eliszka25 Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 11:22 Nie spotkałam lodów i smaku palonego masła, a chętnie bym spróbowała. Gdzie takie mają? Słony karmel jest pyszny, jeśli jest dobrze zrobiony. Bardzo lubię, ale niestety nie zawsze balans słodkości i słoności jest dobrze uchwycony. Gdy jesteśmy latem u rodziców, to jeździmy na kody rzemieślnicze do Kroczka i tam uwielbiam smakować różne lodowe wynalazki, jak lody pietruszkowe, selerowo-jabłkowe, lawendowe czy sosnowe. Pan ma świetne podejście do klientów, nas już pamięta i jak tylko się zjawimy, to rzuca podpowiedzi, bo smaki niemal codziennie ma inne. Chyba się nie zdarzyło, żeby jego dorada była zupełnie nietrafiona. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 12:20 No przecież słony karmel to podstawowy smak.od kilku lat. Nic szokującego. Tak, jadam i kocham. Jadam też lody o smaku bazylii czy szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 15:58 Bardzo lubię oba. Pozytywnie zaskoczyły mnie tez lody paprykowe i lawendowe, teraz się czaję na jaśmin. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 16:22 Uwielbiam. Bardzo lubię mieszać smaki i kuchnie. Moje ostatnie odkrycie to masło orzechowe bez dodatków z mleczkiem słodzonym z puszki i sokiem z cytyny. Najlepsze lody truskawkowe, jakie jadłam, zrobiłam m. in. z truskawek zapiekanych w piekarniku z octem winnym. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 17:59 Uwielbiam! A już z pewnością gdy są na gruboziarnistej soli. Z innych wynalazków: Gruszkowe z pecorino Gorgonzola z figa Bazyliowe Suszone pomidory z rodzynkami Rozmaryn Matcha z białą czekoladą Palony sezam Curry Chili na słodko Dużo tego było ... Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 10:45 Dyniowe jeszcze. Kocham bardzo i na dodatek mają genialny kolor Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 19:57 Masło palone - dla mnie smak najlepszego deseru w Selavi: maliny, chałwa (wełna), mleko palone. Odpowiedz Link Zgłoś
amidala Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 08:58 Uwielbiam oba, ale trzeba trafić na dobrą cukiernię, która umie takie smaki robić. W Wawie polecam Limoni. Za to nie polecam od nich smaków typu lawenda, rozmaryn, bo niestety, jeszcze parę godzin po spożyciu odbija się płynem do naczyń Nie boję się eksperymentów kulinarnych, póki układ trawienny działa dobrze. Na starość będzie co wspominać Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:26 Jadamy i nam smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:34 Słony karmel to tylko w jednej lodziarni jadłam jak nalezy, że to był karmel naprawdę i naprawdę posolony. Wtedy pychaaaaaa. Palone masło w tej lodziarno takie se ale przyjaciółka mojej córki uwielbia ten smak lodów tej cukierni. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:40 Uwielbiam karmel, słony czy nie nie ma znaczenia. Lody ze słonym carmenem są super, ale oczywiście nie wszędzie. Niedaleko mnie w miasteczku Rolle jest super lodziarnia z lodami własnej produkcji. Lody mają przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:47 Kocham slony karmel, moj ulubiony smak. Ma ta opcja swoich amatorów 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 10:44 Lody z palonym masłem z GoodLooda są pyszne. Za słonym karmelem akurat w lodach nie przepadam, wolę sam Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 12:08 Zawsze lubiłam karmel z McDonald's ale od kilku dobrych lat już nie ma w UK. Potrafiłam zjeść kolację w knajpie gdzie wydałam £££ a na deser iść do McDonald's na lody z karmelem za funta. Nie lubię natomiast słonego karmelu i nie rozumiem jego fenomenu. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 14:32 Nie lubię słonego karmelu I irytuje mnie trochę że jest absolutnie WSZEDZIE, palonego masła nie próbowałam, choć zapach lubię ale nie wiem czy w lodach byłby dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 14:58 Nienawidzę łączenia słodkiego ze słonym, nie pojmuję pomysłów typu "słony karmel", "camembert panierowany z żurawiną" czy "ser koryciński (wściekle słony) z gruszkami z syropu i miodem". Dla mnie to są rzeczy całkowicie niejadalne. Niestety mam nieszczęście mieszkać w Wielkopolsce, gdzie ocet i cukier daje się do wszystkiego i ostatnio w jakimś barze zamówiłam makaron ze szpinakiem wege - sos szpinakowy okazał się solidnie posłodzony 🤢. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 15:55 A ja kocham. Camembert bez żurawiny to w ogóle pół smaku traci. Może być bez panierki, ale bez żurawiny?? No chyba, że z winogronami, ujdzie Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 19:20 sos szpinakowy okazał się solidnie posłodzony 🤢 Może się komuś pojemniczki pomyliły Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 12:08 Dla mnie ma znaczenie w którą stronę się miesza. Dodanie słodkiego do dań zwyczajowo obiadowych, mięsnych - fujjj (czyli odpada schab ze śliwką, pizza z szynką i ananasem ito) Dodanie odrobiny słonego/ostrego do słodyczy - super (czekolada z chilli lub solą, słony karmel, sernik z mocno cytrynowym toppingiem). Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 15:00 Jak można ocenić cokolwiek, skoro się tego nie spróbowało? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 15:03 Czasami można. Jedzenie smakuje zazwyczaj tak samo, jak pachnie. Jeśli zapach ci nie podchodzi, to i potrawa ma bardzo małe szanse smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 17:02 Niby tak, ale czy lody wydają tak intensywny zapach? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 17:44 No lody rzeczywiście niekoniecznie. Ale generalnie zasada się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 00:23 Ciekawe... Dla mnie abstrakcja, nie mam węchu. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 07:43 O, serio? Dla mnie brak węchu (katar, zapalenie zatok) jest potwornie uciążliwy, o braku smaku jedzenia nie wspomnę. Ale domyślam się, że u ciebie to inny powód i nie wpływa na odczuwanie smaku. Po zapachu potrafię rozróżnić czy w szklance jest cola czy pepsi, a przynajmniej kiedyś potrafiłam, bo od kilku lat coli nie piję. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 13:16 Nie mam od urodzenia, więc nie wiem, ile straciłam. Na pewno smaki czuję słabiej niż ludzie z węchem. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 09.05.24, 10:38 Ale tak całkiem całkiem, czy tylko masz wybiórczy/przytłumiony węch? Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 10:06 Ja jadłem nawet takie o smaku majonezu kieleckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 14:43 Uwielbiam slony karmel. Palonego masla nigdy nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś