lampasufitowa 21.04.24, 15:28 Pohamować niepohamowane…jak? Czyli jak opaniwać słodyczowy głód.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 15:41 ponoc chrom pomaga moja rada na nic sie nie przyda 😀 wiec nie doradze Odpowiedz Link Zgłoś
zoja1x Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 17:44 Potwierdzam, łykanie tabletem z chromem pomaga, po ok. 2 tygodniach chęć na słodkość znika. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 18:08 Po dwóch tygodniach to i bez chromu zniknie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 16:01 Mnie pomaga czekolada gorzka z 85% kakao. Ewentualnie jabłko. Albo szklanka wody, która co ciekawe wbrew rozpowszechnionemu przekonaniu nie jest w stanie zaspokoić moich... ekhm,... innych żądzy Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 16:59 Po prostu przestań jeść słodkie. Oddzwyczausz się Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 17:46 Ja mam mniejszą chęć na słodycze jeśli do każdego posiłku jem świeże warzywa. Czyli jak zjem np. "smutną" kanapkę z twarożkiem bez żadnych warzyw to zaraz po posiłku szukam słodkiego. Jak położę na tej kanapce jeszcze rzodkiewkę i sałatę, to organizm już niczego nie szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 18:59 To działa z tymi warzywsmi! Potwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 21:43 Na mnie nie działa. Jem furę warzyw do kazdego posiłku (wolę warzywa od owoców), a chętka na słodkie i tak mnie dopada. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 18:43 Dzisiaj nie walczę, a wręcz zaspokajam. Bo mi się to po prostu należy! A co. Odpowiedz Link Zgłoś
doprawdy1 Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 19:32 Ale doraźnie, tutaj, teraz? To przepłukać paszczę lysteriną czy czymś tam innym do płukania zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 19:45 Ja chodzę na jogę i power pilates. Po takich wysiłku ochota na słodycze, zero. Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 19:51 Wrzucać do paszczy łyżeczkę erytrolu. Zdrowe, niekaloryczne, słodkie jak diabli, szybko się odechciewa cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
lampasufitowa Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 21:22 O! Nie wpadłam na to, brzmi świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 22:04 Erytrolu nie próbowałam, ale próbowałam ksylitol i mój mózg tego nie udźwignął. Czujesz na języku słodki smak, mózg czeka więc na swoją dawkę paliwa, ale go nie dostaje i zaczyna wariować. Nie umiem tego opisać, ale to było uczucie jakiejś przedziwnej schizy. Pewnie po jakimś czasie mózg by się przyzwyczaił, ale jakoś nie miałam ochoty kontynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 21:26 Zdecydowanie zmniejszyć ilość węgli oraz łykać tabletki białej morwy - bardzo mi pomogło w odstawieniu słodyczy. I jeszcze można sprawdzić, czy nie ma niedoborów magnezu. A! i nic słodkiego w domu nie mieć, żeby nie kusiło : ) Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 21:49 Jestem na keto i jak mam ochotę na słodkie to jem serek mascarpone z owocami jagodowymi - borówki, truskawki, wiśnie (w tej chwili mrożone)- może trochę za dużo węgli ale czuję że to dużo lepiej niż coś innego po którym czułabym niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Chęć na słodkie…. 21.04.24, 23:51 Ja na ok 2-3 lata przestałam kupować słodycze. Nie było w domu żadnych. I stopniowo chęć na słodycze zupełnie minęła. Nie jadłam. Ale teraz niestety mam idiotyczne zachcianki typu Pawełek albo czekolada w według czy inne turecka chałwa. Dzisiaj nawet poinformowałam męża, że znowu może z wyjazdów słodkości jakieś też przywozić bo wcześniej miał zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Chęć na słodkie…. 22.04.24, 07:10 Nie katować się i pozwalać sobie na zdrowsze wersje deserów czy słodkie posiłki (na śniadanie polecam). Mnie to trzyma w ryzach, a opychałam się wcześniej słodkimi wypiekami. Przejdę do konkretów-propozycji. Uwielbiam wszelkie omlety, placuszki kakaowe, które słodzę erytrytolem lub dosypuję odżywkę białkową, która nadaje słodkości. Bez smażenia: Gęsty jogurt naturalny (grecki, skyr)+tahini+erytrytol, wszelkie warianty deserów z chia, zdrowe musy kakaowe- kombinuję różne. Na odżywce białkowej+kakao+mleko dowolne+kasza jaglana/kuskus+erytrytol. Bez odżywki też można coś ukręcić, fajne musy wychodzą z orzechami laskowymi+kakao. Shake/lody: mrożone banany i ulubione dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chęć na słodkie…. 22.04.24, 07:54 A co jesz? Podaj przykładowy jadłospis dziennyJa miałam ochotę na słodycze, jak jadłam za mało i miałam słabo zbilansowane posiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Chęć na słodkie…. 24.04.24, 13:56 - zwracanie uwagi na kolejność składników w jedzonych posiłkach - zwracanie uwagi na to rodzaj cukrów - ograniczenie podjadania słodkich przekąsek między posiłkami, a nie bezowocne ograniczenie ich do zera - przerzucenie jedzenia słodkich przekąsek/deserów na po pełnych posiłkach To nie ja - tylko niektóre rady z najnowszego światowego przeboju Jessie Inchauspé No szaleństwo jest teraz na jej książki. Wczoraj w Empiku - jak byłam przez dosłownie chwilkę - 3! osoby kupiły. Odpowiedz Link Zgłoś
marylout Re: Chęć na słodkie…. 24.04.24, 14:03 Chęć na słodkie to nic innego tylko atak bakterii które przejmują kontrolę nad tobą aby zmusić cię go dostarczenia im pożywienia by mogły cię bardziej skolonializować. Wystarczy sobie uświadomić ten fakt by zacząć krzywo patrzeć na słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś