Dodaj do ulubionych

Goście, goście

15.04.24, 09:10
Nawet nie wiem, jak zapytać, żeby było wiadomo, o co chodzi.....
Czy mieszkając w bloku i nie mając osobnego pokoju gościnnego czujcie się zobowiązane mieć dla gości wygodne łóżko i fajną pościel?
Czasem, ale rzadko, zdarza mi się kogoś nocować. Nie mam żadnego osobnego pokoju, gość śpi w salonie na zwykłej rozkładanej kanapie i pod zwykłą pościelą z lidla, nie jakąś ekstra, najzwyklejsza poduszka i kołdra.
A Wy? Macie dla gości jakieś specjalne nakładki na materac, kilka poduszek, profilowane poduszki i takie tam?
Przyszło mi na myśl, że może należałoby bardziej zainwestować w rzeczy dla gości i badam ematkowe standardy.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Goście, goście 15.04.24, 09:14
      Nie mam profilowanych poduszek. Tylko zwykłe. Ale jak już goście się pojawiają na nocowanie (rzadko) to dostają czystą pościel, wymaglowaną, poduszkę albo dwie żeby było wygodniej i tyle. Nie śpią pod byle jakim kocem.
    • gryzelda71 Re: Goście, goście 15.04.24, 09:15
      Mam pokój gościnny, w którym stoi sofa rozkladana. Ze wygodna to wiem. Pościel zwykła. Poduszki profilowane mamy my, gocie nie mają wyboru. Wydziwiasz.
    • andaba Re: Goście, goście 15.04.24, 09:18
      Jedyne co mogę zaoferować gościom to połowa łóżka wydarta spod kogoś.

Wyjątkiem jest moja mamusia, która dostaje łózko córki, a córka spi wtedy na połówce łózka wydartej spod kogoś. Najczęściej rodziców bo ich w nocy czesto nie ma lub brata, bo z jej tapczaniku zrobił sobie łoże małżeńskie.

Natomiast pościeli mam tyle, że mogę obóz dla uchodźców otworzyć.
      • primula.alpicola Re: Goście, goście 15.04.24, 11:12
        Andaba, czy jesteś teściową, pod ktorej dachem zamieszkała synowa?
        Nieszczęsna nie czyta emamy🤪
        • andaba Re: Goście, goście 15.04.24, 13:26
          Nie, nie jestem.
          I na razie się nie zanosi.
          Tzn jedyny syn który mieszka z nami twierdzi, że ma czas na żeniaczkę.
          A co?
          • iwles Re: Goście, goście 15.04.24, 13:42

Bo napisałaś, że brat zrobił sobie łoże małżeńskie z tapczaniku siostry.
            A gdzie ty z mężem wybywacie w nocy, że was czesto nie ma? 😝
            • andaba Re: Goście, goście 15.04.24, 13:51
              A, o to chodzi.
              No bo kiedys dawno mieszkali razem w pokoju i kazde miało swój tapczanik jednoosobowy, takie same były.
              Potwm córka sie wyprowadziła z pokoju, ale jej tapczanik został. Syn sobie zrobił remont, kupił nowe meble, ale tapczaniki były porzadne, więc je zostawił, tyko zsunął oba razem, zaścielił duzym prześcieradłem i ma małżeńskie łoże.

A my z mężem wybywamy w nocy do roboty.
          • primula.alpicola Re: Goście, goście 15.04.24, 15:49
            Nic, tak pytam. Teściowa i synowa pod jednym dachem to zawsze hot temat😜
            • andaba Re: Goście, goście 15.04.24, 15:54
              E tam. Przeżyłam ja swoją, przeżyje i moja ewentualna synowa w razie czego.
              Jak coś to jej dam namiary na ematkę. Ale to już inne pokolenie, raczej by się tu nie zaaklimatyzowała.
    • laura.palmer Re: Goście, goście 15.04.24, 09:21
      Musiałabym upaść na głowę, by w małym mieszkaniu w bloku (skoro nie ma pokoju gościnnego) trzymać klamoty takie jak dodatkowe, profilowane poduszki, nakładki na materac i jakieś specjalne zestawy pościeli tylko po to, by raz na parę miesięcy udostępnić te rzeczy nocującemu gościowi.
      • gryzelda71 Re: Goście, goście 15.04.24, 09:28
        Dokladnie tak. Albo kupować mieszkanie o ileś większe, niż moje potrzeby, zeby mieć pokój gościnny.
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Goście, goście 15.04.24, 09:23
      u moich rodziców jest 7 pokoi, z tego 4 można uznać za gościnne
      jedno łóżko jest zasłane stertą pościeli dla gości,
      praktycznie połowa domu czeka na gości,
      gdy już się goście zjadą
      to samych dzieci i młodzieży jest sztuk 9, więc i tak ktoś musi spać na podłodze
      • angazetka Re: Goście, goście 15.04.24, 11:07
        To bardzo pomocna odpowiedź dla kogoś, kto mieszka w bloku i nie ma pokoju gościnnego.
        • raczek-nieboraczek-2 Re: Goście, goście 15.04.24, 11:20
          bo niczym niezwykłym jest spanie na dmuchanym materacu,

a nawet do takiego wypasionego domu zawoziłam swoją pościel (powłoczki), żeby nie zostawiać mamy ze stertą pościeli do prania
    • klaviatoorka3.0 Re: Goście, goście 15.04.24, 09:28
      kiedy mieszkałam w mieszkaniu w mieście, goście nocowani w pobliskim hotelu
      teraz mam dom na głębokim zadupiu i nie ma rady- czasem trzeba kogoś przenocować.
      w jedynym wolnym pokoju gościnnym (na co dzień pełniącym rolę dodatkowej garderoby) stoi niezbyt wygodna, stara kanapa, pościel jest zawsze wyprana, ale tania. Przed planowanym noclegiem gości sprzątam to na błysk w ciągu 1 godz, upychając zbędne rzeczy po innych pomieszczeniach) Jak komuś nie odpowiada- do wyboru mam rozległy ogród i możliwość rozbicia namiotów...
    • pyza-wedrowniczka Re: Goście, goście 15.04.24, 09:47
      Ja sama śpię pod pościelą z Lidla, nie mam profilowanych poduszek ani innych bajerów. Więc dla gości tym bardziej nie będę dawać lepszych rzeczy niż sama używam...
    • shellyanna Re: Goście, goście 15.04.24, 09:48
      Nie. Kiedy mieliśmy do dyspozycji tylko rozkładaną sofę w salonie połączonym z kuchnią, to oferowaliśmy tą sofę. Nikt nie narzekał, chętnych na nocleg było sporo smile

Teraz mamy w osobnym pomieszczeniu dwie rozkładane mini sofki z IKEA (takie, co się śpi na nich na podłodze praktycznie) i nadal, jak ktoś chce nocować, to nie narzeka. Sofy w salonie nie proponuję, bo nie po to mam te dwie dodatkowe, żeby mi się ktoś od rana pałętał po salonie. Jedyną osobą, która obgadała niewygody (pech chciał, że powiedziała to naszemu wspólnemu znajomemu, nie wiedząc że się o tym dowiem) była moja teściowa. Przy czym powiedziała to dokładnie tak: "Nie wyspałam się, bo te sofy Shell są strasznie niewygodne" (bo wiecie, rozumiecie.. jak coś jest niedobre, to moje, nie jej syna).
      To był ostatni raz, kiedy u nas nocowała.

Nie prowadzę działalności hotelarskiej i uważam, że już sam fakt, że posiadam kilka kompletów kołder i poduszek oraz pościeli i ręczników tylko dla gości jest ukłonem dla nocujących u nas.

Ps. A sofki z IKEA uważam za bardzo wygodne i zdrowe dla plecków.
    • turbinkamalinka Re: Goście, goście 15.04.24, 10:37
      Rzadko ktoś u mnie nocuje. Pościeli jakiejś specjalnej dla gości nie mam.Zwykły komplet kołdra, poduszka jakiś jasiek. Co do zmiany pościeli. Kupuję taką jaka mi się podoba czy ona jest ładna to nie mam pojęcia. Staram się aby była dość dobrej jakości. Goście dostają którąś z "mojej" a ważne jest dla mnie tylko to aby rozmiarem pasowały do kołdry i poduszki.
    • turbinkamalinka Re: Goście, goście 15.04.24, 10:39
      A i jeszcze jedno. Moje łóżko mogę zaoferować osobie starszej lub chorej. Ale tu nie ma znaczenia stopień zażyłości.
      • shellyanna Re: Goście, goście 15.04.24, 10:42
        O, jedyna osoba która jak śpi u nas, to na naszym łóżku jest moja babcia. Ale nocuje tylko, kiedy nas nie ma.
    • aqua48 Re: Goście, goście 15.04.24, 10:43
      wakacje_50 napisała:

> Czy mieszkając w bloku i nie mając osobnego pokoju gościnnego czujcie się zobow
      > iązane mieć dla gości wygodne łóżko i fajną pościel?

Nie, nie pogięło mnie. Nawet w miejscu gdzie mam pokój służący czasami za gościnny nie mam zwykłą pościel i normalny materac. Usługi noclegowe jeśli w ogóle, to oferuję w klasie economic.
    • hrabina_niczyja Re: Goście, goście 15.04.24, 11:17
      My dla gości mamy oddzielne rezydencje. Tylko tak można przenocować gości.
    • ponis1990 Re: Goście, goście 15.04.24, 11:30
      Y nie, nie mam specjalnych, mam zapasowe, sama tez spie pod takimi z lidla
    • jkl13 Re: Goście, goście 15.04.24, 12:15
      Mam dom i nie mam pokoju gościnnego. Goście nocujący (a takich mamy sporo) mają do wyboru nocleg w pokoju dzieci (jeśli tych nie ma) lub na materacu na podłodze (materac piankowy, nie dmuchany, bardzo wygodny).
      Do tej pory protestów nie byli, stali goście orzyjezdzaja regularnie co roku na minimum tydzień, od co najmniej 10 lat. Widocznie takie warunki im pasują.
      Natomiast co do pościeli, kołder, poszewek, poduszek to miejsce do przechowywania mam i mam sporo kompletów, każdy z gości może spać wygodnie pod swoją kołdrą (rekordowo nocowało u nas dodatkowych 10 osób, dla wszystkich wystarczyło miejsca i pościeli).
    • szarmszejk123 Re: Goście, goście 15.04.24, 12:23
      W ogóle nie czuje się w obowiązku posiadania pokoju gościnnego i gdyby nie dzieci, które do nas przyjeżdżają regularnie w różnych konfiguracjach, pewnie bym go nie miała.
      Dzieciaki to już nastolatki, przygotowujemy pod nich poddasze, gdzie będą mieć sypialnię, łazienkę i "salonik" z ps5 i tv.
      • szarmszejk123 Re: Goście, goście 15.04.24, 12:24
        Za szybko poszło
        Mieszkając w bloku w dwóch pokojach kompletnie sobie nie zaprzątałem głowy ewentualnymi gośćmi, jak ktoś chciał przyjechać z mocowaniem, to wiedział, że czeka go materac.
    • sandy_cheeks Re: Goście, goście 15.04.24, 12:36
      Goście dorośli śpią na rozkładanej kanapie w salonokuchni, mieści spokojnie 2 dorosłe + dziecko. Jak nocuje 1 osoba, to nawet jej nie rozkładamy, tylko zdejmujemy poduchy.

Jeśli u którejś z córek śpi koleżanka, to robi to u niej na podłodze na dmuchanym materacu ( ostatnio jedna tak 5 dni koczowała). Za każdym razem pościel jest ta sama ikeowa, oczywiście prana w międzyczasie 🙂
    • imponderabilia22 Re: Goście, goście 15.04.24, 12:47
      Nie, nie widzę powodów aby sztucznie stwarzać gościom lepsze warunki bytowe niż sama mam na codzien. Czyli śpią w wypranej pościeli, w takiej w jakiej ja na codzien się (choć akurat jak lidlowej nie posiadam). U mnie jest to też osobny pokój. Ale generalnie z wiekiem jestem coraz mniej chętna na nocowanie ludzi (oprócz najbliższej rodziny, ale oni limitów nie mają) oraz na nocowanki u innych.
      • imponderabilia22 Re: Goście, goście 15.04.24, 12:53
        Zresztą po tym jak goszcząca się u mnie koleżanka po kilku tygodniach zaproponowała!🤣 mi ugoszczenie jej koleżanki i koleżanki znajomych u mnie w mieszkaniu(których notabene ani ja ani ona nigdy na oczy nie widziała)🤦 - to mi się w ogóle odechciało gościć...
    • lucadimontezemolo Re: Goście, goście 15.04.24, 13:01
      Pościel mam fajną, bo kupuję dla siebie i udostępniam gściowi. Poduszka zwykła. No i mogę ugościc jednego gościa na raz, bo dysponuję jednoosobowym materacem, na którym gość śpi. Goścmi u mnie są tylko osoby w bliskiej rodziny.
    • kk345 Re: Goście, goście 15.04.24, 13:07
      Mam pokój gościnny i tam mam gotowe, pościelone łóżko dla gości, kolejna dwójka może spać w salonie na rozkładanej kanapie, ewentualnie jeszcze 2 dmuchane pojedyncze materace mam na nagle zagęszczenie. Ważnym gościom oddajemy sypialnię, ale wszyscy są goszczeni w standardowej pościeli, mam 5 podwójnych kompletów, którymi żongluję.
    • pseudo_stokrotka Re: Goście, goście 15.04.24, 13:32
      Nie, u nie goście śpią "normalnie", bez luksusów. Mają wygodne łóżko i zwykłą pościel. Wiadomo, że czystą i bez dziur, ale standard lidlowy lub coś zbliżonego. My też śpimy pod zwykłą pościelą, więc bez przesady..
    • princy-mincy Re: Goście, goście 15.04.24, 13:38
      Mam zestaw kołder i poduszek właśnie dla gości (w sensie obok tego,czego używamy na codzień) i komplety pościeli do nich (inny rozmiar niż pozostała pościel).
    • czarna_kita Re: Goście, goście 15.04.24, 13:48
      Nie mam osobnego pokoju gościnnego. Jeżeli ktoś śpi u nas to zazwyczaj koleżanki córki a wtedy robią to u niej w pokoju na dodatkowym wysuwanym spod głównego łózka- drugim łóżku. Albo siostrzeniec ale on u nas zostaje od wielkiego dzwonu i wtedy śpi na materacu u chłopaków w pokoju. Nas jest 5 osób w domu i zwyczajnie nie mamy miejsca na nocowanie gości więc takowych gości (noclegowych) nie przyjmujemy.
      Ale jak jakaś koleżanka czy siostrzeniec nocują to zawsze dostają czysta i wypraną posciel. Poduszki i kołdra mam zwykłe najtańsze z pepco czy tam z kika.
    • eriu Re: Goście, goście 15.04.24, 15:16
      Nie istnieje coś takiego jak profilowana poduszka, która będzie pasować każdemu. Takie poduszki się dobiera do osoby np. do wzrostu ale nie tylko. Nie ma opcji żebym kupowała zestaw profilowanych poduszek w różnych rozmiarach dla potencjalnych gości.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Goście, goście 15.04.24, 15:22
      A po co miałabym mieć?
      Jak ktoś chce u mnie spać, to musi się zadowolić takim spaniem, jakie mam.
      Jak mu nie pasuje,to może nocować w pobliskim hotelu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka