arabelax 12.07.24, 19:15 Poprawicie błędy znajomych, czy w srodku Was "trzepie", ale nic nie mówicie? Te wszystkie swetr, perfum, na mieszkaniu i inne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowel1 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 12.07.24, 19:17 Nie, ale straszliwie mnie świerzbi W necie świerzbi mnie bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 12.07.24, 19:42 Bardzo mnie " czepie" ale nie poprawiam. Wyjatkiem jest jedna z moich przyjaciolek. Madra w sumie dziewczyna, ale wyslawia sie fatalnie. Na szczescie ma do siebie duzy dystans i kaze poprawiac. To poprawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 12.07.24, 19:57 Bardzo rzadko i tylko u osób, które wiem, że się nie obrażą. Dzieci swoje (dorosłe) poprawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
komunia23 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 12.07.24, 20:06 Nie, poprawianie kogoś jest niezgodne z savoir vivre. Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 12.07.24, 20:15 Reaguję zawsze na półtorej roku. Nie ma dla mnie znaczenia, kim jest ta osoba. Obca czy znajoma. Nawet były premier. Poprawiam. Inne błędy przemilczam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 15:01 Ja najbardziej nie lubię zwrotu- ubierać buty/sukienkę/bluzkę itd. Ale, że sama robię błędy to rzadko kogoś poprawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 15:13 To akurat jrdt regionalizm i ja to szanuję tak jak gwarę czy dialekty. Ale jak ktoś mi bliski robi nieustannie te same błędy to aż mnie ściska. Ja rozumie, umie, nie umie. No aż mnie ściska, łkam z bólu ale nie umiem powiedzieć. Bywajà ludzie ślepi gramatycznie i o tym nie wiedzà z jakiegoś powodu. Ta moja osoba mówi poprawnie w obcym języku, pisze kurde też poprawnie, ogólnie zdolna i màdra, ale ślepa zupełnie w kilku gramatycznych przypadkach mowy ojczystej. Mam i drugi przypadek ślepoty, ale ten w żadnym języku nie ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 23:21 Może i regionalizm ale go nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 14:02 1.wetta.1 napisał(a): > Reaguję zawsze na półtorej roku. Nie ma dla mnie znaczenia, kim jest ta osoba. > Obca czy znajoma. Nawet były premier. Poprawiam. Inne błędy przemilczam. ROK to rodzaj męski, więc "półtora" , nie "półtorej". Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 19:41 Naprawdę? Dobrze, że wyjaśniłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 15.07.24, 08:52 rycerzowa napisała: > ROK to rodzaj męski, więc "półtora" , nie "półtorej". 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 12.07.24, 20:28 Poprawiam tylko tych, którzy mi za to płacą, i tylko grube błędy tych, którzy o to proszą. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 01:02 Nigdy. Poprawiam błędy zawodowo, po godzinach już nie muszę. Zresztą uważam, że takie poprawianie jest niegrzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 01:26 Poprawiam wyłącznie swojego syna. Poza pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 01:34 Nie poprawicie. Ani jedna osoba w moim otoczeniu nie mowi poprawna poliszczyzna. Czasami dzieci poprawiam, a forum mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 13:09 Tylko rodzinę. Raz poprawiłam koleżankę podczas niezbyt przyjemnej wymiany zdań (ale już jest ok, zaczęła się do mnie odzywać🤦). Mnie to bardziej wnerwiają te wszystkie: ministry, gościnie. I jeszcze słowo "zajętości''. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 13:22 Tylko w necie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 13:35 Raczej się staram nie. No chyba że dzieci ale to co innego, w końcu przecież muszą się tego nauczyć właśnie w domu. Moja kuzynka uwielbia słowo "bynajmniej", wciska je wszędzie tam gdzie oczywiście powinno być "przynajmniej" I to mnie strasznie irytuje mam chęć ją poprawić za każdym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 14:49 Służbowo tak, bo mnie trzepie, jak widzę maile współczesnej młodzieży. W domu tak. I absolutnie nie przyjmuję do wiadomości, iż kropka na końcu zdania jest wyrazem agresji (WTF?), co kiedyś usłyszałam od własnego dziecka. W towarzystwie nie, bo to niegrzeczne podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 15:03 Aaaa, kropka nienawiści? Też to usłyszałam i miałam taką pustkę w mózgu... Jak to?! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 15:12 Nie mam pojęcia. Po prostu wg współczesnej młodzieży, kropka jest wyrazem agresji 🙇♀️ I to jest chyba powód, dlaczego nie czytają książek 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 16:20 Też to słyszałam od moich dzieci 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 16:27 Potwierdzam, też usłyszałam od dzieci, kropka w messengerze jest "dobitna" i "agresywna". 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 19:18 Współczesna? Kropka nienawiści ma już chyba z 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 17:03 Ja mam 40 lat i odkąd pamiętam na różnych czatach ze znajomymi nigdy kropek się nie używało. No chyba, że jako wyraz nienawiści i chłodu . Kropki w luźnej komunikacji pisemnej to jest naprawdę rzadkość i wyraz pewnej oficjalności. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 18:22 Przecież to jest tak głupie, że aż niemożliwe 🫢 Gdy czasem na WA nie stawiam kropki na końcu zdania, czuję się jak ostatni niechluj. Zdanie to zdanie, koniec i kropka. PS Oczywiście piszę ogólnie, proszę nie brać osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 18:26 zamiast kropki zamaszyscie wciskasz wyslij Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 18:35 Kiedyś mówiła o tym problemie, gdy była ministrą edukacji, Kluzik-Rostkowska: dzieci nie stawiały kropek, bo były przyzwyczajone, że w zeszytach ćwiczeń one po prostu już są. I zresztą to zmieniła. Widać za późno Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 19:01 To nie jest głupie, bo to nie są zdania. Na forum - to już zdania, kropki są na miejscu. Ale czat to jest coś, co narodziło się w czasach drogich rozmów telefonicznych; czat to jest komunikacja mówiona, tylko zapisuje się słowa zamiast je wypowiadać. A nie mówimy do siebie całymi zdaniami, oczywiście po ukończeniu szkoły podstawowej, w której pani nas do tego zmusza. Całych zdań używamy wyłącznie w przemowach, wykładach, jak mamy ułożone wypowiedzi na jakiś skomplikowany albo trudny temat. Na co dzień - to są głównie równoważniki, wtrącenia, zlepki słów, i tak właśnie pisze się na czatach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 22:17 No nie wiem. Ja tam piszę zdaniami. Może nie jakoś bardzo złożonymi, ale nie są to jakieś zlepki nie wiadomo czego. Nawet równoważnik czymś się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 08:02 Czaty, czatami, ale w mojej pracy jest taka polityka komunikacyjna, żeby tych kropek nienawiści nie używać, bo nam się młodzież stresuje. No i co mamy, my starcy, czynić? Walimy te emotikony do naszych oficjalnych maili albo nawet szybkich odpowiedzi informacyjnych na formalne tematy. Dramat 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 11:26 A potem ta młodzież zaczyna maila od „Witam” czy „Hej”, bo „Szanowna Pani/ Szanowni Państwo” ją stresuje. Nie odmienia też nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 11:42 Dyskusje o witam są tak stare jak maile, młodzież jeszcze w pieluchy robiła jak to było szeroko dyskutowane, więc żadna nowość. A jak przez całą szkołę dostawali dyplomy dla Jan Kowalski to tak się nauczyli, że się nazwisk nie odmienia Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:20 W podstawówce koleżanka miała nazwisko kończące się na - ska. Na pierwszy rzut oka wyglądało jakby odmieniało się jak Kowalska, Malinowska itd. Tymczasem było nieodmienne. Czyli na wszystkich dyplomach jakie dostawała imię powinno być odmienione a nazwisko nie. Tymczasem m/w co drugi dostawała z nazwiskiem w stylu - dla Anny KowalSKIEJ. A, że była dzieckiem a wtedy dzieci się nie pytało o takie sprawy i same też rzadko się wychylały do nauczyciela to zagryzała zęby i przyjmowała te dyplomy. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 15.07.24, 22:26 To się bardzo zmieniło. Od lat właściwie nie widuję maili zaczynających się od "witam", a jeśli się takie trafią, to raczej autorem będzie czterdziestolatek z plusem. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 08:59 A to po równoważniku zdania nie stawia się kropki? Ciekawe, ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 12:10 Nie mam takich dziwnych znajomych, zawsze kropek używaliśmy i używamy i nie zamierzam przestać. A przecinek to wyraz czego? Znaki przestankowe po coś są. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:40 Przecinek zastępuje kropkę chyba. Raz spotkałam jakiś całkiem spory opis, w którym jakaś wykształcona pokojowo młodzież nie użyła ani jednej kropki, pomysłowo zaś użyła przecinków na końcu zdania. Oczy mi prawie wypadły z wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 09:11 Kody komunikacyjne istnieją, nawet jak je bojkotujesz. Tak się przyjęło, że w luźnej komunikacji pisemnej (SMS, Messenger) po ostatnim słowie nie stawia się kropki. Dzięki temu jak ktoś Ci pisze: spóźnię się pół godziny to możesz odpisać "ok" lub "ok." I ma to inny wydźwięk Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 09:22 Ale kody komunikacyjne powstają w wyniku jakichś uzgodnienia społecznych. W tej chwili jest tak, że na końcu wypowiedzi zawsze stawiało się kropkę, ale przyszła jedna grupa i mówi "od teraz kropka jest zła". Ci, którzy stawiają kropki, nie chcą zaakceptować tej zmiany. Czas pokaże, w którą stronę pójdzie zmiana. Być może wygra opcja "kropki nienawiści", gdyż (moim zdaniem oczywiście) młodzież jest zbyt leniwa i niedbala, żeby pamiętać o interpunkcji, nie dlatego, że są tacy wrażliwi na wydźwięk kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 09:41 Nie, w pewnym momencie powstał zupełnie nową forma "pisemna komunikacja w czasie rzeczywistym" i dla tej komunikacji powstały pewne zasady. I jaka młodzież? Ja mam 41 lat. Nawet na ematkowe standardy to jestem młoda dorosłą Nie mam problemów ze stosowaniem kropek w tekstach, natomiast na czatach i komunikatorach pisze inaczej, bo to inna forma Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 11:35 Na szczęście na czatach prywatnie piszę z rówieśnikami i im kropka nie przeszkadza. Służbowo, na Teamsach, różnie bywa, nie upieram się przy zdaniach współrzędnie i podrzędnie złożonych, po ok, thx czy spox kropka wizualnie wydaje się zbędna, natomiast niedbalstwo jest ogólne - jak ktoś pisze fatalnie, to raczej wszędzie, reszta dokumentów też zwykle jest na poziomie mniej niż przeciętnym. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 11:40 Tyle że brak kropki na czacie to nie jest niedbalstwo tylko świadome użycie takiej konwencji. Też piszę z rówieśnikami także i nie stosuję kropek nienawiści Chyba że celowo Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 12:24 Ale nie mów, że "kropkę nienawiści" wymyślili czterdziestolatkowie. Przeważnie nie używa kropek mlodziez, a jeśli nie robią tego starsi /dorośli ludzie, to nie dorabiają do tego ideologii, że to coś znaczy. Tzn pewnie są i tacy, ale jednak są w zdecydowanej mniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 12:52 Kropka nienawiści nie jest zwykłą kropką. Kojarzę ją np w takim kontekście Wkurzyłaś się? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 12:57 Czyli normalna kropka na końcu normalnej wypowiedzi. Bawi mnie ogromnie dopisywanie jej aż takiego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:41 grruu2.0 napisała: > Albo: > Jak uważasz. Yyy… Zupełnie normalne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:49 Język się rozwija - każdy kto ma wyczucie widzi różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:47 grruu2.0 napisała: > Albo: > Jak uważasz. Albo: No tak. Znam kropkę nienawiści od moich córek, oduczyłam się jej używać. Oraz, to: 🙃 też jest podobno niemile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 14:14 A tego używam tylko w korespondencji z jedną osobą Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 17:07 primula.alpicola napisała: > Znam kropkę nienawiści od moich córek, oduczyłam się jej używać. > Oraz, to: 🙃 też jest podobno niemile widziane. co to za znaczek ? na lapku mi się nie wyświetla Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 17:09 Uśmiechnięta buzia do góry nogami Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 17:16 grruu2.0 napisała: > Uśmiechnięta buzia do góry nogami o, to dla mnie coś nowego Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 12:59 To z samych początków komunikacji czatowej pochodzi, więc śmiało można powiedzieć, że raczej ludzie koło 40 dziś a nie młodzież Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 12:22 Jestem lekko po 30-tce i w czasie liceum/początku studiów załapałam się na rozwój różnych SM. Już wtedy nie używaliśmy kropki na końcu wypowiedzi w komunikatorach, więc to nic nowego. Ale moi rodzice i ich znajomi nadal stawiają kropki, zakazu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 18:35 Nie, nie przyszła grupa z kosmosu, tylko ludzie, którzy nie tworzyli kanonów komunikacji tekstowej teraz wchodzą z buciorami w świat, którego zasad nie budowali i domagają się, żeby byli po ichniemu, bo Sienkiewicz, panie dziejku, to zawsze z kropką. A na czacie i w smsie zawsze było bez kropki. A utyskiwanie na leniwą młodzież to pewny znak ramolenia, obawiam się. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 12:12 Bzdury, stawia się kropki, brak kropki to zwykłe niechlujstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:00 To nie jest niechlujstwo tylko pewna konwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:35 Nazwanie tego „konwencją” oraz dodanie kropce mało przyjemnego określenia i stworzenie z bogu ducha winnego znaku interpunkcji „kropki nienawiści” kojarzy mi się z gimbazą, a nie żadną konwencją. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 14:18 Tak jak na przykład badanie dodatkowych znaczeń kolorom, kwiatom albo ich liczbom? Możesz bojkotować, możesz nie używać, możesz się śmiać ale przyjmij, że ta konwencja istnieje i jest dla wielu osób używających danej firmy komunikacji zrozumiała. Tak jak dla pokolenia 60+ całkowicie zrozumiałe jest, że "nie, dziękuję" nie zawsze oznacza odmowę, może być konwencjonalnym zwrotem, po którym gospodarz ponawia propozycję i wtedy jest ona przyjęta. Nie lubię tej konwencji, nie rozumiem, ale przyjmuję do wiadomości jej istnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 14:57 Aha, aha. A na przykład konwencja "ubieram się elegancko na egzamin" albo 'tatuaże maja tylko kryminaliści"? Dostosowujesz się, czy jednak uważasz, że to bzdura? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 15:06 Analogiczny do braku kropki jest raczej byle jaki strój na egzamin. Co do tatuaż to tak, jest to dla mnie dramat. Oczywiście nie zaczepiam co drugiej osoby i nie przedstawiam swojego zdania, ale szczególnie teraz, w te upały, gdy widzę morze byle jakich tatuaży, to zastanawiam się, co trzeba mieć w głowie, by takie cuda sprawić sobie na stałe. Jak wyżej, żadnej konwencji w tym nie dostrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 16:55 W kropkach między palcami i w kącikach oczu też nie widzisz żadnej konwencji i będziesz się upierać, że to przypadkowy wzór? Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 18:36 Mhm, a pogardliwe używanie słowa gimbaza w czasach, w których gimnazjum już nawet nie istnieje, ale mentalnie wciąż jest się dumną absolwentką ośmioletniej podstawówki, o tyleż, prawda, lepszej niż te nowe sześcioletnie wymysły, to co to jest, jak nie konwencja, przepraszam? Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:56 Tak, a dla niektórych każdy błąd językowy to "regionalizm" 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 17:17 gorzka.gorycz napisała: > Bzdury, stawia się kropki, brak kropki to zwykłe niechlujstwo. oczywiście, masz słuszność - takie są prawa.koniec i kropka ale sieć rządzi się swoimi prawami - i twoje oburzenie nic nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 18:06 Sieć się rządzi swoimi prawami, bo się to akceptuje, tak samo jak masę błędów językowych. Język prymitywnieje . Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-branzoletka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 18:30 gorzka.gorycz napisała: > Sieć się rządzi swoimi prawami, bo się to akceptuje, tak samo jak masę błędów j > ęzykowych. Język prymitywnieje . Ano. Ktos sie powinien za to wziac. Wrocmy do pieknego jezyka z Bogurodzicy! Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 18:37 tak, prymitywnieje już tak od tysięcy lat i już właściwie nic się nie da powiedzieć, tylko uga buga ludzie jąkają Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 18:52 Trudno nie akceptować tego, że różne formy komunikacji mają swoje reguły. Czaty/komunikatory to forma zupełnie inna od wcześniejszych, bo jest pisemnym wariantem komunikacji mówionej. Nic dziwnego, że ma swoje odrębne reguły, tak jak swojej reguły mają na przykład listy Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 19:39 gorzka.gorycz napisała: > Sieć się rządzi swoimi prawami, bo się to akceptuje, Dokkadnie tak tak samo jak masę błędów j > ęzykowych. Język prymitywnieje . To niezupełnie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 17:05 grruu2.0 napisała: > Kody komunikacyjne istnieją, nawet jak je bojkotujesz. Tak się przyjęło, że w l > uźnej komunikacji pisemnej (SMS, Messenger) po ostatnim słowie nie stawia się k > ropki. Dzięki temu jak ktoś Ci pisze: spóźnię się pół godziny to możesz odpisać > "ok" lub "ok." I ma to inny wydźwięk bo można napisać : spóźnię się pół godziny lub spóźnię się pół godziny. lub spóźnię się pół godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 18:38 I to jest czynienie języka bogatszym, a nie prymitywniejszym lub bardziej byle jakim. No ale betonowi nie przetłumaczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 19:42 escott napisała: > I to jest czynienie języka bogatszym, a nie prymitywniejszym lub bardziej byle > jakim. Oj tak. .poznalam meza na czacie ,flirtowalismy az ogien szedl...trzy kropki zawieszone na koncu wypowiedzi .ach..cóż to był za dreszczyk.. No ale betonowi nie przetłumaczysz... Być może gorzko jest w wieku ok60 lat...może więc już łapać typowe (niestety )dla starości fazy ,okopywania się na seojej pozycji,niechęć do zmian itp To normalne > Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 15:17 A gdyby tak ktoś przy okazji zapamiętal: AHA ACH czyli zawsze 3 literki, to byłoby miło Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 18:32 Dzieki! Zawsze mi sie myli i jakos acha mi ladniej wyglada. Teraz juz bede wiedziec. Za to jak slysze TE DZIECKO, moge sie rzucic do gardla (tak mowi tesciowa, mozte stad ta reakcja ). Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 19:10 Tak mówią właściwie wszyscy, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 23:32 Mój mąż tak mówi i choćby nie wiem ile razy go poprawiła, to i tak nic nie da. On ma tak zakodowane, jego cała rodzina też tak mówi. Mówią też majOM zamiast mają, sOMsiad itd. Tego nie wyplenisz. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 13:27 O ile majOM to regionalizm podobno, to TE + rodzaj nijaki to blad i wloski mi staja na rekach ./ Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 21:32 Wymawianie om to regionalizm? Pierwsze słyszę. W jakich regionach tak mówią? Dla mnie to niechlujstwo językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 21:42 Podobno to gwara Krakowska Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 15:51 Staram się wytrzymywać i nie poprawiać. Gdy już ktoś naprawdę przegina, czasem udaję, że nie dosłyszałam/ nie zrozumiałam i większość ogarnia samodzielnie przy powtórce😎 Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 17:01 Nigdy, to chamstwo. Nawet dziecka czasem nie poprawiam, jak mówi coś w emocjach, bo to brzmi z kolei lekceważąco, jak gdybym miała w nosie, że ona coś przezywa, mówi coś ważnego, a ja się czepiam słówek zamiast słuchać treści. Natomiast w środku mnie trzepie i niestety błędy bardzo mi utrudniają poważne traktowanie wypowiedzi. Nie cierpię też połowy regionalizmów, co już jest szalenie niepopularne i źle widziane, bo mamy celebrować różnorodność, i że w Małopolsce to się mówi "ubrać buty". NO WIĘC UBIERA TO SIĘ CHOINKĘ AAAAAAAAARGH Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 17:03 staram się, taktownie zwracać uwagę i nie mam nic przeciwko, jak ktoś mi poprawi polszczyznę Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 17:04 i nie cierpię, jak ktoś używa: LOL zrobiłaś mi dzień Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 09:03 To może się nie obrazisz... brakuje dużej litery na początku zdania, kropki na końcu, zaś pierwszy przecinek jest zbędny. I "jak" zamieniłabym na "jeśli", ale to już czysta kosmetyka, to znaczy stylistyka Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 19:08 Poprawiam dzieci (własne), na szczęście już coraz rzadziej. Znajomych bardzo rzadko, nie ma sensu. Ktoś, kto od trzydziestu lat pisze "wziąść" i mówi "dziesięć złoty", nie przestanie, nie ma szans 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 20:35 Nie, bo pewnie sama robię ich bardzo dużo. Robię dużo językowych, ortograficznych. Nie jest to moja mocna strona. Rozumiem też, że kogoś skręca jak czyta to co ja napiszę. Mam to samo jeśli ktoś nie potrafi logicznie myśleć czy jest po prostu głupi wtedy się gotuję Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkankaroztocza Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 20:48 Nie. To mnie poprawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 22:45 To pewnie przez "dla". Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 09:04 "Dla" jest zdecydowanie regionalizmem, nie błędem, i na Roztoczu nie występuje. Niestety. To mój absolutnie ulubiony regionalizm 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 19:44 "Dla" jest podlaskie... Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkankaroztocza Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 17.07.24, 07:58 Tak jak tu piszą u mnie tego nie ma. Ja źle odmieniam niektóre wyrazy, a rodzice jeszcze bardziej i siostra nas poprawia, bo się na nas wkurza i złości że źle nauczymy mówić jej dziecko. A sama to podobno jakoś dziwnie ustawiam słowa w zdaniu i podobno wymyślam słowa które nie istnieją, ale skądś się u mnie wzięły to pewnie mnie ktoś tak nauczył. Ale jakie to słowa to też nie pamiętam w tej chwili, bo zapominam zaraz po poprawieniu czym wkurzam ludzi, szczególnie siostrę. Ale chociaż jak musimy napisać gdzieś jakieś pismo to wyślę siostrze co chce napisać, a ona to podmienia żeby było zrozumiałe, błędy też robię i w pisaniu, ortograficzne mniej więcej inne. Odpowiedz Link Zgłoś
ta_jedna_karen Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 13.07.24, 22:53 Nie, bo jestem uosobieniem taktu i dyskrecji. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 08:06 W życiu nie poprawiam nikogo poza moją córką i to tylko wtedy, gdy sobie prowadzi narrację pod nosem a nie wtedy, gdy chce mi coś przekazać. Nie mam nerwicy natręctw i cudze błędy mi nic nie robią 🙄 To naprawdę źle świadczy o człowieku, gdy poprawia innych. Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 11:45 Ostatnio namiętnie komentuje rolki jakichś przypadkowych influencerów wytykając im błędy a nawet regionalizmy. Sorry ale niektórych regionalizmow nie trawię jak na przykład ubrałam szpilki, powiedziałam dla niego, mojom mamom itp Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 21:04 Od kiedy "mojom mamom" i "ubrałam szpilki" są regionalizmami? I czy ostały się jeszcze jakieś błędy językowe, czy już każdy jest regionalizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-branzoletka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 15.07.24, 12:31 taki-sobie-nick napisała: > Od kiedy "mojom mamom" i "ubrałam szpilki" są regionalizmami? > Co do "mojom mamom" sie nie wypowiem, bo bardzo rzadko to slysze. Natomiast "ubieranie butow" jest typowe dla poludniowo-wschodniej Polski i regionalizmem jest od zawsze. Wszystkie pokolenia, jakie kojarze tak tam mowia, czy sie to komus z Warszawy podoba, czy nie. Rownie dobrze moglabys walczyc z krakowskim "wyjsc na pole". Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 15.07.24, 20:31 O, jaki foch antywarszawski. Jest jeszcze Polska północna. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-branzoletka Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 14:05 arabelax napisał: > Poprawicie błędy znajomych, czy w srodku Was "trzepie", ale nic nie mówicie? > Te wszystkie swetr, perfum, na mieszkaniu i inne. Do glowy by mi nie przyszlo poprawiac, jesli zrozumialam, co ktos powiedzial/napisal. Jezyk sluzy komunikacji i spelnil swoja role w tym przypadku. Z grzebania przy nim przez niedowartosciowanych jezykoznawcow nic madrego nie wyniknie. Im czesciej slyszymy jakis "blad" tym szybciej nalezy sie oswoic z mysla, ze zaraz wlasnie to bedzie norma. Natomiast korci mnie czasami poprawienie "wyborow estetycznych" innych. W przypadkach, kiedy widze, ze w tych wyborach nie chodzilo o "wyrazanie siebie", ani o olewczy stosunek do ubioru, bo sie wyraznie staraly, chca wygladac ladnie i wlozyly w to wysilek. Tak sobie w glowie tylko mowie: "Te kolczyki zupelnie nic nie wnosza, nie wyglada Pani w nich ani o1% lepiej niz bez nich, wiec lepiej je sobie darowac. Kolor bluzki jest duzo za jaskrawy..." Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 21:01 Kolor bluzki jest duzo za jaskrawy... O wiele za jaskrawy. Bardzo często zdarza mi się NIE ROZUMIEĆ, co ktoś powiedział/napisał, dlatego właśnie, że użył języka jak małpa młotka. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 21:02 Z grzebania przy nim przez niedowartosciowanych jezykoznawcow nic madrego nie wyniknie. Za to ze sterowania językiem przez media to ho, ho! ps. skąd wiesz, że językoznawcy są niedowartościowani? sama masz kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 14.07.24, 16:00 raczej nie- wiem, że sama sporo błędów popełniam ale nie obrażam się, gdy ktoś zwróci mi zyczliwie uwagę-gdy ktoś zwraca niezyczliwe i złośliwie też się nie obrażam ale zawsze mam raczę jakąś ripostą niestety wydaje mi się, że jestem w pewnych kwestiach niereformowalna-lata nawyków weszły w krwiobieg.. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: błędy jezykowe, poprawiacie? 15.07.24, 22:22 Muszę przyznać, że dobrze pamiętam twój "wodny akwen" Odpowiedz Link Zgłoś