just-a25 10.06.24, 18:52 Za tydzien lece do Albani, co z lekami, moge miec w podtecznym, musze miec zadwiadczenie od lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:13 To zależy, jakie leki... Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:15 Tu masz szczegóły: www.gov.pl/web/zdrowie/informacja-w-sprawie-przewozu-lekow-przez-granice-rzeczypospolitej-oraz-innych-panstw-dla-indywidualnych-pacjentow Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:19 Nigdy nic nie zgłaszam. Nigdy nie mam żadnych zaświadczeń. Przewożę co potrzebuję w ilości jaką potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 20:47 Żebyś się kiedyś nie zdziwiła, lecąc np do Egiptu z mocnymi przecowbolami... Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 11:24 pseudo_stokrotka napisała: > Żebyś się kiedyś nie zdziwiła, lecąc np do Egiptu z mocnymi przecowbolami... w egipcie kupisz wszystko na miejscu, tam w aptekach krzyczą reklamy ANABOLIC STEROIDS, HORMONES to i jakieś przeciwbólowe się znajdą Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 16:31 Ale jakby... nie o tym rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 17:48 Po co mam latać do Egiptu? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 18:43 lajtova napisał(a): > Po co mam latać do Egiptu? > Jak to po co? Wszyscy tam lataja wiec chyba jest po co? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:22 Jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby interesowali się lekami. Chyba więcej podróżujących ma niż nie ma😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 11:11 majenkirr napisała: > Jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby interesowali się lekami. A ja się niedawno spotkałam z tym, że babka gęsto się tłumaczyła z syropu na kaszel w fabrycznym opakowaniu o pojemności 150 ml. Mówiła że taką objętość dostała w aptece na receptę lekarza ale to nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 14:25 To raczej problem z ilością płynu, nie lekiem jako takim. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:23 Latałam z lekami ścisłego zarachowania z listem od lekarza. Ale nikt nigdy o nic nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:26 Ponieważ walizki czasem się gubią albo dolatują z opóźnieniem, zawsze przewożę leki w podręcznym. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:30 Nawet w Albani można płacić kartą kredytową, albo ełrami. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:35 A w Albanii to już w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:34 na dlugodystansowych zawsze mam zaswiadczenie, nigdy nikt nie sprawdzal, lokalnie tez nie nawet leki typu zolpidem Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:37 Leki w tabletkach można wywieźć w każdych ilościach, trzeba tylko sprawdzić czy można je wwieźć do kraju do którego lecisz. Tam wyrywkowo mogą sprawdzić zawartość bagażu - choć chyba mało kiedy się to zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 10.06.24, 19:56 Jedyne leki, jakie zgłaszałam, to hormonu wzrostu syna. Ale to dlatego, że lek podawany jest w formie zastrzyku, więc mieliśmy że sobą igły (maciupeńkie, ale jednak igły). Do tego musi być przewożony w zimnie, więc mieliśmy ze sobą lodówkę medyczną (wielkości średniej torebki, ale jako dodatkowy bagaż). Miałam zaświadczenie od lekarza, po polsku i angielsku i było ono potrzebne zarówno po polskiej stronie, jak i przy wylocie z Anglii. Ale kontrolę przeszliśmy bez problemu, nikt też nie robił problemu z powodu dodatkowego bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 08:52 Zalezy jakie. Ja mam paszport na moje leki (w formie zastrzyku) ale jeszcze nie latalam z nimi wiec nie wiem jak to wyglada przy odprawie celnej Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 11:18 ja mam zawsze leki na recepte w podrecznym, nikt nigdy nie pytal o zaswiadczenie od lekarza wychodze z zalozenia ze jak bagaz mi zaginie to od reki lekow nie zalatwie (tych receptowych) Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 11:22 Zawsze mam leki w podręcznym w ilości takiej, jaka mi potrzebna na wakacje, nikt nigdy się nie czepiał. Jeśli masz igły, to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 14:39 Ja woze w podręcznym w oryginalnych opakowaniach. Zresztą w luku bagażowym w bagażu rejestrowanym moze być wyższa temperatura. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 16:57 Ciekawe… Większość osób myśli, że tam jest super zimno (bo na zewnątrz jest -40). A naprawdę jest kilkanaście stopni, ani mrozownia, ani piekarnik. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 16:41 nie ma pitrzeby lepiej w podrecznym by nie zagubły sie Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 16:59 Jeśli zwykle tabletki, to podręczny, bez zaświadczeń. Jeśli płyny w opakowaniach powyżej 100ml, to zaświadczenie. Jeśli jakieś wyjątkowe leki, typu narkotycznego, to zaświadczenie. Niektóre kraje mają dziwne przepisy (np. zakaz wwozu pseudoefedryny do Gruzji), ale w Albanii problemów takich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pierwszy lot samolotem-leki 11.06.24, 22:44 Co to są leki "typu narkotycznego"? Odpowiedz Link Zgłoś