Dodaj do ulubionych

Nękający ex mąż

21.05.24, 13:37
Niedawno się rozwiodłam, mąż wyprowadził się rok temu- to była jego decyzja. Ja staram sie żyć dalej poswojemu, radzę sobie i finansowo i z dzieciakami ale jest jeden problem. Co jakiś czas tydzień dwa dostaję obraźliwe maile od ex męża że jestem s...ką, że go okradłam , oszukałam , ze kłamałam w sądzie- chodzi mu głównie o to ze sąd przyznał na córkę 1200,00 alimentów i uważa ze podałam zawyżóne koszty utrzymania dziecka co oczywiście nie jest prawdą. Każdy taki mail wytrąca mnie z równowagi, nie odpisuję bo wtedy jest jeszcze gorzej czy mogę coś zrobić żeby mieć spokój?
Zablokowałam jego nr telefonu i mesengera zostaje tylko email bo jednak czasami muszę się kontaktować- nadal mamy wspólne niektóre wydatki Co robić ?
Obserwuj wątek
    • ikonieckropka Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 13:39
      Tylko maile.
      • ksiegowakrowa Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 13:44
        mam tylko maile i właśnie w nich teraz sączy się jad
    • dni_minione Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 13:54
      Dobrze robisz, tylko maile, żebyś miała czarno na białym jego agresywne wypociny. Może kiedyś złożysz zawiadomienie o nękanie/stalking.

A tak a propos alimentów i zawyżania. Czy ktoś obyty może mi wyjaśnić, co zrobić w takiej (nierzadkiej chyba) sytuacji:
      Rozstanie, mąż wścieknięty, odmawia płacenia lub rzuca ochłapy i tak przez kilka miesięcy, póki sąd nie orzeknie rozwodu i nie ustali wysokości alimentów. Przez ten czas kobieta i dzieci żyją skromnie, z jej wypłaty i/lub świadczeń, a facet ma całą pensję i inne swoje dochody tylko dla siebie. Kobieta kupuje używane rzeczy, tańsze jedzenie, rezygnuje z dodatkowych zajęć czy wydarzeń kulturalnych, bo oszczędza lub po prostu na to nie ma kasy. I teraz trzeba pokazać sądowi bieżące wydatki, które są zdecydowanie skromniejsze niż powinny być przy nakładzie obojga rodziców. To czy ten sąd bierze pod uwagę, że matka żyje skromnie z powodu braku partyzypowania drugiego rodzica czy uznaje, że to jest jej standard, takie są potrzeby dzieci i po prostu dzieli to na pół (lub jakoś inaczej) i tą drugą częścią obciąża ojca?
      • szafkanocna Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:00
        nie wiem. ale wspolczuje.

a nie mozna zlozyc wniosku o zabezpieczenie interesow rodziny, tak jak to zrobila opozda - ze skladasz cos takiego do sadu i maz musi placic, mimo ze jeszcze nie macie rozwodu?
        • dni_minione Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:01
          Nie, nie, pytam teoretycznie. Ja już 10 lat po rozwodzie i dzieciak prawie pełnoletni. Ale dzięki wink
      • ksiegowakrowa Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:00
        Też się nad tym zastanawiałam sąd bada jakie dochody ma drugi rodzic i czy go stać na konkretną kwotę a nie bada czy rodzica z którym dzieci zostają stać na utrzymanie dzieci. Ja mam zasądzone 1200,00 na córkę a syn pełnoletni jest wyłącznie na moim utrzymaniu bo nie chce skarżyć ojca. A i tak jestem nazywana pazerną suką z rulonem pieniędzy zamiast serca - skoro lepiej zarabiam to po co mi kasa od niego biedaka. I tak widzę że uznał że nie będzie płacił alimentów bo przeciez go nie wsadzę do wiezienia
        • dni_minione Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:04
          A czy Wasze dzieci chcą się widywać z ojcem? Bardzo Ci współczuję, straszna menda z tego gościa sad
        • szafireczek Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:08
          Po co od razu więzienie - zacznij od skierowania sprawy do komornika - przecież masz już prawomocny wyrok.
        • eriu Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 15:41
          A czemu syn nie chce ojca pozwać o alimenty?
          • demodee Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 20:49
            Po co ma z ojcem zadzierać? Przecież matka go utrzymuje!
      • danaide2.0 Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:13
        Nie wiem, czy wiele się da zrobić, sąd i tak będzie się przyglądał bieżącym wydatkom. Ja w ramach oszczędności nie wydawałam na opiekunkę więc na nią nie dostałam, choć potrzebowałam i wnioskowałam.

Są orzeczenia SN o alimentach, w których podnosi się kwestię prawie do standardu życia rodziców. Tym można się posiłkować. Są dowody na jakim poziomie dzieci żyły, jak żyje ojciec?

No i wreszcie - matka dostanie alimenty, zwiększy wydatki, dziecko ciut podrośnie i można iść znów do sądu po podwyżkę. Ja poszłam po 7 latach i usłyszałam, że mogłam przyjść wcześniej.

Pół na pół teoretycznie zależy od wkładu osobistego drugiego rodzica. Teoretycznie oczywiście - zawsze będzie mniejszy niż wynikałoby to z wkładu rodzica sprawującego opiekę. Ja początkowo prosiłam o pół na pół, a od razu powinnam o 99%. Uczciwie wyliczcie ile realnie czasu ojciec spędza z dziećmi i takoż wyliczcie wkład osobisty matki. Sąd i tak to urżnie, zobaczycie o ile.
      • cranberries1983 Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:15
        sąd ocenia całość, także to, że matka musi kombinować, bo tatuś poszedł w długą i zapomniał o dzieciach/alimentach
      • dwa_kubki_herbaty Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 20:56
        No nie wiem, piszesz we wniosku ze bardzo pogorszyla się stopa życiowa twoich dzieci i w stosunku do zeszlorocznych wydatków musiałas zrezygnowac z: ......
        A jak sad przyklepie po 400 zł alimentów na dziecko, to mówisz ze w takim razie wolisz aby dzieci byly przy ojcu a ty alimenty będziesz placić i prosisz o kontakty z dziecmi 2 razy w tygodniu i co drugi weekend od pt do pn.
        • zosia_1 Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 21:14
          "jak sad przyklepie po 400 zł alimentów na dziecko, to mówisz ze w takim razie wolisz aby dzieci byly przy ojcu a ty alimenty będziesz placić i prosisz o kontakty z dziecmi 2 razy w tygodniu i co drugi weekend od pt do pn." Świetna rada na traumę u dzieci. Taki " ojciec" chętnie weźmie dzieci, żeby natce na złość zrobić, będzie je zaniedbywał pod każdym względem i jeszcze nagadywał dzieciom, że ich matka to sucz, bo.... ( tu wpisać co dusza zapragnie). I kto zwycięży? W teorii ojciec bi e płaci alimentów w teorii matka, bo zapłaci ojcu tylko 400 zł. Za to najważniejsze jest zadać pytanie, kto zostanie przegranym?.... ano właśnie. DZIECI
    • tt-tka Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:04
      Masz kogos, do kogo moglabys przekierowywac te meile nie czytajac ? matka, siostra, psiapsiola, adwokatka ?
      Wtedy ta osoba przekazuje ci tylko to, co wymaga twojej wiedzy na biezaco, a reszte archiwizuje na wszelki wypadek. Jak sie nazbiera, zakladasz eksowi sprawe o nekanie/obraze/zastraszanie/dowolne inne
    • laura.palmer Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:05
      ksiegowakrowa napisał(a):

> Co robić ?

Cieszyć się, że się debil podkłada. Maile drukować, wkładać do teczki i czekać na najbliższą okazję okazania tej jego twórczości w sądzie.
    • vivi86 Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:13
      Może dobrze wspomniać o tym w sądzie? A jak będzie trwać nadal to zgłosić nękanie.
      • ksiegowakrowa Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:13
        juz po rozprawie
        • anorektycznazdzira Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 20:44
          Jeśli ten tytan intelektu sądzi, że 1200 na dziecko to "zawyżone koszty", to jest bardzo prawdopodobne, że to nie była ostatnia rozprawa, jaką mieliście. Zbieraj te maile, co do jednego-jedniutkiego. Dobrze Ci forum radzi.
    • cranberries1983 Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:13
      błękitna karta / policja, którki i na temat
    • danaide2.0 Re: Nękający ex mąż 21.05.24, 14:14
      Co do maili - zbierać na kupkę, ale nie czytać.
      • bulzemba Re: Nękający ex mąż 22.05.24, 07:11
        Łatwo powiedzieć, gdy mają jeszcze wspólne sprawy (dziecko) i w tych wiadomościach mogą być np plany urlopowe.
    • mag-la-swag Re: Nękający ex mąż 23.05.24, 19:13
      Zablokuj mail. Nie wiem na co czekasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka