Dodaj do ulubionych

NFZ problem z ubezpieczeniem

30.07.24, 09:11
Od około 8 miesięcy mam problemy z NFZ , w systemie ubezpieczonych funkcjonuje jako nieubezpieczona. W przychodniach ciągle piszę oświadczenia że jest inaczej. W siedzibie oddział regionalny NFZ byłam kilka razy, zostawiłam także wniosek o weryfikację ubezpieczenia i ciągle bez zmian. Można to jakoś skutecznie załatwić.
Oczywiście składki są odprowadzane i urzędnicy NFZ to wszystko widzą ale nie potrafią naprawić tego błędu.
Obserwuj wątek
    • fantas_magorie Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 30.07.24, 10:46
      Wyrejestrować się w ZUS i zarejestrować z tą samą datą. Po kilku dniach, jak system przemieli, powinno być ok.
      • nena20 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 30.07.24, 15:54
        mój pracodawca już to zrobił, bez efektu.
      • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 30.07.24, 19:19
        fantas_magorie napisała:

> Wyrejestrować się w ZUS i zarejestrować z tą samą datą. Po kilku dniach, jak sy
        > stem przemieli, powinno być ok.

A to macie pelna cyfryzacje? ZUS zachowuje sie dokladnie jak komputer? Trzeba sie wylogowac, zresetowac i zalogowac znowu? Tylko ze to zabiera az 2 dni?
        A moze cie ktos zhakowal /sklonowal?
        A moze ZUSowi juz pamieci zabraklo - nie przewidzieli ze ukraincy sie beda rejestrowac i wiecej nie potrafi obsluzyc?
        • dekoderka Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 30.07.24, 19:26
          Tak nie przewidzieli Ukraińców. Zjedz snickersa.
        • nena20 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 30.07.24, 21:37
          W ZUS wszystkie składki są, w delegaturze NFZ widzą że są, no i d.....pa bez zmian. W systemie jestem na czerwono.
          • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 30.07.24, 23:42
            nena20 napisała:

> W ZUS wszystkie składki są, w delegaturze NFZ widzą że są, no i d.....pa bez zm
            > ian. W systemie jestem na czerwono.

Welcome to Poland, the country of "free" medical care.
            • kk345 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 01:10
              Ale cię w dupę gryzie ta zazdrość o darmowe leczenie...
              • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 02:37
                kk345 napisała:

> Ale cię w dupę gryzie ta zazdrość o darmowe leczenie...

Cholernie wam zazdroszcze.
                U nas to opieka medyczna jak wszytko inne nie darmowa niestety.
                Za wszytko musze placic:
                - Wizyta u lekarza ogolnego - $0
                - Wizyta u specjalisty -$0
                - badani laboratoryjne - $0
                - pobyt w szpitalu - $0 za pierwsze 7 dni a potem to juz trzeba placic
                - leki - w wiekszosci $0 ale zonie wlasnie przepisal jakis drogi antybiotyk i policzyli jej $5

No dopiero wszytko bedzie darmowe jak w ciagu roku prekrocze sume $999.. Trudno to bedzie bo w ostanich 5 latach nigdy tyle nie wydalem choc i ja i zona lezelismy w szpitalu ale rachunek byl tylko na $100 .

No i na wizyty czekac trzeba. No mozna isc do przychodni bo otwarta do 22:00 ale trzeb jechac z 10 minut, potem czekac czasami i pol godziny albo wiecej wsrod chorych i tam kto wie kto czlowieka przyjmie bo przyjmuje kto ma dyzur no i to wiadomo czy to dobry lekarz?

Do mnie zadzwonila pielegniarka ze czas na wizyte okresowa a ze ta trwa prawie godzine too niestety trzeba bylo czekac az tydzien.
                Zona dostal jakiegos zapalenia i nie chciala isc do przychodni bo to nic pilnego ani wizyty przez video to musiala czekac 3 dni na zwykla w gabinecie - lekarz wprawdzie zadzwonil od razu - za jakies 2 godziny, pogadal prze telefon i zdalnie zapisal anybiotyk ale po leki trzeba bylo jechac bo wysylka do domu zajmuje 3 dni.
                Tak ze ciezko tu ale jakos trzeb zyc
                • iwles Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 06:03
                  Ty, a kogo to obchodzi?
                • kk345 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 08:25
                  Zapomniałeś napisać, ile wynosi składka ubezpieczeniowa tego twojego darmowego leczenia.
                  • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 18:58
                    kk345 napisała:

> Zapomniałeś napisać, ile wynosi składka ubezpieczeniowa tego twojego darmowego
                    > leczenia.

$170/mies
                • kk345 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 12:07
                  >lekarz wprawdzie zadzwonil od razu - za jakies 2 godziny, pogadal prze telefon i zdalnie zapisal anybiotyk

Zdalny antybiotyk mnie zachwycił big_grin big_grin big_grin
                  • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 18:58
                    kk345 napisała:

> >lekarz wprawdzie zadzwonil od razu - za jakies 2 godziny, pogadal prze tel
                    > efon i zdalnie zapisal anybiotyk
                    >
                    > Zdalny antybiotyk mnie zachwycił big_grin big_grin big_grin

Nie podejrzewalem ze takie cos moze ale widac i cos takiego moze dla niektorych byc nie do pojecia smile
                    • kk345 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 19:28
                      Zapisanie antybiotyku bez próby choćby osłuchania i obejrzenia pacjenta to standardy już nie trzeciego, ale czwartego świata.
                      • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 01.08.24, 00:49
                        kk345 napisała:

> Zapisanie antybiotyku bez próby choćby osłuchania i obejrzenia pacjenta to stan
                        > dardy już nie trzeciego, ale czwartego świata.

A komentowanie i to takie bez poznania szczegolow to jeszcze gorsze.
                        Widze ze bez szczegolow nie pojmiesz.. Nie bylo potrzebne osluchanie bo infekcja nie miala nic wspolnego z tym co mozna uslyszec. smile
                • memphis90 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 16:00
                  >- pobyt w szpitalu - $0 za pierwsze 7 >dni a potem to juz trzeba placic
                  250$ za dobę… Plus leczenie…

Napisał gościu, który siedzi na rządowym Medicare dla seniorów, czyli na państwowym 😂😂😂
                  • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 19:01
                    memphis90 napisała:

> >- pobyt w szpitalu - $0 za pierwsze 7 >dni a potem to juz trzeba placi
                    > c
                    > 250$ za dobę… Plus leczenie…
                    >
                    > Napisał gościu, który siedzi na rządowym Medicare dla seniorów, czyli na państw
                    > owym 😂😂😂
                    >

Jak na panstowywm medicare dla senirow jest taka opieka to co dopiero prywatna?
              • arwena_111 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 06:05
                Jakie darmowe leczenie. Opłacane przez tych co nie korzystają.
                • bieda_tubka Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 15:35
                  o, kolejna co nie odróżnia darmowego od bezkosztowego big_grin

ja opłacam i korzystam. tak jak miliony polaków pracujących w sklepie, na taśmie, w usługach publicznych. myślisz w swoim zadufaniu, że każdy kto pracuje to zaraz adwokat z prywatną kancelarią, a jak ktoś jest motorniczym to już pasożyt?
                • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 19:02
                  arwena_111 napisała:

> Jakie darmowe leczenie. Opłacane przez tych co nie korzystają.

Naprawde? Tzn w Polsce tez nie ma darmowego?
            • sanciasancia Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 07:36
              Bo w kraju, w którym nigdy nie wiesz, czy ubezpieczyciel zgodzi się na dane świadczenie medyczne, to niby jest lepiej?
              • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 19:05
                sanciasancia napisała:

> Bo w kraju, w którym nigdy nie wiesz, czy ubezpieczyciel zgodzi się na dane świ
                > adczenie medyczne, to niby jest lepiej?
                >

Ja tego problemu nie mam poniewaz ubezpieczenie i system opieki medycznej to ta sam organizacja.
                Nie ma ani ograniczen ani czekania
                Ale u was to chyba musi sie zgodzic albo trzeb czekac latami ja sie znajdzie kasa w budzecie?
            • nena20 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 08:49
              Leczenie wciąż mam darmowe ale wkurza mnie ciągle pisanie oświadczeń. Nauczyłam się że na NFZ też może zna sporo załatwiać.
              • iwles Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 08:58

A może pokazywanie karty EKUZ załatwiłoby sprawę niepisania oświadczeń?
                • wonder.women Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 11:56
                  No nie. EKUZ potwierdza uprawnienia za granicą i to w przypadkach nagłych.
                  • kk345 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 12:07
                    Tak, ale na logikę jeśli ma EKUZ, to ma też świadczenia w kraju...
                    • wonder.women Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 12:26
                      To bez znaczenia. Wg przepisów w placówkach medycznych przedstawia się dokument potwierdzający prawo do świadczeń (np. zgłoszenie typu ZUS zua), a w razie braku takiego dokumentu podpisuje się oświadczenie. EKUZ pokazują tylko osoby ubezpieczone za granicą.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 08:30
          Nie wiem po co ktoś w ogóle odpowiada na te urojenia alkoholika, typ tutaj na trzeźwo chyba ani razu nie napisał
          • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 19:07
            hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Nie wiem po co ktoś w ogóle odpowiada na te urojenia alkoholika, typ tutaj na t
            > rzeźwo chyba ani razu nie napisał

Tak to oceniaja ci dla ktorych to co pisze to tak czarna magia ze sobie nawet tego nie moga wyobrazic i na trzezwo tego nie mozna zrozumiec.
            A myslem ze z wami jest lepiej.
        • no_name33 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 01.08.24, 00:44
          engine8t napisał:

> fantas_magorie napisała:
          >
          > > Wyrejestrować się w ZUS i zarejestrować z tą samą datą. Po kilku dniach,
          > jak sy
          > > stem przemieli, powinno być ok.
          >
          > A to macie pelna cyfryzacje? ZUS zachowuje sie dokladnie jak komputer? Trzeba
          > sie wylogowac, zresetowac i zalogowac znowu? Tylko ze to zabiera az 2 dni?
          > A moze cie ktos zhakowal /sklonowal?
          > A moze ZUSowi juz pamieci zabraklo - nie przewidzieli ze ukraincy sie beda reje
          > strowac i wiecej nie potrafi obsluzyc?

A co ma do tego ZUS jak NFZ ma burdel?
          • engine8t Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 01.08.24, 01:00
            no_name33 napisała:

> engine8t napisał:
            >
            > > fantas_magorie napisała:
            > >
            > > > Wyrejestrować się w ZUS i zarejestrować z tą samą datą. Po kilku dn
            > iach,
            > > jak sy
            > > > stem przemieli, powinno być ok.
            > >
            > > A to macie pelna cyfryzacje? ZUS zachowuje sie dokladnie jak komputer?
            > Trzeba
            > > sie wylogowac, zresetowac i zalogowac znowu? Tylko ze to zabiera az 2 dn
            > i?
            > > A moze cie ktos zhakowal /sklonowal?
            > > A moze ZUSowi juz pamieci zabraklo - nie przewidzieli ze ukraincy sie bed
            > a reje
            > > strowac i wiecej nie potrafi obsluzyc?
            >
            > A co ma do tego ZUS jak NFZ ma burdel?

Skad wiwsz kto ma burdel?
            Kto kontroluje i uaktualnia system/liste ubezpieczonych?
            NFZ sprzwdza z ZUS czy pacjent jest ubezpieczony i jak nie moze tego potwierdzic to skad wiadomo gdzi jest problem?

Dziwne ze nikt nie wzial za telefon i nie sprawdzil co by zajelo 5 minut?
            Autorka pisze o wielokrotnych oswiadczeniach w przychodni i oddziale NFZ etc ???

Hello???
            Telefon to ZUS z pytanie czy jestem ubezpieczona?
            Tak? /Nie? Jak nie to dlaczrgho nie a jak Tak
            To czy ta informacja jest na liscie dostpnej dla NFZ ? Prosze przyslac mi emaila z potwierdzeniem?
            Ta za skomplikowane? A moze ten spsob nie jest legalny ze wzgledu na biurokracje?
    • wonder.women Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 12:04
      Za mało danych. Bez ważnego, zarejestrowanego tytułu ubezpieczenia, system nie widzi Cię jako osoby ubezpieczonej (nawet gdy masz opłacone składki). O ile urzędnik podczas wizyty może wprowadzić w błąd, powinnaś dostać konkretną odpowiedź na Twój wniosek. Dostałaś?
      • nena20 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 13:12
        Odpowiedzi nie otrzymałam do dziś . Planuje napisać skargę do siedziby głównej. Mam dosyć sytuacji bo mówią że już naprawione a problem wraca.
        Pracuje na umowę i pracę, składki są odprowadzane . Widzę je także w systemie ZUS. Podobnie urzędnicy NFZ i moja sytuacja wciąż jest bez zmian.
        • banicazarbuzem Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 15:15
          Ja miałam podobny problem, ZUS nie przekazał info do NFZ, że opłacam składki. Kilka telefonów do ZUS załatwiło sprawę
          • banicazarbuzem Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 15:16
            A i jeszcze jedno, nie zmieniałaś w tamtym okresie pracy?
            • nena20 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 15:38
              nie zmieniłam pracy. Pracodawca na moją prośbę zgłosił mnie ponownie do ubezpieczenia. Po prostu przepadłam w tym systemie. Może zadzwonie do ZUZ, tam coś poradzą.
              • banicazarbuzem Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 16:34
                zadzwoń i spytaj czy przekazali cię do NFZ jako osobę ubezpieczoną
        • wonder.women Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 31.07.24, 19:33
          Pytanie, jak długo czekasz. Mają na to 30 dni. Jeśli wyślesz skargę do centrali, oni i tak zwrócą się z pytaniem do oddziału. Każdy oddział wojewódzki ma dział skarg i informacji, może z nimi się skontaktuj. Natomiast od rejestracji w ZUS do zapisania danych w NFZ mija zwykle tydzień.
          • nena20 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 01.08.24, 00:17
            Ja już czekam kilka miesięcy. Początkowo chodziłam do tzw. okienka. Nie ma to jednak najmniejszego sensu. Twierdzą że wszystko jest ok. naprawione a jednak problem pozostaje ten sam.
    • nena20 Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 20.09.24, 18:13
      Epilog, może komuś pomoże w podobnej sytuacji. W końcu napisałam skargę do centrali, niby zero odzewu ale naprawili smile w końcu.
      • iwles Re: NFZ problem z ubezpieczeniem 20.09.24, 18:16

No to super 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka