09.06.24, 12:59
Rośnie u sąsiada, piękny, z rozłożystą koroną. Szczególnie uroczy wczesną jesienią. Też chciałam mieć, więc jak się jeden zasiał, to pozwoliłam rosnąć. Co prawda korony nie ma pięknej ale jest sumak🌴
Problem zrobił się w tym roku, bo widzę, że mam pół ogrodu z wypuszczonymi małymi sumakami - i tu pytanie: jak się ich pozbyć?
Obserwuj wątek
    • bluea.nna1 Re: Sumak😕 09.06.24, 13:14
      To się strasznie rozasta. Trzeba wyciąć i pozbyć się korzeni. A i tak pewnie gdzieś znów wyrośnie...
    • bromba11 Re: Sumak😕 09.06.24, 13:17
      Usunąć całkowicie. Nie ma sytuacji że będzie tylko jeden sumak i tak sobie będzie samotnie rósł. Nieustanna walka z odrostami.
      • jottka Re: Sumak😕 09.06.24, 13:21
        wpuściłaś konia trojańskiego, sumak jest nie do zabicia, chyba że chemią...
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Sumak😕 09.06.24, 16:04
        A to ciekawe, co piszesz. U nas na ulicy na rondzie rosły 3, jak jeszcze dzieckiem byłam, to rosły i wiele lat potem, i zawsze były tylko 3, żadnych odrostów nigdy nie widziałam.
        Sąsiad ma na trawniku przed domem, też 3 i tez odrostów nie widziałam.

Możliwe to, ze wystarczy je kosić i nie będą rosły? W obu miejscach pod nimi trawa, zawsze regularnie koszona.
    • asia.sthm Re: Sumak😕 09.06.24, 13:24
      Mozesz zawsze rozpoczac produkcje przyprawy sumak. Fantastyczna jest, a ty sie wzbogacisz na wlasnym ogrodzie. Taka pociecha.
      • jottka Re: Sumak😕 09.06.24, 13:27
        no nie, to nie ten sumak! nasz to sumak octowiec, a przyprawę się robi z garbarskiego.
        • asia.sthm Re: Sumak😕 09.06.24, 13:31
          A to przepraszam, nie odrozniam tego zla od dobra big_grin

Niedawno przypadkiem odkrylam przyprawe, wyglada jakby kawa posypywalo sie potrawe. Smiesznie to wyglada.
          • jottka Re: Sumak😕 09.06.24, 13:35
            imię sumaków milionsmile ten nasz ładny, owszem, ale nieprawdopodobnie się rozpełza. tamten jest z Bliskiego Wschodu, przyprawa faktycznie bardzo dobra.
            • asia.sthm Re: Sumak😕 09.06.24, 13:49
              To jak z bambusem, ktoremu Joanna Chmielewska wiele uwagi poswiecila.

A wiecie, ze roslin inwazyjnych jest milion? Bez krzaczasty i łubin miedzy innymi.
              Gminy u nas placa za wytrzebianie tego w terenie, zarabia sie na wakacje w ten sposob. Mnie jednak troche serce boli jak ten lubin i bez rznie sie rznie i trzebi.
              • eglantine Re: Sumak😕 09.06.24, 14:48
                I mięta! Zarosła mi cały skrzynię z ziołami. 😈
          • snakelilith Re: Sumak😕 09.06.24, 14:15
            asia.sthm napisała:

> Niedawno przypadkiem odkrylam przyprawe, wyglada jakby kawa posypywalo sie p
            > otrawe. Smiesznie to wyglada.
            >

I co z tym robisz? Mam, czasem dodaję trochę do potraw azjatyckich, gdzie chcę wydobyć notę sweet-and-sour, ale nie chcę dawać cytryny, albo octu. I jedynie to kwaśne czuję. Dla mnie ta przyprawa nie ma innego smaku własnego, ale kiedyś widziałam gdzieś w telewizji przepis na orientalnego kurczaka, do sosu z pomidorami wsypano tego całą masę, aż się zdziwiłam że, aż tyle. Sama boję się, że wyjdzie coś dziwnego w smaku.
            • taje Re: Sumak😕 09.06.24, 15:28
              Dodaj do marynaty kurczaka - sumak, zaatar, cynamon, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz i oliwa oraz w plasterkach cytryna i czerwona cebula. Sam sumak jest kwaskowaty ale bardzo dobrze się komponuje z innymi przyprawami.
              • snakelilith Re: Sumak😕 09.06.24, 16:05
                Do marynaty na pewno się nada. W końcu dodaję też do kurczaka cytryny. Ja lubię do tego chilli albo harissę, proszek z lukrecji (zamiast cynamonu), czosnek, sól i oliwę. Dodam do tego sumak. Dzięki.
        • leyla76 Re: Sumak😕 09.06.24, 14:11
          Przywożę sumak zmielony i taki zebrany jeszcze z gałązkami z Turcji.
          Używam w tureckich potrawach np do zakwaszania zup czy innych potraw.
          Sumak zmielony schodzi u nas w kebabie do posypywania sałatki w kebabie, dużo ludzi prosi.
          • snakelilith Re: Sumak😕 09.06.24, 14:18
            leyla76 napisała:

> Sumak zmielony schodzi u nas w kebabie do posypywania sałatki w kebabie, dużo l
            > udzi prosi.

Ja myślałam, że tam się sypie takie bardziej łagodne pul biber. To sumak?
            • leyla76 Re: Sumak😕 09.06.24, 14:37
              Podejrzewam, że nie we wszystkich kebabach sypią sumak.
              Pul biber to kompletnie co innej, płatki papryki albo ostra, albo łagodna.
              Sumak można porównać do cytryny chyba, ma kwaśny zapach i smak.
              Super do posypki sałatki do kebaba z pomidora, cebuli i natki pietruszki.
              Ja używam sumak do sałatek z sosem z oliwy, cytryny, sok z granatu i jako przyprawy sumak, pul biber i czarny pieprz.
              • snakelilith Re: Sumak😕 09.06.24, 14:43
                Ja mam sumak w domu. Kupiony u Araba. To jest mocno czerwone, prawie bordowe, ale nie potrafię określić smaku. W ciepłych potrawach działa jak zakwaszacz, ale nie miałam pomysłu co z tym jeszcze zrobić. Spróbuję do sałatek, latem robię masę takich z kuskusem i bulgurem, to może faktycznie pasować.
                • leyla76 Re: Sumak😕 09.06.24, 14:49
                  Jak najbardziej . Ja dodaje go jeszcze do kotletów z mięsa mielonego, robię je bardziej na sposób turecki, więc też dodaje cumin. Sumak daje fajny smak.
                  Do sałatki z drobnego bulguru też super. W Turcji taką sałatkę nazywają Kisir.
                  • snakelilith Re: Sumak😕 09.06.24, 15:05
                    Do mielonego mięsa też spróbuję. Ja lubię orientalną kuchnię i często tak gotuję. Kuminu też używam, ale dodaję go raczej w mieszankach baharat (moja ulubiona), ras el-hanout, albo garam masala. Używam też tunezyjskiej harissy i tureckiego pul biber w płatkach. Tego wszystkiego używam w dużych ilościach i ciągle dokupuję, a ten biedny sumak traktowałam z niewiedzy po macoszemu. wink
    • berdebul Re: Sumak😕 09.06.24, 14:07
      Ogniem, albo roundapem bo to gufno wszędzie odrasta. Dlatego nazywa się przekleństwo sąsiada.
    • default Re: Sumak😕 09.06.24, 14:44
      Tępić bezwzględnie, rwać z korzeniami, on się nie rozsiewa, tylko wypuszcza pędy z korzeni. U nas za płotem rósł sumak o pięknym pokroju - wysoki prosty pień i olbrzymi parasol korony. Pod nim rósł bluszcz, który go chyba trochę hamował, ale z odrostami i tak trzeba było ciągle walczyć.
      Sumaka już nie na - powalił go wicher w czasie burzy - a odrosty ciągle się jeszcze pojawiają.
      • korolla-xxx Re: Sumak😕 09.06.24, 15:54
        Podziemne pędy rozciągają się pod ziemią ma przestrzeni dziesiątek metrów kwadratowych, tworząc taką sieć. Na tych pędach co kilka centymetrów jest pęczek młodych, które ruszają,gdy usunie się te już wyrośnięte.
        Trzebaby chyba odrąbać korzenie od drzewa macierzystego i wykopywać po kawałku.
    • bywalec.hoteli Re: Sumak😕 09.06.24, 15:49
      Myślałem że chodzi o sympatycznego premiera wielkiej Brytanii 🙂
    • dreg13 Re: Sumak😕 09.06.24, 16:04
      Pozwolić rosnąć jednemu lub dwóm. Nie ruszać absolutnie korzeni!!! Nigdy! Ruszysz korzenie, to po tobie.
      Całą resztę upierdliwie kosić i tyle.

Miałam dwa sumaki u siebie od 20 lat. Durny sąsiad mi je uszkodził i wyciąła kawał u siebie, polał jakimś syfem. I teraz mam sumowisko, z którym walczę. Trzeba to po prostu utrzymywać w ryzach.
      Tak samo jak bez czy pigwowiec. Jak rośnie, to się nie rozrasta. Jak wytniesz, to wychodzi wszędzie.
    • asfiksja Re: Sumak😕 09.06.24, 16:06
      Taaak. Teraz musisz przez parę lat eksterminować małe sumaczki. Miałam tak z klonem jesionolistnym.
    • asiairma Re: Sumak😕 09.06.24, 16:12
      Zostawić tyle ile masz ochotę, a resztę systematycznie wycinać.
      Albo kury kupić- tylko te duże zostaną smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka