Dodaj do ulubionych

Koszt wakacji

03.06.24, 10:56
Trafiłam wczoraj w TV na program gdzie pokazywano pewien ośrodek w polskich górach.
Bardzo mi się spodobał.
Cena za 3 osoby w II połowie czerwca to 9000 za tydzień ze śniadaniem.
W tym samym czasie podobny pobyt(śniadanie) na Krecie to 6000 pln.
Na Cyprze(widok na morze) to 7000 pln w formule HB.

Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Koszt wakacji 03.06.24, 10:58
      Nie wybieram się ale dzięki za info.
    • jusytka Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:09
      Na ceny ma wpływ tak wiele rzeczy, że rakie porównania nie mają żadnego sensu, bowiem zarówno na Krecie, jak i na Cyprze są tańsze hotele oraz ekskluzywne, czyli mega drogie. Faktem jest jednak, że w krajach tych jest duża różnica w wysokości cen w sezonie i poza sezonem, u nas ta różnica jest stosunkowo niewielka, czyli drogo jest cały rok
      • hanusinamama Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:20
        Sporo jeździmy i zdecydowanie najdrożej jest...w polskich górach. Jak czytam ogórkowe wypociny o paragonach grozy nad morzem polskim to mnie trzęsie ze śmiechu. Bo zdecydowanie drożej jest w górach.
        Przy czym bawiło mnie też jak góralka prowadząca pensjonat żaliła się jak to Polacy jeżdżą za granicę w góry zamiast w nasze polskie góry...a sama na urlop lata do Egiptu smile
        • leosia-wspaniala Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:34
          >Sporo jeździmy i zdecydowanie najdrożej jest...w polskich górach.

To się wybierzcie do Sztokholmu 😛
    • bigzaganiaczzz Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:31
      Polska duzy kraj , chetni sie znajda bo fajnych miejsc az tak duzo nie ma a niektorzy nie chca leciec na cypr na tydzien wola samochodem
      • nostalgia81 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:46
        Dokladnie!
        Aabo nie chca bo nie maja ochoty siedziec w upale
        albo nie moga ze wzgledow formalnych
        albo sie boja
        albo sami nie maja czasu i wysylaja wnuki z dziadkami
        albo male dzieci sa w trakcie leczenia/terapii
        albo chca wyjechac z psem
        Zgadzam sie, powodow jest mnostwo -co rok wakacyjny watek "za granico taniej niz w Polsce" i czemu jednak sa frajerzy co wola placic w kraju.
        • little_fish Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:25
          Poza tym często w tych porównaniach liczone są ceny hoteli ze śniadaniem. Bez całej reszty - czyli kosztów transportu, ubezpieczenia itp
          • fibi00 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 21:37
            little_fish napisała:

> Poza tym często w tych porównaniach liczone są ceny hoteli ze śniadaniem. Bez c
            > ałej reszty - czyli kosztów transportu, ubezpieczenia itp

Koniec czerwca: wczasy nad polskim morzem, hotel allinc. 2+1 -9tys plus koszt transportu vs wczasy w Turcji allinc. 2+1 - 7,8tys plus 200zł lotnisko (paliwo i parking). No jednak wolę tę Turcję, nawet upalną. Już nawet nie chodzi o to że taniej ale po prostu za bardzo się boję że trafię na brzydką pogodę nad Bałtykiem 😐.
    • glamstronaut Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:36
      pokaż mi proszę tę Kretę za 3 osoby/1 tydzień za 6tys
      • bigzaganiaczzz Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:41
        4 gwiazki na cyprze za 1600 euro , moze byc?

www.booking.com/hotel/cy/aqua-sol-holiday-village-and-water-park.en-gb.html?aid=397656&label=duc511jc-1FCAEoggI46AdIM1gDaGmIAQKYAQm4AQnIARHYAQHoAQH4AQyIAgGoAgO4ArWY9rIGwAIB0gIkYmVmYjQ3N2MtNzg4OS00OGE4LWI5ZTgtMzA2ODJkOGY0N2Zh2AIG4AIB&sid=89b671d8402d94cc97b8da52dcefdc2a&age=14;all_sr_blocks=1132207603_385855575_3_5_0;checkin=2024-06-23;checkout=2024-06-29;dest_id=55;dest_type=country;dist=0;group_adults=2;group_children=1;hapos=3;highlighted_blocks=1132207603_385855575_3_5_0;hpos=3;matching_block_id=1132207603_385855575_3_5_0;no_rooms=1;req_adults=2;req_age=14;req_children=1;room1=A%2CA%2C14;sb_price_type=total;sr_order=popularity;sr_pri_blocks=1132207603_385855575_3_5_0__167723;srepoch=1717407587;srpvid=fa5e43ece369002d;type=total;ucfs=1&
      • rozwiane_marzenie Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:01
        Myślę, że da się znaleźć. Ja sprawdziłam oferty "pierwsze z brzegu" i za 6500-6700 znajdą się już dobre oferty. I to z dwoma posiłkami. No sprawdź sama:
        Tekst linku
        • eva_evka Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:45
          Rewelacja, 70 km od.lotniska smile
          • fibi00 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 21:18
            eva_evka napisał(a):

> Rewelacja, 70 km od.lotniska smile

????
            Ale że daleko? W sumie nie za bardzo rozumiem w czym problem....
          • rozwiane_marzenie Re: Koszt wakacji 03.06.24, 22:11
            Ja tez nie rozumiem, przecież bp zawiezie Cię pod sam hotel i odbierze dowożąc na lotnisko. 70km to nie jest daleko. A co jeśli na wyspie jest jedno lotnisko, a chcesz mieszkać na przeciwległym krańcu, bo jest np. atrakcyjny? To też go nie wybierzesz? Dużo podróżuję i akurat odległość hotelu od lotniska nigdy nie jest kryterium, które brałabym pod uwagę. Oczywiście ktoś może mieć inaczej.
    • leosia-wspaniala Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:39
      Ale takie porównania są bez sensu, zwłaszcza że na południu Europy śniadanie to słodka bułka, grzanka, podczas gdy w polskich ośrodkach masz dużo większy wybór. Standard też może być różny, 3 gwiazdki w Grecji to nie to samo co w Polsce. No i dojazdy - nawet jak znajdziesz tani lot, to dochodzi transfer z lotniska, poruszanie się na miejscu, sam czas też ma znaczenie. Co z tego, że samolot śmignie w 2 godziny, skoro na lotnisko trzeba dojechać, nadać bagaż, itp.
      • bigzaganiaczzz Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:46
        zwłaszcza że na południu Europy śniadanie to słodka bułka, grzanka, podczas gdy w polskich ośrodkach masz dużo większy wybór

Cos ci sie pomieszalo no ale niech ci bedzie
      • marta.graca Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:51
        Chyba tylko we Włoszech są takie śniadanka, w Grecji, Chorwacji czy Bułgarii są normalne śniadania w hotelach.
        • milly40 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:52
          We Francji też.
        • leosia-wspaniala Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:36
          Ja się jak najbardziej spotkałam w Grecji z takimi śniadaniami. No może nie bułeczka, były tosty, pomidory i na zmianę co 2 dzień jajka sądzone albo na twardo. Przy czym mam na myśli rodzinny hotel, nie moloch.
      • hanusinamama Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:23
        Na Cyprze takie śniadania miałaś? Gdzie???
        • leosia-wspaniala Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:36
          A napisałam coś o Cyprze...?
      • edka12 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:15
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Ale takie porównania są bez sensu, zwłaszcza że na południu Europy śniadanie to
        > słodka bułka, grzanka, podczas gdy w polskich ośrodkach masz dużo większy wybó
        > r. Standard też może być różny, 3 gwiazdki w Grecji to nie to samo co w Polsce.
        >
        Śniadanie we Włoszech w zeszłym tygodniu w hotelu 4 gwiazdki. kilka rodzajów ciast i rogalików, owoce, jogurt, musli, parówki, jajka,szynki kilka rodzajów, podobnie sery i oczywiście kawa. Tyle zapamiętałam ale na stołach było dużo więcej. Podobnie było w Grecji w styczniu.
        • leosia-wspaniala Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:37
          I ile kosztował tam tydzień? 2 tysiące za osobę czy ciut więcej? Może jedna z drugą zaczniecie czytać mój post w kontekście do postu startowego?
    • mamkotanagoracymdachu Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:41
      Ja jeżdżę do zabietj dechami agroturystyki na Mazowszu, ceny podobne jak w tym polskim hotelu, który cytujesz.

Za Kretę i Cypr w turystycznym piekle dziękuję, zawet za dopłatą się nie wybieram.
      • rozwiane_marzenie Re: Koszt wakacji 03.06.24, 22:14
        Nie mam nic przeciwko agro na Mazowszu - też lubię. Ale dlaczego Cypr czy Kreta jest dla Ciebie piekłem? Chodzi o temperatury? Gwarantuję Ci, że czasami u nas w miastach latem jest znaczniej bardziej gorąco/duszno niż tam.
    • pyza-wedrowniczka Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:54
      Myślę, że i w Polsce znajdziesz dużo taniej (w życiu tyle nie zapłaciłam), i na Krecie dużo drożej.
      Poza tym jedni lubią Kretę inni polskie góry, więc nie sama cena noclegu jest decydująca przy urlopie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Koszt wakacji 03.06.24, 11:58
      Dodaj jeszcze koszt dojazdu ;P
      • koronka2012 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:01
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> Dodaj jeszcze koszt dojazdu

W czerwcu bez najmniejszego problemu znajdziesz oferty w tej cenie z dolotem i dowozem do hotelu
    • fibi00 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:08
      Oj tak. Ceny polskich wakacji są kosmiczne... Owszem, można jechać tanio- do pensjonatu, czy ośrodku kempingowego (choć i tu zdarzają się wysokie ceny) ale hotele to już kosmos! Moja koleżanka w sierpniu leci do Turcji na allinclusive i płaci jakoś 8,5 tys za 2+1. Z ciekawości sprawdziła też cenę w jednym z hoteli nad morzem, który również oferuje allinclusive. Ten sam termin 13 tys🙈. Owszem hotel fajny bo byliśmy poza sezonem więc cena była niższa ale żeby wydać 13tys na tydzień nad polskim morzem, z niepewną pogodą kiedy można za 8,5 tys polecieć do kraju z pewną pogodą 🤷.
      We wrześniu zeszłego roku chciałam upolować jakiegoś lasta ale na wszelki wypadek szukałam też czegoś w kraju na 3-4 dni. Hotele ze śniadaniem, czasem HB to był koszt od 3tys wzwyż za 2+1, Gołębiewski w Wiśle nawet 7tys! Na szczęście udało mi się upolować lasta i polecieliśmy na 5 dni do Turcji allinc. za 3,5tys🙈.
      Za niedługo niejeden powie "Nie stać mnie na wakacje w Polsce"....
      • grruu2.0 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:03
        W sierpniu byliśmy w bardzo fajnym hotelu w Gdańsku na 5 nocy za 3300 za 2+3, oferta że śniadaniem, w cenie basen, super lokalizacja
        • hanusinamama Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:26
          Ale tu mowa o górach smile Górale bardzo cenią swoje oferty ( mówię o Karpatach), bardzo jojczą, że Polacy jeżdzą w Alpy a sami zamiast na Mazury czy nad Bałtyk latają do Egiptu smile
          • grruu2.0 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:38
            Fibi pisała o miejscach nad morzem... A co do gór to jak najbardziej znam bardzo fajne miejsca w normalnych cenach. Przypominam, że góry to nie tylko okolice Zakopanego
        • black_magic_women Re: Koszt wakacji 03.06.24, 23:27
          grruu2.0 napisała:

> 5 nocy za 3300 za 2+3, o
          > fe

A jak z łóżkami? My jeździmy 2+3, a czasem 2+4 z córką męża i zwykle to co powyżej 2+2 to albo dostawka, albo "z rodzicami".
      • thank_you Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:45
        Ale kiedy ludzie zrozumieją, że dla wielu osób Europa w lipcu/sierpniu to przedsionek piekła i wola tam latać poza sezonem? Że wakacje w Polsce to jest dla nich jeden z wielu elementów wyjazdowych? I tak, ja np. uwielbiam polskie morze i w nosie mam to, że w tym czasie zapłaciłabym w Turcji kwotę x (a raczej xx bo porównując standard, Turcja też wyjdzie za kupę kasy, ale nie da się tak żyć).
        • marta.graca Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:50
          Polska w lipcu/sierpniu tak samo może być przedsionkiem piekła, a nie wszyscy mają możliwość wyjazdu poza sezonem, np. nauczyciele.
          • thank_you Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:21
            Nie porównuj upałów z południa do upałów w Polsce. Wystarczy, że zerkniesz na średnia temperatur w lipcu/sierpniu na Krecie, Cyprze, Sardynii czy innym Costa del Sol i porównaj to do temperatury w Sopocie. tongue_out
            • marta.graca Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:24
              Myślałam, że pisząc o przesionku piekła masz na myśli tłumy ludzi smile Jeśli chodzi o upały, to zgoda, przynajmniej nad Bałtykiem jest chłodniej.
              • thank_you Re: Koszt wakacji 03.06.24, 16:26
                Pod względem tłumów chyba też lepiej wypada polskie morze (czy tam zatoka). W sumie nie wiem, bo bywam tylko w Trójmiescie lub Świnoujściu i do tego odnoszę swoje porównania. smile
        • bywalec.hoteli Re: Koszt wakacji 03.06.24, 16:52
          Klimat się ocieplił i u nas w PL lato bywa bardzo przyjemne 25-30 stopni całe lato a tam 40 - za dużo.
      • moni_485 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 16:29
        fibi00 napisała:

> Moja koleżanka w sierpniu leci do Turcji na allinclusive i
        > płaci jakoś 8,5 tys za 2+1. Z ciekawości sprawdziła też cenę w jednym z hoteli
        > nad morzem, który również oferuje allinclusive. Ten sam termin 13 tys🙈. Owszem
        > hotel fajny bo byliśmy poza sezonem więc cena była niższa ale żeby wydać 13tys
        > na tydzień nad polskim morzem, z niepewną pogodą kiedy można za 8,5 tys poleci
        > eć do kraju z pewną pogodą 🤷.
        >
        >
        > Za niedługo niejeden powie "Nie stać mnie na wakacje w Polsce"....

Jestem kobietą i z racji tego bojkotuję kraje islamskie, nawet jeśli wakacje tam będą za darmo.
        A polskie morze jest super, a że drogo to trudno. Wolę siedzieć w domu niż jechać do Egiptu czy Tunezji.
    • heca7 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:11
      Za mało danych. Nie wiadomo ile gwiazdek, jakie atrakcje, jaki standard pokoju itd. Poza tym polskie góry i Kreta nie mają ze sobą nic wspólnego wink Jak ktoś szuka koniecznie gór to nie będziesz mu przecież wciskać pobytu w Pradze czeskiej tongue_out
      • bigzaganiaczzz Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:36
        Poza tym polskie góry i Kreta nie mają ze sobą nic wspólnego wink Jak ktoś szuka koniecznie gór to nie będziesz mu przecież wciskać pobytu w Pradze czeskiej tongue_out

Bonfanti Design Hotel, wloskie alpy 4* , 1800 euro
        • heca7 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:09
          Góry polskie a włoskie ok ale po co porównywać Tatry z Kretą?!
      • thank_you Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:46
        Bo oni porównują jakieś ośrodki w Turcji do przyzwoitych polskich hoteli. Ale gdyby porównali wypasiony, turecki ośrodek to już tak taniutko by nie było. wink
        • heca7 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:35
          Też tak myślę, zresztą gwiazdka gwiazdce nierówna. 3 gwiazdki w Grecji nie wyrywają nikogo z butów wink
    • chococaffe Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:14
      Co prawda maj, ale ok 80 PLN za noc za osobę/za jedynkę. Bez śniadań.
      • feniks_z_popiolu Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:22
        Podobnie, ostatni weekend nad morzem . Dwójka bez śniadań 160.00 zł. Bardzo przyzwoity standard.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:38
      Kadę za chwile do Hiszpanii, za 3 osoby płacę 7tysi.
      Ale, hotel to ma 3 gwiazdki ale opinie na google 4,2.
      Jadę w opcji hb, a hotel nie ma pięknego terenu swojego tylko to centrum miasta, wybór specjalnie tego hotelu, bo na starówkę 3 min i na plażę kolejne 3 min.
      W polsce bylam w podobnym standardzie w senatorium odplatnym w Świnoujsciu gdzie w 2018 r placilam 2100zł za 6 dni dla naszej 3 z 3 posilkami.
    • palacinka2020 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:41
      Wykupilam kiedys all incl w 4 gwiazdkowym hotelu na Krecie. Hotel byl tak slaby, ze z checia doplacilabym i wziela hotel 4 gwiazdkowy w Polsce. Polskie hotele "wakacyjne" w gorach sa super. Maja mnostwo atrakcji, animacji dla dzieci, bardzo dobre jedzenie.
    • nostalgia81 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:42
      czyli Arłamów, bo on tyle kosztuje.
      A jak brzmi pytanie? Bo odpowiedź jest taka, że są i takie i takie.
      Czy ubędzie ci jak ktoś woli te nieszczęsne Bieszczady i go stać? Nigdy nie zrozumiem marudzenia.
      W dużej mierze te osrodki w Polsce maja gdzies pojedynczych Klientów, bo ich interesują firmówki - firma wynajmuje pol hotelu, catering, robi impreze integracyjna i nie marudzi na cene. Kowalscy z kasa robia wesela / komunie. A takie pojedyncze strzaly jak wasza 3-jka sa na waciki dla nich.
    • la_mujer75 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 12:59
      Dla mnie wyjazd na wakacje w Polsce jest karą za niepopełnione grzechy.
      Zdecydowanie wolałam jeździć (latać) do Grecji.
      Fakt- żadnych hoteli, a jedynie małe i kameralne prywatne apartamenty. Koniecznie z basenem.
      Bez żarcia. Myśmy uwielbiali łazić po knajpach. W ciągu dnia sami ogarnialismy żarcie- tzn. jakieś śniadanie i cos na ząb w porze obiadowej. I wieczorne wyjście do knajpy.
      Owszem- sami organizowaliśmy wszystko. Z dojazdami i transferami z lotniska. Nigdy nie mieliśmy żadnego problemu.
      W tym czasie również jeździliśmy gdzieś w Polskę. Zdarzało się nam, że cena za 1 pokój (a potrzebowaliśmy dwa) była wyższa, niż za artament (dwie sypialnie, salon, kuchnia i łazienka) z basenem, spzataniem i wymianą pościeli.
      A jedzenie również ogarnialiśmy we własnym zakresie. I na pewno wychodziło drożej, niż w Grecji.
      I tak, jak w Grecji to nie potrzebowałam nie wiadomo jakich l"luksusów", to w Polsce - gdzie pogoda bywa różna, już miało dla mnie znaczenie- czy mam gdzie rozwiesić mokre ciuchy, czy mam możliwośc zrobienia prania, czy są kaloryfery, aby rećzniki nie zaczęły śmierdzieć ( w Grecji co dwa dni zmieniali ręczniki i pościel, nie mówiąc o tym, że po myciu wystarczyło powiesić ręcznik na tarasie i gwarancja, że za chwilę jest suchy), etc.

Jedyna róznica na korzyśc Polski, to tańszy dojazd. I nic więcej. ALe zawsze wolałam więcej dopłacić, a miec udany wyjazd.
      • 1matka-polka Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:06
        la_mujer75 napisała:

>
        > Fakt- żadnych hoteli, a jedynie małe i kameralne prywatne apartamenty. Konieczn
        > ie z basenem.
        >

Mozesz mi znalezc pare takich ofert, bo zupelnie mi ten maly, prywatny partament nie pasuje do basenu.
        • la_mujer75 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:32
          www.booking.com/hotel/gr/crystal-kavos.pl.html
          • 1matka-polka Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:46
            Dla mnie to jest mały hotel. Myślalam, ze apartament, to mieszkanie na wynajem...
            • la_mujer75 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 17:09
              Może lepiej byłoby "pensjonat".
              W każdym razie myśmy zawsze takie kameralne miejsca wynajmowali.
              A jak jeździliśmy cała grupą (4-6 rodzin) to w takim miejscu byliśmy sami.
              Cos cudownego.
      • aqua48 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:45
        la_mujer75 napisała:

> Zdecydowanie wolałam jeździć (latać) do Grecji.
        > Fakt- żadnych hoteli, a jedynie małe i kameralne prywatne apartamenty. Konieczn
        > ie z basenem. Bez żarcia. Myśmy uwielbiali łazić po knajpach.
        > Owszem- sami organizowaliśmy wszystko. Z dojazdami i transferami z lotniska. Ni
        > gdy nie mieliśmy żadnego problemu.

My mamy tak samo. Zaprzyjaźniony pensjonat z basenem, dosłownie za płotem parę knajpek w których nas już poznają, bo jeździmy co rok. Śniadania i jakieś drożdżówki lub kanapki na plażę we własnym zakresie. Jak chcemy to idziemy gdzieś dalej na kolację. Jak nie to nie. Plaża w odległości 5 minut spaceru. I pogoda zawsze do plażowania.

• cranberries1983 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:03
      no i?
      w PL w sezonie jest drogo
      • berdebul Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:57
        Nie tylko w sezonie.
    • magdalena8606 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 13:25
      Ale porównujesz ten sam standard hoteli? Cypr na 3 osoby w formule HB w II połowie czerwca za 7000 to zapewne jakiś kiepski standard w zabitej dziurze. Nigdy nie udało mi się znaleźć tańszych wakacji niż w Polsce, ani na Krecie ani na Cyprze. No chyba, że ktoś woli jakikolwiek wakacje w bieda hotelu na Cyprze w karaluchami w pokoju niż bardzo dobry standard w Polsce. Ale dobre 5* na Krecie czy Cyprze jest zdecydowanie droższe niż dobre 5* w Polsce.
    • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:26
      Dziewczyny, ja serio nie wiem jak wy to robicie, że jeździcie tanio w Polsce.
      Ja chyba nie umiem szukać po prostu, ale jak szukam fajnego miejsca w Polsce to zawsze wychodzi mi drożej niż za granicą.
      Może jestem zbyt wymagająca, nie wiem, ale nie udaje mi się znaleźć miejsca spelniajacego moje wymagan8a i w niskiej cenie.
      Dużo łatwiej jest mi znaleźć ten "moj " standard za granicą.
      Duży apartament z widokiem na polskie morze na wysokim piętrze bez wyżywienia, a taki sam metrazowo apartament z wyżywieniem za granicą jednak wychodzi taniej. Juz nie biorę pod uwagę kosztów transportu, no i pogody, u nas to wiadomo, że loteria.
      Byłam w kilku bardzo fajnych miejscach w Polsce, ale były bardzo drogie. I zwykle wyjazdy w Polskę mam krótsze przez to.
      • grruu2.0 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:28
        Bardzo prosto - nie stać nas na drogo 😀No i "nie bierzesz pod uwagę kosztów transportu", a one są jednak znaczące
        • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:38
          Oczywiście, że są znaczace, i oczywiście, że przy planowaniu urlopu biorę także ten koszt pod uwagę.
          Ale na potrzeby wątku porównuje same miejsca noclegowe.
          Poza tym ja mam nad nasze morze daleko, na jednym baku nie dojadę. No i podróż dluga, zatem zamiast marnować dzień na dojazd (i drugi na podroz) wolę dojechać na najbliższe lotnisko i polecieć.
          A jak szukasz miejsca na wyjazd to ustawiasz górny pułap cenowy? Ja tak nigdy nie robię, może to błąd. Szukam nie patrząc na ceny i dopiero jak mi się cos spodoba to przeliczam koszty.
          • grruu2.0 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:04
            Oczywiście, że zaczynam od budżetu. Jak zacznę od "co mi się spodoba" to wiesz... Ostatnio mi się spodobał taki apartament, gdzie się za 2 noce płaci jakieś 5000 😀
            Ale też jestem osobą mało wymagającą na tle typowej ematki i w sumie wszędzie mi dobrze, mogę nawet pod namiot jechać
            • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:08
              Rozumiem, to jesteś moim przeciwieństwem, bo namiot to opcja po moim trupie.
              Wychodzę z założenia, że na wakacjach ma mi być lepiej i wygodniej niż na codzień w domu. Jak mam jechać do gorszych warunków to równie dobrze mogę urlopować na własnym balkonie.
              Też kiedyś znalazłam taki apartament że za noc woliali 7 tyś, ale to już była gruba przesada, tyle mogłabym zapłacić za osobę za tydzien a nie za jedną noc.
              • grruu2.0 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:17
                Ja uwielbiam wyjeżdżać, więc każdy wyjazd jest dla mnie super i w życiu nie zamieniłabym na balkon, który zresztą ma 2mkw... A do tego przy dzieciach jednak warto trochę się ruszyć z domu icoś im pokazać poza balkonem.
                • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:25
                  Fakt, przy dzieciach to jeszcze inaczej planuje się wakacje - głównie pod dzieci.
                  Moja córka już dorosła, czyli jeśli jedziemy w trójkę (coraz rzadziej) to jednak inaczej wygląda, bo jadą trzy dorosłe osoby.
                  Też lubię wyjeżdżać, ale utrudnia mi to mój pozom komfortu. Chyba się starzeje po prostu, dawniej nie przeszkadzały mi drobne niewygody, a teraz - wolę nie jechać.
      • leosia-wspaniala Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:43
        A ja nie wiem, gdzie te taniutkie hotele za granicą. Jak porównasz hotel w Sopocie i w greciej dziurze 10 km od morza, to wiadomo, że cenowo taniej wyjdzie Grecja, ale jak porównasz jakieś Gąski z Heraklionem to już niekoniecznie.
        • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:53
          leosia-wspaniala napisał(a):

> A ja nie wiem, gdzie te taniutkie hotele za granicą. Jak porównasz hotel w Sopo
          > cie i w greciej dziurze 10 km od morza, to wiadomo, że cenowo taniej wyjdzie Gr
          > ecja, ale jak porównasz jakieś Gąski z Heraklionem to już niekoniecznie.

Czy ja pisze, że tanie za granicą? Nie, nie tanie tylko TAŃSZE, ale wciąż nie tanie. Nawet jeśli ceny hoteli byłyby takie same, nie brać pod uwagę kosztów dojazdu, to i tak zagraniczne wakacje wygrywają że względu na pogodę.
          Czyli nawet jeślibym znalazła dla naszej trójki wakacje w Polsce za 15 tyś i za granicą za 15 tyś, to i tak wybiorę miejsce z lepszą pogodą.
          Dlatego jestem skłonna dopłacić trochę więcej do zagranicznych wakacji ze względu na gwarancję pogody. Polscy hotelarze także powinni być tego świadomi i nie wywalać cen w kosmos.
          Tym bardziej, że nie ma w Polsce wielu hoteli przy samiutkiej plaży, że względu na wydmy. Na wydmach budować nie wolno.

• pyza-wedrowniczka Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:44
        To chyba kwestia wymagań jednak. Ja znajduję, w zależności od tego z kim i jak jadę noclegi między 70 a 150 zł za noc. W tej pierwszej cenie to jak jedziemy w 2-3 rodziny i wynajmujemy cały domek dla siebie.
        Ale ja mam wymagania, że ma być czysto, przestronnie i w dobrej lokalizacji (z czego dobra, to nie koniecznie 500 metrów od szlaku, tylko bez ruchliwej ulicy obok i nie w centrum miejscowości).
        W tej cenie, czyli za 20-30 euro nie znajdę nawet rudery za granicą
        • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 14:58
          A to chyba rzeczywiście chodzi o wymagania. Ja musze mieć duży metraż apartamentu, balkon i piękny widok z tego balkonu - bo korzystam z balkonu na wakacjach. Poza tym plaża blisko, hotel w małym miasteczku, ale nie takim głośnym jak np. Międzyzdroje.
          Jak najmniej dzieci, najlepiej wcale, cisza i spokój, piękna przyroda, miejsca do spacerów i dobre jedzenie w pobliżu. I na prawdę jest mi ciężko takie miejsca znaleźć w Polsce.
          • chococaffe Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:07
            A propos balkonu. Teraz miałam przepiękny taras ale korzystać się nie dało. Patelni cały dzień, mimo, że na plaży wiaterek itp
        • la_mujer75 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:11
          Dwa lata temu kumpel płacił 25 euro za studio. My w tym samym momencie 50 euro za apartament (dwie osobne sypialnie, plus salonik z kuchenką i łazienka).
          Żadna rudera. Miły i maleńki pensjonacik na Korfu. 4 apartamenty i dwa studia, więc tłumu nie było. Plus basen. Fakt, że ceny na boooking miał wyższe, ale my tam byliśmy juz drugi raz z rzędu i mieliśmy inna (z poprzedniego roku) stawkę.
          Ostatni raz płaciłam 150 zł za nocleg w Polsce- Dębki, II połowa sierpnia 2010 roku. Maleńki pokoik (jak rozłożyliśmy łóżeczko turystyczne, to nie było, jak przejść), plus łazienka.
          Kuchnia wspólna, a trafiliśmy na dwie rodziny, które non stop okupowały ją, że człowiekowi głupio było iśc i wstawiać wodę na herbatę.
      • chococaffe Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:19
        Ja szukam przez booking, ale mam też parę pozabookingowych namiarów. Ostatni za 80 PLN osoba Karwia - przez booking. Też apartament (nie wiem kto wymyśla te nazwy) sypialnia i salonik z aneksem kuchennym i tarasem. Wszystko nowe czyste i świeże
        W Sopocie oczywiście drożej ale dla mnie maj to już czas na prawdziwe morze. Sopot dobry na jesień/zime
        • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:28
          W Sopocie byłam ostatnio w grudniu. Moja córka skręciła nogę na pierwszym spacerze po molo i tak się skończył nasz Sopot zimą. Nasze morze lubię najbardziej w maju, czerwcu i we wrześniu.
          • chococaffe Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:36
            Sopot bardzo lubię ale dla mnie to nie morzewink Lipca i sierpnia staram się unikać wszędzie (już mogę)
      • heca7 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:41
        Nie jedź nad "polskie" morze wink Pojedź nad morze "litewskie" ewentualnie łotweskie wink Dużo ładniej, brak tłumów, parawanów, reklamozy, czyste plaże, ładne budynki, piękne lasy. Naprawdę warto się przekonać smile I można tam znaleźć apartamenty blisko morza lub z widokiem na morze. Żałuję, że w tym roku nie mam jak wcisnąć nawet krótkiego wypadu w tamte okolice uncertain
        • chococaffe Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:45
          Ale ty już chyba nie jesteś uzależniona od terminów wakacji szkolnych? W maju nad Bałtykiem pustki
          • heca7 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:57
            Nie jestem wink Ale w tym roku jestem uzależniona od budowy domu i tego kiedy córka ma praktyki. W rezultacie w lipcu jedziemy ją odwiedzić na praktykach a w sierpniu mąż jedzie znowu na budowę.
        • kubek0802 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:57
          Taka, tak,tak. Już byłam jedna nogą w połowie czerwca w Jurmale i Rydze, ale w międzyczasie złamałam drugą nogę i klops.
          • heca7 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 15:58
            Współczuję, na szczęście kości się zrastają więc jeszcze będziesz miała okazję smile
      • kaki11 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 16:57
        Potwierdzam to co wyżej dziewczyny - kwestia wymagań. Chyba wszystkie moje wyjazdy po Polsce to opcje mocno budżetowe, ale ja do miejsca noclegu przywiązuje naprawdę małą wagę, więc spokojnie znajdę tani nocleg. Za granicą różnie z budżetowością bywa, ale też akurat za noclegi nie lubię przepłacać, i dla mnie duży apartament z widokiem nie jest potrzebny do szczęścia.
      • mia_mia Re: Koszt wakacji 03.06.24, 17:12
        Za granicą hotel z basenem, aquaparkiem, AI, nad samym morzem, przynajmniej w krajach często wybieranych na wakacje to norma, dostępna w wielu przedziałach cenowych, od bardzo ekonomicznych po bardzo drogie. Wiele z tych hoteli jest stosunkowo nowych, pogoda nie sprzyja siedzeniu w nich, więc nawet byle jaki można zaakceptować. U nas hotel z basenem i atrakcjami nawet w kiepskim standardzie i to jeszcze atrakcyjnie położony to rzadkość i „powiew luksusu”, więc ceny są bardzo wygórowane.
        Żeby mieć ogląd sytuacji najlepiej porównywać sieciówki i rzeczywiście, Polska tania nie jest, w dodatku za wiele tysięcy złotych można przez tydzień czy dwa podziwiać strugi deszczu, a zamiast kąpać się w morzu spacerować po kałużach.
        Reasumując, jeśli w Polsce chce się mieć hotel z basenem, wyżywieniem, blisko morza czy innej atrakcji, to trzeba celować w najdroższe obiekty, takie w standardzie Gołębiewskich to w innych krajach norma, średnia półka co najwyżej i jest ich na pęczki.
        Natomiast wakacje w Polsce mają wielu amatorów, na tyle dużo w stosunku do dostępności miejsc, że można sobie pozwolić na wysokie ceny. Sami jeździmy w miejsce, które oferuje przeciętny standard, bardzo wysokie ceny, a przez większość roku ma pełne obłożenie i rzadko jest szansa, żeby pojechać tam spontanicznie, bo nie ma miejsc.
        • turkusowozlota Re: Koszt wakacji 03.06.24, 18:38
          mia_mia napisał(a):

>
          > Natomiast wakacje w Polsce mają wielu amatorów, na tyle dużo w stosunku do dost
          > ępności miejsc, że można sobie pozwolić na wysokie ceny.

Dokładnie tak jest, a ja tego nie mogę pojąć, znaczy rozumem ogarniam, ale jakby moim wnętrzem, poczuciem nie mogę tego ogarnąć - jak to jest możliwe, że te hotele w Polsce tyle kosztują i ludzie za to płacą jeśli to na prosty rozum nie powinno tyle kosztować.

Sami jeździmy w miejsc
          > e, które oferuje przeciętny standard, bardzo wysokie ceny, a przez większość ro
          > ku ma pełne obłożenie i rzadko jest szansa, żeby pojechać tam spontanicznie, bo
          > nie ma miejsc.

I znowu masz 100% rację i ja też to zauważyłam, mam parę miejsc w Polsce, które mnie urzekły, ale one są bardzo drogie. I mogłam sobie pozwolić np tylko ja weekend tam. Natomiast takich miejsc za granicą mam więcej i one tyle nie kosztują. I też mnie tak wkurza, że do tych moich miejsc w Polsce dostałam się tylko dlatego, że np był covid i było mniej chętnych. Miałam nawet taka sytuację, że sama wlasvicielka (!!!) była w szoku i wprost pytała mnie, jak mi się udało u niej zarezerwować pokój, bo ona od lat rezerwuje tym samym ludziom w kółko, a na ten konkretny pokój to ona ma zapisanych gości na dwa lata do przodu !!!!!
          Rozumiecie to? Mnie to się w głowie nie mieści.
    • kaki11 Re: Koszt wakacji 03.06.24, 16:49
      No i? I na Krecie, i na Cyprze i w polskich górach znajdą się hotele za mniej i za więcej niż podajesz. Dla mnie cenowo, żadna z tych ofert nie jest super atrakcyjna. Do tego to w zasadzie dość różne miejsca, no umówmy się, że jak ktoś chce pochodzić po tatrach to na Cypr nie poleci, podobnie jak nie wynajmiesz hotelu w Bukowinie chcąc się opalać i nurkować. Do tego jeszcze mnóstwo innych czynników czynników decydujących o tym kto i gdzie się wybierze. Za 7 dni, fajne 4* allin w Tunezji dla naszej 2+1 zapłaciliśmy jakoś 4300 i ostatnie co mi przychodzi do głowy to dziwienie się, że ktoś kto ma inne potrzeby wyda 6000za nocleg na Krecie, bo wiem, że w innych okolicznościach to by było dla mnie dużo ciekawsza oferta.
    • srubokretka Re: Koszt wakacji 03.06.24, 21:30
      Poludnie europy latem?? Oslabia mnie nawet sama mysl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka