęcia jak zachować w kryzysie, bo rady są wyłącznie śmieszne.
      • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 19:55
        Nie zapomnij o posiadaniu lodówek w liczbie odpowiadającej licznie domowników! Bo jak się grzybek widzi, to trzeba do lodówki wleźć!
        • alex_vause35 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:01
          Za moich czasów kazali się owijać białym prześcieradłem, no ale dobra wink.
          • milupaa Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 01:24
            O, ale ze tak już jako całun? 😀
        • berdebul Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:01
          Oooo, kiedyś to akurat robili lodowki, teraz to nawet nie ma sensu włazić.
          • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:07
            no wlasnie, byl tam olow. a teraz juz nie
      • alex_vause35 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 19:58
        No, ja nawet latarki nie mam - bo mam w telefonie.
      • asia_i_p Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:03
        Niedawno sobie odświeżałam House'a i jest tam scena, jak Wilson usilnie usiłuje dowieźć House'a na pogrzeb ojca, a House to sabotuje - wrzuca kluczyki samochodowe do kratki ściekowej, Wilson wydobywa z bagażnika jakieś rozkładane coś oraz latarkę na korbkę, nakręca latarkę, każe House'owi przytrzymać, więc House ją oczywiście też wrzuca do ścieku. Wilson wzdycha głęboko, wywala mu ochrzan połączony z psychoanalizą, idzie do bagażnika i wyciąga kolejną taką latarkę. Natychmiast się poczułam jak na e-mamie.
    • asia_i_p Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 19:58
      Jest to pierwszy plecak, w którym mi nie każą zabierać galona wody dziennie na łebka na tydzień, więc się przyjrzę - może ma to sens smile
      • alex_vause35 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 19:59
        Pff, musisz zdobyć duże auto, jak w "Ku jezioru" i tam wozić baniaki z wodą, i kanistry z benzyną.
        • asia_i_p Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:05
          To bym najpierw musiała zdobyć prawo jazdy. A wtedy po pierwszej jeździe mogłoby się okazać, że problem survivalu automatycznie mam z głowy.
          • kropkaa Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 17:15
            😂😂😂
        • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:21
          I tu się okazuje, że wyśmiany na ematce SUV jednak może się przydać smile
      • panna.nasturcja Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:09
        Nie ma.
        Sens miałoby napisanie ludziom by w jednym konkretnym miejscu trzymali paszporty, gotówkę, listę stałych leków członków rodziny (z nazwami substancji czynnych), listę, telefonów do bliskich, adresów rodziny w innych miastach i poza Polską, by dołożyli tam szwajcarski scyzoryk (a nie nóż, sztućce, łom i co tam jeszcze), zapas stale branych lekow plus środki opatrunkowe, ładowarki do telefonów, folię nrc razy liczbę osób w rodzinie.

Ewentualnie by mieli w domu jedną półkę, gdzie każdy ma dwie zmiany bielizny, skarpet, polar, cienką pelerynę przeciwdeszczową, obok tego żeby leżał plecak, w nim butelki z filtrem na wodę.

Te rady muszą być REALNE.
        Inaczej są bez sensu.

Nikt nie kupi opisanego tam wyposażenia razy cztery, nie zapakuje czterech plecaków (których większość społeczeństwa nie da rady podnieść) i nie będzie ich trzymał w salonie.
        • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:26
          Dokładnie. Przy okazji, jeśli w domu są np. 4 osoby, to trzymanie w każdym plecaku takiego samego narzędzia to marnowanie miejsca. Po co komu 4 łomy i 4 pary kombinerek. Tak samo teczka z ważnymi dokumentami. Ważne dokumenty, czyli co? PITy z 5 lat, dokumentacja medyczna i umowa z PGE? To są aktualnie moje najważniejsze dokumenty poza tymi, które nosze przy sobie. Raczej wątpliwe, żeby w czasie wojny nadal zachowały ten status.
          • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:34
            Każdy ma mieć plecak w pełni wyposażony na wypadek rozdzielenia. Przy czym realny sens będzie to miało, gdy każdy ten plecak będzie nosić cały czas przy sobie...
            • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 21:31
              I że z tym plecakiem będzie jedyną osobą w okolicy. Może się sprawdzi jak ktoś mieszka w środku lasu, ale większość ludzi żyje w skupiskach i ładowanie dziecku czy seniorowi łomu do plecaka mija się z celem, on jak się zgubi, to i tak łomu nie da rady użyć. O wiele bardziej niż łom przydałyby się dodatkowe okulary czy aparat słuchowy, jeśli ktoś korzysta, a nawet proteza. Tylko kogo stać na trzymanie aparatu słuchowego w plecaku ewakuacyjnym.
              • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:07
                >adowanie dziecku czy seniorowi łomu do plecaka mija się z celem,

chyba nie zrozumialas. Lom/scyzoryk to urzadzenie wielefunkcyjne, Tu chodzi o wybicie szyby itd. To nie ma byc wielgachny lom do mordowania ludzi
                • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:18
                  Łom to łom, a scyzoryk czy inny multitool to coś innego.
                  • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:37
                    no zalezy. Lom moze byc duzy i moze byc maly

np kapuga.pl/produkt/mini-lom-bps-knives-pry-bar-c-pocket-multitool/

o a tu ten to nawet ma siekiere w scyzoryku:
                    allegro.pl/oferta/multitool-scyzoryk-noz-motek-siekiera-mlotek-mul2-7254092860
                    • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:43
                      "o a tu ten to nawet ma siekiere w scyzoryku:" - no ale to nie łom.
                      • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:58
                        tam jest taka mala czesc do podwazania. Siekiera taka spoko wystarczy do wylamania szyby itd. No przeciez nie nosi sie tego jako bron. To rownie dobrze mozna wziac kij bejsbolowy bo lzejszy ha ha
                    • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:50
                      Im mniejszy łom, tym krótsza dźwignia, więc trzeba więcej siły, żeby nim cos podważyć. Spakowanie dziecku, które zwykłego łomu nie da rady użyć jakiegoś miniłomiku świadczy tylko o spaniu na fizyce w podstawówce.
                      • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:57
                        no przeciez wiadomo ze zalecenia sa dla przecietnego plecaka a nie dla plecaka dziecka. Dziecku trzeba dodac plakietke na szyje z danymi osobowymi, odblaskowa czapke czy inne rozwiazanie swiecace itd
                        • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:59
                          Dla dorosłego ten Twój zabawkowy łomik też do niczego nie potrzebny. Chyba, że ktoś lubi przyszpanować, bo główną funkcję łomu on traci.
                          • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:05
                            glowna funkcja lomu to podwazyc i wybic. W samochodach nawet sa lomy i sa male.

Chyba ze ktos chce lom jako bron.To wtedy wielkosc matters
                            • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:09
                              No i o tym mówię. "Wybić" lepiej mieć długi, bo łatwiej np oczy zasłonić, ale tu jeszcze ujdzie. "Podważyć" - im krótszy łom, tym więcej potrzebujesz siły, żeby cokolwiek podważyć, bo...fizyka to sucz i nawet na wojnie obowiązuje.
                              • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:14
                                wiadomo ze jak najwiekszy sie sprawdzi najlepiej ale dzwigaj taki...
                • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 16:57
                  Ale w sumie po co mi ten lom? Będę się włamywać do sklepów jak już wszystkich szlag trafi?
                  • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:10
                    Nie wiem po co ale jak sobie zamówisz online to jeszcze policja cię nawiedzi po wuj żeś to kupiła?
                    • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:18
                      Niby dlaczego policja ma cię nawiedzać? Zresztą, można kupić stacjonarnie, jak się obawiasz 😉
                      • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:19
                        Łom? PO co mi łom no pomyślmy...
                        • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:23
                          Nie wiem po co tobie konkretnie, ale generalnie nie jest to żaden zabroniony sprzęt, więc nie sądzę żeby policja się interesowała kupującymi.
                          • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:29
                            Pewna jesteś ze posiadanie łomu jest legalne?
                            "Posiadanie wytrychów, specjalistycznego sprzętu ślusarskiego czy dorabianie kluczy przez osoby nietrudniące się tym zawodem jest w Polsce nielegalne, a będąc precyzyjnym – stanowi wykroczenie."

Nawet jeżeli jest to pomysł jest durny. Dobrze nastrucja napisała, co warto przygotować. I to się przyda nie tylko w razie wojny ale i innych sytuacji wymagających szybkiej ewakuacji.
                            Większość to przeczyta, wywróci oczami i tyle.
                            • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:33
                              łom to nie wytrych
                              Kastorama ma je w ofercie
                              • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:37
                                Dokładnie. Mój mąż ma na stanie kilka, różnej wielkości.
                                Wytrych to co innego.
                                Po co ten łom każą brać to nie wiem. Ale nielegalny nie jest.
          • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:09
            Ja się własnie miałam pytać po 4 łomy w 4 osobowej rodzinie?
            • niemcyy Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:10
              Tak, a lepiej 8.
              • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:11
                Wiesz, ja mam zdolnośc gubienia róznych rzeczy wiec kto jak kto ale ja tych łomów powinnam mieć minimum 3. smile
        • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:05
          >Nikt nie kupi opisanego tam wyposażenia razy cztery, nie zapakuje czterech plecaków (których większość społeczeństwa nie da rady podnieść) i nie będzie ich trzymał w salonie.

to sa wytyczne ogolne i wiadomo ze w zaleznosci od osobistych uwarunkowan lista zmienia sie. Poza tym... ludzie w tlumie ulegaja rozdzieleniu
          • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:09
            I na pewno mojej 7latce łom się przyda
            • niemcyy Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:11
              Jak ktoś głupi to mu nic nie pomoże.
              • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:19
                To było o moim dziecku?
    • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:04
      Zagrożenia chemiczne, biologiczne, radiologiczne i nuklearne - czyli polecili, jak spakować się w wypadku tych zagrożeń, na które nic Ci nie pomoże. Gdyby maseczka z aptek po 50gr dawała radę z bronią biol-chem, to nikt by w taką broń nie inwestował, tak samo przeciwdeszczowa kurteczka nie pomoże przy skażeniu radioaktywnym. Zasada jest taka, że albo pierwszy atak tego typu broni był na tyle daleko, że po prostu wsiadasz w samochód i wiejesz, albo był blisko i żaden zestaw McGyver D.I.Y ci nie pomoże.
      • clintcenterwood Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:26
        Bardziej prawdopodobny od katastrofy nuklearnej jest black out. Po tygodniu max w mieście zaczyna się chaos,a to już za późno może być na ucieczkę. Kwestia by zareagować w odpowiednim momencie.
        • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:28
          W razie black-outu ten plecaczek pomoże jak umarłemu kadzidło.
          • clintcenterwood Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:34
            Jedyne gdzie może mieć zastosowanie,to: w momencie gdy jeszcze chaosu nie ma,a drogi już nie przejezdne. Czyli powiedzmy po 3 dniach.
          • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:03
            nawet nie wiesz jakie moga byc okolicznosci. Mase ludzi na Ukrainie musialo sie przemieszczac i to szybko
            Nic tylko trumne kupowac z takim podejsciem...( zart)
            • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:48
              I w czasie tej ucieczki grzecznie stało w kolejce i płaciło starannie odliczona kwotą w sklepie? Bo najgorzej, to jak kupujesz w biegu wodę (wiadomo, panie w biedrze nadal pracują) i pani nie ma wydać z 50zł. No i jak tu uciekać dalej, nie?
              • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:54
                W sklepie? W sklepie to juz nie bedzie wody a sklepy beda juz wypatroszone
                No przeciez chyba celem plecaka ucieczkowego jest to ze masz w nim tez juz wode.

Pare lat temu padla pompa tutaj. Mieszkam jakis km od Tamizy i w sumie to i tak u nas troche kapalo ( grawitacja). W ciagu 2 godzin nie bylo juz w zadnym sklepie wokol nas zgrzewek i wody. A potem sklepy sie zamknely bo nie bylo wody. Szkoly odeslaly dzieci do domow po 3 godzinach.

Od tego czasu mam w domu kilkadziesiat litrow wody pitnej i kilkaset litrow deszczowki ( mozna tym splukiwac wode w ubikacji jesli sie mieszka w domu, jak rowniez wrzucic tabletki oczyszczajace i mozna sie wymyc)
                • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:57
                  Więc do czego te małe nominały? Żeby sarny w lesie przekupić? Papierkowych nie wezmą?
                  Masz PTSD od braku wody przez 3h? Bo inaczej się tych zapasów wytłumaczyć nie da.
                  • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:00
                    >Masz PTSD od braku wody przez 3h?

wskaz zdanie gdzie napisalam ze wody nie bylo 3 godz? Wody nie bylo 4 dni. PTSD nie mam bo pojechalismy tego samego dnia do naszego drugiego domu po prostu gdzie woda byla.

A o nominaly to pytaj sie tego kto to napisal a nie mnie.
                    • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:03
                      dopiero po 48 godzinach gmina zaczela przywozic wode do punktow centralnych w dotknietych tym okolicach. Jakby ludzie nie mieli wody mogliby pasc. Niektorzy jechali bardzo daleko by kupic wode.
                      Ciekawe co sie dzialo w budynkach wielopietrowych, wielomieszkaniowych w toaletach. Wole nie myslec... Na szczescie tu sa przedmiescia i malo jest takich. Wiekszosc to domki jednorodzinne
                      • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:11
                        Czyli masz PTSD i magazynujesz wodę niczym srajtaśmię za komuny, bo...wody co prawda nie było, ale ty akurat do drugiego domu pojechałaś. To naprawdę można leczyć.
                        • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:17
                          ja magazynuje rozmaite rzeczy a nie tylko wode. Jestem wychowana czesciowo przez babcie ktora dwie wojny przezyla jak i dwoje lekarzy dyzurujacych w pogotowiu cale zycie. Nie powiedzialabym abym miala PTSD. Nikt tego nie zauwazyl poza wszechwiedzacym forum co mnie na oczy nie widzialo lol

>bo...wody co prawda nie było, ale ty akurat do drugiego domu pojechałaś. To naprawdę można leczyć.

nie akurat ale celowo. Pompa padla tu w domu pod Londynem. W drugim domu byla woda wiec tam pojechalismy. To nie bylo tak ze w calym UK nie bylo wody. Sytuacja w okreslonym miejscu byla i w okreslonej gminie z ta pompa. Co takiego trudnego jest w tym do zrozumienia?
                          • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 05:14
                            Uuu, trauma pokoleniowa. To tłumaczy twojego pierd...olca.
                            • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:11
                              Traume to masz ty i dlatego olewasz sprawe podczas gdy w kraju w ktorym mieszkasz jest zagrozenie. racjonalizowanie sobie, wypieranie, tlumaczenis sobie to objawy sobie nie radzenia psychicznie z tematem

Ja z zupelnym spokojem podchodze do tematu. Moi rodzice i babcia nie gadali mi bzdur, ze wojna w Europie to cos co minelo i nie wroci. Wojny sa, byly i beda. Kwestia czasu.
                              • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:22
                                >Ja z zupelnym spokojem podchodze do tematu. Moi rodzice i babcia nie gadali mi bzdur, ze wojna w Europie to cos co minelo i nie wroci. Wojny sa, byly i beda. Kwestia czasu.

Uchowaj mnie borze od spokoju, który prezentuje aż na forum, wiedzy tym bardziej.
                                Pierd...olca masz potężnego. Do tego idiotycznie realizujesz temat. Plecak na kółkach 🤦‍♀️🤦‍♀️
                • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 07:04
                  Ja jestem w Polski brak wody to kojarze raczej jako zjawisko dość naturalne, podobnie jak prądu.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:16
                    Dość długo linia energetyczna pod którą byliśmy podpięci była przeciążona i tydzień bez awarii był tygodniem straconym. idąc jej tokiem rozumowania powinnam mieć 3 palety świeczek, karton po tv zapałek i z 40 lamp naftowych plus cysternę nafty. Tak na wszelki wypadek.
                    • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:55
                      No to nie miej. Nikt cie nie zmusza.

Tu w UK tysiace ludzi mieszka na wyspach i przy morzu na wzgorzach itd i bardzo czesto maja w wyniku sztormow zrywane linie energetyczne. Oczywiscie ze maja duze ilosci świeczek, latarek, ba nawet maja generatory pradu i wystapili o zezwolenie na przechowywanie wiekszej ilosci benzyny do nich niz zezwolone 20 litrow ( poza bakiem
                      samochodu oczywiscie)

Maja od lat swoje preppersowskie grupy na facebooku, komunikuja sie gdy sa oferty tu i tamze, doradzaja - a w Polsce w ktorej sa i gory i morze jest to wielkie dziwo.
      • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:11
        żadne cudeńka nie pomogą przed bornią masowego rażenie, także skup się na ataku biegunki lepiej
        • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:43
          wnioski co sie przydaje nalezy opierac na doswiadczeniach z Ukrainy.
    • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:07
      My mamy walkie-talkie tzn dziecko ma ale pewnie pożyczy.
      • clintcenterwood Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:29
        ichi51e napisała:

> My mamy walkie-talkie tzn dziecko ma ale pewnie pożyczy.
        >

Przydałoby się z częstotliwością służb porządkowych.
        • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 21:34
          Radio na korbę też ma się okazało.
    • profes79 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 20:50
      Akurat posiadanie w domu latarki (nie w telefonie) to nie jest głupi pomysł. Sam mam na szafce w przedpokoju czołówkę (co do zasady do celów turystycznych ale już kilka razy w przypadku awarii zasilania się przydała). Kurtka przeciwdeszczowa i śpiwór to żaden wymysł; ma to każdy kto się turystycznie rozbija. Największym problemem może być żywność na dwa dni bo powinna być w odpowiedni sposób zabezpieczona (konserwy).
      • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:13
        Latarek mam kilka. Regularnie u mnie prądu nie ma. Wiec kazde dziecko ma swoim pokoju, jedna jest przy schodach, jedna w kuchni i 2 w garażu. Poratuje kogoś kto ma nadprogramowe łomy ( nie mam ani jednego)
    • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 21:36
      Nie umiem użyć łomu.
      • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:19
        A do czego chcesz go użyć?
        • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:24
          No skoro każą mi go spakować, to chyba po coś?
          • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:46
            Generalnie łom to narzędzie proste jak cep. Albo nim w coś walniesz, albo podważysz używając tej zagiętej części.
    • abecadlowa1 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 21:52
      Mam wszystko oprócz gotówki w niewielkich nominałach
    • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 21:56
      Mam radio, mam płaszcz przeciwdeszczowy, mam kompas, latarkę, zapałki/zapalniczki tudzież otwieracz i kombinerki.
    • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 21:56
      a ty to enia17, suellen , astro czy dolaczasz do tematyki? Mamy tu nowe forum o tym
    • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:00
      te dokumenty to trzeba tez zeskanowac na USB wtyczke i zrobic tez skany

Mapa jest na liscie ale najlepiej by byla najlepiej laminowana, menazka, koc thermo ( ta folia srebrna) i wiele innych nie jest na liscie
      • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:55
        i AK-47 w spadku po dziadku, nie zapominaj.
        • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 23:04
          tym co zginal w Oswiecimiu czy tym co byl wywieziony na roboty do NIemiec?
      • leosia-wspaniala Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 10:34
        Jak się skanuje na wtyczkę 😀?
        • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:08
          USB wtyczka- USB stick. Ja nie wiem jak to sie nazywa po polsku
          • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:18
            My wiemy co to pendrive. Nie wiem tylko po co i jak chcesz go skanować.
            • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:24
              I dlaczego nie trzymać plików w chmurze i na telefonie, zamiast pilnować USB
              • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:36
                Ja uwazam ze i w chmurze, i w telefonie i na USB i kopie i oryginaly

Nie mozna zakladac ze chmura będzie dzialac wtedy gdy potrzeba w sytuacji wojennej.
            • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:38
              A napisalam zeskanujcie USB wtyczke? A mi sie jednak wydawalo ze napisalam zeskanujcie na USB wtyczke. Do czegos sie jednak trzeba doczepic, prawda?

• little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:40
                "tez zeskanowac na USB wtyczke i zrobic tez skany" czyli co, dwa razy skanować? Na wszelki wypadek?
                • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:47
                  A to o czyms innym mowisz. W tym drugim sie zle wyrazilam chodzilo mi ze skany nalezy wydrukowac.

Ja proponuje poogladac Naval na Youtube, taki byly zolnierz z Grom. Dokladnie opisuje co i jak i dlaczego i gdzie rozmiescic. Dobrze opisuje to w kontekscie warunkow w Polsce. Bo jak wiadomo tu gdzie mieszkam jest nieco inaczej.
                  • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:01
                    Piszesz nieprecyzyjnie, a potem się dziwisz, że my się dziwimy...
                    Po cholerę drukować skany, łatwiej zrobić ksero dokumentów.
                    • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:05
                      Jezu to jest to samo. Zapomnialam, ze w j. polskim to funkcjonuje pod nazwa ksero. Ja naprawde staram sie nie pisac jak biscotti i czasem zakladam ze cos trafnie pisze i nie zawsze sprawdzam jak to jest po polsku.
    • dni_minione Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:04
      Czy to jest jakiś żart, że na ten stornie jest dział z grami dla dzieci, a bohater gier nazywa się BUMEK? :o
      • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 17:04
        A widziałaś mapę maskotek policyjnych?
        Osobiście nie wiem czy najbardziej podoba mi się Polfin czy kotek Prewencjuszy…
        • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:14
          Komisarz Błysk robiony na podstawie komendanta Granatnika smile
    • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:09
      ja bym gitare wzięła
      • ga-ti Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:49
        Czytałam książkę o dziewczynach wywiezionych na Syberię w II wojnie, jedna taszczyła ze sobą skrzypce. I w sumie dzięki nim nie zwariowała. Więc gitara może nie być złym pomysłem 😉
        • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 21:23
          jak coś to pokombinuemy razem
        • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 09:25
          No i Grzesiuk w obozie np. Kupił ta bandzole za jedzenie z tego co pamiętam.
          • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 09:26
            Sory sprawdziłam - za papierosy. No to w sumie trzeba pamiętać żeby też mieć gdzieś karton czy dwa skitrany
      • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:14
        Mam ukulele smile
    • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:13
      Oraz sam plecak, zalecana pojemność 40 l.
    • ga-ti Re: Specjalna strona w razie W 29.03.24, 22:52
      Artykułu nie czytam. Z tego, co piszecie to moje dzieci mają część z harcerskich obozów, gorzej z nami.
      No i od dwóch lat obiecuję sobie zrobić porządek z dokumentami, ech.
    • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 01:02
      Żeby jednak jakiś trop podrzucić, to uważam, że za dobry plecak ucieczkowy cena może wynosić około 2-3 tysiące złotych. Biorąc pod uwagę, że sama dobrze wyposażona apteczka teraz kosztuje teraz około 500 zł.

To co jest w tej apteczce?!
      • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 15:16
        Kartka do medicovera i smartfon dr google
      • memphis90 Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 17:23
        Ostatnio za paczkę steristrip zdarli ze mnie 27zl… W dodatku były beznadziejne… Ale ok, to było wyjątkowo drogo, za 10zl można kupić kilka sztuk szwów. Octenisept mały 25zl. Lignocaina w sprayu 40zl jak masz receptę, jak nie- kupujesz spray na opóźnienie wytrysku za stówę 😂 W każdym razie stówa już pękła. Można jeszcze klej tkankowy, chyba 70zl za aplikator wychodzi. Nie chce mi się sprawdzać wszystkiego, ale jak dasz jeszcze bandaże zwykle i elastyczne, chusty, koc, plastry, nożyczki, pęsetę jakąś porządną, może jakiś granuflex na rany i aquacel na oparzenia, to peknie druga stówa, może i trzecia. Potem antybiotyki, leki przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, ew zapas leków stałych. Oczywicie mam tu na myśli taką apteczkę z prawdziwego zdarzenia, typu „rok w głuszy bez dostępu do cywilizacji”.
        • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 01.04.24, 21:47
          umiesz z tych bajerów korzystać, czy to tak do wypchania plecaka?
    • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 05:11
      Ojp...
      Dalej żyjcie w strachu.
      • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 01.04.24, 22:02
        wez
        ludzie nakupowali chinszczyzny, wypchali plecaki a teraz to psujesz!
    • jeste_m_sobie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 07:21
      Dla mnie problem z tego typu wyposażeniem byłby taki, że nie umiem czegoś takiego użyć. Sama nie wbijam nawet gwoździ. No załóżmy, że będę łom miała - i co dalej? Poza tym nie mogę dźwigać, bo mam chore barki. Nie, nie mam nikogo, kto by za mnie dźwigał. A moja mama nic powyżej jednego kilograma nie uniesie i plecaka nawet nie założy - z powodu chorób. Takie zalecenia piszą chyba młodzi zdrowi mężczyźni, którym się wydaje, że na świecie żyją tylko młodzi zdrowi mężczyźni. No wkurzyłam się, bo ostatnio oglądałam wywiad o przygotowaniu się do wojny i tam były podobne "życiowe" rady.
      • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 09:57
        >moja mama nic powyżej jednego kilograma nie uniesie i plecaka nawet nie założy -

"Plecak" to pojęcie ogolne i umowne. Ja mam plecak na kolkach.
        • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 10:47
          Bardzo praktyczny. Zwłaszcza na leśne drogi. Chyba że zamierzasz się autostradą poruszać
          • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:06
            Chyba nie rozumiesz- Plecak na kolkach to cos co mozna nosic jako plecach i na kolkach ciagnac.

W UK nie ma za duzo lasow 😄
            • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:18
              Mistrzyni przeżycia ma plecak na kółkach? Hahaha....miszczyni.
              • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:40
                >Mistrzyni przeżycia ma plecak na kółkach?

Nie nazwalababym sie mistrzynia przezycia tylko nie jestem idiotka ktorej sie wydaje ze wojna nie jest mozliwa. Ja mam ponad 50 lat i nie jestem 20 letnia harcerka i oczywiscie ze mam rozwiazanie stosowne dla mojej osoby: plecak na koolkach. Malo tego, mojnsyn ma tez plecak na kolkach.
                • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:01
                  Gratuluję. Tak głupiego pomysłu jak przetrwaniowy plecak na kółkach to ze świeca szukać. i 50 lat ma gucio do tego. Jeśli nie masz wielkiego garba, to dobry plecak z solidnym pasem biodrowym i piersiowym jest jedyną sensowną opcją.
                  • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:02
                    Moj plecak ma pas biodrowy jak najbardziej. A ty przygotowuj sie na oboz wedrowny.
                • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:12
                  >Malo tego, mojnsyn ma tez plecak na kolkach.

Wychowałaś życiowego kalekę 🤦‍♀️
              • cranberries1983 Re: Specjalna strona w razie W 01.04.24, 21:49
                to są takie troche pomysły jak w laczkach na giewont smile
            • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:19
              No ale mowa o sytuacji, kiedy ktoś nie może nosić/dźwigać.
              • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:23
                Wystarczyłoby, gdyby zamiast straszyć ją wojną za dzieciaka wysłali ją na pierwszy lepszy obóz wędrowny i wiedziałaby, dlaczego plecaczek na kółeczkach to sobie może wsadzić tak gdzie słońce nie dochodzi.
                • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:44
                  A ty pakujesz sie na oboz wedrowny?
                  Bo ja na takich obozach bywalam jak mialam kilkanascie lat. Tu mowimy o plecaku ucieczkowym. I ja mowie o plecaku na kolkach czyli takim ktorzy mozesz nosic i mozesz ciagnac. Popatrz na ludzi ktorzy uciekali i stali w wielogodzinnych kolejkach na granicy. Ci co mieli kolka po prostu je ciagneli po asfalcie. Ci z plecakiem musieli je dzwigac.
                  Wyobraz sobie ze plecak na kolkach jest optymalnym rozwiazaniem w takiej sytuacji. Chyba ze planujesz tylko piesze wycieczki przez jakies lasy i gory to wtedy po co ci kolka. Ale to jednak nie wyprawa na oboz wedrowny.

• little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:49
                    Ale do ten granicy musieli dotrzeć niosąc plecak na plecach - a tutaj mowa o osobie, która dźwigać nie może... Więc raczej porzuci ten plecak kilkaset metrów od domu, niezależnie od tego czy będzie miał kółka czy nie.
                    • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:59
                      Do granicy jechali samochodami tak daleko jak to sie dalo, autobusami, pociagami tez duzo przyjechalo.

Wiesz ja znam tu moze z 10 rodzin Ukrainskich. Moze ty znasz takich co porzucili swoje bagaze - ja nie.

Znam rodzine ktora przedostawala sie z Donbasu: babcia, matka i dwoje dzieci w tym jedno kaleka. Jechali samochodem. druga jaka znam z synem i corka jechala jakos przez Slowacje potem Bulgarie zanim tu trafila do sponsorow, a trzecia z synem jechala pociagami, stopem i autobusem
                      • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:04
                        Jak będzie jechać pociągiem to i walizkę może mieć. Ale jakoś w tych poradnikach nie piszą o walizkach tylko o plecakach - czyli czymś co z założenia można nosić w różnym terenie i różnych warunkach. Jak ktoś nosić nie może, to nie poniesie. Niezależnie od tego ile znasz ukraińskich rodzin.
                        • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:06
                          I nie pociągnie za bardzo, bo to strasznie nierównomiernie obciążające jest i przy okazji postawa jest nienaturalna.
                        • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:08
                          Z pewnoscia. Totez ja mam plecak na kolkach. A ludzie maja zapewne roznie w zaleznosci od wieku i mozliwosci. A wiekszosc na pewno nic nie ma i sporo nadal sie smieje jakaz to głupota itdm
                          • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:13
                            Mam plecaki, śpiwory, łomy, latarki, multitoole, wodę, jedzenie, agregat, auto z panelami słonecznymi i całe mnóstwo rzeczy. Natomiast porady niestety pisane są w taki sposób, że stają się nierealne, przez co wyśmiewane. I tyle.
                            • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:26
                              To jest luzna rozmowa a nie jakis poradnik. Wysmiewane to jest wszystko cokolwiek ktokolwiek powie na ten temat, a dwa lata temu na haslo : plecak ucieczkowy byly salwy smiechu.
                              Ale ja rozumiem ze ludzie sa slabi, pekaja, musza sobie racjonalizowac drapiezna niejednokrotnie napascia slowna ( uwaga: nie o tobie akurat mowie, zeby nie bylo) itd.

Jest tu forum o Bezpieczenstwie w czasie wojny i bardziej logiczna o tym rozmowa.

Tu sa głównie przepychanki slowne. Te co wczoraj rechotaly dzis juz udają harcerki( again: not about you).
                              A tak naprawde nie maja jeszcze zadnego plecaka przygotowanego tylko pitola bo mozna.

Jeszcze troche i pokaza sie braki tego i owego w sklepach ale nadal bedzie jak to sueellen, princess i enki byly goopie , nawet jesli wojna wybuchnie w koncu. Ot byty niskich lotow zawsze sobie racjonalizuja fos.
                              A tobie zycze wesolych swiat i spadam.
                              • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:30
                                Te braki w sklepach to nam wróżysz od dwóch lat co najmniej.
                                • panna.nasturcja Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 16:12
                                  Najpierw covid miał sprawić, że w sklepach nic będzie, potem Ukraińcy mieli na, wszystko wykupić, teraz Putin i tak to się kręci a niektórzy mają pożywkę dla swojej obsesji i uspokajają swoje lęki działaniami pozorowanymi jak plecak na kółkach.
                              • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:32
                                Gdyby forum cię słuchało, dwa lata temu musiałoby w trybie pilnym opuścić Polskę, bo fiutin zaraz Warszawę najedzie.
                                Pierd...olisz trzy po trzy od ponad dwóch lat. Nasila ci się z każdym tygodniem i coraz bardziej obnazasz bezkres swojej głupoty.
                                Próbuj dalej, a nuż ktoś pod wpływem twoich cennych rad kupi plecak na kółkach 🤣🤣🤣
                            • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 21:50
                              Ja mam wózek na kółkach i on jako jedyna rzecz w domu ma wymaganą objętość (a nawet większą).

Ile waży agregat?
                • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:50
                  Nick z desperacji uwaza ze jest przygotowana bo...byla na obozach wędrownych 😳 Za komuny bylam i przyboczna a pozniej druzynowa i naaet wtedy zdobylam sprawnosc tzw "Trzy Piora" ale w zyciu bym nie powiedziala ze to przygotowuje do czegokolwiek w dzisiejszych warunkach.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:05
                    Nie, uważam, że wiem co nieco o plecakach, bo miałam zwyczaj co parę lat przeprowadzania się z pomocą pociągu. Jak przejdziesz na obozie 20km z takim plecaczkiem, top na d.pie masz siniaki od kółeczek. Jak zapakujesz plecak na full, to po to jest stelaż wewnętrzny, dopasowujący się do konkretnej osoby, pasy biodrowe i piersiowe, żeby można z tym było wygodnie i iść po prostym, i po schodach i stać, jeśli nie ma możliwości zdjęcia. Od ciągnięcia plecaka czy wózka na kółkach plecy bolą po maź godzinie.
                    • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:10
                      Trzeba nadazac z duchem czasu i nie wyobrazac sobie jakichs rozwiazan z kolkami z przed 20 lat gdy siniaki jakies robily. To nie te czasy.

No to nie ciagniesz tylko niesiesz, albo potem ciagniesz jak jest asfalt.

Wiesz ja nie jestem sprzedawca plecakow i nie mam zamiaru tematu drazyc ale zapewniam cie ze to nie oboz wedrowny i uciekaja ludzie w roznym wieku. Staruszka 80 letnia nie bedzie uciekac z plecakiem
                      • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:13
                        Z wózeczkiem na kółeczkach sama też za daleko nie ucieknie. A jeszcze jak chodzi o kulach, to ciekawe, jak ma cokolwiek ciągnąć. Ludziom w tym wieku zamiast łomów i kompasów pakuje się do małego plecaczka leki, trochę wody, dokumenty i liczy, że jak się zgubi, to ktoś pomoże.
                      • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:15
                        To jednak podraz dla własnego dobra. Na razie znów ku uciesze forum upierasz się, że cokoły nazywają się listwami 🤦‍♀️
        • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:09
          Plecak" to pojęcie ogolne i umowne. Ja mam plecak na kolkach.

Buhahaha.
          Przebilam właśnie mąkę za listwami
          Miszczyni prepersow i plecak na kółkach. Princesko, słuchaj służb, bo rozumu ci brakuje i nie podołasz najmniejszemu wyzwaniu.

Plecak na kółkach 🤣🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
          • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:11
            Dobrze, że nie tornister. Przecież plecak to umownie.
            • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:16
              Wygooglaj "Bagpack with wheels comfort"

W Polsce to jednak cimnota nadal. Musza sie nadzwigac.

Najpierw rozmowy o plecaku ucieczkowym byly bardzo smieszne. Teraz gdy nawet strony rzadowe je sugeruja to pakuja sie jak na oboz harcerski bo uciekajacy to sami sportowcy i harcerze

Spadam, ide salatke kroic. 😄😄
            • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:18
              Albo rzemyki do spięcia kilku książek jak przed I wojna światową 😉
          • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:12
            O prosze, plecaka na kolkach nie widziala. A mowia ze w Polsce jest to samo dostepne co i wszedzie indziej na swiecie.
            • nick_z_desperacji2 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:14
              Survivalowego nie widziałam. turystycznych porządnych też nie. W kategorii "umówmy się, że to plecak" nie sprawdzałam nigdy.
              • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:18
                to ma byc max do 40l a nie jakas szafa.
                Ja rozumiem ze kreujesz sie na osobe z doswiadczeniem wspinaczki wysokogorskiej, ale plecak ucieczkowy to nie taka okazja i rozne osoby w roznym wieku uciekaja. Zabierz sie i zapelnij cokolwiek. Zycze Ci bys nie musiala go uzyc kiedykolwiek. Pa
            • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:18
              >O prosze, plecaka na kolkach nie widziala. A mowia ze w Polsce jest to samo dostepne co i wszedzie indziej na swiecie.

W Polsce zdajemy sobie sprawę, że to idiotyczny wynalazek dla princesek i kalek, które wychowują.
              • madameleloupblanc Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:21
                To wynalazek powszechny i obserwowalny nawet na lotniskach tego swiata. Nikt nie jest pozerem juz na dzwiganie gdy nie trzeba. Ale ty ze swojego Pcimia mniejszego za rzadko wyjezdzasz skoro nie wiesz

Maly detal bo sie osmieszasz- kolka sa chowane do czesci zamykanej na zamek a nie rzadko i zginaja sie.
                To nie są wielkgachne plecaki bo ucieczkowe maja byc do 40 l.

Ciao
                • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 14:28
                  Takie plecaczki nadają się co najwyżej do ciągnięcia po równej płycie lotniska czy peronie dworca. Jak do plecaka zapakujesz łom, wodę, zapas jedzenia na dwa dni i co tam jeszcze miało być, to ci się te kółka zagną nieodwracalnie na pierwszej nierówności.
                  • 35wcieniu Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 17:18
                    Wysmiewane to jest wszystko cokolwiek ktokolwiek powie na ten temat, a dwa lata temu na haslo : plecak ucieczkowy byly salwy smiechu.

Niesamowite. Kiedyś były salwy śmiechu a po latach bierdolenia Princessy nagle już nie ma salw śmiechu tylko jest wyśmiewanie! I ona widzi w tym postęp xD
                    To się nie dzieje big_grin
                  • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 01.04.24, 20:51
                    A wózek na kółkach?
                • skumbrie Re: Specjalna strona w razie W 01.04.24, 21:52
                  Na lotniskach..., a nie jako plecak ucieczkowy.
                  Doksztalc się, a potem wróć na forum. Może zaczniesz w końcu pisać z sensem, bo na razie od czasów mąki za listwami nie bardzo ci to wychodzi.
      • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 10:11
        Spokojnie. Moja prababcia w 1920 uciekła z Kijowa w Warszawie całe 20lecie praktycznie była kaleka leżała w łóżku dzwoniła dzwonkiem wszyscy skakali na około jak zające. I przyszedł 1939…
        Babcia w zdrowiu dożyła prawie setki…
        • jeste_m_sobie Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 12:22
          Ale wiesz, że nie wszyscy są tacy sami, jak Twoja babcia?
          • niemcyy Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 13:13
            Ale wiesz, że nie wszyscy są tacy sami jak ty i twoja mama i większość ludzi założy i uniesie pięciokilogramowy plecak? A wojna ma właśnie to do siebie, że ktoś na niej ginie.
          • ichi51e Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 17:17
            Ta historia jest o tym że nawet osoba która 20 lat leżała w łóżku obłożnie chora jak zaczęły jej latać nad głową bomby miała do wyboru zostać w łóżku albo się ogarnąć. Okazało się że chce żyć.
            Tak słabo i chorzy na wojnie jak przyjdzie co do czego umrą pierwsi.
      • taki-sobie-nick Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 21:51
        j\ Takie zalecenia piszą chyba młodzi zdro
        > wi mężczyźni, którym się wydaje, że na świecie żyją tylko młodzi zdrowi mężczyź
        > ni.

Właśnie tak się dzieje, wejdź w jakiekolwiek porady na temat plecaka ewakuacjnego.
        • niemcyy Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 21:56
          To mają pisać, że lepiej nic nie mieć albo nic ze sobą nie brać, bo nie każdy ma pieniądze na coś tam albo siłę, żeby nieść 5 kg?
    • baszkircef Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 08:26
      Zajrzałam na tą stronę i nie wygląda to dobrze. Panna nasturcja najlepiej to podsumowała. Kto kupi trzy zestawy plecaka dla każdego członka rodziny? Brak folii ochronnej, powerbanka, idenyfikatorów dla dzieci. Takie punkty jak apteczka czy żywność powinny być łopatologicznie rozpisane. Ja mam zamiar przygotować sobie pudełko ze świecami, zapałkami itd i zobaczymy co dalej.
    • tt-tka Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 12:35
      Jedyne co warto miec, to Makgajwera do swego osobistego uzytku smile
      on nawet ze stanika i kory zrobi cos jadalnego, cos czyszczacego i cos zapezpieczajacego
    • grruu2.0 Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 15:37
      Nie chcesz wiedzieć, jak specjaliści oceniają to "dzieło" big_grin
      • panna.nasturcja Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 16:18
        Płaczą ze śmiechu.
        A to jest nie tylko śmieszne, to jest potwornie głupie, bo uczy ludzi, że żadnej sensownej pomocy od państwa spodziewać się nie mogą, nawet w zakresie prostej informacji sformułowanej tak by była przydatna, sensowna i realna do zastosowania.
        • little_fish Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 16:20
          Dokładnie. I nawet jeśli gdzieś pomiędzy idiotyzmani pojawi się coś sensownego, to większość to zleje. Albo przeoczy.
          • panna.nasturcja Re: Specjalna strona w razie W 30.03.24, 16:53
            Otóż to.
            • hanusinamama Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 22:18
              Tak samo jak ludzie zleją prawdziwe informacje o zagrożeniu i o to chodzi trolom (fajnie ze Princeska nieświadomie im pomaga). Jak tak się karmi ludzi strachem to naturalne, ze przestają na to reagować.
    • memphis90 Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 17:13
      Widzę pomysł na byznes. Chyba zacznę sprzedawać gotowe „plecaki ewakuacyjne”. Myślcie, że zamknę się w tysiaku na osobę, wliczając w to własny zarobek, multitoole, łomy, śpiwory, mapy, busole, noże, otwieracze do konserw, żywność liofilizowaną, krzesiwa, prymusy i wreszcie sam plecak?
      • niemcyy Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 17:37
        Ciut za późno, takie gotowe plecaki już są na rynku.
      • dni_minione Re: Specjalna strona w razie W 31.03.24, 19:28
        Już są, wczoraj po tym wątku sprawdziłam allegro. Najtańsze za ok 600 zł, najdroższe parę tysięcy.
        • memphis90 Re: Specjalna strona w razie W 01.04.24, 14:05
          Czyli muszę zrobić takie za pińcet 🤔

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka