Dodaj do ulubionych

dodatki do grilla - Wasze hity

03.06.24, 13:13
z mięs będzie karkówka i kurczak chyba. jedna sałata lekka, z winegretem i dodatkami. zrobiłabym jeszcze ze 2 bardziej treściwe - poradźcie co u Was najbardziej gościom smakuje. co jeszcze można podać, żeby wyżywić ok 10 osób?
Obserwuj wątek
    • olpa7 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:17
      My robimy ziemniaczana z ogórkami konserwowymi i koperkiem. Schodzi zawsze do końca i przydaje się przy wielu gościach.
      • swiezynka77 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:24
        a jaki sos?
        • olpa7 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:30
          Majonez wymieszany z sokiem z ogórków konserwowych, w wersji light warto wymieszać z jogurtem
    • thea19 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:23
      rwany chleb z ziołami
      • swiezynka77 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:26
        sama robisz czy kupujesz? czy na drugi dzień jest smaczny? na miejscu nie mam możliwości upieczenia
        • thea19 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 16:01
          sama robię wg przepisu z thermomixa, pieczony w formie na babkę z kominem, zazwyczaj nic nie zostaje na drugi dzień ale nie ma dramatu, tyle, ze twardszy jest
      • stasi1 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 14:06
        Znajomą to czasami robi na ognisko. Też wszystkim smakuje. Tuż przed samym ogniskiem więc jest jeszcze ciepły
    • imponderabilia20 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:23
      Ematki nie bawią rozrywki typu kiełbacha z grilla i nie daj Boze piwo prosto z puszki! Nie ten poziom.
      • maszkaroni Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:41
        Bawią, bawią tylko w konspiracji wink
    • borsuczyca.klusek Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:27
      Na 10 osób to pójdą ze dwa pomidory 🙄
      • swiezynka77 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:32
        moi goście nie biegną maratonu, więc jedzą nieco więcej big_grin
        • zajonc_w Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:19
          ? To jakiś kod? Wyczuwam wątek... podrzucicie?
          • laura.palmer Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 19:17
            Proszę, wieczór masz z głowy. 🤣

forum.gazeta.pl/forum/w,567,164761195,164761195,Impreza_w_domu_na_60_osob_.html
            • swiezynka77 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 21:33
              Po raz kolejny płaczę z gulaszu w wannie 😂
    • elinborg Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:28
      Ziemniaczana jakaś. Np. Z rzodkiewka, zieloną cebulką i małosolnymi czy kiszonymi. Makaronowa z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, szynką typu prosciutto i rukolą.
      Mąż robi coś takiego: starte ogórki kiszone z konserwowy mi pół na pół, czerwona cebulą i dużo pieprzu. Albo pomidory w kostkę plus ostra papryczka drobniutko, z cebulą.
    • andaba Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:29
      Ziemniaki zrób, to pierwsze co schodzi.
      Do tego masło czosnkowe.

Można też zrobić takie "szaszłyki" z ziemniaków, boczku, cebuli (czy co tam lubicie) - pokrojone i poukładane napzemiennie, zawinięte w folię, położone na grillu.
      Ale to się długo robi. Za to jest pyszne.
    • 35wcieniu Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:32
      Sałatka z makaronem, rukolą i suszonymi pomidorami.
      Osobiście nie przepadam ale widzę że często jest na takich spotkaniach i zawsze ma wzięcie.
      • 35wcieniu Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:32
        Aha i jeszcze chyba kurczak tam jest, chyba że wersja wege, to nie.
    • kaskaz1 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:38
      Z grilla to jeszcze smakuje cammembert i cukinia
      • iwles Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:45

I banan, i jabłko.
        Uwielbiam 🥰
    • elinborg Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:41
      Jeszcze haloumi. Pieczarki w całości, cukinia w plastrach, do tego sos czosnkowy gęsty, na bazie serka.
    • iwles Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:43

Zrobiłabym słój ogórków małosolnych.

A jesli ma byc tresciwa sałatka, to: tortellini (np. z szynką) + (w kostke) pomidory, ogórki zielone, ogórki małosolne + jogurt + dużo koperku.
    • aga_sama Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 13:57
      sałatka ziemniaczana, idealna do grilla, nigdy nic nie zostaje.
      1-2 kg młodych drobnych ziemniaków. obrać (lub tylko wyszorować, jak masz ziemniaki eko), ugotować, ostudzić. Pokroić na połówki/ ćwiartki. pęczek rzodkiewki, pęczek dymki, pęczek koperku posiekać. 2 ogórki długie lub z 5 krotkich obrać, pokroić w słupki. Posolić, popieprzyć, wymieszać
      Sos: 1-2 duże jogurty greckie, 1-2 łyżki musztardy, można dać łyżke majonezu. Wymieszać sos, zalać warzywa, wymieszać, odstawić na minimum godzinę do lodówki, żeby się przegryzło.
      Jak ma być jeszcze bardziej treściwie, możesz dodać 2-4 ugotowane na twardo jajka.
    • ma.malina Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 14:10
      surowy starty kalafior + ogórki kiszone + majonez, opcjonalnie koperek, można też dorzucić ser żółty
    • pyza-wedrowniczka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 14:49
      Ja zamiast sałatki zrobiłabym warzywa z grilla - cukinia, papryka, bakłażan, szparagi, pieczarki. W formie szaszłyków lub po prostu osobno w kawałkach.
      • tania.dorada Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 16:12
        pyza-wedrowniczka napisała:

> Ja zamiast sałatki zrobiłabym warzywa z grilla - cukinia, papryka, bakłażan, sz
        > paragi, pieczarki. W formie szaszłyków lub po prostu osobno w kawałkach.

Ja tez, jeśli jest miejsce na grillu. Grzybki dobrze wcześniej zamarynować w oliwie z ziołami.
        • pyza-wedrowniczka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:02
          Albo takie duże pieczarki z fetą/pesto/jakimś sosikiem. Pychotka
    • tania.dorada Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 16:11
      Musi być sałatka czy chodzi o jakiekolwiek dodatki? Jak jest gorąco to ludzie się nie rzucają na treściwe sałatki zwłaszcza z majonezem.
      Arbuz. Ogórki kiszone lub małosolne. Jeśli masz miejsce na grillu i chcesz ich zapchać to kukurydza, może być w osłonkach, tylko dobrze ją wtedy namoczyć wcześniej, może być gola, może być w folii.
      • pseudo_stokrotka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:14
        Co to jest kukurydza w osłonkach?
        • elieka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 23:04
          I dlaczego się ją namacza?
    • mia_mia Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 16:16
      Krewetki z grilla (takie duże, różowe nieobrane w oliwie z czosnkiem), szaszłyki np. ze szparagów i hallumni lub oscypka, szaszłyki warzywne, warzywno-mięsne, nie sałatki, ale to wszystkim lub prawie smakuje.
    • ichi51e Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:05
      Szaszłyki. Zawsze hit
    • pseudo_stokrotka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:13
      U mnie nieustająco hitem jest tarty kalafior (surowy) z wyciśniętym czosnkiem i majonezem.
      Kalafior najlepiej trzeć na dworze, bo pryska naokoło, i jeść potem też, ten zapach 😂 ale każdy pyta, co to jest, bo pyszne!
      • anorektycznazdzira Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 20:07
        a jak go trzesz, w sensie na jakich oczkach- na grubo, na plastry, na miazgę???
        • pseudo_stokrotka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 20:09
          Trę na grubych oczkach. Robi sie taka kasza, nie miazga.
      • thea19 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 20:51
        tylko majonez i czosnek? żadnej soli?
        • elieka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 23:05
          Ja dodaję duuuzo startego koperku, ciutkę soku z cytryny i sól, mieszam z minimalną ilością majonezu z jogurtem
        • pseudo_stokrotka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 04.06.24, 19:24
          Ja soli nie daję, dla mnie majonez jest wystarczająco słony. Ale nie ma zakazu dodania soli.
    • mysiulek08 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:28
      zawsze zabieralam
      salatke ziemniaczana
      ziemniaki ugotowane na parze, ogorek konserwowy (idealny bylby malosolny ale coz tongue_out) groszek, majonez z jogurtem, troche soku z cytryny, moze byc koperek, moze byc nac pietruszki, czasami dodawalam jajka

tzatziki
      ogorki starte na grubych oczkach, posolone i dobrze odciekniete z ogorkowej wody, sporo pieprzu, czosnek, oliwa, koperek, grecki jogurt

salsa z avocado w typie guacamole
      sprezyste avocado (nie miekkie ale tez nie twarde) pokrojone na kawalki, pomidor bez skory i miazszu tez na kawalki, papryka (czerwona-zolta-pomaranczowa) tez w kawalki, pieprz, sok z cytryny, oliwa

dla wspoldomownika jarosza zabieralam wspomniane juz szaszlyki warzywne (baklazan, mloda cukinia,papryka,pomidorki koktajlowe) wszystko przemacerowane wczesniej w oliwie z ziolami prowansalskimi

gosposia sasiadki zza plotu robila genialnia salatke z bialej cukrowej cebuli i salse z mango

najwieksze wziecie miala ziemniaczana salatka i szaszlyki warzywne tongue_out
    • maslova Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:33
      U mnie hitem są zawsze: szparagi w boczku lub cukinii, grillowane plastry cukinii faszerowane twarożkiem z posiekanymi orzechami, kruche minibabeczki z różnymi farszami wytrawnymi, mini sucharki z pastą z sera żółtego i czosnku. Wbrew pozorom te przekąski są szybkie w przygotowaniu i dobrze smakują nawet w upalne dni.
    • jusytka Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:33
      U mnie do grilla oprócz sałatki z Zielonej sałaty jest zawsze bardziej treściwa kartoflanka. Oprócz mięso i ryb zawsze grilluje również warzywa, najczęściej w postaci kolorowych szaszłyków, do których wykorzystuję cukinię, paprykę, pieczarki dynię itp
    • arwena_111 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 17:36
      szaszłyki - ostatnio z polędwiczkami ( do tego pieczarki, cukinia, bakłażan, papryka )- szybko i sprawnie się robi.
      pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym
      chlebek pieczony na grillu
      warzywa na grillu
    • ritual2019 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 18:42
      BBQ to u mnie przede wszystkim burgery, kielbasa, koftas z mielonej wolowiny i jagnieciny 50/50, czasem kurczak lub wieprzowina, krewetki i halloumi Salatki zazwyczaj jedna z makaronu, jedna z ziemniakami. Sklad dowolny, z ziemniakami to ziemniki salatkowe plus rzodkiewki, jaja (polowki lub cwiartki) cebula. Z makaronem np makaron, cebula, papryka i majonez wymieszany z proszkiem curry lub gracka z makaronem. Smakuja kazdemu i sa tresciwe. Pieczywo to glownie bagietka.
    • bib24 Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 19:06
      zrób bardzo dużo karkówki i żeberek
    • anorektycznazdzira Re: dodatki do grilla - Wasze hity 03.06.24, 20:06
      korniszony w occie niezmiennie mają wzięcie na grilu, nie wiem tylko, czy to treściwe
      nalezy też zadbać o oszałamiajace pieczywo, np. upiec bułki lub kupić bardzo świeże smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka