lalkaika 14.04.24, 17:12 Mam bardzo mało ryżu. Czy jak dam namoczoną bułkę i bez jajek to wyjdą? Dla 6 osób które lubią zjeść. Czy dodanie jajka/mam/ coś zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lalkaika Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:15 Mam też parmezan, ale jako wypełniacz coś mi nie pasuje.. takie oldschool wolałabym Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:15 Nigdy nie robię z ryżem. Ba! nawet takich nie jadam, fuj. I są idealne. Ale jajko dodaję Idź do żabki i kup paczkę jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
zajonc_w Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:32 Nie rozumiem, jak można komentować czyjś wpis o jedzeniu z wyraźnym "fuj"😉 Inny gust, inny smak, ale "fuj"? Pytam, bo mam w pracy takie "brzydliwe", które pytają "z czym masz kanapkę" i od razu "fuj". Ludzie się nie czują, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:37 zajonc_w napisała: > Pytam, bo mam w pracy takie "brzydliwe", które pytają "z czym masz kanapkę" i o > d razu "fuj". To od razu mów że kanapkę masz z miodem, awokado i wędzoną rybką. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:58 Dla mnie fuj. Autorka może jeść ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:38 Coz zdarza mi się jesc takie tylko z mięsem zlepionymi jajkami w taka bułe miesna i dla mnie akurat takie sa fuj. W gołąbkach dla mnie mieso jest tylko dodatkiem do kaszy z podsmażoną cebulką, ryż to tez kasza. Do gryczanej pasuje najbardziej grzybowy sos ale to juz inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:40 A jajko owszem dodaje ale tylko po to by nadzienie nie było zbyt sypkie Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:16 daj kaszę, albo po prostu więcej mięsa z rozmoczoną bułką dla mnie było bo odrzucające Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:17 A co to znaczy mało ryżu? Bo ja na lg mięsa daję jedną torebkę czyli chyba 100g i jedną kajzerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:26 Gołąbki z namoczoną bułką i jajkami w srodku? Najdziwniejsza rzecz, jaką ostatnio słyszałam. Nie krytykuję, zeby nie bylo 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:22 Ja do gołąbków nigdy nie dodaję ani rozmoczonej bułki ani jajek, to nie mielone. Ryż można zastąpić, albo uzupełnić z powodzeniem ugotowaną kaszą gryczaną. Odpowiedz Link Zgłoś
hasty Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:30 aqua48 napisała: > Ja do gołąbków nigdy nie dodaję ani rozmoczonej bułki ani jajek, to nie mielone > . Ryż można zastąpić, albo uzupełnić z powodzeniem ugotowaną kaszą gryczaną. Albo jęczmienną Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:31 Wolę gryczaną bo nadaje takiego fajnego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:26 Nie dajecie ryżu,ani bułki samo mięso? Ja w sosie pomidorowym,w piekarniku, żeby nie przypalić i nie stać nad garem Ale zawsze się robiło z ryżem.. Czytałem też o sosie grzybowym,ale chyba zostanę przy starym Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:35 lalkaika napisała: > Nie dajecie ryżu,ani bułki samo mięso? Żadnej bułki. Daję mięso mielone wymieszane z ugotowanym ryżem, pół na pół z kaszą i usmażoną cebulką. > Czytałem też o sosie grzybowym,ale chyba zostanę przy starym Z sosem grzybowym też bardzo lubię ale zrobionym osobno, takim z kawałkami grzybów i śmietaną i gołąbkami polanymi tym sosem po wierzchu. Udusić je można w wywarze z warzyw albo rosołku, niekoniecznie w sosie pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:27 Zrób z kaszą. Nie daję ani jajek ani bułki do golabkow. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:28 A probowalas dodac dodatkowo kaszy obok ryżu? Gryczanej, jęczmiennej itp? Wychodzą bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:33 Zrob czesc z inna kaszą, są rownie dobre Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:39 Jajka nie daje, ale myślałem,że zastąpi sklejenie jeśli jest mało ryżu. Obiecałam młodzieży tę gołąbki,ja też bardzo lubię. Kawałek bułki namoczonej w mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:44 Nie, litosci .. nie masz kaszy jęczmiennej? Ja akurat jajko roztrzepane dodaje ale jedno na całą miskę farszu bo robienie małej ilości golabkow jest bez sensu. I tak znikają w oczach Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 17:46 Wyslij mlodziez do Żabki po ryż i jajka, jak sie tak bronisz przed kaszą. Moim zdaniem z kaszą są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkankaroztocza Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 18:58 Bez jajek wyjdą nie jadłam nigdy z jajkami, jak nie ma ryżu lub jest mało wyjdą i z samym mięsem. Bułki też się u mnie nie dodaje do gołąbków. Kasza gryczana lub jęczmienna. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Gołąbki/potrawa 14.04.24, 19:14 Robię z ryżem, bez jajek i bułki, jak się mięso dobrze wyrobi to nic się nie rozsypuje, jest kleiste. Ale w niektórych rejonach Polski robią bez ryżu, samo mięso i też w sumie smaczne (choć my zdecydowanie wolimy z ryżem). Do mięsa można dodać rosołu i porządnie wyrobić, będzie kleiste. Odpowiedz Link Zgłoś