Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰dorada potrzebna

23.04.24, 12:14
Witam piękne panie, w maju idę na urodziny szwagierki i mam problem co jej kupić na urodziny, ona z tych co wszystko ma i na wszystko ją stać, bardzo się lubimy,proszę doradźcie co jej kupić, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego i ciepłego dnia, u mnie zimno +6 stopni 🌻🌷🌹🌺⚘️
Obserwuj wątek
    • hummorek Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 12:24
      Doradę jej kup.
    • condesa1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 12:27
      Szwagierka ma jakieś pasje? To może coś pod tym kątem? Rzadką roślinę do ogrodu, bilety na jakieś ekstra wydarzenie (koncert spektakl), skok ze spadochronem lub w wersji light lot balonem? Bilety na strzelnicę, kilka lekcji jazdy konnej, przejażdżka samochodem wyścigowym, kolacja dla dwojga w ciemnościach? Symulator lotu?
      • chococaffe Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:59
        skok ze spadochronem lub w wersji light lot balonem? Bilety na strzelnicę, kilka lekcji jazdy konnej, przejażdżka samochodem wyścigowym, kolacja dla dwojga w ciemnościach? Symulator lotu?

Miałbym spory kłopot z takimi prezentami - mam nadzieję, że nikt nigdy nie wpadnie na taki pomysł, ale raczej nie dostaję prezentów urodzinowych od obcych więc czuję się bezpiecznie
        • condesa1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 16:59
          Myślę, że gdyby autorka chciała kupić typowy, zwyczajny i bezpieczny prezent, to nie prosiłaby na forum o pomoc. Kupiłaby apaszkę, książkę albo jakiś drobiazg z biżuterii. Poza tym wśród prezentów, które wymieniłam, były też jak najbardziej bezpieczne: co stresującego w bilecie na koncert czy do teatru? Albo w kolekcjonerskiej roślinie do ogrodu? Symulator lotów może być fajną, a przy tym bezpieczną zabawą, pół godziny w kabinie pilota nikogo nie zabiło, a jest czymś, co po latach wyróżni się z powodzi nudnych, powtarzalnych, typowych prezentów. Poza tym autorka chyba zna szwagierkę i wie, czy będzie wolała bilet na spektakl czy voucher na lot w tunelu aerodynamicznym.
          • chococaffe Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:16
            Poza tym autorka chyba zna szwagierkę i wie, czy będzie wolała bilet na spektakl czy voucher na lot w tunelu aerodynamicznym.

No chyba mało zna skoro się pyta.

off top a propos osób, które mają "wszystko" itp. Nawet te osoby mają produkty zużywalne.
            • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:49
              No i nawet takim osobom ( które samo sobie wszystko mogą kupić i na siebie nie skąpią) chce się sprawić przyjemność jeśli je lubimy. Cokolwiek więc nie chcesz dać na odwal się.
      • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:50
        Chodzi ta osoba do opery? To może elegancką lirneteczkę operowąwink ???
        Ok 140 zł w butiku w teatrze.
        • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:51
          Lorneteczkę. Lornetkę
    • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 12:37
      Ja bym chciała dostać kurę ozdobną 😅 białego albo niebieskiego bialoczuba, siłkę albo kochinkę, albo brahme olbrzymią, albo obojętnie co, aby nie goloszyjkę. Mam nadzieję, że pomogłam 😁
      • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 12:48
        Ja też! Kurę! A potem umarłabym z żalu, że nie mam jej gdzie trzymać.
        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:02
          Masz balkon? Gołębia dają radę, to może kura też by mogła. Kupiłabyś jej ładna smycz i wyprowadzała pogrzebać na trawniku...
          • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:14
            Cholera, kuszące. Balkon mam, całe 7 metrów kwadratowych. Mogłabym nawet postawić kurnik. I tak z kurą na smyczy... Tylko one są raczej towarzyskie, musiałabym od razu ze cztery.
            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:21
              U mnie po sąsiedzku chodzą 2 kurki i kogutek po minipodworku przy takim prlowskim bliźniaku, zawsze jak przejeżdżam jako pasażer, to staram się dojrzeć (czy odpowiednie rz/ż?) czy są na podworku
          • dni_minione Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:21
            Ja dziś widziałam na żywo w Krakowie gołębia w szelkach, więc wszystko jest możliwe big_grin
        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:04
          To są moje, tera już podrosły, ale mam tylko zdjęcie sprzed kilku tygodni
          • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:09
            Ojej 🥰🥰, to Polish kurczaki?
            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:16
              To białoczub holenderski. Być może u ciebie to polish kurczaki, bo czubatki są rasą podobno wywodzącą się z dawnych terenów polskich i holland powstało przez pomyłkę z Poland, tak czytałam o tej rasie.
              • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:23
                O tak, to to samo 😀
                www.backyardchickens.com/articles/the-polish-chicken-crested-dutch-chicken.48010/
                Wszystkie takie czarno-białe?
                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:34
                  10 czysto czarno-białe, a dwa na piersiach maja trochę takich miedzianych-brąz piorek. Teraz marzę o całych białych, białych z czarnym czubem i może sobie kupię czubatki wielbłądzie, to takie jasnobrązowe. Zależy czy osoba, od której ewentualnie mogę nabyć, będzie oferować nadwyzKi na sprzedaZ. Teraz bankrutująca poczta zawiesiła przesyłki żywych ptaków, a w okolicy nie mam źródła, skąd mogłabym kupic.
          • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:15
            Przepiękne. I te XVIII-wieczne fryzury... Mają imiona? Wolfgang? Amadeusz? Ludwig?
            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:17
              Jest ich na razie 12, wszyatkie imion nie maja, cipciulki się je wola pieszczotliwie. Możesz być matką chrzestna. Te co mają imiona, to są nazwani po moim mężu i dzieciach 😆 a 9 jest bezimiennych, tak że śmiało
              • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:23
                szmytka1 napisała:
                Jest ich na razie 12
                ,

😅
                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:35
                  O 2 ktoś mnie bardzonprosi, że chciałby dostać w prezencie, więc serce mi się kraje, ale będę musiała 2 oddać, bo to bliska osoba i jeśli odmowie, to wyjdę na nieczuła sucz
              • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:25
                Jestem wzruszona. Uważam, że jeden mógłby być Wolfgangiem.
                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:37
                  To ten może być
                  • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:41
                    No, Wolfgang przecież jak żywy!
          • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:44
            Wowsmile
      • javio Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:48
        A czarną kurę ayam cemani?
        • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:58
          O żeż, jaka piękna.
        • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 15:21
          javio napisała:
          > A czarną kurę ayam cemani?

Ja mam! Były trzy, została jedna. To najstarsza kura w moim kurniku🥰
          • javio Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 15:25
            Niesamowita! A co się stało z tamtymi dwoma? Zjadłaś je?
            • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 15:54
              No co Ty? kurę za $50? 😂
              Jednà zabil jastrząb, drugà lis 😒
              • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 16:05
                No dobrze. Próbuję nie umrzeć z zazdrości. To ile ich masz w sumie? Różnych najpiękniejszych na świecie kur?
                • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 19:47
                  To najzwyklejsze kury na świecie, nie muszą być jakieś ekstra, mają znosić dużo jajek 😉. Chyba jest ich 28, większość to ISA Brown, Leghorn i Ameraucana. Parę pojedynczych niedobitków to Australorp, Plymouth Rock, Orpington i ta Ayam Cemani. No i kogut, który nas gania 😰
                  • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 19:58
                    A ta Ayam to z Indonezji, czy Malezji? Bo w obu bahasach ayam to po prostu kura. smile
                    • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 19:59
                      A trzymasz też może babi? smile
                      • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:24
                        Z Indonezji. Co to te babi?
                        • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:25
                          Babi to świnia. smile
                          • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 21:12
                            A to nie. Ale kozy to bym chciała 🥰🥰
                            • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 21:14
                              Nie wiem, jak jest koza po indonezyjsku, ale mogę sprawdzić.
                              Wiem, jak po kaszubsku, "kueza". Też ładnie, prawda? smile
                              • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 21:21
                                kambing

Znaczy mie kambing to kluski z koziną. smile
                  • javio Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:03
                    Widzę, że tu potrzebny jest osobny, kurzy wątek! 😃🐔🐓
                  • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:54
                    Ameraucana to to samo co u nas araucana? Bezogoniasta od zielonych jajek?
                    • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 21:38
                      Podobne, ale trochę inne 😉. Ogony mają i są większe. Tutaj araucany nie są w ogóle popularne.
                      • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 24.04.24, 08:29
                        Ta z ogonem to u nas się nazywa niemiecka araucana
                        • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 24.04.24, 15:06
                          Haha, nie trafisz wink. A ja właśnie jajeczka pomyłam.
                          • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 24.04.24, 15:07
                            Ale wiesz, że raczej nie powinnaś?
                            • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 24.04.24, 17:21
                              Szczególnie jak jest błoto, albo się jajko w gnieździe rozbiło? 😉
                              • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 25.04.24, 08:38
                                Dbaj żeby w kurniku było sucho, to Jim dotra do gniazda, błoto z łap zostanie na ściółce. A jajka co ubrudziły się od zbitego po opłukaniu spożyć jak najszybciej. Myjąc zmywasz barierę ochronną, która zapobiega dostawaniu się zarazków do środka i takie jajka nie nadają się do przechowania, tylko do bezpośredniego spożycia. Ale pewnie wiesz.
                          • chococaffe Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 25.04.24, 08:44
                            Zazdroszę Wam tych jajek
        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 16:05
          Nie, Ayam mi się nie podobają przez tą czarna skore
        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 16:10
          Mnie chyba pociągają najbardziej czubate, ostatnio odkryłam szwajcary www.facebook.com/share/v/jWzqZbhYFMYMxR9E/
          • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 16:10
            Tekst linku
      • qwirkle Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:36
        szmytka1 napisała:

> Ja bym chciała dostać kurę ozdobną 😅 białego albo niebieskiego bialoczuba, sił
        > kę albo kochinkę, albo brahme olbrzymią, albo obojętnie co, aby nie goloszyjkę.
        > Mam nadzieję, że pomogłam 😁

Ja bym chciała sebrytkę, białe i brązowe... Cudne są... I karzełki polskie.... Żeby tak mieć kawałek ziemi...
        • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:40
          Boszszee mnie to nigdy nikt na pewno kury nie da...sad
          A córka koleżanki dostała!

Mnie to nikt zwierząt nie chce dawać, a ja akurat nawet nie planując opiekować się i sama sobie sprawić....chętnie bym się na taki extra wysiłek zgodziła dla podarunkowego zwierza...
          I otóż UCIESzYŁABYM się najbardziej
          • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:41
            Ta córka koleżanki miała też jakiegoś wielkiego egzotycznego pająka chyba. A jego to już sama adoptowała.
            • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:42
              Taka świnka to chodzi za mną od 30 lat chyba odkąd w pubie pierwszy raz zobaczyłam. To był serio duży bardzo prosiak.
              • qwirkle Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 22:07
                Proszę, specjalnie dla Ciebie, 😋🐷🐖wyrośnięta świnka wietnamska. Czy to o takiej marzysz?czy wymienić?🤔
                • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 22:11
                  O dziękuję kochanasmile

Nawet wirtualnie nie dostałam w życiu od nikogo żadnego zwierzaka.

To moja pierwsza świnka.
                  Lubię duże więc ten teges. DZIĘKUJĘ i kłaniam się.

Co prawda ta z pubu była chyba różowa jakby taka co kotlety z niej robią.
                  • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 22:12
                    PS
                    Wyślę fotkę mężowi z info , że dostałam w prezencie.
                    Zawału chłopak dostanie w Amsterdamie.
                    • qwirkle Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 22:15
                      🥰😅🤣
                      Poszukam różowej. Nie będzie im m smutno we dwie 😏
                  • qwirkle Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 22:20
                    Proszę, już na smyczy, gotowa na spacer 😀
                    • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 22:56
                      Ta to wręcz jakieś nieokreślone uczucia macierzyńskie we mnie budzi...
                      Tej fotki już nie wysyłam. Mowy nie ma, żeby mąż uwierzył, że dostałam aż dwie świnki po tylu latach świnkowej posuchy.
                      • qwirkle Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 25.04.24, 09:25
                        I jak małżonek zareagował na nowe domowe zwierzątko?🤔 Ucieszył się?😏😀😁
    • karyna-z-tarchomina Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 12:45
      Dzis rano widzialam bobra, siedzial na brzegu rzeki i wcinał sniadanie
      • bieda_tubka Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 12:50
        A ja widziałam gołębia, nie siedział na brzegu rzeki i nie wcinał śniadania. Ale ja jadłam, jajecznicę.
      • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:03
        Wow, u mnie jest dużo bonrow, ale ja widziałam tylko martwe. Nie udało mi się nigdy z żywym. Za to kiedyś żywego borsuka widzialam
        • atoness Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:18
          Jak to się dziwnie układa. Ja widziałam raz borsuka, martwego. I dwa martwe dudki. I jeszcze żywą wilgę. To znaczy jeszcze ją widziałam, nie że była jeszcze żywa.
          • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 16:09
            Martwe borsuki niestety widuje czesto
    • bywalec.hoteli Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:17
      Pralkę
    • dni_minione Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:22
      Może karnet na wspólne Kobido albo coś podobnego?
    • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 14:35
      Jak wszystko ma faktycznie "wydarzenie" czy "wrażenia", fajne pomysły już padły.
      Ja chętnie bym dostała coś na balkon, taras, do ogrodu, tym bardziej, że sezon blisko, a szkoda mi kasy na ładne bajery. I może to być roślina, ozdobna donica, oświetlenie, lampa-grzejnik, pochodnia na komary, meble, fotele, bujaki albo i durna figurka 😉 jest tego mnóstwo, zależy jaki masz budżet i jaki styl ma szwagierka.
      • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 23:03
        Ja właśnie odkryłam, że w niewytłumaczalny sposób i.z niewiadomo czyjej ręki znikły mi dwie butelki nawozu. No nie ma kurczę. Mąż się nie przyznaje choć to on ostatnio znienacka przemeblował kuchnię.
        Została butelka dla pelargoni. Ale potrzebuję do bratków bo mzmarniały jakoś mimo, że chronię przed przymrozkiem i wstawiam na noc do domu z tarasu.
        Chciałam dać nawóz i nie ma.
        Dostałabym więc do tych itemów tarasowych, które wymieniasz jakiś nawóz do kwiatów. Plus kwiaty doniczkowe tarasowe. Warzywa też mogą być.
        • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 23:04
          Leżak. Tego nigdy za dużo. Huśtawkawink
    • bazia_morska Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 15:18
      Skoro wszystko ma i na wszystko ja stać, to daj jej cokolwiek, albo nic. Nie zauważy.
      • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:37
        ??
    • mama-ola Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 15:28
      Książkę jej kup i wpisz dedykację z datą. Po latach weźmie do ręki (a to skąd się tu wzięło?!), otworzy, wzruszy się i miło o Tobie pomyśli.
    • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 15:55
      Kup jej jakiegoś fajnego kwiatka w doniczce.
    • pepsi.only Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 16:15
      Ja bym chciała dostać bilety na koncert, najlepiej jakiś rockowy, albo jakikolwiek.
      • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:35
        Jakikolwiek? To raczej nie. Trzeba znać upodobania osoby, którą wysyłasz na koncert. Inaczej prezent może być z konieczności przechodni.
        • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:36
          To tak jakby można było dać JAKUEKOLWIEK perfumy.
          Nie I jeszcze raz nie.
    • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:23
      Powiem z czego ja bym się bardzo ucieszyła urodzinowo smile.
      W dowolnej kwocie i ilości słoiczków ślicznych i zdrowych oraz słodkościowo przyjemnościowych.
      Nie wiem jaki masz autorko budżet. Sky is the limitwink.
      Ale skromny słodki uroczy drobiazg już od 28 zł w butiku operowym w Teatrze Wielkim w Warszawie...
      Albo online w wersji z Tanzanii albo w różnych smakaCh

• igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:25
        I jeszcze sklep. Nazywa się chyba pasieki petryka i są tam niesamowite produktysmile
        Na prezent dla kogoś co wszystko ma idealne.
      • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:30
        Każdy z tych miodów ( lub od razu wiele z nichsmile) chętnie bym otrzymała na imieniny czy urodziny. Zamierzam zainspirować bliskich bo mam święto niedługowink
        • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:32
          A operowy/ baletowy miód z pasieku na dachu Teatru Wielkiego od pszczółki Nutkiwink zamierzam kupować przy każdej bytności tam.
          Jak nie dla siebie to w prezencie właśnie.
          Kosztuje tyle co pyszne ciacho w operowym bufecie. Mniej niż program.
    • sueellen Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:30
      Zawsze proszę o obornik bydlęcy pod pomidory i g dostaję.
      • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:33
        Kocham ten pomysł.
        Ja bym wolała podarować lub dostać donicę z pomidorkami. Na taras.
      • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:36
        U mnie, w wioskowej gazetce, kiedyś często chciano oddać Pferdemist mit wenig Stroh, co znaczy chyba stajennik (bo to końskie) z niewielką ilością słomy. Ponieważ nie odpowiadałem na ogłoszenia, dostawałem to samo, co Ty.
    • igge Re: Cześć piękne 🥰dorada potrzebna 23.04.24, 20:53
      Jak bardzo się lubicie to może w ramach prezentu zaproś ją na małą wycieczkę gdzieś w mieście ( zwiedzanie/ muzeum/ koncert/ teatr/ rzeka/ statek/ plus leniwą kawę i ciacho i pogaduchy w kskiejś księgarniokawiarni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka