homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:51 Nic. Niech se tam stoi. Fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 09:53 Może w miejsce tych plastikowych doniczek z lewej strony mały posążek Buddy a po prawej boga Zeusa czy coś takiego. Gablotka ma chyba swój historyczny urok miejsca i warta zostawienia a może nawet i odnowienia/renowacji/odświeżenia Włochy ? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:42 Ja bym zostawiła jak jest ale ja lubię takie dziwactwa i ślady po wcześniejszych mieszkańcach. W samochodzie też mam świętych, zostawiłam po poprzednim właścicielu, chociaż jestem niewierząca. A jakbym miała zostawić gablotę bez zawartości to bym pewnie tam wsadzała sezonowe ozdoby, jak coś z szyszek i kolorowych liści na jesień, albo gałązki świerku zimą. Albo dziecko niech tam eksponuje to czym akurat się jara. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:36 Ja mam cały dom śladów po poprzednich mieszkańcach, bo oprócz kredensu i pralki zostawili wszystko. Mam obrazy z Padre Pio, jakieś różne rzeźby, całą inna gablotkę bibelotów, no masa tego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:14 jakby tu, zaczynam inaczej postrzegać Twoje nastawienie do tej maryjki, jeśli masz tego na pęczki w każdym pomieszczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:16 No mam i to, co ładne zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 20:03 z padre Pio uważaj, zostawisz jeden a on bilokuje i z nagła wyskoczy ci z lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 08:17 Wez teraz snajper będzie biadolił, że zabytki.... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 11:40 Figurka Padre już zagospodarowana, ale jak chce, to obrazki jeszcze mam, mogę mu wysłać te zabytki :p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:41 A, dziecko niestety tam nie dosięgnie, bo to jest pod samym sufitem:p Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:49 Tym bardziej - można przerobić na lampe rozświetlająca mroki klatki schodowej Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:23 Znaczy chodziło mi o to żeby dla radochy dziecka mu tam coś wsadzić co będzie widoczne, a nie żeby ono to aranżowało. Ale jak tak wysoko to może faktycznie lampa/lampki i będzie przynajmniej użyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 18:10 Ja bym szybę zmieniła na fajny witraż, podświetlony od środka tej wnęki. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 10:44 Plastikowa czy gipsowa? Plastik nie ma duszy , więc bym wywaliła, gipsową zostawiła, bez tych dodatkowych "ozdóbek". Ale jak ci do koncepcji nie pasuje, to zasłoń całość jakąś maskownicą - bo inaczej trudno będzie ten element jakoś ograć, może ew. jakaś "ludowa" ceramika? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:43 Gipsowa, ale brzydka i nie w perfekcyjnym stanie ( trochę odrapana, trochę obita tu i tam) . No i to nie jest żaden antyk ta maryjka, nie wiem skąd wszystkim to przyszło do głowy :p Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 08:24 Nie wszystkim. Mieszkam już jakiś czas na wsi i kapliczki przy plocie to czesty widok. Snajper pewnie kazda by nazwał zabytkiem, historia, dziedzictwem, ale brzydkie to ...I te blade,1 wypłowiał kwiaty ....sorki zabytkowe na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:20 W Warszawie takie kapliczki z Maryjkami czasem stały na podwórkach studniach (na przykład na Siennej 45). W czasie Powstania było to miejsce modlitw mieszkańców. Oczywiście zostawić. Przecież to jest kawałek (całkiem spory) historii. Na pewno nie pojawiła się tam beż powodu. Na pewno związana jest z nią jakaś historia. Może by ją odkryć? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:33 Może szacunek dla historii jest zachowany, ale oczy bola jak się patrzy na te elewacje i plamę błękitnego koloru. Warto jeszcze szanować estetykę dbając o kapliczkę, ale zostawić elewacje w jednym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 00:28 Właśnie też mnie kolor zabolał w oczy.tak to tam teraz wygląda? Jak byłam tam jakiś czas temu, to lepiej się komponowała z otoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 08:27 Zajmij sie tym. Odkryj historie tej kapliczki. Potem podeślę ci setki innych z Podlasia. Na bank za kazda kruje się jakaś niezwykle interesujaca historia. Zwłaszcza tych z lastryko z odrapanym glinianym odlewem Matki Boskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:27 holymother wstaw, serio, nawet tę własną www.instagram.com/holymothers.art/ Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:29 Przecież to oczywiste! Wywalasz maryjkę, wstawiasz swój własny portret. Ewentualnie roślinę, lub oświetlenie. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:45 Portret jak portret, ale popiersie? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:46 O kufa, o tym nie pomyślałam 😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 11:43 Dupa moja płaska, to faktycznie by się zmieściła w tych 10 cm 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:42 Gablotka czad, zostawiłabym ją. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:43 Tylko suknię Maryjki bym pomalowała na tęczowo, żeby lepiej odzwierciedlała moje wartości xD Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:54 Zostawić jak jest, lokalny koloryt. Ewentualnie wymienić kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 11:58 Zniszczyć ogniem, okadzić ziołami zerwanymi o północy, wnękę zakryć gustowną grafiką z IKEA. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:51 dracaria napisała: > Zniszczyć ogniem, okadzić ziołami zerwanymi o północy, wnękę zakryć gustowną gr > afiką z IKEA. Trzeba jeszcze pokropić krwią czarnego koguta. Żeby nikt nie myślał że w jakieś maryjkowe zabobony wierzysz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:01 snajper55 napisał: > Żeby nikt nie myślał że w jakieś maryjkowe zabobony wierzysz. Nie, ematka ma gdzieś zdanie innych i jest asertywna. Trzeba to zniszczyć, aby ułatwić pranie swobodny dopływ do czakr. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:03 A nie mówiłem, zaczęło się milion postów... A gablotkę oczywiście pozostawić i dbać o jej czystość. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:13 uważam, że należy połączyć pomysł lampy i popiersia - znaczy żeby świeciło w ciemnościach to piękna i praktyczna idea. koniecznie wstaw nam zdjęcia, jak już to zrobisz Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:19 Najpierw ktoś mi musi wyrzeźbić popiersie 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:20 o ile dobrze kojarzę, jesteś w ojczyźnie Michelangela? co za problem znaleźć chętnego naśladowcę? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:30 Są tam przecież studia rzeźbiarskie, działające od kilku stuleci, które tłuką marmurowe repliki klasycznych rzeźb. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:31 Moje popiersie, nie jakiekolwiek:p a do tego musiałabym pozować chyba? Czasu trzeba:p Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:33 A nie, wystarczy ze zrobisz kilkanaście zdjęć pod różnymi kątami. Tylko to jest dość płytkie, popiersie trudno wcisnąć, chyba ze jako płaskorzeźbę. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:03 jak się wątek rozkręci to można dać figurkę na licytację Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 15:44 oooo! dobre! ciekawe ile "ematka dbająca o lokalną kulturę i (pseudo)historię" byłaby w stanie za to gufno zapłacić Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:11 Dramatik oddałby pewnie wszystkie swoje ruble 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:16 Nie. Dramatika nie zapłaciłaby ani grosza, bo jest mocna tylko w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 17:23 historia się właśnie tworzy, ematka ma potencjał Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:51 Ja może mało popularnie ale zostawiłabym. Szczególnie jeśli jest to na klatce schosowej. Ale ja nie mam alergii na dewocjonalia. Jeśli jesteś pewna że tego bardzo nie chcesz i może to zrobić to zdejmij a to wynieś do jakiegoś kościoła. Niech oni to wywalą Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 12:51 Powkładaj tam coś zielonego nawet plastikowe liście sztuczny mech , a Maryję oddaj do kościoła lub komus kto jest wierzacy Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:21 Zamiast Maryjki mozesz wstawic tam jakas statuetke bogini z mitologii rzymskiej badz greckiej, np. boginie domowego ogniska 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:45 mrs.solis napisała: > Zamiast Maryjki mozesz wstawic tam jakas statuetke bogini z mitologii rzymskiej > badz greckiej Też za bardzo napływowe. Tutaj wypadałoby dać wizerunek słońca, drzewa, albo ducha przodka. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:46 We Włoszech to mogłaby dać rzymskie figurki. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:08 Jak wyżej buta italskiego to mogą być etruskie, wcześniejsze, itd. Jeden karabin. Ja mam szacunek do przeszłości i zrozumienie dla ludzkiej potrzeby guseł, nie mam za to lęku przed przedmiotami guseł, zostawiłabym pewnie każdą rzeźbę czy malunek na ścianie Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:28 Ja bym pewnie zostawiła bo to ma swój urok ale jak chcesz coś w zamian to nie szukaj na forum tylko idź na jakiś porządny duży targ staroci z nastawieniem na znalezienie czegoś. Ale co to będzie, czy szklany pies, czy świecąca w ciemności figurka czy kula dyskotekowa czy unikalny wazon Rosenthala czy miedziana jaszczurka to przecież nie wiem. Ewentualnie zamów monidło u lokalnego artysty i tam wstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 13:55 zmieniam zdanie po pobieznym poczytaniu watku wywal maryjke i reszte na smietnik, wneke zostaw, kiedys wpadnie ci glowy jakis pomysl jak to zagospodarowac Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 18:51 O, zwolenniczek mojego rozwiązania przybyło. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:02 Ja bym wywaliła, bo to jest strasznie brzydkie. Jakiej głębokości jest ta wnęka? Kamienie "w tle" to fragment muru, czy tylko atrapa, którą wnęka jest wyłożona? Przynajmniej te otoczaki (czy muszle, nie widzę dokładnie na zdjęciu) - won. Figurka i te pozostałe wątpliwe ozdoby też won. Reszta - musiałabym zobaczyć z bliska, możliwe, że wszystko do wywalania. Samą niszę bym zostawiła i wstawiła tam sobie coś co mi się podoba, rzeźbę, ceramikę, w ostateczności kwiatki Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:07 Dość płytkie, z 10 cm . Też uważam, że akurat ta figurka jest wyjątkowo mało urodziwa. Wnętrze jest "sztuczne", nie jest to oryginalny mur. Oryginalny wygląda tak Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:15 Doczytałam, że chcesz się pozbyć Maryjki, wpierwszym poście tego nie było. No to- roślina, oświetlenie, gustowna figura/rzeźba czegokolwiek innego co Ci się podoba. Ta wilczyca od Romulusa i Remusa? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:19 Podoba mi się pomysł z oświetleniem we wnęce. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 14:30 A jakiej to jest w ogóle wielkości, całość? Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 15:49 Ja bym to wywaliła. Mam przed drzwiami jakiegoś świętego Antoniego, mój mąż lubi takie klimaty i nie pozwala się pozbyć, obok zawiesił do kompletu hebrajskie błogosławieństwo a córka dodała flagę LGBT i wygląda to wszystko jak dom wariatów. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:34 Zaprawdę, Duch Ekomunizmu zawitał w Twe progi Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:59 yenna_m napisała: > Zaprawdę, Duch Ekomunizmu zawitał w Twe progi 😃😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 17:26 U nas Padre Pio jest najpopularniejszym świętym, jest dosłownie WSZĘDZIE:p Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 17:39 U mnie teraz w tych kapliczkach zamiast Maryjki jest często czarnoskóry piłkarz Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:09 celandine napisała: > U mnie teraz w tych kapliczkach zamiast Maryjki jest często czarnoskóry piłkarz Że co?! 😆 Jakieś zdjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 08:29 celandine napisała: Mam przed drzwiami jakiegoś świętego Antoniego, mój mąż lub > i takie klimaty i nie pozwala się pozbyć, obok zawiesił do kompletu hebrajskie > błogosławieństwo a córka dodała flagę LGBT i wygląda to wszystko jak dom wariat > ów. 😅😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 15:58 A gdyby to ramę, wnętrze i maryjkę pomalować na tęczowo ? I podświetlić może ledami ? Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:12 Wywaliłabym zawartość i szybkę i zrobiła coś na kształt żywej mchowej ściany zrobionej pod wymiar.. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:27 Nawrzucaj tam kwiatków jeszcze i liści, i zrób "sekret". Ciekawe, czy jest na sali tak stara eMatka, która wie, o co mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:32 O sekretach napisano parę magisterek i chyba jeden doktorat na przełomie wieków, więc można znać temat z drugiej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:58 O żarciu zajęczego szczawiu i robieniu ognich pod baniakami z igliwia przy pomocy zaps, na które składało się dziesięciogroszówkami, żaby uzbierać czterdzieści też? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:42 Nieeeee byłeś jedyny, który chodził do przedszkola 50 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 20:07 Dziewczyny z Portofino pewnie wyszły dwadzieścia lat temu, ciekawe czy jest tak stara ematka, która to czytała i stamtąd wie o co chodzi. ematek które same są z portofino albo okolic to mam wrażenie do wypęku Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:33 Zostaw. Traktowałabym jak kazdy stary malunek/rzeżbę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 16:54 Też bym miała problem ztym, jak się tego pozbyć. Oddałabym tę Maryjkę komuś, a w to miejsce włożyła cokolwiek: świecznik, świecznik, książki. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 17:24 A tu te same schody z innej perspektywy 😅 Maryjka nie jest sama :p Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 18:45 To przynajmniej łatwiej wywalić, bo nie jest we wnęce Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 19:11 Pan Jezus już sie zbliżaaa już puuuka do mych drzwiiii 🎶 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gablotka z maryjką 16.05.24, 11:48 Tak, muszę przyznać, że ten jezusek dość konczitowy. Sztuka sakralna może być estetyczna, ale akurat to, co mi się przydarzyło, to mega, mega niestrawny kicz w większości:p Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Gablotka z maryjką 15.05.24, 20:08 a tu bym dała kolorową girlandę świetlną. czadowy masz ten dom, poważnie! Odpowiedz Link Zgłoś