Dodaj do ulubionych

Bardzo poważny problem w pracy.

30.04.24, 16:48
Jakbyście zareagowały.
Pracujecie solidnie, macie ogromne sukcesy. Przełożony docenia i obiecuje premię/podwyżkę. Mija kilka miesięcy, sukcesy się pietrzą, a gratyfikacji brak. Idziecie na rozmowę z przełożonym podczas której on mówi, że decydent nie da żadnych bonusów bo ktoś mu powiedział, że raz , kiedy tam byłyście pod wpływem alkoholu. Mało tego szef wszystkich szefów kazał waszemu przełożonemu was obserwować
Oczywiście fakt bycia pod wpływem w pracy nigdy nie miał miejsca. Pracujecie z kilkoma zaufanymi osobami w jednym pokoju i na pewno zwróciłby uwagę. Ponad to. Do pracy jeździcie autem, odwozicie dzieci do szkoly. Nie mniej jednak. Pracodawca mógł zbadać alkomatem czego nie uczynił. Bez żadnych dowodów pozbawił pracownika premii, a co gorsza pracownik boi się, że reputacja jego jako świetnego pracownika może zostać zszarganą.
Co byście zrobiły w takiej sytuacji. Podkreślam. Zarzut bycia pod wpływem w miejscu pracy nigdy nie miał miejsca, a co za tym idzie nie został udowodniony.
Obserwuj wątek
    • is-laura Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 16:51
      Niemniej jednak.
    • cegehana Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 16:53
      Zaczęłabym od kontaktu ze związkami zawodowymi.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 16:56
      Nie wiem, ale wiedza o tym co mówią za plecami i nie zrobienie "dżihadu" to jak potwierdzenie ploty.
      Staralabym ustalić osobę która mnie pomówiła, a później zenrać swiadków którym to powiedziała, a później pozew sądowy o zniesławienie.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:00
        Ja to jestem taka, że złozylabym oficjalne pismo do firmy do szefa szefów z opisem sytuacji, ze mój przelozony mi powiedzial, że "...", i proszę o ustosunkowanie się i podjęcie działań.
        I tak nie masz już nic do stracenia.
        • la_bonne_cusine Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:32
          No ma pracę do stracenia. Jeszcze nikt nie zwalnia.
          Owszem, dobre imię za które rachunków nie zapłacisz.
    • princesswhitewolf Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:00
      A ta osoba w ogole pije?

• azalee Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:06
        A jakie to ma znaczenie?
        W pracy nie pije.
      • eriu Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:12
        To nie ma znaczenia.
        • princesswhitewolf Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:23
          No ma bo mozna dosc wtedy z czego się taka plotka wzięła np. Na imprezie firmowej sie uwalila. Zenek widzial i plotkuje. Widziana byla uwalona w rowie w miescie przez Gruba z Ksiegowosci ( przyklad abstrakcyjny).

Wazne czy pije, baluje i czy z kims pracy - przyda sie do wyjasnienia pracy.

• eriu Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:26
            Ale to się normalnie wyciąga konsekwencje wtedy ale muszą być dowody. Za bycie pijanym na imprezie służbowej można być zwolnionym.
          • la_bonne_cusine Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:28
            Nie, nie ma.
          • azalee Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:31
            princesswhitewolf napisała:

> Wazne czy pije, baluje i czy z kims pracy

Nie, to jest zupelnie niewazne. Znaczenie ma jedynie czy udowodniono jej picie w godzinach pracy.
            • la_bonne_cusine Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:34
              Nie udowodniono bo nie była pijana, ani pod wpływem. Wyłącznie w wyniku pomówienia.
              • princesswhitewolf Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:22
                W Uk jest cos takiego jak Grievance Process z HR. A w Polsce pewno jest cos podobnego.
              • princesswhitewolf Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:24
                No ale pozostaje pytanie kto pomowil i na podst czego. Moze cos z prywatnego zycia gdzies ja widzial itd. Warto dojsc do czego kto i jaki ma w tym.interes.

Bo jakby ktos mnie pomowil to bym wybuchnela smiechem. Tak absurdalne byloby to
                • asma.bez.dworu Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:26
                  Mało na forum cię pomawiają Prince
                  Pomysł ze z tymi wariatkami pracujesz
                  Powiedziałyby że w listwach masz zapasy i nie potrzebujesz premii
                  • princesswhitewolf Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:55
                    Ja wiele ż nich mam poblokowane i nie czytam. A wiesz ze wg niektorych ty jestes facetem? No...
    • eriu Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:15
      Poszłabym do prawnika od prawa pracy i posłuchała jego rady. Pewnie bym poprosiła prawnika o wysłanie oficjalnego pisma do firmy.

Zarzut był łatwy do sprawdzenia a mimo to nie było weryfikacji, zatem na podstawie łatwo sprawdzalnego pomówienia pozbawiono Cię premii i podwyżki. Sprawa do sądu pracy moim zdaniem.
    • la_bonne_cusine Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:26
      Szef wszystkich szefów jest aktualnie nieobecny. Wróci w poniedziałek.
      Bezpośredni przełożony nie wierzy w te pomówienia poniewaz ma niemal codzienny kontakt z pracownikiem i nigdy nie miał podejrzenia, znaczy nic nie wyczól. Problem jest taki, że te informacje zostały przekazane szefowi przez zaufaną osobę i niestety anonimową- szef nie chce ujawnić .
      Czyli po powrocie szefa wziąć przełożonego i na początek rozmowa, a potem ewentualnie porada u adwokata?
      Sytuacja gdyby nie poważna byłaby kuriozalną.
      • eriu Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:59
        Nie bądź głupia. Najpierw porada u adwokata.
        • eriu Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 19:01
          A piszę tak, bo prawnik jasno może powiedzieć: nagrać rozmowę z szefem szefów. A jak pójdziesz najpierw pogadać z szefem szefów a potem będziesz szukać porady prawnika to co zrobisz? Umówisz się na drugą rozmowę, które szef szefów Ci np. odmówi?
        • mava12 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 01.05.24, 07:31
          >Nie bądź głupia. Najpierw porada u adwokata.

do adwokata bo pracownik nie dostał premii???
          Premia jest uznaniowa, podwyzka też w zasadzie, chyba że wynika z ustawy..
          Obowiazuje prosta zasada - jest ci źle w pracy to szukasz innej.
          Życiowa zasada - nie wychylaj się w pracy bo nie jest to dobrze widziane przez żadną ze stron, jak widać przez szefów też. Nikt cię nie doceni za bardzo, za to narobisz sobie wrogów. Do wszystkiego nalezy zachować zdrowo-rozsądkowe podejście, do pracy też.
          ps. sądząc po ortografii "pracownika" to jednak te sukcesy są może ponad miarę postrzegane.
          • princesswhitewolf Re: Bardzo poważny problem w pracy. 01.05.24, 08:59
            A ona pracuje jako Pijarowka zeby pod tym wzgledem ja oceniano?

To jest obrzydliwe pomowienie i prwmia juz nie ma znaczenia. W ciagu 3 tyg juz by mnie tam nie bylo bo to toksyczne miejsce- szef nagle po wspomnieniu premii mowi o problemie z alkoholem. Gdyby faktycznie mieli problem to by ja dzial kadr zawolal wczesniej w tej sprawie.
    • abria Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 17:41
      nadal jest rynek pracownika - szukać asap pracy i rzucać starą natychmiast
    • asma.bez.dworu Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:12
      Masakra
      Do prawnika ale prawdziwego
      I na zwolnienie bym chyba poszła bo bym się rozsierdziła
    • asia_i_p1 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:23
      Nie wierzę w to pomówienie. Szef wszystkich szefów kazał znaleźć pretekst, żeby nie płacić premii i tak cię postraszyć, żebyś nie drążyła.
      Dupy wołowe to szefostwo, zastanawiałabym się, czy nie sprawdzić, czy nie szukam.
      • princesswhitewolf Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 18:56
        Dokladnie. Moze i tak byc. Nie pierwszy raz widze ze masz glowe na karku
      • 71tosia Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 19:14
        Tez tak myśle, ze w firmie postanowili przyoszczędzić. Porada prawna i formalnie skierowana prośba skierowana do szefów o wyjaśnienie braku premii. Niech oni się tłumacza a nie ty.
      • babcia47 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 19:31
        Tez tak sądzę nie raz sama byłam w podobnej sytuacji jak szef bezposredni i wiem, ze syn ma podobny problem. Wie ze ludziom trzeba dać wiecej lub za coś nagrodzić a główny lub właściciel odmawia pod byle pozorem lub nawet bez niego w ty sie pozniej gimnastykuj. Sama bedac w sytuacji takiego pracownika gdy nalezna mi i obiecaną premię za dodatkowa, terminowa pracę podzielono miedzy 3 osoby, w tym przydupasy szefowej pod pretekstem zrobienia szybkich zakupów w ciągu godziny znalazłam nowa prace z wyzszq pensja na " dzień robry" złożyłam wniosek i cv a zanim doszłam po schodach do gabinetu mojej szefowej by zameldować powrót zahaczyłam o kadry i złożyłam wypowiedzenie z miesięcznym terminem, akurat byl koniec miesiąca a jeszcze mialam urlop do wykorzystania . Mina szefowej? Bezcenna
      • la_bonne_cusine Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 20:27
        To może być dobry trop. Ale żeby aż tak niszczyć człowieka..
    • ritual2019 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 19:37
      Jesli w tej pracy alkohol jest zabroniony (sa rozne prace w niektorych nie ma z tym problemu) a osobie ppdejrzanalej o bycie pod wplywem alkoholu nie udowonioni tego to jesli jej zalezy na oczyszczeniu swojego wizerunku nalezaloby skonsultowac sie z odpowiednim prawnikiem. Decyzje jakiekolwiek na niekorzysc pracownika na podstawie plotek swiadcza o nieprofesjonalnosci. Wyjasnic problem ale takze zaczac szukac nowej pracy.
      • madame_edith Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 20:01
        Zaintrygowałaś mnie. W jakiej pracy można być naprutym podczas wykonywania obowiązków służbowych, bo ja mam za wąskie horyzonty najwyraźniej?
        • tania.dorada Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 20:05
          w seksworkingu chyba można
        • ritual2019 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 20:16
          madame_edith napisała:

> Zaintrygowałaś mnie. W jakiej pracy można być naprutym podczas wykonywania obow
          > iązków służbowych, bo ja mam za wąskie horyzonty najwyraźniej?

Wypicie alkoholu np piwa, drinka czy kieliszka wina to dla ciebie naprucie sie?
          Nie wiem jak w pl ale u mnie sa miejsca pracy gdzie ludzie wychodza na lunch pija alkohol w ilosciach takich ze nie sa pijani i wracaja pracowac dalej.
        • kokosowy15 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 21:47
          Na przykład praca kipera (niby wypluwa, ale coś zawsze zostanie), księdza który pije służbowo.
      • princy-mincy Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 23:36
        W jakiej pracy można przychodzić do pracy w stanie po spożyciu alkoholu?
        Czy to na pewno w PL? Pytam, bo w PL zakaz bycia pod wpływem alkoholu wynika z kodeksu prawa pracy. Można za to polecieć dyscyplinarnie.
        • ritual2019 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 01.05.24, 09:17
          Przeciez napisalam ze nie w pl.
      • babcia47 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 23:49
        W Polsce nie ma takiej opcji bez złamania prawa a za złamanie akurat tego jest dyscyplinarka
    • tania.dorada Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 20:02
      Miałam mniej niż 25 lat gdy zajarzyłam, że obietnice paszczą w pracy służą tylko do tego, żeby pracownik pracował tak, jakby już ta podwyżka była, ale żeby można się było z tego wycofać. Bardzo polecam takie podejście.
      Co do "ktoś mu powiedział" to chyba sobie jaja robisz mówiąc, że to bardzo poważne, na to odpowiedź jest jedna, "a mnie ktoś powiedział, że prowadziłeś służbowy samochód po alkoholu".
    • eagle.eagle Re: Bardzo poważny problem w pracy. 30.04.24, 20:20
      Jeśli premia uznaniowa to nic się nie da zrobić. Ale warto poruszyć ten temat z szefem, tym bardziej że jak piszesz to bezpośredni przełożony jest za Tobą - a on jest najbardziej adekwatną osobą aby wypowiadać się co do twojego stanu w czasie pracy. Zapytaj też jak wyszła obserwacja, bo rozumiem że od kilku miesięcy jesteś monitorowana więc powinni już mieć jakieś oceny co do twojej pracy i przede wszystkim stanu trzeźwości.
      Najlepiej jakby było to wszystko na piśmie, meilu, ale na początku lepiej chyba pogadać z szefem.
    • mamamisi2005 Re: Bardzo poważny problem w pracy. 01.05.24, 10:40
      O. Sądzę, że nic osobistego, chodzi o pieniądze, nic więcej. Dążyłabym do wyjaśnienia.
      I może wspomniała przełożonemu, że ktoś kiedyś wspomniał, że to on w pracy pije. Ciekawe, czy doszło to też do szefa szefów? Niestety nie pamiętam kto to mówił, bo to przecież absurdalne i nie warto było pamiętać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka