20.07.24, 12:12
Synowie (15 i 20 lat)wyjechali na wakacje - starszy od dwóch lat w zasadzie poza domem, przyjechał na kilka dni. Na biurku po ich wyjeździe ematka znajduje małą tabletkę. Jakie są kolejne kroki?
- telefon do synów z pytaniem?
- olanie sprawy ( to z pewnością nic złego)
- próba identyfikacji leku?
Inne?
😊
Obserwuj wątek
    • ikonieckropka Re: Sonda 20.07.24, 12:20
      Próba identyfikacji leku.
    • komunia23 Re: Sonda 20.07.24, 12:20
      Idę do apteki i proszę farmaceutę, żeby sprawdził co to, oczywiście za opłatą.

Poza tym, nie wiem czy forum zauważyło, ale znowu problem tyczy się chłopca, nie dziewczynki.
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 12:37
        A dlaczego od razu założyłaś istnienie problemu? Bo to chłopcy?😉
      • silenta Re: Sonda 20.07.24, 12:50
        Oczywiście, a farmaceuta weźmie i sprawdzi 😀
      • princesswhitewolf Re: Sonda 20.07.24, 13:25
        I farmaceuta zacznie robic proby na miare sprzetu jaki maja w fir.ach farmaceutycznych? Jesli tabletka wyglada dosc standardowo i nie ma jakichs charakterystycznych napisow to male szanse
      • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 14:28
        No nie ,chciałam zauważyć że synowie Rybki chodzili na religię i przez to wyrośli na porządnych ludzi
        • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:48
          Coś ci się pokielbasilo. Nie chodzili. Starszy jedynie przez pół roku bywał jako "wolny słuchacz" . Był już wtedy w zasadzie dorosły.
          • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 15:38
            No chodził dyskutował z księdzem zrozumiał religię i wyrósł na dobrego człowieka

Gdyby nie to to mógłby na przykład teraz siedzieć w narkotykach i mafii
            • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 15:40
              Zrozumiał religię? Wątpię 🤣
    • eagle.eagle Re: Sonda 20.07.24, 12:23
      Ja bym zapytała wprost. Może się okazać że np któryś ma regularne bóle głowy które lekceważy biorąc leki przeciwbólowe.
      Najgorzej jak żaden się nie przyzna. Wtedy próba identyfikacji leku.
    • damartyn Re: Sonda 20.07.24, 12:23
      Pytam.
    • kotejka Re: Sonda 20.07.24, 12:25
      Po prostu zapytałabym synów
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 12:36
        Gdyby byli w domu, też bym zapytała.
    • primula.alpicola Re: Sonda 20.07.24, 12:26
      Telefon, chciałabym wiedziec co to jest. Pokażesz?
      Założę się że ematki WIEDZĄ.
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 12:32
        Ja już też wiem - lek na alergię 🙂
        • primula.alpicola Re: Sonda 20.07.24, 12:33
          No!
        • daniela34 Re: Sonda 20.07.24, 12:44
          little_fish napisała:

> Ja już też wiem - lek na alergię 🙂

Kiedy przeczytałam "mała tabletka" to to była moja pierwsza myśl.
          • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:46
            Ciekawe, bo lek mojego męża na alergię właśnie spory jest.
            • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 12:50
              Właściwie to ona taka średnia bardziej niż mała. Tak mi jakoś porównanie wyszło, bo chwilę wcześniej łykałam swój zestaw supli i tam magnez czy kwasy omega to duże są.
              • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:52
                Fakt, mój magnez to tez jest kobyła, nie lubię go połykać
                • daniela34 Re: Sonda 20.07.24, 12:55
                  panna.nasturcja napisała:

> Fakt, mój magnez to tez jest kobyła, nie lubię go połykać

Magnezy zwykle są wielkie. Też nie lubię
                  • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:57
                    Największe, co miałam kiedyś łykać to był jakiś oeparol cośtam, to byly takie niby miękkie kapsułki, ale tak ogromne, że nie dałam rady, za każdym razem byłam pewna, że się zakrztuszę.
                    • daniela34 Re: Sonda 20.07.24, 13:00
                      Ja miałam jakiś anybiotyk, który nie dość, że miał ogromne tabletki, to jeszcze paskudne skutki uboczne i to mimo łykania leków osłonowych. Brrr...
                  • primula.alpicola Re: Sonda 20.07.24, 13:00
                    Mam omega 3 w rozmiarze xxl, też nie lubię.
                    • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 13:02
                      No właśnie - stąd określenie "mała" 😁
            • hanusinamama Re: Sonda 20.07.24, 12:53
              Który? Bo tak kojarzę 4 leki, które brała moja 12latka i wszystkie to tycie tabletki.
              Większe tylko te co sie na języku rozpuszczają. Już doszukujesz się problemu. Musi to być bardzo utrudniające życie...
              • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:55
                Gadam sobie z Danielą o wielkości tabletek.
                Odchrzań się ode mnie.
                • daniela34 Re: Sonda 20.07.24, 12:58

> Gadam sobie z Danielą o wielkości tabletek.

Ja też tak to odbieram - jako po prostu rozmowę nieco na uboczu tematu głównego.
              • arthwen Re: Sonda 20.07.24, 13:46
                hanusinamama napisała:

> Który? Bo tak kojarzę 4 leki, które brała moja 12latka i wszystkie to tycie tab
                > letki.
                > Większe tylko te co sie na języku rozpuszczają.

Telfexo na przykład. Całkiem spore jest.
            • daniela34 Re: Sonda 20.07.24, 12:57

> Ciekawe, bo lek mojego męża na alergię właśnie spory jest.

Moje skojarzenie to były tabletki leków OTC (szczęśliwie nie mam jakichś poważnych problemów alergicznych, jeśli coś się dzieje to wystarczają leki bez recepty, wiec rozmiarów leków na receptę nie znam) - na przykład allertec ma niewielkie tabletki.
              • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:59
                Tak, zyrtec też mały, ale już telfexo dla mnie spore jest.
                • daniela34 Re: Sonda 20.07.24, 13:00
                  Zytec też. Tak.
                • eliszka25 Re: Sonda 20.07.24, 13:16
                  Miałam właśnie napisać, że zyrtec to małe tabletki.
            • arthwen Re: Sonda 20.07.24, 13:43
              Moje też spore, a mojego dziecka malutkie wink
              Ja biorę telfexo, młody bierze clatrę wink
            • budyniowatowe Re: Sonda 20.07.24, 13:57

> Ciekawe, bo lek mojego męża na alergię właśnie spory jest.

Na alergię tabletki mogą być malutkie, małe, średnie i duże.
              • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 14:23
                Powiedz to hanusinej
    • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:27
      Jeśli nie biorą leków na stałe to pytam. Odpowiedź, jaka by nie była, sporo powie o sytuacji.
      • hanusinamama Re: Sonda 20.07.24, 12:52
        O jakiej sytuacji. Z góry zakładasz, ze dzieciak w coś się wmieszał\Wystarczy, ze to lek na alergię i matka 20latka nie musi wiedzieć.
        • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:54
          O sytuacji „znalazłam tabletkę na biurku”, którą to sytuację opisała autorka wątku.
          Nie zakładam kompletnie niczego, wręcz przeciwnie, uważam, że należy zapytać, bo wyjaśnienie może być całkiem niewinne (i jak widać jest).
          • primula.alpicola Re: Sonda 20.07.24, 13:01
            Hanusina chyba dziś nie wzięła magnezu🤪
            • hanusinamama Re: Sonda 20.07.24, 13:06
              Nie nasturcja w kazdym nastolatku doszukuje się kłopotów. Rozumiem, ze to zawodowe takie zboczenie.
              • primula.alpicola Re: Sonda 20.07.24, 13:09
                Naprawdę weź magnez i popij kawą.
                Nasturcja nigdzie w tym wątku nie doszukiwała się kłopotów.
        • babcia47 Re: Sonda 20.07.24, 21:22
          Hmm.. Gdy 20lqtkowie mieszkali z nami choc przez większą część roku byli na studiach w innym mieście to gdy byla potrzeba skorzystania z porady lekarskiej i brania leków jednak zawsze wiedziałam że coś przyjmują i jak to wygląda. Chocby dlatego ze jestem matką i do mnie się szło z takimi sprawami a ja w naturalny sposób sie interesowałam. Jqkos nie widzę sutuacjivze dziecię a szczegolnie chlopak zaczyna tak sqm z siebie łykać jakies suplementy bez zalecenia lekarskiego. Ja bym zapytała bo rownievdobrze mogl zgubić jak8s gosc któregoś z synow i po znalezieniu na podłodze położyli na nieuku zamiast wyrzucić a gdyby zaczęli się plątać w zeznaniach dopiero bym się zaczęła martwic i zastanawiać. Najpierw zapytać!
          • babcia47 Re: Sonda 20.07.24, 21:23
            Położyli na biurku zamiast wyrzucić
          • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 21:43
            Przecież nie potrzeba porad lekarskich żeby kupić lek na alergię. Wystarczy pójść do apteki i poprosić farmaceutę. Nie widzę potrzeby, żeby 20 latek konsultował się ze mną w tej kwestii, serio.
            W poważniejszych kwestiach faktycznie do tej pory albo zasięgał opinii matki 😃, albo przekazywał informacje/odpowiadał na pytania.
          • pani.asma Re: Sonda 21.07.24, 07:43
            No właśnie
            Ja też nie widzę tego że dziecko za plecami łyka jakieś dragi

Co ja nie wiem że dziecko ma alergię ???
            Z czym tu się ukrywać
            • little_fish Re: Sonda 21.07.24, 10:05
              Za jakimi plecami? Z czym się ukrywa?
              Przecież wiem, że dziecko ma alergię, nie rozpoznałam tabletki, co skłoniło mnie do pewnych rozkmin 😁
    • bazia_morska Re: Sonda 20.07.24, 12:30
      Ja tez odkrylam tabletkę z dziwnym proszkiem w środku podczas nieobecności córki. Przypadkowo znalazłam drugą, obok fiolki. To była Ashwaganda, którą sama jej kupiłam.🤦‍♀️
      Pezez kilkadziesiąt minut miałam podobne wątpliwości.
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 12:54
        Przy czym muszę się przyznać, że w pierwszej chwili nie pomyślałam o niczym złym/nielegalnym (czyli używkach) , tylko po prostu o lekach. I zastanawiałam się czy mam prawo "zdobywać" informacje o stanie zdrowia dziecka, czy ewentualnej chorobie, o której sam mi nie powiedział. W końcu to dorosły człowiek, ma prawo do prywatności.
        Ale potem pojawiła się ta druga wątpliwość... Niczym nie uzasadniona, ale to chyba dla większości rodziców jest zaskoczeniem, nie podejrzewali, nie przypuszczaliby że ich dziecko może sięgać po jakieś substancje... 🫤
        • panna.nasturcja Re: Sonda 20.07.24, 12:58
          Ja zrozumiałam, że nawet nie wiesz o którego syna chodzi.
          Dorosłego bym nie pytała.
          • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 13:01
            Młodszy, zgodnie z prawdą, odpowiedziałby "nie mam pojęcia co to jest" 😃 jakoś zbyt wiele by mi to nie dało
      • bazia_morska Re: Sonda 20.07.24, 15:32
        * kapsułkę
    • eliszka25 Re: Sonda 20.07.24, 13:20
      Widzę, że problem już rozwiązany, ale ja w takiej sytuacji po prostu zadzwoniłabym do synów. Pierwsza myśl, jaka pojawiłaby mi się w głowie, to że dorosły syn bierze jakieś leki, przygotował sobie, żeby wziąć przed wyjazdem i zapomniał.
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 13:38
        Moja pierwsza też była taka. A druga, że skoro bierze leki o których mi nie mówi, to może nie chce, żebym o tym wiedziała. I niekoniecznie chciałby odpowiadać na moje pytania przez zestaw głośnomówiący, jadąc po autostradzie z młodszym bratem na fotelu obok.
        No chyba, żebym go po prostu zawiadomiła, że na biurku została tabletka.
        • komunia23 Re: Sonda 20.07.24, 14:03
          Mając 20 lat, moja mama wiedziała o mojej chorobie, a ty nie wiesz że syn jest alergenem?
          • arthwen Re: Sonda 20.07.24, 14:04
            uuu, jak jest alergenem to w sumie grubo, ja też bym się bała komukolwiek przyznać, że jestem alergenem tongue_out
            • komunia23 Re: Sonda 20.07.24, 14:14
              Wiecie że to słownik 😅
          • silenta Re: Sonda 20.07.24, 14:05
            W jakim wieku cię urodziła?
          • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:08
            Mając 20 lat twoja mama miała dorosłe dzieci? To ciekawe. A syn może być co najwyżej alergikiem. 😃
            Tak, wiem że ma alergię, ale nie skojarzyłam leku w pierwszej chwili - nie podaję mu tabletek wyjętych z blistra 😉
            • black.emma Re: Sonda 20.07.24, 14:13
              Świetne określenie swoją droga. Mój syn bywa alergenem jak muszę go gonić do nauki 😂
              • primula.alpicola Re: Sonda 20.07.24, 14:26
                black.emma napisał:

> Świetne określenie swoją droga. Mój syn bywa alergenem jak muszę go gonić do na
                > uki 😂

A tak, świetne! Też znam kilku alergenów🤪
              • eliszka25 Re: Sonda 20.07.24, 14:47
                black.emma napisał:

> Świetne określenie swoją droga. Mój syn bywa alergenem jak muszę go gonić do na
                > uki 😂

Moi też bywają alergenami i to bardzo zjadliwymi 🤣
            • komunia23 Re: Sonda 20.07.24, 14:15
              Dziwna historia, ja bym miała rękę na pulsie.
              • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:17
                Z powodu alergii? Czy sklerozy?
                • komunia23 Re: Sonda 20.07.24, 14:19
                  To są tylko moje przeczucia, plus chłopcy generalnie generują problemy, lawirują, ściemniają.
                  • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:20
                    Ale on w żaden sposób nie ściemniał, nie lawirował. Zostawił tabletkę na biurku. Jakie zagrożenia tutaj widzisz?
                    • komunia23 Re: Sonda 20.07.24, 14:22
                      Nie wiem, to tylko przeczucie.
                      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:26
                        W stosunku do człowieka, o którym kompletnie nic nie wiesz???
                        • komunia23 Re: Sonda 20.07.24, 14:29
                          Dlaczego się tak tego uczepiłaś? Skoro wierzysz synowi, to chyba najważniejsze. Ja jestem tylko forumową babą.
                          • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 15:35
                            Wierzę, nie mam powodów żeby nie wierzyć.
                            Niczego się nie uczepiłam, to ty od samego początku doszukujesz się kłopotów generowanych przez dziecko (bo to syn/chłopak!)
                  • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 14:29
                    Chłopcy wychowanie bez zasad tak może ale to się nie tyczy dzieci Rybki

Kto rozsądny chłopaki które szanują tradycję i kulturę Polską
          • eliszka25 Re: Sonda 20.07.24, 14:46
            Znaczy, twoja mama wiedziała o twojej chorobie, gdy miała 20 lat. Może autorka wątku jest starsza 🤷‍♀️
            • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:49
              Zdecydowanie jestem starsza. Syn ma 20 lat - i pewnie wie o swojej chorobie 😁
        • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 14:31
          Serio młodszy brat to taki straszny problem w rodzinie???

Myślałam że chodzi o przyszłych teściów czy nauczycieli czy mówienie w 50 osobowym autobusie
          • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:51
            Młodszy brat może być problem, albo może nie być. Ale generalnie jakby ktoś miał tajemnicę, to każda dodatkowa osoba, która się o niej dowiaduje,może być problemem
        • eliszka25 Re: Sonda 20.07.24, 14:50
          Jeśli syn był kierowcą i mieli do pokonania dłuższą trasę, to nie dzwoniłabym od razu.
          • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 14:51
            No też dlatego nie zadzwoniłam.
            • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 15:39
              Ale zaraz skąd wiadomo na pewno że to tabletka jest alergia?
              Kto to stwierdził ?
              Porównałaś z blisterkirm ?
              • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 15:41
                Ja to stwierdziłam 😉
                Porównałam z wujkiem Google
                • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 16:08
                  Aha czyli dalej nic nie wiemy i równie dobrze może być ten taki modny ogłupiający środek co teraz wszyscy biorą

Gdzie on tego małego synka wywiózł bo z drugiej strony trochę strach
                  • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 16:11
                    Ty może nie wiesz. Ja wiem, co to za tabletka 🙂
                    • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 16:53
                      Ale o co chodzi ja już nic nie rozumiem skoro ta tabletka leży na biurku to znaczy że jej nie wziął?????
                      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 17:00
                        Myślę, że to dokładnie to znaczy, że jej nie wziął 🙂
    • mama-ola Re: Sonda 20.07.24, 14:29
      Odpowiedź druga. A jakbym nie zapomniała, to po ich powrocie bym zapytała przy okazji.
    • beataj1 Re: Sonda 20.07.24, 15:53
      Biorę i sprawdzam czy dziecko ma lepszy towar niż ja smile
      • verdana Re: Sonda 20.07.24, 16:05
        Syn, lat 14, wyjechał na obóz. W jego pokoju znalazłam strzykawkę. W panice zadzwoniłam. Słychać było, jak syn puka się palcem w czoło. Przypomniał mi, ze młodszy miał taki idiotyczny obrazek z piaskiem, który sie przekręcało i tak co pewien czas trzeba było uzupełniać powietrze - sama mu poradziłam, ze najlepiej strzykawką z igłą. I w ten sposób wizja syna-narkomana sie rozwiała. Zawsze należy zacząć od pytania
        • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 16:08
          Pewnie bym zadzwoniła wieczorem lub zapytała jak się młodzież odezwie. Ale w międzyczasie zidentyfikowałam medykament.
          • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 16:10
            No i strzykawka to lekko inna historia - faktycznie można ich używać do różnych celów. Leki z reguły mają określone zastosowanie - no i czy pytać dorosłego człowieka na co się leczy? Sprawdzać to?
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 16:08
        😁👍
    • asia_i_p1 Re: Sonda 20.07.24, 16:22
      Telefon. Białe tabletki na podłodze u córki okazały się słodzikiem, a ja myślałam, że wywala swoje antydepresanty zamiast zażywać.
    • scarlett74 Re: Sonda 20.07.24, 16:24
      Inne: pytam syna co to za tableta leżała na biurku, bo wokół tuptało towarzystwo psio-kocie i mogło zeżreć/polizać. Serio, z tabletą biegacie celem idrntyfikacji... http://emots.yetihehe.com/1/niee.gif
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 16:28
        Brak towarzystwa zwierzęcego, więc ten argument u mnie odpada 😃
        Na szczęście biegać nigdzie nie musiałam
    • cranberries1983 Re: Sonda 20.07.24, 16:30
      hmmm dobre
      moze zadzwoń do starszego i zapytaj co to?
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 16:31
        Ale ja już wiem, co to.
        Ciekawi mnie, co w takiej sytuacji robią ematki.
      • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 16:53
        Ale skąd wiadomo że to starszy skoro naj większe głupoty robią 15 lat kowa
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 16:58
        Swoją drogą, dlaczego do starszego?
        Nikt nie zakłada, że to mogą być nielegalne środki młodego? 😉
    • tt-tka Re: Sonda 20.07.24, 17:07
      Doczytalam, ze sytuacja juz wyjasniona i nic zlego smile

ale przypomnialo mi sie, jak syn psiapsioly kupil mi leki, gdy bylam unieruchomiona, i przy okazji zaofiarowal sie, ze zrobi porzadek w apteczce (szufladzie z lekami). Stanal przede mna z mina oskarzycielska i surowo zapytal, czy te pyralginy przeterminowane od jakichs dwudziestu lat sa mi nadal potrzebne i do czego !
      • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 17:08
        😃
      • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 17:36
        Pozwoliłaś jakiemuś obcemu facetowi grzebać ci w prywatnych rzeczach ????
        Szok i niedowierzanie
    • marianna211272 Re: Sonda 20.07.24, 17:41
      ja bym olala albo spytala .Tylko ,ze mam tak pelne zaufanie do synow ,ze by mi do glowy nie przyszlo ,ze moze byc cos niebezpiecznego/ nielegalnego. Synowie starsi 19,21 lat glupot wyjatkowych o ktorych wiem nie robili
      • slonko1335 Re: Sonda 20.07.24, 17:58
        Moi rodzice też tak mysleliwink no ale wiadomo czego oczy nie widzą......Ja w każdym razie biorę poprawkę pamiętając co wyrabiałam i jak długo towarzyszym mi syndrom nieśmiertelności....
        • little_fish Re: Sonda 20.07.24, 18:25
          Ja myślę że znaczny procent rodziców nie myśli o tym, że ich dziecko może robić coś zakazanego/nielegalnego, dopóki sprawa nie wyjdzie na jaw.
        • marianna211272 Re: Sonda 20.07.24, 21:23
          mam najstarszego obecnie trzydziestoletni i on mi faktycznie napsul krwi .Przy nim
          postala dwojka istne anioly moze wiec zwyczajnie jestem uodporniono bo wiem jak mogloby by byc .Zreszta nawet ostatnio z najstarszym o tym gadalismy ze jestem zupelnie inna matka niz bylam dla niego wiec nawet nie specjalnie maja przeciw czemu sie buntowac czy cookolwiek ukrywac .Moge sie oczywiscie zdziwic ale narazie sie nie zanosi
          • slonko1335 Re: Sonda 20.07.24, 21:28
            Ja miałam pełen luz, pełne zaufanie i generalnie wszyscy uważali, że jestem święta-rodzina, sasiedzi, nauczyciele. Oj bardzo się mylili....o większości odpalow które mam na koncie nigdy się nie dowiedzieli na szczęście., tylko ja teraz mam jednak z tyłu głowy to co wyprawiałam i nie zakładam już tak naiwnie, że wyglądające na rozsądne dziecko na pewno takie takie jest i ze nic nie odwalilo bo moze ja po prostu nie wiem, ze odwalilowink
            • cranberries1983 Re: Sonda 20.07.24, 21:48
              wiesz czasem otoczenie te historie nastoletnie nie obchodzą wink
            • marianna211272 Re: Sonda 20.07.24, 21:57
              u mnie bylo na odwrot ja bylam ta grzeczna dziewczynka ktora sie bardzo pilnowala .Zakladalam ,ze moje dzieci beda mialy podobnie z pierwszym synem tak nie bylo.Z kolejna dwojka o niczym specjalnym nie wiem, nie nakrecam sie i nie podejrzewam na sile bo co by to wlasciwie zmienilo .Nie przywiaze ich do siebue na 24 godziny
              • slonko1335 Re: Sonda 20.07.24, 22:07
                Słuszne podejście. Moja rozsądna też ma pełen luz tyle, że po prostu biorę pod uwagę różne scenariusze, egzemplarz bardziej problemowy już ma trudniej.
    • slonko1335 Re: Sonda 20.07.24, 17:46
      Znalazłam dziwna różowa tabletkę. Pierwsze co mi przyszło na myśl to identyfikacja. Okazała się być hitaxą męża.
      • pani.asma Re: Sonda 20.07.24, 18:01
        Drugie Słonko przecież tabletki na alergię też stosuje się jako dopalacze czy coś tam
    • heniek.8 Re: Sonda 21.07.24, 10:13
      Zażywam i zapraszam sąsiadki na film

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka