Dodaj do ulubionych

To prawdziwa tragedia

13.05.24, 01:08
Agnieszka Holland wyznała, że jest uwikłana w polaryzację: "Sama czuję się tym zarażona. Trudno jest mi się powstrzymać od brutalnej nienawiści wobec niektórych ludzi z innego obozu politycznego. Walczę z tym. Nie wstydzę się do tego przyznać".
Następnie dodaje, że w przeciwieństwie do wielu, "ma dużą samoświadomość i perspektywę etyczną oraz filozoficzną, która nie jest tak całkowicie powszechna w tym chrześcijańskim rzekomo kraju".

Jak mozna zapedzic sie w takie pieklo? Na szczescie A. Holland walczy ze swoja brutalna nienawiscia. Zycze jej zwyciestwa. Czy wy tez tak mocno nienawidziecie?
Obserwuj wątek
    • szare_kolory Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 06:03
      Ach uroczo. Czyli nienawidzi, ale jednocześnie czuję się lepsza od innych. Kupuję to.
      • la_mujer75 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 07:19
        No, jest lepsza.
        Ja też ich z całego serca nienawidzę. ALe w żaden sposób nie walczę ze swoimi negatywnymi emocjami.
        I życze im wszystkiego, co najgorsze.
      • madami Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 15:10
        szare_kolory napisała:

> Ach uroczo. Czyli nienawidzi, ale jednocześnie czuję się lepsza od innych. Kupu
        > ję to.
        >

wpisuje się w obraz ematki wink
    • hrasier_2 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 06:17
      Nie ma jej na listach do UE to się nie dziwię że wściekła. Kibieta wkurzona potrafi zrobić piekło.
      • j_malec Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 07:09
        Teraz mi wyjaśniłeś, dlaczego taka wściekłość w szeregach pisu - po prostu tak wielu nie załapało się na listy. W końcu najpierw trzeba zabezpieczyć kryminalistów, alkoholików i innych wielce zasłużonych dla partii, żeby jeszcze trochę zarobili na dietach.
        • hrasier_2 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 09:14
          Nie wiem o czym ty bęlkotasz człowieku. Nie znam cię. A wątek jest o czym innym. Znajdź sobie inne miejsce na ziemi.
          • iwles Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 09:30
            hrasier_2 napisał:

> Nie wiem o czym ty bęlkotasz człowieku.

O tym samym co ty: o wyborach do parlamentu UE.

• j_malec Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 16:37
            Przecież to ty nawiązałeś do wyborów UE, a teraz piszesz że to ja bełkocze ? Masz jakąś pomroczność, czy to jest twój normalny stan ?
            • arthwen Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 14:16
              To normalne u taniego. Jakby zdarzyło mu się napisać coś z sensem, to chyba byłby cud na miarę tego nad Wisłą wink
    • semihora Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 06:20
      Znaczy: nienawidzi Kaczora, ale - w przeciwieństwie do Kaczora, który oddycha nienawiścią - stara się z tym walczyć. Straszne rzeczy.

Rozumiem, że w prawicowo-trollowej wizji świata może się nie mieścić człowiek, który stara się okiełznać swoje negatywne uczucia, ale cóż... Tacy ludzie bywają na tym łez padole. Na szczęście nie wszyscy są z PiS albo Konfederosji. Wiem, że u was "samoświadomość" to pojęcie nawet nie z podręczników, tylko z fantastyki.
      • szafkanocna Re: To prawdziwa tragedia 18.05.24, 21:37
        widze ze cierpisz na to samo co agnieszka - jak znamienita wiekszosctegi firum zreszta - tylko ze albo nieswiadomie albo z tym nie walczysz bo ci tak dobrze

• pepsi.only Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 06:40

🤣🤣
      No ba! Jeszcze jak! Nienawidzę kilku osób, odcięłam się, mam spokój, i nie wstydzę się tego. Wręcz przeciwnie, jestem zadowolona. Nie jestem przez to złym człowiekiem, nie żyje w żadnym piekle, piekło miałabym gdybym nie ukróciła tych relacji.
      • misiamama Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:11
        Ale chyba Agnieszce Holland nie chodzi o ucinanie relacji z osobami które na to zasługują, a o nienawiść w stosunku do kogoś, z kim żadnych osobistych relacji nie mamy, wyłącznie ze względu na poglądy tej osoby.
        • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:00
          Chyba nie chodzi tylko o poglądy, a o konkretne działania i ich skutki.
          • misiamama Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:14
            tak, słusznie, skoncentrowałam się na braku osobistej relacji z ludźmi, ale masz rację - chodzi o poglądy, działania i ich skutki.
    • mamamisi2005 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 06:40
      Nieee, co z oczu to z serca 🖤
    • jowita771 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 07:06
      Nie mamy wpływu na to, co czujemy. Dobrze, że stara się walczyć z negatywnymi uczuciami. Wielu ludzi nienawidzi i nie próbuje nic z tym zrobić, a część z nich jednocześnie wyciera sobie gębę miłością bliźniego. Ci są dopiero piekielni.
    • heniek.8 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 07:29
      > Następnie dodaje, że w przeciwieństwie do wielu, "ma dużą samoświadomość i perspektywę etyczną oraz filozoficzną, która nie jest tak całkowicie powszechna w tym chrześcijańskim rzekomo kraju".

kiedy pani Holland nienawidzi to jest metafizyka, a kiedy zywkły chrześcijanin - to tylko biologia
      • misiamama Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:18
        niepotrzebna ironia, moim zdaniem Agnieszka Holland trafnie podkreśla znaczenie samoświadomości i szczerości wobec siebie, zwłaszcza w konfrontacji z głębokim zakłamaniem Polski katolickiej w kwestiach etycznych.
        kiedy zwykły chrześcijanin nienawidzi, to nie jest biologia, tylko rozdwojenie jaźni, zdaje się że podstawowe przykazanie chrześcijanina zobowiązuje go do miłości, również nieprzyjaciół.
        Jak u Miłosza, biedny chrześcijanin patrzy na getto. On też miał samoświadomość etyczną. Na pewno formułował swoje sądy oględniej, ale własnej nagonki w naszej ojczyźnie też doczekał.
        • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 11:44
          misiamama napisała:

> niepotrzebna ironia, moim zdaniem Agnieszka Holland trafnie podkreśla znaczenie
          > samoświadomości i szczerości wobec siebie, zwłaszcza w konfrontacji z głębokim
          > zakłamaniem Polski katolickiej w kwestiach etycznych.

Ironia jak najbardziej potrzebna. Bo faktycznie chrzescijanin musi kochac i nadstawiac drugi policzek, a zyd to moze oko za oko, zab za zab i taka misiamama go nie rozliczy, bo wszystko sie jej w rachunkach zgadza.
          • dracaria Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 12:19
            malgosiagosia napisała:

> faktycznie chrzescijanin musi kochac i nad
            > stawiac drugi policzek, a zyd to moze oko za oko, zab za zab i taka misiamama g
            > o nie rozliczy

I słusznie misiamama nie próbuje rozliczać "niechrześcijan". Od mądrzejszych i bardziej cywilizowanych, czyli chrześcijan, powinniśmy wymagać więcej. Pani Holland niestety jest skazana na odczuwanie nienawiści i pogardy, czegokolwiek by nie robiła, więc należy ją zostawić w spokoju.
          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:03
            malgosiagosia napisała:

> Ironia jak najbardziej potrzebna. Bo faktycznie chrzescijanin musi kochac i nad
            > stawiac drugi policzek,

No musi. Jeśli nie chce być rozliczany ze zgodności swoich zachowań z deklarowaną wiarą, zawsze może zmienić wiarę. Tylko powinien wybrać taką, która pozwala mu nienawidzić innych ludzi, oddawać za zło jeszcze gorszym. Nie wiem, to satanizm?

> a zyd to moze oko za oko, zab za zab

Wszystko ci się pomieszało. To zasada z Kodeksu Hammurabiego.
            • dracaria Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:14
              ardzuna napisała:

> Wszystko ci się pomieszało. To zasada z Kodeksu Hammurabiego.

Zasada talionu znajduje się też w Starym Testamencie.
            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:20
              ardzuna napisała:

> Wszystko ci się pomieszało. To zasada z Kodeksu Hammurabiego.

Nie, nic mi sie nie pomieszalo, to ty nie znasz ST.
              • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:23
                Dodam

"W Nowym Testamencie, Jezus przemawiając w Kazaniu na Górze, odnosi się do zasady “oko za oko, ząb za ząb”, która pochodzi z Starego Testamentu. Ta zasada jest drugim - obok zarzutu o wymordowaniu narodów kananejskich - najczęściej powtarzanym argumentem, jakoby Bóg Starego Testamentu był Bogiem okrutnym, zupełnie niepodobnym do miłosiernego Boga, który jest głoszony w Ewangelii."
                • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:28
                  Przeczytaj cały ten artykuł, a nie tylko jego kawałek. Ja przeczytałam. Tendencyjność jest rodzajem nieuczciwości, niegodnej katoliczki.

Tak, wszystko ci się pomieszało, twój Stary Testament, świętą księgę traktujesz jako nieobowiązujący ciebie, choć to twoja święta księga. A obowiązujący wyrywkowo innych, choć ich zasady są znacznie szersze i głębsze. Proszę bardzo, częstuj się wiedzą: www.tridentina.pl/zasady-etyczne-w-judaizmie
                • dracaria Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:31
                  malgosiagosia napisała:

> "W Nowym Testamencie, Jezus przemawiając w Kazaniu na Górze, odnosi się do zasa
                  > dy “oko za oko, ząb za ząb”

Dokładnie tak się odnosi:

38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb!17 39 18 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!

Jezus znosi zasadę "oko za oko", ale nalezy to prawidłowo rozumieć, a nie intuicyjnie. Po pierwsze zasada talionu jest zasadą miłosierdzia, ponieważ w tamtych czasach normalne było, że jak ktoś komuś wydłubał oko, to mordowano w odwecie jego wraz z całą rodziną (coś wam to przypomina?). Miłosierny Jahwe przestrzegał, że za oko nalezy się tylko oko, a nie wymordowanie całej wioski. Jezus poszedł jeszcze dalej - za oko należy się humanitarna kara, a nie oko. Te różnice między Starym, a Nowym Testamentem widać dosłownie do dziś.
                  • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:46
                    Pieknie dziekuje.
                  • bieda_tubka Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 08:39
                    >Miłosierny Jahwe przestrzegał, że za oko nalezy się tylko oko, a nie wymordowanie całej wioski. Jezus poszedł jeszcze dalej

podobno to ta sama osoba, w dodatku idealna i wszechwiedząca, więc po co ustaliła zasady, które później zmieniła? mogła od razu ustalić te lepsze.
          • misiamama Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:18
            Przykro czytać, to bardzo rasistowski i antysemicki wpis, chyba że ironizujesz (ale to już serio cienka granica). Pro domo sua, ja nikogo nie rozliczam i rozliczać nie zamierzam. Opisałam fakty i własne rozumienie tego, czym jest chrześcijaństwo w sferze deklaratywnej.
          • margit49 Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:16
            malgosiagosia napisała:

a zyd to moze oko za oko, zab za zab i taka misiamama g
            > o nie rozliczy, bo wszystko sie jej w rachunkach zgadza.

No, może, zażalenie do Jahwe,😀bo tak postanowił, uczynił Żydów narodem wybranym. Jego syn też jest Żydem, urodzonym z matki Żydówki

Bo faktycznie chrzescijanin musi kochac i nad
            > stawiac drugi policzek

Przesadzasz 😀Ale czasem wystarczy trochę szacunku dla narodu twórcy chrześcijaństwa - zachowując przynajmniej poprawną pisownię, czyli wielką literę
            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:20
              margit49 napisała:

> Przesadzasz 😀Ale czasem wystarczy trochę szacunku dla narodu twórcy chrześcija
              > ństwa - zachowując przynajmniej poprawną pisownię, czyli wielką literę

To Chrzescijanin tez wielka litera?
            • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:37
              > zachowując przynajmniej poprawną pisownię, czyli wielką literę

Rzecz w tym, że po polsku nazwy wyznań, religii i ich wyznawców piszemy małą literą.

sjp.pwn.pl/zasady/Nazwy-czlonkow-spolecznosci-wyznaniowych;629441.html
              • margit49 Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:08
                demodee napisała:

> Rzecz w tym, że po polsku nazwy wyznań, religii i ich wyznawców piszemy małą li
                > terą.
                >
                Owszem, ale małgosia odwołała się do słów ST, w którym mowa jest o narodzie, Izraelitów/Żydów

• malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:25
                  margit49 napisała:

> demodee napisała:
                  >
                  > > Rzecz w tym, że po polsku nazwy wyznań, religii i ich wyznawców piszemy m
                  > ałą li
                  > > terą.
                  > >
                  > Owszem, ale małgosia odwołała się do słów ST, w którym mowa jest o narodzie, Iz
                  > raelitów/Żydów

Nie, ja mowilam o zydach, wyznawcach Jahve.
                  • margit49 Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:47
                    >Nie, ja mowilam o zydach, wyznawcach Jahve.

Ale w odp. wyżej-chyba do ardzuny- rzekłaś
                    Nie, nic mi sie nie pomieszalo, to ty nie znasz ST.
                    Stąd moja uwaga
                    A propos wyznawców Jahwe. chrześcijanie chyba też nimi są🙄 Jahwe to bóg ojciec, Chrystus to syn boży. Dekalog mojżeszowy, zmartwychwstanie w żydowskie święto Paschy. JP2 wprowadził - a przynajmniej próbował- określenie - nasi starsi bracia w wierze
                    • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:50
                      margit49 napisała:

> A propos wyznawców Jahwe. chrześcijanie chyba też nimi są🙄 Jahwe to bóg ojciec
                      > , Chrystus to syn boży. Dekalog mojżeszowy, zmartwychwstanie w żydowskie święto
                      > Paschy. JP2 wprowadził - a przynajmniej próbował- określenie - nasi starsi bra
                      > cia w wierze

I Stary Testament jest świętą księgą chrześcijan. Tyleż determinuje wiarę żydów, co i chrześcijan.
                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:49
                    malgosiagosia napisała:

> Nie, ja mowilam o zydach, wyznawcach Jahve.

Szkoda, że nic nie mówiłaś o wyznawcach ortografii polskiej
                    sjp.pwn.pl/so/Jahwe;4444985.html
      • dracaria Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:29
        heniek.8 napisał:

> kiedy pani Holland nienawidzi to jest metafizyka, a kiedy zywkły chrześcijanin
        > - to tylko biologia

🎯
    • homohominilupus Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 08:22
      Na szczęście ty małgosiu jesteś dużo lepsza od Agnieszki Holland. I tego się trzymajmy.
      • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:38
        > Na szczęście ty małgosiu jesteś dużo lepsza od Agnieszki Holland.

A.Holland by pewnie w tym miejscu zaprotestowała.
        • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:46
          demodee napisała:

> > Na szczęście ty małgosiu jesteś dużo lepsza od Agnieszki Holland.
          >
          > A.Holland by pewnie w tym miejscu zaprotestowała.

Ona nie ma watpliwosci, ze jest naj naj. Bo tak mysli cala ta elyta.
    • is-laura Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 08:31
      Pani Agnieszka powinna przepracować swoje negatywne emocje na kozetce u psychoterapeuty a nie latać z tym do mediów
      • moni_485 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 15:01
        is-laura napisała:

> Pani Agnieszka powinna przepracować swoje negatywne emocje na kozetce u psychot
        > erapeuty a nie latać z tym do mediów

Ale w ten sposób przypomniała o sobie. I jak dla mnie to taka próba zatarcia złego wrażenia. Miało być tak fajnie, a okazało się że Polacy się wk.... zdenerwowali.
    • princesswhitewolf Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 09:38
      Nie, to nie jest tragedia i przestan pisac jak szmatlawce tytuly przyciagajace uwage. Tragedia to jest w Gazie i na Ukrainie w tej chwili, tragedie to uczynil tez Hamas. A to nie jest tragedia.

To typowe zjawisko wystepujace w kazdym kraju. W USA polaryzacja pogladow miedzy Demokratami a Republikanami przyczynila sie kiedys do wojny domowej. Jak narazie nie zapowiada sie by takowa mogla byc w Polsce. A odczucia itd to w kazdym kraju maja ludzie intesywnie sie angazujacy w tematy polityczne.
      Holland wypowiedz zapewne zostala wyjeta z kontekstu i opublikowana jako sama w sobie tym samym czyniac z niej nadpobudliwa wariatke bez powodu.
      • hrasier_2 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 09:50
        Pani Holland poruszyła kwestię emigrantów i zachowanie nowej władzy. Która tak samo postępuje co poprzednia. "Przypomina również, że młodzi, którzy zagłosowali w październikowych wyborach, poszli do urn "z powodu wartości". Za jedną z nich uważa za stosunek do uchodźców.
        Obowiązkiem tej władzy nie jest ćwiczenie funkcjonariuszy państwa w sadyzmie. (...) Proszę poczytać o tym, jak rozbiera się uchodźców do naga, zabiera im paszporty i telefony i przepycha przez granicę na mrozie. Nic nie jest wyrwane z kontekstu. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://kultura.onet.pl/film/mocne-slowa-agnieszki-holland-obowiazkiem-tej-wladzy-nie-jest-cwiczenie/4xz6stn&ved=2ahUKEwiovbDqkYqGAxVTVfEDHQKJCCAQ2LwJegQIFRAB&usg=AOvVaw3NxCylhkJT2jRGTifKsYVq
        • princesswhitewolf Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 19:42
          Przeciez ta wypowiedz Holland ktora wkleiles w ogole nie jest ta o ktorwj mowi założycielka tego watku. To cos zupelnie innego na inny temat.
    • afro.ninja Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:27
      Moim zdaniem wynika to z wieku. Stad starsi ludzie są tacy zacietzewieni. Nie wszyscy, ale przeważająca większość.
      Jestem w średnim wieku i patrzę na ludzi z takim hmm pobłażaniem, albo niesmakiem. Nie odczuwam do nich silnych uczuć, trudno mnie także zachwycić. Ze smutkiem stwierdzam, że nie ma autorytetów, że to tylko gadające głowy, mające sporo za uszami.
      • hrasier_2 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:30
        Jako Agnieszka Holland to jednak autorytet. Bo coś w życiu osiągnęła i stworzyła. W porównaniu do polityków władzy. I tych wiernych i tych miernych.
        • heniek.8 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:54
          hrasier_2 napisał:

> Jako Agnieszka Holland to jednak autorytet. Bo coś w życiu osiągnęła i stworzył
          > a.

To tak jak Zbigniew Hołdys, też na wszystkim się zna wink
      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:05
        afro.ninja napisała:

> Jestem w średnim wieku i patrzę na ludzi z takim hmm pobłażaniem, albo niesmaki
        > em. Nie odczuwam do nich silnych uczuć, trudno mnie także zachwycić.

Brawo ty. To oznacza, że żyjesz w sytym kraju i nikt nie narusza drastycznie twoich praw, własności ani nietykalności cielesnej. Nie oznacza to, że powinnaś się czuć lepsza od ofiar takich naruszeń.
    • dracaria Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:28
      Cwaniara wyczuwa, że ludzie odbierają i jednych, i drugich uczestników wojenki PO-PiS jako śmiesznych sekciarzy i próbuje się odciąć. Za późno, pani Holland big_grin
      • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 11:40
        dracaria napisała:

> Cwaniara wyczuwa, że ludzie odbierają i jednych, i drugich uczestników wojenki
        > PO-PiS jako śmiesznych sekciarzy i próbuje się odciąć. Za późno, pani Holland :
        > D

Tusk pojechal na bialoruska granice sciskac rece sluzbie granicznej. To musial byc dla Holland cios. Chyba cos jej w koncu zaswitalo w glowie.
    • lauren6 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 10:38
      Nie tylę nienawidzę tych ludzi, co nimi głęboko gardzę.

Mam niby kochać mentalnych wsioków, którzy chcą meblować mi życie? Wyprowadziliby Polskę z UE, bo tak. Popierają zmuszanie kobiet do rodzenia śmiertelnie chorych dzieci. Chcą zakazać rozwodów i inne tego typu rzeczy.

Cytując Sapkowskiego: na pohybel sk*synom. Zdrajcom Polski, pożytecznym idiotom sprzedającym się za ruble.
      • maly_fiolek Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 20:50
        > Mam niby kochać mentalnych wsioków, którzy chcą meblować mi życie?

Jakby PO nie meblowała życia... A Lewica wraz z PiSem jest mistrzynią zamordyzmu, i wprowadzania zakazów i kar.
        • natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 12:57
          Nie ma władzy idealnej, która pasowałaby każdemu w stu procentach. Zawsze jakoś mebluje życie, ale ma znaczenie w jaki sposób i przede wszystkim że nie tak:
          Wyprowadziliby Polskę z UE, bo tak. Popierają zmuszanie kobiet do rodzenia śmiertelnie chorych dzieci. Chcą zakazać rozwodów i inne tego typu rzeczy.
    • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 11:59
      Jedno jest pewne. Wynurzenia pani Holland sa dla Polakow bezcenne. Okreslenie "brutalna nienawisc" przejedzie do kanonu jezyka polskiego jako trafiajacy w samo sedno problemu. Juz nie zwykla nienawisc, ale brutalna, dodalabym okrutnai i mordercza. Bardzo mi bralowalo tego okreslenia. Tu, na forum, tez sie z taka brutalna nienawiscia mozna spotkac.
      • paskudek1 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 12:18
        Owszem, ze strony miłośników pis. Sama do nich należysz. Refleksji w tobie zero albo i mniej.
        • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 13:43
          paskudek1 napisała:

> Owszem, ze strony miłośników pis.

Cos podobnego. Nie wiedzialam, ze pani Holland jest miosniczka PIS.
          • paskudek1 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 13:55
            Nie, ty jesteś miłośniczką pis. Agnieszka Holland mówi wprost o swoich uczuciach i rozterkach. Wie jakie emocje nią targają i stara się nad nimi panować. W przeciwieństwie do miłośników pis. Z tobą na czele
            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:12
              Wiem, ze wciskanie komus swoich urojen robi ci dobrze. Ja tez zrobie sobie dobrze i powiem ci - wciskaj ile wlezie. Im wiecej wciskasz tym lepiej. Za kazdym razem wcisnij jakies klamstwo, pomowienie lub potwarz. Ulzyj sobie czlowieku.

Agnieszka przez wiele lat nic nie mowila o swoich uczuciach i nie panowala nad emocjami, dlatego mam nadzieje, ze i na ciebie przyjdzie czas zastanowienia.
              • misiamama Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:22
                jesteś na ty z Agnieszką Holland?
                Chyba nie, skoro tak beztrosko bredzisz na temat o czym mówiła i o czym milczała oraz jak zarządzała swoimi emocjami. ale to forum publiczne, kazdy może pisać dowolne głupoty (no prawie dowolne), więc Ty również możesz popisywać się własną ignorancją.
                • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:26
                  misiamama napisała:

> jesteś na ty z Agnieszką Holland?

Jestem na ty z Agnieszka Holland, od wielu, wielu lat.
                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:29
                    malgosiagosia napisała:

> Jestem na ty z Agnieszka Holland, od wielu, wielu lat.

Po co więc zakładasz wątki na forum? Napisz do niej i wylej wszystko, co ci leży ma wątrobie.
                    • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 16:32
                      ardzuna napisała:

> Po co więc zakładasz wątki na forum? Napisz do niej i wylej wszystko, co ci leż
                      > y ma wątrobie.

Ale mnie interesuje zdanie ematek.
                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 16:34
                        Za cenę nielojalności wobec koleżanki i rycia pod nią?
                        • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 20:23
                          ardzuna napisała:

> Za cenę nielojalności wobec koleżanki i rycia pod nią?

Jestesmy na ty, ale nie jest moja kolezanka.

• ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 22:35
                            Jesteście na tyle blisko, żeby być na "ty", ale na tyle daleko, żebyś mogła być nie fair. Jako katoliczka oczywiście, bo kto kazał katoliczce być fair wobec innych?
                  • misiamama Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 16:39
                    Koleżanka ze żłobka?🤣
            • moni_485 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:55
              paskudek1 napisała:

> Agnieszka Holland mówi wprost o swoich uczuciac
              > h i rozterkach. Wie jakie emocje nią targają i stara się nad nimi panować.
              >

Jakie to wzniosłe, bożesztymój.
    • tryggia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:34
      Mało kogo nienawidzę. Na pewno nie za poglądy polityczne, matko. 🙄
      Ma czas, to nienawidzi.
    • ga-ti Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:46
      Nie, uczucie nienawiści jest mi obce, może dlatego, że jestem częścią chrześcijańskiego kraju?
      Są ludzie, których nie lubię, którzy mnie skrzywdzili i ich unikam, do których czuję żal, są nawet tacy, co do których czuję odrazę, ale nie nienawiść. Może mam szczęście nie trafić na osobę i sytuację by nienawiść poczuć?
    • igge Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 14:49
      Ani mocno ani słabowink
      Nie nienawidzę. Nikogo.
      (Nie lubię owszem. Kaczora of course i nawet 1 forumki też. Ale ostatnio jej nie ma).
      Nie nienawidzę ale umiem się mocno i w oka mgnieniu wkurzyć i wtedy jestem niestety wręcz groźna i możliwe niecywilizowana. Może kiedyś złagodniejęwink
      • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 15:11
        igge napisał:

> Nie nienawidzę ale umiem się mocno i w oka mgnieniu wkurzyć i wtedy jestem nies
        > tety wręcz groźna i możliwe niecywilizowana. Może kiedyś złagodniejęwink

Mam podobnie, tyle tylko, ze wkurzam sie pomalu, najpierw sie ogromnie dziwie, ze ktos moze takie swinstwa robic czy mowic. Ale jak sie wkurze, to moze sie zdarzyc, ze pojda konie po betonie. Umiem nie lubic i czuc niechec, nienawisc jest mi obca.
    • natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 15:12
      malgosiagosia napisała:

> Agnieszka Holland wyznała, że jest uwikłana w polaryzację: "Sama czuję się tym
      > zarażona. Trudno jest mi się powstrzymać od brutalnej nienawiści wobec niektór
      > ych ludzi z innego obozu politycznego. Walczę z tym. Nie wstydzę się do tego pr
      > zyznać".

Wypisz wymaluj, cała ty. Też nie możesz się powstrzymać od brutalnej nienawiści wobec ludzi z innego obozu politycznego. To widać w twoich komentarzach tutaj na forum. Nie wiem więc, co ci przeszkadza że ktoś inny też tak ma. Chodzi o to że nienawidzić można tylko jedną stronę polityczną?
      • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 16:29
        natalia.nat napisała:

caaluj, cała ty. Też nie możesz się powstrzymać od brutalnej nienawiści
        > wobec ludzi z innego obozu politycznego. To widać w twoich komentarzach tutaj
        > na forum. Nie wiem więc, co ci przeszkadza że ktoś inny też tak ma. Chodzi o to
        > że nienawidzić można tylko jedną stronę polityczną?

Bardziej juz nie moglas pokazac swoich pogladow i charakteru. Aby tylko komus dla ciebie niewygodnemu zatkac usta obrzucajac go inwektywami.
        • natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 17:03
          malgosiagosia napisała: ...

Gdzie te inwektywy?! I to raczej twoje poglądy i charakter pokazałam stwierdzeniem faktu, że zarzucasz komuś coś, co sama robisz. To się nazywa hipokryzja. I nie świadczy o tobie dobrze. Pewnie że lepiej by było żebyś się zatkała, ale podejrzewam że właśnie ta brutalna nienawiść ci nie pozwala. Pokazujesz że ją masz tym bardziej.

• malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 17:11
            natalia.nat napisała:

> malgosiagosia napisała: ...
            >
            > Pewnie że lepiej by było żebyś się zatkała, ale po
            > dejrzewam że właśnie ta brutalna nienawiść ci nie pozwala. Pokazujesz że ją mas
            > z tym bardziej.

Zatkalo mnie. Twoja bezczelnosc mnie zatkala.
            • natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 18:09
              malgosiagosia napisała:

> Zatkalo mnie. Twoja bezczelnosc mnie zatkala.

A mnie twoja. Robisz dokładnie to (a nawet bardziej), co komuś zarzucasz w założonym specjalnie wątku. Przecież nie z miłości do bliźniego z innego obozu politycznego ten wątek założyłaś i wypisujesz w nim swoje komentarze. Potem paskudnie kłamiesz, że obrzucam cię inwektywami, bo nazywam rzeczy po imieniu. Widocznie albo nie znasz pojęć, którymi się posługujesz albo twoja brutalna nienawiść cię zaślepia.
              Może pora po prostu dorosnąć i brać odpowiedzialność za to co się robi i pisze. Czy chrześcijanka, którą podobno jesteś, powinna zapędzać się w takie piekło?
              • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 18:20
                natalia.nat napisała:

> malgosiagosia napisała:
                >
                > > Zatkalo mnie. Twoja bezczelnosc mnie zatkala.
                >
                > A mnie twoja. Robisz dokładnie to (a nawet bardziej), co komuś zarzucasz w zało
                > żonym specjalnie wątku. Przecież nie z miłości do bliźniego z innego obozu poli
                > tycznego ten wątek założyłaś i wypisujesz w nim swoje komentarze. Potem paskudn
                > ie kłamiesz, że obrzucam cię inwektywami, bo nazywam rzeczy po imieniu. Widoczn
                > ie albo nie znasz pojęć, którymi się posługujesz albo twoja brutalna nienawiść
                > cię zaślepia.
                > Może pora po prostu dorosnąć i brać odpowiedzialność za to co się robi i pisze.
                > Czy chrześcijanka, którą podobno jesteś, powinna zapędzać się w takie piekło?

Jak to podobno jestem chrzescijanka, skad to wzielas? I ile jeszcze wyzsanych bzdur jestes w stanie napisac na moj temat Moze racz przeczytac moj komentarz do slow A. Holland i odpowiedz na moje pytanie, a nie czepiasz sie mnie jak pijany plotu.

• natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 19:11
                  malgosiagosia napisała:

> Jak to podobno jestem chrzescijanka, skad to wzielas?

Z twoich komentarzy. Ale ok, możesz teraz nie być. To nijak nie zmienia sensu mojej wypowiedzi.

> I ile jeszcze wyzsanych bzdur jestes w stanie napisac na moj temat

Która to jest ta wyssana z palca bzdura o tobie? Konkrety.
                  Każdy twój jeden wpis w tym i innych wątkach politycznych potwierdza, że masz w sobie brutalną nienawiść. To że jest to niewygodna prawda o tobie i dlatego zaprzeczasz, nie ma żadnego znaczenia.
    • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 16:38
      malgosiagosia napisała:

> Jak mozna zapedzic sie w takie pieklo?

A propos piekła, znalazłam właśnie intrygujący artykuł o tym, jak to według rodziców jednego polityka pierwsza żona tegoż nie jest godna ich nazwiska i Parlamentu Europejskiego, słyszałaś coś o tym? Coś się zmieniło od tamtego czasu?
      wyborcza.pl/7,75398,15275326,rodzice-przemyslawa-gosiewskiego-malgorzata-powinna-zrzec-sie.html
      • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 17:05
        ardzuna napisała:

> A propos piekła, znalazłam właśnie intrygujący artykuł o tym,

Nie znam ludzi, nie znam tematu. Skad mi wiedziec jakie to ich pieklo jest.
        • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:24
          Dobra, dobra...
    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 19:01
      A ja tam nie nienawidzę polityków z odmiennej od mojej opcji politycznej ani ich sympatyków.

Uważam, ze każdy ma swój kawałek racji i ciekawa jestem, jak swoje racje ci ludzie przedstawiają. Nie muszę z niczym walczyć. Mam tak od dziecka i na pewno jest to wpływ wychowania i edukacji.

Np. ciekawi mnie, co A.Holland ma na myśli mówiąc o "chrześcijańskim rzekomo kraju". Uważa, ze Polska jest krajem niechrześcijańskim czyli jakim? Laickim? Judaistycznym? Islamskim?
      • heniek.8 Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 19:11
        > ciekawi mnie, co A.Holland ma na myśli mówiąc o "chrześcijańskim rzekomo kraju".

Że wymaga więcej od innych niż od siebie
        • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 19:20
          Czyli od chrześcijan wymaga, by, zgodnie z N.T., nadstawiali drugi policzek i rzucali chlebem w tych, którzy w nich rzucają kamieniami?
          • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 19:24
            demodee napisała:

> Czyli od chrześcijan wymaga, by, zgodnie z N.T., nadstawiali drugi policzek i r
            > zucali chlebem w tych, którzy w nich rzucają kamieniami?

Nie wymaga od chrzescijan, wymagania dotycza tylko Polakow.
            • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 19:51
              Chyba nie masz racji. Przecież A.Holland nie uważa Polaków za prawdziwych chrześcijan, tylko za "rzekomych".
      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 22:41
        demodee napisała:

> Np. ciekawi mnie, co A.Holland ma na myśli mówiąc o "chrześcijańskim rzekomo kr
        > aju". Uważa, ze Polska jest krajem niechrześcijańskim czyli jakim?

Naskórkowo chrześcijańskim. Uważa, że w chrześcijańskim kraju nie byłoby naruszania konwencji międzynarodowych ws. uchodźców, kończącego się ich śmiercią
        • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 22:48
          > chrześcijańskim kraju nie byłoby naruszania konwencji międzynarodowych ws. uchodźców, kończącego się ich śmiercią

Ale inne kraje chrześcijańskie też nie dają azylu każdemu, kto ma na to ochotę. Czy prawdziwi, nie naskórkowi, chrześcijanie mają pozwolić zalać swój kraj ludźmi przybywającymi zza wrogiej granicy?
          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 22:55
            demodee napisała:

> Ale inne kraje chrześcijańskie też nie dają azylu każdemu, kto ma na to ochotę.

Nie ma sensu ci tłumaczyć, bo nie chcesz zrozumieć. Miłosierdzie chrześcijańskie jest odczuciem całkowicie ci obcym - karę poniesiesz stosownie do swojej wiary.

Holland nie chodzi o dawanie azylu, tylko o przyjęcie wniosku o azyl zgodnie z prawem i rozpatrzenie go zgodnie z prawem. Niszczenie telefonów, grożenie, wywalanie czasem ledwo żywych ludzi bez ubrań do lasu nie mieści się w kanonie przyzwoitego zachowania, i nie trzeba być chrześcijaninem, żeby wiedzieć, że to nie w porządku.
            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:21
              ardzuna napisała:

. Niszczenie telefonów, grożenie, wywa
              > lanie czasem ledwo żywych ludzi bez ubrań do lasu nie mieści się w kanonie przy
              > zwoitego zachowania, i nie trzeba być chrześcijaninem, żeby wiedzieć, że to nie
              > w porządku.

Kto ci naopowiadal tych bajek? Maja Ostaszewska?
              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:31
                A kto ci naopowiadał bajek, że to są bajki? Panowie, którzy pomylili konia z krową?
            • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:27
              > Miłosierdzie chrześcijańskie jest odczuciem całkowicie ci obcym

Niecałkowicie, gdyż zostałam wychowana i wyedukowana w tradycji chrześcijańskiej.

> karę poniesiesz stosownie do swojej wiary.

Jestem agnostyczką - czy, według CIebie, poniosę jakąś karę?
              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:31
                demodee napisała:

> > Miłosierdzie chrześcijańskie jest odczuciem całkowicie ci obcym
                >
                > Niecałkowicie, gdyż zostałam wychowana i wyedukowana w tradycji chrześcijańskie
                > j.

Całkowicie. Twoja edukacja była powierzchowna.

> > karę poniesiesz stosownie do swojej wiary.
                >
                > Jestem agnostyczką - czy, według CIebie, poniosę jakąś karę?

Owszem.
                • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:38
                  > Twoja edukacja była powierzchowna.

Oj nie była i mam na to papiery.
                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:43
                    Na głębokość przeżycia duchowego? Zrozumienia? Jakie papiery to potwierdzają?
                    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 06:00
                      > Na głębokość przeżycia duchowego? Zrozumienia?

Piszemy o edukacji czyli znajomości pewnych zagadnień. To, że ktoś miał same piątki z matematyki w szkole oznacza, że musi przeżywać duchowo twierdzenie Talesa?
                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 20:40
                        Edukacja religijna to nie edukacja religioznawcza, więc tak, łączy się z głębokim przeżyciem duchowym. W przeciwnym przypadku jest powierzchowna.
                        • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 20:51
                          > Edukacja religijna to nie edukacja religioznawcza, więc tak, łączy się z głębokim przeżyciem duchowym.

Jesteś ateistką, nieprawdaż, ardzuno?

Bo gdybyś nie była, to byś wiedziała, że w trakcie 12 lat edukacji religijnej uczeń przechodzi różne etapy (np. religijność dziecięca, wątpliwości wczesnonastoletnie, bunt, odejście od religii, bywają powroty itp.).
                          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 20:55
                            demodee napisała:

> Jesteś ateistką, nieprawdaż, ardzuno?

Bynajmniej.
                            Nieważne, co kto robi na którym etapie. Potwierdziłoś, że twoja edukacja religijna jest powierzchowna.
                  • natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 13:31
                    demodee napisała:

> > Twoja edukacja była powierzchowna.
                    >
                    > Oj nie była i mam na to papiery.

Była. "Papiery" nic nie pomogą. Widać to po tym jak traktujesz bliźniego i jak rozumiesz miłosierdzie chrześcijańskie.
                    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 19:41
                      > Widać to po tym jak traktujesz bliźniego i jak rozumiesz miłosierdzie chrześcijańskie.

Jestem, jak już wspominałam w tym wątku, agnostyczką.
                      • natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 15:28
                        demodee napisała:

> Jestem, jak już wspominałam w tym wątku, agnostyczką.

To nie ma nic do rzeczy. Nie rozumiesz na czym polega chrześcijańskie miłosierdzie. Można być ateistą i wiedzieć, o co w tym chodzi.
                        • demodee Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 21:39
                          > Nie rozumiesz na czym polega chrześcijańskie miłosierdzie.

Na jakiej podstawie tak sądzisz?
                          • natalia.nat Re: To prawdziwa tragedia 17.05.24, 12:40
                            demodee napisała:

> > Nie rozumiesz na czym polega chrześcijańskie miłosierdzie.
                            >
                            > Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Na podstawie twoich komentarzy. Wróć na początek tej odnogi dyskusji. Jeśli nie ogarniasz elementarnej logiki wymiany zdań, to ja ci nie pomogę.
                            Podpowiedź: chrześcijańskie miłosierdzie to międzyludzka postawa dobroci; życzliwość, solidarność, szacunek i pietyzm jako postawy, nie ma oceniania, analizowania, nie ma się opłacać. Sa trzy podstawowe elementy tego miłosierdzia: głębokie wzruszenie nad nieszczęściem bliźniego, wczucie się w jego sytuację oraz pomocny czyn.

Tutaj masz do poczytania o chrześcijańskim miłosierdziu (ale chyba potrafisz sama korzystać z wyszukiwarki):
                            repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/1290/1/RTK_8_2009_Zabielski.pdf

• demodee Re: To prawdziwa tragedia 17.05.24, 20:53
                              Natalio, nie trolluj.

Wątek nie jest o mnie tylko o A. Holland. Która krytykuje rodaków za to, że są fałszywymi chrześcijanami sama uprawiając voodoo.

To się hipokryzja nazywa czy jakoś tak...
                              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 18.05.24, 14:59
                                demodee napisała:

> Wątek nie jest o mnie tylko o A. Holland. Która krytykuje rodaków za to, że są
                                > fałszywymi chrześcijanami sama uprawiając voodoo.

Nie. To twoje wypowiedzi o Holland uprawiającej voodoo nazywają się cynicznym i bezczelnym, chamskim oszczerstwem.
                                • demodee Re: To prawdziwa tragedia 19.05.24, 11:06
                                  > To twoje wypowiedzi o Holland uprawiającej voodoo nazywają się cynicznym i bezczelnym, chamskim oszczerstwem.

Nie są oszczerstwem, bo A.Holland publicznie przyznała się do praktykowania voodoo.
                            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 18.05.24, 00:24
                              natalia.nat napisała:
                              .
                              > Podpowiedź: chrześcijańskie miłosierdzie to międzyludzka postawa dobroci; życzl
                              > iwość, solidarność, szacunek i pietyzm jako postawy, nie ma oceniania, analizow
                              > ania, nie ma się opłacać. Sa trzy podstawowe elementy tego miłosierdzia: głębok
                              > ie wzruszenie nad nieszczęściem bliźniego, wczucie się w jego sytuację oraz pom
                              > ocny czyn.

Nawet jesli jest tak jak piszesz, to co z tego wynika i o co ci chodzi? Ze co?
          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 22:55
            demodee napisała:

> > chrześcijańskim kraju nie byłoby naruszania konwencji międzynarodowych ws
            > . uchodźców, kończącego się ich śmiercią
            >
            > Ale inne kraje chrześcijańskie też nie dają azylu każdemu, kto ma na to ochotę.
            > Czy prawdziwi, nie naskórkowi, chrześcijanie mają pozwolić zalać swój kraj lud
            > źmi przybywającymi zza wrogiej granicy?
    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 20:10
      W każdym razie wiemy na pewno, że A.Holland nie jest jakąś, za przeproszeniem, "symetrystką". Swoje wie i choćby skały śpiewały, zdania nie zmieni.
    • srubokretka [...] 13.05.24, 20:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 22:38
        Gdyby za nikczemność płacili, miałabyś już górę złota.
        • demodee Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:30
          No ale czy A.Holland - wiedząc, że chrześcijanie w Polsce są "rzekomi" - może przed nimi stawiać takie same wymagania, jak przed prawdziwymi chrześcijanami z innych krajów?
          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 13.05.24, 23:33
            Holland nie wypowiada się o prawdziwości chrześcijan z innych krajów.
            A wymagania przed chrześcijanami stawia ich wiara - ogromne. To ich powinno mobilizować do nieustającego samodoskonalenia.
            • igge Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 00:46
              Te wymagania " ogromne" to masz na myśli przykazanie miłości?
              Kochać bliźniego swego jak siebie samego?
              Ja bym nazwała to bardziej celami. Idealnymi w dodatku. Kierunkiem...
              Wymagania to zbyt ostre słowo.
              " Wymagania" wymaganiami, a życie, cóż.
              Porażka za porażkąwink.

Może Agnieszkę Holland bulwersuje to przykazanie (najważniejsze chyba) tak otwarcie bezwstydnie łamane. Choćby liczne są przykłady niechęci do innych, do Innego - wykazywane przez wyznawców.
              Jak masz z tym często i długo do czynienia to zaczyna być nie tylko smutne ale i wkurzające. Masz dość.
              Co prawda drogowskaz nie musi iść drogą, którą wskazuje ale jednak byłoby miło gdyby próbował choćwink
              Samo bieganie do kościoła to za mało.
              Teoria sama.
              Trąbią na każdej mszy o konieczności przyzwoitego życia i postępowania. Wobec bliźnich owszem też.
              I dlatego wymknęło się Holland niefortunne sformułowanie " rzekomi" ci chrześcijanie.
              Ulało się kobiecie.
              I się tą " brutalną nienawiścią" sama wkopała. Ma prawo jak wszyscy do każdych emocji ale jednak jest osobą publiczną i inteligentną I raczej empatyczną też i szanującą bliźnich. Z różnymi poglądami Ci bliźni. Nie da się nie zauważyć.
              Zgaduję, że Agnieszki Holland granice zostały przekroczone. Granice tolerowania tego czy tamtego i stąd jej wypsnęła się ta " nienawiść" " brutalna" w dodatku. Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby ta wrażliwa otwarta świetna reżyserka RZECZYWIŚCIE czuła nienawiść. Nienawiść to bardzo mocne ekstremalne słowo. Jak rozpacz.
              Lepiej oszczędnie go używać. Powody do rozpaczy czy nienawiści muszą być serio mega poważne. Rzadkie. Jak najrzadsze.

Bo akurat sam ewentualny Bóg to mimo powszechnego łamania 10 przykazań lubi bez różnicy i złych i dobrych ludzi przecieżwink I hipokrytów i nie hipokrytów i tych robiących to, co ich religia im nakazuje i tych błądzących też. Wszystkich, bez wyjątkuwink. To sympatyczne, czyż nie? Bóg raczej nie ma " wymagań"...
              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 00:55
                igge napisał:

> Te wymagania " ogromne" to masz na myśli przykazanie miłości?
                > Kochać bliźniego swego jak siebie samego?

Nie tylko; całokształt nauczania Jezusa.
              • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 01:03
                igge napisał:

> Zgaduję, że Agnieszki Holland granice zostały przekroczone. Granice tolerowania
                > tego czy tamtego i stąd jej wypsnęła się ta " nienawiść" " brutalna" w dodatku
                > . Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby ta wrażliwa otwarta świetna reżyserka RZECZYWI
                > ŚCIE czuła nienawiść. Nienawiść to bardzo mocne ekstremalne słowo. Jak rozpacz.
                > Lepiej oszczędnie go używać. Powody do rozpaczy czy nienawiści muszą być serio
                > mega poważne. Rzadkie. Jak najrzadsze.

Owszem, p. Holland czuje brutalna nienawisc, do tego stopnia, ze robi laleczki swoich wrogow i wbija w nie szpilki, chwalac sie, ze udalo jej sie unicestwic wroga. Jest to wiec brutalna nienawisc i z rozpacza nie mozna tego pomylic.
                • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 20:54
                  malgosiagosia napisała:

> Owszem, p. Holland czuje brutalna nienawisc, do tego stopnia, ze robi laleczki
                  > swoich wrogow i wbija w nie szpilki, chwalac sie, ze udalo jej sie unicestwic w
                  > roga.

Jakieś potwierdzenie?
                  • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 21:45
                    ardzuna napisała:

>
                    > Jakieś potwierdzenie?

Jej wlasne slowa.
                    • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:12
                      Proszę o link.
                      • demodee Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 00:37
                        Ja znalazłam link, proszę bardzo.

Na facebooku A.Holland napisała, ze w młodości przy pomocy laleczek voo-doo zabiła dwie osoby. Ale nie ma dalszych planów związanych z laleczkami i swoimi emocjami, więc możemy odetchnąć z ulgą.

wiadomosci.wp.pl/pawlowicz-nie-wytrzymala-komentuje-wyznanie-holland-o-zabiciu-dwoch-osob-laleczka-voodoo-6275740925671553a
                        • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 00:45
                          Ciekawe.
                          Nawet jeśli założymy, że ta wypowiedź nie stanowiła żartu z Nurowskiej, to odpowiedź na twoje pytanie "czy to prawda, że przyznała się kiedyś, ze robi laleczki uosabiające jej wrogów i przebija je szpilkami?" brzmi: "nie".

Przyznała się kiedyś, że w młodości to zrobiła 2x i obiecałam sobie i swojej córce, ze już nigdy żadnego voodoo nie wykona. Nie przyznała się, że "robi i przebija".
                          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 00:57
                            *obiecała sobie
                          • demodee Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 21:47
                            > odpowiedź na twoje pytanie "czy to prawda, że przyznała się kiedyś, ze robi laleczki uosabiające jej wrogów i przebija je szpilkami?" brzmi: "nie".

To akurat nie jest moje pytanie, ale pozwolę sobie pociągnąć temat zarzucony przez małgosię.

A. Holland zarzuca swoim rodakom, że są "rzekomymi chrześcijanami". Jednocześnie przyznaje się do praktyk voodoo. Ty, ardzuno, twierdzisz, że A.Holland jest chrześcijanką. No jakoś mi się mi się to razem nie klei...
                            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 17.05.24, 00:01
                              demodee napisała:

> > odpowiedź na twoje pytanie "czy to prawda, że przyznała się kiedyś, ze ro
                              > bi laleczki uosabiające jej wrogów i przebija je szpilkami?" brzmi: "nie".

Ona sie nie przyznala, ona sie chwalila i w dodatku grozila, ze jak jej tam ktos podskoczy, to ona ma praktyke w bijaniu szpilek, unieszkodliwila na zawsze kogos tam i teraz moze zrobic to samo. Bylo to moze 6, moze 7 lat temu, a moze tylko 5. Nie pamietam. Czytalam to w pewnej gazecie.
                              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 18.05.24, 15:08
                                malgosiagosia napisała:

> Ona sie nie przyznala, ona sie chwalila i w dodatku grozila, ze jak jej tam kto
                                > s podskoczy, to ona ma praktyke w bijaniu szpilek, unieszkodliwila na zawsze ko
                                > gos tam i teraz moze zrobic to samo. Bylo to moze 6, moze 7 lat temu, a moze ty
                                > lko 5. Nie pamietam. Czytalam to w pewnej gazecie.

Gazety nie giną, w dzisiejszych czasach wszystko jest zdigitalizowane, więc nie powinno dla ciebie stanowić problemu znalezienie tego cytatu i jego źródła. Czekam z niecierpliwością.
                            • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 18.05.24, 15:07
                              demodee napisała:

> > odpowiedź na twoje pytanie "czy to prawda, że przyznała się kiedyś, ze ro
                              > bi laleczki uosabiające jej wrogów i przebija je szpilkami?" brzmi: "nie".
                              >
                              > To akurat nie jest moje pytanie,

Żeby wiarygodnie kłamać, trzeba pamiętać, co się napisało, i to w tym samym wątku. Było to twoje pytanie, nałogowa kłamczucho.

> A. Holland zarzuca swoim rodakom, że są "rzekomymi chrześcijanami". Jednocześni
                              > e przyznaje się do praktyk voodoo.

Przyznała się albo ironizowała do bardzo dawnej przeszłości. Jako niechrześcijance wyjaśnię ci, że jest to religia wyjątkowo tolerancyjna dla ułomności i grzeszności ludzkiej, biskupi wielokrotnie wypowiadali się, że grzech nie przekreśla człowieka (np. w odniesieniu do księży uprawiających pedofilię, czyli całkiem namacalną, a nie symboliczną przemoc) np. www.rp.pl/kosciol/art18706201-biskup-dlugosz-o-pedofilii-ksiezy-kiedy-ksiadz-grzeszy-jesli-otrzymuje-od-ksiedza-chec-poprawy-przebacza-mu

Ty, ardzuno, twierdzisz, że A.Holland jest c
                              > hrześcijanką. No jakoś mi się mi się to razem nie klei...

Niby gdzie twierdzę, nałogowa i patologiczna kłamczuszko?
                              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 18.05.24, 15:10
                                ardzuna napisała:

*ironizowała w odniesieniu do bardzo dawnej przeszłości
                                • demodee Re: To prawdziwa tragedia 19.05.24, 11:16
                                  Ardzuno, podziwiam Twoje oddanie A.Holland i wiarę w jej wysoki poziom etyczny, wbrew faktom. Wmawiasz sobie, że wypowiedź A.Holland to pojedynczy żart z M.Nurowskiej, ale niestety, w 2022 wypowiedziała się ponownie z respektem o mocy laleczek voodoo.

zwierciadlo.pl/lifestyle/525506,1,agnieszka-holland-i-jej-mocarne-lalki-istota-rzeczy.read

Ja w tym tekście nie odczytuję ani krzty żartu, A.Holland wszystko to napisała na serio.
                                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 19.05.24, 13:25
                                    demodee napisała:

> Ardzuno, podziwiam Twoje oddanie A.Holland

Raczej oddanie prawdzie. Cieszy mnie, że to dostrzegasz - jest dla ciebie, nałogowej kłamczuchy, jakieś światełko w tunelu.

> rowskiej, ale niestety, w 2022 wypowiedziała się ponownie z respektem o mocy la
                                    > leczek voodoo.
                                    [..]
                                    >
                                    > Ja w tym tekście nie odczytuję ani krzty żartu, A.Holland wszystko to napisała
                                    > na serio.

I jesteś taką idiotką, że zrozumialaś ten tekst jako potwierdzenie uprawiania przez nią voodoo, czy dalej nałogowo kłamiesz?

Na razie to ty się w tym całym wątku najbardziej przejmujesz voodoo, co, kierując się twoją logiką, uznaję za niezbite potwierdzenie, że kompulsywnie uprawiasz voodoo.
                                    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 20.05.24, 09:56
                                      Ardzuno, nazywane mnie idiotka i kłamczuchą, nie zmieni faktu, że A.Holland ma silne związki z voodoo. Linki podałam już w tym wątku, ale powtórzę.

Według jej własnych słów, w młodości uprawiała luizjańskie voodoo w wersji czarnej magii (przebijała laleczki).
                                      wiadomosci.wp.pl/pawlowicz-nie-wytrzymala-komentuje-wyznanie-holland-o-zabiciu-dwoch-osob-laleczka-voodoo-6275740925671553a

W 2022 r. według jej własnych słów, była wyznawczynią tego kultu (wierzyła w siłę laleczek, chociaż ich nie przebijała). Czyli była wierząca niepraktykująca.
                                      zwierciadlo.pl/lifestyle/525506,1,agnieszka-holland-i-jej-mocarne-lalki-istota-rzeczy.read

Obecnie A.Holland ocenia polskich chrześcijan jako "rzekomych". Z pozycji wyznawczyni kultu voodoo, jak się domyślam.
                                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 21.05.24, 01:29
                                        demodee napisała:

> Ardzuno, nazywane mnie idiotka i kłamczuchą, nie zmieni faktu, że A.Holland ma
                                        > silne związki z voodoo. Linki podałam już w tym wątku, ale powtórzę.

Kłamczucho, nie udowodniłaś swoich insynuacji, że Holland praktykuje voodoo. Nie rozumiesz zalinkowanych wypowiedzi, a raczej nie chcesz zrozumieć, bo wolisz jako nikczemna idiotka rzucać guanem, licząc, że się coś przyklei.

Twoje zachowanie jest gorsze niż praktykowanie voodoo (które, jak już ustaliłyśmy, praktykujesz).
                                    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 20.05.24, 21:32
                                      > Na razie to ty się w tym całym wątku najbardziej przejmujesz voodoo,

Owszem, bo sądziłam, że A.Holland ma korzenie żydowskie i jej oświadczenia o wierze i kultywowaniu voodoo wprawiły mnie w osłupienie. Ale chyba trzeba się przyzwyczaić, w kocu M.Nurowska też zrobiła laleczkę i ją przekłuła, czyli wśród elit kulturalnych to norma.
                                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 21.05.24, 01:30
                                        Ale ty nie musisz kontynuować przebijania laleczek. Niepotrzebnie to robisz. Twój agnostycyzm nie usprawiedliwia stosowania takich praktyk.
      • igge Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 00:05
        Antysemityzm?
        Precz i won.

Wystarczy już, że bliska mi osoba potrafi ni stąd ni zowąd powiedzieć: " Te Żydy" czy " żydzić" w znaczeniu skąpić. Nie zniosę antysemityzmu jeszcze tu na forum. Wstyd.
        • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 00:15
          igge napisał:

Wstyd.

Pedagogoika wstydu?
          Wstydz sie, ale za siebie.
          • igge Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 00:53
            Za siebie też wstydzę się jak mam powód.
            Antysemityzm byłby takim powodem...
            I krytykę biorę na klatę. Mogę podziękować nawetwink

• ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 00:55
            Gdzie tu widzisz jakąkolwiek "pedaogogikę"? Naucz się znaczenia słów, których używasz. Wstyd to wstyd, po prostu. Tak, może nam być wstyd za kogoś. To od setek lat znane uczucie.
            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 01:09
              ardzuna napisała:

> Gdzie tu widzisz jakąkolwiek "pedaogogikę"? Naucz się znaczenia słów, których u
              > żywasz. Wstyd to wstyd, po prostu. Tak, może nam być wstyd za kogoś. To od sete
              > k lat znane uczucie.

Wstyd jest najnizsza energetycznie emocja. Ludzie, ktorzy krzycza WSTYD, sa szalbierzami, oszustami i trzymac sie od nich trzeba jak najdalej.
              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 01:12
                malgosiagosia napisała:

> Wstyd jest najnizsza energetycznie emocja.

Zdecyduj się, czy jesteś prawicową konserwatystką, czy wyznawczynią New Age'u. Tego się nie da łączyć.
                • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 01:23
                  ardzuna napisała:

> Zdecyduj się, czy jesteś prawicową konserwatystką, czy wyznawczynią New Age'u.
                  > Tego się nie da łączyć.

Prosze, jaki cudowny przyklad szufladkowania ludzi. Albo albo, bo nie da sie laczyc. Nic mi o tym nie wiadomo.
                  Jestem soba.
                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 20:45
                    Czyli zupełnie autorsko bajdurzysz o niskich i wysokich energetycznie emocjach (na czym polega niskość i wysokość energetyczna emocji? jakiś wzór? przesłanki do kwalifikowania? jakieś dowody naukowe na niskość i wysokość energetyczną?), sama to wymyśliłaś i nie nasłuchałaś/naczytałaś się o tym od nikogo. Uważaj, bo to jakiś szamanizm.

A może w kościele słyszałaś o emocjach niskich energetycznie? Z jakiego to katechizmu?
        • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 06:09
          Czyli A.Holland wolno powiedzieć, na podstawie jej doświadczeń, że Polacy są "rzekomymi chrześcijanami" i to jest spontaniczna odpowiedź wrażliwej artystki na trudną rzeczywistość nas otaczającą, a srubokretce nie wolno napisać, że taka postawa jest charakterystyczna dla żydów, gdyż jest to antysemityzm?
          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 20:49
            Holland jest Polką, więc może się wypowiadać o Polakach, że są rzekomymi chrześcijanami - jest to samokrytyka.

Kwalifikowanie kogoś wbrew jego woli i jako Żyda (a także, co ty zrobiłaś, wbrew niewyznawaniu przezeń religii żydowskiej jako żyda) jest antysemityzmem, a jest to sedno wypowiedzi śrubokrętki.
            • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 21:29
              > Holland jest Polką, więc może się wypowiadać o Polakach, że są rzekomymi chrześcijanami - jest to samokrytyka.

To zdanie oznacza, że jesteś pewna, ze A.Holland jest chrześcijanką. Czy to prawda, że przyznała się kiedyś, ze robi laleczki uosabiające jej wrogów i przebija je szpilkami? Z pewnością nie jest to praktyka chrześcijańska, raczej obrzęd voodoo.

> Kwalifikowanie kogoś wbrew jego woli i jako Żyda (a także, co ty zrobiłaś, wbrew niewyznawaniu przezeń religii żydowskiej jako żyda) jest antysemityzmem,

Ale nie wiemy, czy A.Holland obraża się za nazwanie jej żydówką. I nie wiemy, czy srubokretka chciała A.Holland obrazić sugerując, ze jest żydówką.
              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:15
                demodee napisała:

> > Holland jest Polką, więc może się wypowiadać o Polakach, że są rzekomymi
                > chrześcijanami - jest to samokrytyka.
                >
                > To zdanie oznacza, że jesteś pewna, ze A.Holland jest chrześcijanką.

Nie wnioskujesz logicznie. Jeśli już, to rzekomą chrześcijanką. Jestem pewna, że jest Polką. Krytykuje Polaków, czyli siebie też.

Czy to pra
                > wda, że przyznała się kiedyś, ze robi laleczki uosabiające jej wrogów i przebij
                > a je szpilkami? Z pewnością nie jest to praktyka chrześcijańska, raczej obrzęd
                > voodoo.

Od ciebie oczekuję potwierdzenia, czy to jest prawda albo zaniechania głoszenia oszczerstw.

> Ale nie wiemy, czy A.Holland obraża się za nazwanie jej żydówką. I nie wiemy, c
                > zy srubokretka chciała A.Holland obrazić sugerując, ze jest żydówką.

Z małej litery żydówką na pewno nie jest. Wszystko jedno, czy się za to obraża i czy ktoś chciał kogoś obrazić. Ważne, ze ten ktoś, kto tak napisał, jest nikczemnym prymitywem i niegodnym idiotą.
                • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:28
                  > Z małej litery żydówką na pewno nie jest.

Nie wiem, o co Ci chodzi. Masz jakąś wiedzę, czy A.Holland jest żydówką, chrześcijanką czy może muzułmanką? Bo sama pisałaś, że jest Polką, więc Żydówką chyba nie jest, chyba że ma może podwójne obywatelstwo.
                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:47
                    demodee napisała:

> > Z małej litery żydówką na pewno nie jest.
                    >
                    > Nie wiem, o co Ci chodzi. Masz jakąś wiedzę, czy A.Holland jest żydówką, chrześ
                    > cijanką czy może muzułmanką?

Chodzi mi dokładnie o to, co powyżej napisałam.
                    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:26
                      Czyli odmawiasz wyjaśnienia, o co Ci chodzi, może po prostu chodzi o to, ze masz braki w wiedzy o języku polskim?

sjp.pwn.pl/zasady/Nazwy-czlonkow-spolecznosci-wyznaniowych;629441.html
                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:42
                        Pisałam ci już, że z logicznym rozumowaniem u ciebie słabo? Biadolisz, że "srubokretce nie wolno napisać, że taka postawa jest charakterystyczna dla żydów, gdyż jest to antysemityzm". O antysemityzmie mogłabyś pisać w odniesieniu do Żydów, a ty pisałaś o żydach, więc mogłabyś ewentualnie użalać się nad rzekomym zarzucaniem antyjudaizmu.

Dobrze, że ta dyskusja skłoniła cię do zapoznaniem się z zasadami pisowni nazw członków społeczności wyznaniowych - lepiej późno niż wcale. Niewiele jednak z nich zrozumiałaś.
                        • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:53
                          > Dobrze, że ta dyskusja skłoniła cię do zapoznaniem się z zasadami pisowni nazw członków społeczności wyznaniowych - lepiej późno niż wcale.

To bardzo zabawne stwierdzenie. Możesz je rozpowszechniać tak samo jak to o laleczkach.

> O antysemityzmie mogłabyś pisać w odniesieniu do Żydów, a ty pisałaś o żydach,

Antysemityzm to, pisząc najkrócej, nienawiść w stosunku do wyznawców religii mojżeszowej. Więc żydów.
                          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:54
                            Zastanawiało cię kiedyś znaczenie słowa "Semita"?
                            Nie wygląda na to.
                            • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:58
                              Nie, a co to wnosi do naszej dyskusji?
                              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:01
                                Przemyśl sobie.
                                Popracuj trochę nad sobą, pisz bardziej dorzecznie i zacznij prowadzić sensowne dyskusje, w które ty wiele wnosisz.
                • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:30
                  > Od ciebie oczekuję potwierdzenia, czy to jest prawda albo zaniechania głoszenia oszczerstw.

Ode mnie? To chyba pani Holland powinna się wypowiedzieć, czy ta zabawna anegdota o niej krążąca jest prawdą czy plotką.
                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:48
                    Czy to prawda, że demodee przyznała się kiedyś, ze robi laleczki uosabiające jej wrogów i przebija je szpilkami? Z pewnością nie jest to praktyka chrześcijańska, raczej obrzęd voodoo. Zabawna ta anegdota o niej.
                    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:05
                      Nie jest to prawda, że robię laleczki voodoo, ale możesz taką anegdotę rozpowszechniać. Będzie nas dwie: ja i A.Holland od tych laleczek.
                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:43
                        Czyli o tych laleczkach Holland to kłamstwa.
                        • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:50
                          ardzuna napisała:

> Czyli o tych laleczkach Holland to kłamstwa.

Napisz do niej i zapytaj.
                          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:53
                            Sama napisz do koleżanki, uzyskaj potwierdzenie ze zgodą na publikację i opublikuj nam tu na forum.
                            Póki tego nie zrobisz, niestety będę zmuszona ci głęboko nie uwierzyć.
                            • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:01
                              ardzuna napisała:

> Póki tego nie zrobisz, niestety będę zmuszona ci głęboko nie uwierzyć.

Dla mnie twoja niewiara w te laleczki jest wazna bo rozumiem, ze prawda jest czasem niestrawna, nawet dla ciebie. Bronisz sie przed nia i slusznie. W glowie ci sie nie miesci, dlatego chcesz, zeby to bylo klamstwo. A to dowod, ze nie jest z toba tak zle.
                              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:02
                                Bajdurzysz. Po prostu w żaden sposób nie udokumentowałaś swoich oszczerstw i łamiesz ósme przykazanie. Jest mi przykro, kiedy patrzę na twój upadek moralny.
                                • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:11
                                  ardzuna napisała:

> Bajdurzysz. Po prostu w żaden sposób nie udokumentowałaś swoich oszczerstw i ła
                                  > miesz ósme przykazanie. Jest mi przykro, kiedy patrzę na twój upadek moralny.

Nich ci nie bedzie przykro, bo mnie robi sie przykro, ze tobie robi sie przykro niesusznie.
                                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:29
                                    Trudno, jakoś wytrzymam to, że ci jest przykro, choc wolałabym, żebyś odczuwała przykrość i wstyd z właściwego powodu, czyli własnego upadku moralnego.
                                    • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:34
                                      ardzuna napisała:

> Trudno, jakoś wytrzymam to, że ci jest przykro, choc wolałabym, żebyś odczuwała
                                      > przykrość i wstyd z właściwego powodu, czyli własnego upadku moralnego.

Coz za cudowne poczucie humoru. Pekam ze smiechu. smile
                                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:47
                                        Biedna, nawet nie zauważyłaś, że pisałam zupełnie serio.
                                        • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 00:52
                                          ardzuna napisała:

> Biedna, nawet nie zauważyłaś, że pisałam zupełnie serio.

Dla mnie to co piszesz jest komiczne.
                                          • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 15.05.24, 21:46
                                            Zaburzenia percepcji? Nie jestem ci w stanie niestety pomóc.
                      • demodee Re: To prawdziwa tragedia 16.05.24, 00:43
                        > Będzie nas dwie: ja i A.Holland od tych laleczek.

A raczej trzy, bo M.Nurowska też się przyznaje, że zrobiła laleczkę Piotrowicza i ją przebiła. Z tym, że o mnie to akurat nieprawda.
                        • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 18.05.24, 15:10
                          Biorąc pod uwagę natężenie kłamstw wypisywanych przez ciebie w tym wątku, nie można założyć że twoje zarzekanie się co do niepraktykowania voodoo ma cokolwiek wspólnego z prawdą.
                • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:52
                  > Nie wnioskujesz logicznie. Jeśli już, to rzekomą chrześcijanką. Jestem pewna, że jest Polką. Krytykuje Polaków, czyli siebie też.

No raczej nie. A.Holland stawia siebie gdzieś poza grupą "rzekomych chrześcijan" zamieszkujących Polskę:
                  "mam dużą samoświadomość i perspektywę etyczną oraz filozoficzną, która nie jest tak całkowicie powszechna w tym chrześcijańskim rzekomo kraju".

To jest dla Ciebie oznacza, że A.Holland czuje się częścią wspólnoty, o której mówi?
                  • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:43
                    Oczywiście, że tak.
                    • demodee Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:55
                      Czy polski jest Twoim językiem ojczystym, ardzuno?
                      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 23:57
                        Bien sur.
            • dracaria Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:14
              ardzuna napisała:

> Kwalifikowanie kogoś wbrew jego woli i jako Żyda (...) jest antysemityzmem

Antysemityzmem jest też to, jak ktoś nie ma woli, by być kwalifikowanym jako Żyd, mimo żydowskich korzeni.
              • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:16
                Nie.
              • malgosiagosia Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 22:44
                dracaria napisała:

> Antysemityzmem jest też to, jak ktoś nie ma woli, by być kwalifikowanym jako Ży
                > d, mimo żydowskich korzeni.

A. Holland miala pomysl zalozenia wlasnego kosciola i kosciol ten mial byc chrzescijanski.
    • emma.sto Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 12:42
      Jak ktoś nie ma wrogów to ich sobie wymyśla. Znalazła obiekt na wylewanie swoich frustracji. Może pani Holland powinna zacząć trenować jogę.
      • ardzuna Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 20:51
        emma.sto napisała:

> Jak ktoś nie ma wrogów to ich sobie wymyśla. Znalazła obiekt na wylewanie swoic
        > h frustracji. Może pani Holland powinna zacząć trenować jogę.

Jak ktoś nie ma problemów, to sobie je wymyśla w postaci wypowiedzi Holland. Jesteś sfrustrowana wypowiedzią Holland. Może powinnaś zacząć trenować jogę.
    • mizantropka_20 Re: To prawdziwa tragedia 14.05.24, 19:55
      Ja? Bo istnieją takie byty, jak ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka