Dodaj do ulubionych

Słony karmel, masło palone - lody

• eliszka25 Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 11:22
      Nie spotkałam lodów i smaku palonego masła, a chętnie bym spróbowała. Gdzie takie mają?

Słony karmel jest pyszny, jeśli jest dobrze zrobiony. Bardzo lubię, ale niestety nie zawsze balans słodkości i słoności jest dobrze uchwycony.

Gdy jesteśmy latem u rodziców, to jeździmy na kody rzemieślnicze do Kroczka i tam uwielbiam smakować różne lodowe wynalazki, jak lody pietruszkowe, selerowo-jabłkowe, lawendowe czy sosnowe. Pan ma świetne podejście do klientów, nas już pamięta i jak tylko się zjawimy, to rzuca podpowiedzi, bo smaki niemal codziennie ma inne. Chyba się nie zdarzyło, żeby jego dorada była zupełnie nietrafiona.
    • angazetka Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 12:20
      No przecież słony karmel to podstawowy smak.od kilku lat. Nic szokującego. Tak, jadam i kocham.
      Jadam też lody o smaku bazylii czy szpinaku.
    • slonko1335 Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 15:58
      Bardzo lubię oba. Pozytywnie zaskoczyły mnie tez lody paprykowe i lawendowe, teraz się czaję na jaśmin.
    • yuka12 Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 16:22
      Uwielbiam. Bardzo lubię mieszać smaki i kuchnie.
      Moje ostatnie odkrycie to masło orzechowe bez dodatków z mleczkiem słodzonym z puszki i sokiem z cytyny.
      Najlepsze lody truskawkowe, jakie jadłam, zrobiłam m. in. z truskawek zapiekanych w piekarniku z octem winnym.
    • berber_rock Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 17:59
      Uwielbiam! A już z pewnością gdy są na gruboziarnistej soli.

Z innych wynalazków:
      Gruszkowe z pecorino
      Gorgonzola z figa
      Bazyliowe
      Suszone pomidory z rodzynkami
      Rozmaryn
      Matcha z białą czekoladą
      Palony sezam
      Curry
      Chili na słodko

Dużo tego było ...
      • arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 10:45
        Dyniowe jeszcze. Kocham bardzo i na dodatek mają genialny kolor wink
    • ginger.ale Re: Słony karmel, masło palone - lody 05.05.24, 19:57
      Masło palone - dla mnie smak najlepszego deseru w Selavi: maliny, chałwa (wełna), mleko palone.
    • amidala Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 08:58
      Uwielbiam oba, ale trzeba trafić na dobrą cukiernię, która umie takie smaki robić. W Wawie polecam Limoni.
      Za to nie polecam od nich smaków typu lawenda, rozmaryn, bo niestety, jeszcze parę godzin po spożyciu odbija się płynem do naczyń big_grin
      Nie boję się eksperymentów kulinarnych, póki układ trawienny działa dobrze. Na starość będzie co wspominać wink
    • lauren6 Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:26
      Jadamy i nam smakują.
    • klaramara33 Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:34
      Słony karmel to tylko w jednej lodziarni jadłam jak nalezy, że to był karmel naprawdę i naprawdę posolony. Wtedy pychaaaaaa. Palone masło w tej lodziarno takie se ale przyjaciółka mojej córki uwielbia ten smak lodów tej cukierni.
    • leyla76 Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:40
      Uwielbiam karmel, słony czy nie nie ma znaczenia. Lody ze słonym carmenem są super, ale oczywiście nie wszędzie.
      Niedaleko mnie w miasteczku Rolle jest super lodziarnia z lodami własnej produkcji. Lody mają przepyszne.
    • madame_edith Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 09:47
      Kocham slony karmel, moj ulubiony smak. Ma ta opcja swoich amatorów 😁
    • arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 10:44
      Lody z palonym masłem z GoodLooda są pyszne.
      Za słonym karmelem akurat w lodach nie przepadam, wolę sam wink
    • sueellen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 12:08
      Zawsze lubiłam karmel z McDonald's ale od kilku dobrych lat już nie ma w UK. Potrafiłam zjeść kolację w knajpie gdzie wydałam £££ a na deser iść do McDonald's na lody z karmelem za funta.

Nie lubię natomiast słonego karmelu i nie rozumiem jego fenomenu.
    • konsta-is-me Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 14:32
      Nie lubię słonego karmelu I irytuje mnie trochę że jest absolutnie WSZEDZIE, palonego masła nie próbowałam, choć zapach lubię ale nie wiem czy w lodach byłby dobry.
    • z_lasu Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 14:58
      Nienawidzę łączenia słodkiego ze słonym, nie pojmuję pomysłów typu "słony karmel", "camembert panierowany z żurawiną" czy "ser koryciński (wściekle słony) z gruszkami z syropu i miodem". Dla mnie to są rzeczy całkowicie niejadalne. Niestety mam nieszczęście mieszkać w Wielkopolsce, gdzie ocet i cukier daje się do wszystkiego i ostatnio w jakimś barze zamówiłam makaron ze szpinakiem wege - sos szpinakowy okazał się solidnie posłodzony 🤢.
      • arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 15:55
        A ja kocham. Camembert bez żurawiny to w ogóle pół smaku traci. Może być bez panierki, ale bez żurawiny?? No chyba, że z winogronami, ujdzie wink
      • panna_lila Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 19:20
        sos szpinakowy okazał się solidnie posłodzony 🤢

Może się komuś pojemniczki pomyliły
      • kamin Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 12:08
        Dla mnie ma znaczenie w którą stronę się miesza.
        Dodanie słodkiego do dań zwyczajowo obiadowych, mięsnych - fujjj (czyli odpada schab ze śliwką, pizza z szynką i ananasem ito)
        Dodanie odrobiny słonego/ostrego do słodyczy - super (czekolada z chilli lub solą, słony karmel, sernik z mocno cytrynowym toppingiem).
    • eva_evka Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 15:00
      Jak można ocenić cokolwiek, skoro się tego nie spróbowało?
      • m_incubo Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 15:03
        Czasami można. Jedzenie smakuje zazwyczaj tak samo, jak pachnie. Jeśli zapach ci nie podchodzi, to i potrawa ma bardzo małe szanse smakować.
        • eva_evka Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 17:02
          Niby tak, ale czy lody wydają tak intensywny zapach?
          • m_incubo Re: Słony karmel, masło palone - lody 06.05.24, 17:44
            No lody rzeczywiście niekoniecznie.
            Ale generalnie zasada się sprawdza.
        • angazetka Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 00:23
          Ciekawe... Dla mnie abstrakcja, nie mam węchu.
          • m_incubo Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 07:43
            O, serio?
            Dla mnie brak węchu (katar, zapalenie zatok) jest potwornie uciążliwy, o braku smaku jedzenia nie wspomnę. Ale domyślam się, że u ciebie to inny powód i nie wpływa na odczuwanie smaku.
            Po zapachu potrafię rozróżnić czy w szklance jest cola czy pepsi, a przynajmniej kiedyś potrafiłam, bo od kilku lat coli nie piję.
            • angazetka Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 13:16
              Nie mam od urodzenia, więc nie wiem, ile straciłam. Na pewno smaki czuję słabiej niż ludzie z węchem.
              • arthwen Re: Słony karmel, masło palone - lody 09.05.24, 10:38
                Ale tak całkiem całkiem, czy tylko masz wybiórczy/przytłumiony węch?
    • tonik777 Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 10:06
      Ja jadłem nawet takie o smaku majonezu kieleckiego.
    • jammer1974 Re: Słony karmel, masło palone - lody 08.05.24, 14:43
      Uwielbiam slony karmel. Palonego masla nigdy nie widzialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka