Dodaj do ulubionych

Mozna dac rade?

22.06.24, 08:38
Uparlam sie na przyszloroczne praktyki w placowce bardzo oddalonej ode mnie. Liczylam cicho, ze sa tam jakies mieszkania pracownicze i uda mi sie chociaz pokoj dostac. Mieszkania byly, ale juz nie ma. Szukalam opcji jakiegos noclegu, ale praktyka trwa prawie 3 miesiace i na nic mnie tam nie stac (hotel przy godpodzie np.) Zostaje opcja codziennych dojazdow. 2 autobusy+pociag. W sumie czas jazdy w jedna strone to ok. 2 godziny + czekanie na polaczenie + ewentualne obsuwy w stylu spoznienie/odwolanie pociagu. Zmiany 8-12 godzinne. Bardzo, ale to bardzo mi zalezy na odbyciu tam praktyk. Jak bedzie tzw. chemia z zespolem i beda mnie chcieli zatrudnic po szkole (a juz w przyszlym roku pisze prace i zdaje egzamin panstwowy, wiec dlugo czekac nie musza), jestem gotowa sie tam przeprowadzic. Ktoras e-matka tyle dojezdzala? Dala rade?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:44
      Dojeżdżałam 2 autobusami i kolejką, ok. 1,5 godziny w jedną stronę. Jednakże ja mam dość niszowy zawód (wąska specjalistka, a co smile), w całej mojej aglomeracji jest góra trzech pracodawców, u których mogłabym pracować. Pielęgniarka jednakże ma potencjalnych pracodawców wielu? Na pewno musisz akurat tak daleko?
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:48
        Tak jak mowie bardzo bym chciala to miejsce poznac, przed wejsciem na rynek pracy. A ta placowka ma bardzo dobre opinie w swojej specjalizacji. Bardzo chcialabym tam tez zamieszkac, gdyby opinie sie potwierdzily. Jak wspominasz dojazdy i ogolnie dni z takimi dojazdami? Dawalo sie cos jeszcze ogarnac sensownie?
        • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:59
          Co chciałabyś jeszcze ogarnąć sensownie? Doba ma 24h. Masz 12h zmianę + 4h dojazdu czyli zostaje ci 8 godziny na spanie, prysznic, przygotowanie czegoś do jedzenia i zjedzenie, nie mówiąc o innych czynnościach dnia codziennego. Prosta droga do zaorania się. Mając epizody depresyjne za sobą powinnaś dbać o higienę życia.
        • mama-ola Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:39
          Jak wspominasz dojazdy i ogolnie dni z takimi dojazdami? Dawalo sie cos jeszcze ogarnac sensownie?

Pobudka 5.30, wyjście z domu 6.30. W kolejce 30 minut - czytałam lub przysypiałam. Po powrocie do domu początkowo już koło 18-19 zasypiałam i budziłam się rano, taka byłam zmęczona.
          Po roku się przeprowadziłam bliżej.
          • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:58
            Po co aż godzinę na wyjście...
            • mikams75 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 17:47
              byc moze, zeby przygotowac jakies sensowne posilki na caly dzien, zeby nie jesc byle czego, bo wtedy tym bardziej mozna sie wykonczyc przy takim trybie zycia i fatalnym jedzeniu.
              • mama-ola Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 19:57
                Tak, na pewno robiłam sobie wtedy kanapki. Musiałam też wyprasować ubranie, bo wieczorem padałam na twarz. No i nie ruszałam się zbyt szybko, tylko jak mucha w smole smile
                • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 22:12
                  Aha, to co innego. Ja o 5.30 jestem zombie, o 6.30 jakoś wyłażę z łóżka.
    • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:44
      Padniesz po dwóch tygodniach.
      • straszliwywypadek Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:47
        ayelen40 napisała:
        > Padniesz po dwóch tygodniach.

To ludzie teraz tacy delikatni są?
        Kiedyś dojeżdżali po 2 godziny lub więcej ze wsi do fabryk i jakoś nie padali.
        • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:48
          Ale nie dożywali Anny wieku.
          • alpepe Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:20
            10/10
          • hrasier_2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 17:24
            ayelen40 napisała:

> Ale nie dożywali Anny wieku.
            Anna jeszcze młoda i uczy się zachowań na tym forum 😊
            • katarrynka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 17:56
              Bez przesady. Jeśli to nie jest wymyślona kreacja, to jest ponad 10 lat starsza ode mnie, a nie ogarnia prostych rzeczy.
    • arista80 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:46
      Ty myślisz że jeszcze ktoś ci wierzy że ty robisz jakieś praktyki?
    • ostrowska88 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:49
      Ja przez krótki czas dojeżdżałam do pracy 1,5 godziny w jedną stronę pociągiem, po pracy oczekiwanie na pociąg około godziny i znowu 1,5 godziny w drugą stronę. To bylo ponad 10 lat temu i była to moja pierwsza praca. Byłam tym cholernie zmęczona, od poniedziałku do piątku byłam gościem we własnym domu. Wytrzymalam tak rok i jak tylko pojawiła się oferta pracy w rodzimym mieście to nie wahałam się ani minuty i zmieniłam pracę. Piszesz że praktyki trwają 3 miesiące, da się to wytrzymać ale musisz liczyć się z tym że nie będzie to najprzyjemniejszy czas w Twoim życiu.
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:55
        Ok. Dziekuje. Wlasnie tak sie nastawiam, ze to ograniczony czas a nie wiecznosc. Dojazd na ostatnie praktyki to byla godzina z hakiem, ale w obrebie miasta. W poniedzialek zaczynam trzecie i musze liczyc sie z ok 1,5 godzinnym dojazdem (tez w obrebie miasta). Wiec chyba powinnam dac rade..,
        • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:23
          andallthat_jazz napisała:

W
          > poniedzialek zaczynam trzecie

z czego ?
        • zosia_1 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:30
          "Wiec chyba powinnam dac rade..," to wiesz tylko tyna IKE jesteś delikatna, wytrwała itd. 3 m-ce to np wg. mnie w ogóle nie jest dużo, jeśli zależałoby mi na tych praktykach. A czy ty dasz radę, to tylko Ty wiesz
    • karollo26 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 08:51
      Ja bym nie dała rady, szukałabym noclegu za wszelką cenę.
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:02
        Najtansza opcja jaka znalazlam to ok. 1500 eur za okres praktyk (5 dni w tygodniu). Pomyslalam, ze w sytuacjach kryzysowych moge raz lub 2 w miesiacu przespac sie tam. Ale na calosc mnie teraz nie stac.
        • vivi86 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:48
          A będzie stać po praktykach?
          • zerlinda Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:56
            vivi86 napisał(a):

> A będzie stać po praktykach?
            Tak, oczywiście. Bo anna będzie zarabiała niczym profesor kliniki. Pisała niedawno, że tak będzie zarabiać.
        • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:12
          Czekaj czekaj... Czyli 500 za miesiąc? To już taniej chyba się nie da.. Tyle to u mnie na zadupiu kosztuje byle mieszkanko.
          • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:12
            Przed chwilą kupowałaś koleżance "drobiazgi" za 100 euro, a teraz 500 za czynsz to dużo?
            • pani.asma Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:17
              Nie ł
              Koleżance tylko jakiejś staruszce
              • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:21
                Koleżance. Designerski kubek i czekoladki.
          • pani.asma Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:17
            Dlatego nie pozbywa się tego bo to jest idealne
    • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:02
      Jak są sensowne połączenia to te 3 miesiace powinnaś dać radę. Chyba że to coś w rodzaju czekasz na drugi autobus 30 minut, póżniej 45minut na pociąg co daje ponad godzinę czekania. Rano to jeszcze ale po 12 godzinach to może być mordęga. Chociaż z drugiej strony w te 45 minut zdązyłabyś zjeść jakąś kolację o ile twoje alergie na to pozwalają.
      Z drugiej strony jest to dość nie rozsądne. Wynajmujesz jedno mieszkanie (tanie) i masz zamiar wynajmować drugie (pewnie drożej) nie sądzę abyś tyle zarobiła aby spokojnie przeżyć za pensję. A rezygnowanie z taniego wynajmu jest głupotą
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:07
        Juz pisalam, ale oczywiscie zostalam wysmiana, ze to niemozliwe. Na start bede wyciagac z dodatkami ok.3000 netto (moge wiecej). Bedzie mnie stac na dwa mieszkania i normalne zycie.
        • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:08
          Ahhh a dojazd podaje mi apka na podstawie rozkladow jazdy, wlicza czas oczekiwania.
        • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:13
          3 tys netto to nie zarabia w Niemczech, gdzie są wyższe zarobki, nawet lekarz stażysta. Koleżanki córka na specjalizacji z Neurochirurgie dostała 2700 na początek. Więc nie pisz bzdur.
          • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:17
            A nie mowilam? 😂
            • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:19
              Już Ci kiedyś podałyśmy, ile realnie możesz zarobić, a Ty dalej wypisujesz te bzdury. Chyba faktycznie jesteś trollem.
              • hrasier_2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:23
                ayelen40 napisała:

> Już Ci kiedyś podałyśmy, ile realnie możesz zarobić, a Ty dalej wypisujesz te b
                > zdury. Chyba faktycznie jesteś trollem.
                No i ? Ale jaki sympatyczny😊
          • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:04
            Ciekawe. Ja jestem nauczycielką z bardzo krótkim stażem i zarabiam 2900 netto... Mówisz, że lekarze zarabiają mniej?

Ale tak, 3000 netto dla opiekuna medycznego nie brzmi realnie wink
            • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:39
              Ja o kwotach w euro.
              • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:21
                Ja też o kwotach w Euro. W Niemczech.
                • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:24
                  No to przyjmij do wiadomości, ze lekarz stażysta dostaje na poczatek 4300 brutto. I zasuwa na nocki, a nie góra 20 godzin "przy tablicy".
                  • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:23
                    26 godzin.
                    I nie masz się co tak rzucać, nie atakuje cie ani nie krytykuję, po prostu się zdziwilam.

Ale jak tak cie to zabolało, to możesz przekazać świeżo upieczonemu lekarzowi, że droga do zawodu nauczyciela stoi otworem - Seiteneinsteiger są mile widziani w szkołach. Kasa większa, na nocki się nie robi, godzin mało - sam miód!
                    • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:38
                      Ale po co? Ona chce być neurochirurgiem. To Ty się zdziwiłaś, ze tak mało się zarabia. Ano za mało, to fakt. Na szczęście docelowo będzie mieć w klinice jakoś dwa razy tyle.
                    • alpepe Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 17:20
                      Gdzie się używa pojęcia Seiteneinsteiger? Pytam, bo w Berlinie tylko mowa o Quereinsteiger.
                      • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 17:59
                        Seiten- i Quereinsteiger to dwie rózne ścieżki. Seiten - całkiem spoza zawodu nauczyciela, Quer - nauczyciel, ale z innej działki. Tak przyajmniej wynika z moich doświadczeń przy poszukiwaniu pracy (różne landy).
                        • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 21:16
                          A masz status urzędnika? Bo wtedy dodatkowo oszczędzasz kilkaset euro na ubezp emerytalnym. Stąd ta "moja" pani neurochirurg in spe dodatkowo słabiej wypada.
                          • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 21:26
                            Nie mam, za stara jestem wink
                            • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 22:15
                              To jest już takie "typowo niemieckie" świństwo, ze obok siebie pracują osoby o kwalifikacjach często wyższych u tej bez przywilejów, a mimo to o różnych statusach. Kolega tak ma, ze jest urzędnikiem - zarabia cale 1000 € netto więcej niż babka przez ścianę. Robią dokładnie to samo.
                              • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 23:00
                                Ja też mam sporo urzędników w pracy, ale nie zazdroszczę im. Są praktycznie więźniami systemu. Znam dwie osoby, które od kilku lat chcą zmienić szkołę i cały czas dostają odmowy. Mogą oczywiście zrezygnować ze statusu urzędnika, ale wtedy przepadają im wszystkie wypracowane bonusy... Zakladnicy. Nie, nie, zdecydowanie dziękuję.
                                • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 23:19
                                  No to dobrze, że jesteś zadowolona. Gratuluję! To zawód, że trzeba mieć zdecydowanie predyspozycje.
                                  • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 23.06.24, 09:19
                                    A ja gdzieś napisałam, że jestem zadowolona? wink
                                    Mam predyspozycje do uczenia, ale nie w szkole publicznej. Lubię uczyć kogoś, kto chce się uczyć, a praca w szkole publicznej (i to takiej nie za dobrej) zbyt przypomina pracę strażnika więziennego... Niedługo się rozstajemy.
                                    • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 23.06.24, 09:28
                                      Ja tak miałam ze starszą córką. Czułam się jak strażnik w obozie. Machnęłam ręką, przyniosła parę 6 i się w końcu opamiętała. No to powodzenia na nowej drodze zawodowej!
                                      • pseudo_stokrotka Re: Mozna dac rade? 23.06.24, 12:45
                                        Dziękuję smile wciąż myślę, co dalej...
        • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:36
          Wybacz ale ja w to nie wierzę. Chyba że byłaby to opieka prywatna a nie w szpitalu czy w jakimś ośrodku.
        • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:04
          Dwa mieszkania i normalne życie za 3000€?
          • bazia_morska Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:32
            Po kursie na opiekunkę. Wow.
            • marta.graca Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:04
              Z tego co pisała, to mieszkania ma chyba po podziale majątku, ale nie jestem pewna.
              • alpepe Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 17:19
                To nie jej mieszkanie, to komunalne.
    • kadfael Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:17
      A nie lepiej po prostu kupić samochód i dojeżdżać?
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:20
        Jakbym mogla kupic samochod, to i nocleg moglabym oplacic z latwoscia. Nie sadzisz? Samochod w Wiedniu to droga przyjemnosc. Poza tym po zatrudnieniu dostaje darmowe przejazdy komunikacja miejska.
        • kadfael Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:28
          Sądzę, ze każdy orze, jak może i sam sobie rzuca kłody pod nogi. A samochód można kupić tani i używany jak w każdym kraju.
          • marta.graca Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:51
            No, tyle że jak będzie zmęczona po 12h pracy, to jazda samochodem tyle kilometrów jeszcze bardziej da jej popalić. O kosztach paliwa nie wspominając.
          • trampki-w-kwiatki Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:44
            Kupić można, trudniej opłacić ubezpieczenia i podatki. Nie wszędzie te koszty są tak niskie jak w Polsce.
            • ichi51e Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:47
              I parking który w Wiedniu drogi
              • marta.graca Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:05
                Pytanie, czy takie starsze auto w ogóle będzie mogło po Wiedniu jeździć, z uwagi na emisję spalin.
                • hrasier_2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:18
                  marta.graca napisała:

> Pytanie, czy takie starsze auto w ogóle będzie mogło po Wiedniu jeździć, z uwag
                  > i na emisję spalin.
                  >
                  Na pewno nie Martunia.
        • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:53

> Jakbym mogla kupic samochod, to i nocleg moglabym oplacic z latwoscia. Nie sadz
          > isz? Samochod w Wiedniu to droga przyjemnosc. Poza tym po zatrudnieniu dostaje
          > darmowe przejazdy komunikacja miejska.

I super. Po 16 godzinach poza domem to po miesiącu będziesz wrakiem. A przecież rano trzeba się wyszykować, wypić jakąś kawę powiedzmy że godzina, wieczorem jakaś kolacja i chociażby usiąść w spokoju (niech będzie godzina). Po miesiącu będziesz wrakiem.
          • nick_z_desperacji2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:06
            PO miesiącu to będzie płakać, jaki to zespół zły, bo zrobiła jeden, no może dwa(naście) małych (w końcu pacjent przeżył) błędów i już jej nie lubią.
            • szarmszejk123 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:07
              A ona im wszystkim pizzę fundowała co tydzień!
              • nick_z_desperacji2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:27
                Z drugiej strony, myć i zmieniać pampersy pewnie można na autopilocie, wiec może da radę. Gorzej jak z rozpędu ordynatora w pampersa wciśnie wink
    • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:22
      jesteś sama, niezależna od potrzeb dzieciaków, ich grafiku , zajęć , posiłków
      nie rozumiem w ogóle o co pytasz ? - zwłaszcza że nie jestes niepełnosprawna
      ematki ogarniają świat z wieloma dziećmi przy spódnicy , dojeżdzaja, gotują, dbają o siebie a ty będąc sama sobie sterem i okrętem zastanawiasz się czy ogarniesz..
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:34
        Dzieki, tego mi bylo potrzeba! Masz racje, to glupie rozkminy.
        • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:41

> Dzieki, tego mi bylo potrzeba! Masz racje, to glupie rozkminy.

bardzo głupie
          jesteś niezależna
          moższ spytać czy jest opcja zmian 24h
          po zmianie 12h masz chyba dzien wolnego ?-lub mozliwość ustalenia zmiany na zakładkę ?
          czyli jeden dzien np. 7-19 a drugi 19-7 ?
          • hrasier_2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:21
            wapaha napisała:

> andallthat_jazz napisała:
            >
            > > Dzieki, tego mi bylo potrzeba! Masz racje, to glupie rozkminy.
            >
            > bardzo głupie
            > jesteś niezależna
            > moższ spytać czy jest opcja zmian 24h
            > po zmianie 12h masz chyba dzien wolnego ?-lub mozliwość ustalenia zmiany na zak
            > ładkę ?
            > czyli jeden dzien np. 7-19 a drugi 19-7 ?
            Gdyby była z kimś to by było łatwiej. Nie widzę na forum gdzie samotna ematka z dziećmi ogrania wszystko. Nawet te bez dzieci też mają nie łatwo. Austria to nie Polska.
            • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:23
              hrasier_2 napisał:

. Nawet te bez dzieci też mają nie łatwo. Austria to n
              > ie Polska.

specjalisto- samemu jest łatwiej niż samemu z dziecmi czy też w związku i z dziećmi
              tak jakby dzieci są dodatkowym komplikatorem który trzeba brac pod uwagę nawet jesli dzieci mają zaangazowanego tatę
            • ichi51e Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:57
              Żeby dojść do konkluzji że gdyby jeszcze miała męża i dzieci byłoby jej łatwiej bo mąż mógłby się zająć domem trzeba naprawdę myśleć pokrętnie.
              • hrasier_2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:20
                ichi51e napisała:

> Żeby dojść do konkluzji że gdyby jeszcze miała męża i dzieci byłoby jej łatwiej
                > bo mąż mógłby się zająć domem trzeba naprawdę myśleć pokrętnie.
                > Nie wiem czy jarzysz temat. Na ematce ostatnio wysyp wątków psychologicznych. I kobiety sobie nie radzą w życiu, nawet te mężatki. Po cholerę Annie mąż. Bardziej przyjaciel, bliski kolega.
    • glasscraft Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:25
      Co ci da, ze ktos napisze ze dal rade albo nie dal rady? Kogos doswiadczenie zdejmie z ciebie odpowiedzialnosc za wlasne decyzje?
    • pani.asma Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:25
      Zaraz
      Masz fajne i tanie mieszkanko
      Pozbędziesz się go tak po prostu ?
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:35
        Nie, zostawie. Nie mam zamiaru sie go pozbywac.
        • pani.asma Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:39
          To nie rozumiem czemu nie szukasz pracy w centrum tylko podążasz za jakimiś mrzonkami
          Fajne z pozoru miejsca okazują się najstraszniejsze do pracy
        • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:43
          Tam tez szukalabym malego mieszkania. Tak aby w sumie koszty za dwa bylyby jak jedno duze. Jak by mi sie zatesknilo za Wiedniem, to bedzie to a tamto na pracowy czas. Nawet juz ogladalam pare fajnych kawalerek w starym budownictwie, blisko ew. miejsca pracy. Jedna nawet z widokiem na Dunaj. 😍 Ceny do przelkniecia. Ehhh.... Byloby pieknie, jakby wszystko sie udalo.
          • pani.asma Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:45
            A nie możesz podnająć tego obecnego ?????
            Wtedy wyszłabyś na plus
            • ichi51e Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:47
              Tego mieszkania eksa?
      • m_incubo Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:43
        To mieszkanko z wanną pod łóżkiem?
        No żal oddawać...
        • pani.asma Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:45
          Żal bo kosztuje 100 euro za miesiąc a normalna cena takiego to 1500 za wynajem
          • hrasier_2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 17:27
            pani.asma napisała:

> Żal bo kosztuje 100 euro za miesiąc a normalna cena takiego to 1500 za wynajem
            Asma nie jesteś Anną z Wiednia. Jaka szkoda. Bo tak tu mówili😊
    • ichi51e Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:36
      Sa tacy co dojeżdżają ale wydaje się to dość koszmarna opcja.
      Naprawdę nie ma nic w twoim budżecie?
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 09:44
        1500 za cale praktyki to najtansze, co znalazlam.
        • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:00
          Czyli 500 na miesiąc?
        • zazou123 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:03
          500 euro za miesiąc to nie tak źle chyba?
          Ile wydasz na dojazdy?
          Rozumiem, że chcesz mieć praktyki w renomowanym/fajnym/ miejscu ale idea że będą czekać rok na zatrudnienie ciebie to chyba nadmierny optymizm.
          Ja bym nie dała rady dojeżdżać chcąc dobrze wypaść w pracy- zmęczenie powoduje u mnie rozdrażnienie i krótki lont. Pytanie też o porę roku zimą może to być koszmar
          • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:58
            Nie rok. Te praktyki konczylabym poczatkiem sierpnia a we wrzesniu mam obrone pracy i koncowy egzamin. A w tym zawodzie to normalne, ze juz na praktykach dostajesz oferte zatrudnienia nawet rok przed zakonczeniem nauki. Ja nie chce podlizywac sie pracodawcy, tylko sprawdzic, czy to rzeczywiacie miejsce, z ktorym chce sie na dluzej zwiazac.
            • zazou123 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:39
              Napisałaś w poście startowym że przyszłym roku piszesz pracę i zdajesz egzamin państwowywink
              No ale jeśli za 3 miesiące od razu po praktykach masz w miesiąc napisać pracę i zdać egzamin a od października iść do pracy to może warto zadbać o wygodę i siły do nauki i pracy.
              • zazou123 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:44
                Ok doczytałam że ty rozkminiasz co będzie za rok... Nie martw się co będzie za 12 miesięcy. Może się wszystko zmienić. Na spokojnie
                na spokojnie sprawdź możliwości noclegu po drodze lub kilka razy w tygodniu. Wcześniej napisz pracę .
    • szarmszejk123 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:23
      Dojezdzałam 1,5 roku 1:40h metrem, ale z jedną przesiadka na ostatnich 5 minutach drogi, więc miałam 1,5 godziny na spokojne spanie rano :p
      Gdyby tych przesiadek było więcej i musiałabym przez całą drogę byc czujna, to byłoby to bardziej męczące.
      • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:13
        No ale zapewne miałaś dwadzieścia kilka lat. Anna ma ponad czterdzieści i problemy zdrowotne, które tu szeroko opisywała. Jak się jest młodszym zdecydowanie łatwiej się człowiek regeneruje.
        • szarmszejk123 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:16
          Chyba nie doceniasz zdolności regeneracyjnych Anny 😅
          • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:21
            Myślisz że wysypia się w godzinę a do pracy szykuje się 2 minuty?
            • marta.graca Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:26
              Śledziona pęknięta zagoiła się w parę dni, to ma pełne zadatki na wysłanie w godzinę 🙈
              • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:31
                marta.graca napisała:

> Śledziona pęknięta zagoiła się w parę dni, to ma pełne zadatki na wysłanie w go
                > dzinę 🙈
                >

Marnotrastwo zasobów. Jestem pewna że ośrodki badawcze prześcigałyby się w ofertach aby móc Anne kompleksowo przebadać. Na pewno zarobiłaby kilka razy więcej niż na zmienianiu pieluch i wynoszeniu kaczki
                • marta.graca Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:36
                  Gdyby istniała, to na pewno😁
          • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:06
            A to faktycznie 🤣
        • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:18
          beaucouptrop napisała:

> No ale zapewne miałaś dwadzieścia kilka lat. Anna ma ponad czterdzieści i probl
          > emy zdrowotne, które tu szeroko opisywała. Jak się jest młodszym zdecydowanie ł
          > atwiej się człowiek regeneruje.

ponad 40 to jeszcze dwie dekady do początku starości wink
          a anna nie ma roboty nic innego niż nauka +dojazdy
          dzieci nie ma, zwierząt nie ma, pracy nie ma, aktywności dodatkowych nie ma
          wymarzona sytuacja do studiowania- a w czasie dojazdów można się zdrzemnąć/coś poczytać/zjeść itd
    • vivi86 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:38
      2 godziny bez tych dodatkowych atrakcji czy 2 h w sumie że wszystkim w 1 stronę? Żyłam tak, ale co to za życie. Masz realne szanse, że po tym kwartale zarobisz więcej?
      Bo jak okaże się, że nie albo nie na tyle by zamieszkac bliżej no to kanał.
      • andallthat_jazz Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 10:59
        Ja zarabiac bede dopiero od pazdziernika, jak we wrzesniu skoncze szkole.
        • vivi86 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:01
          Na tyle, że wtedy ogarniesz wynajem/przeprowadzkę bliżej tego miejsca pracy?
      • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:18
        4 godziny bez atrakcji. A jak się coś zdarzy to koszmar
    • asia_i_p Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:01
      Dojeżdżałam przez kilka lat po półtorej godziny - Trzebnica-Krzyki we Wrocławiu, przez dwa lata równocześnie ciągnąc popołudniową pracę we Wrocławiu. Było ciężko, ale wykonalnie, z tym że ja na miejscu miałam krótszy dzień pracy.

Ile dni w tygodniu są te praktyki - bo jeżeli 12 godzin, to raczej nie pięć dni po 12 godzin?

Przejrzyj wszystkie możliwe opcje, jak sobie ulżyć -
      - nie stać cię na mieszkanie w hotelu, ale być może stać cię na hotel 1/2 razy w tygodniu, to już ułatwia sprawę';
      - nie ma żadnych dostępnych opcji noclegu w miejscu docelowym, ale co z miejscem, w którym przesiadasz się na pociąg albo na drugi autobus.

Przejedź się tą planowaną trasą w godzinach, w których byś nią docelowo jeździła, parokrotnie. Oceń, czy masz tam warunki, żeby usiąść, odprężyć się, poczytać książkę, zjeść.
    • aqua48 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:05
      Poszukałabym tańszego mieszkania może trochę dalej od miejsca praktyk, ale tak by było w zasięgu trasy jednego środka komunikacji np. tylko autobusu. Albo wydała jednak te 1500 euro za całe praktyki oszczędzając na czym innym, z poczuciem że robię to dla własnego komfortu.
      A czy na tych praktykach będziesz sama? Bo można też umówić się z kimś na wspólne dojazdy lub powroty autem do miasta np. za zwrot kosztów paliwa.
      • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:07
        aqua48 napisała:

> Poszukałabym tańszego mieszkania może trochę dalej od miejsca praktyk, ale tak
        > by było w zasięgu trasy jednego środka komunikacji np. tylko autobusu. Albo wyd
        > ała jednak te 1500 euro za całe praktyki oszczędzając na czym innym, z poczucie
        > m że robię to dla własnego komfortu.
        to twój komfort
        ja z kolei będąc samodzielną bezdzietną lambadziarą która ma darmowe dojazdy nie wydawałabym kasy na tymczasowe rozwiązanie w postaci wynajmu drugiego mieszkania

• beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:18
          Bo ty Wapaha z tego co piszesz wogole nie lubisz wydawać kasy. Jeśli ktoś ma takie możliwości to dlaczego nie miałby sobie ułatwić życia. Żyj i daj żyć innym tak jak oni uważają za słuszne.
          • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:29
            beaucouptrop napisała:

> Bo ty Wapaha z tego co piszesz wogole nie lubisz wydawać kasy.
            nie lubię wydawać kasy bezsensu

Jeśli ktoś ma ta
            > kie możliwości to dlaczego nie miałby sobie ułatwić życia.
            przeciez ona nie ma możliwości - nie ma pracy, nie ma kasy i nie ma auta

Żyj i daj żyć innym
            > tak jak oni uważają za słuszne.
            a ja gdzies zabraniam ?
            autorka spytała o radę - to może do niej napisz, żeby zyła jak uważa a nie zadawała o to pytania na forum ?
            • aqua48 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:39
              wapaha napisała:

> przeciez ona nie ma możliwości - nie ma pracy, nie ma kasy i nie ma auta

Ale wkłada swój wysiłek, by te możliwości mieć. I za to dążenie można ją docenić, zamiast dołować.
              • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:44
                aqua48 napisała:

>
                > Ale wkłada swój wysiłek, by te możliwości mieć. I za to dążenie można ją doceni
                > ć, zamiast dołować.

że niby mój powyższy wpis, że ja bym jednak dojeżdzała-jest dołujący ?
                • aqua48 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:26
                  wapaha napisała:

> że niby mój powyższy wpis, że ja bym jednak dojeżdzała-jest dołujący ?

A nie zauważyłaś? Wytykanie komuś że jest bezdzietną lambadziarą oraz że nie ma kasy ani auta owszem jest dołujący.
                  • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:47
                    》Wytykanie komuś że jest bezdzietną lambadziarą oraz że nie ma kasy ani auta owszem jest dołujący.《
                    Chyba nie wszyscy tak myślą i czują 😉
                    • aqua48 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:49
                      beaucouptrop napisała:

> Chyba nie wszyscy tak myślą i czują 😉

Na szczęście.
                  • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:52
                    aqua48 napisała:

>
                    > A nie zauważyłaś? Wytykanie komuś że jest bezdzietną lambadziarą oraz że nie ma
                    > kasy ani auta owszem jest dołujący.

nie , nie zauwazyłam
                    pisałam do ciebie a nie do niej
                    bezdzietnalambadziara=bidet=wspólczujetwoimdzieciom=wedrującejelito=inne
                    w tym wypadku bezdzietność lambadziarska jest dużym plusem
                    • aqua48 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:00
                      wapaha napisała:

> nie , nie zauwazyłam

Szkoda.

> pisałam do ciebie a nie do niej

I myślisz że Anna tego nie przeczyta? We własnym wątku?
                      • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:04
                        aqua48 napisała:

>
                        > Szkoda.
                        mnie nie szkoda
                        >

>
                        > I myślisz że Anna tego nie przeczyta? We własnym wątku?
                        lol
                        no przeczytała
                        zapewne zalewa się łzami i zapisuje do psychoterapeuty by przepracować problem -bo ktoś o forum napisał że jest bezdzietną lambadziarą wink

ale krucjata niezła , niezła
            • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:15
              Dla ciebie to bez sensu. Dla kogoś innego zadbanie o swój komfort moze być priorytetem.
              • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:18
                beaucouptrop napisała:

> Dla ciebie to bez sensu. Dla kogoś innego zadbanie o swój komfort moze być prio
                > rytetem.

no dla mnie, wyraźnie napisałam big_grin-
                ty masz chyba jakiś problem ze mną beau , wiesz ? wink
                bo się czepiasz ostatnio okrutnie i zupełnie bezsensu
                • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:59
                  Tak działają na mnie osoby, które zawsze chcą mieć rację i wypowiadają się w sposób umniejszajacy odczucia i to jak przeżywają świat inni. Chociażby uzywanie lekcewazacego 》bezdzietna lambdziara》Coś w stylu mówienia do dziecka 》Nie maz się, bo to wstyd żeby duży chłopiec płakał jak baba《
                  • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:08
                    beaucouptrop napisała:

> Tak działają na mnie osoby, które zawsze chcą mieć rację

w powyższych postach nic takiego nie wynika- ale pokazuje, że łazisz za mną dla zasady bo masz o mnie taką opinię. Ergo - nie odnosisz się w ogóle do meritum tylko atakujesz po prostu z założenia. Słabe. Szkoda że źdzbło widzisz a reszty nie

i wypowiadają się w sp
                    > osób umniejszajacy odczucia i to jak przeżywają świat inni.

j/w - nic takiego w powyższym wpisie nie padło - wręcz przeciwnie- napisałam co bym zrobiła gdybym była bezdzietną lambadziarą bez kasy i auta -mało tego -użyłam sformułowania czesto używanego na forum jako swoisty kod i skrót myśowy

Chociażby uzywanie
                    > lekcewazacego 》bezdzietna lambdziara》Coś w stylu mówienia do dziecka 》Nie maz s
                    > ię, bo to wstyd żeby duży chłopiec płakał jak baba《

j/w
                    a lekceważące jest twoje podejście do mnie-bo ciągle mnie strofujesz, wykazujesz niestosowność mojego zdania i pouczasz z pozycji wszechwiedzącej krynicy mądrości -spoglądającej z góry na "osoby takie jak ja "
                    Jak masz w sobie potrzebę naprawiania swiata i ludzi to poszukaj sobie innego pzypadku-bo mnie nie wychowawsz. Ewentualnie nie wiem- może jakiś wolontariat ?
                    • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:08
                      Ze tez chce się Tobie tyle pisać. To tylko forum.
                      • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:13
                        ayelen40 napisała:

> Ze tez chce się Tobie tyle pisać. To tylko forum.

chce się
                        długo mnie nie było, fajnie poklikać-zwłaszcza że i tak przy kompie jestem uziemniona
                        lubie pisac i lubie ematke wink
                    • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:33
                      Nie laze za tobą tylko akurat się tak zdarzyło, że czytamy i piszemy w tym samym wątku + jest sobota i mam więcej czasu. No mam taką opinię.
                      》bo ciągle mnie strofujesz, wykazujesz niestosowność mojego zdania i pouczasz z pozycji wszechwiedzącej krynicy mądrości -《
                      He, he ja tak właśnie widzę to co ty piszesz do innych w wątkach, które czytam 🤣
                      • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:40
                        beaucouptrop napisała:

> Nie laze za tobą tylko akurat się tak zdarzyło, że czytamy i piszemy w tym samy
                        > m wątku + jest sobota i mam więcej czasu. No mam taką opinię.

to jest już kolejny wątek, w którym wypowiadasz się pode mną i o mnie-zawsze w tym samym stylu, bez związku z tematem za to stosując własnie "taką mam opinię"
                        możesz nie zwracać uwagi -bo wierzę, -chcę wierzyć- że nie jest celowe, po prostu się przydarza - ale już celowe i celowane jest to, co piszesz w jaki sposób i w jakiej intencji ( umoralniającej)
                        z całym szacunkiem- nie jesteś żadnym autorytetem moralnym by stawiać się na takiej pozycji

> 》bo ciągle mnie strofujesz, wykazujesz niestosowność mojego zdania i pouczasz z
                        > pozycji wszechwiedzącej krynicy mądrości -《
                        > He, he ja tak właśnie widzę to co ty piszesz do innych w wątkach, które czytam
                        > 🤣
                        czyli widzisz- jednak. A wyżej napisałaś coś innego-więc jak to jest ?
                        Jednak widzisz i za każdym razem musisz -po prostu musisz- wyrazić na ten temat swoją opinię. To jest nudne-i tak jak napisałam słabe- a w dodatku bezcelowe
                        • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:06
                          Nie mam aspiracji, aby być autorytetem moralnym, a już szczególnie na forum emama.
                          》bo wierzę, -chcę wierzyć- że nie jest celowe, po prostu się przydarza - 《
                          Podejrzewasz, że cię śledzę na forum? 😂 Z całym szacunkiem, jak wyżej napisałaś, mam mnóstwo innych rzeczy do roboty. Dzisiaj mi się włączyła prokrastynacja, to piszę ma forum.
                          • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:09
                            nie, nie śledzisz, nie jesteś tak porąbana
                            ale wchodząc w wątek i przeglądając nicki przy moim zatrzymujesz się dłużej-i komentujesz ( niekoniecznie w związku z wątkiem , co nieraz widać, że twoja odpowiedz dotyczy konkretnego postu w całkowitym oderwaniu od kontekstu wątku)
                            no i- za kazdym razem jest to taka sama opinia i zawsze jest to kontra
                            rozumiem, że można się z kimś nie zgadzać ale żeby ciągle to podkreslać ? nie ogarniam
                            zwłaszcza że ani nie jestem trollem ani nie piszę szkodliwych niepradziwych tresci
                            • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:26
                              No dobrze. Rozumiem. Jednak często ci się zdarza w tym co piszesz być bardzo oceniająca i krytykujaca w niepozytywny sposób, jak Aqua tutaj napisała.
                              • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:38
                                beaucouptrop napisała:

> No dobrze. Rozumiem. Jednak często ci się zdarza w tym co piszesz być bardzo oc
                                > eniająca i krytykujaca w niepozytywny sposób, jak Aqua tutaj napisała.

nie jestem w tym jakimś szczególnym wyjątkiem na forum- za to ty właśnie mnie traktujesz "wyjątkowo"-
        • gryzelda71 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:47
          Ale ona nie ma jeszcze darmowych dojazdów. Ponoć będą po zatrudnieniu
          • wapaha Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:24
            gryzelda71 napisała:

> Ale ona nie ma jeszcze darmowych dojazdów. Ponoć będą po zatrudnieniu

masz rację gryzleda-po zatrudnieniu darmowe dojazdy ( teraz tylko benefity z racji "studiowania" tylko )
        • pursuedbyabear Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:29
          Dojazdy też za darmo nie będą, a zmęczenie większe.
          • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:32
            Ale i ryzyko większe, jeśli Anna nie jeździ na co dzień.
    • madame_edith Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:13
      Ja bym sie 3 miesiace przemeczyla. Tym bardziej, ze to worst case scenario. Zawsze może sie okazać, że ktoś tam poznany dojeżdża samochodem i się uda połączyć siły.
      • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:17
        No ja bym niedała rady. To jest po 18 (minimum) godzin na nogach. Nauka, praca (niby jednocześnie) no ale coś trzeba powtórzyć, czegoś się nauczyć. Byłoby to poza moimi możliwościami fizycznymi i psychicznymi
      • leosia-wspaniala Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:23
        >Zawsze może sie okazać, że ktoś tam poznany dojeżdża samochodem i się uda połączyć siły.

I będzie go można potem obsmarowac na ematce. Już widzę ten wątki! Jak to będzie kolega, to się w niej zakocha, jak to będzie kolezanka, to będzie się domagać zwrotów za benzynę, chociaż Anna będzie kupować jej kanapki Trześniewskiego i codziennie przynosić kawę z najlepszej kawiarni w Wiedniu
        • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:28
          A co to za specjalne kanapki?
          • leosia-wspaniala Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:32
            Takie fancy i drogie wiedeńskie kanapki.
            • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:37
              Aż poszukam w necie...
              • ayelen40 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:39
                uuu
                www.trzesniewski.at/shop/broetchen
                Klasyczny przerost formy nad treścią...
            • kk345 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 21:58
              1,7 euro za kanapkę to jest drogo i fancy?
        • turbinkamalinka Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:33
          Chyba nie. Był już wątek podwózkowy. Anna zastanawiała się jak przekonac koleżankę aby przyjęła kasę za podwózki albo jak sie odwdzięczyć.
    • stasi1 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:18
      Ja około pół godziny szykowałem się do jazdy rowerem, jazdę nim oraz czekanie na pociąg. 1.5 godziny jazda pociągiem i pół godziny komunikacją miejską. Więc się da. Teraz nie poszedł bym na jazdę codzienną bez tej komunikacji miejskiej.
    • alpepe Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:40
      Uprzyj się na praktyki gdzie indziej.
      • alpepe Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 11:42
        I jeszcze mi przyszła taka rzecz do głowy, siedzisz na zasiłku, idź do urzędu, który ci ten zasiłek daje, przedstaw sytuację, może ci dadzą darlehen, byś zapłacił za ten hotel/pensjonat/whatever. Spróbować możesz.
    • misiamama Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:20
      Trzy miesiące to jak mrugnięcie okiem. Zmiany 12-godzinne oznaczają chyba dzień przerwy, więc to nie jest kierat taki że zostaje mniej niż 8 godzin na sen, dzień w dzień. Jest to owszem wyczerpujące, ale na pewno działa też taki mechanizm, który powinien Ci to znakomicie ułatwić: nawet relatywnie duże obciążenie, o ile jest własnym wyborem, widzisz jego sens, masz przed sobą cel na którym Ci zależy - staje się łatwiejsze do zniesienia, niż nawet z pozoru drobna upierdliwość, ale narzucona z zewnątrz, która szybko urasta do rozmiarów nie do przejścia. Reasumując, liczę że w pociągu będziesz miała czas na opisywanie dalszych perypetii stażowo-pracowych.
    • turzyca Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:29
      Możesz wynająć mieszkanie bliżej miejsca praktyk, ale nie tuż obok. Sprawdź przepisy, gdzie to musi być, żebyś mogła odliczyć w podatkach. Może być też "po drugiej stronie" miejsca praktyk (czyli do tymczasowego mieszkania będziesz z domu przejeżdżać koło miejsca praktyk). Poszukaj czegoś pod kątem dojazdu czyli blisko tej linii kolejowej, byle bez przesiadek. 45 minut w jednym pociągu nie męczy tak bardzo jak 45 minut dwoma autobusami. Albo 45 minut samochodem... Wsiadasz, czytasz, śpisz, robisz notatki z praktyk, możesz się wyłączyć na ten czas .

A, i mam taki czas dojazdu, zdarza się, że robię taką rundkę w ciągu jednego dnia, ale to kompletny wyjątek, wynajmuję pokój w WG.
    • saszanasza Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 12:58
      Padniesz i nici z przyswajania wiedzy i nabywania doświadczenia, bo nie będziesz w stanie tego robić. Bedziesz zbyt zmęczona.
    • zerlinda Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:12
      Oczywiście że dasz radę. Masz cudowne możliwość regeneracji organizmu. Jesz raz na kilka dni. Już to wystarczy. Do dzieła!
    • zajonc_w Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 13:58
      Można. Podobe kombinacje logistyczne uskutecznialam na 2. ostatnich latach studiów.

Moja koleżanka za granicą ogarnęła jednak temat inaczej - pytała w klasztorach żeńskich na trasie dojazdu. W samym mieście na którym jej zależało niczego nie znalazła, ale już po drodze tak i z dwóch godzin robiło się 25 minut jednym autobusem.
      Klasztor międzynarodowy, bez żadnej siostry - Polki. Siostry, miłe bez indoktrynacji. Zapraszały na kolację i troszczyły się.
      Płaciła ułamek ceny hotelowej, do tej pory ma kontakt z niektórymi.
      • pani.asma Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:07
        W Watykanie ta koleżanka mieszka że tyle klasztorów żeńskich było na jej drodze?wink)))

• ayelen40 Re: Mozna dac rade? 23.06.24, 13:35
          W Watykanie są w ogóle jakieś klasztory?
      • beaucouptrop Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 16:41
        A ile wtedy miałaś lat? Inaczej jest jak masz dwadzieścia kilka i pełno energii, a inaczej jak jestes starsza.
    • nick_z_desperacji2 Re: Mozna dac rade? 22.06.24, 14:23
      www.youtube.com/watch?v=N4FvOqTdnPI
      Przepraszam, musiałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka