Dodaj do ulubionych

Religia limit

02.08.24, 19:01
Niech mi ktoś wytłumaczy na przykladzie. 1 klasie jest chętnych 7 osób w drugiej 6 w trzeciej 9 . Czy wtedy religie ma osobno 1 i 3 klasa.? A druga klasa musi do kogoś dołączyć? Czy jednak te w sumie 22 osoby to jedna klasa religi?
Obserwuj wątek
    • korniz Re: Religia limit 02.08.24, 19:03
      Taki problem będą mieć inne kościoły niż KK
      • leosia-wspaniala Re: Religia limit 03.08.24, 13:22
        Inne kościoły już teraz miały łączone albo w ogóle poza szkołą, bo w przeciętnej polskiej szkole nie znajdziesz np. 10 prawosławnych w jednej szkole, poza Podlasiem.
        • korniz Re: Religia limit 03.08.24, 19:32
          Do tej pory było tak . Było np 5 z innego wyznania i te osoby miały religie na plebanii .Uczyl ksiądz, , albo katecheta danego kościoła. Oni mają podpisana umowę z daną szkołą. . A teraz wg nowych zasad te 5 osób musi być dołączonej do innej grupy? Bo nie może być klasy mniej niż 7 osób. Wg mnie najbardziej stracą inne wyzwania, bo dzieci chodzacycych na religie jest garstka, nie ze nie chcą, ale klasy są małe od samego początku. I taki katecheta zamiast 14 godzin jak do tej pory, będzie miał 4 godziny tygodniowo?
    • anorektycznazdzira Re: Religia limit 02.08.24, 19:52
      No więc w prawdziwym życiu jest tak:
      klasa II szkoły średniej, na religię zapisują się 3 osoby z 32 uczniów w klasie. Mają 2 religie tygodniowo TYLKO DLA TEJ KLASY, z czego jedna w środku lekcji.
      • korniz Re: Religia limit 02.08.24, 20:35
        Ma być po nowemu. Klasy minimum 7 osób to wtedy lekcja religi ma być nornalnie a co z tymi klasami , gdzie będzie mniej osób? Wspolne religie?
        • berdebul Re: Religia limit 02.08.24, 20:45
          Jak ktoś ma ochotę uczyć się origami, to robi to po lekcjach. Dotyczy wszelkich zajęć dodatkowych, powinno również religii. Od razu zwolnią się klasy i da się ułożyć lepsze plany.
      • jowita771 Re: Religia limit 02.08.24, 20:59
        U mojej córki było podobnie, poprosiłam o pomoc fundację "Wolność od religii" i okazało się, że w październiku da się zmienić plan i połączyć klasy.
      • katriel Re: Religia limit 02.08.24, 23:00
        > No więc w prawdziwym życiu jest tak: na religię zapisują się 3 osoby z 32 uczniów w klasie.

Potwierdzam. Uczyłam / prowadziłam kółka w paru dobrych wrocławskich liceach i wszędzie tam na religię było pozapisywanych właśnie tak od 2 do 5 osób z klasy. Czasem dodatkowo 1 lub 2 na etykę, reszta na nic.

Ale jest wyjątek. W 1A w LO3 (najlepszy matfiz w mieście, klasa z progiem laureat) na religię chodziło 17 osób, czyli nieznaczna, ale jednak większość. (Tu akurat nie wiem, jak w innych klasach, bo tam nie pracuję, dane mam od syna.)

I za Chiny ludowe nie rozumiem, skąd ta różnica. Zwykła anomalia statystyczna czy coś za tym jednak stoi? Jest jakiś powód, żeby sukcesy w konkursach matematycznych korelowały dodatnio z religijnością, i to akurat w katolickim wydaniu? Zapisywali się we wrześniu, więc nie jest to chyba kwestia wpływu szkoły...
    • katriel Re: Religia limit 02.08.24, 22:44
      Podstawówka czy liceum?
      Generalnie, dyrekcja decyduje. Może połączyć, może zrobić osobno, może być np. I+II razem a III osobno, jak tam do planu pasuje. Szkoła może utworzyć grupę międzyoddziałową (pod pewnymi warunkami), ale nie musi.
    • palacinka2020 Re: Religia limit 03.08.24, 12:56
      Oddzielna. Inaczej katecheci ida do gazet, ze traca prace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka