Dodaj do ulubionych

Rachunki prąd

16.07.24, 11:06
06.2024 zuzycie 164kwh kwota 122zl
07.2024 zuzycie 143kwh kwota 204zl
To tyle w temacie podwyżek o 30zl..
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:24
      no nieźle sad
      we wrześniu dostane rozliczenie (mam prognozy dwumiesięczne, odczyty dwa razy w roku). Zaczynam się przygotowywać, coby na zawał nie zejśc. Zwlaszcza, że gaz też idzie w górę, a wodę i ogrzewanie mam na gaz sad

Na marginesie - sprawdziłam. Przed pandemią rachunki za gaz były niemal o połowę niższe. Przy tym samym zużyciu m szesciennych (tak podaje odczyt. W m sześć. Gazownia przelicza. Zakładająć, że rocznie, przed pandemią płaciłam 3300 za rok. W tym roku policzyłam roczne koszty - no ponad 6000 zł. )

Owszem. Moja pensja wzrosła. Jednak nie podwoiła się sad
      • 35wcieniu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:29
        Zaczynam się przygotowywać, coby na zawał nie zejśc.

Możliwe że niepotrzebnie, rok temu już była panika że "zobaczysz, zobaczysz". Zobaczyłam i rachunki mi zmalały. big_grin
        • kochamruskieileniwe Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:33
          U mnie za prąd był mniejszy, owszem - bo nałozyły się dwa czynniki - mieliśmy zwiększony limit (niepełnosprawny) oraz ta ulga, bodajże 125 zł. Ale mam świadomość, że to był wyjątek.
          • 35wcieniu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:24
            Zdecydowanie to nie był wyjątek. Był wątek jakiś czas temu i dużo osób pytało w nim gdzie te podwyżki, jeśli im spadło.
            Teraz podobnie jak rok temu mam podwyżki w dudzie bo jestem niemal pewna że nic mi nie wzrośnie.
            • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 15:05
              A jak ma ci znaleźć skoro ceny rosną...cuda...
              Chyba że korki wyłączysz to ci znakeje rachunek
        • hrasier_2 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:21
          35wcieniu napisał(a):

> Zaczynam się przygotowywać, coby na zawał nie zejśc.
          >
          > Możliwe że niepotrzebnie, rok temu już była panika że "zobaczysz, zobaczysz". Z
          > obaczyłam i rachunki mi zmalały. big_grin
          >
          Wczesniej były ceny zamrożone. I podatek zerowy na żywność. Ale jest tak fajnie że nie ma inflacji. Emeryci też dostają po tyłku. W Jagodnie zacierają ręce.
          • babcia47 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 16:36
            Dlaczego sadzisz ze emeryci dostają po tyłku? Co prawda nie znam jeszcze wysokości podwyżki za energię no czekam na kolejny rachunek, za drugie półrocze ale tarcze na zywnosc zniesiono w odpowiednim momencie i wprowadzenia VAT nie odczuwam a wręcz wiele produktow spożywczych ma niższe ceny niz na wiosnę. Nie mam uczucia udziału w totolotku gdy jadę ns zakupy. Ważne jest to ze nie biegam po kazda bułkę i pomidorka codziennie tylko robie konkretne odnowienie zapasów 2-3 razy w miesiącu i musze przyznać ze nie sa to ,jak poprzednio za każdym razem o niebo wyższe rachunki lecz takie same a nawet niższe bo sklepy wrecz sie prześcigają w promocjach. Nawet mięso zdarza mi się kupować w cenach dużo niższych niż jeszcze rok temu co ms dla mnie o tyle znaczenie ze głównie je kupuje dla zwierzaków, wychodzi taniej niż gotowe karmy . Te obniżki sprawiają ze nie odczuwam wzrostu cen na innych towarach o ile występują lub mogę sobie pozwolić na droższe, które jeszcze niedawno byly dla mnie poza zasięgiem
      • vivi86 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:51
        Żukowska od początku zacierała łapki, że weszło w lipcu, a nie zimą.
      • mizantropka_20 Re: Rachunki prąd 30.07.24, 15:29
        Zagłosuj na pis będziesz miała media za darmo
    • koronka2012 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:24
      Nie wiem za ile osób ale to średnie. Moje bieżące prognozy to 331 za dwa miesiące (jedna osoba 55 m)
      • kochamruskieileniwe Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:28
        Tu akurat nie jest ważna liczba osób, czy powierzchnia..
        Liczy się, że zużycie się zmniejszyło o 21 kWh, a do zapłaty więcej o 81 zł.
        • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:14
          No właśnie...
        • koronka2012 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:19
          Ok, patrząc z tej perspektywy… no cóż, ceny rosną, to chyba nie jest zaskoczeniem dla nikogo

u mnie wzrost o 12groszy, a porównując z analogicznym okresem ubiegłego roku czyli tym bez dopłat, podwyżka jest z grubsza o 60 zł
    • szmytka1 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:26
      Ja się boję rachunku...
      • hugo43 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:32
        My mamy średnio 200-250 pln,teraz klima chodzi właściwie całe dnie.pewnie z 500 zaplacimy
        • koronka2012 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:19
          Jeśli mam być szczera patrzyłam właśnie na porównanie zużycia od kiedy zamontowałam klimę i widzę jakiejś radykalnej różnicy
          • hugo43 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:25
            Dwa lata temu klima chodziła u nas 24h/dobę przez dwa tygodnie i rachunek wyniósł 350pln.moim zdaniem niedużo,jeśli normalnie płacimy ok 200-250
    • evening.vibes Re: Rachunki prąd 16.07.24, 11:51
      ENEA, taryfa G11
      Opłata stała brutto (miesięczna):
      06.2024 16,08zl
      07.2024 11,40zł (brak opłaty mocowej)
      Opłata zmienna brutto (kWh)
      06.2024 0,7434zł
      07.10w4 0,9737zł

Przy zużyciu ok 200kWh różnica na rachunku wyjdzie ok 40zł.
      • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:16
        Ja od zawsze tauron...
        Jakoś bojexsie tych innych firm. Z tyłu głowy mam koleżanki matkę która podpisała umowę z jakąś mniejsza firma i córka potem przez pół roku spłacała wysokie rachunki bo jakieś dziwne opłaty były doliczone. Cena za kWh niższa ale pozostałe składowe rachunku b.wysokie.
        • zonazgorzna Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:24
          Mowilam mezowi, kiedy kupowal dom, aby zamotować te panele sloneczne, to by teraz klimatyzacja byla za darmo, a rachunki 100 na pol roku, tak jak placa sasiedzi. Ale on sie uparl ze klimatyzacja niepotrzebna w naszym klimacie, on ulubi gorac i ze panele kosztuja duzo w obsludze. Moze i tak on jest umysl scisly i duzo sie zna na takich inzynierskich rzeczach.
          • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:40
            Przy fotowoltaiczne opłata stała po ponad 30zl/ MC więc to nie 100/ rok tak czy inaczej na pewno warto.
            To co podałam to rachunek moich lokatorów z bloku. Manyvfitowoltaike i rach m- niewiele ponad 30zl opłaty stałe.
            Zamontowanie było super decyzją zwłaszcza że mieliśmy ok15k dofinansowania z miasta.
            Nawet zima dogrzewanie prądem do mniej więcej końca stycznia, poł.lutego.
            Zawsze zymuzywamy produkcję własną do końca.
        • evening.vibes Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:24
          wrota.do.lasu napisała:

> Cena za kWh niższa ale pozost
          > ałe składowe rachunku b.wysokie.

To znaczy jakie i ile konkretnie? Jaka taryfa?

Jematko naucz się w końcu czytać rachunki za prąd 🤦‍♀️
          • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:36
            Szczerze niw umiem jak chyba większość...pisałam o matce koleżanki nie o sobie wink
          • 35wcieniu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:28
            Jematko naucz się w końcu czytać rachunki za prąd

Niektóre są tak pisane że nawet "opiekun klienta" nie rozumie. big_grin W robocie od 4 miesięcy usiłujemy wyjaśnić skąd się biorą kwoty - ŻODYN nie umie ani powiedzieć ani wyjaśnić poszczególnych pozycji z faktury, która zawsze ma 5 stron big_grin
        • koronka2012 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:35
          Ja mam EON - wszystkie taryfy są po 0.62 brutto,
          a łącznie (sprzedaż energii i dystrybucja) - 1,10
    • madame_edith Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:33
      Ja dostałam 1100 za dwa miesiące, ok 500 kWh miesiecznie zużycia. Wzrost ceny kWh z 0.414 na 0,697. No powiem szczerze, grubo.
      • koronka2012 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:39
        Matko Bosko co ty robisz z tym prądem? Ja mam 800 z haczykiem na pół roku
        • madame_edith Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:54
          Nie wiem 🙈
          Ja w swoim mniemaniu żyję oszczędnie, ale najwyraźniej jestem w dużym błędzie.
          • 35wcieniu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:25
            ale najwyraźniej jestem w dużym błędzie.

Yyyy... Tak.
            Nie da się żyć oszczędnie i zużyć tyle prądu. Serio byłabym ciekawa co trzeba robić żeby mieć aż takie zużycie. Nie macie jakiegoś wycieku, ktoś wam nie podbiera?
            • demono2004 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 15:33
              Żyja w 21 wieku i nie siedzą przy świeczkach czy lampie naftowej? Stąd takie zużycie, nie inne.
          • topcia78 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 11:58
            U mnie to samo, zużywam ok 500kw ALEEE dom ma 3 poziomy. Wszędzie lodówki, TV, brama elektryczna, oświetlenie schodów,piwnic itp, piec, indukcja,miliony gniazdek, termomixy, expresy,piekarniki i czajniki na każdym piętrze i się nazbiera. Jak dowalą konkret podwyżkę to się potnę. Oczywiście mówię o całym domu, a na jednym piętrze mieszkam ja z rodziną a na drugim piętrze moja mama ale akurat cały prąd płacę ja więc temat mnie mocno obchodzi 😞
        • kochamruskieileniwe Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:56
          Wystarczy mieć np własne ujęcie wody z pompą. I już zużycie prądu jest wyższe.
          • koronka2012 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:08
            No ale 500kW miesięcznie???
            • kochamruskieileniwe Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:26
              Mogę to sobie wyobrazić. Rodzina kilkuosobowa, dom, indukcja, pompa, ewentualnie sprzęt do prac ogrodowych elektryczny, brama n prąd...itp...
              • 35wcieniu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:29
                Bez jaj. Nie wiem jaki to musiałby być sprzęt żeby tyle zużyć.
                • madame_edith Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:39
                  No ja wprawdzie wode mam z wodociągów, ale pompe owszem, chodzi codziennie system nawadniania ogrodu, który pompuje wodę ze studni do zraszaczy i linii kroplującej. Brama otwiera się na prąd, bramka wejściowa też. Jest oświetlenie na zewnątrz, sporo. Dom 130 m, mieszkam z dwójką nastolatków. Trzy komputery, trzy telewizory. Każdy je o innej porze, więc dużo odgrzewania w airfryerze, piekarniku, na patelni. Moje dzieci nie jadają kanapek, każdy ich posiłek niemal jest na ciepło. Grill/toster używany kilka razy dziennie.
                  Woda na gaz, klimy jeszcze nie mam (teraz to sie boję założyć 😂).
                  No jak to czytam to rozpusta z tym jedzeniem zwłaszcza, reszty nie zmienię, ale to powinnam.
                  • madame_edith Re: Rachunki prąd 16.07.24, 14:32
                    A jeszcze dodam, że są na zewnątrz 4 kamery i też rzecz jasna są na prąd
                    • stasi1 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 16:22
                      Kamery tak dużo prądu nie zużywają. Ale piekarnik i grill to i owszem. Komp stacjonarny też sporo. Co do świeczek żarówki LED nie zużywają tak dużo prądu z porównaniu do żarowych, nawet 10 razy mniej, więc nie trzeba siedzieć jak kret(tak mamy sąsiadka do niej mówiła) aby dużo prądu nie zużywać
                  • kochamruskieileniwe Re: Rachunki prąd 16.07.24, 14:32
                    Piec gazowy też prąd zużywa...😐
                    • madame_edith Re: Rachunki prąd 16.07.24, 14:37
                      Tak, zwłaszcza kocioł kondensacyjny z zasobnikiem (czyli nasz) 🙈
                      • babcia47 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 16:45
                        Mam podobny i zużycie energii wzrasta mi przez to w okresie grzejnym ale jest to tylko 200 kW w rozliczeniu półrocznym. Przy tym piec jest dwufuknkcyjny i przez cały rok podgrzewa wodę. Nie wiem ile piec " bierze" przy tym podgrzewaniu. W sumie zużywam w roku ok 2500kW ale jestem samotna, nie używam kompa stacjonarnego i nie mam plyty
                • andace Re: Rachunki prąd 16.07.24, 15:25
                  Sprawdziłam u siebie i najwyższe zużycie miałam w tym roku w lutym - 450 kW w domu na 2 osoby, ale wszystko mamy na prąd - pompa ciepła więc ogrzewanie (jak pracuje z domu to mam nastawiona tem w swoim biurze na 23 st) i ciepła woda, do tego indukcja, duuuzy piekarnik, duża lodówka, 2 komputery, 2 tv. Regularnie też chodziła suszarka. Porównuję z czerwcem i jest 260 kW bo prawie nie używamy ogrzewania. W lipcu jak na razie mam 180 kW ale były takie dni że musiałam włączyć ogrzewanie 🥶

Więc to 500 KW to nie jest jakieś niebotyczne zużycie.
                  • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 19:54
                    Gdzie mieszkasz bo marznąć w lipcu to chyba nie w pl wink
                • majenkirr Re: Rachunki prąd 29.07.24, 18:34
                  Ale uważasz, ze kłamie? U mnie na rachunku z czerwca jest 883 kWh🤷🏼‍♀️
            • rozwiane_marzenie Re: Rachunki prąd 28.07.24, 18:53
              Tak. Zależy jakie się ma sprzęty. Ja mam prawie takie samo zużycie.
      • ursgmo Re: Rachunki prąd 16.07.24, 14:17
        Ja mam prognozę i 575 kWh miesięcznego zużycia. Rachunek za czerwiec 488zl , a juz za lipiec 835.
    • demono2004 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 12:59
      Moze u ciebie bo my dostalismy ogromny rachunek za prąd.
    • malaperspektywa Re: Rachunki prąd 16.07.24, 13:30
      No cóż. Ja to pewnie na zawał zejdę. Ostatnio płacimy 350 m-cznie średnio. Sporo domowników, dużo pieczenia, odpiekania, gotowania. Dużo komputerów. U syna aktualnie non stop chodzi, nawet w nocy, bo coś tam mieli do pracy magisterskiej. Obok laptop. Żeby chociaż kopał kryptowaluty..... Na razie jednak nie widzę możliwości oszczędzania. Na jesieni jeden syn się wyprowadza, to zobaczymy. Powinno się trochę zużycie zmniejszyć.
    • dracaria Re: Rachunki prąd 16.07.24, 14:34
      Najważniejsze, że planeta nie płonie.
    • dracaria Re: Rachunki prąd 16.07.24, 14:37
      U mnie wzrost z 200 na miesiąc do 400 na miesiąc, ale warto, bo milej mi na sercu, gdy elity, aktywiszcza i celebryci mogą częściej wozić się samolotami na szczyty klimatyczne i wakajki na Bali.
      • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 15:01
        Ktoś na tych wujów glosował
        • dracaria Re: Rachunki prąd 16.07.24, 15:05
          wrota.do.lasu napisała:

> Ktoś na tych wujów glosował

Bez znaczenia. Za PiSu byłoby dokładnie to samo.
          • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 16.07.24, 19:52
            To nie chodzi czy za listu czy nue. Jak zawsze byłam za Unią to niestety teraz boję się tego tworu....Polit.migracyjna, zielony ład...I wiele innych.próby likwidacji panst narodowościowych vs właśnie migracja...angole dobrze zrobili obkopujac się u siebie....ale wiadomo im łatwiej geopolitycznie na wyspie.
            • dracaria Re: Rachunki prąd 16.07.24, 20:20
              wrota.do.lasu napisała:

> To nie chodzi czy za listu czy nue.

No jak wspominasz o głosowaniu, to odpowiadam, że głosowanie nie ma znaczenia.

> Jak zawsze byłam za Unią to niestety teraz
              > boję się tego tworu....Polit.migracyjna, zielony ład...I wiele innych.próby lik
              > widacji panst narodowościowych vs właśnie migracja...

I słusznie masz obawy, lepiej późno, niż wcale. Nie ma co się bać zmiany zdania.

> angole dobrze zrobili obkopujac się u siebie....ale wiadomo im łatwiej geopolitycznie na wyspie.

Angole są jeszcze bardziej unijni niż unia, nawet po wyjściu. Tam się toczą jakieś tajemnicze procesy gnilne, ale w sumie co nas to obchodzi. Oni mają osobne kurki do zimnej/ciepłej i wykładziny w łazienkach w wilgotnym klimacie, to upadły naród zatrzymany w rozwoju 100 lat temu i cud, że ich jeszcze nie wytępiła jakaś zaraza.
            • bieda_tubka Re: Rachunki prąd 21.08.24, 11:31
              >Jak zawsze byłam za Unią to niestety teraz boję się tego tworu....

big_grin big_grin big_grin

nowa odsłona: nie popieram pisu ale.
      • vivi86 Re: Rachunki prąd 16.07.24, 20:08
        This ❤️
        • sarah_black38 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 13:19
          Właśnie dostałam nowe rozliczenie półroczne - podwyżka 55 zł. Zużycie za ubiegły rok 2080 kWh, bedę płacić 220zł. Ale ja jestm maniaczką jeżeli chodzi o oszczędzanie, wszystkie stand by wyłączone jeżeli się sprzętu nie używa, ładowarki wyciągnięte z gniazdka, gaszę światła w pomieszczeniach w których nikogo nie ma itp. Mieszkam w domu 130 m2, piec gazowy, kuchenka gazowa, dwie bramy na prąd, sprzetów typu pralka/zmywarka/piekarnik/mikrofala używam normalnie czyli wg potrzeby. Nie mam czajnika elektrycznego.
          • sarah_black38 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 13:19
            220 zł/ miesiąc.
          • czarne-jagody Re: Rachunki prąd 28.07.24, 14:07
            Masz bardzo małe zużycie prądu zważywszy ze to dom.
            • hrasier_2 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 17:14
              Święci latarką, a cały sprzęt to na baterie.
              • sarah_black38 Re: Rachunki prąd 06.11.24, 22:05
                hrasier_2 napisał:

> Święci latarką, a cały sprzęt to na baterie.

Ojtam ojtam ... przy świeczce siedzę, czasami łuczywa używam na zmianę. I jeszcze lampę naftową zapalam big_grin
    • paskudek1 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 13:25
      Maj zużycie 101 kWh cena 104,24
      Lipiec zużycie 100 kWh cena 117,47. Możesz sobie przeliczyć. Czerwiec zużycie było trochę poniżej 100 kWh. Dlatego porównuję maj i lipiec
      • hrasier_2 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 17:16
        paskudek1 napisała:

> Maj zużycie 101 kWh cena 104,24
        > Lipiec zużycie 100 kWh cena 117,47. Możesz sobie przeliczyć. Czerwiec zużycie b
        > yło trochę poniżej 100 kWh. Dlatego porównuję maj i lipiec
        >
        Tylko ci podwyżka przyjdzie w sierpniu. Wtedy się wypowiesz.
        • paskudek1 Re: Rachunki prąd 30.07.24, 16:08
          hrasier_2 napisał:

> paskudek1 napisała:
          >
          > > Maj zużycie 101 kWh cena 104,24
          > > Lipiec zużycie 100 kWh cena 117,47. Możesz sobie przeliczyć. Czerwiec zuż
          > ycie b
          > > yło trochę poniżej 100 kWh. Dlatego porównuję maj i lipiec
          > >
          > Tylko ci podwyżka przyjdzie w sierpniu. Wtedy się wypowiesz.

Rozliczam się co miesiąc, jeśli podwyżka weszła od pierwszego lipca to ja to już mam. Zużycie mam podobne co miesiąc. Waha się w granicach 95-110 kWh. Mniej więcej. Ale fakt, zobaczę w sierpniu a potem we wrześniu.
    • gaskama Re: Rachunki prąd 28.07.24, 13:47
      Ceny za prąd to wzrosną o ... 80. Ale PLN, tylko %.
      I nie, to nie wina Tuska i nie zielony ład.

www.money.pl/gospodarka/rachunki-za-prad-wzrosna-nawet-o-80-proc-sami-nawarzylismy-to-piwo-6990698436500416a.html
      • gaskama Re: Rachunki prąd 28.07.24, 13:49
        U mnie prognoza na drugą połowę 2024 +50%, z 440 zł na 680 zł (co dwa miesiace). Spodziewam się dużego skoku od stycznia.
        • wrota.do.lasu Re: Rachunki prąd 28.07.24, 14:40
          A to już nie są te uwolnione ceny ? sad
          • hrasier_2 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 17:20
            wrota.do.lasu napisała:

> A to już nie są te uwolnione ceny ? sad
            Ceny są uwolnione lipca. I jak ktoś płaci bieżąco to zobaczy w sierpniu.
        • paskudek1 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 14:43
          gaskama napisała:

> U mnie prognoza na drugą połowę 2024 +50%, z 440 zł na 680 zł (co dwa miesiace)
          > . Spodziewam się dużego skoku od stycznia.

Zorientuj się czy możesz przejść na usługę rozliczenia rzeczywistego zamiast prognoz. Będziesz sama spisywać licznik, podawać stan na swoim koncie i dostaniesz fakturę.
          • gaskama Re: Rachunki prąd 28.07.24, 14:50
            Dzięki za info. Pod koniec okresu rozliczeniowego i tak jest rozliczenie zgodnie ze zużyciem. Dla mnie nie ma znaczenia, czy płacę "z góry" czy "z dolu".🙂
            • paskudek1 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 15:13
              Jak uważasz, ja sobie chwalę.
    • leanne_paul_piper Re: Rachunki prąd 28.07.24, 15:25
      Ja też mam niestety bardzo wysokie prognozy od sierpnia - po ca. 300 zł na miesiąc.
      A nie ma mnie w domu po 11-12 godzin, strach pomyśleć, co by było, gdybym miała to nieszczęście być zmuszona do pracy zdalnej. Więc zawsze jak ktoś mówi, ile to oszczędza na pracy zdalnej, to mnie tylko pusty śmiech ogarnia. Bo wnioskuję z tego, że nie korzysta z toalety, nie pije herbaty, kawy, wody, nie korzysta z prądu i gazu.
      Ja w robocie piję co najmniej 6 kaw dziennie (na pół z mlekiem), więc na samej kawie ile mam oszczędności w biurze.

A wracając do prądu, to teraz wentylator i oczyszczacz powietrza chodzą całą dobę, bo tego się nie przeskoczy. Plus nie mogę mieć żarówek energooszczędnych, bo musiałabym powymieniać wszystkie lampy w mieszkaniu (pasują tylko konkretne żarówki i żadne inne). Ale cała reszta, to nie mam pojęcia, co tak żre prąd. Liczę na korektę w następnym rozliczeniu.
      • leanne_paul_piper Re: Rachunki prąd 28.07.24, 15:30
        leanne_paul_piper napisała:

> Ja też mam niestety bardzo wysokie prognozy od sierpnia - po ca. 300 zł na mies
        > iąc.
        > A nie ma mnie w domu po 11-12 godzin, strach pomyśleć, co by było, gdybym miała
        > to nieszczęście być zmuszona do pracy zdalnej. Więc zawsze jak ktoś mówi, ile
        > to oszczędza na pracy zdalnej, to mnie tylko pusty śmiech ogarnia. Bo wnioskuję
        > z tego, że nie korzysta z toalety, nie pije herbaty, kawy, wody, nie korzysta
        > z prądu i gazu.
        > Ja w robocie piję co najmniej 6 kaw dziennie (na pół z mlekiem), więc na samej
        > kawie ile mam oszczędności w biurze.
        >
        > A wracając do prądu, to teraz wentylator i oczyszczacz powietrza chodzą całą do
        > bę, bo tego się nie przeskoczy. Plus nie mogę mieć żarówek energooszczędnych, b
        > o musiałabym powymieniać wszystkie lampy w mieszkaniu (pasują tylko konkretne ż
        > arówki i żadne inne). Ale cała reszta, to nie mam pojęcia, co tak żre prąd. Lic
        > zę na korektę w następnym rozliczeniu.
        >
      • asia-loi Re: Rachunki prąd 28.07.24, 16:37
        A po co wentylator i oczyszczacz chodzą całą dobę, jak Cię nie ma po 11-12 godzin w domu?
        • leanne_paul_piper Re: Rachunki prąd 28.07.24, 17:04
          Dla komfortu kota i utrzymania akceptowalnej temperatury w mieszkaniu.
          • engine8t Re: Rachunki prąd 29.07.24, 17:04

> Dla komfortu kota i utrzymania akceptowalnej temperatury w mieszkaniu.
            >

A mnie sie wydaje ze wentylator to tylko miesza powietrze i do tego silnik wentylatora je moze ogrzewac?
            Kiedy nas nie ma w domu to jedynie strata energii i nawet ogrzewanie.
            Kot ma futro i efekt wentylatora jest chyba raczej minimalny jesli wogole.
            Wentylator ma sens kiedy sie jest w pomieszczeniu aby miec odczucie ze jest chlodniej a to dlatego ze normalnie na ciele tworzy sie cieniutka warstwa powietrze ktora sie od ciala szybko nagrzewa (do temp ciala) i czujemy z jest nam goraco - wentylator je zdmuchuje wec czujemy bardziej temp powietrza niz ciala. To jest podobni jaka na zewnatrz kiedy jest wiatr to czujemy ze jest zimno.
            • hrasier_2 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 17:23
              engine8t dokładnie. To już lepiej zainwestować w klimatyzator i ustawić zegar. Ale kto bogatemu zabroni.
            • leanne_paul_piper Re: Rachunki prąd 29.07.24, 18:51
              Mój kot by się z Tobą nie zgodził, bo ona lubi siedzieć przed wentylatorem. Wręcz się musimy o to miejsce bić smile.
      • skumbrie Re: Rachunki prąd 29.07.24, 17:28
        >to nie mam pojęcia, co tak żre prąd.

Rzeczywiście nie masz pojęcia, dlatego wydaje ci się, że w pracy oszczędzasz na kawie wink
      • klaramara33 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 18:12
        Otrzymuje się dopłatę za prąd 30 zł, poza tym odpadają koszty dojazdu, które są dużo większe niż koszty mediów..
        • leanne_paul_piper Re: Rachunki prąd 29.07.24, 18:45
          Ja też dostaję dopłatę za prąd, ale to tylko marne 33 zł. A koszty kawy i mleka równoważą u mnie koszty benzyny na dojazd. A gdzie cała reszta.
          • klaramara33 Re: Rachunki prąd 20.08.24, 15:30

> Ja też dostaję dopłatę za prąd, ale to tylko marne 33 zł. A koszty kawy i mleka
            > równoważą u mnie koszty benzyny na dojazd. A gdzie cała reszta.
            >
            U mnie koszty dojazdu do pracy miesięczne do biura oddalnego o 30 km to około 500 złotych więc w góle mi się nie opłacałoby finansowo i czasowo jeździć i się męczyć, a i tak ludzie, z ktorymi na co dzień pracuję na zdalnych łącznie z innymi mijescowościami polskimi i jeszce USA, Anglia.
        • dominika9933 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 18:52
          Dopłaty za prąd nie dostaję, ale nie płacę za internet, mam firmowy komputer stacjonarny i laptop, no i oszczędzam czas pracując w domu. Dojazdy mam darmowe, to tu oszczędności nie ma. Kawy nie piję, to tu też nie. Ale jeszcze, co bardzo ważne, jaki pies jest szczęśliwy, że nie musi być sam w domu przez dziesięć godzinsmile
    • danaide2.0 Re: Rachunki prąd 28.07.24, 16:38
      Rachunki na ponad 300 płaciłam nawet w 2021, ale wtedy zawsze miałam nadpłaty i co najmniej 2 miesiące wolnego od płacenia. To teraz będę miała.
      • hrasier_2 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 17:24
        Już to widzę. Na dynamo chyba.
        • danaide2.0 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 18:05
          Miało być: to teraz nie będę miała.
    • tilijka123 Re: Rachunki prąd 29.07.24, 13:31
      U mnie nowe prognozy wyższe o 40% w porównaniu z poprzednimi (PGE)
    • szmytka1 Re: Rachunki prąd 04.08.24, 15:15
      No i mam i ja
      • dekoderka Re: Rachunki prąd 04.08.24, 18:19
        I ja też, za pół roku smile

• szmytka1 Re: Rachunki prąd 04.08.24, 18:32
          O z pół roku to super kwota, chciałabym 😁
      • hugo43 Re: Rachunki prąd 08.08.24, 10:05
        Mam i ja!rowne 310 kWh i do zapłaty 360 pln(za lipiec-klimatyzacja chodzila praktycznie codziennie)
        • szmytka1 Re: Rachunki prąd 08.08.24, 14:31
          Ja nie mam klimatyzacji, suszarki, indukcji, mikrofali a nawet czajnika, więc nie wiem czym tak żre ten prąd 😅
        • paskudek1 Re: Rachunki prąd 16.08.24, 10:37
          Aż jestem ciekawa spjego zużycia w sierpniu bo wentylator u syna chodzi dzień w dzień praktycznie. I to jest chuba jedyne urządzenie, ktore niejako "doszło".
      • login-zajety321 Re: Rachunki prąd 16.08.24, 10:32
        A nie mieliście opóźnień w fakturach? Ja powinnam dostać koło 10-tego, a tu nic uncertain
    • joaz Re: Rachunki prąd 08.08.24, 14:15
      Polska ma jeden z najwyższych cen prądu- i najniższy udział prądu z energii odnawialnej. Prąd z paliw kopalnych jest drogi. W wielu krajach w ostatnim czasie produkcja prądu z odnawialnych źródeł przewyższa tę z tradycyjnych.
      • melikles [...] 08.08.24, 14:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • joaz Re: Rachunki prąd 08.08.24, 15:19
          ok- to ceny z 8.08 - a jak wygląda średnia e Europie np. za lipiec, czerwiec w stosunku do ceny w Polsce?
      • taki-sobie-nick Re: Rachunki prąd 08.08.24, 21:48
        joaz napisała:

> Polska ma jeden z najwyższych cen prądu- i najniższy udział prądu z energii odn
        > awialnej. Prąd z paliw kopalnych jest drogi. W wielu krajach w ostatnim czasie
        > produkcja prądu z odnawialnych źródeł przewyższa tę z tradycyjnych.

Których na przykład i jakie to źródła odnawialne?
    • krwawy.lolo Re: Rachunki prąd 16.08.24, 10:36
      01.07 - 107 kWh - 89,62
      01.08 - 110 kWh - 135,52
    • stasi1 Re: Rachunki prąd 21.08.24, 08:21
      To znaczy ja mam najgorzej! U mnie wzrost wyszedł o 300%! I niby oszczędzam na potęgę
    • magdalena98 Re: Rachunki prąd 06.11.24, 20:00
      Ja właśnie dostałam nowe rachunki- rozliczenie faktyczne za okres od 26 kwietnia do 30 października. Zużyłam 1300 kw. Kwota 1800zl. Nie wiem czy to dużo czy mało. Mieszkam w domu, 2 osoby, wszystko na prąd, pompa ciepła z buforem na wodę. Ja jestem nieobecna od 6.30 do ok 16. W domu siedzi mąż. Pompa pracowała jeszcze cały kwiecień i ciut maja. Wydaje mi się że jak na dom to nie dużo biorąc pod uwagę że 45% tej kwoty to opłaty dystrybucyjne do PGE. Porównywalnie za okres od października 2023 do marca 2024 w mieszkaniu w bloku PGE zaprognozowalo prawie tysiąc KW na kwotę 1300zl.
      • paskudek1 Re: Rachunki prąd 06.11.24, 21:17
        Właśnie sobie sprawdziłam bo się wcześniej zastanawiałam -
        zużycie w lipcu 100 kWh - 117.5
        Sierpień 139 kWh - 162,8
        Wrzesien - 151 kWh - 175.91
        Październik - 97 kWh - 116, 85
        No i tu widać lekki wzrost cen bo za 100 kWh w lipcu zapłaciłam 117 zł a za 97 kWh w październiku 116 z groszami 😁.
        Owszem, trochę więcej jest ale nie aż tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka