ikoniecikropka 06.04.24, 13:37 Czy ma to sens, czy jednak lepiej zostać w oddziale przedszkolnym? Pytam, na razie bardzo orientacyjnie, bo przedszkole mamy daleko i dojazdy dają nam wszystkim w kość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 13:54 Wiele osób woli przedszkolną, bo dziecko dłużej zaopiekowanie w lepszych warunkach. Inne wolą szkolne, jako etap wdrażania do warunków szkolnych. W sensie dla łatwiejszego przeskoku z przedszkola do szkoły. Wybór zależy od wielu czynników. Czy dziecko będzie musiało spędzać pozostały czas w świetlicy? Jak wygląda świetlica zerowkowiczów? Przed podjęciem decyzji warto dowiedzieć się o tę sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:00 A dziecko gotowe na kolejną istotną zmianę w życiu? Jak się zachowuje przy obcych? Jeśt niesmiały czy od razu chętny do zabawy? Ma w przedszkolu przyjaciół czy to tylko koledzy z którymi nie jest zbyt związany? Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:36 Śmiały on jest bardzo, taki ekstrawertyczny i w zasadzie każdy kompan do zabawy dobry, natomiast ma w przedszkolu takiego bliskiego przyjaciela i to między innymi był powód, że nie zmieniliśmy przedszkola od razu, chcieliśmy, żeby był w sobie znanym środowisku. Teraz się głowimy, trochę poniewczasie niestety, ale może jeszcze uda się coś zrobić, czy przypadkiem od nowego roku nie zmienić placówki. Bo nawet on jest zmęczony po przedszkolu staniem w korkach, spora strata dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:39 Zerówki zazwyczaj są dla sześciolatków. Nie dziękuj. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:20 Otóż. A to oznacza, że masz jeszcze calusieńki rok do naboru 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:49 To wnuk jest już sześciolatkiem? Jak te dzieci szybko rosną... Nabory już się raczej wszędzie skończyły. Nikt was w przedszkolu nie poinformował? Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:54 Nie, wnuk nie jest w tej chwili sześciolatkiem, w tej chwili jest pięciolatkiem i przez jeszcze parę miesięcy nim będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
madameleloupblanc Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 21:34 ale.... ty sie tym zajmujesz a nie matka/ojciec dziecka?? hmm Niebywale bym sie zdziwila gdyby moja matka watki o moim zyciu i zyciu swojego wnuka zakladala... hmm ale co tam, ludzie maja rozmaite okolicznosci rodzinne. Babcia z Mili0nerki na Insta czy Youtube jest w rodzinie najmadrzesza Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 23:11 Tak, tak się składa, że przede wszystkim mamy moc decyzyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 23:31 Jego tata też ma wpływ, ale mniejszy, natomiast mama nie, bo niestety nie żyje, następnym razem może weź pod uwagę różne czynniki i pokieruj się wyczuciem w podobnych wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:10 Posłaliśmy córkę do zerówki szkolnej, bo nie mieliśmy wyboru - w naszej dzielnicy nie ma zerówek w przedszkolach. Oczywiście była zmiana i sporo emocji z tym związanych, ale z grubsza nie widziałam różnicy w funkcjonowaniu między szkołą a przedszkolem. No może w szkole plac zabaw był sporo słabszy i dzieci już bardziej funkcjonowały na boisku, chyba mniej wychodzili też na dwór. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:47 To macie fajną szkołę jeżeli chodzi o wyjścia i wyjazdy (albo słabe przedszkole). U mnie jest wielka różnica. W przedszkolu są co miesiąc koncerty, wyjście raz w miesiący minimum (kino, teatr, ostatnio balet, zajęcia w centrum nauki). Zdecydowanie okoliczne zerówki nie oferują tyle Odpowiedz Link Zgłoś
anglofillka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:20 Zarówno w zerówce szkolnej, jak i szkolnej obowiązuje tą samą podstawą programową do zrealizowania. Nie pojmuję mitów o wyższości o zerówek szkolnych nad przedszkolnymi, i wyrywaniem dziecka ze znanego mu środowiska na rok, po to by po roku znowu to środowisko zmienić. Sama mam dziecko w edukacji wczesnoszkolnej, nie dostrzegam różnicy w funkcjonowaniu i nauce dzieci uczęszczających do zerówki przedszkolnej i szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:45 W wielu placówkach zerówka razem przechodzi do pierwszej klasy, więc to nie jest wyrywanie na rok tylko zmiana placówki rok wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:49 Tak, to byłby ten przypadek. Bo co do tego, że do szkoły nie będziemy dowozić na drugi koniec miasta, byliśmy pewni od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:51 Nawet bym o tym nie myślała, gdyby nie to, że widzę to zmęczenie i rozdrażnienie dojazdami, to kwestia wczesnego wstawania, potem w miarę wczesnego kładzenia się, kiedy czas domowy nie został odpowiednio wykorzystany, bo dziecko przesiedziało w korkach w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:33 tokwestia raczej placówki niż typu a co mowia na miescie o tej szkolnej? Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 14:39 Jeszcze nawet nie wiem. Na razie zastanawiam się, czy jest w ogóle sens się zastanawiać i rozpytywać, twardy orzech do zgryzienia. Nie planowaliśmy nawet tego, ale zorientowaliśmy się, że te dojazdy dają nam popalić. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:15 Ty lepiej się dowiedz czy jest jeszcze rekrutacja. U mnie np była pod koniec lutego a 11 marca miałam już potwierdzenie przyjęcia do przedszkola. Ale zapisy do zerówki były w tym samym terminie. Teraz podejrzewam że do wrzesnia u mnie zapisów już nie będzie. W trakcie roku szkolnego być może coś się zmieni ale są też dzieci na liście rezerwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:57 Nie ma, wiem, spóźniliśmy się, ale może w razie czego w rekrutacji uzupełniającej by się udało. Na razie po prostu bardzo głośno myślę, bo się nieco przeliczyliśmy, wydawało się nam, że przebolejemy te dojazdy przez półtora roku. No nic, najpierw się dowiem, czy w ogóle warto się interesować, a jeśli tak, to zobaczymy, czy w ogóle jest szansa. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:21 Może nie byc uzupełniająceuj dla nowych wniosków. W "moim" przedszkolu zabrakło 15 miejsc, w innych pewnie podobnie. Część rodziców pewnie zrezygnuje, część dzieci pójdzie do prywatnej placówki (pomoc finansowa gminy), część dzieci upchną tam gdzie nie było elektronicznej rekrutacji. Ale na terenie mojej gminy są 4 przedszkola, dwa punkty przedszkolne i dwie zerówki. Gdzieś się miejsce znajdzie ale też trzeba wiziąć pod uwagę że dziecko nie musi się dostać do placówki najbliżej miejsca zamieszkania. Może się okazać że miejsce w zerówce będzie ale zaoszczędzicie tylko 20 minut dziennie co moim zdaniem jest bez sensu. Drugą sprawą jest to że twój wnuk jest wykończony nie tylko dojazdami. On miał taki rok że dorosłego by powaliło. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:33 Rozejrzę się mimo wszystko, jak sprawa wygląda, choć to chyba nie do przeprowadzenia i te dojazdy po prostu będzie trzeba jakoś przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:47 Nie wiem jak u was jest z czasem ale jeśli moj syn byłby tak wykończony w przedszkolu starałabym się mu skrócić "tydzień" zamiast 5 dni chodziłby 4 Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 17:03 W zerówce wolałabym czegoś takiego nie robić, natomiast zastosowaliśmy metodę wcześniejszych odbiorów - mniejsze korki. Są wprawdzie sprzeciwy małego, bo on przedszkole lubi i nie chce kolegi zostawiać, ale miejmy nadzieję, że przywyknie. Stosujemy też metodę, że zawozi mąż, ja odbieram, więc to też coś, ale tak czy siak o kolejnym roku postanowiłam jednak pomyśleć - poniewczasie, no ale może jeszcze warto się rozpatrzyć i może jeśli będzie sens, ktoś weźmie sytuację pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 18:40 A dojazd komunikacją? Jak tramwaj/metro/pociąg to w korkach nie stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 18:48 Nic to niestety nie zmieni w kwestii czasu, bo wtedy z długim dojściem albo z przesiadkami. Nic, będziemy myśleć, a przynajmniej do końcu roku szkolnego trzymać się tego, że mały wychodzi z przedszkola wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 18:53 A nie może być po śniadaniu? Np o 8 je śniadanie w domu i dopiero jedziecie? Ja nawet nie mówię o przyszłym roku ale w tym dać mu luzu rano Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 18:58 To się zdarza, ale raczej rzadko, bo w większości przypadków mąż najpóźniej o 9 musi być w pracy, więc zanim obróci... Z kolei gdybym ja małego zawoziła, to żeby go odebrać wcześniej, nie wyrobię się ze swoimi rzeczami zawodowymi. Bo w tej chwili ani mąż, ani syn nie są w stanie odbierać małego wcześniej, to tylko ja mogę zrobić. Plus taki, że trochę odpoczniemy w przyszłym tygodniu, bo coś czuję, że cały tydzień będzie wolny od przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 19:01 Jest też opcja, że mąż po prostu przestanie tyle pracować albo wcale, pobrzękuje o tym powoli, że byłoby łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:54 Rozejrzeć się jasne. Tylko nie rób tego telefonicznie bo cię spuszczą na drzewo. Idź osobiście, możesz powiedzieć trochę o sytuacji małego (wszystkiego nie musisz). Spotkaj się z dyrektorem placówki. Może to coś da Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:01 Przerobiłam obie wersje i powiem zależy. Jedno dziecko było zadowolone, taki wstęp do szkoły, bo niby szkoła, a lajtowo. Poznało budynek i okolice, nauczycielki (angielski, gimnastyka korekcyjna, rytmika, panie na zastępstwach), dzieciaki z którymi później było w klasie lub w świetlicy, wdrożyło do szkolnych obowiązków. Ale trafiło na dobrą nauczycielkę w 0, fajny skład dzieci. Drugie w przedszkolu I tu wszystko znajome oraz dużo się działo w samym przedszkolu, teatrzyki, wycieczki, zajęcia dodatkowe, występy przeróżne, projekty, przedszkole otwarte na działania i innowację. Swoja kuchnia, opieka lepsza, dziecko jakby nie było najstarsze w placówce. Za to później stres nauki szkolnej i nieznanej szkoły. Wszystko zależy od dziecka. Jedno dobrze znosi zmiany, inny gorzej, Jedno wymaga większej opieki w 0, inne gotowe na szerokie wody. No i od samej szkoły/przedszkola, czasem kłady 0 traktowane są po macoszemu, a czasem mają swój wydzielony rejon w szkole i jest wszystko ok. Trzeba się zorientować w swoich realiach. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:47 Bardzo sensowne spostrzeżenia i porady, dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzosanna Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:04 Jeśli zerówka bliżej i, jak piszesz, potem kontynuacja dalej w tej szkole, wybrałabym zerówkę. Po moich dzieciach widzę, że lepiej mieć taką przygrywkę w postaci zerówki przed szkołą. Moja generalnie śmiała córka chodziła do zerowki w przedszkolu tuż obok szkoły, którą znała doskonale, bo odbieraliśmy brata, przeszła do 1 klasy razem z całą grupą, a i tak to była stresująca zmiana dla niej. Dlugo jeszcze mówiła, że w przedszkolu było super, a szkoła jest okropna Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 18:42 To są fakty, a nie kwestia zmiany szkoła jest okropna, zwłaszcza dla maluchów, które powinny doświadczać, dotykać, ruszać się. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:12 Moje dzieci chodziły do zerówki szkolnej, bardzo zadowolone i one i ja. Na spokojnie poznali przez ten rok budynek, personel, większość nauczycieli z którymi mieli do czynienia w kolejnych latach. Dzieci z grup zerówkowych były łaczone po godz 15 w jedną i przebywały w oddzielnej sali. Ale u nas są dwa budynki, jeden dla 0-3, starsi są w drugim. Grupę starszego trochę przed 1 klasą przemieszali, grupa córki niemal w całości przeszła do 1 klasy w niezmienionym składzie. Nie ma co się też przywiązywać do przyjaciół- dziś ten, jutro inny... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:14 A w ogóle są jeszcze gdzieś zerówki szkolne? Bo w Krakowie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 15:51 Są, są, niewiele ich, ale akurat w naszej okolicy jest. Plus do wyboru jeszcze w prywatnej, też stosunkowo blisko, ale to już decyzja poważniejsza, bo wtedy trzeba się liczyć, że cała podstawówka prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:32 W Limanowej, Myślenicach itd są Siostra przepisała bo przedszkole było prywatne i hajsy mialy znaczenie ale żałuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:31 Jeśli zmieni się komfort dojazdów i zerówka jest w waszej docelowej szkole to zapisz. Inaczej moim zdaniem szkoda dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:54 U ciebie lepiej szkolna, bo małe prawdopodobieństwo, żeby dziecko poszlo do 1 klasy ze znajomymi dziećmi i trafi do szkoly, gdzie dzieci się juz znają z zerówki. U nas w szkole jest zerówka, sześciolatki mają swoje piętro, plac zabaw dla dzieci 0-1, a dodatkowo maja już angielski czy w-f , czy muzykę, z nauczycielami szkolnymi - chociaż nie jest to rozbite na godziny, tylko tak w ramach zerówki idą na sale gimnastyczna w tym czym stoja czy przychodzi do nich pani z ang. albo muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 16:58 Dziękuję za rady, podpowiedzi. Zobaczymy, jak to dokładnie u nas wygląda i jeśli sensownie, to się zorientujemy, jaka jest szansa w rekrutacji uzupełniającej w publicznej szkole i prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 18:43 W uzupełniającej są zazwyczaj resztki miejsc, jeżeli w ogóle jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 18:50 Tego niestety się obawiam, zobaczymy. Do rozważenia, czy nie postawić na prywatną, teraz to mi świta, ale jak w niej z miejscami to też muszę się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 19:01 Jeszcze jedno. Szkoły prywatne też już są raczej po rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 19:03 Tak przypuszczałam, ale nie zaszkodzi rozpytać, choćby z myślą już o docelowej podstawówce, bo może prywatna dla małego byłaby lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 19:00 berdebul napisała: > W uzupełniającej są zazwyczaj resztki miejsc, jeżeli w ogóle jakieś. U mnie nie nie ma uzupełniającej. I tak w moim brakuje miejsc, w drugim chyba 5 dzieci nie dostało, w punkcie przedszkolnym jest kilka ale one są pewnie dla dzieci z listy rezerwowej Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zerówka szkolna 06.04.24, 21:14 Pod względem opieki nad dzieckiem, organizacji dnia, funkcjonowania placówki, atrakcje, zajęcia, atmosfera100% lepsze jest przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś
soczystagruszka Re: Zerówka szkolna 07.04.24, 12:20 Przeprowadziliśmy się tuż przed zakończeniem "przedzerowkowego " roku w przedszkolu. Mieliśmy do wyboru- dowozić 30 km w jedną stronę ( do starego, dobrego przedszkola), zmienić na ostatnia prostą przedszkole i odbyć zerówkę tamże ( możliwość dłuższej opieki itd), zaryzykować i zapisać do zerówki szkolnej dziecko urodzone pod koniec grudnia. Wybraliśmy ostatni wariant. Nie żałujemy. Odpowiedz Link Zgłoś