iberka 21.07.24, 14:02 Czy to w ogóle możliwe? Nie kupuję ubrań z tej tkaniny, pytam z ciekawości Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 14:04 iberka napisała: > Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście. 90+ procent profesjonalnej odzieży sportowej to poliester. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 14:09 A widzisz, nie zaznaczyłam, że chodzi mi o zwykłe ubrania - nie sportowe, nie funkcyjne tylko np.koszulę męską/ damską, sukienkę, spodnie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 14:13 Moim zdaniem nie ale to jest też pewnie kwestia odczucia, są osoby które są w stanie chodzić w tym nawet w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:08 Ja jestem w stanie (czy raczej byłabym w stanie) chodzić w poliestrach nawet w lecie, ale ja ogólnie się nie pocę, wszystko jedno w czym, więc poliester nie jest wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:18 Ja to się nie pocę w niczym, z wyjątkiem poliestru właśnie W tym sportowym też. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:21 Ja się pocę czasami, ale z zimna Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 01:17 tez tak mam, na sam dotyk poliestru reaguje poceniem 😎 w systemowych sportowych nie dosc, ze poce sie w sekunde, to jeszcze mocno ' zasmierdzam' Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:23 Ja noszę poliester i się pocę ale mi wszystko jedno bo i tak się upoce we wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:31 A niby czemu by miał nie być przewiewny? Tkanina niezależnie od tego z czego jest zrobiona składa się z nitek, pomiędzy którymi są dziury. Tkanina poliestrowa to nie jest szczelna folia przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 18:12 mamtrzykotyidwato5 napisała: > A niby czemu by miał nie być przewiewny? > Tkanina niezależnie od tego z czego jest zrobiona składa się z nitek, pomiędzy > którymi są dziury. Różne tkaniny mają różne wielkości tych prześwitów, poliester jest “ciaśniejszy” i mniej przepuszcza (chyba że jest specjalnie tkany jak w ubraniach sportowych). Druga sprawa to zdolność wchłaniania potu przez same włókna. Naturalne tkaniny chłoną pot, który może następnie wyparowaċ po zewnętrznej stronie tkaniny. Poliester jest hydrofobowy i nie wchłania wilgoci (znowu, sportowy poliester jest mieszany z innymi włóknami, a także traktowany chemicznie w celu zwiększenia chłonności). Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:55 M czrery sukienki letnie z poliestru. To jest taki lejący poliester, jak satyna lub jedwab. Nie dość, że się nie pocę (nie więcej, niż w bawełnie czy lnie) to wręcz sukienki są takie przyjemnie chłodzące i nie przylepiają się do ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 18:09 Poka. Nie uwierzę dopóki nie dotknę, dla mnie poliester ma zęby, które szczerzy gdy go tylko biorę w dłoń. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 00:34 tez takie mam i sa bardzo udane Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 09:22 Też od niedawna noszę poliester latem. Jest to cienka, chłodna tkanina, w upały dużo lepiej się nosi niż np. wszelkie mięsiste bawełny. Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 18:30 Koszulka kiprun run 500 comfort Z Decathlonu. NAJLEPSZA koszulka ever! Jest tak cieniutka i przewiewna, szybko schnie, zajmuje mało miejsca. Cudo I w trzech kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 23:14 Ale to koszulka sportowa funkcyjna - nie bierze udziału w tych zawodach Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 05:29 Mam, nosze, nie zalewm się potem( tak samo jak w bawelnach, wiskozach i lnach). No co ja poradze, ze mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 10:38 Nie wiem czy możliwe czy nie ale ja się z takim ubraniem jeszcze nie spotkałam. Na mnie poliester chyba się nagrzewa, bo ja się strasznie pocę w koszulkach z tym dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 10:57 Może być, bo to określenie-worek. Nie rozróżnia pochodzenia materiału, nie rozróżnia kształtu nici, nie rozróżnia rodzaju splotu. Są poliestry, które dają wrażenie, że załóżyłaś torebkę foliową, są takie, które dobrze odprowadzają wilgoć i dają uczucie chłodu. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 13:15 Mozliwe. Mam kilka letnich sukienek z pogardzanego tu poliestru i ja sie w nich nie poce ani nie gotuje. Trzy daja wrecz uczucie chlodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś