Dodaj do ulubionych

Test na menopauzę.

13.08.24, 16:52
Wyszedł mi pozytywny. Mam typowe dla menopauzy objawy choć wcześnie bo mam 44 lata. Pytanie, może wiecie . Mam mirenę czy może hormony w naszym ej zawarte zafałszowały wynik?
Ginekolog i Endo mówili, że aby zbadać poziom hormonu (FSH ?) musiałabym wyjąć wkładkę, odczekać kilka cykli i wtedy się zbadać. Stąd też moje pytanie. Oczywiście lekarza zapytam osobiście.
Obserwuj wątek
    • rozwiane_marzenie Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 17:52
      Jak dla mnie te testy nie są wcale miarodajne. Wystarczy, że zrobisz go w czasie nieowulacyjnym i już wychodzi dodatni. Już kilka razy tak się "nabrałam".
    • mariola233 Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 18:07
      Te testy to pic na wodę, wywalić na śmietnik, strata kasy
    • kk345 Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 18:12
      > Mam mirenę czy może hormony w naszym ej zawarte zafałszowały wynik?
      Tak.
    • mnietamnicnieboli1 Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 18:44
      Dzięki za odpowiedzi. Mam jednak chyba wszystkie objawy menopauzy stąd ten test . Innych badań nie mogę zrobić na ten czas z powodu wkładki.
      • snakelilith Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 18:54
        Bzdura. Wkładka ma tylko gestagen, ten chroni jedynie macicę przez spadkiem progesteronu i działa do tego antykoncepcyjnie. Nie ma jednak wpływu na poziom estrogenów, u większości kobiet nie ma wpływu na owulację i nie maskuje więc objawów spadku estrogenów i ewentualnej menopauzy.
        Kto ci powiedział, że musisz wyciągać wkładkę? To kolejna bzdura. Możesz całkiem normalnie zbadać poziom estrogenów i FSH. W fazie przejściowej, znaczy, gdy są jeszcze spore wahania estrogenów, wkładka jest nawet korzystna, a estrogeny można dodawać według potrzeb w postaci transdermalnej.
        • mnietamnicnieboli1 Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 19:26
          Endokrynolog i ginekolog oboje powiedzieli, że dla zbadania czy jestem w okresie Peri czy już meno muszę być bez wkładki, która mam już 10 lat ,( to już druga bez przerwy).
          Bez urazy, ale słucham lekarzy. Z chęcią też przeczytam co proponujesz na wszelkie objawy meno. Oczywiście skonsultuje w lekarzami.
          • snakelilith Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 20:03
            Po 10 latach twoja Mirena już nie działa i nie oddaje już gestagenu. Nie ma więc żadnego wpływu na poziom hormonów, a nawet gdyby była jeszcze działająca,. to poziom estrogenów można też przy niej sprawdzić.
            A na objawy nic ci nie zaproponuję, bo to powinien zrobić lekarz.
            • mnietamnicnieboli1 Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 21:05
              To już 2, druga ponieważ wymieniłam , bez przerwy. Łacznie dwie 🧐
    • makurokurosek Re: Test na menopauzę. 13.08.24, 22:09
      Jeżeli jesteś w okresie menopauzalnym lub prze menopauzalnym to powinny wyjść zmiany w obrazie USG w obrębie jajników, skoro ginekolog tych zmian nie zauważył, to całkiem prawdopodobne, że wynik testu jest niepoprawny
      • pffpffpff Re: Test na menopauzę. 14.08.24, 09:42
        Albo gin jest do du.y
        • mama-ola Re: Test na menopauzę. 14.08.24, 11:03
          > Albo gin jest do du.y

jak to gin
        • snakelilith Re: Test na menopauzę. 14.08.24, 11:11
          A tam. W perimenopauzie niczego na jajnikach nie widać, bo co niby? Brak owulacji też o niczym przecież też jeszcze nie świadczy.
          • jennifer1 Re: Test na menopauzę. 14.08.24, 11:17
            Ale już w grubości endometrium chyba powinno być coś widać...
            • snakelilith Re: Test na menopauzę. 14.08.24, 11:49
              jennifer1 napisała:

> Ale już w grubości endometrium chyba powinno być coś widać...

Przy gestagenowej wkładce? A nawet bez wkładki niczego nie musi być widać, bo dopiero w postmenopauzie endometrium zostaje (powinno zostać) cienkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka