Dodaj do ulubionych

Okno dachowe

22.04.24, 18:58
Bardzo chciałabym zrobić okno dachowe ( velux) w dachu. Dach istniejący, kwestia wycięcia dziury i założenia okna. Czy któraś tak zrobiła? Bo oczywiście wszyscy ( nigdy nie robiący czegoś takiego) przestrzegają, żebym sobie dała spokój, bo będzie zaciekać. Poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • sarah_black38 Re: Okno dachowe 22.04.24, 20:05
      Ja mam dachowe okna. Zacieka jak ktoś zapomni okno zamknąć wink . Okan dachowe fajne są, ale do mycia okropne!
      • snajper55 Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:26
        sarah_black38 napisała:

> Ja mam dachowe okna. Zacieka jak ktoś zapomni okno zamknąć wink . Okan dachowe fa
        > jne są, ale do mycia okropne!

Jeśli kupisz okno dachowe uchylno-obrotowe, to nie masz żadnych problemów, aby je umyć. Takie okno ma dwie osie obrotu. Jedną na górze a druga pośrodku. Tak więc masz łatwy dostęp do każdego kawałka szyby. Wajhą przestawiasz według której osi się otwiera.

S.
        • nat007 Re: Okno dachowe 23.04.24, 10:33
          Co z tego. Ja tak mam i nadal nienawidze ich myć. Dopóki cos nie nasra to nie myje
    • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 22.04.24, 20:15
      Zazwyczaj takie okna się wykonywane na etapie budowy i jeśli okna są wykonane prawidłowo, to nic nie zacieka. Natomiast czy okno można dobudować to musisz o tym porozmawiać z firmą dekarską. Oni muszą spojrzeć w projekt domu itp. To nie proste sprawy.
      Dodatkowo musisz wiedzieć czy prawo na to zezwala. MPZP na przykład może nakazać zabudowę bliźniaczą - wtedy jak Ty wstawisz okno od frontu, to i sąsiad musi smile

Osobiście uważam, że warto zawalczyć o takie okno, to dużo daje. Tylko może to kosztować żeby nie ciekło smile
      • princy-mincy Re: Okno dachowe 23.04.24, 09:52
        Nie są to trudne sprawy dla dobrego dekarza.
        Jak pisałam niżej, ja wzięłam dekarza ze strony veluxa, bo właśnie veluxa okna wstawialiśmy.
        Mieszkam w blizniaku i moi sąsiedzi od bliźniaka nie muszą sobie wstawiać okna w tyk samym miejscu bo wg naszego planu zagospodarowania takie okna nie muszą być kopiowane. Nie musieliśmy mieć też żadnego pozwolenia, układ belek po zostawal bez zmian.
        • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 23.04.24, 11:09
          Zależy czy okna te masz z boku, z tyłu czy od frontu domu.
          Od frontu chyba musi być zachowana symetria okien.
          • princy-mincy Re: Okno dachowe 23.04.24, 15:10
            Nie musi, ja mam jedno od frontu, drugie od ogrodu. Okno dachowe polaciowe, nie lukarna.
            • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 23.04.24, 16:08
              Może faktycznie zależy to od planu. Nie znam się na tym,
              • princy-mincy Re: Okno dachowe 23.04.24, 20:58
                Zależy od planu, typu okien itp. W naszych umowach był zapis, że przez 5 lat od odebrania domu nie można dokonywać zmian w elewacjach.
                Pewnie gdybyśmy chcieli wstawić okno typu lukarna lub dodatkowe okno w ścianie, musielibyśmy mieć pozwolenie na budowę (sąsiedzi wstawiali od strony ogrodu i musieli mieć, bo zmiana była spora względem konstrukcji).
                Okna polaciowe, jeśli są między krokwiami/ belkami można u nas wstawiać bez problemu.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Okno dachowe 22.04.24, 21:04
      Jak zrobi ci to dobry fachowiec, to nie będzie zaciekać.
    • szarmszejk123 Re: Okno dachowe 22.04.24, 21:50
      Mam dachowe okna dwa, zrobione właśnie taką metodą, nie przez nas co prawda tylko przez któregoś z poprzedników i nic nie zacieka.
      • little_fish Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:04
        Zrobione poprawnie zaciekać nie będą, bo i czemu. Natomiast trzeba dobrze sprawdzić czy da się okno wstawić tam gdzie chcemy, jakie duże i jaki będzie koszt - dużo zależy od rodzaju pokrycia dachowego.
        • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:09
          Tak, bo okno można wsadzić między krokwie. Krokwie są częścią szkieletu dachu. Więc w dowolnym miejscu się nie da.
          • ziazia17 Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:18
            Dziękuję Wam za dorady😊
            • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:21
              Przygotuj worek złota dla fachowców oraz na okno. Może zamiast duńskiego Veluxa patriotycznie wybierz polskie Fakro, opiniami malkontentów się nie przejmuj i realizuj swoje marzenie.
              Warto mieć światło z takich okien.
              • little_fish Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:27
                Jakby co, to moje Fakro mają 18 lat i nic im nie dolega 😃.
                No właśnie o to mi chodziło - że trzeba między krokwie, a czasem jeszcze inne elementy konstrukcyjne stają na przeszkodzie.
              • princy-mincy Re: Okno dachowe 23.04.24, 20:59
                Nie strasz, nie strasz. Nam mówione, że jedno okno to koszt ok 5 tys złotych (okno, praca dekarza itp) a zamknęliśmy się w 4,,5 tys za dwa
                • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 23.04.24, 22:20
                  Mincy, nie chodzi mi o straszenie tylko o to żeby przygotowała hajs na to okno bądź okna.
                  A kiedy tyle płaciłaś, tj 4.5 za 2 okna?
        • szarmszejk123 Re: Okno dachowe 23.04.24, 09:03
          Ja tam nie wiem czemu, autorki pytaj :p
          My sie teraz zastanawiamy nad wstawieniem lukarny z drugiej strony dachu ( tam mamy aktualnie takie a'la bulaje z lat '80, jeden nam ostatnio odfrunął 🤣 sąsiad przyniósł:p) ale Tu firmy zajmujące się tym mają lekki problem, bo nasz dom jest na polu rąbu 😅
          • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 23.04.24, 10:41
            Rombu a nie rąbu 🙂
            • szarmszejk123 Re: Okno dachowe 23.04.24, 11:54
              Rajt 👍
    • b-b1 Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:19
      Wstawiłam kilka lat temu jedno dachowe Fakro. Dach(dziurę) obrabiali fachowi dekarze- są tam izolacje ,specjalne kleje/masy silikonowe nie zmieniające struktury pod wpływem temperatury. Okno ma 7 lat-nie przecieka, ale umyć trzeba na drabinie.😁
    • heca7 Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:33
      Mamy trzy takie okna. Wstawione dużo później, jakieś dziesięć lat temu. Już drugi raz bo te co były wcześniej wybuchły sobie podczas pożaru poddasza. Ale ani te poprzednie ani nowe nie przeciekają nigdzie. Dość łatwo się je myje bo się obracają. Warto jeszcze pomyśleć o roletach bo czasem słońce świeci pod takim kątem, że przeszkadza.
      • princesswhitewolf Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:36
        Bez rolet to masakra bylaby
        • b-b1 Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:45
          Racja-roleta jest obowiązkowa😁
          • little_fish Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:47
            To zależy gdzie - w łazience nie mam 😃
            • princesswhitewolf Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:51
              U mnie na 2 pietrze w lazience tez nid ma rolet bo niby kto by mial zagladac. Ale tam sa okna w scianie.

A te w dachu sa pod katem i tak walilo slonce ze zaczepiana complete blackout zainstalowalam bo babcia sie prawie gotowala
              • b-b1 Re: Okno dachowe 22.04.24, 23:00
                U mnie okno jest w dachu pod lekkim kątem świeci na nie bezpośrednio -latem roletę całkowicie zaciemniającą mam.
                • princesswhitewolf Re: Okno dachowe 22.04.24, 23:03
                  No wlasnie.
                  • little_fish Re: Okno dachowe 23.04.24, 08:58
                    Łazienkę mam od strony północnej - te trochę słońca nie przeszkadza. W pozostałych pomieszczeniach mam rolety zaciemniające.
          • nat007 Re: Okno dachowe 23.04.24, 10:41
            My mamy rolety ale i tak klime montujemy. Ja bym nie mogła żyć z takimi ciągle zasłonietymi oknami. Mimo ze nasze rolety nie sa czarne pełne a takie transparentne
            • little_fish Re: Okno dachowe 23.04.24, 11:05
              Tylko rolety mają jeszcze inne funkcje - choćby takie żeby słońce nie waliło po oczach czy ekranach.
              Mam i rolety i klimę, obu używam.
              • princesswhitewolf Re: Okno dachowe 23.04.24, 13:23
                No wlasnie. Co z tego ze latem mamy klime jak od 5 rano wali po oczach babcie okno na wprost. No bez zacienienia ani dudu
            • heca7 Re: Okno dachowe 23.04.24, 11:31
              Klimę też mamy. Ale czasem nie chodzi o temperaturę tylko o światło wink Któregoś dnia księżyc tak ostro świecił (tzn odbijał światło tongue_out ), że syn spać nie mógł dopóki nie zasłonił.
              • little_fish Re: Okno dachowe 23.04.24, 13:41
                Ja w sypialni zasłaniam codziennie. A właściwie co noc 😃
      • szarmszejk123 Re: Okno dachowe 23.04.24, 08:51
        Łatwo się też wywala osy, przekręcasz okno i osa sobie leci :p
        ( Mamy gdzieś gniazdo chyba w pobliżu, bo dużo ich wlatuje)
        • nat007 Re: Okno dachowe 23.04.24, 10:38
          Tak u nas to samo. My mamy na poddaszu okna na przestrzał. Otworzyć oba i z przeciągiem sobie wylatuja.
    • princesswhitewolf Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:35
      Ja mam dwa dachowe okna ale one nie sa na plasko tylko pod katem i jest to dach spadzisty.
      • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:47
        Princess, zazwyczaj okna dachowe nie są w poziomym dachu tylko spadzistym a więc są pod kątem. Chodzisz oczywiście okna do płaskiego dachu
        • princesswhitewolf Re: Okno dachowe 22.04.24, 22:49
          Plaskie dachy tez sa pod pewnym katem by do rynien splywalo.
          • szarmszejk123 Re: Okno dachowe 23.04.24, 08:53
            Ale to są zaledwie 2-3%, prawie niezauważalne:p
            • szarmszejk123 Re: Okno dachowe 23.04.24, 08:55
              °*
              • bywalec.hoteli Re: Okno dachowe 23.04.24, 11:11
                To prawda, ale podejrzewam, że okna w dachu płaskim trochę trudniej otworzyć big_grin
            • princesswhitewolf Re: Okno dachowe 23.04.24, 13:21
              Wiecej bo woda musi zlatywać. Wiec 5 proc, zreszta.... Wszystko zalezy od tego czym dach kryty
    • gryzelda71 Re: Okno dachowe 23.04.24, 08:58
      Nic nie zacieka. Jak dobrze wstawione.
    • kaki11 Re: Okno dachowe 23.04.24, 09:12
      U mojej mamy tak jest. Wiem, ze jedno z pkien faktycznie jakoś podcieka ale pozostałe są ok. Obstawiam, że przy robieniu tego jednego coś poszło nie tak. My też mamy okna dachowe ale robione od razu przy robieniu dachu, nic się z nimi nie dzieje.
    • madame_edith Re: Okno dachowe 23.04.24, 09:27
      Ja wstawiałam w zeszłym roku okna dachowe w gotowym już dachu, wszystko super. Jedno jest wyłazowe, drugie zwyczajne. Jak dobry dekarz to nic się nie będzie działo. Cała akcja chyba z pół dnia trwała (ja myślałam, że to roboty na tydzień), aczkolwiek ja miałam na tym etapie nieocieplone poddasze, goły niedeskowany dach.
    • princy-mincy Re: Okno dachowe 23.04.24, 09:40
      Robiliśmy 2 dodatkowe okna dachowe.
      znalazłam na stronie veluxa polecanych przez nich dekarzy, dogadałam się z jednym.
      Facet zajrzał na dach, jak dokładnie przebiegają belki i gdzie można wstawić okna.
      Od razu mnie uprzedzili, że oni wstawiają okna, zabezpieczają, robią kołnierz itp ale potrzebny będzie mi ktoś, kto te nowe okna odbuduje płytą i wykończy.
      Okna są założone bardzo dobrze, nic nam nie przecieka.
    • kanna Re: Okno dachowe 23.04.24, 12:15
      Moja znajoma dorobiła sobie takie ono na poddaszu. Nie zacieka. Różnica w doświetleniu jest ogromna, ale cena tez była wysoka uncertain

Ja miałam wymieniane już istniejące na nowe (całe, z ramą) Też nie zacieka.
      • ziazia17 Re: Okno dachowe 23.04.24, 13:07
        Dziewczyny, robie! Juz umowilam fachowca. Bardzo Wam dziekuje, juz niedlugo bede lezala w lozku, pod oknem dachowym i patrzyla w gwiazdy😊
    • szmytka1 Re: Okno dachowe 23.04.24, 14:14
      Mam okna dachowe w pokoju dziecka. Pokój od strony północnej a jest najwidniejszym pomieszczeniem w domu. Niestety latem bardzo się nagrzewa pomieszczenie przez nie i trzeba zakladac w komplecie z żaluzjami, od razu o tym pomyśl a kolejna sprawa mycie tychbokien to koszmar, potrzebna drabina i sprawny chlop. Mam 2 te okna i myjemy że 2 x w roku 😅 bo tak ciężko się do tego zebrać.
      • little_fish Re: Okno dachowe 23.04.24, 15:09
        A to zależy na jakiej sa wysokości - ja swoje myję bez problemu, wystarczy krzesło.
    • majenkirr Re: Okno dachowe 23.04.24, 14:16
      Robiliśmy trzy okna w istniejącym już dachu i to była super decyzja!
    • brzoza100 Re: Okno dachowe 23.04.24, 14:34
      Mam 4 okna dachowe, wstawiałam w dach 100letniego domu. Nic nie zaciekały. W zeszłym roku przy wymianie pokrycia dachu musiałam je wyjąć i jeszcze raz wstawić. Trzeba było tylko kupić nowe kołnierze. Dalej działają bez zarzutu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka