Dodaj do ulubionych

Ustawa Kamilek

16.08.24, 07:43
Ustawa, która ma chronić dzieci przed przemocą. Bardzo potrzebna, to nie ulega wątpliwości.

"Jednym z najważniejszych elementów ustawy są tzw. standardy ochrony małoletnich. Podmioty, które muszą je wdrożyć – placówki oświatowe (szkoły, przedszkola), opiekuńcze, wychowawcze, religijne, artystyczne, medyczne, rekreacyjne, sportowe, związane z rozwijaniem zainteresowań – czas na to miały do 15 sierpnia."

Generalnie nikt do szkoły, kto prowadzi jakieś zajęcie z uczniami, nie wejdzie bez zaświadczenia o niekaralności.

Zastanawiam się tylko, bo przypadek Kamilka i wielu innych dzieci pokazuje, że zagrożeniem byli najbliżsi. Czy tu da się coś zrobić tą ustawą, może czegoś nie doczytałam, czy ustawa sobie a życie sobie? Skończy się na pokazaniu w szkole zaświadczeń o niekaralności osób z przeróżnych instytucji a w domach dalej będą tragedie.

Jak to widzicie?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 07:46
      Szkoły mają reagować na oznaki przemocy - tak jakby do tej pory nie musiały tego robić 🫤
      • grey_delphinum Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 07:59
        Wydaje mi się, ze wcześniej zgłaszanie różnych rzeczy było bardziej uznaniowe, teraz trzeba będzie wszcząć procedury pod groźbą kary (w tym finansowej).

Wystarczy, ze dziecko wspomni o tym, ze jest krzywdzone.
      • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:10
        little_fish napisała:

> Szkoły mają reagować na oznaki przemocy - tak jakby do tej pory nie musiały teg
        > o robić 🫤

Szkoła przede wszystkim będzie musiała mieć zaświadczenia o niekaralności swoich pracowników
        (To nowość zawarta w tej ustawie a nie nakaz reagowania tylko )
        • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:17
          Teraz też ma
          • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:27
            little_fish napisała:

> Teraz też ma

Pod groźbą kary ?
            • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:32
              Zaświadczenie o niekaralności jest warunkiem zatrudnienia.
              • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:35
                little_fish napisała:

> Zaświadczenie o niekaralności jest warunkiem zatrudnienia.

A Przedstawiane jest jednorazowo czy cyklicznie?
                • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:37
                  Jednorazowo.
                  • ophelia78 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:42
                    I wymagane tylko przy zatrudnianiu się. Pracowników którzy już są zatrudnieni nikt o takie zaswiadczenia nie pyta.
                    • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:46
                      ophelia78 napisała:

> I wymagane tylko przy zatrudnianiu się. Pracowników którzy już są zatrudnieni
                      > nikt o takie zaswiadczenia nie pyta.

Więc tu może się cos sie zmieni
                      • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:59
                        wapaha napisała:

> ophelia78 napisała:
                        >
                        > > I wymagane tylko przy zatrudnianiu się. Pracowników którzy już są zatrud
                        > nieni
                        > > nikt o takie zaswiadczenia nie pyta.
                        >
                        > Więc tu może się cos sie zmieni

Nic się nie tu zmieni, ponieważ do tej pory nauczyciel skazany prawomocnym wyrokiem za spowodowanie umyślnego przestępstwa tracił pracę.
                        • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:06
                          elenelda napisała:

> wapaha napisała:
                          >
                          > > ophelia78 napisała:
                          > >
                          >
                          > Nic się nie tu zmieni, ponieważ do tej pory nauczyciel skazany prawomocnym wyro
                          > kiem za spowodowanie umyślnego przestępstwa tracił pracę.

Rozumiem
                        • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:11
                          Dokładnie.
                          • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:24
                            Poza tym w wytycznych widzę konieczność przedkładania zaświadczeń i składania oświadczeń przez osoby przyjmowane do pracy. Nie ma nic na temat regularnego sprawdzania osób już zatrudnionych 🤔
                            • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:27
                              little_fish napisała:

> Poza tym w wytycznych widzę konieczność przedkładania zaświadczeń i składania o
                              > świadczeń przez osoby przyjmowane do pracy. Nie ma nic na temat regularnego spr
                              > awdzania osób już zatrudnionych 🤔

Tak,też zwróciłam na to uwagę
                              To jest dziwne I nielogiczne (błąd ?)
                              • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:35
                                Nie jest nielogiczne, gdyż jak napisała elenelda, nauczyciel skazany (za czyny umyślne) z automatu traci pracę.
                        • grey_delphinum Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:14
                          elenelda napisała:

> wapaha napisała:
                          >
                          > > ophelia78 napisała:
                          > >
                          > > > I wymagane tylko przy zatrudnianiu się. Pracowników którzy już są
                          > zatrud
                          > > nieni
                          > > > nikt o takie zaswiadczenia nie pyta.
                          > >
                          > > Więc tu może się cos sie zmieni
                          >
                          > Nic się nie tu zmieni, ponieważ do tej pory nauczyciel skazany prawomocnym wyro
                          > kiem za spowodowanie umyślnego przestępstwa tracił pracę.

Naprawdę myslicie, ze o to chodzi w lex Kamilek? Jakies kwity w związku z zatrudnieniem nauczycieli?

Lex Kamilek to przede wszystkim bat na rodziców.

• elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:19
                            grey_delphinum napisał(a):
                            >
                            > Naprawdę myslicie, ze o to chodzi w lex Kamilek? Jakies kwity w związku z zatru
                            > dnieniem nauczycieli?
                            >
                            > Lex Kamilek to przede wszystkim bat na rodziców.
                            >

Najbardziej uderza w placówki. W którym miejscu jest tam konkretnie bat na rodziców?
                            • grey_delphinum Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:33
                              elenelda
                              >
                              > Najbardziej uderza w placówki. W którym miejscu jest tam konkretnie bat na rodz
                              > iców?

Nauczyciel musi wszcząć procedury tzn. zawiadomic koordynatora, a ten z automatu uruchamia procedury, gdy np. dziecko zglosi, ze w jakikolwiek sposob jest krzywdzone, np. mama krzyczy z powodu złej oceny.
                              • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:37
                                grey_delphinum napisał(a):

> elenelda
                                > >
                                > > Najbardziej uderza w placówki. W którym miejscu jest tam konkretnie bat n
                                > a rodz
                                > > iców?
                                >
                                > Nauczyciel musi wszcząć procedury tzn. zawiadomic koordynatora, a ten z automat
                                > u uruchamia procedury, gdy np. dziecko zglosi, ze w jakikolwiek sposob jest krz
                                > ywdzone, np. mama krzyczy z powodu złej oceny.

To się cały czas dzieje. Szkoły zakładają bardzo dużo Niebieskich Kart, kierują wnioski do Sądów, rozmawiają z rodzicami. Napisałam poniżej - problemy pojawiają się na etapie postępowań policyjnych i sądowych.
                                • grey_delphinum Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:04
                                  elenelda napisała:

> grey_delphinum napisał(a):
                                  >
                                  > > elenelda
                                  > > >
                                  > > Nauczyciel musi wszcząć procedury tzn. zawiadomic koordynatora, a ten z a
                                  > utomat
                                  > > u uruchamia procedury, gdy np. dziecko zglosi, ze w jakikolwiek sposob je
                                  > st krz
                                  > > ywdzone, np. mama krzyczy z powodu złej oceny.
                                  >
                                  > To się cały czas dzieje. Szkoły zakładają bardzo dużo Niebieskich Kart, kierują
                                  > wnioski do Sądów, rozmawiają z rodzicami. Napisałam poniżej - problemy pojawia
                                  > ją się na etapie postępowań policyjnych i sądowych.

Tak sie dzieje w przypadku "grubych" spraw, a teraz trzeba bedzie reagować na najmniejszy sygnal. Pojęcie "krzywdzenia" jest bardzo pojemne. Nie chodzi tylko o przemoc słowną i fizyczną, ale kazde mozliwe zaniedbanie.

Żaden nauczyciel nie zaryzykuje kłopotów w pracy i kary finansowej. Bedzie wolał od razu zglosic, ze tata krzywdzi Jasia, bo nakrzyczał na niego za, złą ocenę albo dal mu karę na telefon. Wystarczy, ze Jas wyrtykułuje, ze czuje sie skrzywdzony i rusza administracyjna lawina.
                                  • grey_delphinum Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:05
                                    Chodzi mi oczywiście o standardy ochrony maloletnich, ale rozumiem, ze lex Kamilek i one sa ze sobą powiązane.
                                  • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:17
                                    Takie sprawy również są wyjaśniane. I utykają dalej.
                                    Przykład: dziecko podczas zajęć opowiedziało mi pewną historię. Dotyczyła postępowania rodziców wobec niego i była przesłanką do dalszego postępowania. Powtórzyło to samo w obecności psychologa. Rodzice zostali wezwani na spotkanie, ale nie raczyli się pojawić. W szkole nie pojawiło się również dziecko. Koordynatorka zgłosiła sprawę na policję, zawiadomiła wydział ds. nieletnich, została założona Niebieska Karta. Wtedy rodzice pojawili się na spotkaniu i wylali szambo na mnie, pomimo, że nie byłam pierwszą osobą, której dziecko opowiedziało o przemocy, ale pierwszą, która zgłosiła to dalej. Na spotkaniu tatuś patrząc mi prosto w oczy powiedział, że wie gdzie mieszkam, jak wygląda mój mąż, moje dziecko, o jakiej porze o gdzie można je najczęściej spotkać. Oczywiście był krzyk, jakim prawem pytałam dziecko o takie rzeczy (nie pytałam, samo mówiło). Wszystko poszło do protokołu, który tatuś i mamusia podpisali. Sprawę gróźb zgłosiłam prywatnie na policję (teraz wiem, że powinnam domagać się tego od placówki). Zgłoszenie przyjęto, skomentowano, że przecież nie groził mi wprost i umorzono. Po jakimś czasie do szkoły przyszła miła pani z OPSu i poinformowała, że to przemiła rodzina, dziecko jest czyste, dobrze się uczy i nie widzą powodu, żeby zajmować się sprawą.
                                    • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:19
                                      Podobna sprawę miałam - zgłosiłam, umorzenie.
                          • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:25
                            A która część dotyczy rodziców?
                        • mgla_jedwabna Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:06
                          Ale pracownicy szkoły to nie tylko nauczyciele. Teraz będzie trzeba sprawdzać także pana Zyzia, który wymienia uszkodzoną baterię w kiblu, żeby się nie okazało, że pan Zyzio ma wyrok za macanie dziewczynek w szkolnym kiblu i właśnie pozwoliliśmy mu zrobić jeszcze raz to samo.
                          • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:12
                            mgla_jedwabna napisała:

> Ale pracownicy szkoły to nie tylko nauczyciele. Teraz będzie trzeba sprawdzać t
                            > akże pana Zyzia, który wymienia uszkodzoną baterię w kiblu, żeby się nie okazał
                            > o, że pan Zyzio ma wyrok za macanie dziewczynek w szkolnym kiblu i właśnie pozw
                            > oliliśmy mu zrobić jeszcze raz to samo.

Mglo ,zabrzmiało to paskudnie 🙄
                            Myślisz że zyzio hydraulik nie może molestowanie dziewczynek ?
                            Okazji ma więcej niż nauczyciel ..
                            • mgla_jedwabna Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:20
                              Ale dlaczego paskudnie? To nie miało być "ojej, co za uciążliwość, powariowalu, że trzeba będzie nawet hydraulika sprawdzać", tylko "dzięki standardom sprawdzani będą wszyscy, hydraulik też, no i dobrze, bo on też by mógł skrzywdzić".

To była odpowiedź na wpis mówiący, że od ustawy Kamilka i tak się nic nie zmieni, bo karanych nauczycieli i tak trzeba było zwalniać. No to odpowiadam, że zmieni się, bo w szkole nie tylko nauczyciele pracują.
                              • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:25
                                nie ma że trzeba zwalniać tylko jest że zatrudnianie jeśli wiesz możesz dostać karę. Pytanie czy ta kara może zostać nałożona wielokrotnie?
                              • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:42
                                Ok dzięki za wyjaśnienie
                                Odebrałam jako krytykę standardów
                          • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:29
                            Powiem szczerze ze wcale nie wiem czy hydraulik etc podchodzi pod tą ustawę - ona dotyczy osób które zajmują się dziećmi a hydraulik zajmuje się kranem czy rurą nie ma dostępu do działań o których mowa w ustawie
                            • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:02
                              Nie podchodzi. Pracownicy administracji i obsługi - poza np. pomocą która ejst zatrudniona bezpośrednio do opieki nad dziecmi nie podlegaja tym wymogom....
                          • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:01
                            Nie chcę Cię martwić ale ciągle nie trzeba.
                    • fogito Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 21:37
                      Nie pyta, bo jak zatrudniali to,przedstawiali. Chyba, że uznamy że co roku powinni przedstawić.
                  • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:47
                    little_fish napisała:

> Jednorazowo.

Idiotyczne, hmm.
        • panna_lila Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:58
          nie tylko pracowników, każdego kto przyjdzie z jakąś prelekcją/pogadanką
      • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:38
        Działania pozorowane.
        Są kraje gdzie nauczyciele mają obowiązek odbywać “wizyty rodzinne” przychodzą ci jak ksiądz po kolędzie i wesza po domu… ale u nas by nie przeszlo
        • skumbrie Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:26
          >Są kraje gdzie nauczyciele mają obowiązek odbywać “wizyty rodzinne” przychodzą ci jak ksiądz po kolędzie i wesza po domu… ale u nas by nie przeszlo
          Dajcie już spokój siłaczka. Niech się skupia na prowadzeniu lekcji, a nie na pielgrzymkach czy wieszaniu motylków.
          • skumbrie Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:36
            Zanim grammarnazi się zjawi: siłaczka zamierzone.
            • livia.kalina Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:48
              A tak z ciekawości - jaki był zamysł użycia mianownika a nie wołacza?
              • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:52
                Kropka weszła niepotrzebnie „siłaczka niech się skupia na prowadzeniu lekcji”
        • bieda_tubka Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:11
          >Są kraje gdzie nauczyciele mają obowiązek odbywać “wizyty rodzinne” przychodzą ci jak ksiądz po kolędzie i wesza po domu… ale u nas by nie przeszlo

które to kraje?
          • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:05
            web-japan.org/kidsweb/explore/calendar/june/homevisit.html
            • karyna-z-radzymina Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:08
              A w Europie albo na zachodzie? Skandynawia może?
              • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:24
                W stanach się zdarza choć nauczyciele się bronią rękami i nogami www.edsurge.com/news/2020-02-19-home-visits-are-effective-here-s-why-they-still-make-some-teachers-uneasy
                W UK też podobno (na początku szkoły)
                • karyna-z-radzymina Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:47
                  IMO u nas nie działa cała administracja PO ZGLOSZENIU. Niby podejrzana rodzina ma kuratora ale co z tego, często nic z tego nie wynika. Ile to było bezsensownych śmierci dzieci opisywanych w gazetach i dopiero po zgonie wybijało szambo o środowisku rodzinnym. Dopóki nie znajdą się pieniądze na pensje dla kuratorów i pracowników opieki, na rodziny zastępcze, placówki opiekuńcze to nic się nie zmieni. Ile lat ludzie donosili na Ele Gawin zanim ktoś jej to dziecko odebrał? Z 10 lat zleciało chyba, nie?
        • pierwszykot Re: Ustawa Kamilek 18.08.24, 00:50
          ichi51e napisała:

> Działania pozorowane.
          > Są kraje gdzie nauczyciele mają obowiązek odbywać “wizyty rodzinne” przychodzą
          > ci jak ksiądz po kolędzie i wesza po domu… ale u nas by nie przeszlo
          >
          I co taka np. Pani od chemii " wywęszy "? Cianek w rosole? Na tej zasadzie można puszczać na "wizyty domowe" dentystę czy pediatre albo panią z cukierni po godzinach pracy ....

• primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:29
        little_fish napisała:

> Szkoły mają reagować na oznaki przemocy - tak jakby do tej pory nie musiały teg
        > o robić 🫤

Prawda? Ale oczywiście ustawę rozbić na atomy na kilku posiedzeniach, utworzenie zespołów, stworzenie dokumentu, wszystko musiało się odbyć.

Zaświadczenie o niekaralności też musieliśmy złożyć. To jest jakieś czasowe, czy na stałe?
        • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:36
          Na stałe, bo przecież skazanie nauczyciela powoduje rozwiązanie z nim umowy
          • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:50
            Ok.
            Tak sobie teraz myślę...Kiedy mnie zatrudniano, nie oczekiwano takiego zaświadczenia, dopiero w zeszłym roku. Dziwne.
            • skumbrie Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:28
              Dyrektor może sprawdzić pracownika w rejestrze sprawców przestępstw na tle seksualnym. Zaświadczenie jest swoją drogą.
              • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:03
                Musi a nie może, ten obowiązek istniał już przed ustawą Kamilka
    • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:08
      Studiuję -muszę przedstawiać zaświadczenie z Krk z odpowiednim wpisem co 3mce
      Myślę, że to dobry krok (ale krok,jeden z wielu )-by w domach nie było tragedii należy REAGOWAC -na codzień-na krzyk na odgłosy awantury na szarpiących się na ulicy na płacz dziecka
      Zanim ktoś zapyta :a co ty robisz?
      Odpowiem : reaguje i uczę/nauczyłam tego moje dzieci
      Dzwonie ,zgłaszam,krzyczę, zwracam uwagę, pytam Moje dzieci reagują zgłaszają dzwonią-proszą mnie o pomoc gdy same nie wiedzą co robić
      Ale
      Jestem taka od zawsze. Jako najmniejsza ze starszych klas w szkole sp i jako jedyna zareagowałam gdy siwy podwójny spadochroniarz, bysiorek 80kg i 170cm gnębił Marcina.,palnelam mu w glowe i zaczelam gadac i drsec sie na niego .To ze zapadła cisza na przerwie to nic. Siwy przestał gnębić ofiarę. Puścił go. I..zaczął się śmiać i poszedł. Zyskałam kumpla 🤪 Innym razem gdy kolezance skradziono plecak (1lo)-wyśledziłem zlodziei podstępem wdarlam sie do ich klatki i..nie powiem było gorąco. Ich trzech i ja jedna. Jeden młodszy i mniejszy ode mnie ,dwóch starszych doszło do rekiczynow..hałasu, gróźb z mojej strony (miałam dobra gadkę). Ten mlody zaprowadzil nas do śmietnika w którym wybebeszyli plecak.(potem zeznawałam.na policji, okazało się że byli doskonale znani dzielnicowemu, patola )-a ja przez kokejna dekadę miałam przerąbane bo za każdym razem gdy widzieli mnie sama wyzywali od k..ew i się odgrażali.
      Reagować trzeba w każdym aspekcie -gdy dzieje się niesprawiedluwosc i zło, w szkole (słynne dzihady to nie przechwałki)w urzędach w pracy na ulicy w sklepie
      Ten zły nie może mieć poczucia bezkarności i przyzwolenia bo nikt niecreaguje-bo to zło będzie się utrwalać. Trzeba reagować (gdy ktoś zasłabnie źle się czuję wywróci itd ) by ludziom dawać sygnał że inni ludzie widza-slysza-czuja -reagują
      • 35wcieniu Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:18
        należy REAGOWAC -na codzień-na krzyk na odgłosy awantury na szarpiących się na ulicy na płacz dziecka
        Zanim ktoś zapyta :a co ty robisz?
        Odpowiem : reaguje i uczę/nauczyłam tego moje dzieci
        Dzwonie ,zgłaszam,krzyczę, zwracam uwagę,
        • chicarica Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:23
          I?
          Ja nie mam problemu ze zrozumieniem o co chodziło autorce wpisu, jej słowa układają się w logiczną całość. Ty masz?
          • 35wcieniu Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:29
            Nie mam, ale uważam że wywód o tym że koledzy gnębili Marcina i oto ona, najmniejsza, tak się im postawiła że przestali, nie ma specjalnego znaczenia w dyskusji o ustawie.
            • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:33
              35wcieniu napisał(a):

> Nie mam, ale uważam że wywód o tym że koledzy gnębili Marcina i oto ona, najmni
              > ejsza, tak się im postawiła że przestali, nie ma specjalnego znaczenia w dyskus
              > ji o ustawie.
              >
              Dziękuję ze to napisałaś
              Właściwie zrozumiałaś co.napisalam choć nie potrafisz wyciągnąć puenty
              Znaczenie ma kazda reakcja na krzywdę drugiego człowieka-i kazdy ,nawet ten najmniejszy powinien mieć poczucie, że złu zawsze trzeba się przeciwstawić
              Ja mam.taki charakter ,że nie boje się bezpośredniej konfrontacji i ale reakcja jest również poinformowanie innych ,odwrócenie uwagi, itd
              • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:37
                wapaha napisała:

> Ja mam.taki charakter ,że nie boje się bezpośredniej konfrontacji

A ja zupełnie odwrotnie, nie lubię konfrontacji, jestem tchórzliwa, ostrożna i myślę o konsekwencjach wdawania się w utarczki z jakimś, być może naćpanym i uzbrojonym w nóż typem. Mogę zadzwonić na policję, i tyle. Tego samego uczę dzieci. Najważniejsze jest ich, moje bezpieczeństwo.
                Inna rzecz, że w sumie nie bywam świadkiem takich sytuacji, dzięki niebiosom.
                • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:50
                  primula.alpicola napisała:

>
                  >
                  > A ja zupełnie odwrotnie, nie lubię konfrontacji, jestem tchórzliwa, ostrożna i
                  > myślę o konsekwencjach wdawania się w utarczki z jakimś, być może naćpanym i uz
                  > brojonym w nóż typem. Mogę zadzwonić na policję, i tyle.
                  I git
                  ego samego uczę dziec
                  > i.
                  Prawidlowo

Najważniejsze jest ich, moje bezpieczeństwo.
                  Dokładnie

> Inna rzecz, że w sumie nie bywam świadkiem takich sytuacji, dzięki niebiosom.

Jest za co dziękować, to nie jest fajne..
            • iwoniaw Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:34
              35wcieniu napisał(a):

> Nie mam, ale uważam że wywód o tym że koledzy gnębili Marcina i oto ona, najmni
              > ejsza, tak się im postawiła że przestali, nie ma specjalnego znaczenia w dyskus
              > ji o ustawie.
              >

A ja uwazam, ze sie mylisz - żadna ustawa nie pomoze, jesli ludzie nie bedą mieć zinternalizowanych pewnych zachowan i przeswiadczenia, że powinni rragować a nie zyc w poczuciu, ze świat wokół to nie ich sprawa. Można dyskutować, jaka reakcja jest wlasciwa, bezpieczna (te patusy grożace potem forumce - no dorosli wokół ewidentnie sie nie popisali) itd, ale co do meritum ma ona 100% racji i jak najbatdziej ma to zwiazek z losem dzieci, do ochrony ktorych ma ponoc się przyczynic omawiana ustawa.
              • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:43
                iwoniaw
                >
                > A ja uwazam, ze sie mylisz - żadna ustawa nie pomoze, jesli ludzie nie bedą mie
                > ć zinternalizowanych pewnych zachowan i przeswiadczenia, że powinni rragować a
                > nie zyc w poczuciu, ze świat wokół to nie ich sprawa.
                Dokladnie
                I reakcja 35wcieniu na to co napisalam (celowo w takiej formie i spodziewajac sie takich reakcji ) dodkonale pokazuje mechanizm "co mnie to.obchodzi" i skuouanid sie na sobie a nie innych

Można dyskutować, jaka r
                > eakcja jest wlasciwa, bezpieczna (te patusy grożace potem forumce - no dorosli
                > wokół ewidentnie sie nie popisali)

Zgadzam sie ,nie wymagam od nikogo heroizmu. Moje dzieciaki podchodza do lezacych sprawdzaja i dzwonia po sluzby . Pisalam juz o najstarszym dziecieciu ktore of lat licealnych srednio 1xw miesiacu wykonuje taki telefon. Trafia na takie przypadki a inni nie ? Nie sądzę . Drugi dziec zima zobaczyl kobiete na wozku ktora nie mogla podjechac do autobusu bo byl lod . Pomogla. A potem wysiadla z nia i odwiozla pod same drzwi .
                Moglabym mnozyc przyklady ale 35wcienu moglaby tego nie przezyc 🤪

>
                >
              • black.emma Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:56
                Ostatni, który zareagował na koncercie nie żyje…
                Takie wpisy, jak twój są szkodliwe. Jak zawsze odpowiedzialność jest przerzucana na społeczeństwo a służby jak grzały d.py na ciepłych posadkach tak grzeją dalej. Idź do wątku o wawrze - policja jak zawsze niedouczona wciska mieszkańcom, że na świra nie ma paragrafu bo im się nie chce kiwnąć palcem w bucie. Dopóki nikt się nie weźmie za instytucje państwowe, które są powołane do ochrony zdrowia i życia obywateli, dopóty będą ginąc dzieci.
                • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:10
                  black.emma napisał:

> Ostatni, który zareagował na koncercie nie żyje…
                  Przykre,ale się zdarza
                  Ofiary to jednak w większości ci którym nikt nijak nie pomógł

> Takie wpisy, jak twój są szkodliwe. Jak zawsze odpowiedzialność jest przerzucan
                  > a na społeczeństwo a służby jak grzały d.py na ciepłych posadkach tak grzeją da
                  > lej. I

Nie,to nie jest przerzucanie odpowiedzialnosci ale wspolodpowiedzialnosc

dź do wątku o wawrze - policja jak zawsze niedouczona wciska mieszkańcom,
                  > że na świra nie ma paragrafu bo im się nie chce kiwnąć palcem w bucie. Dopóki
                  > nikt się nie weźmie za instytucje państwowe, które są powołane do ochrony zdrow
                  > ia i życia obywateli, dopóty będą ginąc dzieci.

Pięta Achillesową nawet najlepiej działającej instytucji będą ludzie którzy myślą że nic nie muszą robić ani reagować bo są super działające służby
                  Co Ci po służbach jeśli nie zostaną wezwane do awantury?
                  Chyba ze postulujesz podsłuchy w każdym domu by służby wiedziały co sie dzieje u każdego z 38mln Polaków 🤪
                  • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:57
                    Ale ludzie wzywają zgłaszają (jakby ten ojciec też zgłaszał!) i dupa
                  • black.emma Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:35
                    Jest zgłaszane i co z tego? Policja ma w d., albo nie zna prawa albo i to i to.gdybym nie zgłaszała to może i bym uwierzyła w bajki.
                    • nenia1 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:54
                      black.emma napisał:

> Jest zgłaszane i co z tego? Policja ma w d., albo nie zna prawa albo i to i to.
                      > gdybym nie zgłaszała to może i bym uwierzyła w bajki.

i też robisz złą robotę sugerując, że nie ma co zgłaszać bo policja nie działa.
                      Problem w tym, że nie ma jednego idealnego sposobu.
                      Natomiast warto działać - sposób niech sobie każdy wybierze. Czasem warto samemu zadziałać - przykładowo
                      ja zwracam uwagę - bardzo grzecznie - ludziom rzucającym chipsy albo chleb ptakom - ale faktem jest że grupie kiboli albo dwóch łysym karkom uwagi bym nie zwróciła. Tak samo z tym dzwonieniem na policję - nawet jeśli czasem nie reagują/źle reagują nie da się powiedzieć, że nie reagują wcale. I znowu przykładowo - zadzwoniłam po policję do pijanego leżącego zimą na ulicy i bardzo szybko przyjechali. A mogłam wyjść z założenia - nie dzwonię, nie przyjadą. Trzeba mieć świadomość, że nie wszystko zawsze zadziała, ale nawet jak zadziała w 80, 50 czy niech będzie 30% przypadków to i tak więcej niż zero.
                    • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:59
                      black.emma napisał:

> Jest zgłaszane i co z tego? Policja ma w d., albo nie zna prawa albo i to i to.
                      > gdybym nie zgłaszała to może i bym uwierzyła w bajki.

Jest zgłaszane i reaguje, mają.obowiazek reagować na każde zgłoszenie dot dziecka, po sprawie Kamilka wzrosła i liczba zgłoszeń od ludzi i interwencji
                      -nie wierze zas jakoś po tym co napisałaś że reagujesz i zgłaszasz

Służby nie działają idealnie, zawsze można coś szybciej lepiej inaczej -moze kiedyś to się zmieni.i będzie sprawnie jak w Norwegii.. a nie.. czekaj ,aż tak to.polacy nie chcą 🤪
                      • black.emma Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:58
                        No maja i co z tego? Możesz sobie nie wierzyć ale zawsze zgłaszam - bójki, pijanych leżących na ulicy. Dziecka nie zgłaszałam bo nie byłam w takiej sytuacji. I w 90% przypadków cała energia policji skupia się na tym żeby mnie spławić. Najlepsze było, jak mnie wysyłali z 2-miesięcznym dzieckiem żebym uspokajała pijane towarzystwo…
                        Nie udaje im się, bo znam prawo i zawsze im rzucę odpowiednim paragrafem. Ale to chyba nie na tym ma polegać.
                        Mówię, idź poczytaj wątek o świrze w wawrze.
                        • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:33
                          black.emma napisał:

> No maja i co z tego? Możesz sobie nie wierzyć ale zawsze zgłaszam - bójki, pija
                          > nych leżących na ulicy. Dziecka nie zgłaszałam bo nie byłam w takiej sytuacji.
                          Czyli reagujesz więc nie rozumiem skąd twój sprzeciw wyżej

> I w 90% przypadków cała energia policji skupia się na tym żeby mnie spławić.
                          Tzn jak ? Nie przyjezdzaja ?

Na
                          > jlepsze było, jak mnie wysyłali z 2-miesięcznym dzieckiem żebym uspokajała pija
                          > ne towarzystwo…
                          No comments..

> Nie udaje im się, bo znam prawo i zawsze im rzucę odpowiednim paragrafem. Ale t
                          > o chyba nie na tym ma polegać.
                          Na tym ma.polegac. by każdy reagował na miarę swoich możliwości. To co robisz jest ważne i potrzebne

> Mówię, idź poczytaj wątek o świrze w wawrze.
                          Dasz link ?
        • iwoniaw Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:30
          35wcieniu napisał(a):

> należy REAGOWAC -na codzień-na krzyk na odgłosy awantury na sz
          > arpiących się na ulicy na płacz dziecka
          > Zanim ktoś zapyta :a co ty robisz?
          > Odpowiem : reaguje i uczę/nauczyłam tego moje dzieci
          > Dzwonie ,zgłaszam,krzyczę, zwracam uwagę,

>

I? Chyba oczywiste, że ona, gdy krzyczy, to także po to, zeby inni też zwrocili uwagę, wsparli ja w ratowaniu ofiary itd? Czego nie rozumiesz?
      • 35wcieniu Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:19
        O co chodzi w tym strumieniu świadomości i po co odpisujesz jakieś szkolne przygody?
        Jakby nie o tym wątek.
        • 35wcieniu Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:19
          opisujesz*
      • lauren6 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:45
        Miałaś olbrzymie szczęście, że siwy spadochroniarz nie zapodał ci lewego sierpowego. Nie ma co się chwalić bezmyślnym zachowaniem.
        • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:51
          lauren6 napisała:

> Miałaś olbrzymie szczęście, że siwy spadochroniarz nie zapodał ci lewego sierpo
          > wego. Nie ma co się chwalić bezmyślnym zachowaniem.

Miałam na szczęście skończyło się dobrze
          I to prawda, zareagowałam bezmyślnie (jak to dzieciak)
      • karyna-z-radzymina Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:57
        "podstępem wdarlam sie do ich klatki i..nie powiem było gorąco. Ich trzech i ja jedna. Jeden młodszy i mniejszy ode mnie ,dwóch starszych doszło"

To brzmi jak fragment z Blanki Lipińskiej. Powinnaś pisać powieści o zabarwieniu smile
        • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:04
          karyna-z-radzymina napisała:

> "podstępem wdarlam sie do ich klatki i..nie powiem było gorąco. Ich trzech i ja
          > jedna. Jeden młodszy i mniejszy ode mnie ,dwóch starszych doszło"
          >
          > To brzmi jak fragment z Blanki Lipińskiej. Powinnaś pisać powieści o zabarwieni
          > u smile

O boże🤣🤣🤣
        • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:01
          karyna-z-radzymina napisała:

> "podstępem wdarlam sie do ich klatki i..nie powiem było gorąco. Ich trzech i ja
          > jedna. Jeden młodszy i mniejszy ode mnie ,dwóch starszych doszło"
          >
          > To brzmi jak fragment z Blanki Lipińskiej. Powinnaś pisać powieści o zabarwieni
          > u smile

Tak być miało 😉
          A tak serio -gnoje mieszkali na 9albo10pietrze w wieżowcu. Zadzwoniłam do nich domofonem mówiąc: poczta 🤪
          I tyle wdzierania się 🤪
    • profes79 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:32
      Ustawa która zarzyna udział nieletnich w bardzo wielu aktywnościach. Bo mniejsze i mniej sformalizowane organizacje po prostu nie będą miały mocy przerobowych żeby się w to bawić. I tam gdzie włączano nieletnich w aktywności dorosłych za zgodą rodzica, teraz się tego robić nie będzie.
    • kulka-online Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:41
      Ja odpadłam jak przeczytałam w standardach ochrony małoletnich w szkole syna że powołują X na koordynatora ds. krzywdzenia małoletnich.
      • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:45
        kulka-online napisała:

> Ja odpadłam jak przeczytałam w standardach ochrony małoletnich w szkole syna że
        > powołują X na koordynatora ds. krzywdzenia małoletnich.

Zareagowałaś?
        Zgłosiłaś sprzeciw ?
        Jeśli wiesz ze to błąd ze to zły człowiek-działaj zamiast "odpadac "
        No jak na być dobrze z takimi postawami 🤦‍♀️
        • kulka-online Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:10
          Nie chodzi o osobę ale nazwę stanowiska. Chyba nie ma ta osoba koordynować krzywdzenia tylko przeciwdziałaniu krzywdzeniu dzieci.
          A jeżeli chodzi o samą ustawę to niestety głównie zmiana to głównie zbieranie papierków - oświadczeń lub zaświadczeń o niekaralności od wszystkich - organizatorów wycieczek i ich pracowników, prelegentów, wolontariuszy. Był już tu wątek o organizacji festynu z okazji dnia działeczka w szkole przez radę rodziców.
          • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:20
            kulka-online napisała:

> Nie chodzi o osobę ale nazwę stanowiska. Chyba nie ma ta osoba koordynować krzy
            > wdzenia tylko przeciwdziałaniu krzywdzeniu dzieci.
            Ok

> A jeżeli chodzi o samą ustawę to niestety głównie zmiana to głównie zbieranie p
            > apierków - oświadczeń lub zaświadczeń o niekaralności od wszystkich - organizat
            > orów wycieczek i ich pracowników, prelegentów, wolontariuszy.

To.nie sa papierki..
            A ( tysiace innych )a bez tego papierka nie uzyskam dostepu do zawodu. Jest to jakaś forma kontroli , światełko w tunelu że coś w temacie się zaczyna dziac

Był już tu wątek
            > o organizacji festynu z okazji dnia działeczka w szkole przez radę rodziców.
            A to nie kojarzę
            • kulka-online Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:28
              To są papierki, klasa jedzie na wycieczkę to pilot, instruktor kajakarstwa czy instruktor w parku linowym powinien przedstawić dyrektorowi szkoły takie zaświadczenie. Osoba, która styka się z dzieciakami przez kilkadziesiąt minut i to najczęściej nie sam na sam. Zaświadczenie kosztuje czas i pieniądze i jego czas obowiązywania jest krótki. Jednocześnie rodzic może dziecka do szkoły nie posyłać tygodniami i szkoła ma usprawiedliwić każdą nieobecność na wniosek rodziców, można nie robić bilansów u lekarza ani szczepień i dalej jest ok mimo, iż sprawcami przemocy są często członkowie rodziny.
              • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:57
                kulka-online napisała:

> To są papierki, klasa jedzie na wycieczkę to pilot, instruktor kajakarstwa czy
                > instruktor w parku linowym powinien przedstawić dyrektorowi szkoły takie zaświa
                > dczenie. Osoba, która styka się z dzieciakami przez kilkadziesiąt minut i to na
                > jczęściej nie sam na sam.

Myslisz, ze to jest niepotrzebne ?

Zaświadczenie kosztuje czas i pieniądze i jego czas o
                > bowiązywania jest krótki.
                Gdyby bylo darmowe problem byłby mniejszy?
                Wniosek można złożyć przez ekrk -trwa to tyle co zakupy online a wymaga mniej myślenia 🤪😉

Jednocześnie rodzic może dziecka do szkoły nie posyła
                > ć tygodniami i szkoła ma usprawiedliwić każdą nieobecność na wniosek rodziców,
                Chyba nie do końca tak jest z tymi "tygodniami "

> można nie robić bilansów u lekarza ani szczepień i dalej jest ok mimo, iż spraw
                > cami przemocy są często członkowie rodziny.

Tu powinien zostać nałożony szczelniejszy filtr. Tyle ze zaraz będzie: a prawa człowieka?wcale nie muszę chodzić do lekarza itd

Jestem przeciwniczka działań pozorowanych ale uważam, że w kwestii bezpieczeństwa dzieci żadne działanie nie jest zbędne/niepotrzebne
    • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 08:49
      Samo reagowanie to jest niestety trochę mało gdy system niewydolny.
      Moi teściowie (jak i cały blok) reagowali policja przyjeżdzała pani mówiła że sąsiedzi się uwzięli. Raz była afera większa bo sąsiedzi świnie ale dziecko faktycznie rączkę miało złamaną. Afera była i się zmyła. Dzieci już dorosłe rodzice leją i awanturują się dalej.
      Z drugiej strony gdyby za zgłoszeniem szły realne konsekwencje (“dziecko do bidula”) to czy ludzie by też zgłaszali? Strach potem na takiego rodzica wpaść na klatce a i o domach dziecka różnie mówią - i tak koło się zamyka nie ma zaufania do służb nie będzie pomocy ludzi.
      • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:17
        ichi51e napisała:

> Samo reagowanie to jest niestety trochę mało gdy system niewydolny.
        Zgadzam się i nigdzie nie pisze ze TYLKO reagowanie
        Ale nie można jak wyżej napisała forumka przerzucać ofpowiedzialnosci tylko na służby
        Powinniśmy rozumieć, że to NASZA sprawa -a nie tylko służb,policji, sądów

> Moi teściowie (jak i cały blok) reagowali policja przyjeżdzała pani mówiła że s
        > ąsiedzi się uwzięli. Raz była afera większa bo sąsiedzi świnie ale dziecko fakt
        > ycznie rączkę miało złamaną. Afera była i się zmyła.

Takie sytyacje niestety byly a wy bardzo dobrze sie zachowaluscie. Kto wie,moze baba wiedzac ze ma "upierdliwych"sasiadow jakos sie hamowala ? Moze uratowaluscie dzieciom zdtowie i zycie ? A na pewno daliscie sygnal ze ktos jest po ich stronie i reaguje ,nie lekcewazy zla (nie normalizuje go )

> Z drugiej strony gdyby za zgłoszeniem szły realne konsekwencje (“dziecko do bid
        > ula”) to czy ludzie by też zgłaszali? Strach potem na takiego rodzica wpaść na
        > klatce a i o domach dziecka różnie mówią - i tak koło się zamyka nie ma zaufani
        > a do służb nie będzie pomocy ludzi.
        >
        Zgadzam się- potrzebny jest pełen zamknięty system-przepisów, rozwiązań,działań służb i reagowania ludzi
    • thank_you Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:09
      Rodzice też będą musieli przedstawiać? Albo konkubenci? wink

Czy ustawodawca wie, że można oberwać grzywną z US i to też już karalność? 😳

• little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:13
        W szkole nie mogą pracować osoby skazane za przestępstwo popełnione umyślnie - będzie jeszcze więcej papierków
        • thank_you Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:49
          Adoptować nie mogą ludzie karani. Dobrze, że ci wszyscy konkubenci są czyści jak łza. big_grin
        • taki-sobie-nick Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 21:39
          Dowolne przestępstwo?
          • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 18.08.24, 09:10
            "Stosunek pracy nauczyciela wygasa z mocy prawa odpowiednio w razie prawomocnego skazania za przestępstwo popełnione umyślnie (art. 26 ust. 1 pkt 3 KN)" O tym mówi KN a nie ustawa Kamilka.
    • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:11
      Zgodnie ze Standardami Ochrony Małoletnich opracowanymi na podstawie Ustawy przez jedną z fundacji i obowiązującymi w szkołach od września oprócz tego, co napisałaś nauczyciele nie będą mogli już robić zdjęć dzieciom na wycieczkach swoimi aparatami i telefonami (co mnie akurat cieszy), do tego ma służyć aparat zakupiony przez szkołę. Zakaz obejmuje nie tylko nauczycieli, ale również rodziców obecnych na uroczystościach szkolnych oraz uczniów.
      Trudno mi uwierzyć, że rodzice grzecznie się temu podporządkują i w jaki sposób szkoły to mają egzekwować (poza informowaniem o zakazie).
      • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:13
        Ja to widzę “zakaz używania telefonu, zdjęcia po sprzedaje szkoła” 🙄
        • grey_delphinum Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:19
          Zgodnie ze Standardami Ochrony Małoletnich opracowanymi na podstawie Ustawy przez jedną z fundacji i obowiązującymi w szkołach od września oprócz tego, co napisałaś nauczyciele nie będą mogli już robić zdjęć dzieciom na wycieczkach swoimi aparatami i telefonami (co mnie akurat cieszy), do tego ma służyć aparat zakupiony przez szkołę. Zakaz obejmuje nie tylko nauczycieli, ale również rodziców obecnych na uroczystościach szkolnych oraz uczniów.

Powaznie?

To akurat jakies chore. Zawsze od wychowawczyni syna w podstawówce dostawaliśmy link do robionych przez nią zdjec z roznych szkolnych wydarzeń, wyjazdów, wycieczek itp. Swietna sprawa.
      • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:15
        "nie będą mogli już robić zdjęć dzieciom na wycieczkach swoimi aparatami i telefonami" - możesz wskazać ten fragment?
        • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:27
          Pisałam o Standardach, każda szkoła ma swoje, ale te zapisy pojawiają się w bardzo wielu placówkach. Jeżeli placówka korzystała z pomocy jednej z fundacji i jej prawników, to ten zapis jest.
        • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:46
          little_fish napisała:

> "nie będą mogli już robić zdjęć dzieciom na wycieczkach swoimi aparatami i tele
          > fonami" - możesz wskazać ten fragment?

www.portaloswiatowy.pl/bezpieczenstwo-i-opieka/czy-nauczyciele-przedszkola-moga-przesylac-zdjecia-i-filmiki-z-dziecmi-na-prywatnych-komunikatorach-24496.html
          • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:59
            Nie mam dostępu, niestety
      • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:19
        Mało wykonalne - szkoły nie dysponują taką ilością sprzętu foto, dzieci/młodzież i tak będą robić sobie zdjęcia, rodzice również.
      • droch Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:07
        Zakaz obejmuje nie tylko nauczycieli, ale również rodziców obecnych na uroczystościach szkolnych oraz uczniów.

Zaraz umrę ze śmiechu, chociaż temat ogólnie jest poważny.
        Rodzice będą deponować telefony, czy za każdym rodzicem będzie stać ochroniarz?
        • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:19
          droch napisał:

> Zakaz obejmuje nie tylko nauczycieli, ale również rodziców obecnych na uroc
          > zystościach szkolnych oraz uczniów.

>
          > Zaraz umrę ze śmiechu, chociaż temat ogólnie jest poważny.
          > Rodzice będą deponować telefony, czy za każdym rodzicem będzie stać ochroniarz?

Też się nad tym zastanawiamsmile
        • hanusinamama Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:34
          W sumie to smutne. Czepiamy się dzieci, ze nie są w stanie dotrzymać zakazu używania telefonów w szkole...a wiadomo ze rodzic tez nie dotrzyma
          • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:03
            Kurczę, bo może chciałby mieć nagranie, jak synek przebrany za kaczuszkę recytuje wierszyk?
            • 35wcieniu Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:10
              Wiadomo że zakaz nie do wyegzekwowania i z gruntu idiotyczny, ale ta powszechność nagrywania każdego pierdnięcia to jest jakiś dramat naszych czasów.
              Na co to komu? Zwykle wygląda tak że tego recytowania wierszyka i tak matka w zasadzie nie widzi bo wgapia się w ekran żeby się dobrze nagrało, a później zatruwa życie otoczeniu pokazując przy każdej okazji.
              Sprawiedliwości trzeba oddać że to nie jest tylko domena rodziców, są jednostki dokumentujące wszystko. A jak raz na rok chcesz od takiego konkretną fotkę to i tak nie znajdzie bo w tym zalewie głupot nie wie gdzie szukać.
      • hanusinamama Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:33
        U mnie będzie gównoburza. Jak zdjęcia z wycieczki wysyłałą nauczycielka to 3 mamusie radośnie udostęniły na swoim FB. I nie to nie było zdjęcie tylko jej bąbelka ale wszystkich
        • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:05
          hanusinamama napisała:

> U mnie będzie gównoburza. Jak zdjęcia z wycieczki wysyłałą nauczycielka to 3 ma
          > musie radośnie udostęniły na swoim FB. I nie to nie było zdjęcie tylko jej bąbe
          > lka ale wszystkich
          >

Czyli ten zapis jest jednak bardzo potrzebnysmile
        • karyna-z-radzymina Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:07
          Koniec świata, ktoś zobaczy dziecko na zdjęciu z wycieczki
        • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:09
          Ale możesz sobie udostępniać zdjęcie wszystkich jeśli są tłumem nie ma dalej na to paragrafu
          • droch Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:19
            Ale możesz sobie udostępniać zdjęcie wszystkich jeśli są tłumem nie ma dalej na to paragrafu

Halo, PUODO? Proszę przyjechać na forum!

Czy kiedy jest tłum na zdjęciu nie potrzebuję zgody?
    • palacinka2020 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:24
      Mysle, ze wszystkim pracujacym z dziecmi- nauczycielom, policjantom, sedziom, kierowcom autobusow szkolnych bardzo potrzeba szkolen dot. tego jak rozmawiac z dziecmi, jak wylapywac sygnaly przemocy, jak przeciwdzialac przemocy w szkole, mobbingowi, przemocy rowiesniczej w internecie. Ciekawi mnie, czy za ustawa ida fundusze na takie szkolenia.
      • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:34
        palacinka2020 napisała:

> Mysle, ze wszystkim pracujacym z dziecmi- nauczycielom, policjantom, sedziom, k
        > ierowcom autobusow szkolnych bardzo potrzeba szkolen dot. tego jak rozmawiac z
        > dziecmi, jak wylapywac sygnaly przemocy, jak przeciwdzialac przemocy w szkole,
        > mobbingowi, przemocy rowiesniczej w internecie. Ciekawi mnie, czy za ustawa ida
        > fundusze na takie szkolenia.

Nauczyciele szkolenia mają i w większości przypadków przemoc jest wyłapywana. Problemem jest brak współpracy pomiędzy placówkami, urzędami i Sądami. Szkoła po skierowaniu wniosku do Sądu nie otrzymuje żadnej informacji zwrotnej. Czasami, jeśli osoba koordynująca sprawy przemocy w szkole jest upierdliwa otrzymuje jakieś strzępy informacji z OPS-u.
        • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:01
          Problemem jest to że NIKT nie wierzy że państwo może dziecku pomóc.
          Za to ludzie sądzą po sobie i rodzina to rodzina
        • hrasier_2 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:10
          Pytała się o fundusze. Na ten czas to jeden wielki bałagan. Jedynie ci mają podniesione- Do tej pory adwokaci i radcy prawni, jako kuratorzy, otrzymywali 40 proc. standardowej stawki pomocy prawnej z urzędu. Po zmianach jest to 100 proc. stawki. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://samorzad.pap.pl/kategoria/edukacja/wchodzi-w-zycie-tzw-ustawa-kamilka-nowe-obowiazki-dla-szkol-i-przedszkoli&ved=2ahUKEwjrg7aNhvmHAxW4BdsEHSI-Ih8QFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw1E0edBnNwMVnk8NY-T3ICM
    • abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:36
      najwięcej krzywd innym dzieciom robia inne dzieci i ich rodzice (jak Kamilkowi) - zatem ustawa nic nie zmieni, będzie tylko pudrowaniem trupa i zbedna papierologią oraz generowaniem kosztów
      • mgla_jedwabna Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:13
        Ależ standardy powinny obejmować również obowiązki pracowników instytucji odnośnie przemocy rówieśniczej.
        • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:22
          mgla_jedwabna napisała:

> Ależ standardy powinny obejmować również obowiązki pracowników instytucji odnoś
          > nie przemocy rówieśniczej.

Obejmują. Przemoc rówieśnicza na terenie szkoły jest traktowana bardzo poważnie. Trudniej jest z tą w sieci, a tam jej jej najwięcej. Szkoła może uświadamiać, wspomagać rodziców i uczniów, ale to rola rodziców. Nauczyciel nie ma możliwości kontrolowania, co dzieci piszą na grupach i w sieci.
        • abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:26
          te standardy spowodują ze krzywdzone przez rodzicow dzieci nie beda mialy gdzie uciec, bo rozne "instytucje" sie pozamykaja z powodu tych standardow
    • ga-ti Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:43
      Moje 16 letnie dziecko jadąc na obóz harcerski jako kadra młodsza (jest w ZHP 10 lat) musiała pobrać z sądu zaświadczenie o niekaralności z tym konkretnym punktem, koszt 30 zł.
      Hm, i tak każdy kto będzie chciał wejść do szkoły, przedszkola, placówki z jakimikolwiek zajęciami, warsztatami, prelekcją akcją (np. Rodzic który chce opowiedzieć w klasie swego dziecka o swoim ciekawym zawodzie, hobby, zrobi to bezpłatnie, dla urozmaicenia lekcji, na prośbę Wychowawcy, a tu jeszcze po 'papierek' jechać musi).
      Z jednej strony chronią, z drugiej czy nie ograniczą takich akcji?
      • droch Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:09
        Z jednej strony chronią, z drugiej czy nie ograniczą takich akcji?

Skutecznie ograniczą. Mało kto ma marzenie, żeby zapłacić za możliwość wystąpienia w szkole.
        • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:20
          Serio, żeby zaprosić do klasy rodzica, który podczas zajęć doradztwa zawodowego opowie o swojej pracy, miałabym mu zawracać dudę zaświadczeniem o niekaralności?!
          • droch Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:37
            Jest plan "B" i w sumie do wdrożenia - takie spotkanie można przeprowadzić się w formie telekonferencji. Wiadomo, nie tak fajne, jak osobiste, ale (chyba) nie wymaga zaświadczenia.
          • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:03

> Serio, żeby zaprosić do klasy rodzica, który podczas zajęć doradztwa zawodowego
            > opowie o swojej pracy, miałabym mu zawracać dudę zaświadczeniem o niekaralnośc
            > i?!

No właśnie-czy to dotyczy jednorazowych krótkich akcji ?
            • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:23
              wapaha napisała:

>
              > No właśnie-czy to dotyczy jednorazowych krótkich akcji ?

Takuncertain
              • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:28
                I to akurat dziwne - wystarczyłoby zastrzeżenie, że takie spotkania odbywają się wyłącznie w obecności nauczycieli. I już.
                • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:35
                  little_fish napisała:

> I to akurat dziwne - wystarczyłoby zastrzeżenie, że takie spotkania odbywają si
                  > ę wyłącznie w obecności nauczycieli. I już.
                  Też tak myślę
            • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:09
              Nie dotyczy tylko niektórzy dyrektorzy nadinterpretowują. dzieci przeciez nie zostają z tym rodizcem bez opieki nauczyciela i ten rodzic nie prowadzi działalności zwiazanej z opieka czy wychowaniem dzieci. Pani sprzatająca nie musi miec zasiwadczenia, konserwator nie musi a musi rodzic który przyjdzie na godzine opowiedziec o swojej pracy strażaka....taaa...
              • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:12
                Obyś miała rację, slonko.
                • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:17
                  "przed dopuszczeniem osoby do działalności związanej z: wychowaniem, edukacją, wypoczynkiem, leczeniem, świadczeniem porad psychologicznych, rozwojem duchowym, uprawianiem sportu lub realizacją innych zainteresowań przez małoletnich lub opieką nad nimi "

który punkt spełnia tata jasia który przyjdzie opowiedziec jak wyglada zycie biologa? przeciez on żadnej działalności tam nie będzie wykonywać
                  • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:56
                    slonko1335 napisała:

> "przed dopuszczeniem osoby do działalności związanej z: wychowaniem, edukacją,
                    > wypoczynkiem, leczeniem, świadczeniem porad psychologicznych, rozwojem duchowym
                    > , uprawianiem sportu lub realizacją innych zainteresowań przez małoletnich lub
                    > opieką nad nimi "
                    >
                    > który punkt spełnia tata jasia który przyjdzie opowiedziec jak wyglada zycie bi
                    > ologa? przeciez on żadnej działalności tam nie będzie wykonywać
                    >
                    Nie doceniasz niektórych dyrekcji😅
                    • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:00
                      No to przecież napisałam o nadinterpretacji. Ja wiem jak wyglądają dokumenty szkolne-wystarczy przecież przejrzeć statuty, co nie zmienia faktu, że ustawa nijak nie zobowiązuje rodzica który przyjdzie poczytac ksiązke czy poopowiadać o gwiazdach podczas gdy dzieci będa pod opieka nauczyciela do załatwiania jakichs zaświadczeń ale doskonale pamiętam wątek o sprzedazy ciast na skzolnym kiermaszu przez radę rodziców sprzed wakacjiwink
                  • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 15:18
                    slonko1335 napisała:

> "przed dopuszczeniem osoby do działalności związanej z: wychowaniem, edukacją,
                    > wypoczynkiem, leczeniem, świadczeniem porad psychologicznych, rozwojem duchowym
                    > , uprawianiem sportu lub realizacją innych zainteresowań przez małoletnich lub
                    > opieką nad nimi "
                    >
                    > który punkt spełnia tata jasia który przyjdzie opowiedziec jak wyglada zycie bi
                    > ologa? przeciez on żadnej działalności tam nie będzie wykonywać
                    >

Wiem !
                    Działalność =dochod
                    Pogadanka bez płacenia za nią -to wolontariat
                    Ergo
                    Działalność nie -wolontariat tak
                    suspicious
                    • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:28
                      Wolontariat już też ale zwiazany z dzialaniscia z dziećmi. Jak moje dziecię chce w Politesie być starsza siostra i uczyć dzieciaka anglika to musi mieć zaświadczenie. Szczesliwie fundacja za nie placiwink
              • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:35
                slonko1335 napisała:

> Nie dotyczy tylko niektórzy dyrektorzy nadinterpretowują. dzieci przeciez nie z
                > ostają z tym rodizcem bez opieki nauczyciela i ten rodzic nie prowadzi działaln
                > ości zwiazanej z opieka czy wychowaniem dzieci. Pani sprzatająca nie musi miec
                > zasiwadczenia, konserwator nie musi a musi rodzic który przyjdzie na godzine op
                > owiedziec o swojej pracy strażaka....taaa...
                >
                Ale strażak (chyba)zanim zostanie przyjęty też musi złożyć zaświadczenie z Krk (tak.jak inne służby mundurowe )
                • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:40
                  nie mam pojęcia co maja służby mundurowe ale tu możesz w zasadzie wstawic dowolne a wiekszośc zawodów jednak nie musi
                  • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:37
                    slonko1335 napisała:

> nie mam pojęcia co maja służby mundurowe ale tu możesz w zasadzie wstawic dowol
                    > ne a wiekszośc zawodów jednak nie musi
                    >
                    Myślałam że strażak był celowo 😉
                    • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:45
                      wyobraziłam sobie, że jak dziecko ma ojca strażaka to pewnie go ciągają do tej szkoły/ przedszkola coby opowiadał aczkolwiek u moich był akurat kapitan statku i astronomwink
                      • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:49
                        aaa i jeszcze piłkarze Pogoni byli
        • iwoniaw Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:31
          droch napisał:

> Z jednej strony chronią, z drugiej czy nie ograniczą takich akcji?
          >
          > Skutecznie ograniczą. Mało kto ma marzenie, żeby zapłacić za możliwość wystąpie
          > nia w szkole.

Juz widzę jak rodzice się pchaja po te zaświadczenia, aby pojechać jako opieka na wycieczkę, pomoc na basen itd. - no wszystkie te sytuacje, gdy brano rodzica z lapanki i wyjscie moglo sie odbyc tylko dlatego, ze mama Kasi czy tata Krysi akurat mieli czas i dali sie namowić, bo szkola nie dysponuje przeciez takimi zasobami kadrowymi, zeby poslać drugiego nauczyciela z klasa zgodnie z przepisami 😂 Przy malych dzieciach to w niektorych szkolach będzie tylko opcja "całkowity brak wyjść poza teren szkoły", żadne kina, teatry czy muzea nawet w tym samym mieście 🤷‍♀️
          • mgla_jedwabna Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:22
            I może wreszcie do kogoś dotrze, że opiekę w czasie takich wyjść powinna sprawować kadra, a jeśli wolontariusze, to sprawdzeni, a nie ludzie z łapanki!
            • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:24
              Bo w chętnych to można teraz przebierać tylko nikomu się nie chce…
            • abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:59
              ale powtorzmy po raz kolejny: dzieci sa zabijane w domach przez własnych rodziców, a nie wolontariuszy na wycieczkach szkolnych

zatem walicie na oslep kula w plot, bo my nie potrzebujemy "sprawdzonych" wolontariuszy, tylko kontroli nad rodzicami
    • karyna-z-radzymina Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:51
      Już nie ma komu pracować z dziećmi, to nie będzie jeszcze bardziej.
    • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:56
      Już nie będzie "profesorów Dmuchawców" rodem z Jeżycjady.
      W standardach jest zakaz kontaktowania się poza szkołą z nauczycielem. Zakaz odwiedzania w domu (nie ma opisanego wyjątku, że dziecko nauczyciela jest kolegą ucznia i się odwiedzają).
      Najważniejsza, imho, jest badanie przypadków. I budowanie systemu wsparcia, łącznie z tym, by wspomóc system rodzin zastępczych. Bo co z tego, że można dziecko odebrać jak nie ma tych miejsc, w których poczuje się bezpiecznie.
      • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:01
        To nieźle kuriozum
      • primula.alpicola Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:37
        Ten zakaz kontaktowania się jest uroczy.
        • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:25

> Ten zakaz kontaktowania się jest uroczy.

Dlaczego? Od kontaktowania się jest dziennik elektroniczny, tego ustawa nie zabrania.
          • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:34
            Dziennik nierychliwy. Dzięki grupie klasowej na whatsapp z nauczycielem, udało się szybko odnaleźć zagubione dziecko w muzeum, ustalić zrzutkę na wyjście na grilla itp. Wystarczyłoby wyrażenie zgody rodzica na taki kontakt.
            • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:39
              Już pod koniec tego roku pisałam zgodę na whatsapp właśnie, gdzie dwójka nauczycieli komunikowała się z samorządem uczniowskim (4 uczniów), była gorąca linia przy organizacji wielu wydarzeń. Ciekawe czy nadal to przejdzie?
      • mgla_jedwabna Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:25
        Bzdury opowiadasz.

Ustawa wprowadza obowiązek napisania i wdrożenia standardów przez instytucje. Nigdzie nie jest powiedziane, że standardy muszą być identyczne. Nie da się wprowadzić tych samych standardów w żłobku, poradni psychologicznej dla młodzieży, żeglarskim ośrodku szkoleniowym i szkółce baletowej dla dzieci 4-9.
        • karyna-z-radzymina Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:28
          To super, bardzo fajnie że każda placówka będzie miała inny standard i zasady. To mega ubogaca życie, w szkole Zosi będzie konieczny akt notarialny, w przedszkolu Wojtusia zaświadczenie od dzielnicowego a u Piotrusia na koloniach skan drzewa genealogicznego
          • paskudek1 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:40
            A w efekcie o tak za kilka miesięcy znów się znajdzie jakieś zakatowane dziecko...
            • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:42
              Do zakatowanych dzieci to się ma nijak - kiedy ostatnio zakatowano w Polsce dziecko w szkole…?
              • paskudek1 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:46
                ichi51e napisała:

> Do zakatowanych dzieci to się ma nijak - kiedy ostatnio zakatowano w Polsce dzi
                > ecko w szkole…?
                >

W szkole? Pewnie nigdy, na szczęście, ale o ile sobie dobrze przypominam,, Kamilek powinien do szkoły chodzić. I wśród wielu zarzutów był także ten, że, SZKOŁA nie zauważyła albo nie zgłosiła faktu że dziecko jest maltretowane.
                • grey_delphinum Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:51
                  paskudek1 napisała:

> ichi51e napisała:
                  >
                  > > Do zakatowanych dzieci to się ma nijak - kiedy ostatnio zakatowano w Pols
                  > ce dzi
                  > > ecko w szkole…?
                  > >
                  >
                  > W szkole? Pewnie nigdy, na szczęście, ale o ile sobie dobrze przypominam,, Kami
                  > lek powinien do szkoły chodzić. I wśród wielu zarzutów był także ten, że, SZKOŁ
                  > A nie zauważyła albo nie zgłosiła faktu że dziecko jest maltretowane.
                  >
                  >

Ale w polskiej szkole (o czym pisalam juz kilka razy) jest przyzwolenie na to, by dzieci nie chodzily na lekcje. Nieobecnosc dziecka nie jest zadnym sygnalem alarmowym, jesli tylko nie przekracza 50%.

Nie wiem, jak bylo w przypadku akurat Kamilka, ale podejrzewam, ze w wielu patologicznych rodzinach dzieci maltretowane nie chodzą do szkoły, dopóki ślady przemocy sa widoczne gołym okiem. I gucio szkola moze na to poradzic
              • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:23
                Pytasz o szkołę - pamiętam o Czarnej Białostockiej z 2001 - nauczycielka zabiła w szkolnym gabinecie pielęgniarki ucznia, syna swojego kochanka.
                • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:26
                  zapewne przedstawiała przed zatrudnieniem zaświadczenie o niekaralności , teraz dodtakowo by ją sprawdzili w rejestrze przestępstw seksualnych i postępowań dyscyplinarnych. Czy to by cokolwiek zmieniło?
                  • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:50
                    slonko1335 napisała:

> zapewne przedstawiała przed zatrudnieniem zaświadczenie o niekaralności , teraz
                    > dodtakowo by ją sprawdzili w rejestrze przestępstw seksualnych i postępowań d
                    > yscyplinarnych. Czy to by cokolwiek zmieniło?
                    >

Tak-nie dostałaby pracy ,co najwyżej przy mopie

• slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:56
                      Ale ona dostała ta prace i już wtedy przynosiła zaswiadczenie o niekaralności . Zadziała to dziecko mimo to. Nic to by nie zmieniło i teraz z ustawą Kamilka. Ciągle nie ma badań psychologicznych dla nauczycieli o ile one by wogole coś pokazały...
                      • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 15:21
                        slonko1335 napisała:

> Zadziała to dziecko mimo to. Nic to by nie zmieniło i teraz z ustawą Kamilka.
                        Jak mogłaby dostać pracę pomimo negatywnego wpisu?

> Ciągle nie ma badań psychologicznych dla nauczycieli o ile one by wogole coś po
                        > kazały...
                        >
                        Służby mundurowe mają i też nie jest to żadna gwarancja..
                        • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:17
                          Nie rozumiemy sie. Przed ustawa Kamilka i teraz nauczyciel przynosi zaświadczenie z Krk. I wtedy i teraz może zadzgac ucznia jak juz pracuje.. I wtedy i teraz nie może być dalej nauczycielem jak zadzga tego ucznia . I wtedy i teraz uczen został zadzgany.
                          • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:19
                            Zwłaszcza jeśli był motyw osobisty. A nie ogólne skłonności do krzywdzenia dzieci.
                        • slonko1335 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:27
                          Nue jest zadna gwarancja bo w mindurowkach tez mirderstwa soe zdarzaja ale i odsiew na wstepie jakiś jest. Tu nie ma żadnego.
                  • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 15:02
                    „ Do budynku weszła nauczycielka Mariola M., która choć nie uczyła w tej szkole, była znana w środowisku. ”

Ona nie pracowała w tej szkole była randomem który wlazł do szkoły dziecka uncertain
                • abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:50
                  z 2001 - nauczycielka zabiła

czyli po 22 latach powstala ustawa zeby spoleczenstwo uratowac przed takim jednym przypadkiem z 2001 ? big_grin
            • abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:47
              Kamilka nie zakatowano w szkole ani innej instytucji oswiatowej

zatem ustawa jest jak kula w płot, bo uderza nie w tych co trzeba
          • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:41
            Dobrze jest w tym linku z fb wyjaśnione nikt standardów nie napisze za jednostkę bo różne są sytuacje - inne potrzebne są w przedszkolu inne w domu dziecka
    • ponis1990 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 09:59
      Ja bym do takiej ustawy (a raczej w ustawie o pomocy społecznej) zmieniła to, że obecnie pracownik socjalny umawia się na wywiady środowiskowe - powinien móc chodzić kiedy chce, jak kurator, to by sobie fajne rzeczy pooglądał a nie posprzątane na szybko mieszkanie ,,bo baba z opieki przyjdzie".
      • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:01
        Hm, kurator przychodzi znienacka, czasem stoi pod drzwiami i nasłuchuje😉 Nie musi się umawiać.
      • little_fish Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:07
        Jak się nie umówi, to mu nie otworzą. Nikt nie ma obowiązku siedzieć cały czas w domu.
        • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 13:25
          Jak się umówi, też mogą nie otworzyć. Ale to powinno być na niekorzyść. Czy coś się zmieniło, że może wtedy wejść np. z policją?
    • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:09
      Czytam te ustawę - no to jest niezłe złoto. Jak jesteś cudzoziemcem i chcesz pracować z dziećmi to masz problem. (Punkt 4 nie mogę bardziej przyciąć a nie chce się skopiować)
      • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:14
        O boże obcięłam 5 a tam jeszcze ciekawiej!
        • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:19
          Czy ja dobrze rozumiem ze to każdy ośrodek będzie musiał napisać sam swoje standardy uwzględniając wytyczne? (Np będzie musiał wyznaczyć osobę „odpowiedzialną za przyjmowanie zgłoszeń i udzielanie wsparcia”?)
          • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:22
            Tak się dzieje. Na razie widzę, że każda szkoła/przedszkole sama pisze standardy inspirowane ustawą.
            • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:23
              Do tego w ustawie jest że ma być ten standard spisany tak żeby małoletni mógł go zrozumiec
        • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:26
          Czyli już nie przyjdzie żaden uchodźca, żeby np. opowiedzieć młodzieży o represjach na Białorusi, bo któż mu wyda zaświadczenie (zwłaszcza, jeśli jest za nim list gończy).
          Znam rodziny czeczeńskie, które są bardzo aktywne "Dzieci z dworca Brześć" - też nie będą mieli jak uzyskać zgody. Itd, itp.
          • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:33
            W następnym punkcie jest że jeśli jesteś z państwa które takich nie wystawia to masz przedstawić coś innego a jeśli i tego się nie da to piszesz oświadczenie że nie jesteś karany.
            • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:37
              Ok
            • droch Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:42
              W następnym punkcie jest że jeśli jesteś z państwa które takich nie wystawia(...)

Ale Białoruś zapewne wystawia takie zaświadczenia, bo czemu nie? Problem w tym, że osobiste stawiennictwo dysydenta skończyłoby się natychmiastowym aresztem.
              Zresztą, problemem może nawet to, że uchodźca był faktycznie karany w sowim państwie za przekonania, działania opozycyjne itp.
      • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:47
        Przyznam się też że nie rozumiem dlaczego w wypadku śmierci czy uszczerbku wymyśliliśmy w tej ustawie utworzenie jednostki śledczej składającej się z 7 osób (wymagania można znaleźć w ustawie) niezależnej od nikogo a mającej dostęp do wszystkiego opłacanej przez państwo która będzie rozkminiac czy procedury były dopełnione - z czego napisze raport
        Co z tego raportu ma wynikać nie wiadomo
        • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:50
          I czy potrzebujemy 2 przedstawicieli kościoła i związków wyznaniowych w zespole do spraw ochrony małoletnich?
          • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 10:57
            Za niewypełnianie standardów 250 zeta bądź nagana
            Za wszystko inne areszt pozbawienie wolności lub grzywna najmarniej 1000zeta.
            W wypadku śmierci itd 30k ale przyznam się że nie rozumiem kto płaci - czy dyrektor czy jednostka może przegapiłam
    • mgla_jedwabna Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:04
      Standardy służą między innymi temu, by osoby, które coś widzą i chcą coś zrobić, wiedziały, co robić, a także -mając to zapisane w obowiązkach służbowych - nie doświadczały negatywnych skutków tego, że coś robią.

Np. jesteś nauczycielką, widzisz, że dziecko od pewnego czasu jest osowiałe, czasem przychodzi do szkoły z siniakiem. Podejrzewasz przemoc w domu. I dawniej mogłaś sobie to zgłaszać np. dyrekcji i spotykać się z reakcją "ale co ja mogę? Matka mówi, że poszturchali się z bratem" albo w opiece społecznej - i dostać zjebki za wtrącanie się. Są standardy - wypełniasz obowiązki z nich wynikające i jest to traktowane tak samo, jak zaprowadzenie klasy na akademię na sali gimnastycznej z okazji 11 listopada. Nauczyciel robi swoje, nie ma sensacji, można się rozejść.

Ale żeby to działało, standardy muszą być dostosowane do specyfiki placówki. Inną ma przedszkole, inną schronisko turystyczne.
    • mgla_jedwabna Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:32
      Ponieważ nikt jeszcze tego nie zrobił, wklejam link do wypowiedzi dr Anny Krawczak, która wyczerpała temat, odnosząc się do bodaj wszystkich wątpliwości wyrażonych przez forumki w tym wątku.

m.facebook.com/story.php/?story_fbid=6979213678814484&id=100001777638710

Nie, TL;DR nie będzie. Jeśli ktoś przebrnął aż dotąd przez wątek, jest w stanie przeczytać ten długi wpis również.
      • abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:39
        tak naprawdę potwierdziła tylko że to bzdura - skończy sie na tym, że nikomu (chyba ze pedofilom lub miernotom) nie bedzie sie chcialo przechodzic tych procedur

na szczescie na czarnym rynku korepetycji to nie bedzie obowiazywalo
        • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:41
          Najgorsze że ta ustawa to jeden wielki procedurodupochron. Masz napisać standardy, masz je wypełniać jak jednak coś się zdarzy rozliczymy czy papierki się zgadzały.
          • abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:43
            dokladnie, bez wzgledu na to co ta kobieta tam nie pisze, to skonczy sie na tym, ze to bedzie dupochron
          • dracaria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:56
            ichi51e napisała:

> Najgorsze że ta ustawa to jeden wielki procedurodupochron.

Teraz magle wszyscy mądrzy, a któraś się sprzeciwiała, jak nad nią głosowano? Bo jak Konfa nie głosowała nad ustawą, to było, że dlatego, że chce, aby znęcano się nad dziećmi.

• abria Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:03
              ale to ustawa PiS a nie nasza
      • wapaha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:40
        mgla_jedwabna napisała:

> Ponieważ nikt jeszcze tego nie zrobił, wklejam link do wypowiedzi dr Anny Krawc
        > zak, która wyczerpała temat, odnosząc się do bodaj wszystkich wątpliwości wyraż
        > onych przez forumki w tym wątku.
        >
        > m.facebook.com/story.php/?story_fbid=6979213678814484&id=100001777638710
        >
        > Nie, TL;DR nie będzie. Jeśli ktoś przebrnął aż dotąd przez wątek, jest w stanie
        > przeczytać ten długi wpis również.

Amen
        Dziękuję
      • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:52
        Niby się zgadzam ale sposób ignorowania wątpliwości mnie nie przekonuje.
        • szeptucha.z.malucha Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:52
          Na zasadzie, że idee piękne ale wykonanie jak zawsze.
      • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:24
        Niektóre pomysły dobre - ten o kontakcie nauczyciela z dzieckiem np - zmiana w sumie kosmetyczna (może się spotykać ale ma obowiązek to zgłosić) a duża roznica
        Z osoby dla których to dupochron i kopiuj wklej w ogóle nie powinny pracować z dziećmi z tym też się zgadzam ale niestety rzeczywistość skrzeczy
    • wkswks Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 11:59
      To kosmetyka. Jedyny plus to konieczność zaświadczeń o niekaralności dla osob mających styczność z dziećmi poza szkołą. Pamiętam zadymę z pedofilem pracującym w ośrodku kultury.
    • jesienneporanki Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 12:20
      Skoro w Polsce brakuje rodzin zastępczych, skoro wiele dzieci przebywa w swoich rodzinach tylko dlatego, że nie ma dla nich miejsca w placówkach - to o czym tu rozmawiać? Przecież sąsiedzi często reagują a funkcjonariuszom łatwiej jest udać, że czegoś nie widzą, bo wiedzą, że nie znajdą dla dziecka bezpiecznego miejsca.
    • cegehana Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:20
      Że sprawą Kamila z Częstochowy - śmiertelną ofiarą przemocy domowej ta ustawa za dużo wspólnego nie ma i chyba tylko dla większego rozgłosu używa się tego nawiązania.
    • runny.babbit Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:49
      A czy ta ustawa naprawia brak komunikacji między szkołą, opieką, policją, sądami i lekarzem? Czy dalej dzieciak może zniknąć z systemu i nikt nic nie wie.
      • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 15:06
        W tej kwestii nie naprawia niczego. Dzieci dalej będą znikać z systemu, przemoc domowa była, jest i będzie, pracownicy mający kontakt z małym letnimi będą po prostu produkować więcej dupochronów.
      • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 15:13
        Tak. Ale teraz wszyscy muszą mieć napisaną procedurę co robią w takim wypadku i w razie W będą ich rozliczać czy dochowali procedury i czy był wyznaczony „specjalista od krzywdzenia dzieci”
        • elenelda Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:19
          ichi51e napisała:

> Tak. Ale teraz wszyscy muszą mieć napisaną procedurę co robią w takim wypadku i
          > w razie W będą ich rozliczać czy dochowali procedury i czy był wyznaczony „spe
          > cjalista od krzywdzenia dzieci”
          >
          Procedury bezpieczeństwa są w szkołach od lat. Koordynatorami są zwykle pedagodzy, tylko nikt ich tak nie nazywał.
          • ichi51e Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 16:47
            To może ta część o 7 osobowej komisji śledczej która będzie badała sprawę w wypadku zbrodni (i pisała raport!) jest chociaż nowa?
    • cranberries1983 Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 14:54
      sąsiedzi?
      otoczenie głuche i ślepe
      ##rwy z rodziny, które boją się donieść na policje

- to jest I linia obrony, w PL często niewiedząco nic a nic
    • iberka Re: Ustawa Kamilek 16.08.24, 15:29
      businessinsider.com.pl/gospodarka/lex-kamilek-wplynie-takze-na-branze-hotelowa-oto-co-sie-zmieni/p5tjx8l#:~:text=Lex%20Kamilek%2C%20kt%C3%B3ra%20wprowadza%20standardy,z%20dzie%C4%87mi%2C%20z%20kt%C3%B3rymi%20podr%C3%B3%C5%BCuj%C4%85.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka