Dodaj do ulubionych

ZUS czy OFE

23.07.24, 10:02
Wiem, że emerytury będą głodowe,
ale
co poleca ematka?
Do końca lipca mamy "okno transferowe".
ZUS czy OFE?
Dla kobiety przed 50-tką, ze stażem pracy prawie 30 lat.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 10:28
      To Ty musisz zdecydować i to szybko. Bo do 31 lipca. ZUS czy OFE. Czy razem ZUS i OFE. Nie ma idealnej recepty na to.
    • riki_i Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 10:36
      Na 10 lat przed ustawowym wiekiem emerytalnym środki z OFE zaczynają migrować w comiesięcznych transzach z powrotem do ZUS (na subkonto).

Jeśli dobiegasz 50-tki, to za chwilę i tak rozpocznie się automatycznie ten odwrotny proces i moim zdaniem ładowanie nowych składek do OFE nie ma sensu. Choćby i był wielki boom na giełdzie i hossa pod niebiosa, to te okrawki, które tam na chwilę trafią, jakoś super szczególnie nie urosną. No chyba, że płacisz maksymalne składki.
      • bywalec.hoteli Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 12:22
        dobrze, że Riki się wypowiedział
        • hrasier_2 Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 17:21
          bywalec.hoteli napisał:

> dobrze, że Riki się wypowiedział
          Mówisz to złośliwie? Nie jest to jakiś wielki wybór. Czy dajemy więcej na OFE czy na ZUS. Na OFE już nie jeden rząd położył łapę. Inwestycje nie są takie złe jak np złoto Tu jest fajny link na co się można zdecydować. Subkonto daje więcej możliwości. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://marciniwuc.com/finanse-osobiste-zus-czy-ofe/&ved=2ahUKEwj-_tS2ub2HAxXzJBAIHfSYJ3UQFnoECGMQBQ&usg=AOvVaw130cexrFz1JxzkH2WomMil
          • riki_i Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 21:35
            Zamilknij hrasier2
      • asia-loi Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 18:16
        riki_i napisał:

> Na 10 lat przed ustawowym wiekiem emerytalnym środki z OFE zaczynają migrować w comiesięcznych transzach z powrotem do ZUS (na subkonto).
        >
        > Jeśli dobiegasz 50-tki, to za chwilę i tak rozpocznie się automatycznie ten odwrotny proces i moim zdaniem ładowanie nowych składek do OFE nie ma sensu. Choćby i był wielki boom na giełdzie i hossa pod niebiosa, to te okrawki, które tam na chwilę trafią, jakoś super szczególnie nie urosną. No chyba, że płacisz maksymalne składki.

Jest jeszcze przeliczenie emerytury po 65 roku życia. Tylko dla kobiet z OFE. Przed covidem nie było fajne, w covidzie i zaraz po - rewelacyjne, teraz podobno nie bardzo. Zależy od roku i miesiąca urodzenia.
        • riki_i Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 21:39
          No tak tak, ale tutaj rozstrzygający jest fakt, czy dana kobieta kiedykolwiek zapisała się do OFE. Nie musi cały czas odprowadzać tam składki, żeby jej w 65 r.ż przeliczyli emeryturę. Jedynym wymogiem jest jakiś próg zgromadzonych ogółem składek w OFE, nie wiem ile teraz wynosi, natomiast jeśli wątkodajka pracuje od 30 lat i w 1999r. zapisali ją do OFE, no to myślę, że się łapie z automatu.
          • babcia47 Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 02:33
            To ostatnie zdanie nieprawdziwe. W 1999 gdy ktoś juz byl zatrudniony i urodzil sie przed rokiem 1968 nie musiał wogole zapisywać sie do oferty. Dopiero osoby zatrudnione pierwszy raz po reformie emerytalne musiały sie obligatoryjnie zapisać albo byly losowane do jakiegoś funduszu. Mogly czasem nawet należeć i nie wiedzieć ze naleza gdy nie dotarła do nich korespondencja z jakiegoś powodu. Yeafiałam na takie przypadki
            • babcia47 Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 02:34
              Nie musial wogole zapisywać się do ofe i zostawał w ZUS
        • babcia47 Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 02:28
          W momencie przejściach nacemeryture i tak przekazujesz te środki do dyspozycji ZUS bo wszystkie z ofe juz znajdują się na subkoncie. Kwota składek ktora się tam znajduje po przeliczeniu pierwszym stanowi kapitałową część swiadczenia choc wypłacaną jest wspólnie. Oba konta da tez oddzielnie waloryzowane co roku i chyba faktycznie ich scalenie następuje po ukończeniu 65 roku życia przez kobietę oraz ponowne przeliczenie
      • engine8t Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 03:24
        riki_i napisał:

> Na 10 lat przed ustawowym wiekiem emerytalnym środki z OFE zaczynają migrować w
        > comiesięcznych transzach z powrotem do ZUS (na subkonto).
        >
        > Jeśli dobiegasz 50-tki, to za chwilę i tak rozpocznie się automatycznie ten odw
        > rotny proces i moim zdaniem ładowanie nowych składek do OFE nie ma sensu. Choćb
        > y i był wielki boom na giełdzie i hossa pod niebiosa, to te okrawki, które tam
        > na chwilę trafią, jakoś super szczególnie nie urosną. No chyba, że płacisz ma
        > ksymalne składki.

Tzn nie rozumiem dlaczego ktos ma prawo przesuwac TWOJE pieniadze z jednych instutycji do innych bez pytania czy nawet wbrew Twoje woli?
        To z koncu zyjecie w wolnym kraju gdzie mozecie decydowac o sobie i swoich pieniadzach czy nie?

• babcia47 Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 03:43
          Dlatego pieniaczu ze tak jest prawnie skonstruowany ten system i ma conajmniej jedną odmiane oraz kilka innych mozliwosci gdzie trzeba samodzielnie juz podjąć decyzję. Przekazanie stopniowe środków z funduszu ktory moze nawet stracić na dotychczas zgromadzonym kapitale na stabilne subkonto w ZUS ma na celu zabezpieczenie środków tuz przed momentem przejścia na emeryturę bo o ile wczesniej jest czas by sytuacja się odwróciła, samemu mozna zmienić fundusz zarzadzający środkami w ofe to na finiszu po prostu moze zabraknąć czasu. W moim przypadku tak to właśnie zadziałało wrecz podręcznikowo. Kiedy fundusze szorowały po dnie w ZUS środki byly waloryzowane i to wyzej niz jakąkolwiek możliwość inwestowania na rynkach. Niektórzy nawet podpytywał czy można dobrowolnie dorzucić tam coś poza składkami z innych oszczędności
          • babcia47 Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 03:45
            Przez te 10 lat co miesiąc przekazywana jest 1/120 czesc zgromadzonego dotychczas kapitału wiec sam proces odbywa się stopniowo i powoli.
        • kochamruskieileniwe Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 09:15
          W momencie tzw "skoku na OFE", czyli przesunięcia części środków na subkonto w ZUS, Trybunał Konstytucyjny orzekł, że to nie są TWOJE pieniądze.
          Wyrok długo nie był publikowany, nie wiem, czy w końcu został podany do wiadomości publicznej
          • riki_i Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 10:35
            Nie ma to większego znaczenia, no chyba, że ktoś sobie wyobrażał jak Korwin-Mikke , że będzie mógł wszystko wypłacić przed emeryturą albo traktować jako zabezpieczenie kredytu itp.

System emerytalny w Polsce jest... ciekawy...
            businessinsider.com.pl/praca/emerytury/cala-prawda-o-emeryturach-z-zus-przybywa-bogatych-seniorow/61z59dd

System
            • kochamruskieileniwe Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 10:58
              Hm... w ogole ZUS jest ciekawy...
              Ostatnio mam maraton z tą instytucją.

Już mi słabo.

A moje wyjaśnienia były skierowane do engine. W kwestii własności środków.
          • babcia47 Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 21:49
            O tyle nie są Twoje ze nie możesz samodzielnie zadysponować nimi przed uzyskaniem prawa do emerytury. Nie do końca wiem jak to wygląda wlasnie w momencie gdy już nabędzie się to prawo bo musiałam podpisać zgodę na przekazanie tych środków do ZUS i wykorzystanie ich jako kapitałową czesc emerytury. A gdybym nie wyraziła zgody to co?
    • mizantropka_20 Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 17:05
      "Na dziesięć lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego przez danego ubezpieczonego, co miesiąc, aż do osiągnięcia przez niego wieku emerytalnego, na subkonto w ZUS przekazywane są środki zgromadzone na rachunku członka OFE. Jest to tzw. suwak bezpieczeństwa."
      • mizantropka_20 Re: ZUS czy OFE 23.07.24, 17:06
        Wystarczy? Czy rozrysować na grafach?
    • babcia47 Re: ZUS czy OFE 24.07.24, 02:23
      Od 50tego roku życia i tak zaczną Ci cofać składki z ofe do ZUS na subkonto wiec jakby troche późno i zbyt dużo ofe dla ciebie nie zarobi tym bardziej że teraz do funduszu przekazywane są jakies śladowe ilosci, chyba niewiele ponad 2% wynagrodzenia brutto. Nie wiem w jakiej wysokości pobierana jest prowizja dla funduszu obecnie. Wiem ze zmniejszono ja znacznie jednak pomniejsza jeszcze ten kapitał. Z drugiej strony na subkoncie w ZUS zgromadzone składki tez są waloryzowane co roku, bywa ze jest to wiecej niż zarobek w ofe. O prowizji od wpływającej składki sie nie mowi ale możliwe że tez jest jakaś pobierana. Jq w takim momencie zostawiłam juz wszystko w ZUS, bo tez byly podobne zamieszania a ty musisz sama podjąć decyzje, w zależności od tego jak dotychczas sprawuje się twoj fundusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka